Dodaj do ulubionych

myjnia szaniec bardzo dobra firma

29.01.11, 17:20
dzisiaj byłem umyć samochut i bardzo dobrze ta firemka prosperuje. Raz że na małej powierzchni zakładu pracy zatrudnionych jest wielu ludzi. Czyli zarządzanie firmą nastawione na ludzi - żeby było ich dużo bo dużo pracy jest do wykonania.

Niektóre firmy nastawiają się na wyzysk czyli pracowników ma być jak najmniej - wszystko zautomatyzowane - a ludzie niepotrzebni.

Myjnia szaniec daje zatrudnienie. Co prawda kumpel pracował tam jeszcze jako młodociany i miał 2 złote na godzinę. Ale to było 10 lat temu...

ale żal tych pracowników trochę. bo 22 złote za umycie samochodu to niedużo. A dobre pół godziny szorowali. Pierw w pomieszczeniu zamkniętym a później na zewnątrz wycierał łepek.

Mało im strasznie płaca na pewno. Bo jakby wziąć te 22 złote to trzeba podatek VAT 23% zapłącić, koszt funkcjonowania całej firmy, rachunki, podatki, zusy. W rezultacie zysku tam jest tyle co nic. A jeszcze mniej wypłat dla pracowników.

Ale jest zatrudnienie dla ludzi.
Polska firma a nie jakaś zagraniczna i działa.

Swoją drogą ale tam fury podjeżdżały mi aż było wstyd z moim mk3..

mercedesy, citroeny nowe, wypasione beemki masakra.
Skąd ludzie na to pieniędzy tyle mają. Pewnie pracują za granicą na budowie.
Bo przecież w Gorzowie nie da się zarobić bo niby gdzie. Lekarz sobie zarobi, notariusz może. A reszta biedota. Kto jeździ nowiutkimi mercedesami?

Obserwuj wątek
    • Gość: myrox Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma IP: 29.01.11, 17:27
      Cześć pracowników w Szańcu robi na lewo . Tak było od zawsze. Także te twoje wyliczenia o kant du.. potłuc

Wolfi przepuszczaj tekst przez jakiś program korygujący błędy .
    • zetkaf Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma 29.01.11, 20:02
      > firmą nastawione na ludzi - żeby było ich dużo bo dużo pracy jest do wykonania
      Czyli, odrzucic wszystkie high-techy? A zdaje sie, cos o centrach rozwojowych mowiles, itp.

> Niektóre firmy nastawiają się na wyzysk czyli pracowników ma być jak najmniej -
      > wszystko zautomatyzowane - a ludzie niepotrzebni.
      Oczywiscie, wolalbys, zeby wszystko bylo jak najdrozsze?

> Myjnia szaniec daje zatrudnienie. Co prawda kumpel pracował tam jeszcze jako mł
      > odociany i miał 2 złote na godzinę. Ale to było 10 lat temu...
      I myslisz, ze teraz duzo wiecej niz minimalna krajowa daja?

> ale żal tych pracowników trochę. bo 22 złote za umycie samochodu to niedużo.
      Zawsze mozesz poszukac drozszej myjni, liczac na to, ze tam wiecej placa pracownikom ;)
      rozumiem, ze z samochodem do serwisu tez jedziesz tylko do firmowego, bo tam lepiej placa pracownikom?

> Ale jest zatrudnienie dla ludzi.
      > Polska firma a nie jakaś zagraniczna i działa.
      Lepiej, zeby polska dawala minimalna krajowa bez premii, niz zagraniczna poltorej minimalnej plus premie, itp. ;)

> Bo przecież w Gorzowie nie da się zarobić bo niby gdzie. Lekarz sobie zarobi, n
      > otariusz może.
      No, i moze to oni podjezdzali tymi furami? Zapewne jeszcze zlodzieje samochodow, dilerzy narkotykow - a co, myslisz, ze pod tym wzgledem Gorzow jakis lepszy jest? Dyrektorzy firm, itp., itd.
      • wolfenstein3d Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma 29.01.11, 21:01
        zetkaf, nikt nikogo nie zmusza tam pracować - widocznie musząbo nikt
        widocznie nie daje więcej. Rzecz na której warto się skupić to
        że właściciel jest polski - i czy h** czy nie h**j to nieważne
        tylko ważne to że zbija majątek.

A nam polsce potrzeba kapitału. Naszego. Żeby polacy byli majętni
        bo wtedy bogatszy jest naród jak tu się więcej wydaje kasy i zarabia.

Na zagranicznych kołchocach jest wyzysk.

Bo jaki cel jest sprowadzać zagraniczny kapitał bo naszego brakuje

zamiast obniżyć olbrzymie 85%-towe obciążenie podatkowe polaczków
        i sobie sami ten kapitał wypracują?

nie trzeba pierw brać długów zagranicznych i rozdymać wydatków
        publicznych na podwyżki dla lekarzy, policjantów i nauczycieli

ale przestać zdzierać podatki z ludzi i tym samym spłacić całe
        zadłużenie kraju, bo kapitał nam wypływa za granicę w postaci odsetek
        od zadłużenia zagranicznego.

i to że tpv sprowadzą nic nie daje - ot jeden zakładzik, 10% ludzi
        zatrudniający w gorzowie, a 90% kapitału wypracowuja małe i średnie
        przedsiębiorstwa, uciskane podatkowo przez państwo.
        • zetkaf Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma 29.01.11, 21:20
          > zetkaf, nikt nikogo nie zmusza tam pracować - widocznie musząbo nikt
          > widocznie nie daje więcej.
          Jeszcze dochodzi ew. kwestia konkurencji do innych zakladow, praca 3 zmianowa nie odpowiadajaca kazdemu, itp.

> Na zagranicznych kołchocach jest wyzysk.
          A w polskich firemkach to nie? Co, lepszy szef ponizajacy cie, dajacy grosze, ale w polskiej firmie, niz szanujacy cie i dajacy wieksza kase - no, bo u Niemca to standard?

> i to że tpv sprowadzą nic nie daje - ot jeden zakładzik, 10% ludzi
          > zatrudniający w gorzowie, a 90% kapitału wypracowuja małe i średnie
          > przedsiębiorstwa,
          Oczywiscie, lepiej zeby 10% bylo bezrobotnych? ;)
        • e_werty Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma 30.01.11, 14:40
          nikt nikogo nie zmusza tam pracować

... "to niech jedzą bułki!'...

wolfenstein3d - ty takze jesteś "austryjak"?
      • wolfenstein3d Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma 29.01.11, 21:13
        wyjaśnię ci to prościej na schemacie - narysuj sobie w vensimie i zrób symulację:

państwo obiecuje podwyżki dla nauczycieli - dług publiczny wzrasta - zwiększa się obciążenie podatkowe pozostałej części ludności tej najciężej pracującej - i ludzie mają mniej kapitału - dlatego sprowadza się małą część zagranicznego kapitału w postaci TPV którego właścicielem majątku jest zagraniczny inwestor który czerpie z tego największe korzyści. - podatki są płacone od pracującej za minimum krajowe ludności do budżetu państwa - państwo daje podwyżki nauczycielom.

efekt?

coraz więcej biednych roboli pracujących za minimum.
        brak kapitału i rozwijania się rodzimych firm
        sprowadzany zagraniczny kapitał z którego rentier zagraniczny czerpie największe korzyści z wykorzystania naszej taniej siły roboczej
        brak możliwości rozwoju tych pracowników - np zakładając własny biznes. bo u zagranicznego kołchoźnika więcej płacą więc ludzie tam idą pracować.
        biznes rodzimy się nie rozwija i polaczki nie mają kapitału.

sprowadzają nieznaczną część zagranicznego kapitału.

Skoro Gorzów tak dobrze prosperuje pod względem KSSE i że nam zbudowali TPV i jest dobrobyt i praca to czemu najniżej zarabiamy w kraju?

bo ludzie gorzowiacy nie są majętni bo nie mogą być. Bo się nie da być pracując we TPV na taśmie montażowej. A innej pracy nie ma.
        Tylko na myjni samochodowej szaniec.
        • Gość: Jan Szaniec ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 11:44
          To ta firma co myje dywany i czyści auta pod oknami bloków mieszkalnych.

Cieszę się , że ta firemka ma coraz mniej klientów a ten sokolowski co tak gada farmazony o polskości i polskim kapitale poprzez kłamstwa jego komitetu - mówiące o lądowaniu Boeningow w Wojcieszycach dofnał Gorzów w rozwoju .
          Doprowadził , że jesteśmy białą plama na mapie pogotowia lotniczego - bez helikoptera medycznego ,bez bazy dla helikopterów i małych awionetek biznesowych .

Tak właśnie wygrywa zaściankowość i prywata nad dobrem ogóły i dobra regionu gorzowskiego.

MAM NADZIEJę, że gorzowianie odwdzięczą się SOKOŁOWSKIENU z myjni Szaniec i przestaną korzystać z niej i jeszcze doprowadzą do przenosin tego grajdoła do Różanek - najlepiej na przeciwko jego posesji.
          I jeszcze jedno- jak ten grajdol wygląda z zewnatrz - czy Pani plastyk nie powinna zerknąć na tą bylejakość . Kto dal mu zgodę na postawienie tej metalowej budy w cetrum osiedla ?

• wolfenstein3d Re: Szaniec ? 30.01.11, 14:37
            > To ta firma co myje dywany i czyści auta pod oknami bloków mieszkalnych.

bardzo dobra lokalizacja co nie? klientów nie braknie.

>> . Kto dal mu zgodę na postawienie tej metalowej budy w cetrum osiedla ?

a kto dał zgodę na wybudowanie bloków z wielkiej płyty równie ohydnych jak budynek tej blaszanej myjni?

jakby się tak czepiać to równie dobrze można zrugać gorzów za budynek ursusa przy giełdzie samochodowej,

gorzów jest brzytki nie ma co się oszukiwać że nie. Ot zwykłe polskie miasto popeerelowskie w panoramie którego rozciągają się wieżowce z wielkiej płyty.
            Taka jest polska. To nie ameryka.
          • Gość: antek Re: Szaniec ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 19:24
            Tak to prawda, myjnia pod oknami to skandal. Plastyk miejski powinien się zainteresować tymi upstrzonymi reklamami.
            • wolfenstein3d Re: Szaniec ? 31.01.11, 21:54
              bo te okna pięknych wieżowców z wielkiej płyty zbudowanej w PRL-u to dużo lepsze
      • Gość: szaniecsyf Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma IP: *.tgo-7.provector.pl 27.07.16, 16:53
        2016 6zł/h PARODIA. nie polecam nikomu tej myjni, strasznie nie miła atmosfera i odzywają się do ciebie jak psa
        • wolfenstein3d Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma 28.07.16, 08:32
          Czyli wołali do ciebie szarik?
          6zł netto czyli brutto jakieś 9.
          A w deu jest 8,50 br minimalna.
          Czyli więcej dają niż rynek.

W germanii jest w euro ale my jestesmy 4x biedniejsi co pokazuje kurs walut
          • Gość: szaniecsyf Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma IP: *.tgo-7.provector.pl 29.07.16, 18:40
            9zł brutto to na umowie o prace 7zł netto i umowie zlecenie, a umowie o dzieło 8zł, także nie, + byłem tam zatrudniony na czarno, więc powinni płacić więcej niż 7zł/h co najmniej, bo w kfc zapłacą ci 7.30/h na umowie o dzieło, dodam że było to w marcu nie wiem jak jest teraz ale prawdopodobnie tak samo
    • wolfenstein3d warto sobie umyć samochód na tej myjni 30.01.11, 11:31
      do tej pory szorowałem godzinami a i tak były zacieki.

A tam zawiozłem pół godziny stania w kolejce, później pół godziny mycia i tak go potraktowali
      że wygląda jak nowy z salonu - nie do poznania.

nie warto myć samemu bo się tak dobrze nie umie i nie ma sprzętu odpowiedniego i odpowiednich środków chemicznych.

Większość ludzi wciera piasek i błoto w lakier powodujac jego zarysowanie. A to trzeba najpierw spłukać itd. Ludzie nie umieją myć samochodów i przez to jeżdżą takimi zasyfionymi co wyglądają jak stare złomy. Nawet po umyciu mają zacieki itd

A różnica między wymytym na myjni w porównaniu do przeprowadzenia mycia samemu jest kolosalna. Właściciele fur jeżdżą na myjnie i dlatego te ich samochody wyglądają jak nówki z salonu. A to są stare złomy z dużymi przebiegami tylko tak wyglądają. O czym się przekonałem.
      • Gość: Jan Re: warto sobie umyć samochód na tej myjni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 13:19
        powtórzę się ale jestem przeciwko zaściankowości i małostkowości która kieruję się ten Sokolowski.

MAM NADZIEJę, że gorzowianie odwdzięczą się SOKOŁOWSKIENU z myjni Szaniec i przestaną korzystać z niej i jeszcze doprowadzą do przenosin tego grajdoła do Różanek - najlepiej na przeciwko jego posesji.
        I jeszcze jedno- jak ten grajdol wygląda z zewnatrz - czy Pani plastyk nie powinna zerknąć na tą bylejakość . Kto dal mu zgodę na postawienie tej metalowej budy w cetrum osiedla ?
    • Gość: lkj Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma IP: *.kwidzyn.mm.pl 30.01.11, 15:16
      Firma OK. Wożę tam raz na jakiś czas dywany. Robią to dobrze. Jak zaczną robić źle to znajdę innych.
      • marek_p Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma 31.01.11, 01:00
        Właściciel - Kazimierz Sokołowski - przekreślił szanse Gorzowa na doścignięcie takich powiatowych miast jak Leszno, czy Piła, bo do miast wojewódzkich to już dawno powinniśmy przestać się porównywać.

To tak, gdybyście nie wiedzieli, bo ja wiem - byłem bardzo blisko tych spraw. Tak blisko, że słychać było bicie serc.
        • josner Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma 31.01.11, 08:19
          marek_p napisał:

> To tak, gdybyście nie wiedzieli, bo ja wiem - byłem bardzo blisko tych spraw. T
          > ak blisko, że słychać było bicie serc.

Super. Ale nadal nie wiem o co chodzi.
          Nie chcę cię podpuszczać ale pewnie na forum tematu nie rozwiniesz ;)
          • marek_p Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma 31.01.11, 17:31
            josner napisał:

> Super. Ale nadal nie wiem o co chodzi.
            > Nie chcę cię podpuszczać ale pewnie na forum tematu nie rozwiniesz ;)

Żadna tajemnica.
            Sokołowski był przywódcą przeciwników lotniska z gminie Kłodawa.

Tak na marginesie, chętnie bym się spotkał ze starą gwardią forum_gorzow.
            • marek_p Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma 31.01.11, 17:34
              Ciebie Josner to już tak dawno nie widziałem, że moglibyśmy się wyminąć na chodniku i nie poznać ;(
              • josner Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma 01.02.11, 08:03
                marek_p napisał:

> Ciebie Josner to już tak dawno nie widziałem, że moglibyśmy się wyminąć na chod
                > niku i nie poznać ;(

Nic się nie zmieniłem :) Cały czas mam pelerynę i chodzę po mieście udając Batmana :))
                Co do spotkań, to przy dobrym połączeniu wolnego czasu z chęciami powinno się udać.
                • darmowy1 Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma 28.07.16, 15:42
                  I tak 5 lat chodzenia po mieście w przebraniu Batmana i dalej Marka nie spotkałem...
        • wolfenstein3d Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma 31.01.11, 17:28
          a Ty byś chciał żeby u Ciebie na osiedlu zbudowali lotnisko i żeby ci samoloty przy domu hałasowały?
    • Gość: dawid myjnia szaniec to pralnia? IP: *.pl 31.01.11, 01:31
      Firme Szaniec prowadzi zasraniec! Dlatego zajmuje sie praniem brudów.
    • Gość: thebird Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma IP: *.gorzow.mm.pl 31.01.11, 12:17
      Najważniejsza działalnościa tej firmy jest wspieranie radia maryja i kleru .

Nie wszystkim nowo startujacym pozwolono na postawienie takiego blaszaka i uzyskanie znacznego kredytu bankowego ale jak kler wspiera to w tym kraju na nic co pachnie forsa nie ma przeszkód
    • wezyr87 Re: myjnia szaniec bardzo dobra firma 09.03.24, 14:46
      Oceniać firmę Szaniec po poglądach właścicieli czy tym, że wieszają plakaty antyaborcyjne czy z wizerunkiem matki Bożej jest słabe. Firma mimo upływu lat utrzymała się na rynku i rozszerzyła swoją działalność o nowe usługi. Z małej auto myjni zmienili się w ogromną wypożyczalnię sprzętu o zasięgu ogólnopolskim. Posiadają w ofercie wynajem sprzętu do ogrzewania, osuszania, klimatyzacji pomieszczeń. Na szczególną uwagę zasługuje wypożyczalnia klimatyzatorów , posiadają ogromny wybór urządzeń do chłodzenia restauracji, domków letniskowych, hal, sklepów i nie tylko. To budzi szacunek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka