Gość: guest IP: *.* 23.06.01, 10:00 W październiku moje dziecko skończy rok. Chciałabym go wtedy ostatecznie odstawić od piersi. Czy w miejsce karmień powinnam podawać mleko? Problem też tkwi w tym, że ciągle je w nocy.Ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: Jak odstawić IP: *.* 01.07.01, 14:46 Kochana Ewciu!Zobaczyłam, że nikt Ci nie odpowiedział, a wiem, jak strasznie potrzebuje się rady w takiej sytuacji. Mój synek ssał cycusia z taką radością, że skóra mi cierpła na myśl o odstawieniu. Miał 13 miesięcy, pięć razy jadł mnie w nocy i to tylko dlatego, że wyjmowałam mu cyca z buzi. Gdyby to od niego zależało ssałby mnie cały czas. Miałam już dość tych nocy i wycia w dzień. Pewnego dnia psoliłam brodawkę, powiedziałam, że cycuś jest "be" i koniec. Płakał, zaglądał mi pod bluzkę (na wszelki wypadek cycuś zawsze był posolony). Kilka pierwszych nocy wył po pół godziny, bił mnie po buzi, ale na próby podania mu piersi mówił "be". Brakowało mu, ale smak był odpychający. W ciągu dnia poświęcałm mu więcej uwagi, bawiłam sie z nim wymyślając absorbujące zajęcia. Z jedzeniem nie było problemu, bo smakowało mu wszystko i chętnie jadł. Cycuś to była taka maskotka do przytulania. Z upływem czasu noce były coraz spokojniejsze, nauczył się zasypiać przytulając się do mnie a nie cyca. Zaczął ładniej spać niż kiedy go karmiłam, przestał się budzić. Teraz ma 18 miesięcy i śpi całą noc, sam, w łóżeczku. Co z mlekiem? W ogóle nie chce kaszek mlecznych, mleko krowie czy mieszanki są w ogóle nie do przełknięcia. Ratują mnie jogurty, serki, danonki i monte. Myślę, że znajdziesz coś co Twoje dziecko polubi a co ma drogocenny wapń. Mikołaj rozwija się świetnie, przekracza wszelkie normy centylowe, więc na pewno niczego mu nie brakuje mimo, że już od pięciu miesięcy nie je cycusia.Powodzenia. Jeśli miałabyś jakiś problem pisz, z przyjemnością Ci pomogę. agnieszkakukula@2com.pl Odpowiedz Link Zgłoś