Dodaj do ulubionych

Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki świąteczne!

• Gość: Siunia Re: Z aktualności: WAŻNE PYTANIA :) IP: *.* 19.12.02, 03:42
      Mam dwa pytanka;1.) czy wystarczy tych składników na wyrobienie ciasta na pierniczki dla dwóch małych rodzin? Czy lepiej robić wszystko razy dwa? Bo chciałyśm z koleżanka zrobić je razem, jako kumplowskie miłe spedzenie wieczoru. Ich w domku jest trójka i nas rójka :)2.)W jakich ilościach gałka muszkatułowa, mielone czy tarte gożdziki, kardamon ...itp.? Po całej jednej paczce?W sumie to zła byłam, ze nie zajrzałam na to forum wczesniej. Bo Silije napisała, że ciasto powinno wyrastać 4-5 tygodni :) Ale skoro Gosia napisała, że po dwóch dniach było przepyszne, to znaczy, ze ja jeszcze dam rade na tegoroczną Gwiazdkę :)Tylko prosze, odpiszcie mi :)- Siunia łakomczuchowy hipopotam ;)i brzusio
      • Gość: Elik Re: Z aktualności: WAŻNE PYTANIA :) IP: *.* 19.12.02, 08:23
        Siunia nie siedzieć mi tu po nocy przy komputerze, kiedy się wyśpisz?! ;)Proporcje przypraw są podane w pierwszym poście Silije. Na porcje zdaje się 1/2 szklanki wszystkich przypraw. Pozdrawiam, Elik Ps. Jak tam brzusio :)
    • Gość: Lilly Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki świąteczne!- pogoniona, wyrobiłam ciasto :)))) IP: *.* 19.12.02, 11:35
      Po chwilowym zwątpieniu, skutecznie pogoniona przez nieocenione dziewczym z Forum i czata - dzięki :lol: ciasto wyrobiłam i teraz leżakuje w lodówce do poniedziałku....Ale jestem dzielna Lilly :hello:
    • Gość: Siunia Re: Z aktualności: ... zaskoczenie, pierniki "skopane", potem uratowane .... a wspólnej Wigilii i ta IP: *.* 20.12.02, 03:31
      Wszystko zaczęło sie dwa tyg. temu, jak koleżanka pochwaliła sie, ze z sasiadką chcą piec razem pierniki.Ja ciast nie jadam, nie przepadam za nimi, ale też mi się zachciało, tyle że jedynie upiec te pierniki, bo slinka na mysl o nich wcale mi nie ciekła. Sąsiadka kumpelki zachwalała, ze ma przepis zwalający z nóg :)No wiec jak tu nie chcieć ich upiec :)Przepisu nie załatwiła, za to wyjechała do swojej rodzinki w góry :) I tyle z pierników było, bo moja kumpelka juz sie zniechęciła :)Postanowiłam jednak po powrocie jej sąsiadkimęczyc nadal o przepis, co byna przyszły rok miec .A potem wpadłam, ze sprawdze co na forum, ze też może jakies fajne przepisy. I znalazłam post Silije. Myślałam, myslałam, aż zaryzykowałam i przeczytałam. Choć w głowie wciąż miałam marzenia tamtych pierników :)Ale tak tu je zachwalacie, ze postanowiłam tez upiec. Tylko zmartwiło mnie, że czekaż z tym cisastem trzeba tyle tygodni.za to jak przeczytałam Gosi wiecznie młodej post, że po 2 dniach upiekła i było super, to postanowiłam zrobic je dziś :)Obleciałam prawie całe miasto za kardamonem - tego dziadostwa u nas nie ma, ale na przyszłe świeta napewno upoluje - a gożdziki zmieliłam w młynku do kawy :)Przez te gożdziki mielone jedna baba w sklepie mnie zwymyślała, że "te młode to teraz takie leniwe, wszystko by chaiły mieć gotowe". Prawie jej przywaliłam, bo mnie wkurzyła (stała za mną). A wczesniej jeszcze skrytykowała mnie, że w taka porę roku aja małe dziecko do sklepu na nózkach ciągne (jutro pójdziemy na rączkach), że w całym kombinezonie to dzieciom niewygodnie ( Wika jak narazie nie narzeka )i że ma czapke białą z błękitnym wykończeniem a to takie niepraktyczne( o ile wiem, to ja jej czapke piorę, ).Jak już położyłam Wik espac, troche ogranęłam chatke i poczęłam przygotowania do wyrobu waszych cud pierniczków.Mąż mało sie nie przewrócił. My ciast nie jemy, więc zaskoczony był moim zachowaniem. A potem; "nie musisz się męćzyc, jak chcesz coś słodkiego to przeciez mogę iść do nocnego". No to mu się udało, bo ja chciałam je zrobic a nie myślałam nawet o jedzeniu :)Stwierdził : "aaaaa ... Ty przeciez w ciąży jesteś". No .... miło, że zauważył, tym bardziej, ze za 2 m-ce termin porodu ;)Wyjaśniłam i dał mi spokój, ale dziwił sie nadal .walczyłam z miodem, bo musiałam zmieszac dwa, jedn to jeszcze taki zapodziany sprzed wojny chyba. Ale jakos udało ki sie je rozpuścic i połączyć.W miedzyczasie chciałam wysłac 5 postów z zapytaniem o miód :) Ale sie opamietałam :)Jak dodałam smalec to tez mi sie przez chwile cos dziwnego zrobiło i znów w wyobraźni napisałam kolejne chyba 15 "co teraz?" i "ratunku" :)Ale jakoś poszło. I nawet z cukrem tez jakoś dałam rade. Za to trafiło mnie, jak czekałam chyba z j h aż mi to wystygnie. Wtedy zgęstniało i podczas tych poczynań równiez chciałam wysłac koejne 15 postów "dlaczego nie wyszło" i "ratunku". Wytrrwałąm, wywaliłam wszystko na balkon. Potem zmartwiłam sie, bo mi zgęstniało na tyle, ze przestałam wierzyć, że to połączę z jajami, mąka , przyprawami itd. W międzyczasie z Mama miałam spięcie. Zrobiła cos co mi sie nie podobało i zwróciłam jej ndo głowy i stwierzdiła, ze nie mamy o czym rozmawiac, odłożyła sluchawke. Wróciłam do ciasta i chciałam je nawet wywalić a Wam napisac, ze jesten do bani, bo mi nic nie wyszło. Ale jakims cudem wszystko sie fajnie wymieszało. Ja nawet z lenistwa wszystko mieszałam w tym garze w którym gotowałam :) I wszystko wymieszałam łyżka, czyli nie pobrudziłam sobie nawet rąk za bardzo, tylko łycha moja ulubiona troszku mi sie wygła ;) Trudno, jeśc mi nia będzie już mniej wygodnie :( Ale zadzwoniłam do mamy jeszcze o 00,30. Ale takie głupstwa mówiła i tak poprzeinaczała wszystko, ze sama stwierdziłam, że faktycznie nia mamy o czym rozmawiac I skoro tak, to ja na Wigilie nie przyjade bo poco. A Mam zaraz zaczęła sie bronic, że skoro Ona ze mna gadac nie będzie to nie moge robic przykrosci Babci a i inni tez będa. Bo zawsze nas cała wielka, prawie 30 osoba gromada na Wigilie :)Ale ja stwierdziłam, ze po co skoro mamy bez sensu w ciszy przys stole siedziec. I pożegnałam sie z Mama. I fajnie. Ja wyciagnęłam ręke a jak Ona tak chce ... A może miała zły dzien i dlatego tak wyszło... Ale, co ja pisze. Koniec z tym. trzeba być konsekwentnym. Przestałam pomagac rodzinie męża , nie staram sie ich godzic ani trzymac razem w kupie od kilku m-cy bo juz mam tego dość. I w mojej rodzinie zamierzam sobie równiez odpuścic. Dlaczego to ja mam byc ta dobra zawsze, wszystkienu co złe zapobiegac, wyjasniac czjes nieporozumienia, rozumiec humory innych. A kto pomyśoi o mnie? J a teraz mysle o moich piernivzkach, które sobie leżą w lodówie :) I nie pojadę na Wigilie bo mam to już wszystko w nosie. grunt, ze pierniczki sa OK :)SA inni niech zaczną myślec o mnie. Bo ja tez mam uczucia i tez pewne rzeczy mnie bola. I dlatego mam wszystko w nosie.A i tak źle się czuje, więc nawet mi to na reke :)Jestem zaskoczona, bo mam taka fajna Mame a tak jej strzeliło do głowy ...A moze to Ona jutro zadzwoni? No i jak coś, to bedzie miała pecha. Bo jutro cały dzien ni ma mnie w domu. Mąż wyjeżdża a ja idę na cały dzien do koleżanki.A co tam... Pewnie obrazi się badziej. Ale przeciez nie moge dlatego siedziec cały dzien w domu? Bo ja juz nie zadzwonie, skońvczyły sie dobre czasy.Teraz to ja będe królewna a reszta mnie nie obchodzi. trzeba być konsekwentnym - pozostawiłam męża rodzinke samym sobie to i moi sobie poradza. Co mnie to ...I nawet zaczyna mi sie to podbac. No ale, ale pwnie dlatego, ze teraz mam o to żal i jest mi przykro.Ale zacięłam się i jutro nawet pójde szybko spac, razem z Wika. W końcu musze odespać dzisiejsza noc, bo pewnie nie zasnę.Ale nie ustapie... o nie.A na Wigilie przynajmniej mam juz pierniczki :0Dzieki Silije za przepis i innym dziewczynom za odpowiedź na moje wczesniejsze pytania.Tylko mam nadzieje, że lekarz stwierdzi jutro na kontroli, ze z uskami Wikuni juz jest ok. Bo tez i le mozna brac antybiuotyki- SiuniaPS. sorry, ze tu na tym forum, ale miałam ochotę sobie popisac i żale wylać. A zaarz idę jeszcze rzucic okiem na moje cudo z lodówy ;)
      • Gość: Siunia Re: Z aktualności: .. przepraszam, za to co powyżej .... IP: *.* 20.12.02, 03:32
        .... i za to, że znowu takie długie.najlepiej niech mnie admin zabanuje, to już nic nie narozrabiam- Siunia
        • Gość: Kasinka Re: Z aktualności: .. przepraszam, za to co powyżej .... IP: *.* 20.12.02, 07:37
          Siuniu kochana ,nie przepraszaj,pisz dalej w tym stylu to bylo suuuuuper.Pozdrawiam Cie ,trzymajcie sie wszyscy cieplutko.Kasia
      • Gość: ulcik Re: Z aktualności: ... zaskoczenie, pierniki "skopane", potem uratowane .... a wspólnej Wigilii i ta IP: *.* 20.12.02, 08:00
        Siunia :) Ty nie przepraszaj tylko pisz tak dalej :) przecie to w końcu historia kulinarna z dodatkami ;) :)Całuję serdecznie a Mama zadzwoni zobaczysz :) i będzie super :) :)Kochając opowieści kulinarne z dodatkami :) ulcik
      • Gość: flaska Re: Z aktualności: ... zaskoczenie, pierniki "skopane", potem uratowane .... a wspólnej Wigilii i ta IP: *.* 21.12.02, 02:52
        Ja też robiłam dopiero dziś (ciasto). Kiedy już wrzuciłam kostkę smalcu , zaczełam zastanawiać sie czy wszystkie kostki smalcu maja 200 gram czy moze 250 ? Dołożylam trochę masla ... no a później musialam dolożyć mąki , bo rzadkie to to bylo ....Ciekawe co mi z tego wyjdzie ;)Kiedy pieczemy?ewa
        • Gość: Siunia Re: Z aktualności: .............do Flaski IP: *.* 21.12.02, 22:29
          Ewa,ja się zastanawiam kiedy piec.Jeżeli chciałabym dekorować razem z dwuletnia córcią to powinnam w niedziele wieczorem, by w poniedziałek wspólnie zaszalec.A jak chcę mieć "święty spokój" to będę piekła w poniedziałek wieczorem a potem sama je udekoruje.Jeszcze nie wiem jaka opcja lepsza.Dla mnie nr. 2, a dla Wikuńki pewnie nr. 1 ;)- Siunia
          • Gość: flaska Re: Z aktualności: .............do Flaski IP: *.* 22.12.02, 14:13
            Ja się przymierzam do pieczenia dzis wieczorem . Muszę jeszcze pobiec do sklepu po foremki, bo moja Nuśka będzie wycinac ; ale synusia prawie dwulatka raczej nie zaprosimy do kuchni . Za to mam nadzieję , że jutro bedziemy "ubierać " te pierniki wszyscy :)Chyba , że okaże sie, że w ogóle za wcześnie i nie wychodzą , a ciasto poczeka na ostatki ;)Zyczę udanych wypiekow. Dam znac jak nam poszlo.ewa
            • Gość: Siunia Re: Z aktualności: .............do Flaski IP: *.* 23.12.02, 00:46
              A ja chciałąm piec dzis - w niedzielę.Ale póxno mi Wika zasnęła i jakoś tak zanim się wykąpałam stękając niemiłosiernie ;) aczkolwiek ciążowo, to stwierdziłam, że jutro bedę miała większą mobilizację.A jak nie, to nic się nie stanie jak upieke dopiero w święta ;)Ale tak na serio, to jutro działam. Na Wigilie będą, to zawiozę rodzince na spróbowanie. A co tam ...Bo jednak nastąpiło pojednanie i Wigila wspólna, no bo jak inaczej... =- Siunia
    • Gość: beattta Re: A u mnie pierniczki wiszą już na choince :-) IP: *.* 21.12.02, 22:19
      Zagniotłam ciasto z 2 kg mąki. Postało tydzień w lodówce. Potem piekłam na raty - w pierwszej turze pierniczki na choinkę, w drugiej te do jedzenia. Potem wszystko zapakowałam do misek i na szafę. Część pierniczków odłożyłam na bieżące potrzeby ;-) dla Julki - dzisiaj zjadła ostatnie swoje gwiazdki. Przez trzy dni je lukrowałam i ozdabiałam (było ich tyle, że musiałam na raty). Dzisiaj przybrałam choinkę - jest śliczna (tylko pierniczki i lampki). Dobrze, że upiekłam wiecej ciasteczek, bo te z choinki mogłyby się nie uchować do Wigilii :-))) Życzę wszystkim świąt w miłej, ciepłej atmosferze; spełnienia marzeń wraz z pierwszą gwiazdką i lepszych dni w Nowym Roku. Beata
      • Gość: Gosia1 Re: A u mnie pierniczki .... już są!!!! IP: *.* 23.12.02, 11:53
        I to jakie pyszne!!! Muszę się chyba przenieść ze spaniem do kuchni....Nie mogę upilnować rodzinki, non stop ktoś się zakrada do kuchni i je podżera! :lol: W nocy słyszałam jak mąż co jakiś czas robił sobie wędrówki...Ech, dzisiejszą noc spędzam w kuchni i tyle! :D Pierniczki na początku odrobinkę twarde, po wsadzeniu do metalowej puszki, skropieniu wodą przez noc już troszkę zmiękły. Upiekłam też piernik duży w foremce, i też pyszny! Dzisiaj lukrujemy i ozdabiamy. Jeszcze wieczorem upiekłam też orzechowo-migdałowe ciasteczka. Nawet nie wiecie, jak trudno jest upilnować moją gromadkę...:lol: Dzisiaj piekę makowce (sztuk 8 niestety...), oraz boczek. Naprawdę noc spędzę na podłodze w kuchni...:lol: Pozdrówka GosiaP.S. Na "Zobaczcie" są zdjęcia moich skarbów robiących pierniczki - zapraszam! :love:
        • Gość: YennaM Re: A u mnie pierniczki .... już są... zjedzone ;) IP: *.* 23.12.02, 13:09
          Pierniczki okazaly sie hitem :)z 2,5 kilo mąki wyszły i pierniczki, i duzy piernik przełożony marmoladą. Wszystko popróbowane; z pierniczków zostały żałosne resztki - raczej te z dziurkami, na choinke ;)Po upieczeniu pierniki są twardawe, za to krucho-chrupiące :) Mniam :)Gdybym upiekła wczesniej i zawinela w folie aluminiową, na powiedzmy dwa tygodnie, pewnie byłyby mięciutkie.Miejmy nadzieję, ze choc połowa duzego piernika doczeka Sylwestra i bedzie miec szansę porządnie zmięknąć :) Choc z drugiej strony ciasto jest taaaaaaakie pyszne... :)
    • Gość: Ignacy Re: Z aktualności: moje spieprzone ;) pierniki świąteczne! IP: *.* 23.12.02, 11:46
      Witam :hello:No i upiekłam dziś rano, Ignaś pomagał mi w wycinaniu ciasteczek :), ale miał zabawę :bounce: .Jeśli pamiętacie przedobrzyłam z ilością przypraw (a konkretnie gałki) - miało wywietrzeć - wywietrzało, ale nie na tyle by można było ciasteczka jeść :hot: :cry:No cóż powiszą sobie na choince - może wtedy wywietrzeją ??Może jak polukruję to, to trochę zagłuszy ostry smak gałki - pożyjemy zobaczymy :)A co u Was?? - Wiesiu jak twój piernik??PozdrowieniaAlex
      • Gość: Gosia1 Re: Z aktualności: moje spieprzone ;) pierniki świąteczne!do Alex IP: *.* 23.12.02, 11:56
        Alex, Wiesia w szpitalu z Rafałkiem...:( - Malutki ma zapalenie płuc. Pojadę dzisiaj do Nich, zawiozę troszkę pierniczków, makowca, ciasteczek orzechowych - może choć w ten sposób osłodzę Wiesi życie. No i ucałuję od Ciebie i od wszystkich emam!Pozdrawiam Gosia
    • Gość: ljaworo Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki świąteczne! IP: *.* 23.12.02, 11:52
      Po odleżakowaniu ciasta zrobiłam przedwczoraj pierniki. Mamy ich tyle, że chyba starczy do następnych świąt. Miałam zamiar polukrować i porozdawać w rodzince, ale...1. lukrowanie takiej ilości zajmie mi chyba z miesiąc2. są twarde jak suchary i mimo obfitego nawilżania nie miękną. Pocieszm się, że mogą przynajmniej służyć jako ozdoba choinkowa choć dziurki w trakcie pieczenia pozarastały.Mam nadzieję, że Wam wyszły bardziej miękkie.Pozdrawiam piernikowo i świątecznie.Ludek
      • Gość: YennaM Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki świąteczne! IP: *.* 23.12.02, 13:19
        Ludek, bo piernik, żeby byl miekki powinien odstac i dojrzec w folii aluminiowej po upieczeniu minimum 2 tygodnie :)Nawilzanie niewiele da :)PozdrawiamYennaM
      • Gość: Alka Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki świąteczne! IP: *.* 23.12.02, 14:54
        Hej!Ludeczku, jak włożyłam do puszki z piernikami po cytrynce to zmiękły po 2 dniach :-)PozdrófkiAlka
        • Gość: Elik Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki świąteczne!- już ich prawie nie ma! IP: *.* 24.12.02, 00:09
          Tak jest już ich prawie nie ma. Nie wiem gdzie się podziały, jakieś krasnale wyjadły czy co ;)Mąż prosi o zagniatanie następnego ciasta :)Ganga wiesz zrobiłam lukier z czerwony, żółty ( szafran) biały, zielony(glony) i czekolada w wersji z karobem.Kurcze czemu zrobiłam tylko z 1,5 kg mąki. Pierwsza paria jaką piekłąm miała bardzo wyczuwalny smak gałki, właśnie taki ostry. Druga po tygodniu już nie. Trzecia partia jest najlepsza, ciasto stało jedynei jakieś 2-2,5 tygodnia. Nie chcę myśleć jakie są po miesiącu.Zaraz po świętch zagniatam następne na urodziny Oleńki pod koniec stycznia.U mnie jednak sposób z wodą okazał się dobry. Pierniki piekłam jedynie 10 minut. Były jeszcze miękie. Ostygły z jednej strony i na drugą. Potem do metalowego pojmnika na cistka. Na drugi dzień lukier, myślę że on też zmiękczył. Pś. Muszę się opanować i nie iść już do szafki z piernikczkami ;)Pozdrawiam pierniczkowo, Silije BARDZO DZIĘKUJĘ za przepis są PYCHA.Elik
          • Gość: Elik Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki świąteczne!- już ich prawie nie ma! IP: *.* 24.12.02, 00:11
            Przepraszam za literówki, padam na buźkę. Jeszcze raz Wesołych Świąt.ELik
    • kasia1303 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 24.07.03, 15:20
      dziewczyny, pamiętacie? Nie mogę doczekać się Świąt, między innymi ze wzgledu
      na te właśnie pierniczki!!! Sam rytuał oczekiwania na ciasto, potem robienie
      różnych figurek, cuuudny zapach z piekarnika, ozdabianie z całą rodzinką i
      przepyszne chrupanie..... ja chcę pierniczków!!!!!

Oby do Świąt,
      Kasia
      • kasia9622 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 24.07.03, 18:18
        Też tak myślę i właśnie dziś o tych pierniczkach myślałam. Pozdrawiam narazie
        jeszcze upalnie. Kasia
    • jagasz Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 28.10.03, 10:24
      Dziewczyny, wygrzebałam ten wątek, bo jest po prostu cudny....
      Czytałam go z ogromną przyjemnością..
      Wiem, że do Świąt jeszcze trochę czasu ale czas wyrabiania ciasta na pierniczki
      zbliża się ogromnymi krokami...
      Pozdrawiam
    • cegasia Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 03.11.03, 21:47
      Ojej dziewczyny, jesteście wspaniałe.
      Myślę o tych pierniczkach już od tygodnia. I chyba w najbliższy weekend
      wyrobię ciasto. Bałam się tylko, że nie odnajdę przepisu. Ale na Was zawsze
      można liczyć. Już się cieszę na myśl o zabawie w ozdabianie pierników (już
      kupiłam posypki, pisaki tortowe itd). Dzieciaki będą miały radochę.
      Dzięki Wam za odnalezienie wątku.
      Pozdrawiam ze ślinką na ustach - cegasia.
      • jagasz Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 12.11.03, 09:08
        Zrobiłam ciasto, w poniedziałek 10/11. Wyszło chyba dobre. Teraz leżakuje na
        balkonie. Ale, ale... czy ewentualny mróz mu nie zaszkodzi???
        Pozdrawiam
        Aga
        • ewusiek Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 13.11.03, 13:27
          a u mnie się studzą składniki - niedługo będę zagniatać
          Ewa
          • aniask_mama Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 13.11.03, 13:45
            u mnie już prawie od tygodnia siedzą w chłodnym miejscu i czekają... chyba, że
            znowu mąż znajdzie i wyje wink)
            • jagasz Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 13.11.03, 14:10
              Ja też miałam ochotę na wyjedzenie surowego ciasta.
              • ewusiek Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 13.11.03, 23:12
                zrobione, czekają na balkonie na odpowiedni moment wink.
                Pytanie do tych co już robili-Ile blach może wyjść z podstawowej ilości ciasta
                (z 1 kg mąki) ?
                Ewa
                • pesteczka5 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 14.11.03, 00:58
                  Boże, jakie to cudne! A jak się uśmiałam czytając wszystko od początku! No to
                  nie może być inaczej, i ja zrobię te pierniczki. Zeby tylko dzieci były
                  zdrowe, bo Bratuś właśnie ma gorączkę...
    • ekachna Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 14.11.03, 07:20
      Ewusiek, w tamtym roku nie zmieściły mi się do kartonika po butach. Wychodzi
      sporo ale jak chcesz obdarować rodzinę i znajomych królika to moze zabraknąć.
      • ewusiek Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 14.11.03, 08:56
        to chyba jeszcze dorobię z jednej porcji...smile)))
        Ewa
        • klaryma Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 14.11.03, 10:32
          Chciałam jeszcze dodać, zeby sie nie zrazać niezbyt przyjemnym zapachem
          stopionego smalcu. Ja w zeszłym roku sie załamałam jak poczułam te "cudną" woń
          wymieszaną z przyprawami do piernika. Nie było mowy żeby się zajadać surowym
          ciastem!! Ale przez 4 tygodnie wszystko (oprócz przypraw) wywietrzało i
          pierniki były super!!!
          • linga Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 14.11.03, 14:23
            Dziewczyny czy przepis można zmodyfikować i dodać inny tłuszcz (smalcu nie
            trawię)?
            • kasia9622 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 14.11.03, 20:03
              A ja dziś zarobiłam i juz nie mogę się doczekać kiedy będziemy je zjadać.
              Innego tłuszczu nie polecam, ze smalcu są najlepsze i pamiętajcie ten przepis
              jest stary i należy uszanować w nim te wszystkie składniki bo jak to
              mówią "diabeł tkwi w szczegółach" Pozdrawiam gorąco i życzę wytrwania w
              niewyjedzeniu surowego ciasta.
            • alexk-ignacy Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 15.11.03, 15:04
              Przypuszczam, że jak zamienisz smalec na masło czy margarynę to wielkiej
              tragedii nie będzie. Choć pewnie zmieni się (w jakimś stopniu) smak i
              wilgotność później upieczonego ciasta.
              Po prostu spróbuj smile
              Ja we wszystkich przepisach zamieniam cukier na fruktozę i też jest dobrze wink.

A teraz melduję, że wczoraj wieczorem udało mi się zrobić ciasto. Postawiłam je
              na balkonie i mam nadzieję, że mróz mu nie zaszkodzi uncertain.
              Najgorsze było to, że w nocy śniło mi się, że ja zrobiłam ciasto a tu Wigilia
              za 2 dni!!! Normalnie koszmar big_grinDDD.
    • marlena_w Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 15.11.03, 20:38
      We wtorek bedę robiła pierniczki, już nie mogę się doczekać!
      Wybaczcie pytania (jestem antytalencie kulinarne!) - ale co z pierniczkami po
      upieczeniu. Powinny być w chłodnym miejscu w pudełku, czy mogą być w
      mieszkaniu? Jak długo mam je w tym pudełku trzymać? I na jaką grubość
      rozwałkowujecie ciasto - 0,5 cm może być?

Pozdrawiam Pierniczkowe Mamusie - Marlena
      • zonazofia1 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 08.11.04, 11:10
        chi chi - kiedy czytam ten wątek jest 8.11.2004. Ciekawa jestem, czy jego
        autorka przypuszczała, że będzie "żył" tyle czsu. Upłynęły już 2 lata, dzieci
        urosły, porodziły się nowe a przepis na piernik jaki był taki jest, znowu
        ogarnia nas przedświąteczny nastrój. Życie jest piękne smile
      • matrasza Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 24.11.04, 15:42
        Dziewczyny, to jest coś niesamowitego. Od ok. 3 godzin (z króciutkimi
        przerwami, bo przecież jestem w pracy) czytam ten wątek i to od samego
        początku. To jest lepsze, niż niejedna książkasmile. Slinię się jak nienormalna do
        tych pierników, listę produktów mam gotową - jeszcze gorąca i lecę do sklepu,
        bo to już najwyższa pora. Mam nadzieję, że będą dokłądnie takie, jak to
        opisujecie. Piernikowe e-mamy łączcie się.
        PS.1 - mam nadzieję, że szef nie wyrzuci mnie z pracy, będę musiała podrzucić
        mu trochę pierników, żeby go udobruchaćwink)
        PS.2- ktoś tu poddał pomysł, że dobrze byłoby rozpocząć ten wątek od nowa, ale
        przecież to nie byłoby już to samo, jestem przeciw.
        Pozdrawiam gorąco, Martasmile
    • sizi1 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 17.11.03, 08:40
      Czesc! Podbudowana całym wątkiem jako wybitny anty-talet w jakichkolwiek
      dziłaniach z mąką i ciastem w piątek zrobiłam ciasto. Nie mam pojęcia co z
      tego będzie ale całe szczęście jestem smakoszem swoich nieudanych wypiekow
      takze pewnie zjem i te pierniczki jak mi nie wyjda. Ciasto surowe pycha!
      Trzymam je w lodowce i jest takie miekkie (jak wyrobiona plastelina), wiec
      poki co nie odbiegam chyba od normy. Aha! a gdzie lepiej trzymać cisto bo mam
      do wyboru lodowke i zimne pomieszczenie no i dwór i nie wiem jaki znaczenie ma
      temperatura ...... pa pa
      • jagasz Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 18.11.03, 12:01
        Ja trzymam na balkonie (już tydzień !!!!), aż mnie korci, żeby do niego
        zajrzeć...
    • alkra Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 19.11.03, 17:07
      Chyba przegapiłam temperaturę pieczenia. Czy możecie podać jeszcze raz?
      • jagasz Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 20.11.03, 11:53
        180 stopni - 15-20 min.
        Pozdrowienia
        Aga
        • attunia Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 12.12.04, 22:30
          Witam. A ja w zeszłym roku piekłam te pierniki tak długo i były twarde jak
          kamienie. Mam kuchenkę z termoobiegiem - elektryczną. Tydzień temu piekłam
          tylko 10 min. i były takie średnie. Natomiast dzisiaj po 6 min. pieczenia były
          mięciutkie i bez zakalca. Wycinamy z córeczką dużymi foremkami. I nie mamy
          czasu ozdabiać - już prawie ich nie ma.
    • cardamomo Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 20.11.03, 19:18
      Ja też się dołączam do listy dziewczyn, które na te święta upieką te
      pierniczki. Silije - dzięki gorące za ten przepis. Jestem wegetarianką, więc
      zamiast smalcu użyłam tłuszczu roślinnego w kostce "Bartek", który wygląda jak
      smalec, mam nadzieję, że mimo to, pierniczki wyjdą. Dopiero zakończyłam
      topienie składników w garnku, trzymajcie kciuki!! Pozdrawiam ciepłosmile
    • silije.amj Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 26.11.03, 17:10
      Jejku dziewczyny jestem po prostu wzruszona - właśnie zabieram się za
      pierniki, więc chciałam wykopać i odświeżyć swój starutki wątek, a wy już się
      wszystkim zajęłyście smile. Naprawdę bardzo mi miło.
      • m.k-d Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 26.11.03, 20:06
        ja też chciałam pochwalić się, że moje pyszne ciasto już od 4 dni stoi w
        lodówce. Nie wiem, czy dotrwa do świąt, bo codziennie coś skubię!!! Dziękuję w
        imieniu całej rodzinki za pycha przepis.
        mniam mniam
        • jagasz Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 27.11.03, 13:36
          Silije, jestem wazeliniara, i powiem : OGROMNE DZIĘKI ZA TEN PRZEPIS!!!!!!
          Zobacz ile dziewczyn zjednoczył w jednym temacie!
          Jest to (naprawdę) dla mnie jeden z najukochańszych wątków na forum (a nie
          tylko o pierniczkach tu mowa).
          Dziewczyny piszcie!!!
          Pozdrawiam
          Aga
    • fancia Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 28.11.03, 15:35
      Wczoraj, zagniatając cudownie pachnące i przepyszne ciasto, dołączyłam do fan
      clubu "pierniczkowych wypieków". Po przeczytaniu postów, nie mogłam się po
      prostu oprzeć - wcale nie planowałam pieczenia pierników - ale to właśnie ta
      magia forum....
      Pozdrawiam wszystkie twórczynie cudownych pierniczków !!!
      mama Bartusia (22.10.2001)
      • misiowamama Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 28.11.03, 18:22
        I ja nie planowałam pieczenia piernikow, ale jak tu się oprzeć po przeczytaniu
        takiej ilości smakowitych postów. Jutro zabiorę sie do przygotowania ciasta(o
        ile zdobędę wszystkie składniki). Mam tylko jeszcze kilka pytań:
        -czy koniecznie trzeba piec na papierze do pieczenia czy można na wysmarowanej
        czymś blaszce?, czy nie będzie problemów z ich odklejeniem?
        -ile w przybliżeniu wychodzi blach tych pierników z kg. mąki?
        -czy trzeba je przekręcać w trakcie pieczenia?
        -i ostatnie: na ile dni przed Wigilją najlepiej je zrobić?
        Bardzo przepraszam za moją dociekliwość, mam nadzieję że któraś z Was
        znajdzie chwilkę aby odpowiedzieć na nurtujące mnie pytania. Proszę!
        Z gory bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedzi.
        Pozdrawiam.
        MISIOWAMAMA

• silije.amj Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 05.12.03, 21:46
          Misiowamama nic nie przekręcaj jak pieczesz!
      • beas1 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 30.11.03, 20:59
        Hej!! No i ja nie mogłam się powstrzymać...ciasto gotowe czeka w lodówce,
        foremeczki kupione, świętami zapachniało.... A zdziwiony mąż dopytuje się czy
        na forum nie ma jeszcze fan clubu jakiś innych potraw- z nadzieją że mu coś
        ciekawego ugotujesmile
        • agusia029 Re: Pierniki - CO ROBIĆ PO UPIECZENIU????? 05.12.03, 10:04
          Czytam i czytam, az mni naszło i zaraz chyba popędze do sklepu po produkty. Tym
          bardziej, że mam w domu dużo miodu i nie mam do czego jego wykorzystac. Moje
          obawy wzbudzaja surowe jaja w leżakujacym cieście przez 4-5 tyg. , ale mysle,
          że jak teraz je zagniote, moje obawy troche sie zmniejszą.
          Czy ciasto wystarczy rozwałkowac na 0,5 cm? Czy z wierzchu smarować je np.
          rozmąconym białkiem, czy jest to zbedne. No i kiedy piec (3-4 dni przed
          wystarczy?)i czy po upieczeniu beda twarde? Jak je przechowywac? Kiedy
          lukrowac, czy mozna zaraz po ostygnięciu? A potem warstwami do pudła przekładac
          papierem śniadaniowym, w wielka reklamówkę i znowu zapomniec na przynajmniej 2-
          3 dni???? Czy jak je powiesze od razu na choinkę to stwardnieją tam jeszcze
          bardziej, czy zrobią sie miękkie???????
          Czy ktos jest w stanie odpowiedziec na te pytania? Czytałam posty, ale to jakos
          do końca nie bylo wytłumaczone, może po prostu trzeba nauczyc sie na własnych
          błedach? Ja zawsze zadaję dużo pytańsmile
          Pozdrawiam mama Oleńki i Inusi
          • agusia029 Re: Pierniki - CO ROBIĆ PO UPIECZENIU-juz wiem!! 05.12.03, 10:18
            znalazłam odpowiedzi na moje pytaniasmile
            • ahna10 CO ROBIĆ PO UPIECZENIU-juz wiem!! - skąd wiesz???? 05.12.03, 22:13
              Podpisuje sie pod Twoim postem z pytaniami. Ratujjjj podziel się
              odpowiedziami! Ciasto czeka a u mnie pustka w głowie.

Pozdrawiam piernikowo!
        • aniask_mama Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 05.12.03, 11:19
          U mnie ciasto już odpowiednio się wyleżało (4 tygodnie z górką!), więc jutro
          będę je piec, żeby jeszcze odpoczęło przed świętami wink, zrobię jeden duży
          piernik, bo pierniczki już mamy od 2 tyg gotowe i polukrowane - polecam tu
          niniejszym mazaczki do ozdabiania ciast - dla dziecka to super zabawa !
          • aniamr Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 05.12.03, 12:35
            Ja od paru lat robie takie pierniczkiz "leżakowaniem" - troche sie mój przepis
            różni od podanego niemniej jednak są równie pyszne. Jak 4 lata temu przyszłam
            do pracy i pierwszy raz zrobiłam ów pierniczki to co roku już jestem o nie
            molestowana. Ich ilośc to w setkach powinnam liczyć i obdarowuję nimi
            wszystkich znajomych i rodzinę. Ich wypiej jeszcze jakoś zniosę - bite dwa
            dni, ale ich zdobienie to już tragedia. Ale czego się nie robi dla tradycji. A
            pisaki to i ja polecam. Nie ma ładniejszych pierników w kształcie choinki z
            lukrem i kolorowymi bombkami!!!!
            • marzennak Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 06.12.03, 11:13
              Odpowiem na pytania. Robiłam pierniczki rok temu z dziećmi. Wyszło ich
              strasznie dużo. Przygotowania i pieczenie trwały ponad 3 godziny. Wszystkie (ja
              i córki) byłyśmy wykończone. A ile było jeszcze sprzątania! Dlatego w tym roku
              postanowiłam z połowy ciasta upiec w blaszce keksowej piernik z bakaliami i
              przełożyć go powidłami. Z drugiej połowy będą pierniki. W tamtym roku piekłam
              je kilka dni przed świętami.Z ciasta robiłam też kulki, a do środka wkładałam
              suszoną śliwkę-wyszło to bardzo dobre, takie nadziewane najbardziej smakowały
              mojemu mężowi.
              • agusia029 Re: Skad wiem?:) 07.12.03, 18:31
                Przeczytalam posty, ale jest ich tyle ze już mi się w głowie pomieszało. Potem
                wróciłam znowu do pierwszego i tam po uważnym przeczytaniu znalazłam odpowiedź.
                Aga
                • silije.amj Re: najlepsze na świecie..... 07.12.03, 23:09
                  Czy wy sobie wyobrażacie, że ja w tym roku zarobiłam ciasto na pierniki z 3
                  kilo mąki, półtora litra miodu, 9 jaj i tak dalej? Z trudem zmieściło mi się w
                  największym garze, już myślałam że trzeba będzie sięgnąć po wanienkę smile No
                  ale co roku było mi za mało, gdy zlatywała się cała rodzina i sąsiedztwo z
                  rozwartymi paszczami smile. W każdym razie ja muszę zjeść swoje do połowy
                  stycznia, bo potem zamierzam karmić nowonarodzonego ssaka.
                  • gajdzia Re: najlepsze na świecie..... 08.11.04, 10:48
                    Wyciagam watek na wierzch, bo to juz czas Dziewczyny zabrac sie do pracy smile)))
    • jagoda_k Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 09.12.03, 02:44
      Weszlam tutaj przypadkiem, bo kiedys jeszcze za czasow przedgazetowych
      odwiedzalam edziecko dosc czesto, no i znalazlam ten przepis.
      Kupilam juz wszystko potrzebne do pierniczkow poza gotowa przyprawa, bo nigdzie
      jej nie moge znalezc. Mieszkam w Stanach, wiec zadanie mam utrudnione. Czy ktos
      bylby tak mily, zeby mi powiedziec, jaki jest sklad tej przyprawy. Tak sie
      napalilam na pierniczki, ze jestem gotowa probowac ja odtworzyc smile
      No i jeszcze, ile wazy polska kostka smalcu? smile
      • agusia029 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 09.12.03, 08:45
        Kupiłam przyprawe do pierników Dr. Otkera (czy tak się to pisze?smile - wyrzuciłam
        torebke, więc nie powiem ci dokładnie. Było coś takiego jak kminek, ziele
        angielskie, cynamon, imbir, a nawet jezeli sie nie myle pieprz. Mysle, że
        jezeli nie znajdziesz, to te przyprawy, które sa podane wczesniej ( w osobnych
        torebkach)w zupełności wystarcza. Ja np. nie kupiłam kardamonu, bo jest dosyć
        drogi, a goźdźiki mieliłam w młynku do kawy i teraz nie dosc, że młynek
        strasznie pachnie?, to jeszcze goźdźiki porysowały mi przezroczystą plastykowa
        pokrywke od młynka i teraz jest matowa i wyglada okropnie(chyba są zbyt
        twarde). No, ale goźdźiki są potrzebne.
        Jeśli chodzi o kostkę smalcu to wazy 250g, tyle co tradycyjna kostka masła.
        Niestety ze smalcem trzeba uwazać, niekiedy ma jakis taki dziwny zapach, ze
        mozna tylko popsuc sobie nim potrawe. Jeżeli wiec nie masz sprawdzonego,
        pachnącego smalcu, to radziłabym dac tak jak ja kostkę masła, zwykłego
        stołowego. Po prostu szkoda miodu, gdyby okazało się, coś nie tak. Zreszta jest
        to staropolski przepis, a wiadomo masło było kiedyś b. drogie (dzis zreszta
        tezsmile, ale może już nie tak)i pewnie stad ten smalec. Chociaz jak mówia tu
        dziewczyny, po nim sa pulchniejsze, ale niektóre skarżyły sie na dziwny
        zapach... U mnie pachnialo wyśmienicie! Dodam jeszcze, ze wszystkie przyprawy
        (0,5 szkl.) wymieszałam najpierw z maka i dopiero potem dodawałam (przesiewajac
        przez sito)do masy, do której wczejniej wrzuciłam jaja. Dałam tez tylko 1,5
        szkl. cukru, bo wydało mi sie troche zbyt słodkie. Za to poźniej brakujący
        cukier zastapiłam maka. No i moje ciasto polezakuje tylko 4-5 dni, myśle, że mu
        to wystarczy, zresztą wczoraj już tak pieknie pachniało. Przyznam że sie troche
        obawiałabym tych 5 tygodni tezakowania. U mnie w lodowce nic tak długo nie
        lezy, no chyba, ze konserwysmileI jeszcze jedna ważna sprawa. Po rozpuszczeniu
        masła, miodu i cukru należy poczekać za wszystko dobrze ostygnie (od czasu do
        czasu przemieszac), wręcz, ąż będzie sie troche ścinało, dopiero potem jajka,
        mąka. Nie bedzie takich wpadek, jak pisały dziewczyny, że się im lejesmile
        Aga
        Ps. Dzisiaj śniy mi sie pierniczki! Robie je po raz pierwszy, u mnie w domu
        nigdy nie słyszało sie o adwentowych piernikach i nie pachniało cynamonem (były
        jakies inne ciasta). Tak na mnie podziałały, że chcę aby u nas u domu była to
        taka mała tradycja. One mają coś w sobie!
        • agusia029 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 09.12.03, 10:09
          Przypomniało mi się. To nazywało się: "Przyprawa korzenna"(do piernika i
          grzanego piwa) i na pierwszym miejscu był cukier (zdziwiło mnie to troche),
          była tez chyba kolendra. Po wysypaniu do szklanki było tego gdzieś 1/4 szkl.,
          moze ciut wiecej. Nie wiem jak z tym pieprzem, ale chyba był. Jesli był to
          napewno ziołowy.
          Aga
          • jagoda_k Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 09.12.03, 15:35
            Wielkie dzieki agusia smile Chyba jednak zostane przy samych dodatkowych
            przyprawach, skoro nie pamietasz dokladnie, co tam bylo smile Ciekawe tylko, co z
            tego wyjdzie?
            A smalec juz mam kupiony i sprawdzony. Nie smierdzi smile
            • jagasz Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 10.12.03, 10:28
              Dziewczynki, która z tych pierniczków robiła piernika w formie?
              Jak wyszedł, jaki smak? Ile wlać do formy? Podobno sporo wyrasta to ciasto.
              Czy przekładałyście go konfiturą (z czarnej porzeczki).
              Czy zostanie jeszcze reszta na pieniki?
              Czekam na odp, liczę na Wasząpomoc
              Aga
              • cardamomo Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 10.12.03, 16:40
                Dziewczyny, myślę, że z tego wątku to ktoś pracę magisterską napiszesmile) Ja
                sama często tu zaglądam, a moje ciasto piernikowe leży przepisowo do 20.12,
                kiedy to zrobię z niego ciasteczka.
                Zmartwiłyście mnie tylko tym, że tyle pracy jest z wykrawaniem i pieczeniem,
                ale cóż...
                Pozdrawiam wszystkie miłośniczki pierniczkówsmile
                • blesia Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 11.12.03, 16:51
                  pierniczki jzu upeiczone mniam w domu pachnie a ja zagniatam nastepne ciasto
                  tylko kiedy dodac te bakalie? jak ma byc poiernik w calosci????
                  • ludek_edziecko Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 11.12.03, 20:19
                    Dziewczyny, a czy macie jakieś pomysły na w miarę szybkie zdobienie. W zeszłym
                    roku zapędziłam męża, ale i tak wszystkiego nie udało nam ozdobić. W tym roku
                    Adam stwierdził, że on nie zdobi więc chyba spędzę nad tą podwójną porcją kilka
                    nocy.
                    Ulitujcie się i pomóżcie.
                    Pozdrawiam,
                    Ludek
                    • blesia Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 12.12.03, 12:47
                      albo mi tych piernikow mala wyszlo albo co bo mi szybko szlo
                      zdobienie...wzielam gotrowa polew czekoladowa taka w torebce, rozrobilam,
                      wzielam pedzelek i posmarowalam pierniczki i juz sa
                      • kayak7 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 12.12.03, 13:02
                        Silje dzieki Ci smile)
                        Nie wytrzymalam i wypeiklam juz pierwsza porcja po poltora tygodnia i byly
                        mniamusne. Mam kilka uwag: wykrojone pierniczki trzeba klasc w pewnej
                        odleglosci od siebie bo powiekszaja sie nacznie. Lepsze sa zdecydowanie takie
                        grubsze. No i najladniejsze ksztaty wychodza z foremek o zdecydowanych
                        ksztaltach- z formek swinek wyszlo mi niewiadomo co, ale i tak bylo pyszne.
                        Najfajniesze wyszly serca, choinki i koniki(z foremek dolaczonych do ktorejs z
                        gazet).

Pozdr swiatecznie
                        • agusia029 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 12.12.03, 16:04
                          Kayak, napisałaś, ze lepsze sa grubsze, tzn. na jaką grubosc wałkowane?
                          5 mm wystarczy? Jutro mam zamiar wypiekac, bo jak to wszystko czytam i zagladam
                          do lodówki, to juz nie mogę się doczekacsmile
                          Pozdrawiam. Aga
                          • kayak7 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 12.12.03, 16:48
                            Nawet z 7-8 mm. Najlepiej sprobuj kilka grubosci na pierwsza blaszke i zobacz
                            co Tobie najbardziej odpowiada. Te grubsze byly takie mieciutkie i takie
                            mniaaam. Tylko po tym tygodniu bylo jeszcze troszke czuc kardamon, mam
                            nadzieje ze teraz juz sie "wchlonal".

Pozdr
                            • agusia029 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 12.12.03, 17:55
                              Moze to i lepiej, ze tego kardamonu nie dodawałam, nawet nie wiem jak on
                              pachnie, czy smakujesmile Mieciutkie? Myslałam, że po upieczeniu będą twarde, a
                              dopiero potem zmiękna. Lukrowanie chyba zostawimy sobie na niedziele w ramach
                              rodzinnej rozrywkismile
                              Aga
                              • ewusiek Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 14.12.03, 15:17
                                wczoraj upiekłam (z jednej porcji wychodzi ok 8 blach- tych dużych), a ja
                                zrobiłam podwójną porcję upiekłam 12 blach a z reszty piernik... Do dzisiaj
                                pachnie w domu pięknie...
                                • sizi1 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 15.12.03, 08:25
                                  Muszę to napisac! UDALO SIE - upieklam z podwojnego ciasta mnostwo,
                                  przepysznych piernikow... a jestem kompletnym beztalenciem. Wszyscy zachwycaja
                                  sie cudownymi piernikami..sa mieciutkie, wyrosniete i cudownie smakuja! A ile
                                  przy tym wszystkim bylo zabawy! Wciagam ten przepis na moja świateczna liste..
                                  Wczoraj poczulismy, ze swieta sa tuz tuz...
                                  • agnisiaz Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 15.12.03, 10:54
                                    ja też zrobiła z jednej porcji żałuje ponieważ trzeba było zrobić z dwóch są
                                    pyszne znikaja w mig pachnące i stworzyły taki klimat świątecznych POLECAM
                                    gorąco, przepis nawet dla osób które w kuchni nie są mistrzami jak ja
                                    pozdrawiam autorkę aga z wiką
                                  • nadiativoli Re: Z aktualności: najlepsze pierniki - pomocy! 18.12.03, 14:06
                                    Trochę późno znalazłam ten wątek, więc moje ciasto leżakować będzie tylko dwa
                                    tygodnie, ale mam nadzieję, że się uda! Jak myślicie????
                                    W sobotę będę piekła więc proszę trzymajcie kciuki! jedno co wzbudza mój
                                    niepokój to konsystencja - ciasto w lodówce jest twarde jak kamień. Kurcze jak
                                    to wałkować? Może trzeba przetrzymać je najpierw w tem. pokojowej?
                                    Proszę pomóżcie, jak to było z waszym ciastem?
                                    Nadia
                                    • jagasz Re: Z aktualności: najlepsze pierniki - pomocy! 18.12.03, 14:17
                                      Nadja ja chyba też będę piekła w sobotę. Ciasto wyrobiłam 6 tygodni temu i
                                      jeszcze do niego nie zaglądałam, aż się boję co tam zobaczę jak już zajrzę. Mam
                                      nadzieję, że wszystko OK.
                                      Nie martw się krótkim terminem leżakowania, w zeszły roku dziewczyny, trzymały
                                      ciasto np dwa dni i było super.
                                      Myslę, że nie jest to zły pomysł, żeby ciasto odtajało w temp. pokojowej. Ja
                                      swoje trzymam na balkonie.
                                      Pozdrawiam świątecznie
                                      Aga
                                      • aniamr Re: Z aktualności: najlepsze pierniki - pomocy! 18.12.03, 14:30
                                        A mój przepis jest podobny. Stosuję go od poaru lat, a wcześniej moja mama i
                                        babcia..... I nigdy nie trzymałam ciasta w lodówce czy na balkonie - stoi w
                                        kuchni w garnku przykryte ściereczką - 2 tygodnie!!
                                        • agusia029 Re: Z aktualności: najlepsze pierniki 18.12.03, 16:35

Moze to nie na miejscu wsrod tych zachwytów nad pierniczkami,ale jak dla mnie
                                          szok. Co z tymi jajami w cieście???
                                          Ja trzymałam swoje w lodówce tylko tydzień (wyszły pyszniutkie), bo tylko na
                                          tyle pozwalał mi zdrowy rozsądek (a tu 2 i w ciepłym miejscu).
                                          Nie chce tu nikogo urazic, nie mam złych intencji, ale tak czasami sie
                                          zastanawiam jak by się na ten temat wypowiedział ktoś z SANEPIDUsmile
                                          Moze ktoś pytał?
                                          W dzieciństwie babcia prawie codziennie podawała mi kogel - mogel (jestem
                                          dzieckiem PRL - usmile), teraz to nie do pomyslenia. Przynajmniej ja swoim
                                          dzieciom nie podaję surowych jaj i sama tez nie jadam.
                                          Pozdrawiam . Mama Oleńki i Inusi
                                          • aniamr Re: Z aktualności: najlepsze pierniki 18.12.03, 19:49
                                            Chyba wszystko jest ok skoro jeszcze nikt sie nimi nie zatruł przez te
                                            dzieisiątki lat!!! No i ich nie sprzedaję więc sanepid nie ma wglądu, a
                                            wszyscy sie nimi zajadają!!
                                            • squaw1 Re: Z aktualności: najlepsze pierniki 18.12.03, 21:19
                                              Jezu dziewczyny za pozno przeczytalam o tym smalcu no i stalo sie... ciasto
                                              lezakuje sobie w lodowce, ale zero zapachu przypraw, nad caloscia dominuje
                                              paskudny zapach owego smalczyku, zalamana dosypalam jeszcze nastepne pol
                                              paczki przypraw, mam nadzieje ze to bedzie zjadliwe i zapaszek sie gdzies
                                              ulotni sad((
                                              Pozdrawiam
                                              • fancia Re: Z aktualności: najlepsze pierniki 19.12.03, 00:24
                                                Już są !!! Pyszniutkie, pachnące, cieńsze i grubsze....cudo!
                                                Te cieńsze twardawe, grubsze mięciutkie - ale pycha.
                                                Ciasto leżakowało 3 tygodnie na balkonie, a teraz będziemy walczyć z pokusą
                                                coby do świąt ich nie wchłonąć...
                                                A jaka zabawa przy dekorowaniu ! Mój 2 letni synuś spisał sie na medal
                                                posypując kolorowymi "maczkami" lukrowane pierniczki...
                                                • jagasz Re: Z aktualności: najlepsze pierniki 22.12.03, 09:29
                                                  Zrobiłam!!!!!!!!!!!!!!!1
                                                  Co prawda pierwsza partia mi się przypaliła (nie wiedzaiłam za bardzo ile
                                                  trzymać i jaką temperaturę nastawić), ale kolejne blaszki cudo!!!!! TEraz je
                                                  trzymam w pudełach, nawilżam i czekam!!!!!!!1
                                                  Pozdrawiam świątecznie
                                                  Aga
                                                  • agusia029 Re: Z aktualności: najlepsze pierniki 22.12.03, 09:44
                                                    Nasze pierniki już na choince (co za zapach!), ale jakoś tak ich coraz mniejsmile))
                                                    Wczoraj mąz przyłapał małego łakomczucha - podjadacza, ktoremu z buzi zwisała
                                                    tylko nitka, a po pierniczku nie było juz sladusmile
                                                  • mamarcina Re: Z aktualności: najlepsze pierniki 22.12.03, 11:45
                                                    ja upiekłam pierniczki w zeszłym tygodzniu. przed upieczeniem moj 5 letni
                                                    marcin mówił że nie lubi pierników ,ale jak zrobiłam ciasto najpierw wyjadał
                                                    surowe , a potem juz upieczone pierniki. i tak jak u was codziennie musiał
                                                    dostać kilka do "spróbowania". skończyło sie na tym , że schowałam je do pudła
                                                    i czekają na szafie w kuchni. inaczej nie dotrwałyby do Swiat.
                                                    wam też życze smacznego i wszystkiego dobrego na Swięta!
                                                    mama marcinka i 8 mies.ani.
                                          • umasumak do agusia 24.11.04, 13:54
                                            Po pierwsze - nikt nie podaje ciasta surowego, tylko upieczone w 180 stopniach
                                            po drugie - miód jest jednym z najlepszych konserwantów

Pomyślałaś o tym?
    • suzimuzi Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 23.12.03, 10:25
      A jak u mnie nie mozna kupic 'przyprawy do piernikow' - to co moge zrobic?
      W tym roku juz nie zdaze, ale zrobie pierniczki poswiateczne, jesli ktos mi
      da 'domowy' przepis na te przyprawy.

Dzieki.

Suzann
      • aniaop Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 24.12.03, 08:56
        Suzan,

Kiedys zamiast torebki przyprawy do piernikow bralam:

Po poltorej lyzeczki imbiru, cynamonu, kardamonu i kminu

oraz po pol lyzeczki mielonych gozdzikow i galki muszkatolowej
    • marzennak Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 09.11.04, 17:30
      Dziewczyny, podciągam temat, bo trzeba będzie brać się do roboty! Ja już trzeci
      rok będę piekła z dziećmi pierniczki Silije. Naprawdę nie ma nic lepszego na
      święta. A ile radochy! A jaki zapach w całym domu!
      • pesteczka5 Hej, Silije! 09.11.04, 19:09
        Właśnie zajrzałam, żeby zapytać, czy juz zagniotłyście?!!!!
        A może założyć osobny wątek na tegoroczne pierniczki, może Silije dorzuci
        jakieś aktualizacje albo co... jakieś porady zebrane, poprawione, uaktualnione,
        jakiś ranking przypraw do piernika... jakiś konkurs na pomysły zdobnicze...

No to kobiety, do stolnic!
    • marzennak Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 11.11.04, 18:08
      Ja z połowy ciasta robiłam pierniczki w przeróżnych kształtach i ozdobach, a
      drugą połowę wkładałam do formy keksowej, dodawałam bakalie i suszone śliwki
      namoczone w alkoholu i piekłam, a następnie lukrowałam. Pyszności!
      • ojala Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 12.11.04, 11:43
        Właśnie wczoraj zarobiłam ciasto hi hismile Zobaczymy co to z tego wyjdzie...
        Nigdy wcześniej tych pierniczków nie robiłam. Ale w tym roku zwyciężyła
        ciekawość, bo w końcu przepis stał się już legendą!
        Mmmmm... jeszcze dziś czuję w domu zapach korzennych przyprawsmile
        Pozdrawiam!
        • aniaop Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 12.11.04, 13:44
          Wczoraj kupilam wszystkie skladniki i przyprawy i mam nawet kardamon. Jutro maz
          zagniecie ciasto i zobaczymy.
          Rok temu robilam z przepisu kolezanki, w tym roku tez wyprobuje ten legendarny.
          A corka juz wczoraj bawila sie, ze ubiera choinke i wiesza pierniki.
          • matmam Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 14.11.04, 22:23
            Dziewczyny widze,że niektóre zastanawiają się co lepiej dodać smalec czy masło?
            Jedna z dziewczyn napisała,że być może dlatego kiedyś dodawano smalec bo masło
            było drogie.Nieprawda.Prawidłowo do piernika dodaje się smalec dlatego,że masło
            zawiera dużo wody,która pod wpływem pieczenia paruje i wtedy pienik jest suchy
            a nie wilgotny.
            Ja w tym roku przyłączam się do Was i już nie moge się doczekać pieczenia a mój
            synek wycinania pierniczków.Ale z jednej części upieke piernik w formie i
            przełoże powidłami.
            • pesteczka5 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 15.11.04, 01:47
              Ja mam dwa pytania.
              jedno dotyczy pierników, a drugie nie bardzosmile)

1. jak robić dziurki do powieszenia? Czym, i przed, czy po pieczeniu?
              (przed zagnieceniem, radzi mąż, ignorant jedensmile)))))))))))))))))))

2. i jak dostać się od razu na koniec wątku??????
              • matmam Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 15.11.04, 09:42
                1. jak robić dziurki do powieszenia? Czym, i przed, czy po pieczeniu?
                (przed zagnieceniem, radzi mąż, ignorant jedensmile)))))))))))))))))))

Przed włożeniem do piekarnika powkładaj w miejsca gdzie mają być dziurki
                wykałaczki i razem z nimi do piekarnika.Powinno być OK.Po upieczeniu wykałaczki
                łatwo się wyjmuje(tylko jak już wystygną).
    • lis_ka Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 15.11.04, 23:46
      Podciągam wątek, bo powoli nadchodzi odpowiedni czas na przygotowanie ciasta.
      W zeszłym roku piekłam te pierniczki i były cudowne. Postanowiłam, że ich
      przygotowanie stanie się teraz naszą tradycją.
      Jeszcze raz dziękuję Silije i polecam wszystkim!
      • jagasz Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 16.11.04, 12:31
        Witam Was serdecznie!!!!!!!!!
        Zrobiłam cisto i leżakuje na balkonie, teraz z 6 tygodni zaciskania zębów i
        czekania na pieczenie, dekorowanie itp.
        Dziewczyny słyszałyście może cośo flamastrach cukierniczych do malowania na
        ciastach pierniczkach itp. gdzie je można kupić?
        Pozdrawiam Was serdecznie
        Dziekujęsilije za ten piękny przepis za to, że sprawiła mi i mojej córce tyle
        radościwink
        aga
        • aniaop Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 16.11.04, 17:15
          Chodzi Ci o takie flamastry do dekorowania piernikow w tubkach? W zeszlym roku
          kupilam je w hipermarkecie Leclerc ( i uzylam do zdobienia piernikow bardzo
          owocnie). W tym roku juz widzialam w Auchan i tez zamierzam je nabyc.
          • silije.amj Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 17.11.04, 15:10
            Kobiety, wy mnie wzruszacie. Popularność moich pierniczków (mojej mamy) już mnie
            przerosła, nawet jak nie mam czasu tu zajrzeć to wątek dzięki Wam odżywa smile Nie
            sądzicie, że powinni to wydrukować np. w "Dziecku" pod nazwą "pierniczki Silije"
            wink A flamastry w tubkach też juz mam.
            • jagasz Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 19.11.04, 10:49
              TAAAK oczywiście, że tak wink)))))))))))))
              Silije jesteś wielka, Twoje pierniki są też w kuchni gazetywink))))))))))
              są wszędziewink))))))))))))
              Muszę zakupić flamastrywink))

aga
              • fionna Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 20.11.04, 14:53
                Dzisiaj robię zakupy i zagniatam ciasto! W zeszłym roku za późno znalazłam
                przepis i cały rok czekałam na tę chwilę....
                • klubiale1 Co można zrobić z piernika - CUDO 20.11.04, 22:07
                  czy widziałyście już, co można zrobić z piernika?

www.7ya.ru/photos/private.aspx?Rubrid=59438&ob=0
                  Pozdr
        • mamma_kuby Re: pisaki kupiłam! 29.11.04, 11:40
          pisaki cukiernicze kupiłam wczoraj w hipermarkecie Auchan.
          sądzę że w jakimś większym sklepie typu supermarmekt/ hipermarket powinnaś je
          dostać bez problemu,
          1 opakowanie - 3 kolory żółty, czerwony i .... zielony (?? nie pamiętam)
          kosztowało ok 4,50 pln.
          pozdrawiam
    • karola40 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 22.11.04, 12:29
      Witam serdecznie,
      wszystkie posty w tym wątku zachęciły mnie do tego abym ja również spróbowała...
      Od soboty ciasto leży w lodówce i czeka.
      Zrobiłam z 1/2 kg mąki (automatycznie wszystkiego wzięłam o połowę mniej - no
      może poza jajkami, tych sztuk 2). Wzięłam do serca uwagi osób, które już robiły
      ciasto tzn.
      - miód pszczeli rzepakowy,
      - mąka przesiana wraz z przyprawami,
      - do miodu, smalcu i cukru dodałam najpierw jaja i mleko z sodą a dopiero na
      końcu mąkę z przyprawami.
      I chyba wyszło. Konsystencja kleistej plasteliny. Raczej trudno było z niej
      uformować kulę i włożyć w misce do lodówki - więc wrzuciłam tą klejącą masę do
      miski i zakryłam folią. Wczoraj sprawdzałam i wydaje mi się, że ciasto jeszcze
      twardnieje i już aż tak się nie klei w palcach.
      A jak będzie dalej? To się okaże za 4 tygodnie...
      • ojala Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 22.11.04, 14:34
        Miód rzepakowy? Ja wyczytałam, że najlepszy gryczany - jest taki mętny i
        ciemny, w sam raz do piernikówsmile
        A co do kolejności łączenia produktów, to wypróbowałam, że najkorzystniejsza i
        najwygodniejsza (moim zdaniem) jest taka kolejność:
        -miód, smalec, cukier
        -mleko z sodą (wtedy miód się tak wygładza i cukier lepiej rozpuszcza)
        -trochę mąki z przyprawami i dobrze zamieszać
        -jak juz się ciężko miesza to wrzucić jajko i znów idzie gładko i wszystko
        razem tak fajnie się łączy
        -znów mąka z przyprawami, itd. do wyczerpania składnikówsmile
        Tak robiłam i konsystencja wyszła OK.

Pozdrawiam
        • kajap1 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 22.11.04, 18:35
          Kochane e mamy a ja już zarobiłam ciasto na pierniczki to już trzecie świąta z
          tymi pysznościami.
        • olenka987 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 24.11.04, 16:32
          Ja też zarobiłam wczoraj ciasto
          Wypróbowałam kolejność zaproponowaną przez ojala i konsystencja wyszła OK.
          Nie udało mi się tylko kupić kardamonu i zapomniałam o imbirze.
          Kupiłam natomiast dwa opakowania przyprawy do piernika, a tam na opakowaniu
          czytam: cynamon, gałka muszkatołowa, kolendra, koper włoski, imbir, goździki,
          ziele angielskie,anyż gwiazdkowy, pieprz, kardamon.
          Więc wsypyłam zawartość obu opakowań tej przyprawy.Surowe ciasto było pyszne!

Pozdrawiam
          Ola
          • olenka987 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 24.11.04, 16:34
            Acha miód miałam wielokwiatowy i też wszystko OK
    • ganeta27 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 24.11.04, 23:24
      dopiero znalazłam ten przepis ale jutro rano zagniotę ciasto - jeszcze zdążę do
      świąt.
      podciągam do góry może jeszcze ktoś skorzysta.
    • bojana do silije 25.11.04, 10:22
      Skusiłam się na Twój przepis i ciasto już czeka w lodówcesmile
      Też wyszło mi chyba rzadsze niż Tobie, ale zobaczymy jak to będzie.
      Mam pytanka:
      w jakiej temperaturze piec?
      2. pisałaś o pisakach do zdobienia, gdzie się toto kupuje?
      jak się robi lukier z białek i cukru, no i jak się go rozprowadza aby nadać
      fantazyjne wzorki?
      Z góry dziękuję bo nie jestem w stanie przeczytać 174 postówsmile))
      Pozdrawiam
      • matrasza wszystko o piernikach 25.11.04, 12:25
        Dziewczyny, to jest coś niesamowitego. Od ok. 3 godzin (z króciutkimi
        przerwami, bo przecież jestem w pracy) czytam ten wątek i to od samego
        początku. To jest lepsze, niż niejedna książkasmile. Slinię się jak nienormalna do
        tych pierników, listę produktów mam gotową - jeszcze gorąca i lecę do sklepu,
        bo to już najwyższa pora. Mam nadzieję, że będą dokłądnie takie, jak to
        opisujecie. Piernikowe e-mamy łączcie się.
        PS.1 - mam nadzieję, że szef nie wyrzuci mnie z pracy, będę musiała podrzucić
        mu trochę pierników, żeby go udobruchaćwink)
        PS.2- ktoś tu poddał pomysł, że dobrze byłoby rozpocząć ten wątek od nowa, ale
        przecież to nie byłoby już to samo, jestem przeciw.
        Pozdrawiam gorąco, Martasmile
        • fionna Re: wszystko o piernikach 26.11.04, 22:38
          Własnie robię ciasto - i spoglądam jednym okiem na Matrix smile Udało mi się w
          końcu zgromadzić wszystkie produkty, oprócz kardamonu i goździki dostałam tylko
          w całości. Teraz się zastanawiam, jak je zmielić (nie mam młynka do kawy).
          Próbuję je jakoś "utłuc". Właśnie rozpuścił się smalec z miodem i cukrem,
          smalec trochę śmierdzi, ale mam nadzieję, że aromat korzeni to zagłuszy.
          • aniaop Re: wszystko o piernikach 27.11.04, 10:34
            Ja zmielilam w blenderze i to bylo najlepsze rozwiazanie (po wykorzystaniu
            recznego mlynka do pieprzu a potem do kawy). Kardamon kupilam- 8 zl za ilosc
            sladowawink)
          • bakalandia Re: wszystko o piernikach 27.11.04, 14:51
            hej ja też wczoraj robiłam to ciasto... tylko że ja chyba coś jak zwykle
            spiepszyłam... bo najpierw ten miodo-cukro-smalec się zkarmelizował i strasznie
            śmierdział i był cały czas gorący więc w końcu zaczęłam dodawać składniki do
            tego karmelu... z początku troche mąki z przyprwami potem jajko potem znowu
            mąka jajko mleko mąka jajko mąka.. i tak jakoś to było kleiste i okropne więc
            dodałam jeszcze troche mąki i wtedy mi powstało ładne ciasto takie co od razu
            można rozwałkowywać... i to chyba był błąd bo z tego co tu czytam to ta klejca
            się masa ma dojrzewać... hmmm no zobaczymy po 2 tygodniach co z tego wyjdzie bo
            wtedy zrobie troche na próbe... poza tym mam mały problem bo to ciacho wcale
            nie pachnie przyprawami tylko smalcem... i to takim okropnym sad help co ja mam
            robić teraz??? pomocy!!!!
            • ojala Re: wszystko o piernikach 27.11.04, 18:27
              Oj, jeśli Ci się skarmelizował, to może przedobrzyłaś z tym rozpuszczaniem
              miodu... Ja pilnowałam, żeby był ciepły, ale nie gorący, rozpuszczałam na małym
              ogniu i tylko tyle, żeby się składniki połączyły. Jak był mocniej ciepławy to
              odstawiałam, żeby nie ogrzać go za mocno.
              I naprawdę trzeba moim zdaniem poczekać z ciągiem dalszym, aż całkiem ciasto
              ostygnie, nawet lepiej żeby było całkiem zimne (nawet za zimne), bo inaczej
              mogą się potem różne rzeczy wydarzyć (zwłaszcza z tymi jajkami!!!). A poza tym
              trzeba pamiętać, że ciasto później jeszcze gęstnieje...
              A odnośnie tego zapachu to ja dałam pół kostki smalcu a pół masła i na zapach
              nie narzekałam.
              Pozdrawiam!
              • ojala Re: wszystko o piernikach 27.11.04, 18:36
                Aha, zapomniałam - nie przejmuj się, bo może się na koniec okazać, że wszystko
                wyjdzie OK. Ten smalec na pewno wywietrzeje i wtedy "uwolni" te przyprawy. A
                jeśli nawet pierniczki okażą się nieco twardsze za sprawą tej dodatkowej mąki,
                to i tak będą smaczne, a Ty będziesz już w tym miała doświadczenie i za rok
                dokładnie będziesz wiedzieć co i jak robićsmile
                Trzymam kciuki!
                • bakalandia Re: wszystko o piernikach 28.11.04, 10:36
                  dzieki za słowa otuchy... szczerze mówiąc to ja sie boje zajrzec do tego garnka
                  w którym jest piernik... ale dzisiaj musze zobaczyc jak tam u niego smile.. poza
                  tym upieke na próbe za 2 tygodnie... a za rok już nie będę karmelizowała tego
                  miodu ;D
                  • bakalandia Re: wszystko o piernikach 28.11.04, 13:29
                    hmmm no więc zapach znikł...ale ciasto jest starsznie twarde.... prawie jak
                    kamien... a stoi na balkonie dopiero 2 dni... nie wiem co teraz zrobić ??
                    prosze o pomoc...
                    • ojala Re: wszystko o piernikach 28.11.04, 21:33
                      Słuchaj, ja osobiście to bym już teraz nic nie robiła, tylko zaczekała i
                      zobaczyła co z tego ciasta wyjdzie, bo jak ciągle będziesz w nim coś poprawiać
                      to się ono w końcu zbuntujewink
                      Ciasto piernikowe ma prawo gęstnieć chociażby z dwóch powodów:
                      - miód na powrót w nim zastyga i gęstnieje
                      - na balkonie jest teraz zimno (każde ciasto twardnieje)
                      Uszy do górysmile Może nie będzie źle.
                      • jagasz Re: wszystko o piernikach 29.11.04, 10:29
                        Witam serdeczniewink
                        Ja cisto na pierniki robię już drugi sezon, w zeszłym roku miałam takie same
                        obawy jak Wy, ciasto leżakowało na balkonie 6 tygodni, pierniki były pyszne,
                        ciasto musiało trochę "odtajać", zapach smalcu zniknąła zupelnie zapach
                        przypraw był przecudny a pierniki w smaku super.
                        Wczoraj kupiłam pisaki do dekorowania tortów i pierników też. W tym roku
                        wypróbuję je po raz pierwszywink
                        Pozdrawiam serdecznie

aga
                        • xan7 Re: wszystko o piernikach 29.11.04, 11:19
                          w końcu udało mi sie znaleźć dobry przepis na pierniczki!mam nadzieję że tym
                          razem nie będą jak z kamieniasad(( dziś jadę na zakupy i zabieram się do
                          robienia ciasta.dzięki za super rady i życzcie mi powodzeniasmile
    • mamma_kuby Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 29.11.04, 12:06
      a ja też wczoraj zrobiłam ciasto, chociaż jak tak czytam to zaczynam mieć
      obawy...
      po pierwsze - jak zaczęłam studzić to smalec zrobił się twardy (w sumie
      logicznie...), więc raz jeszcze podgrzałam i zaczęłam dodawać mąki i całej
      reszty jak miód ze smalcem był taki - prawie twardy ale jeszcze ciepławy smile)) -
      mało konkretne określenie, ale pewnie wiecie o co mi chodzi.
      Miód kupiłam jakiś wielokwiatowy - płynny, kardamonu nie kupiłam, goździki
      mieliłam w starym (kupionym na targu staroci) młynku do kawy - efekt jest
      super - niech schowają się inne młynki!!!
      Niestety nie doczytałam żeby przesiać mąkę z przyprawami sad(( - czym to grozi???
      W efekcie ciasto wyszło następujące: początkowo trochę rzadkie, ale później (w
      lodówie) stało się właśnie takie jak pisze Silije - miękka plastelina; smak -
      cudny, ale mam jeden zgryz - czy jak będę je wałkować to co zrobić żeby się nie
      kleiło do wałka? pewnie mąki, ale boję się żeby nie przedobrzyć (generalnie
      jestem antytalencie kulinarne chociaż podobno te pierniczki zawsze wychodzą).
      Kolejne moje zgryzy: jak już je upiekę to co dalej - kiedy w ogóle piec żeby
      były smaczne na święta? do jakiegoś pudełka? kiedy dekorować - zaraz po
      upieczeniu - mają być ciepłe/ zimne? aha jak się robi lukier biały oraz
      kolorowy (na czerwony już wymyśłiłam - dodam sok malinowy - tylko do czego?
      zdaje się że jakiś cukier puder wchodził w grę - pomocy!!, ale niebieski lub
      zielony barwnik? - nie mam pomysłu sad
      Pozdrawiam piernikowe fanki i Silije - smile)
      • dakusia Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 29.11.04, 13:29
        smile ciasto mozna walkowac przez folie spozywcza, nie powinno sie wtedy do walka
        przyklejac .
        • mamma_kuby Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 29.11.04, 13:36
          dziękuję, o tym nie pomyślałam smile
          • ojala Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 03.12.04, 15:31
            Wyciągam na wierzch, bo jeszcze nam się zagubi..smile
            • bakalandia Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 04.12.04, 10:35
              dziewczyny ja dzisiaj pieke czesc na probe... lezzakowaly juz tydzien i jestem
              na nie bardzo łasa tak więc musze spróbowac je upiec... poza tym to dodam po
              jednym pierniczku do każdego z prezentów mikołajkowych... oczywiście jeśli będą
              dobre... uncertain
            • pesteczka5 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 04.12.04, 10:38
              A ja tych pierniczków NIE CIERPIĘ.
              Nie odpowiada mi smak, konsystencja, to, ze w pieczeniu trochę sie rozpływają,
              zamiast trzymać kształt...

Ale Je Co Roku Piekę Z Dziećmi Dla Niesamowitej Magii, Jaką Roztaczają!!!
              W tym roku synek wymógł na mnie upieczenie jednej małej porcji 'na próbę',
              reszta leżakuje na balkonie urągając wyznawanym przeze mnie zasadom bhp
              (jajka!!!)

Proponuję jakoś Silije uhonorować!
              • emma.12 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 04.12.04, 16:45
                Mam pytanie:czy mogę jeszcze przygotować ciasto,czy nie jest za pózno?
                Pozdrawiam.Emma
            • bakalandia Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 05.12.04, 12:03
              upiekłam... wszystkim bardzo smakowały... ale są strasznie twarde... czy macie
              na to jakiś sposób?? bardzo prosze o rade bo chciałabym aby te święteczne były
              takie mięciutkie jak prawdziwe pierniczki... smile
              • jagasz Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 06.12.04, 10:18
                Emma szykuja ciasto, niech poleżakuje 3 tygodnie będzie OKwink)))
                Bakalandio, a zwilżasz upieczone pierniczki wodą????

aga
                • bakalandia Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 06.12.04, 17:14
                  hmmm właśnie nie zwilżyłam ich bo nie mam pojęcia jak i kiedy... czy od arzu po
                  wyjęciu z pieca mam je nakropić wodą i dopeiro potem polukrowac i potem
                  schowac... i jak ja mam je przetrzymywać... i ile dni (oczywiście już upieczone)
                  powiem jedno... nawet twarde znikły w oka mgnieniu z błogimi uśmiechami na
                  twarzach pałaszujących smile
                  • jagasz Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 07.12.04, 10:28
                    Ja poczekalam az ostygna a potem zwilzalam srednio raz dziennie zwilzona ręką.
                    Trzymalam w pudełku metalowym.

aga
                    • gucci1 Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 09.12.04, 11:54
                      Ho,ho,ho... już niedługo Święta, a ja dopiero teraz odkryłam ten świąteczny
                      wątek, no może nie wątek, ale epopeję smile Właśnie zagniotłam piernika i już
                      leżakuje w lodówce. Może to trochę późno, ale jak to się mówi: "lepiej późno
                      niź wcale" smile Zastanawiam się tylko, czy lepiej żeby dłużej leżakował czy
                      dłużej dochodził już upieczony? I jak najlepiej przechowywać, bo nie wiem czy
                      kupić to metalowe pudełko, czy pudełko po butach wystarczy. Niektóre dziewczyny
                      mówią o kropieniu wodą a niektóre o skórkach od jabłka, co lepsze? No ładnie,
                      niby tylko "zwykły" przepis a ile jeszcze pytań no i przede wszystkim jak
                      połączył Polskę wink Ja jestem z Wrocławia smile POzdrawiam i z góry dziękuję za
                      pomoc smile
                      • mamma_kuby Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 11.12.04, 12:50
                        hej hej,
                        ja przymierzam się do pieczenia za tydzień czyli około 19 grudnia. myślę że
                        tydzień wystarczy smile) jak nie to będziemy jeść w nowym roku.
                        planuję zapakować je w jakiekolwiek pudełko byle miało dość szczelną pokrywkę -
                        szczerze mówiąc nie myślałam na d tym czy ma być metalowe czy kartonowe.
                        Co do "nawilżania" - zdaje się że autorka tego całęgo " piernikowego
                        zamieszania" - Silije wspominała o kropieniu wodą więc - ponieważ jestem
                        nowicjuszem w kwestii piernika - stosuję się do jej porad.
                        pozdrawiam
                        jak będziesz się wybierała do pieczenia to daj znać - może razem coś wskóramy
                        lub stworzymy coś nowego smile)))??
                        m.stokowska@op.pl
                        • ewa-r Re: Z aktualności: najlepsze na świecie pierniki 11.12.04, 14:48
                          ja dodawałam w zeszłym roku po kawałku jabłka, pierniczki miękły smile.
                          A trzymałam i puszkach, i w pudełkach tekturowych (robiłam z podwójnej porcji i
                          miałam je wszędzie smile)))
                          Dzisiaj przymierzam się do pieczenia, ale nie wiem czy mi się uda.
                          pozdrawiam
                          Ewa (d. ewusiek)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka