Dodaj do ulubionych

JAK KARMIĆ???

16.12.06, 22:07
Wiem,że wątek się przewija ale...Moja mała 26.12 skończy 5 miesiąc jest tylko
napiersi,bardzo broniłam się przed sztucznym mlekiem i zbyd wczesnym
podawaniem pokarmów,soczków,owoców.Wczoraj dostałam propozycję pracy od 2
stycznia(za 2 tyg.)-fakt,że jest to 2/3 etatu nauczycila-czyli 12h w tygodniu
ale nie wim czego teraz uczyć córeczkę (a chcę utrzymać laktację przynajmnie
do czasu,gdy Amelka skończy rok):
1. Picia mojego mleka z niekapka lub łyżeczką,
2. Picia mojego mleka z butelki(uważam to za ostateczność)
3. Podawać soczki z niekapka/łyżeczką(chciałam zacząć po 6 mies)
4. Podawać kaszki/zupki (chciałam zacząć po 6 mies)...
Mam mętlik w głowie!!!
proszę o wymianę doświadczeń i rady.
W poniedziałek jeszcze udam się do pediatry ale z racji weekendu chciałabym
zacząć od jutra-ściągnięte mleczko już czeka w lodówce.
Obserwuj wątek
    • olimpia_b81 Re: JAK KARMIĆ??? 16.12.06, 22:13
      > 1. Picia mojego mleka z niekapka lub łyżeczką,
      > 2. Picia mojego mleka z butelki(uważam to za ostateczność)

moze porozmawiaj z osoba ktora bedzie sie opiekowac twoja corczka podczas twojej nieobecnosci czy odpowiada jej podawanie okolo 150 ml mleka(nie wiem ile twoje coreczka wypija na raz) lyzeczka, to troche trwa a i ile sie przy tym rozleje...
      jesli tak sie boisz butli (nie rozumiem dlaczego) to zacznij od jutra z niekapkiem, im szybciej tym lepiej.ja corke uczylam butli 4 miesiace ale sa dzieci co szybciej lapia o co chodzi.niekapek do dzis jest bee.
      a zupki/kaszki mozesz zaczac podawac za 2 tyg.bedzie miala 5,5 miesiaca(blisko twojej wyznaczonej granicy) a przewaznie dzieci z przyjemnoscia jedza nowosci wiec moze jej to podac nawet osoba opiekujaca sie nia.
    • iwcianek Re: JAK KARMIĆ??? 16.12.06, 22:36
      Myślę,że spokojnie możesz małą nauczyć jeść kaszkę np. malinową albo bananową (
      są po 5 miesiącu).Jest to bardzo syty posiłek i wystarczy na ok. 3 godziny,
      potem awaryjnie można podac soczek lub herbatke a jak mama wróci poda cyca. Ja
      też wracam do pracy i mały nie chce pić z butelki więc będzie jadł kaszkę i
      zupke + soczki i herbatka. Mleka modyfikowanego nie chcemy wprowadzać/
      • gosiab10 Re: JAK KARMIĆ??? 17.12.06, 20:44
        Wszystko uzależnione jest od twojego podziału godzin. Ja poszłam do pracy też na
        12 godzin do szkoły, mała miała dokładnie 5,5 miesiąca, czyli tak jak ty.Miesiąc
        uczyłam dzidzię jeść z butelki, ale nic z tego - nie chciała.I w sumie dobrze.
        Niekapek załapała nie od razu, bo dawałam dopiero w 6 miesiącu i ok.2-3
        tyg.potrwało zanim sie nauczyła pić, ale nie mleczko, tylko herbatkę, soczek.Być
        może pod twoją nieobecność wystarczy jeden inny posiłek niż twoje mleczko, tak
        więc ucz dziecko jeść łyżeczką. Zacznij od marchewki, jakiś owocek, pierwsze
        zupki jarzynowe.Na początku nie zastąpi to jeszcze żadnego posiłku, bo dziecko
        najprawdopodobnie zacznie od małych ilości, za 2 tyg. może będzie pół słoiczka i
        to na moment zaspokoi głód.
        Sprawdź czy dziecko lubi kaszkę, i faktycznie te malinowe są słodziutkie i
        dzieci je najczęściej uwielbiają. W razie czego gdy dzidziuś będzie głodny i
        płaczliwy parę łyżeczek tej kaszki pomoże.Pić ucz z niekapka np.herbatki soczki
        Powodzenia
    • gosiab10 Re: JAK KARMIĆ??? 17.12.06, 21:33
      Dodam, że też chciałam karmić małą moim mlekiem, odciągałam, zostawiałam, ale
      ona chciała mleczko tylko z mojej piersi.
      Jak miałam więcej godzin niż 3-4 to przyjeżdzałam do domu na karmienie na
      okienku.Nie wiem czy będziesz miała taką możliwość.
    • kalipka Re: JAK KARMIĆ??? 17.12.06, 21:59
      jak zaczełam rozszerzać dietę mojej małej też bałam się że przestanie ssać pierś
      albo że mleka bedzie coraz mniej, natomiast córcia za pierwszym razem niemal
      połknęła łyżeczkę razem z zupką tak jej smakowało, nie miałam żadnych problemów
      z wyjściem na kilka godzin bo babcia wtedy karmiła małą łyżeczką a ja po
      powrocie dawałam jej pierś, no i w nocy oczywiście cycuś,myślę że spokojnie
      możesz zacząć wprowadzać jej jakieś inne jedzonko, 5 miesięcy to chyba nie za
      wcześnie a dla bobasa to niesamowita rzecz jedzenie łyżeczką, Majka aż się
      trzęsie jak widzi swoją miseczkę ale z cyca też nie rezygnuje
      pozdrawiam
      • phantomka Re: JAK KARMIĆ??? 17.12.06, 23:24
        Proponuje odrzucic strach i podawac butle lub niekapek - zebys po kilku m-cach
        nie pisala kolejnego postu pt "ratunku, moje dziecko nie chce nic oprocz cycka"
        Butelka nie jest zlem, ktore powoduje wstret do cycka, co najwyzej ulatwi Ci w
        przyszlosci odstawianie corki.
        5 m-czne dziecko spokojnie moze jesc kaszki i desery sloikowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka