Gość: SylwiaSH IP: *.* 09.09.02, 21:59 Postanowilam ugotowac mojemu 5-miesiecznemu dziecku pierwsza zupke. Ale pytanie jak?Czy warzywa nie ekologiczne sie do tego nadaja?Czy powinnam miec do zupek maluszka oddzielny garnek?Pozdrawiam Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AniamamaOli Re: Pierwsza zupka IP: *.* 10.09.02, 09:18 Witaj Sylwia,Ja używałam i używam garnków, w których gotuję również obiadki dla nas. Natomiast Ola ma swój talerzyk, swoje miseczki, swoje łyzeczki, ale jak zje naszymi sztućcami, nie robię też z tego tragedii.Jeżeli chodzi o warzywa, to kupowałam i kupuję w supermarketach. Też początkowo zastanawiałam się nad ekologicznymi, zdrowymi warzywkami dla mojego brzdąca, ale stwierdziłam, że nie będę całe życie kupowała jej zdrowych warzyw, z prostej przyczyny - nie mam gdzie.Więc kupowałam włoszczyznę, kalafiorka, buraczka, ziemniaczka ..., gotowałam około 20-30 minut i mieliłam blenderem. I tak wyglądała pierwsza zupka mojej Oli, którą do dziś się zajada. Oczywiście teraz dodaję jej mięsko, przyprawy ...Miłego gotowania i smacznego PozdrawiamAnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MonikaOla Re: Pierwsza zupka IP: *.* 10.09.02, 09:27 Czesc Sylwia, ja podobnie jak i Ty tez zastanawialam sie jak powinnam gotowac zupki dla mojej Oli. Bo niestety ale moje dziecko nie akceptuje zupek ze sloiczka. I musialam zaczac gotowac. Nie mam tez mozliwosci kupna warzyw z upraw ekologicznych. Tak wiec musialam sie zadowolic tym co oferuja na rynku. I sprobowalam. Kupilam merchewke, pietruszke, seler, ziemniaka. Wszystko starlam na tarce i ugotawalam. Pozniej wrzucilam zmiksowalam. I Ola zjadla. Jak zaczela 7 miesiac wprowadzilam jej do zupki pol zoltka na zmiane z mieskiem.jak dotad wszystko jest dobrze, dziecko nie ma zadnego uczulenia i je zupki. A do gotowania ma te same garnki co dla mnie i meza. Wiem, ze zaraz ktos sie odezwie, ze powinnam urzywac innchy dla dziecka (osobnych). Ale nie ma co przesadzac. Wszystko jest dobrze.pozdrawiamMonika mama Oli (29.01.2002). Odpowiedz Link Zgłoś