Dodaj do ulubionych

ogórek kiszony

28.09.06, 21:23
MAm pytanie, czy ogórek kiszony może zaszkodzić 7m dziecku??MOja mam ma takie
odjechane pomysły już drugi raz dała mu do spróbowania, taki gruby
plaster.Synek go ssał i podgryzał - a propoas potem okazało się że wyszedł mu
pierwszy ząbek smile)))))))))- Po pierszym razie nic mu nie było, wg mojej mamy
to sama natura i nie powinnop mu zaszkodzić a ja mam mieszane uczucia.Z jedej
strony to troche mnie wkurza eksperymentowanie na moim dziecku (truskawki w
4m itp) a z drugiej strony boje się żeby nie był wychuchanym dzieckiem bo ja
naprawdę czasem jestem zbyt opiwkuńcza.
www.szumi.bobasy.pl/
Obserwuj wątek
    • figrut Re: ogórek kiszony 28.09.06, 22:36
      Moje dzieciaki w tym wieku jadły już ogórki kiszone [nie korniszony z octu].
      Obierałam ze skórki i tarłam na tarce. Osobiście bała bym się dać plasterek do
      podgryzania. Ogórek jest śliski i łatwo może się wyśliznąć z ręki, a wtedy był
      by już poważny problem...
    • budzik11 Re: ogórek kiszony 29.09.06, 09:54
      Golonka w piwie to też sama natura, a jednak dzieciom raczej bym tego nie
      dała...
      Co do ogórka - to possać może, ale raczej nie dawaj do zjedzenia - zawierają
      bardzo duzo soli, a kwas może podrażnić mały żołądek. Lepiej uważać.
      A truskawki w 4 m-cu to przegięcie.
      • lacido Re: ogórek kiszony 30.09.06, 20:39
        Syn nie trzymał go sam w ręce tylko mama go trzymała i podtykała mu o on sobie
        pogryzał (wtedy miał jeden ząbek a dziś już dwa)stwierdziła, że możnaby mu
        zrobić z nich zupę.Co do truskawki to była sugestia pediatry, zeby korzystać z
        owoców sezonowych.Byłąm lekko zdziwiona żę leakrz poleca.
        • eps Re: ogórek kiszony 01.10.06, 09:10
          mój synek ma niecałe 6 miesięcy. ostatnio wchodze do pokoju a teściowa ma małego
          na kolanach i trzyma w ręku cukierka "krówkę" a mały ją memła. No zagotowałam
          sie a ona z uśmiechem ze mu smakuje. Wrrrrrrrrr
          • amwaw Re: ogórek kiszony 01.10.06, 09:31
            Gdyby moja mama( a tym bardziej teściowa)nagminnie robiła z dzieckiem coś na co
            absolutnie nie pozwalam(ubierała za grubo, podawała produkty żywnościowe na
            które nie pozwalam, sadzała dziecko zanim nauczy się siadać itp itd)..Oj,
            dopiero zrobiłabym dym...Mama spróbowała raz- słownie-raz.
          • luna333 Re: ogórek kiszony 01.10.06, 09:31
            mój ma biegunki po ogórach kiszonych zjedzonych przez mnie (napierśnik) więc mu nie dawałam., ale mojej koleżanki młody odkąd miał 7-8 mcy wsuwa ogóry i kabanosy i ma się dobrze.
            • guderianka Re: ogórek kiszony 01.10.06, 10:51
              moja starsza zaczęła ssac-bo zęboli jeszcze nie miała jak miała 6 mcy
              młodsza-5mcy

nie daję żeby sie najadla ale dla smaku i złapania wit c

oo-może ogórkową zrobięwink
        • ella53 Re: ogórek kiszony 02.10.06, 17:28
          Nie wpadłam naogórka kiszonego, ale w zasadzie uważam, że nie ma przeciwskazań.
          Fakt nie za dużo, bo słony. Co do owoców sezonowych - lekarz zdaje się miał na
          myśli sezonowe, ale czy na pewno polecał truskawki. Nie jestem zwolenniczką
          bardzo restrykcyjnej diety dziecki, mój 9-miesięczny bobas je ziemniaki,
          brzoskwinie, banany, kaszę gryczaną tofu, śliwki i długo by wymieniać, ale
          truskawek i poziomek nie dawałam, bo to są bardzo silne alergeny nawet u ludzi,
          którzy żadnych problemów nie mają. Ja sama do tej pory dostaję wysypki po
          pierwszych truskawkach, co nie przeszkadza, żeby je jadła. Poswędzi i
          przestaniesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka