Dodaj do ulubionych

rozszerzanie diety

IP: *.* 10.03.03, 13:03
czesc dziewczynymoja Dusia wlasnie rozpoczyna 6 miesiac. jest caly czas i wylacznie na piersi.powoli zaczynam myslec nad wprowadzaniem innych pokarmow. kazdy pediatra i kazda ksiazka mowi co innego. od czego zaczynalyscie? od kaszki? jabluszka? dajcie kilka porad.pozdrawiam,Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: AnnaMichal Re: rozszerzanie diety IP: *.* 10.03.03, 13:26
      Mojemu Michałkowi zaczełam wprowadzać nowe pokarmy po ukończeniu 6 miesięcy. Najpierw były to jabłka, chwile później kaszka ryżowa i kukurydzina, a później pierwsze zupki(marchewkowa). Starałam się wprowadzać poszczególne rzeczy w miarę pojedynczo i w kilkudniowych odstępach, żeby wyłapać ewentualną alergię na coś.
    • Gość: guest Re: rozszerzanie diety IP: *.* 10.03.03, 13:59
      a jak jest z ta kaszką? słyszałam gdzieś, że ona bardzo tuczy dzidzie i nie jest konieczna w diecie. Ze można przechodzić od razu do zupek warzywnych. Czy to prawda? Co o tym sądzicie?
      • Gość: AnnaMichal Re: rozszerzanie diety IP: *.* 10.03.03, 15:16
        Nie wiem czy tuczy, wprawdzie mój maluch nieźle wyglada i troche waży, ale ma tak od zawsze. (Waga urodzeniowa 3500, po pół roku - 9100, będąc tylko na piersi.) Kaszkę zaczęłam mu dawać na kolację z nadzieją, że będzie to ostatni posiłek i zacznie grzecznie przesypiać noce. Niestety tak się nie stało i w nocy pare razy ciągnie cyca.
    • Gość: emama Re: rozszerzanie diety IP: *.* 11.03.03, 10:02
      Witaj.Ja mojej córci najpierw dałam marchewkę, później pierwszą zupkę. Jabłuszka gryzła na bolące dziąsełka od 5,5 miesiąca. Około 6,5 miesiąca zaczęłam dawać kaszki ryżowe na wodzie na śniadanie i kolację. Nie wiem czy tuczą, bo moja Kruszyna była i nadal jest drobna ( waga urodzeniowa 3250 i teraz 10 miesięcy 7300). Chyba dużo zależy od przemiany materii maluszka.Pozdrawiam. Asik
      • Gość: ddd Re: rozszerzanie diety IP: *.* 21.03.03, 13:39
        Hej dziewczyny, ja wlasnie tez jestem na etapie wprowadzania pokarmow i bardzo mnie ten temat interesuje. JA tez mam metlik, ksiazki, rodzice, kolezanki, co osoba to inny poglad. Moja mala (4,5 miesiaca i waga 8,5 kg) jest na butli Isomilu (mleko sojowe) i piersi, z tym ze piersia raczej w nocy karmie i dokarmiam nieco w dzien. Od pewnego czasu podaje ugotowane i starte cale jablko i sloiczek gerbera marchewki. No i tu mam pytanie co do kaszki, skoro dziecko ma skaze i leci na spi to jaka kaszka i ile? Wiecie cos na ten temat?
        • Gość: elizka Re: rozszerzanie diety IP: *.* 29.03.03, 21:46
          DDD!jeśli twoje dziecko ma skazę ( domyślam sie ze białkową ) to chyba raczej nie powinnaś mu podawać mleka sojowego, ponieważ dzieci, które mają uczulanie na mleko krowie - skaza białkowa)mają równiaż uczulenie na mleko sojowe!moje dziecko też ma skazę i dlatego tez pije Bebilon Pepti i zjada kaszki wyłącznie ryżowe z dodatkiem swojego mleczka.A jesli chodzi o wprowadzanie nowych pokarmów to muszę powiedzieć ze ja bardzo przestrzegałam kiedy i co powinnam podawać dziecku. Zanim urodził się Michaś czytałam wiele artykułów i książek. Zaczynałam od 6/7 miesiąca stosują najpierw marchewkę potem jabłuszko. Nie pozwalałam podawać małemu nic innego poza tym co sama mu podawałam. Nie wspomnę o cukrze, który wogóle dla małego nie istniałKolerzanki, które miały dzieci w wieku mojego malca podawały swoim maluszkom wszystko to co same zjadały, ale oczywiście w niewielkich ilosciach. jaki jest tego efekt?Ich dzieci mogą jeść wszystko a moje ma alergie pokarmowe na różne pokarmy - dodaję ze nikt w mojej rodzinie nie ma żadnych alergii!Nie wiem czy jest w tym jakaś prawidłowość, ale przy następnym dziecku nie popełnię już takiego błędu!Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka