calama 04.11.09, 09:45 Pierwszy raz tej zimy dostałam śnieżką. :) Zmiatałam śnieg z auta, a Kózka mnie atakowała śnieżkami. Zima ... też jest fajna. Jak jest snieg. I czarne drogi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pretty01 Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! 04.11.09, 09:53 Ciężko się jechało. W szkole spóźnialscy byli w większości :) Tak przeczuwałam, że sypnie- ostatnio moim ulubionym daniem był chleb ze smalcem i marnowane grzybki:) Musi co organizm wiedział, że trzeba trochę w sadełko obrosnąć, bo zima tuż, tuż... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fju fju Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! IP: *.gpsk.am.poznan.pl 04.11.09, 09:55 pretty01 napisała: > Ciężko się jechało. W szkole spóźnialscy byli w większości :) hehe, spoznil sie moj szef, jego zastepca i ... ja nikt poza nami Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! 04.11.09, 09:58 Gość portalu: fju fju napisał(a): > hehe, spoznil sie moj szef, jego zastepca i ... ja > nikt poza nami eeee, ja to planowo przyjechałam na 9 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! 04.11.09, 17:23 > hehe, spoznil sie moj szef, jego zastepca i ... ja z wyjatkiem ciebie, nie bylo to spoznienie, tylko "zaplanowane pozniejsze przyjscie do pracy, zeby pozniej wyjsc" - co do drugiej czesci pewnie realizacja planow nie wyszla, ale przeciez plany tym sie roznia od rzeczywistosci, ze nie zawsze sa w pelni realizowane ;) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! 04.11.09, 09:58 pretty01 napisała: > Tak przeczuwałam, że sypnie- ostatnio moim ulubionym daniem był chleb ze smalce > m > i marnowane grzybki:) smalec andrzejusa Ci zrobił? ;) a grzybki z pobliskiego lasu? mnie nie wiedzieć czemu ciągnie do pieczarek i jajek, czy to tez na mróz? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! 04.11.09, 10:04 calama napisała: ciągnie do pieczarek i jajek, czy to tez na > mróz? ;) Na ocieplenie :) Jajka z pieczarkami to nasze sztandarowe danie wielkanocne :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! 04.11.09, 10:08 hurra! będzie ciepło :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! IP: 139.142.19.* 04.11.09, 16:57 Hey, U mnie dzisiaj slonecznie i +6C...Jutro 14C a pojutrze 12C... Oczywiscie duzo czasu na prace w ogrodzie ...Mam okolo 100 krzakow dzikiej rozy (gdzies tam daleko rosnacych)...Niektore chce przetransplantowac blizej domu w miejsca przez malzonke wskazane... Ona ma racje...Kwitna tak pieknie a nikt nie widzi... he he he :) PS. Kocham to globalne "ocieplanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! IP: *.gorzow.mm.pl 05.11.09, 10:00 Gość portalu: Bernard napisał(a): PS. Kocham to globalne "ocieplanie... Bieniu globalne ocieplenie kojarzy mi się raczej z nuklearna zimą która może nas spotkać jak nie zaczniemy dbać o nasza matkę ziemię. Wyjaśnię : w związku z dziura ozonową zaczynają przez wyższa temperaturę topnieć czapy lodowe.Te zaś wychładzają ciepłe prądy wodne.Przez to mamy anomalie pogodowe na całym świecie a przykładem tego jest El Niño.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! 05.11.09, 15:53 A mnie globalne oglupienie kojarzy sie z fanatyczna, slepa wiara. Co zreszta ponizej: > Wyjaśnię : w związku z dziura ozonową zaczynają przez wyższa > temperaturę ozon pochlania promienie UV - a wyzsze temperatury, to raczej promieniowanie IR, czyli druga strona pasma widzialnego. Dodam, ze wyzsze temperatury mamy rzekomo z powodu nie dziury, ale wlasnie anty-dziury, czyli zwiekszonej izolacji ;) > topnieć czapy lodowe.Te zaś wychładzają ciepłe prądy wodne. Czy probujesz zasugerowac, ze im cieplej, tym zimniej? No fakt, topnienie czap lodowych to ujemne sprzezenie zwrotne, obronna odpowiedz natury - ale raczej nie grozi nam efekt lawinowy, i ochladzanie klimatu sie samo nie napedza - jest tylko ODPOWIEDZIA na zwiekszenie sie temperatur. > anomalie pogodowe na całym świecie a przykładem tego jest El > Niño. No, to juz nie jestem pewien, ale czy El Nino nie jest starym zjawiskiem pogodowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! IP: 139.142.19.* 05.11.09, 17:21 Hey Krzysiek, Nikt nie kwestionuje oczywistych zmian klimatu... Roznica pogladow dotyczy...powodu tych zmian... Powstala nowa "religia" z pacanami i pseudonaukowcami typu Suzuki ktorej glownym celem jest zastraszyc spoleczenstwo na smierc, posadzic ich o trucie (wydzielasz dwutlenek wegla przy kazdym wydechu - jestes winny!) sprzedawac, sprzedawac, sprzedawac nowe produkty, pojazdy, zywnosc.....O wiele drozej oczywiscie... Pamietaj, ze sex i strach sa nalepsza motywacja... Istnieje "druga szkola" ktora zachodzace zmiany w klimacie widzi jako normalne...Jako cykliczne zmiany ktore na tej planecie zachodzily , zachodza i beda zachodzic... Byly epoki lodowcowe i okresy ocieplania.. Tu gdzie mieszkam (Alberta) byl kiedys tropikalny las, plytkie i cieple jeziora i morza... Mozemy ogladac wykopuwane tu dinozaury i inne stwory ...Skamieniale ddrzewa i ine rosliny... Hey, tu bylo wilgotno i goraco... Teraz jest zimno..Wiekszosc prowincji to wieczna zmarzlina...Jedynie poludnie praktycznie zamieszkale... Oczywiscie ludzkosc to nie nalepsi rezydenci tej planety... Trzeba posprzatac - to prawda... El Nino czy El Ninia istnialy od zawsze...Te nazwy (kolejno: chlopiec, dziewczynka) nadaly tym zjawiskom jakies plemiona poludniowoamerykanskie... Cyklicznie oceanu podnosila sie lub spadala powodujac cieplejsze lub chlodniejsze zimy...zreszta roznice sa najbardziej odczuwane na zachodnim wybrzezu US i Kanady... PS. Na mniejsza skale , tu w Albercie mamy zima poludniowo-zachodnie wiatry nazywane "chinook" - co w jezyku indianskiego plemienia zamieszkujacego poludniowa alberte oznacza "pozeracz sniegu". Te wiatry pojawiaja sie od czasu do czasu "spadajac" ze szczytow gor skalistych. Ich predkosc , gwaltowna zmiana cisnienia i tarcie pomiedzy "czasteczkami" podnosi temperature powietrza o kilkanascie stopni w kilka godzin... Bardzo interesujace zjawisko...przynoszaca cieple dni w srodku kanadyjskiej zimy... Trudno przewidziec kiedy shinook sie pojawi bowiem jego powstanie uwarunkowane jest tym co sie dzieje wysoko nad Gorami Skalistytmi... Ale jak sie dzieje....to sie dzieje.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! 05.11.09, 09:40 pretty01 napisała: > calama napisała: ciągnie do pieczarek i jajek, czy to tez na > > mróz? ;) > Na ocieplenie :) Jajka z pieczarkami to nasze sztandarowe danie wielkanocne :) i znów wyszło, żem wiedźma ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 20:12 Pierwszy raz tej zimy dostałam śnieżką. :) i to jest njus! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! 04.11.09, 20:33 Zima ... też jest fajna. Jak jest snieg. […] hurra! będzie ciepło :)))))))) ...i to jest njus! typowej blondynki... Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! 05.11.09, 09:39 Myślisz werty, że nie można lubić ciepła i śniegu? Lata i zimy? :P Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! 05.11.09, 13:54 lubić ciepła i śniegu ... tak jak ciepłe lody? :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! 05.11.09, 15:20 e_werty napisał: > ... tak jak ciepłe lody? :) > może jak ciepłe kluchy? :P Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła! 05.11.09, 09:42 Gość portalu: Żanna napisał(a): > i to jest njus! ;-) od njusów są serwisy informacyjne :) wiem, wiem, nie każdy cieszy się z dostania śnieżką wolę być tą, co to lubi :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Zima zła, owszem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.09, 18:16 calama: wiem, wiem, nie każdy cieszy się z dostania śnieżką > wolę być tą, co to lubi :)))))))) calama, jak Ty to robisz, że kiedy na forum wrze od wpisów po brutalnym pobiciu chłopaka w centrum naszego pięknego miasta, Ty wątkujesz o śnieżkach. żadnej reakcji Twojej i wielu forowiczów - stałych bywalców? Czy sądzicie, że Was to nie dotyczy? Chciałabym mieć Twój/Wasz dobry nastrój! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fju fju Re: Zima zła, owszem. IP: *.gpsk.am.poznan.pl 06.11.09, 12:21 1. zaloz watek protestacyjny 2. podaj link do watku o ktorym piszesz 3. odwiedz najblizszy punkt zdrowia psychicznego a napewno poprawi ci sie nastroj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Zima zła, owszem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 20:24 fjufju: "odwiedz najblizszy punkt zdrowia psychicznego a napewno poprawi ci sie nastroj" czy ta propozycja ma coś wspólnego z miejscem wysłania posta przez Ciebie? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fju fju Re: Zima zła, owszem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 20:49 Gość portalu: Żanna napisał(a): > czy ta propozycja ma coś wspólnego z miejscem wysłania posta przez > Ciebie? ;-) kazdy szpital wywoluje u Ciebie tylko takie skojarzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Zima zła, owszem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 20:55 fjufju: ...tylko takie skojarzenia? nie tylko. coś jeszcze? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: Zima zła, owszem. 06.11.09, 15:12 Żanna napisała: > kiedy na forum wrze od wpisów po > brutalnym pobiciu chłopaka w centrum naszego pięknego miasta, Ty > wątkujesz o śnieżkach. Wątek o śnieżkach zauważyłem. Wrzenie mnie kompletnie ominęło. Aaa, chyba że piszesz o tym wątku, na który trafiały komentarze ze stron krajowych. Szkoda czasu na takie cuś. Żadnej rozmowy jeno wielki słup ogłoszeniowy pełen śmieci. Jak na forum Kraj. Lem się w grobie przewraca. To tyle a propos "stałych" (czy może jednak raczej "starszych stażem") bywalców. SD, bicie chłopaków w centrum mojego miasta zdarza się znacznie częściej niż w Gorzowie. Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Zima zła, owszem. 06.11.09, 16:02 Przemocy i doniesień i niej w sieci zatrzęsienie - podesłać kilka linków? Może poczytaj tam o czymś zgodnym z Twoim nastrojem żeby potem docenić takie rozładowujące atmosferę na Forum wątki jak Calamy? A to wrzenie gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Nie rozumiem Waszej obojętności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 20:11 blic, pretty: "Przemocy i doniesień i niej w sieci zatrzęsienie - podesłać kilka linków?" czy na serio nie dostrzegacie probemu? czy żaden nastolatek z Waszego otoczenia nie został "skrojony", nie dostał w pysk za wygląd? Czy wozicie swoje nastoletnie dzieci do szkoły, ze szkoły, na imprezę, z imprezy? Nie rozumiem Waszego lajtowego podejścia do sprawy. Może sami spróbujcie raz wyjść wieczorkiem w piątek lub sobotę "na miasto" (bez autka znaczy). Ta przemoc jest tutaj i teraz i dotyczy "naszych dzieciaków". Centrum miata w weekendy zamiast kusić ludzi knajpami zostaje zdominowane przez wyrostków. Czy jedynym wieczorem w tym mieście, kiedy można poczuć się bepiecznie pozostanie nocny szlak kulturalny? Czy chcecie takiej pustyni? To naprawdę Was nie dotyczy? Nie jest warte komentarza? Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Nie rozumiem Waszej obojętności 06.11.09, 20:59 zostaje zdominowane przez wyrostków ... którzy przylatuja z kosmosu? I wyrostkami mamią przechodniów! A tak serio - zobaczmy czy to nie nasze dzieci sa tymi wyrostkami - zawsze szukamy winnych z dala od wlasnego gniazda - to inni sa winni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fju fju Re: Nie rozumiem Waszej obojętności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 21:07 e_werty napisał: > A tak serio - zobaczmy czy to nie nasze dzieci sa tymi wyrostkami - wlasnie przede wszystkim i nie trzeba setki komentarzy, ze jest bardzo zle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Nie rozumiem Waszej obojętności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 22:23 werty: "zobaczmy czy to nie nasze dzieci sa tymi wyrostkami" sprawdzanie, czy to nie nasze dzieci to działanie spóźnione. jeżeli wychowujemy ludzi, żeby mieli w sobie obrzydzenie dla agresji i przemocy to bedą zawsze tymi, których biją. Jak więc wychowywać? Jak na przykład katolicy mają odpowiadać dobrem na zło w dzisiejszych czasach? Jak,jak,jak? Jest mnóstwo pytań, ale widzę, że gadam raczej sama do siebie, więc chyba koniec wątku. zanim fjufju każe mi iść do psychiatryka. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: Nie rozumiem Waszej obojętności 07.11.09, 23:45 Żanna napisała: > czy żaden nastolatek z > Waszego otoczenia nie został "skrojony", nie dostał w pysk za > wygląd? Nie potrzebuję odwoływac się do doświadczeń obecnych nastolatków żeby wiedzieć jak się czuje człowiek sponiewierany przez kilku idiotów. Ja akurat miałem szczęście, bo umiałem się dobrze bronić, ale niejeden z moich, obecnie statecznie pożenionych i dzieciatych przyjaciów takiego szczęścia nie miał. Pozwolę sobie uczynić sugestię, że może być pewna różnica w postrzeganiu kwestii przez pryzmat autopsji i przez pryzmat empatii. Ciebie podejrzewam o to drugie właśnie i niniejszym komplementuję. Zapewniam Cię jednak, że poobijanemu chłopakowi bardziej przydatne będzie wsparcie bliskich oraz kurs samoobrony, niż komentarze w internecie. Patrząc zaś na wydarzenie jako na przejaw zjawiska społecznego jestem skłonny sentencjonalnie stwierdzić, że na głupotę ludzką (podobnie jak na katastrofy naturalne) nie ma rady i nie warto się z tego powodu chlastać rytualnie przed kolacją. Każdy z nas ma swoje do zrobienia. Najlepiej zacząć od zadbania o własne dzieci i pozbycia się własnej znieczulicy. Komentarze na forum w internecie nijak się do tego nie mają. Szczególnie jeśli znajdują się pod artykułem o szybkiej i sprawnej reakcji policji (o ile dobrze temat pamiętam). O cóż tu kruszyc kopię? Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Nie rozumiem Waszej obojętności 09.11.09, 09:58 Gość portalu: Żanna napisał(a): > blic, pretty: "Przemocy i doniesień i niej w sieci zatrzęsienie - > podesłać kilka linków?" > > czy na serio nie dostrzegacie probemu? czy żaden nastolatek z > Waszego otoczenia nie został "skrojony", nie dostał w pysk za > wygląd? Czy wozicie swoje nastoletnie dzieci do szkoły, ze szkoły, > na imprezę, z imprezy? Nie rozumiem Waszego lajtowego podejścia do > sprawy. dlaczego lajtowego? skoro tam nie ma moich wypowiedzi to NIE WIESZ, co na ten temat myślę :P założyłaś sobie, że zlewam wszystkie poważne tematy, czy tylko ten? ;) > Może sami spróbujcie raz wyjść wieczorkiem w piątek lub > sobotę "na miasto" (bez autka znaczy). bywałam akurat same grzeczne małolaty specerowały ale to chyba dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Zima zła, owszem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 20:18 blicu: "SD, bicie chłopaków w centrum mojego miasta zdarza się znacznie częściej niż w Gorzowie." czyli bicie ludzi jest dla Ciebie oczywistością, niewartą komentarza?? Nie wiedziałam, że nie jesteś "tutejszy" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: Zima zła, owszem. 07.11.09, 23:54 Żanna napisała: > czyli bicie ludzi jest dla Ciebie oczywistością, niewartą > komentarza?? Możemy sobie dłużej pożonglować pytaniami retorycznymi w rodzaju: czy oczywistością są nieszczęścia (różnorodne, użyjmy wyobraźni) mieszkańców Sudanu, Afganistanu, Korei Płn., i tak po kolei aż dojdziemy do nieszczęśc mieszkańców Luksemburga i Islandii, którzy też jakieś swoje nieszczęścia i mordobicia mają. Ech, nie lepiej grzane winko wypić, albo przyjąć śnieżkę na klatę? :) > Nie wiedziałam, że nie jesteś "tutejszy" :-) Jestem tutejszy inaczej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard My zie zimy nie boimy!!!. IP: 139.142.19.* 09.11.09, 02:41 Hey, :):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Zima zła, owszem. 09.11.09, 09:51 Gość portalu: Żanna napisał(a): > calama, jak Ty to robisz, że kiedy na forum wrze od wpisów po > brutalnym pobiciu chłopaka w centrum naszego pięknego miasta, Ty > wątkujesz o śnieżkach. żadnej reakcji Twojej i wielu forowiczów - > stałych bywalców? mi wystarczy Twoja reakcja: forum.gazeta.pl/forum/w,58,102415561,102571382,Re_Co_za_lamaga.html?wv.x=2 :P Dużo bardziej emocjonalnie podeszłam do wypadku koło Nierzymia. I też nie skomentowałam. Cięzko sobie wyobrazić ból matki, która spowodowała wypadek i zginął w nim jej syn. Komentarze o kiepskiej jeździe babek i innym odśnieżaniu działają odpychająco. Wpisy na forum chyba sa dobrowolne? Czy coś się przez weekend zmieniło? ;) Zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie wypowiedziałaś się w temacie śnieżek. Pierwsze tej zimy! Ważne wydarzenie! ;))))))) Odpowiedz Link Zgłoś