Dodaj do ulubionych

pytanie o surowe jabluszko

04.02.09, 22:19
moj synek od prawie m-ca je jabluszko ze sloiczka, jutro chcialabym dac mu juz
surowe i stad moje pytanie, czy dajecie takie surowe skrobane czy przedtem
troszke dusicie? i jaka ilosc takiego jablka moge podac dziecku na pierwszy raz?
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: pytanie o surowe jabluszko 04.02.09, 22:27
      wprowadzajac jablko do diety dziecka zaczynalam od surowego,
      skrobanego lyzeczka. Na poczatek dawalam 1 lyzeczke.
      Skoro jednak Twoj synek juz zna smak jablka, to surowego dalabym mu
      tyle, ile zjada tego sloiczkowego.
    • jajki-ewicz Re: pytanie o surowe jabluszko 04.02.09, 22:28
      Mój synek od zawsze je surowe jabłuszko. Słoiczków nie chce - chyba sa za kwaśne. Nie dzusze jabłka tylko je parze wrzątkiem. Skoro je jabłuszko ze słoiczka to chyba nie muissz sie przejmowac ilościa jaka on zje. Mój szkrabik zjada na raz maksymalnie połówke jabłka
      • modespia Re: pytanie o surowe jabluszko 04.02.09, 22:40
        mojemu synkowi na początku dałam jabłuszko ze słoiczka i nie chciał jeść,
        krzywił się bardzo i wypluwał. Teraz daje mu surowe jabłuszko skrobane łyżeczką
        i zjada z chęcią.
    • w_miare_normalna Re: pytanie o surowe jabluszko 05.02.09, 00:48
      Obieram ze skóry i trę.Moja 7 miesięczna je pól jabłka.
      • rama_dar2 Re: pytanie o surowe jabluszko 05.02.09, 12:56
        surowe jabko zaczelam dawac od 5 m-ca. Ze sloiczka nie smakowalo - za kwasne.
        Mylam dokladnie obieralam i tarlam na drobnej tarce. zaczynalam od 3-4 lyzeczek.
        Teraz moja corka je cale duze jabko, starte na grubej tarce, czasem zagryzajac
        herbatnikiem. Ma 10,5 m-cy.Pozdrawiam
        • vi-23 Re: pytanie o surowe jabluszko 05.02.09, 13:07
          starlam dzis malemu jabluszko ale wogole nie chcial jesc wiec dalam ze
          sloiczka-zjadl caly smile
          • rama_dar2 Re: pytanie o surowe jabluszko 05.02.09, 13:18
            Widocznie Twoj synek ma swoje preferencje co do jableksmile Moze sprobuj mu
            dyskretnie podsuwac surowe jablko na przyklad dodajac troche do kaszki albo
            kleiku na gesto. A jesli nie mam niebezpieczenstwa, ze moze ugrysc duzy kawalek
            i sie zadlawic, podaj mu moze kawalek jablka i pozwol troche possac, zeby
            przyzwyczail sie do nowego smaku. No i oczywiscie jablko musi byc slodkie i
            soczyste - ma sie rozumiecsmilepozdrawiam
            • elzbieta_1983 Re: pytanie o surowe jabluszko 05.02.09, 15:01
              zetrzyj i przełóż do słoiczkasmile albo dodawaj stopniowo do kupnego swoje starte,
              może tak przejdzie?? konsystencjalnie będzie bardziej podobne jak zetrzesz na
              szklanej tarcesmile
            • vi-23 Re: pytanie o surowe jabluszko 05.02.09, 16:40
              a od kiedy mozna podawac dziecku kawalek jablka zeby sobie possal? synek ma 6
              m-cy, w sumie to je same sloiczki wiec to wszystko tam zmielone na maksa smile
    • smerfetka8801 Re: pytanie o surowe jabluszko 05.02.09, 17:36
      moje zdolne dziecko mając troszkę ponad 4 miesiące zjadała na raz pół jabłka
      teraz zjada całe czasem jeszcze plus kawałek gruszki lub gotowanej marchewki.jak
      się boisz rób standardowo daj kilka łyżeczek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka