kasiek123 21.01.07, 20:23 Bardzo prosze o rade jak wlaczyc zoltko do diety jesli podaje danka ze sloiczka. Generalnie ma byc na twardo i otarte czy ugotowane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anet77 Re: Podawanie zoltka 21.01.07, 21:19 Proponuje do zupki ze słoiczka dodać pól ugotowanego na twardo żółtka. Powinnas co drugi dzien podawać pół żółtka na przemian z mieskiem. Po jakis 2 miesiacach mozesz podać całe żółtko. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek123 Re: Podawanie zoltka 22.01.07, 10:25 Mam takie pytanko. 1 sloiczek z zupka miesna starcza nam teraz na 3 dni. Czy w zwiazku z tym po 1 dniu odstawic danie miesne, dac jarzynowe z zoltkiem, potem wrocic do miesnego? Sorry za tak podstawowe pytania ale jak dochodzi do konkretow to mam watpliwosci... Odpowiedz Link Zgłoś
anet77 Re: Podawanie zoltka 22.01.07, 13:39 Ja jak tylko zaczełam wprowadzać żółtko do diety to starałam sie dawac je co drugi dzień na przemian z mieskiem. Potem juz bywało różnie: czasami 2 dni pod rząt z żółtkiem albo z mieskiem, jak leciało Proponuję na poczatku dawac wymiennie z mieskiem co drugi dzień a potem juz jak Ci będzie pasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Podawanie zoltka 22.01.07, 17:44 Ja tez do zupki dodawałam. Ale mam pytanie: w jakim wieku jest Twój synek? Cos malutko tej zupki zjada (1/3 słoika)? Czy to moje takie żarłoki były? Zwykły słoik pochłaniany był na raz juz w 6 miesiacu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek123 Re: Podawanie zoltka 22.01.07, 22:24 Maluch je zupki od 2 tyg., ma 6 m-cy i nie wiem czy ma sens wrzucanie mu na sile i wyrabianie normy typu 1 sloiczek na dzien. Powoli uczy sie jesc lyzeczka... Wazy tyle ile trzeba i przybiera ok. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Podawanie zoltka 23.01.07, 08:47 Eee, jak on dopiero zaczyna wcinac zupy to pewnie że nie zje naraz całego słoika. Niech zjada, ile chce Moja mlodsza córka musiała jeśc zupy z miesem i zółtkiem od 4 miesiaca, bo miała niedobory żelaza, więc w 6 miesiącu była juz zaprawionym wyjadaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek123 Re: Podawanie zoltka 23.01.07, 09:44 Jako doswiadczona mama moze doradzisz ktore sloiczki byly przebojem u was? Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Podawanie zoltka 23.01.07, 10:06 Jesli chodzi o marke, to Bobovita: Gerbery sa za tłuste, a Hippy... oprócz tego że drogie, to smaki dziwne (jak na mój jezyk). Jesli chodzi o konkretne potrawy, to nasze dziecko uwielbia wszystko z dodatkiem śliwek i bananów. Tak troche od czapy, bo sliwki działaja rozluźniajaco (na kupke), a banany - wprost przeciwnie. No i rosołki! I te ze sloików, a jeszcze bardziej - te robione przez babcie i mame. Z tym że w kwestii smaków, to najlepiej kierowac sie metoda prób i błędów, bo każde dziecko lubi cos innego (czasem porównujemy to z koleżankami). Teraz (mała ma rok) dania ze sloików je tylko kiedy jestesmy gdzies poza domem, w domu za to je deserki - bo sa bardzo smaczne (np. takie z jogurtem czy twarozkiem), a w sumie niedrogie. Mysle, że nie masz sie co spieszyc ze swoim maluszkiem, jesli dobrze przybiera na wadze, to nie warto za szybko serwowac mu wielu nowości - tak jedna na 2 tygodnie wystarczy. A jesli karmisz go piersia, to nie masz sie co martwić o witaminy itd, bo wszystko co najlepsze ma od Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
anet77 Re: Podawanie zoltka 23.01.07, 11:27 Ja przeważnie gotuje swoje zupki ale jak daję ze słoiczków to patrze, ze córka najbardziej lubi marchwiową z ryzem Bobovity. Odpowiedz Link Zgłoś