2nati 28.08.07, 16:57 Synek niedlugo skonczy 4 m-ce jest na mleku sztucznym, jak rozszerzyc diete? od czego zaczac? prosze o porade Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leyla76 Re: co do jedzenia 28.08.07, 20:38 4 miesiace to jeszcze wczesnie na rozszezanie diety, chociaz mozna juz zaczac wprowadzac nowe posilki od 16tyg. jezeli twoje dziecko sie najada, nie budzi sie zbyt czesto w nocy na mleko i przybiera na wadze to ja bym jeszcze poczekala. nie musisz sie spieszyc, ja z moim synkiem czekalam do 5 miesiaca. na poczatek i tak nie karmisz dziecka jedzonkiem tylko go do niego przyzwyczajasz. na poczatek polecam kaszke ryzowa, maja taka z Nestle, czysta bez zadnych dodatkow. rozrabiasz z mlekiem sztucznym i powolutku dajesz malemu, na raz jedna dwie lyzeczki, aby dziecko przyzwyczailo sie do innej konsystencji. ja dawalam malemu troche kaszki a potem dokanczalam mleczkiem., przez ok. 2 tyg. potem powoli mozesz wprowadzac inne rzeczy np. banan, ugotowany ziemniak, gotowane jablko, gruszka, marchewka, brokul. na poczatek dajesz jedno warzywko, obserwujesz czy nie ma zadnych ujemnych reakcji, potem mozesz zaczac stopniowo laczyc np. ziemniak z brokulem itp. jak cos jest za geste to dodaj troche mleka sztucznego, albo jak np. gotujesz marchwke, nie wylewaj wody, bo mozna nia rozcienczyc troche papke jak jest za gesta. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
2nati Re: co do jedzenia 03.09.07, 12:09 dziekuje za porade, na pewno skorzystam. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
nullik Re: co do jedzenia 03.09.07, 16:03 Kiedy mój synek skończył 3,5 miesiaca lekarz zalecił podawanie soczków: jabłkowego albo marchewkowego albo jabłkowo marchewkowego. Od soczków własnie zaczęliśmy. Teraz ( mały ma 4,5 miesiąca ) jestesmy na etapie zamieniania mleka na nastepne i będziemy podawac kleik. A potem mamy juz gotowac zupke jarzynowa. Odpowiedz Link Zgłoś