Dodaj do ulubionych

sucha skóra

06.11.05, 09:53
Mimo, że używam oliwki zarówno do kąpieli jak również bezpośrenio po kąpieli
moja córeczka ma suchą skórę. Czym to może być spowodowane? Jakich kosmetyków
używać?
Obserwuj wątek
    • malgorzata.jazdzyk Re: sucha skóra 06.11.05, 14:08
      Skóra niemowlaka jest delikatna i wrażliwa na różne czynniki np. twarda woda
      może być przyczyną suchej skóry dziecka. Moim zdaniem powinna Pani kąpać
      dziecko w płynach przeznaczonych do skóry wrażliwej i suchej np. Oilatum lub
      Balneum Hermal. Pozdrawiam.
    • skivering Re: sucha skóra 31.01.16, 18:42
      My specjalnie kupiliśmy filtr do wody xrs7 od watercell aby kąpać małą w miękkiej wodzie. Ponoć najlepszy. Tyle się naczytaliśmy o problemach ze skórą że woleliśmy nie ryzykować. Dla zainteresowanych artykuł o pielęgnacji: watercell.pl/filtry-do-wody/miekka-woda-najlepsza-dla-skory-i-wlosow/
    • allexandretta86 Re: sucha skóra 01.02.16, 11:08
      Ja dla mojego maluszka kupiłam kosmetyki z serii Emolium i jestem bardzo zadowolona. Nie należą one do najtańszych, ale fajne promocje ma na nie np. apteka Melissa: www.apteka-melissa.pl/produkt/emolium-emulsja-do-ciala-400-ml,2.html
    • matkadzieciom82 Re: sucha skóra 09.02.16, 09:28
      No właśnie mam podobny problem, dziewczyny pomóżcie! Mój maluszek ma super suchą skórę, bo choruje na AZS. Woda z wodociągów tylko pogarsza sprawę. Co robić?
      • tosix1984 Re: sucha skóra 27.04.16, 20:16
        Proponuję wypróbować Oilatum. Tu może sobie Pani poczytać: www.apteka-melissa.pl/produkt/szukaj?szukajshockilatum
    • jechanowska Re: sucha skóra 07.03.16, 11:51
      Dzieci mają niezwykle wrażliwą skórę. Polecam ją smarować preparatem Beta-Skin Natural Active Cream, który stosowany może być u dzieci już od trzeciego roku życia.
    • dralado Re: sucha skóra 05.04.16, 14:10
      Obecnie na rynku jest masa kosmetyków emolientowych, czasem nie wiadomo czym się sugerować.
      Ja w przeciągu kilku lat przetestowałam tego mnóstwo. Od jakiegoś czasu używam Biodermy Atoderm i jestem zadowolona, skóra mojej córeczki po tej serii jest ok. Mała przestała się tak często drapać. Cena Biodermy może być dla wielu odstraszająca, ale są to wydajne kosmetyki a w dobrej cenie można je znaleźć w aptece-melissa.pl
      • bejbucha Re: sucha skóra 12.04.16, 22:30
        u nas podobnie kupiliśmy już setki kosmetyków i najlepszy okazał się pielęgnacyjny olejek do kąpieli z balneum. Skóra córeczki jest po nim w lepszej kondycji w odniesieniu do nawilżenia i natłuszczenia, mam odniesienie bo naprawdę dużo mieliśmy kosmetyków ale jednak apteczne kosmetyki to nie drogeryjne, może troszkę droższe ale bez porównania smile
    • chica-only Re: sucha skóra 26.04.16, 23:42
      A jak przedstawiają się cenowo te kosmetyki? Sama mam problem z bardzo suchą skórą i z chęcią bym je wypróbowała.
    • chica-only Re: sucha skóra 28.05.16, 17:59
      To cenowo rzeczywiście są bardzo przystępne. A podpowiesz mi gdzie ich szukać, bo już chyba bardziej specjalistyczne kosmetyki? Nie rzucił mi się Eloderm w oczy na półce w drogerii.
    • skowron1010 Re: sucha skóra 06.06.16, 21:01
      Ja polecam stosowanie emolientów!Teraz mam możliwość testować emulsję do kąpiei firmy allerco. wspaniale nawilża skórę dziecka, sprawia, że staje się ona mięciutka i gładka!
      • klaudia_84 Re: sucha skóra 07.06.16, 09:22
        Stosowanie oliwki do kąpieli i po kąpieli to najgorsza rzecz jaką można zrobić. Oliwka jest tłusta i zapycha pory! Najbezpieczniej jest kąpać dziecko w emolientach. Można wybrać te najtańsze, jak np. polski mediderm. Przy alergiach, pękającej i szorstkiej skórze czy jakichkolwiek czerwonych plackach na skórze polecam smarowanie kremem Dermaveel.
    • klaudia_84 Re: sucha skóra 11.07.16, 20:52
      Siemię lniane, Emolium, Oilatum, Dermaveel, Ziaja Med, Cetaphil, Linomag różowy - to moje typy dla skór z AZS smile
    • tosix1984 Re: sucha skóra 13.07.16, 12:39
      Być może kosmetyki, których pani używa mają substancje podrażniające skórę, a u dzieci wychodzi to bardzo szybko. Fajna do pielęgnacji skóry dzieci jest seria Mustela Baby. Co ważne, nie są to emolienty (te lepiej zarezerwować na poważniejsze sytuacje, np. AZS), ale środki o silnym działaniu ochronnym i pielęgnacyjnym. Tu może Pani zerknąć: www.apteka-melissa.pl/produkt/szukaj?szukaj=mustela+bebe
    • vatia Re: sucha skóra 19.09.16, 13:14
      Sama oliwka nie nawilża jakoś nie wiadomo jak, trzeba ją nakładać na mokrą skórę. Oliwka tworzy taką warstwę zabezpieczającą przed odparowaniem wilgoci, ale zatrzyma więcej tej wilgoci, jeśli pod oliwką będzie więcej wody, jeśli rozumiesz o co chodzi. Podobno nawet noworodki smaruje się już masłem shea. Można zrobić tonik z mocznikiem i nim przetrzeć skórę dziecka. Dzieciom zaleca się bodajże słabiutkie 2-3% stężenie mocznika, dorośli mogą nawet 20% tonikiem nacierać skórę.
    • bartosz.pawlikowski Re: sucha skóra 17.04.17, 14:06
      Proszę próbować różnych dermokosmetyków: Cetaphil, Lipikar, Cerkopil itd. dopóki nie znajdzie Pani odpowiedniego dla swojego dziecka. Proszę też wziąć pod uwagę częstotliwość smarowania skóry. Czasami trzeba wykonać je 2-5 razy dziennie bo np. powietrze jest suche. Warto również zapytać dermatologa dziecięcego o kremy recepturowe. Przepisuję dzieciakom różne mieszanki z witaminami i mamy bardzo sobie je chwalą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka