Dodaj do ulubionych

Święta - co można zrobić?

17.12.06, 15:58
co można zrobić jak się nie ma pieniędzy? Muszę pożyczyc, ale święta zrobię
tylko na 3 osoby, bo w tym roku spędzamy sami, bez rodziny.Co moge zrobić
dobrego za 50-100 zł, więcej nie mogę pożyczyć bo nie będę miała z czego
oddać. Poradźcie coś taniego, dobrego do zrobienia.Święta bez prezentów,
skromne.
Obserwuj wątek
    • ladne_kwiatki Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 16:02
      W akademiku robiłam (na taką studencką Wigilię, wcześniej): kluski z makiem,
      rybę smażoną, kompot z suszu, barszcz. Jako prezent były osobno dla każdego
      pakowane pierniczki i własnoręcznie namalowana kartka.
      • ladne_kwiatki Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 16:04
        Mozesz też kupić gotowe pierogi (ok. 6zł paczka) i w sumie nawet za 50 zł
        trochę potraw na 3 osoby się uzbiera.
        pzdr
        • gwiazdka114 Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 16:05
          ladne_kwiatki napisała:

> Mozesz też kupić gotowe pierogi (ok. 6zł paczka) i w sumie nawet za 50 zł
          > trochę potraw na 3 osoby się uzbiera.
          > pzdr

myślę właśnie ze kupię pierogi i uszka, ale co dalej? trochę moze zabraknąć, bo
          sadze ze nie pożycze więcej jak 50 zł.
          • ladne_kwiatki Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 16:07
            No piszę: barsz, makaron z miodem i makiem (plus śladowe ilości bakalii), 3
            kawałki ryby i kompot. Myślę, że się zmieścisz.
            • gwiazdka114 Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 16:43
              ladne_kwiatki napisała:

> No piszę: barsz, makaron z miodem i makiem (plus śladowe ilości bakalii), 3
              > kawałki ryby i kompot. Myślę, że się zmieścisz.

makaron z miodem i makiem nie jadłam i nie sadzę że mi posmakuje, poza tym nie
              mogę jeśc na słodko - po badanich mam zakaz na dłuzej.
              Miałam pytanie co mażna zrobić coś naprawdę do zjedzenia, nie chodzi mi o rybę,
              bo tak naprawde nie wiem jaką masz na myśli? sa szprotki, śledz, itp, sa
              smażonę, wędzone, w sosach itp. Interesuej mnie coś na ciepło.
              • zona_mi Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 17:12
                Rybę smażoną - karp, albo jakąś inną.
                A w domu co zwykle jadałaś na wigilię? Szprotki wędzone?
                Może coś ze znanych Ci z domu rodzinnego potraw wigilijnych.
              • marcysia51 Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 17:14
                Jezu dziewczyno,czepiasz się nie wiadomo o co,a skąd możemy wiedziec ,że ty na
                słodko nie możesz?
                Za 50zł chciałabyś przepisy królewskie?
                Idż do sklepu i zorientuj się co możesz kupic i zrobic za 50 zł,bo tutaj
                wszystkie potrawy ci nie smakują.
                Wesołych kurde Świąt.
          • elza78 Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 18:27
            kupowac bez sensu wyjdzie taniej jak zrobisz sama nawet te 30 zalozmy pierogow,
            to co kapusta grzyby, ciasto na pewno nie bedzie to 6 zeta... marnotrawienie
            kasy jak dla mnie kupowanie tak taniego do zrobienia zarcia jak pierogi i
            jeszcze te ze sklepu sa beznadziejne...
            zrob tez barszcz z uszkami, salatke warzywna mozna zrobic tez jest dosc tania,
            rybe w galarecie... sledzie w oleju z cebulka, rybe po grecku w sumie wszystko
            zalezy od ryby i ilosci tego wszystkiego
            • elza78 Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 18:28
              aa krokiety z farszem tak jak pierogi - kapusta plus grzyby smile
              pycha sa a tez dosc tanie
              • elza78 Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 22:25
                jajka w majonezie takze moga posluzyc za potrawe wigilijna sa postne...
    • lola211 Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 17:13
      Barszcz z uszkami, kapusta z grochem, pierogi z kapusta, ryba po grecku.Jak
      tylko 3 osoby to i ilosc niewielka, jeszcze na ciasto zostanie.
      • lola211 Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 17:17
        Jesli tylko masz czas to pierogi i uszka zrob sama, tych kupnych nie da sie
        jesc.
    • jagoda56 Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 17:36
      Na skromne święta spokojnie starczy.Barszcz z uszkami,kapusta z grochem i ryba
      smażona.Dobry jest tez kompot z szuszonych śliwek.Nie wiem z jakiego regionu
      jesteś.Jeśli mieszkasz na Śląsku to pewnie makówki.Też nie są drogie.Do kawy
      jakieś pierniczmi za 9 zł kilo.Jakiś makowiec lub sernik tez drogo nie wyjdzie.
    • buzka25 Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 20:16
      napewno cos zrobisz, np 1 karp mysle ze ci straczy, u nas za kilo 11 złoty,
      jakies makówki, sledź, kapusta z grzybami, barszczyk z uszkami, troche
      cisteczek, upiec zwykłą babke, a prezentów akurat nie musi byc jak sie nie ma
      kasy, a jesli masz dzieci to mozesz naprawde skromne kupic, a zmezem mozecie sie
      dogadac ze nie robicie miedzy sobą, i jest Ok
    • mbwj88 Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 20:20
      barszyk jest bardzo tani i dobry
      pierożki z kapusta tez sa tanie i jeszcze lepsze
      do tego rybka
      i ciasto drożdzowe
      jka jest mało kasy to najlepiej ugotować obiad
      kurczak 1,5 kg około 10 zł
      będzie i rosółi drugie danie
      symboliczne drobiazgi dla rozweselenia można znależć np w szmatekach np książki
      czy maskotki przynajmniej dla dziecka
    • zorza28 Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 21:37
      Co to są makówki? Pierwszy raz to słyszę i mnie zaciekawiło.
      • monmor Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 21:51
        makówki to coś pyyyyyyyycha! jada się na Śląsku (Górnym smile)
        a robi się mniej więcej tak: gotujesz zmielony mak z masłem i cukrem, cukrem
        waniliowym, maczasz kromki bułki (chałki lub pszennej) w ciepłym mleku i na
        przemian układasz w misce - warstwa maku, warstwa namoczonej bułki - warstwy
        makowe stanowczo grubsze! do maku dodaje się jeszcze rodzynki, ew. inne bakalie
        a wierzch posypujesz kokosem
        jak co - służę dokładnym przepisem
        • zorza28 Re: Święta - co można zrobić? 18.12.06, 10:15
          z opisu "wygląda" pysznie. Poproszę o przepis ile czego, jak długo gotować i jak
          to się podaje
    • chicarica Re: Święta - co można zrobić? 17.12.06, 22:20
      Spokojnie na 3 osoby się zmieścisz. Pierogi to 2 zł za mąkę, 40 gr jajko (mąki
      zostanie jeszcze na uszka), kapucha nie pamiętam ile ale pewnie nie więcej niż
      5 zł/kg, do tego pieczarki 20 dkg (1.50 zł) i 1 cebulka (kilka sztuk ze 2 zł).
      Mąkę na uszka masz z pierogów, jajko 40 gr, nadziej pieczarkami (0.5 kg za 3 zł)
      podsmażonymi z cebulką. Barszcz z kartonu hortex 2.19 w biedronce, albo sama
      zrób za tę samą kwotę. Karp powiedzmy 15 zł, ziemniaki ze 3 zł, śledzie dobre
      kupisz w Lidlu 2.70 za tackę, posyp gorczycą, siekaną cebulką i będzie ok. Chleb
      masz powiedzmy za 2-4 zł, za resztę kasy kup warzywa i zrób sałatkę jarzynową,
      może starczy jeszcze na trochę suszu na kompot - wagowo niedużo potrzeba. Na
      szczęście dania wigilijne nie wychodzą drogo, większość to dania mączne, a z ryb
      nie musi być łososia i halibuta, śledzie i karp wystarczxą.
    • w_ania Re: Święta - co można zrobić? 18.12.06, 10:24
      chleb tostowy z pieczarkami _ trójkąciki pycha mniam barszcz trochę kapusty z
      grzybami i pierogi ryba i sałatka warzywna. Prezenty zrób ozdoby z masy solnej i
      ładnie pomaluj albo jakieś inne rękodzieło. Poszperaj w szafie zawsze sie znajdą
      ścinki matariału lub stare orzechy i szyszki z nich mozna robić fajne ozdoby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka