Dodaj do ulubionych

jedzenie z zelazem

IP: *.* 21.01.03, 17:59
Witajcie,jestem w ciazy (16 tydzien) i mam poczatki anemii. Czy macie jakis przepis na smaczne danie, ktore zawiera zelazo a nei jest watrobka?pilnie czekamsmilepozdrawiam,Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: AneczkaG Re: jedzenie z zelazem IP: *.* 21.01.03, 19:07
      Wątróbki nic nie przebije :) , ale stosunkowo dużo żelaza zawierają: mięso szcz. cielęce i wołowe, wszelkie podroby (szcz. nerki, ew. ozorki), tzn wędliny podrobowe (u nas się to krupniok nazywa, a "po polsku" chyba kiszka albo kaszanka, i jeszcze salceson szcz ciemny),kasza jagl;ana, otręby pszenne, szpinak, soczewica, figi i morele suszone, orzechy (szcz. pistacjowe) i mogdały, pestki z dyni, słonecznik. A może kup sobie jakieś płatki kukurydziane czy musli wzbogacane w żelazo (są reklamowane w TV)Aneczka
    • Gość: Gosia1 Re: jedzenie z zelazem IP: *.* 21.01.03, 19:16
      W czasie ciąży z Krzysiem cierpiałam na potworną anemię. Ale najgorsze było to, że nie przyjmowałam żelaza pod ŻADNĄ postacią - ani w tabletkach ani w jedzonku naturalnym, wymiotowałam nawet po pietruszce zielonej...:crazy:Jako ten anemik przynajmniej teorię miałam obstukaną. :-) Sporo żelaza jest w suszonych morelach - pamiętaj jednak, że są one pokryte "chemią" i przed każdą konsumpcją trzeba je dokładnie umyć. Krwiotwórczo działa sok z marchwii, ale świeżo wyciśnięty. Szpinak. Czerwone mięso - wołowina. Dużo pietruszki zielonej, łykaj kwas foliowy - on pomoże Ci w przyswajaniu żelaza. Oczywiście pietruszka zielona - wszędzie i zawsze, niemalże na deserkach tyż! :lol: (jak pietruszka to z tłuszczem, np śmietanką, mlekiem, masełkiem - nie chodzi może o żelazo, ale o niektóre witaminki, które rozpuszczają się w tłuszczu). Jedz sporo owoców kiwi - mnie one bardzo pomogły, praktycznie postawiły mnie na nogi (sama w to nie wierzyłam). Na razie tyle pamiętam. Jak sobie jeszcze coś przypomnę, dam znać. Trzymaj się! GosiaP.S. Mnie - niestety - w końcu podali kilka zastrzyków z żelaza (ale ja miałam już poziom hemoglobiny w granicach 8.1...). Czarne pośladki miałam jeszcze rok po porodzie...:cry:
    • Gość: Vase Re: jedzenie z zelazem IP: *.* 22.01.03, 20:54
      Plomyczku! Juz Ci dziewczyny troche podpowiedzialy. Ja dodam, ze w przyswajaniu zelaza bardzo pomaga wit C. A wiec ZAWSZE popijaj do objadu sok pomaranczowy np. Salate, miesko, rybe, w czasie pieczenia (duszenia, czy "parzenia") skrapiaj sokiem z cytryny itd.P.S. Mam nadzieje, ze wiesz, ze watrobki nie wolno jesc w czasie ciazy, bo zawiera za duzo wit A.A tak w ogole to zdrowka, :bounce: zdrowka, :bounce: zdrowka zycze!! :bounce:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka