Dodaj do ulubionych

?????Można mrozić ugotowane mięso??????

17.06.09, 11:56
Zastanawiam się czy można mrozić ugotowane mięso?Jeśli tak to czy lepiej w
całości czy już od razu zmiksowane?Ugotowałaby bym na kilka
porcji,powrzucałabym do słoiczków i zamroziła.
Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • 4freddy Re: ?????Można mrozić ugotowane mięso?????? 17.06.09, 12:27
      forum.gazeta.pl/forum/w,579,83978413,,czy_mieso_przetworzone_mozna_mrozic_.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,579,16998152,,mrozic_owoce_.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,$f,$t,$a,$seot.html?f=579&w=39581957&a=39586575
      forum.gazeta.pl/forum/w,$f,$t,$a,$seot.html?f=579&w=75576994&a=75619606
      wyszukiwarka nie gryzie.
      A miast słoiczków -polecam woreczki.
      • beatek626 Re: ?????Można mrozić ugotowane mięso?????? 17.06.09, 12:34
        Dzięki.
        Dobrze wiedzieć,że więcej gotowych rzeczy można mrozić.Np.pulpetysmile
        • babcia47 Re: ?????Można mrozić ugotowane mięso?????? 17.06.09, 14:12
          forum.gazeta.pl/forum/w,579,95761891,95761891,Czy_mozna_zamrazac_gotowane_mieso_.html
          • kaskahh Re: ?????Można mrozić ugotowane mięso?????? 17.06.09, 16:32
            mieso ugotowane i zmiksowane
            robie kuleczki - kazda 20 g
            zamrazam na desce, potem laduja w woreczku
            dodaje do papekwink
            • jaktosik Re: ?????Można mrozić ugotowane mięso?????? 17.06.09, 22:00
              ja mrożę prawie wszystko wink
              • gosia244 Re: ?????Można mrozić ugotowane mięso?????? 20.06.09, 12:18
                ja tez zawsze robie obiadki i zupki na 5 dni dla roczniaka
                swojego.kazde danie ma wtedy urozmiacone z czym innym.nie
                wyrobilabym sie gdybym miala gotowac kazego dnia inny posilek, tym
                bardziej ze pracuje.zawsze poswiecam jeden caly dzien na
                przygotowanie i zamrozenie posilkow.
                • beatek626 Re: od Gosia244 20.06.09, 14:10
                  Gosia244 mam rozumieć,że mrozisz już gotowe zupki?Czy tylko bazy do zup?
                  W sumie to całkiem niezły pomysł i ile czasu się zaoszczędzismile
                  • babcia47 Re: od Gosia244 20.06.09, 14:43
                    mozna mrozić gotowe zupki, które ugotowało sie w wiekszej ilości lub
                    osobno ugotowane "półprodukty": wywar(bulion warzywny lub miesno-
                    warzywny) zamrozony w kostkownicy i przepakowany do woreczków,
                    uparowane rózne warzywa w kawałkach lub już zmiksowane i
                    poporcjowane, mieso ugotowane, poporcjowane i równiez
                    zamrozone..potem biorąc odpowiednie składniki, wystarczy je razem
                    zagotować, ewentualnie wczesniej na wywarze ugotowac kaszkę, dodć
                    kluski lub żóltko, posypać ziołami i dodac masło do goracej gotowej
                    zupki..ziemniaki powinno sie gotować świeze w rozmrozonym wywarze,
                    pokrojone w małą kostkę (0,5x0,5 cm) ugotuja się w 10 minut a nawet
                    szybciej..jeżeli w zupce sa ziemniaki zmiksowane, to nie powinny w
                    czasie mrożenia zepsuc jej samaku, za to w kostce czasem, niektóre
                    gatunki, robią się mdłe i o niesmacznej konsystencji, kostka się
                    rozpada, jest "wodnista". Gdyby zupka ugotowana w całości i
                    zamrozona, po rozmrożeniu wydawała się "dziwna", rozwarstwiła
                    się..wystarczy ją zagotować mieszając, by spowrotem stała się
                    smakowita. Ja swieże masło, oliwę i posiekane zioła dodaję dopiero
                    przed podaniem posiłku by nie traciły smaku i witamin..do
                    zamrażanych porcji nie dodaję, chyba, ze np. zioła sa składnikiem
                    zupy/sosu..wtedy przed podaniem dodaje tez troche swiezo posiekanych
                    lub posiekanych i zamrozonych osobno (lepiej zachowuja smak i
                    zapach)..gdy mam sporo swiezych ziół: natka, koperek lub wiem, ze
                    nie wykorzystam całego pęczka na bieżące potrzeby wtedy siekam
                    drobno i zamrazam w plastikowym pojemniczku..mozna nimi bezposrednio
                    posypywac potrawy lub nawet kanapkę bo błyskawicznie się rozmrażają
                    • babcia47 Re: od Gosia244 20.06.09, 14:54
                      ps. ostatnio zaczełam w ten sposób mrozic też posiekana dymkę lub
                      szczypior, który miałam w nadmiarze..tez sie sprawdza! tyle, ze
                      trzeba chwile poczekac aż się rozmrozi, bo jest grubszy, do smażenia
                      lub gorących potraw mozna dodać bezposrednio po wyjęciu z
                      pojemnika.. potrzebną ilość ziół wyjmuję lub "wydrapuję" z pojemnika
                      widelcem lub łyżeczką, by nie dotykac palcami (ciepłymi), bo przy
                      tym część zawartosci pojemnika, który wraca do zamrazalnika, moze
                      sie rozmrozic i potem zbijać w grudy..no i rozmrozonego nie powinno
                      sie mrozic ponownie..
                      • beatek626 Re: od Gosia244 20.06.09, 21:11
                        To rzuca całkiem nowe światło na moje przygotowywanie posiłków.Ja przyspieszając
                        sobie czas przygotowywania posiłków mam osobno pomrożone i pokrojone w kosteczkę
                        warzywa oraz zioła(pietruszka,koperek)Zastanawiałam się właśnie nad tym
                        mięsem.Jednakże skoro można mrozić gotowe zupki to świetnie się składasmile
                        • gosia244 Re: od Gosia244 22.06.09, 09:38
                          ja przygotowuje gotowa zupke i porcjuje ja do pojemniczkow i zamrazam.potem
                          ewentua;nie po romzrozeniu dodaje koperek lub natke z pietruszki, czasem dodaje
                          troszke jogurtu naturalnego by ja zabielic.drugie dania tez tak robie, potem
                          tylko wykladam rozmrazam , podgrzewam i gotowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka