Dodaj do ulubionych

Jedzenie na piknik

15.06.17, 16:54

marzy mi się takie weekendowe piknikowanie z jedzeniem. Konkretnym jedzeniem, czyli czymś pomiędzy drożdżówką z cukierni a grillowaniem karkówki.

Chodzi o takie jedzenie, które szybko się zrobi dzień wczesniej albo rano bez stania przy garach - macie pomysły?

przepis na drożdzowca, bez ZAGNIATANIA.

10 dkg świeżych drożdzy, jest to cała kosteczka
3/4 szklanki cukru + zawartość jednego opakowania cukru waniliowego
4 duże jajka roztrzepane widelcem
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
na kruszonkę:
150 g mąki
100 g cukru
pół kostki masła

trzeba wziąc duży gar i układać/wlewać warstwowo:
* pokruszone drożdże
* na to cukier z cukrem waniliowym
* na to rozkłócone jajka
* na do olej dobrze ciepły, ale nie gorący
* na to mleko dobrze ciepłe, ale nie gorące
* i na to wszystko 4 przesiane szklanki mąki

przykryć gar ściereczką i iść czytać czy coś tam, w każdym razie 40 min. później, miesza się dużą łyżką wszystko, co w garze, wyłożyć na blachę rozsmarowując natłuszczonymi dlońmi .
na to prostacką kruszonkę:

- pół kostki masła stopić, wrzucić do tego mąkę z cukrem, rozbełtać widelcem i posypać ciasto. Bez brudzenia rąk.

I tak przygotowane ciasto wsunąć do ZIMNEGO piekarnika na 40-50 minut, a temperaturę ustawiacie na 175-180'C

Ja piekę dokładnie 45 min - i ustawiam piekarnik programu góra dół z termoobiegiem na pierwsze 35 minut, a potem już bez. Potem 5 minut zostawiam w uchylonym piekarniku, wyciągam i już smile

Wg mnie nie smakuje jak klasyczne drożdżowe, ale jest smaczne.
To jest przepis na dużą blachę prostoątną.

Drożdżowe dla leniwych stąd skopiowany (w sensie z jematki) przepis, to na słodko, a na słono?

jakies sałatki z makaronem? nie robiłam, albo co innego?
Obserwuj wątek
    • run_away83 Re: Jedzenie na piknik 15.06.17, 17:35
      Wg mnie najlepiej sprawdza się jedzenie które można zjeść bez talerzy i sztućców - dla mnie zabawa z talerzami i sztućcami na pikniku to nieporozumienie, niewygodnie, góra śmieci albo sterta dodatkowych klamotów które trzeba nosić. Przygotowuję i pakuję takie rzeczy,które da się łatwo i wygodnie zjeść rękami.

Nasze menu piknikowe z ostatniej wycieczki:

wytrawne muffiny z cheddarem

kanapki z pastą z awokado pokrojone w małe trójkąty

pocięta w słupki marchewka, ogórek i papryka; pomidorki koktajlowe

pełnoziarnista pita opieczona na chrupko i pokrojona w wąskie paski

kabanosy

twarde sery pokrojone w słupki

pokrojone owoce (jabłka, gruszki)

do picia woda i lemoniada, termos herbaty, kawa w kubkach termicznych
      • wilowka Re: Jedzenie na piknik 15.06.17, 20:44
        o widzisz, serek, kabanosy, o jest to : ) Dzięki!
        • aankaa Re: Jedzenie na piknik 16.06.17, 00:33
          zapomniałaś o marchewce pokrojonej w słupki tongue_out
          • 3-mamuska Re: Jedzenie na piknik 16.06.17, 00:50
            Mozesz zrobic szaszłyki ale nie takie zwykle, pierś z kurczaka kroisz na długie paski i nabijasz na długość. Do piekarnika.potem w pojemnik na miejscu otwierasz Łapiesz za badyl i odgrywasz kawałki.
            Humus i warzywka do maczania w słupki pocięte.
            Skrzydełka , surowe tniesz na 3 cześci , końcówkę wywalasz i z te dwie wieksze cześciej pieczesz w piekarniku.
            Mozesz zrobic kuleczki mięsne z mięsa mielonego takie na raz do buzi.
            Kanapki w trójkąty, koreczki z 2 składnikowe zeby nie miało co spaść.
            Młode ziemniaki ugotowane w mundurkach wystudzonej dodajesz majonez 1-2 łyżki i szczypior.
            Jak rodzinnie mozna jeść z jednej miski. Albo pokazujesz w małe pojemniki i kazdy dostaje swoj do łapki.
            Muffinki i wytrawne i na słodko, jakies ucierane ciasto z owocami w domu pokrojone na kawałki i w pojemnik.
            Mozesz zawinąć tortillę w rożnej wersji tylko zawijasz tak jak gołąbki, i przecinasz na pol . Kazdy bierze do ręki.

Ogonie gdzieś wlasnie widziałam poradę, ze pakujesz w pojemniki takie małe na jedna porcje, i kazdy bierze sobie jedno. I je prosto z pojemnika. Mogą byc z papieru/kartonu mogą byc plastikowe.
            • 3-mamuska Re: Jedzenie na piknik 16.06.17, 00:52
              A i jeszcze do weź roboty nugetty z kurczaka , filety z kostkę panierujemy smażyła i pakujesz. Kazdy bierze do łapki po jednym i do buzi.
            • wilowka Re: Jedzenie na piknik 17.06.17, 23:19
              Ten kurczak tak w węża nabijany fajny smile
    • berdebul Re: Jedzenie na piknik 16.06.17, 00:47
      Hummus i coś do nabierania (marchewki w słupki, pieczywo)
      Wszelkie inne małe kawałki - tortilla z farszem (kurczak z warzywami, falafel, warzywa i kiełki itd) pokrojona, pomidorki koktajlowe, winogrona, truskawki. Naleśniki gryczane z farszem. Drożdżowe bułki wytrawne plus dodatki w pojemniczkach.
      • tt-tka Re: Jedzenie na piknik 17.06.17, 23:36
        Jako wygodnicka kupuje w pobliskiej piekarni paszteciki - maja miesne, pieczarkowe, kapusciane i b. dobre z zielona soczewica, na piknik wymarzone. Mlode marchewki jako chrupalki. Pomidory, ogorki (obrane przed wyjsciem leciutko posolone albo i nie, krojone w polowki lub cwiartki), kilka obranych szparagow (moi lubia chrupac surowe !), w ogole warzywa. jesli sie trafi nieduzy, to arbuza biore. Ostry noz. I duzo mokrych chusteczek smile
        • memphis90 Re: Jedzenie na piknik 18.06.17, 15:21
          Zazdroszczę pasztecikow kapuścianych latem - u mnie tylko na Święta są...
          Ale idąc tym tropem można zrobić ciastka framcuskie na słono i słodko.
          • tt-tka Re: Jedzenie na piknik 18.06.17, 16:45
            U mnie caly rok smile, ale i ciasto francuskie, takie w sporych trojkatach, na slodko i na slono mozna kupic prawie zawsze; a w innym osiedlowym sklepiku - wlasciwie z wedlinami, stoisko z pieczywem malenkie i z boku - maja chlebek z czosnkiem niedzwiedzim, chlebki z zurawina i wszelkiego rodzaju ni to ciastka, ni buleczki, najlepsze takie z zytniej maki ze slonawym serem; zyc i jesc, dlatego m.in. tak dobrze wygladam. Jak ges przed Marcinem sad
            • syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: Jedzenie na piknik 18.06.17, 17:12
              Mozna tez zrobic takie slimaczki z tortilli, placek tortilla smarujesz serkiem typu almette chrzanowy, na to kladziesz plasterki lososia i posypujesz rukola, zawijasz ciasno i kroisz na 2 cm kawaleczki, jest pyszne i je sie to rekami nie brudzac
    • wiktoria029 Re: Jedzenie na piknik 17.05.18, 13:42
      Ja zawsze robię ciasteczka francuskie z pieczarkami i serem na jakie wypady smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka