Dodaj do ulubionych

Jajko dla malucha.

IP: *.* 28.09.01, 11:51
Mam do Was ogromna prosbe Drogie Doswiadczone Mamy :-)Jak podac dziecku jajko (na poczatku zoltko). Cora ma 6,5 miesiaca i nie ma zadnej alergii i od 7 miesiaca powinnam jej podac zoltko a potem cale jajko. Jak je przyrzadzic. Prosze o rade.Pozdrawiam,Marta z Olenka.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Jajko dla malucha. IP: *.* 28.09.01, 12:07
      Budyn:do 100 ml wody wsyp 3 miarki mieszanki, 1 plaska lyyzeczke cukru, ok. 1 cm laski waniliowej, 1 czubata lyzeczke maki ziemniaczanej, 1/2 zoltka. Mozna tez dodac do tgo odrobine soku lub deserku, czasem do budyniu jablkowego dodaje szczypte cynamonuWszystko zagotowac ciagle mieszajac.Platki blyskawiczne na mleku1 lyzke platkow gotowac do miekkosci w 100 ml wody - wode mzna uzupleniac w trakcie gotowania -(mozna dodac lyzeczke bukru, laske waniliowa, cynamon, deserek lub sok - z tym, ze owoce raczej lepiej jest dodac do jzu przygotowanych platkow). Gdy ryz bedie b. mieciutenki, tak, ze sie da rozgniesc - wlac 1/2 zoltka rozmieszanego z ok 20-30 ml wodyGotowac jeszcze ok 0,5 - 1 minuteKluseczki lane1 lyzeczka maki (krupczatki, kukurydzianej) zmieszac z 1/2 zoltka i 3 miarkami mieszanki oraz 1 lyzeczka wody i wlac na gotujace sie 100 ml wody - zagotowac kilka razy tak, zeby kluseczki byly mieciutkie. Kluseczki tez musza byc drobnitkie jak kaszka manna... - te potrawe tez mozesz oslodzic, doprawic laska waniliowa lub cynamonemInaczej dziecko moze sie ksztusic i odmowic wspolpracy - to samo z ryzemZoltko tez mozesz podac ugotowane na twardo i roztarte i zupie albo wlac na gotujaca sie zupe - samo, albo w postaci klusek lanych.Wiecej pomyslow nie mam, a szkoda, bo mam strasznie wybredne dziecko i musze mocno sie naglowic, zeby to zolteczko zawsze wlazlo w dzieciaka :)PozdrawiamYennaM
      • Gość: guest Re: Jajko dla malucha. IP: *.* 28.09.01, 12:36
        YennaM , bardzo Ci dziekuje :-)Wyprobuje wszystko. Na szczescie moja Mala to wszystkojadek :-). Co by sie nie wsunelo do buzi! Chce jej urozmaicic diete dlatego jesli bys miala jeszcze jakies proste przepisy to bylabym bardzo wdzieczna. Mozesz pisac na priv.Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziekuje :-)Marta z Ola.
        • Gość: guest Re: Jajko dla malucha. IP: *.* 29.09.01, 14:40
          Marta, a jak mala bedzie nieco wieksza - mozesz jej dodawac (w taki dam sposob, jak do platkow ryzowych) zoltko do kaszy manny. I tez tutaj mozna poczalec i przygotowac wiele wariacji: owocowych, cynamonowych, waniliowych,a lbo po prostu bez niczego dodatkowo - bedzie smietankowo ;)... :)PozdrawiamYennaMJakby co - moj priv: yennam@wp.pl
    • Gość: guest Re: Jajko dla malucha. IP: *.* 01.10.01, 08:54
      Poradzcie! A czy to żółtko jest obowiązkowe -wiem że zalecają ale...Tak naprawde to nie mam jak go podawać. W domu prawie nie jemy jajek. I musiała bym ganiać do sklepu po jedno jajko. Mały je zupki z mięsem. Karmię piersią. Tzn czasami zjada ugotowane żółtko w kawałkach prosto do buzi ale tylko czasami.Troche się martwię.
    • Gość: guest Re: Jajko dla malucha. IP: *.* 04.10.01, 22:44
      Oto przepis od naszego pediatry na boskie i błyskawiczne leniwe kluseczki od 11 miesiąca życia:Wymieszać dokładnie 1 homogenizowany serek waniliowy Danone,1 całe jajko (umyte i sparzone)i mąkę.Kłaść łyżeczką małe porcyjki na wrzącą wodę i chwilę gotować.Odcedzić na sicie.Konsystencja za każdym razem wychodzi inna, raz rzadsze,raz gęstsze, ale zawsze pyszne.Moja roczna córeczka je uwielbia,więc przemycam w nich różne wartościowe składniki, np.dodaję szpinak (4 "kulki" Bonduele), starte jabłko albo drobno pokrojoną szynkę z indyka.Koniecznie spróbujcie!Małgoś
    • Gość: guest Re: Jajko dla malucha. IP: *.* 05.10.01, 12:00
      Małgoś, jak dodajesz szynki do kluseczek to chyba serek naturalny nie waniliowy, bo jakoś mi się "gryzie". Smacznego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka