pina_colada88 16.03.09, 16:39 Wczoraj byłam w kfc i pizza hut. Wiem, śmieciowe żarcie tam jest, ale ja nie o tym. Bardzo posmakowało mi pieczywo czosnkowe. Czy można gdzieś takie kupić? Jaka jest Wasza ulubione potrawa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
umasumak Re: Pieczywo czosnokowe. 16.03.09, 16:44 w sklepach od jakiegoś już czasu pojawiły się wstępnie podpieczone bagietki w różnych smakach, np czosnkowym właśnie. Wkłada się to nagrzanego piekarnika i po kilkunastu minutach masz aromatyczne i cieplutkie pieczywo. Odpowiedz Link Zgłoś
mearuless ja robie sama:) 16.03.09, 16:47 bo ja z tych oszczednych biore bagietke kroje na skos grobe kromki. w miseczce mieszam miekkie maslo z czosnkiem, pieprzem. smaruje obficie bagiete, posypuje startym serem i do piekarnika az sie ser rozpusci. pycha i oszczednie- a zrobic mozna tyle ile sie chce a nie 2 kromki Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: ja robie sama:) 16.03.09, 16:50 Mea, dzięki . Przepis na pewno wypróbuję, ale w domu a nie w akademiku. A ile tego masła trzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-emilki Re: ja robie sama:) 16.03.09, 16:55 Ja właśnie wczoraj zrobiłam...Wyszła cała blacha A ile masła? Myślę, że jakieś 3 łyżki, czosnku to już według upodobań. Ja jeszcze masło czosnkowe solę. Aha, zużyłam 3 bułki "paluchy", niezbyt długie. Odpowiedz Link Zgłoś
mearuless Re: ja robie sama:) 16.03.09, 17:13 no ja duzo robie to duzo masla biore tak z pol kostki.... a co do pizzy hut- uwielbiam tam te ziemniaczki z baru salatkowego moja starsza tez i czasami az sie ludzie gapia jak zaiwania cala miseczke ziemniorow Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: ja robie sama:) 16.03.09, 17:26 A przepraszam, jeszcze zapytam np w jakich sklepach? Bo generalnie to ja w małym miasteczku mieszkam. A w Lublinie pewnie tylko studiuję. Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 pina_colada88 16.03.09, 17:32 Po raz kolejny prośba: zmniejsz prosze zdjęcie w sygnaturce. Pozdarwiam Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 [...] 16.03.09, 17:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Pieczywo czosnokowe. 16.03.09, 17:42 bierzesz bagietke, tostujesz ja na pateli i nacierasz polowka przecietego zabka czosnku ot i cala tajemnica Odpowiedz Link Zgłoś
fiola1 Re: Pieczywo czosnokowe. 16.03.09, 18:44 Ja nie smaruję masłem a polewam oliwą z oliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Pieczywo czosnokowe. 16.03.09, 18:48 Jest fajna gotowa przyprawa do masla czosnkowego, ucieram z nia , smaruje kromki i na chwile do piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pieczywo czosnokowe. 16.03.09, 19:47 U mnie składniki to: bagietka, masło, sól, oregano, czosnek z wyciskarki. I do piekarnika. Czasami ser tarty ale rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
niiikaa Re: Pieczywo czosnokowe. 16.03.09, 20:18 A ja robię tak: bułka wrocławska - nacinam na skos, w sporych odstępach(ale nie odcinam kromek), masło ucieram w czosnkiem (ilość wg upodobań), dodaję posiekaną świeżą pietruszkę (może być mrożona)i posiekane drobno orzechy włoskie, nakładam grubo mazidła w przecięcia i do piekarnika aż bułka się lekko zrumieni. A potem wyżerka - 1 bułka na 2 osoby Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: Pieczywo czosnokowe. 16.03.09, 21:21 można kupić przepyszne bagietki czosnkowe w Piotrze i Pawle chociaż nie zawsze je mają, są długie i kosztują coś koło 4zł za sztukę(wiem wiem drogie) ale są smaczne. to są bagietki nacinane na ukos i w te nacięcia jest wkładane masło czosnkowe z ziołami. a ja swoje masło czosnkowe robię tak: rozpuszczam masło, jak się już rozpuści to wrzucam przeciśnięty albo starty czosnek dodaję trochę soli i suszony koperek, potem wlewam do miseczki i jak ostygnie wkładam na chwilę do zamrażalki tak żeby nie było zupełnie twarde ale żeby też nie pływało, no i to tyle, potem to już można je jeść jak normalne masło Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Pieczywo czosnokowe. 16.03.09, 23:44 Zapieczona bagietka, natarta ząbkiem czosnku i skropiona oliwą Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Pieczywo czosnokowe. 17.03.09, 09:41 Moja siostra kupuje w biedronce takie bagietki - idealne podobno np. do piwka kiedy mamy pustą lodówkę. Ja ostatnio robiłam dodatłam tylko do masła zioła prowansalskie i czosnek. Idealnym dodatkiem do takich bagietek jest twarożek z pokrojonymi orzechami włoskimi - warto, żeby były bez skórki, oczywiście mogą być gotowe posiekane. Polecam - pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś