IP: *.* 25.10.02, 15:08
czy znacie może przepis naq kokosanki? Wiem, że na forum już był-na bezglutenowe, ale nie o takie mi chodzi, tylko o takie jak sklepowe-kruche, bez nadzienia...I bez mleka etc-mała ma ciągle wysypkę Bóg wie od czego no i max. 1 jajko. Wiem, że mam wymagania, ale naszła mnie straszna ochota na taki ciasteczka. Pozdrawiam i z góry dziękuję. Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: 1966.02.05 Re: Kokosanki IP: *.* 31.10.02, 13:05
      Pod nazwą KOKOSANKI znalazłam taki przepis:5 białek,25 dag cukru pudru,25 dag wiórków kokosowych.Naczynie z białkami ustawić na rondlu z gotującą się wodą i ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier puder. Kiedy masa stanie się bardzo gęsta, zdjąć naczynie z ognia, dodać wiórki kokosowe, wymieszać i kłaść łyżeczką małe porcje piany na blaszkę wysmarowaną masłem, zachowując spore odstępy. Piec w piekarniku na złotawy kolor. Nie piekłam tych ciastek więc nie wiem czy coś z tego wyjdzie.I czy same białka ci pasują.Jeśli zrobisz to napisz jakie były efekty.Milka
    • Gość: asiamamaignasia Re: Kokosanki IP: *.* 31.10.02, 15:39
      Ja bardzo lubię te, ściagnięte ze strony http://uczta.vege.pl/. Z masłem są lepsze, ale sądzę, że można je zastąpić margaryna. Polecam i pozdrawiam. Asia SZWEDZKIE CIASTECZKA KOKOSOWE1,5 szkl. mąki1 szkl. cukru1 kostka masła1/2 szkl. wiórków kokosowych1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 cukier waniliowyMiękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym zagnieć w misce na jednolitą masę. Dodaj proszek, sodę, wiórki kokosowe i ponownie zagnieć. Stopniowo dodawaj mąkę. Powinno powstać tłuste, zwarte ciasto. Ulep z niego dwa wałki o średnicy 4 cm, włóż je do lodówki na pół godziny, aby stwardniało. Pokrój je następnie w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Piecz w nagrzanym do 175 st. C piekarniku. na środkowym poziomie, 9-14 minut. Są gotowe, kiedy mają złoty kolor.Ciasteczka kokosowe są jeszcze smaczniejsze i ładniej wyglądają polane czekoladową polewą i posypane wiórkami kokosowymi.
    • Gość: asiamamaignasia Re: Kokosanki IP: *.* 31.10.02, 15:40
      Ja bardzo lubię te, ściagnięte ze strony http://uczta.vege.pl/. Z masłem są lepsze, ale sądzę, że można je zastąpić margaryna. Polecam i pozdrawiam. Asia SZWEDZKIE CIASTECZKA KOKOSOWE1,5 szkl. mąki1 szkl. cukru1 kostka masła1/2 szkl. wiórków kokosowych1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 cukier waniliowyMiękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym zagnieć w misce na jednolitą masę. Dodaj proszek, sodę, wiórki kokosowe i ponownie zagnieć. Stopniowo dodawaj mąkę. Powinno powstać tłuste, zwarte ciasto. Ulep z niego dwa wałki o średnicy 4 cm, włóż je do lodówki na pół godziny, aby stwardniało. Pokrój je następnie w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Piecz w nagrzanym do 175 st. C piekarniku. na środkowym poziomie, 9-14 minut. Są gotowe, kiedy mają złoty kolor.Ciasteczka kokosowe są jeszcze smaczniejsze i ładniej wyglądają polane czekoladową polewą i posypane wiórkami kokosowymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka