happybogna 03.12.07, 11:57 Cześć Chciałabym zrobić na wigilje pieczoną rybę, obojętnie jaką. Może coś w ziołach? Jak macie sprawdzone przpisy to prześlijcie proszę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julia78 Re: Macie przepis na pieczoną rybę? 04.12.07, 11:24 to zależy jaką byś chciała zrobić U mnie wszyscy uwielbiają łososia pieczonego w folii z ziołami i czosnkiem, ale na Wigilię to chyba raczej karp lub pstrąg czy inna tego typu ryba. Generalnie polecam tak-fileta lub całą rybę skropić sokiem z cytryny, posolić + posypać ziołami i czosnkiem. Tak niech sobie poleży troszkę a potem zawinąć w folię i upiec w nagrzanym piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
happybogna Dzięki za przepis 04.12.07, 17:13 Ile czasu pieczesz? Czy mam na przykład dodać troche masła, czy już sam tłuszcz z ryby wystarczy, karp i łosoś to chyba raczej tłuste ryby. Jakich ziół używasz? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Dzięki za przepis 04.12.07, 17:39 to zależy jak ryba i jaki duży kawałek. Łososia kupuje zawsze wielkie płaty i piekę 30-40 min. Mniejsze filety zdecydowanie krócej. Czasami używam gotowej przyprawy do ryb a czasami tylko kropię cytryną i posypuje koperkiem i czosnkiem. Jeśli chodzi o czas - musisz popróbować. Zawsze można zajrzeć, rozwinąć kawałek folii i zobaczyć jak wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Dzięki za przepis 04.12.07, 17:40 acha-jeśli chodzi o tłuszcz-NIGDY nie smaruję dodatkowo i nie dodaję masła jeśli robię tłuste ryby czyli np. łososia, pstrąga, karpia... Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: Dzięki za przepis 04.12.07, 22:25 Ale mi smaka narobiłaś swoim przepisem Zdecydowanie idę jutro kupić jakąś rybę Odpowiedz Link Zgłoś