Dodaj do ulubionych

ELIDEL maść!

22.03.10, 21:12
Czy któras z was stosowała u swojego maleństwa maść ELIDEL?? To jest
maść niesterydowa na azs. U nas dziadek wykupił dla wnuczki tą maść
(straszliwie droga) i zastanawiam się czy jest ona skuteczna. Macie
jakieś doświadczenia z tą maścią?
Obserwuj wątek
    • loretta_pl Re: ELIDEL maść! 30.03.10, 15:57
      ja stosowałam, u dziecka oczywiście. Wysmarowałyśmy 2 tubki i
      owszem, nam bardzo pomaga, teraz jej nie mam i skóra jest w bardzo
      kiepskim stanie.
      Ale słyszałam również, że ta maść jest "niebezpieczna", że niby może
      powodować raka skóry, nie wiem ile w tym prawdy...
    • agnieszka.kardynal Re: ELIDEL maść! 05.04.10, 15:26
      Elidel i Protopic należą do leków z grupy tak zwanych inhibitorów kalcyneuryny.
      Mają one udowodnioną skuteczność w leczeniu atopowego zapalenia skóry i
      potencjalnie duży profil bezpieczeństwa. Do najczęściej występujących działań
      niepożądanych związanych z ich stosowaniem należą: przejściowe zaczerwienienie i
      pieczenie skóry czy miejscowe infekcje skóry. Ze względu na wysoką cenę,
      najczęściej zaleca się ich aplikację na obszary delikatne (na przykład skórę
      twarzy, szyi czy narządów płciowych).
      • murasaki33 Re: ELIDEL maść! 14.05.10, 11:11
        Pytanie niezwykle dla mnie wazne, czy mozna ten prepatat uzywac u
        niemowlat, na ulotce jest podane, ze powyzej 2 r.z.? Syn skonczyl
        pol roku i byloby to zbawiennne moc odstawic sterydy.
        • agnieszka.kardynal Re: ELIDEL maść! 16.05.10, 00:22
          Oficjalnie Elidel posiada rejestrację w leczeniu dzieci od 2 roku życia, jednak
          w literaturze istnieją doniesienia na temat jego stosowania u dzieci młodszych,
          zwłaszcza w przypadku ciężkich zaostrzeń atopowego zapalenia skóry, wymagających
          przewlekłego lub częstego stosowania preparatów steroidowych.
          • murasaki33 Re: ELIDEL maść! 16.05.10, 16:02
            Dziekuje za szybka odpowiedz, zaryzykuje i wyprobuje u syna, ma
            dopiero pol roku, ale chyba lepszy elidel niz ciagle sterydy.
            Poczekam na efekt.
            • agnieszka.kardynal Re: ELIDEL maść! 19.05.10, 16:46
              Elidel jest preparatem dostępnym na receptę. Sugeruję udać się do pediatry lub
              dermatologa. Proszę pamiętać, że decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza w
              porozumieniu z pacjentem.
              • murasaki33 Re: ELIDEL maść! 19.05.10, 20:11
                Dziekuje za odpowiedz. Mam maly problem, mieszkam w UK i preparat
                zakupila babcia w PL. Elidel stosowala moja kuzynka u syna, ktory
                mial do 3r.z. azs, stad dowiedzialam sie o istnieniu tego preparatu
                i jego efektach. Syn ma zdiagnozowana egzeme, tak to sie tu okresla
                i nic oprocz sterydu eumovatecream nie dziala na niego. Inne
                nawilzajace sa wsparciem, ale wykwity wracaja. Ostatnio udalo sie 3
                tyg bez sterydu, uzywalismy lampy zepter. Niestety nagle wykwity
                wrocily. Teraz zdecydowalismy sprobowac elidel, bez lampy
                oczywiscie. Wizyte u dermatologa mam dopiero za 4 tyg i chcialam
                ulzyc dziecku bez sterydu. Nie wiem czy moja dermatolog zna ten
                preparat, jesli nie, to nie bedzie mi go rekomendowac i rozmawiac o
                nim. Juz mialam sytuacje, ze polecony przez tutejsza mame preparat
                daje dobry efekt, jest dostepny w aptekach w UK, ale moja dermatolog
                go nie zna i nie poleca. A daje tez dosc dobre efekty. Np firma
                avene i prepatat trixera tez jest dla niej obcy. Stad moje
                pojawienie sie na tym forum i pytania do Pani - nie o wszystkim moge
                porozmawiac z moim lekarzem.
                • agnieszka.kardynal Re: ELIDEL maść! 22.05.10, 13:09
                  Trudno przewidzieć, kiedy nastąpi nawrót dolegliwości w azs. Stosując
                  odpowiednią profilaktykę (między innymi prawidłową pielęgnację skóry, unikanie
                  znanych alergenów – pokarmowych, wziewnych, unikanie infekcji, stresu) można
                  wydłużyć czas remisji choroby. U niemowląt najczęstszym alergenem jest białko
                  mleka krowiego. Dlatego z diety matki karmiącej piersią lub z diety dziecka
                  karmionego sztucznie eliminuje się ten rodzaj alergenu. U dzieci, które nie są
                  karmione piersią, stosuje się żywienie białkami o dużym stopniu hydrolizy lub
                  preparatami zawierającymi aminokwasy. Podstawą profilaktyki i leczenia u
                  niemowląt chorujących na AZS są zabiegi pielęgnacyjne: stosowanie przynajmniej 2
                  razy na dobę preparatów nawilżających, natłuszczających i zmiękczających skórę
                  (tzw. emolientów) – do smarowania i kąpieli. W przypadku okresowych zaostrzeń
                  choroby, u dzieci stosuje się miejscowe glikokortykosteroidy o małej sile
                  działania, ostatnio, w celu zmniejszenia ryzyka działań niepożądanych, w postaci
                  kremu, oraz tak zwaną metodą przerywaną, to znaczy steroidami na zmianę z
                  emolientami (jednego dnia steroid + natłuszczanie, drugiego dnia tylko
                  natłuszczanie itd.). W niektórych przypadkach zamiast steroidu, zaleca się
                  stosowanie na przykład pimekrolimusu 2-3 x w tygodniu na zmiany chorobowe (+
                  oczywiście regularne natłuszczanie skóry). Dodatkowo u niektórych dzieci lub
                  niemowląt stosuje się doustne leki przeciwhistaminowe. Co do lampy Bioptron, nie
                  zalecam jej stosowania, ponieważ nie widziałam wyników żadnych badań, które
                  mówiłyby o skuteczności i bezpieczeństwie jej działania. Tego rodzaju
                  naświetlania nie są uznaną metodą leczenia atopowego zapalenia skóry jak i
                  innych dermatoz. Zarejestrowanymi metodami fototerapii w AZS o umiarkowanym i
                  ciężkim przebiegu są m.in. UVA, UVA+UVB, UVB 311nm, PUVA). Wyboru rodzaju
                  naświetlań i czasu trwania leczenia dokonuje lekarz. Niektóre z tych metod
                  znalazły zastosowanie u starszych dzieci. Decyzję dotyczącą diagnostyki
                  powiększonych węzłów chłonnych u Pani dziecka zostawiam lekarzowi prowadzącemu.
                  Oczywiście mogą być powiększone na skutek zaostrzenia AZS, jednak potencjalnie
                  istnieje przynajmniej kilkanaście innych przyczyn limfadenopatii. Czujność może
                  uśpić dobry stan ogólny dziecka. Wykonałabym chyba jednak przynajmniej kilka
                  badań podstawowych, m.in. morfologię krwi z rozmazem mikroskopowym, CRP (białko
                  stanu zapalnego). Do rozważenia oznaczenie poziomu przeciwciał przeciw
                  toksoplazmozie, CMV, EBV oraz USG powiększonych węzłów.
    • murasaki33 Re: ELIDEL maść! 19.05.10, 20:18
      I jeszcze jedno pytanie, czy elidel moze byc bardziej szkodliwy niz
      masc sterydowa?
      • agnieszka.kardynal Re: ELIDEL maść! 20.05.10, 23:06
        Upraszczając można powiedzieć, że Elidel (substancja czynna: pimekrolimus –
        związek należący do grupy inhibitorów kalcyneuryny) posiada działanie
        przeciwzapalne jakie można osiągnąć stosując preparaty sterydowe, ale jest
        pozbawiony działań niepożądanych związanych z przewlekłą sterydoterapią takich
        jak ścieczenie, zaniki skóry czy powstawanie teleangiektazji (trwałego
        rozszerzenia naczyń krwionośnych). W związku z tym może być stosowany również w
        okolice, gdzie skóra jest cieńsza i bardziej delikatna, na przykład na twarzy
        czy szyi. Leczenie bywa na ogół dobrze tolerowane a do najczęściej zgłaszanych
        działań niepożądanym podczas stosowania miejscowego inhibitorów kalcyneuryny
        należy uczucie świądu lub pieczenia skóry w miejscu aplikacji. Utrzymuje się ono
        przez 15-30 minut a objawy te najczęściej wycofują się samoistnie po ok. 3
        dniach leczenia. Nie stwierdzono istotnie zwiększonej częstości występowania
        bakteryjnych, wirusowych czy grzybiczych infekcji skórnych. Lek prawie nie
        wchłania się do krwiobiegu nawet gdy jest stosowany na rozległe powierzchnie
        skóry, w związku z tym nie istnieją obawy o wystąpienie objawów związanych z
        jego ogólnym stosowaniem. Elidel oficjalnie posiada rejestrację dla osób powyżej
        2 roku życia. Jest z tym związana pewna historia. Mianowicie, zostały
        opublikowane dane wskazujące na zwiększenie częstości rozwoju nowotworów skóry
        po miejscowej aplikacji leków z tej grupy. W efekcie przeprowadzono roczne
        badania dotyczące analizy
        bezpieczeństwa stosowania miejscowego inhibitorów kalcyneuryny i wydano
        komunikat, że pimekrolimus i takrolimus są bezpieczne w stosowaniu miejscowym i
        nie stwierdzono związku przyczynowego z występowaniem nowotworów skóry, jednak
        nie wykluczono możliwości istnienia takiego związku. W kolejnych badaniach
        przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych wykazano, że zewnętrzne leczenie
        inhibitorami kalcyneuryny nie zwiększa zapadalności na nowotwory skóry a
        opublikowane wcześniej dane sugerujące istnienie takiego związku były oparte na
        wynikach badań przeprowadzonych na zwierzętach (stosowano preparaty o
        30-50-krotnie większym stężeniu niż stosuje się u ludzi) oraz na działaniu tych
        samych leków podawanych ogólnie osobom po przeszczepieniu narządów. Jednak ze
        względu na różniące się wyniki badań, FDA i EMEA wprowadziły zalecenia nie
        stosowania inhibitorów kalcyneuryny u osób < 2 roku życia. Niezależnie od tych
        ograniczeń, pojawiają się doniesienia podkreślające efektywność terapii
        pimekrolimusem również u 6-miesięcznych niemowląt. Należy jednak pamiętać, że
        wciąż jest to zastosowanie poza wskazaniami rejestracyjnymi.
        • murasaki33 Re: ELIDEL maść! 20.05.10, 23:44
          Serdecznie dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz, to mile i wazne moc
          otrzymac tego typu pomoc, jak na tym forum.
          Przez 3 dni stosowalam elidel i wszystkie zaczerwienienia, i
          szorstkosc zniknely po 3-4 aplikacji. Teraz zaprzestalam stosowania
          i ciekawa jestem kiedy wszystko powroci. Po zaprzestaniu sterydu
          zwykle powrot nastepowal po 3 dniach. Po lampie, juz po kilku dniach
          skora byla czysta i 3 tyg byly bezsterydowe. Potem nagle wszystko
          wrocilo i uzylam steryd, moze nalezalo dalej naswietlac? Ale zal mi
          bylo syna, widac bylo, ze mu to dokucza, zle spal. Jestem ciekawa
          Pani opinii o uzywaniu tego typu lamp - bioptron compact, bo bylam
          zadziwiona takim efektem. Niestety w kwestii lampy moj dermatolog
          nie zajmuje stanowiska, bo sie z taka metoda nie spotkal.
          Syn ma tylko problem z twarza, teraz w zasadzie uszy, za uszami i
          szyja. Czasem smarujemy zgiecia, ale tam sa tylko zaczerwienienia,
          nic tragicznego.
          A czy uzywanie sterydu, takie krotkie-kilka dni, do ustapienia
          wykwitow ma sens, czy moze nalezy dluzej go uzywac, nawet gdy skora
          wyglada dobrze. Takie pytanie mi wlasnie do glowy nagle wpadlo.
          Przepraszam za chaos, ale wszystko to jest dla mnie nowe-od stycznia
          tego roku-i ciagle sie ucze, szukam lepszych mozliwosci.
          pozdrawiam
        • murasaki33 Re: ELIDEL maść! 20.05.10, 23:50
          Jeszcze jedno pytanie, od miesiaca-dwoch syn ma znacznie powiekszone
          wezly chlonne na szyi, za uszami, w sumie w 3 miejacach wyczuwam
          kilka zgrubien-wieksze i mniejsze. Dermatolog nakazala obserwowac i
          tyle, bez komentarza zadnego. Czy takie wezly sa normalnym objawem
          przy egzemie, wskazuja na stan zapalny w organizmie, ktory jest
          efektem egzemy?
          • agnieszka.kardynal Re: ELIDEL maść! 22.05.10, 13:11
            Trudno przewidzieć, kiedy nastąpi nawrót dolegliwości w azs. Stosując
            odpowiednią profilaktykę (między innymi prawidłową pielęgnację skóry, unikanie
            znanych alergenów – pokarmowych, wziewnych, unikanie infekcji, stresu) można
            wydłużyć czas remisji choroby. U niemowląt najczęstszym alergenem jest białko
            mleka krowiego. Dlatego z diety matki karmiącej piersią lub z diety dziecka
            karmionego sztucznie eliminuje się ten rodzaj alergenu. U dzieci, które nie są
            karmione piersią, stosuje się żywienie białkami o dużym stopniu hydrolizy lub
            preparatami zawierającymi aminokwasy. Podstawą profilaktyki i leczenia u
            niemowląt chorujących na AZS są zabiegi pielęgnacyjne: stosowanie przynajmniej 2
            razy na dobę preparatów nawilżających, natłuszczających i zmiękczających skórę
            (tzw. emolientów) – do smarowania i kąpieli. W przypadku okresowych zaostrzeń
            choroby, u dzieci stosuje się miejscowe glikokortykosteroidy o małej sile
            działania, ostatnio, w celu zmniejszenia ryzyka działań niepożądanych, w postaci
            kremu, oraz tak zwaną metodą przerywaną, to znaczy steroidami na zmianę z
            emolientami (jednego dnia steroid + natłuszczanie, drugiego dnia tylko
            natłuszczanie itd.). W niektórych przypadkach zamiast steroidu, zaleca się
            stosowanie na przykład pimekrolimusu 2-3 x w tygodniu na zmiany chorobowe (+
            oczywiście regularne natłuszczanie skóry). Dodatkowo u niektórych dzieci lub
            niemowląt stosuje się doustne leki przeciwhistaminowe. Co do lampy Bioptron, nie
            zalecam jej stosowania, ponieważ nie widziałam wyników żadnych badań, które
            mówiłyby o skuteczności i bezpieczeństwie jej działania. Tego rodzaju
            naświetlania nie są uznaną metodą leczenia atopowego zapalenia skóry jak i
            innych dermatoz. Zarejestrowanymi metodami fototerapii w AZS o umiarkowanym i
            ciężkim przebiegu są m.in. UVA, UVA+UVB, UVB 311nm, PUVA). Wyboru rodzaju
            naświetlań i czasu trwania leczenia dokonuje lekarz. Niektóre z tych metod
            znalazły zastosowanie u starszych dzieci.
            Decyzję dotyczącą diagnostyki powiększonych węzłów chłonnych u Pani dziecka
            zostawiam lekarzowi prowadzącemu. Oczywiście mogą być powiększone na skutek
            zaostrzenia AZS, jednak potencjalnie istnieje przynajmniej kilkanaście innych
            przyczyn limfadenopatii. Czujność może uśpić dobry stan ogólny dziecka.
            Wykonałabym chyba jednak przynajmniej kilka badań podstawowych, m.in. morfologię
            krwi z rozmazem mikroskopowym, CRP (białko stanu zapalnego). Do rozważenia
            oznaczenie poziomu przeciwciał przeciw toksoplazmozie, CMV, EBV oraz USG
            powiększonych węzłów.
            • murasaki33 Re: ELIDEL maść! 24.05.10, 22:41
              Witam ponownie, dziekuje za odpowiedz.
              Co to jest pimekrolimus? Nie spotkalam sie na razie z tym
              preparatem. Pytam z ciekawosci. My aktualnie po wielu probach
              uznalismy, ze do codziennej pielegnacji najlepiej sprawdza sie
              dublebase - tak do kapieli jak i smarowania, w stanach ostrych
              eumovate cream. Poza tym masa innych emolientow/kremow, ale chwilowo
              tylko stoja na polce - oilatum, trixera avene, aquerus cream, eumo
              cream-w sumie swietna rzecz, balneum plus, fucidin h.
              Co Pani poleca na slonce, jakie filtry i jakie produkty, no i czy
              slonce pomaga czy szkodzi w naszym wypadku. Slyszalam rozne,
              odmienne opinie.
              • agnieszka.kardynal Re: ELIDEL maść! 25.05.10, 09:10
                Pimekrolimus (ze względu na mechanizm działania należy do tak zwanych
                inhibitorów kalcyneuryny)jest nazwą międzynarodową substancji czynnej zawartej w
                Elidelu.
                Odpowiadając na dalsze pytania: z nowości wśród emolientów dużym
                zainteresowaniem cieszy się ostatnio Atopiclair, który zarówno zapobiega
                wystąpieniu objawów AZS, jak również pomaga w przyspieszeniu gojenia zmian
                istniejących.
                Ekspozycja na słońce pomaga wielu osobom z atopowym zapaleniem skóry. Proszę
                jednak pamiętać, że dzieci do 6 miesiąca życia praktycznie w ogóle nie powinny
                być wystawione na bezpośrednie działanie słońca. U takich maluszków stosuje się
                preparaty z filtrami mineralnymi (nie chemicznymi). Niemowlęta starsze (po
                ukończeniu 6 do końca 12 miesiąca życia) nie powinny przebywać na słońcu dłużej
                niż 15 minut dziennie i również tylko pod warunkiem stosowania kremów z filtrem
                przeciwsłonecznym o wysokim faktorze (SPF 50). W aptekach jest dostępnych wiele
                preparatów przeznaczonych właśnie dla dzieci. Proszę również nie zapominać o
                ochronie przeciwsłonecznej, którą zapewniają ubranka, czapeczki, dachy od wózków
                dziecięcych itp.
    • ratunkowy_bogdan Re: ELIDEL maść! 20.07.10, 15:13
      Ja na skaleczenia i rany stosuję maści hemostatyczne. Szybko goją rany
      i same się wchłaniają. Osobiście stosuję Emofix. Inne maści też są
      dobre ale ta najlepiej przyspiesza proces krzepnięcia krwi. Dodatkowo
      jest uniwersalna bo można ją również stosować na dziąsła i błony
      śluzowe.
      • beatulek Re: ELIDEL maść! 06.08.10, 00:30
        Mojej corce elidel jakos nie pomaga. Dużo bardziej sprawdza się taka
        robiona maść. Nie znam dokładnie składu ale jest tam vit A, srebro,
        wazelina. Dostajemy receptę od alergologa. Jest też dużo tańsza niż
        elidel - kosztuje 5 zł. Ze sterydów - jak już musze stosuję
        Advantan - nie wiem chyba jest najłagodniejszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka