Gość: guest IP: *.* 11.09.01, 12:28 To kiedy właściwie można je podać dziecku (w jakim wieku). Są różne opinie i czy on jest silnie uczzulający czy nie????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: A"proposss bananów IP: *.* 11.09.01, 12:47 Lepiej w ogóle nie podawać bananów. Mają działanie wychładzające organizm (rosną przecież tam gdzie gorąco i ludzie potrzebują ochłodzenia), czego skutki moga być bardzo nieprzyjemne. Na przykład u mojego synka pojawiło się wypadanie jelita. Podaję ten przykład, żeby pokazać, że wychłodzenie organizmu nie musi objawiać się przeziębieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: A"proposss bananów IP: *.* 12.09.01, 10:36 A skąd wiesz, że to na skutek podawania bananów zaczęło to jelita wypadać ? Przecież mogło być sto różnych powodów.ATA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: A"proposss bananów IP: *.* 12.09.01, 10:54 Taka jest opinia lekarza - na skutek bananów i innych cytrusów, bo dziecko jadło tego dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: A"proposss bananów IP: *.* 12.09.01, 11:31 A ile i jak długo ? Bo mój Ksawerek zażera sie bananami, przecietnie 2 do 3 dziennie i czyni to juz od ponad pół roku. I nic.ATA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: A"proposss bananów IP: *.* 12.09.01, 12:04 Mój jadł mniej więcej tyle, co Twój, ale przez 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: A"proposss bananów IP: *.* 12.09.01, 12:23 Z tego co ja wiem (od ciotki pediatry) ,to w cytrusach nie chodzi o to że są to banany czy cytryny ale wyłącznie o to, że są pryskane różnymi konserwantami na czas transportu. Dlatego później należy wprowadzać cytrusy o cienkich skórkach, a wszystkie dokładnie obrać i umyć.Co do tego wychładzania to brzmi to dość tajemniczo - ja jadam mnóstwo bananów i nigdy nie czułam się z tego powodu wychłodzona Co do bananów to podobno są właśnie jednym z najmniej uczulających owoców- w Grecji np. są podawane dziecion od czwartego miesiąca, a u nas IMiD zaleca od siódmego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: A"proposss bananów IP: *.* 12.09.01, 09:38 Ja podawałam Jagódce banany już gdzieś około pół roku, żadnych reakcji alergicznych nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: A"proposss bananów IP: *.* 12.09.01, 09:48 Ja podobnie jak Kasia2 nie zauważyłam żadnych dziwnych objawów po bananach, moja córeczka bardzo je lubi.Mario!co to jest wypadanie jelita? Pierwszy raz słysze o czymś takim i co to ma wspólnego z bananami?I co to znaczy że banany wychładzaja organizm?Pozdrawia bardzo zdziwiona KasiaK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: A"proposss bananów IP: *.* 12.09.01, 10:01 Ok przeczytałam post poniżej tzn. O tej diecie wg. pięciu PrzemianJuz nie chce nic wiedzieć, nie lubie fanatyzmu pod żadna postacia . To tyle wiecej nic nie mówie i nie czytamKasiak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: A"proposss bananów IP: *.* 12.09.01, 10:31 Ja też nie lubię fanatyzmu. Nikogo nie namawiam do stosowania żadnej diety, odpowiadałam tylko na pytanie. Każdy sam decyduje o tym co je. Ja jednak byłabym wdzięczna gdybym rok temu dowiedziała się o tym, jakie moga byc skutki wychłodzenia organizmu. Cóż, przypzdłosć rzadka, ale zdarzyła się mojemu dziecku! Wszystkim dzieciom życzę zdrowia, bo to najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniczek Re: A"proposss bananów IP: *.* 12.09.01, 10:44 Ale czy można mówić już o wychłodzeniu organizmu, gdy dziecko zje, powiedzmy, pół banana raz na dwa tygodnie?Przecież my nie jadamy cytrusów w takiej ilości jak mieszkańcy Afryki. Mario, proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: A"proposss bananów IP: *.* 12.09.01, 10:59 Myslę, że to sprawa również pewnych predyspozycji. Mój syn jak się teraz okazuje takie predyspozycje miał. Starszy syn, który jadł tak samo dużo cytrusów, nie cierpi na nic poza tym, że mu stale zimno.Myslę, że pół banana raz na dwa tygodnie to nic złego, chodzi o to by nie przesadzać. A mój synek teraz nie może jesć żadnych surowych owoców, surowe jarzyny ma bardzo ograniczone, nie może też nabiału w zadnej postaci oraz cukru w żadnej postaci. Za to podobno za pół roku ma byc zdrowy. Oby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: A"proposss bananów IP: *.* 12.09.01, 11:26 Mario!Oczywiście masz racje przepraszam nic nie mam do Ciebie i oczywiście każdy ma wybór.Jestem dzisiaj wyjątkowo podirytowana i niestety trafiło na Ciebie , dlatego naprawde przepraszam nie chciałam nikogo urazić swoimi poglądamips.A tak swoja droga zawsze jestem nieufna jeśli chodzi o jakies metody mi nieznanePozdrawiam Kasiak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: A"proposss bananów IP: *.* 12.09.01, 11:28 Dziękuję! Lubię ludzi, którzy szanują poglądy innych, nawet najbardziej dziwaczne. Odpowiedz Link Zgłoś