damap 05.06.08, 11:33 Czy podajecie swoim 1,5 rocznym dzieciom świeże warzywa np. pomidora czy ogórka do kanapek oraz świeże owoce np. truskawki, poziomki, brzoskwinie. Co od kiedy? Proszę o wskazowki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mea8 Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 05.06.08, 11:43 Pomidor, ogorek gdzies od 10 miesiaca podawalam, wszystko ze skoramiZ truskawkami warto poczekac bo moga uczulac, moj synek zaczal jesc wlasnie gdzies okolo 1,5 roku. Od tego czasu wcina wszysko. Odpowiedz Link Zgłoś
renatar-d Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 05.06.08, 11:44 córeczka rok i 8 miesiecy nic nowego nie zje dopóki ok dwa tyg sie nie napatrzy jak my jemy truskawki całe nosiła w rękach, az rozgniotła a nie zjadła, zrobiłam koktajl wypiła z przyjemnością, ogórek sórowy noszony próbowany to samo pomidor ale nie zjada jakis dużych ilości, ogórek małosolny uwielbia ( po mamusi. Ale odpowiadając na pytanie: tak daje jej wszystko co mi wpadnie w oko nowego w warzywniaku: sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewki, truskawki, dzisiaj pyszna i soczysta brzoskwinia. A zaczełam dawac jak miała coś ponad 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
renatar-d Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 05.06.08, 11:45 aaa ale byk sorki za ten sórowy hihi Odpowiedz Link Zgłoś
gdzie-idziesz Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 05.06.08, 12:02 ja myślałam że to jakaś odmiana od SKÓRY, że niby obrany)) A w temacie moja już je truskawki, pomidory zaczęła w ubiegłym roku. Też ma półtora roku Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 05.06.08, 12:10 Mniej więcej w tym wieku zaczęłam dawać surowiznę i żałuję, że tak późno - ile radości może mieć taki bąk z chrupania kalarepki Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 05.06.08, 12:28 jak skończyła 2 lata. Wcześniej na pomidory i truskawki miała uczulenie. Odpowiedz Link Zgłoś
chicoria Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 05.06.08, 12:59 Moja ma 13 miesiecy. Je swieze pomidory, od truskawek niestety dostaje wysypki alergicznej (a szkoda wielka, bo bardzo jej zasmakowaly) Z ogorkiem nie probowalam. Chyba musialabym jej utrzec drobno, bo mala ma niecale 4 zeby dopiero Odpowiedz Link Zgłoś
damap Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 05.06.08, 13:42 a z arbuzem próbowałyście? czy może uczulać? Odpowiedz Link Zgłoś
artjoasia Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 05.06.08, 13:50 Arbuza dawałam koło 9-10 m-ca. Nie wiem czy może uczulać, moja nie jest i raczej nie będzie na nic uczulona. Pomidory i ogórki mniej więcej od roku, truskawki dopiero teraz, bo wcześniej nie było - 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 11.06.08, 14:16 Arbuza dawałam kiedy mój syn miał rok, akurat zaczął się sezon. To samo z melonem. W tym roku też jada ogromne ilości. Nie słyszałam, żeby unikać. Odpowiedz Link Zgłoś
ila79 Oczywiście! 05.06.08, 19:27 Pod warunkiem, że nie są to nowalijki i owoce, o których wiadomo, że więcej w nich chemii niż owoca (np. truskawki zimą). Nasze polskie gruntowe truskawki i pomidory mój mały zajadał od 8 miesiąca, bo akurat wtedy się zaczął sezon na nie. Nie wiem co mogłoby być lepsze dla dziecka niż świeże warzywa i owoce?? Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 05.06.08, 21:01 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=579 Odpowiedz Link Zgłoś
malina222 Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 05.06.08, 21:52 Mój Bartuś gdy miał roczek wpadł do babci do ogrodu i zerwał sobie największego pomidora, poczym zjadł go całego ze skórką. Od tej pory dostaje wszystkie warzywa i owoce bez ograniczeń A pomidory uwielbia do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
oda100 Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 05.06.08, 22:14 moj syn jadl pomidory i ogorki okolo 9-10 miesiaca zycia, truskawki - okolo roku. Zreszta szybko zapoznal sie z innymi warzywami i owocami i jako 3 latek je nawet grejfruta i szpinak. Jestem zdania, ze o ile nie ma przeciwskazan, to im wczesniej dziecko ma urozmiacona diete, tym wiecej smakow pozna i mniej wybrzydza. Odpowiedz Link Zgłoś
2_asiek86 Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 05.06.08, 22:15 Córcia ma rok i 4 miesiace wcina pomidory,ogorki (uwielbia) - bez skórki. Arbuza zajada, truskawki dostała do spróbowania 2 razy na razie ale jej nie posmakowały.Brzoskwinie,nektarynki wcinała w zeszłym roku w tym roku chyba jej nie podeszły... Odpowiedz Link Zgłoś
mart.a.m ściąga 10.06.08, 21:45 Co i kiedy podawać 5.-6. miesiąc warzywa: marchewka, ziemniaki owoce: jabłko, brzoskwinie, morele, winogrona 7. miesiąc warzywa: buraczki, dynia, kalarepa, por owoce: gruszki, maliny 8. miesiąc warzywa: jarmuż, świeże szparagi owoce: śliwki, czereśnie, kiwi 9. miesiąc warzywa: cebula, groch, szpinak, szczaw owoce: jeżyny, aronia, wiśnie, borówka, arbuz 10. miesiąc warzywa: awokado, fasola, kapusta ogórki kiszone, ogórki gruntower owoce: borówki, żurawiny, poziomki, truskawki, ananas 11. miesiąc-12. miesiąc warzywa: cykoria, sałata, rzodkiewki owoce: cytrusy Odpowiedz Link Zgłoś
mgoralska2 Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 11.06.08, 11:37 z truskawkami bym sie wstrzymała, bo są sypane i uczulają. Lekarz powiedział,że truskawek nie powinno sie podawać dzieciom do 3 r.ż. Ja swojemu podałam truskawki rok temu, miał 1,5 roku i dostał uczulenia, z którym długo walczyłam. W tym roku truskawek jeszcze nie dostanie, choć bardzo mu zasmakowały Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 11.06.08, 14:12 Ja dawałam pomidora odkąd skończyl rok, a wcześniej dodawalam do sosu albo do duszenia pulpetów i innych potraw. Brzoskwinie,morele obrane ze skóry dawałam też kiedy miał rok bo był akurat sezon. Truskawki dopiero w tym roku, czyli w wieku 2 lat. Poza tym odkąd ma roczek daje wszystkie owoce odpowiednie do sezonu. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: świeże pomidory, ogórki, truskawki... od kied 13.06.08, 13:03 tak, od kiedy skończyły 6 m-cy. Odpowiedz Link Zgłoś