kumana 26.09.03, 11:26 Zna ktoś może przepis na knedle, od tygodnia ślinka mi cieknie na myśl o nich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dethy Re: knedle 26.09.03, 19:47 Prosze,oto przepis: Ugotuj ok.1kg ziemniakow .Przecisnij je przez praske. Przeloz na stolnice,posol i dodaj maki pszennej.Hmm,robie to "na oko",wiec nie powiem ci ile tej maki ma byc.Ma byc tyle,zeby po wyrobieniu z ziemniakami ciasto sie nie kleilo.Uformuj grubszy walek i odkrawaj nozem takie kawalki ciasta,aby zmiescilo sie tam pol lub 1/4(wiekszej) sliwki.Ja do srodka daje tez troszke cukru.Z ciasta i sliwki w srodku zrobic kulke lub chociaz cos podobnego do kulki.Ugotowac,polac maslem,posypac cukrem i polac smietana.Bomba kaloryczna,ale moje dzieci to uwielbiaja.Maz zreszta tez Dzis wlasnie robilam-poki jeszcze sliwki sa. Odpowiedz Link Zgłoś
jtbrit Re: knedle 29.09.03, 18:40 A ja też skorzystałam z Twojego przepisu i dziś pierwszy raz w życiu zrobiłam knedle! Były pyszne, mniam. A do cukru dodałam trochę cynamonu - polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenack Re: knedle - do Dethy 30.09.03, 08:09 W przepisie nie ma nic o jajku - nie dodajesz czy to przeoczenie? Ja daję jajko i ciasto mi sie zawsze niemiłosiernie klei, może to jest przyczyna. Narobiłaś mi takiego smaku że u nas pewnie jutro będą knedle, ku ogromnej radości mojego męża ) Odpowiedz Link Zgłoś
dethy Re: knedle - do Dethy 30.09.03, 10:38 magdalenack napisała: > W przepisie nie ma nic o jajku - nie dodajesz czy to przeoczenie? Ja daję jajko Nie,nie daje jajka do knedli.Nie wiem dlaczego Bez jajka sa dobre,ale moze z jajkiem lepsze? Jak chcesz to sprobuj,ale zapewniam,ze moje bez jajeczne sa pyszne ----- "Jutro mozna zaczac wszystko od nowa. Jutro jest wolne od bledow" Dethy Odpowiedz Link Zgłoś
mamamoni Re: knedle 30.09.03, 12:54 A ja właśnie przed chwilą zrobiłam, ze śliwkami. Jajko daję jak mam suche ziemniaki, np. z wczorajszego obiadu coś tam zostało. A jak świeżo gotowane to nie daję, bo by się strasznie ciasto kleiło. Aż zglodniałam. Aga Odpowiedz Link Zgłoś