IP: *.* 02.01.03, 20:57
drogie mamy! powiedzcie jak to jest z tym żółtkiem? mam 7 -miesiecznego mateuszka ktorego karmie piersią. zaczelismy jesc juz pierwsze jarzynki z mieskiem, jednak wyczytałam zeby co drugi dzien zamiat mieska dodac do zupki żółtko. czy żółtko powinno byc surowe czy ugotowane? Moja Mama twierdzi, że żółtko na twardo jest ciężkostrawne i można je podawać dopiero gdy dziecko skończy 3 lata. Czy to prawda? Boje się dodać surowe żółtko, ze względu na salmonelle i inne bakterie. Jakie zółtko dajecie swoim maluchom?
Obserwuj wątek
    • Gość: ganga Re: zółtko IP: *.* 03.01.03, 10:33
      Ja dodaje do zupek surowe zoltka. Zupy dla dziewczynek gotuje sama i gdy zupa juz jest gotowa, sciagam ja z ognia, przelewam do miseczek i odrazu dozucam po jednym zoltku na osobe. Mieszam. Nie nalezy takiego zoltka gotowac, wystarczy dorzucanie do "wrzacej" zupy. Czytalam, ze taka wersja zoltka jest najlzej strawna. A zeby pozbyc sie salmonelii i innych bakterii, ktore sa na skorupce (a nie w srodku jajka), nalezy jajo starannie umyc i sparzyc krotko wrzatkiem, dopiero po tym rozbijac skorupke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka