gosiagrzes1 15.05.07, 14:37 jw. Mam ich w lodówce jakies 8 szt , kazdy 400 ml, a terin waznosci za niedługo mija. Macie jakies pomysły???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola211 Re: Co zrobic z dużą ilością jogurtów!!!???? 15.05.07, 14:45 Chlodnik z botwinki, tzatziki do pieczonego kurczaka czy miesa z grilla i deser z galaretka.A moze koktail owocowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Co zrobic z dużą ilością jogurtów!!!???? 15.05.07, 14:46 jakie to jogurty? z naturalnych możesz: robić desery - z owocami, żelatyną itp marynowac mięsa w nim piec mięsa robić sosy zrobić sobie twarożek itp Odpowiedz Link Zgłoś
gosiagrzes1 Re: Co zrobic z dużą ilością jogurtów!!!???? 15.05.07, 14:49 jogurty naturalne a jak sie robi marynaty do mięs??? bo tego nie probowałam Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Co zrobic z dużą ilością jogurtów!!!???? 15.05.07, 14:53 a na przykład tak jogurt wymieszać z cytryną (skórka + sok), solą i np swiezym chili wrzucić w to pokrojonego w kostkę kurczaka i podstawić na kilka h do lodówki potem mozesz całośc upiec w piekarniku, albo zrobić z mięsa szaszłyki i też upiec Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Co zrobic z dużą ilością jogurtów!!!???? 15.05.07, 14:55 takiego kuraka mozna też usmażyć na patelni / woku z odrobiną oliwy a do jogurtu dodawać róznosci cynamon curry sos słodko ostry masa tego Odpowiedz Link Zgłoś
gosiagrzes1 Re: Do marge_72 15.05.07, 14:57 Marge znam Twoje przepisy z Forum GP , serdeczne dzieki za przepisy na marynaty, powiedz jeszcze prosze czy serek uda sie z takiego jogurtu?? czy czymś go zakwasic czy jak?? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Do marge_72 15.05.07, 15:14 powinien się udać, ja bym nie zakwaszała, ew dodała.. kefiru? wylej na sitko wyłozone gaza i poczekaj smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
roxanna1336 Re: Do marge_72 15.05.07, 15:22 ja bym zrobiła twarożek . Jogurt nalezy wlac do baniaczka z grubym dnem i ogzrewac na maleńkim ogniu , oddzieli sie serek i serwatka , sitko wylozyc gaza , albo ja mam czysta pieluszke i uzywam ja TYLKo do wyrobu domowego serka , pzrelac pzrez sitko wylożone materiałem , ijuz . Mozna tez zrobic bardzo dobre lody jogurtowe , sa dietetyczne i zdrowe . Do jogurtu dodać dzem , lub kaakao lub owoce swieze lub mrozone , zamieszac mikserem lub blenderem jesli owoce sa w calości , mozna dac cukier do smaku . Mozna tez wzbogacic te lody serkiem lub smietana . Potem do zamrazalinika , jak lody zaczynają zamarzac pzremieszac robotem jeszcze raz , powoduje to napuszenie masy . Mozna zrobic deser z jogurtu dodając do niego galeretke rozpuszczona z malenkiej ilości gorącej wody . . Odpowiedz Link Zgłoś
gosiagrzes1 Re: Koktajl owocowy 16.05.07, 07:48 Kochane dzieki za rady. Serek wisi i ocieka, lody i galaretka czekaja na dzisiejsze popołudnie. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: Koktajl owocowy 16.05.07, 08:38 zjadac na sniadanie z platkami a najwiecej zuzyjesz robiac tzatziki, bo trzeba jogurt przez gaze przeciskac, zeby pozbyc sie wody i wtedy duuuzo sie go zuzywa. dodac jagod, zmikosowac zrobic sos do mies [maryntata z ziolami prowansalskimi, np.] tyyyyyyyyyyyyyle potraw :o) Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Koktajl owocowy 16.05.07, 10:08 Ja tam nic nie przeciskam przez gaze, grunt by ogorek był odsaczony,a tzatziki wychodza super. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Koktajl owocowy 16.05.07, 11:13 Wiem. Dlatego robie z gestego jogurtu. Ale nie bedzmy ortodoksyjni moze i dopuscmy mozliwosc wykorzystania zwyklych jogurtow na zrobienie tzatzikoopodobnego specjalu? Gwarantuje, ze bedzie pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: Co zrobic z dużą ilością jogurtów!!!???? 16.05.07, 09:32 chłodnik. lody, ciasto zagęszczone żelatyną z owocami i galaretką. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Co zrobic z dużą ilością jogurtów!!!???? 16.05.07, 10:43 tzatziki powinno się robić zgęstego jogurtu - najlepiej greckiego. W sklepach pojawiły sie też jogurty w stylu greckim, dobre do tzatziki. Ze zwykłego jogurtu tzatziki nie wyjdą jak należy Odpowiedz Link Zgłoś