Dodaj do ulubionych

Sos do pieczeni

IP: *.* 03.01.02, 09:50
Czy znacie przepis na sos do pieczeni, chciałam zrobić obiad z mięskiem ale nie znam przepisu na sos, a tych kupnych nigdy nie sprawdzałam.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Sos do pieczeni IP: *.* 04.01.02, 11:54
      Jak jest pieczeń to dookoła jest z niej wywar , zwykle jest w tym trochę cebuli, czasem innych warzyw, są zapewne przyprawy - a więc wszystko co należy zrobić to dodać trochę zagęstnika do sosów (np. Knorra) i zamieszać. Można też na boku rozrobić trochę maki z wodą lub wodą i śmietaną i wlać do wywaru. Można też wywar z cebulą i warzywami wrzucić do miksera ,a dopiero potem zaciągnąć mąką lub mąka i śmietaną.
    • Gość: guest Re: Sos do pieczeni IP: *.* 04.01.02, 12:48
      To co Wiesia plus sos sojowo - grzybowy. Ajeszcze jeśli podlewasz pieczeń białym winem, to ten wywarek jest po prostu poezja...
      • Gość: guest Re: Sos do pieczeni- mniam mniam IP: *.* 04.01.02, 13:45
        białym winem do drobiu i wieprzowiny, do wołowiny i lepsze czerwowe :-)Chyba jutro zrobię pieczeń... ten temat mnie rozmarzył...
        • Gość: guest Re: Sos do pieczeni- mniam mniam IP: *.* 07.01.02, 15:11
          Zgodnie z zapowiedzią wczoraj zrobiłam pieczeń z sosem wg opisu, do którego dodałam jeszcze parę suszonych podgrzybków. Mięso jak mięso, ale ten sos- niebo w gębie.... :bic:
    • Gość: guest Re: Sos do pieczeni IP: *.* 14.01.02, 09:15
      Ponieważ dawno tu nie zaglądałam, Twój Post zauważyłam dopiero dziś i mam prośbę, zmień sobie nicka na inny, bo nicka ATA (pisanego własnie duzymi literami) uzywam tu juz od bardzo dawna i bardzo się do niego przywiązałam.DziękiATA
      • Gość: guest Re: Sos do pieczeni IP: *.* 14.01.02, 09:15
        To powyżej oczywiście do ATY numer 2.
    • Gość: Adzia Re: Sos do pieczeni - a może śliwkowy? IP: *.* 02.04.02, 07:40
      Wyciągam temat, żeby się podzielić nowym patentem mojego taty, wypróbowanym podczas Świąt.Taki sos pasuje świetnie do schabu ze śliwkami. Schab piecze się jak to schab, a około pół godziny przed zakończeniem pieczenia obkłada się go naokoło suszonymi śliwkami. Potem sos spod pieczeni razem z tymi śliwkami przeciera się przez sitko - i podprawia jak zwykły sos, mąką zmieszaną z zimną wodą, i później łyżkę śmietany. Pychotka! Podejrzewam, że ten sam patent byłby niezły z morelami.PS. Oczywiście schab jest też nadziany śliwkami :-)
    • Gość: iwo1 Re: Sos do pieczeni IP: *.* 04.04.02, 19:07
      dziewczyny cię już zasypały przepismi a ja polecam ci fajną stronę www.mniammniam.plfajne ,tanie,proste przepisy..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka