Gość: guest IP: *.* 08.10.01, 17:44 WitamCzy ktoś ma jakieś doświadczenia lub informacje na temat podawania małym dzieciom fruktozy? Może lepiej (zdrowiej) dosładzać potrawy fruktozą niż rafinowanym cukrem? Z góry dzięki za odzewonka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sassanach Re: Fruktoza IP: *.* 08.10.01, 21:45 proponowałabym słodzenie glukozą. Jest najbezpieczniejsza, podaje sie ją nawet noworodkom. Fruktoza (cukier owocowy) jest także cukrem prostym. Jest budowa chemiczna jest podobna do glukozy. Sacharozą słodzi sie zwyczajowo pokarmy dla starszych dzieci. Pozdrawiam Sassanach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Fruktoza IP: *.* 09.10.01, 08:00 ja tez dosładzałam, jeśłi zachodziła potrzeba, glukozą...Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Fruktoza IP: *.* 09.10.01, 08:19 Pediatra moich dzieci - dr Ewa Pietkiewicz - Rok zalecała słodzenie jedynie fruktozą bardzo źle wyrażając się o glukozie, ale dlaczego tak to nie wiem. Na pewno są jakies zalety fruktozy, dlatego cukrzycy moga jesć winogrona (fruktoza). O cukrze i technologii jego produkcji czytałam i ten opis nie zachęca do sporzywania cukru, natomiast czy fruktozę otrzymuje się analogicznie to nie wiem.A z doswiadczenia, gdy dosładzałam fruktozą dzieci były mniej "pobudzone" niż przy spożywaniu glukozy czy cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Fruktoza IP: *.* 15.10.01, 10:45 oczywiscie, ze lepiej fruktoza jezeli w ogole musisz dosladzac, choc jeszcze lepiej wiorkami kokosowymi, maja duzo wapnia, zelaza i innych dobroczynnych skladnikow. fruktoza nie podwyzsza poziomou cukru ale tak czy inaczej przyzwyczaja do slodkiego. pozdro. j. Odpowiedz Link Zgłoś