Dodaj do ulubionych

Podawanie zoltka

21.01.07, 20:23
Bardzo prosze o rade jak wlaczyc zoltko do diety jesli podaje danka ze
sloiczka. Generalnie ma byc na twardo i otarte czy ugotowane?
Obserwuj wątek
    • anet77 Re: Podawanie zoltka 21.01.07, 21:19
      Proponuje do zupki ze słoiczka dodać pól ugotowanego na twardo żółtka. Powinnas
      co drugi dzien podawać pół żółtka na przemian z mieskiem. Po jakis 2 miesiacach
      mozesz podać całe żółtko.
      • kasiek123 Re: Podawanie zoltka 22.01.07, 10:25
        Mam takie pytanko. 1 sloiczek z zupka miesna starcza nam teraz na 3 dni. Czy w
        zwiazku z tym po 1 dniu odstawic danie miesne, dac jarzynowe z zoltkiem, potem
        wrocic do miesnego? Sorry za tak podstawowe pytania ale jak dochodzi do
        konkretow to mam watpliwosci...
        • anet77 Re: Podawanie zoltka 22.01.07, 13:39
          Ja jak tylko zaczełam wprowadzać żółtko do diety to starałam sie dawac je co
          drugi dzień na przemian z mieskiem. Potem juz bywało różnie: czasami 2 dni pod
          rząt z żółtkiem albo z mieskiem, jak leciałosmile Proponuję na poczatku dawac
          wymiennie z mieskiem co drugi dzień a potem juz jak Ci będzie pasowało.
          • dlania Re: Podawanie zoltka 22.01.07, 17:44
            Ja tez do zupki dodawałam. Ale mam pytanie: w jakim wieku jest Twój synek? Cos
            malutko tej zupki zjada (1/3 słoika)? Czy to moje takie żarłoki były? Zwykły
            słoik pochłaniany był na raz juz w 6 miesiacu.
            • kasiek123 Re: Podawanie zoltka 22.01.07, 22:24
              Maluch je zupki od 2 tyg., ma 6 m-cy i nie wiem czy ma sens wrzucanie mu na
              sile i wyrabianie normy typu 1 sloiczek na dzien. Powoli uczy sie jesc
              lyzeczka... Wazy tyle ile trzeba i przybiera ok.
              • dlania Re: Podawanie zoltka 23.01.07, 08:47
                Eee, jak on dopiero zaczyna wcinac zupy to pewnie że nie zje naraz całego
                słoika. Niech zjada, ile chcewink Moja mlodsza córka musiała jeśc zupy z miesem
                i zółtkiem od 4 miesiaca, bo miała niedobory żelaza, więc w 6 miesiącu była juz
                zaprawionym wyjadaczem.
                • kasiek123 Re: Podawanie zoltka 23.01.07, 09:44
                  Jako doswiadczona mama moze doradzisz ktore sloiczki byly przebojem u was?
                  • dlania Re: Podawanie zoltka 23.01.07, 10:06
                    Jesli chodzi o marke, to Bobovita: Gerbery sa za tłuste, a Hippy... oprócz tego
                    że drogie, to smaki dziwne (jak na mój jezyk). Jesli chodzi o konkretne
                    potrawy, to nasze dziecko uwielbia wszystko z dodatkiem śliwek i bananów. Tak
                    troche od czapy, bo sliwki działaja rozluźniajaco (na kupke), a banany - wprost
                    przeciwniewink. No i rosołki! I te ze sloików, a jeszcze bardziej - te robione
                    przez babcie i mame.
                    Z tym że w kwestii smaków, to najlepiej kierowac sie metoda prób i błędów, bo
                    każde dziecko lubi cos innego (czasem porównujemy to z koleżankami).
                    Teraz (mała ma rok) dania ze sloików je tylko kiedy jestesmy gdzies poza domem,
                    w domu za to je deserki - bo sa bardzo smaczne (np. takie z jogurtem czy
                    twarozkiem), a w sumie niedrogie.
                    Mysle, że nie masz sie co spieszyc ze swoim maluszkiem, jesli dobrze przybiera
                    na wadze, to nie warto za szybko serwowac mu wielu nowości - tak jedna na 2
                    tygodnie wystarczy. A jesli karmisz go piersia, to nie masz sie co martwić o
                    witaminy itd, bo wszystko co najlepsze ma od Ciebiewink
    • anet77 Re: Podawanie zoltka 23.01.07, 11:27
      Ja przeważnie gotuje swoje zupki ale jak daję ze słoiczków to patrze, ze córka
      najbardziej lubi marchwiową z ryzem Bobovity.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka