Dodaj do ulubionych

Listy w sprawie tramwajów: Warto powalczyć o eu...

30.01.11, 21:05
No bez przesady!
Jeśli zlikwidujecie tramwaje to województwo nie ma racji bytu??
To wasze tramwaje stymuluja rozwój Lubuskiego?
A może konkretniej autor to wyjaśni?
Banialuki!
A swoją drogą też uważam że tramwaje to doskonały srodek transportu miejskiego właśnie w miastach 100-200 tysięcznych.
Życzę Wam abyście obronili i rozwijali swoje tramwaje ...tak, tak to ja zielonogórzanin tak piszę.
Dodam jeszce że marzą mi się tramwaje także w Zielonej Górze ,na przyklad takie jak w
francuskiej Miluzie.
Obserwuj wątek
    • Gość: jona Re: artykul to brednie IP: *.access.telenet.be 30.01.11, 21:25
      Nie wiem kim jest autor artykulu T. Raszowski,ale po przeczytaniu jego bzdur wiem,ze dla niego czytelnicy GW to ludzie nieznajacy Europy....
      "Miasto Gorzów, jeśli chce zmierzać do nowoczesnej Europy, to powinno porządnie zainwestować w rozwój komunikacji tramwajowej."
      HAHAAAAAAAAAAAAA jutro przetlumacze te slowa mojemu bylemu szefowi (kiedys pracowalam w DG TREN w KE-dyrekcja Transport-Energia) i czesto dyskutowalismy nt komunikacji tramwajowej. Dlaczego? Bo moj maz tez lubi gorzowskie tramwaje-szczegolnie te historyczne ponad 30 letnie niemieckie.Za kazdym razem jak jestesmy w Gorzowie filmuje je (filmy dostepne na youtube) i za kazdym razem moj byly szef -Niemiec jak oglada film z jemu znanego Landsbergu to dziwi sie jacy to Polacy sa fantastyczni technicznie,ze takie "wraki" jeszcze jezdza.
      Drogi Panie autorze artykulu juz w innym miejscu na forum pisalam,ze stolica Europy -Bruksela juz dawno odchodzi od komunikacji trmawajowej zastepujac ja autobusowa.A skoro Pan ma inne informacje to bardzo prosze o ich zrodlo.Tu trzeba myslec realnie a nie sentymentalnie....bo jestesmy w EUROPIE

• Gość: nicelus Re: artykul to brednie IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 04:30
        jona napisała:

> A skoro Pan ma inne informacje to bardzo prosze o ich zrodlo.

może ty najpierw podaj źródło swoich informacji, bo maglem trącą.

• Gość: jona Re: do nicelus IP: 91.194.202.* 31.01.11, 10:06
          to jest twoje slownictwo godne twojego poziomu-czyt magla.Ja nie pisalam artykulu w gazecie.Jakie chcesz informacje-mam ci znalezc artykul z jakies gazety,ze w BXL likwiduja tramwaje, jak temat tak bardfzo ciebie interesuje to napisz do MIVB czy DE LIJN maila i zapytaj o statystyki nt tramwajow
          • Gość: nicelus Re: do nicelus IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.11, 16:32
            jona napisała:

> Jakie chcesz informacje ...

podaj przykład jakiegoś miasta, które nie posiada metra, które świadomie zastąpiło komunikację szynową komunikacją autobusową i odniosło tą decyzją wymierny sukces.

ja znam przykład bremerhaven gdzie wielka koalicja w 1981 roku podjęła decyzję o zastąpieniu tramwaju autobusem. dziś nikt nie ma wątpliwości, że likwidacja tramwaju w 1982 roku to była bardzo błędna decyzja. likwidacja tramwaju spowodowała spadek o połowe liczby podróżnych i gospodarczy upadek całego regionu. dla porównania szybka kolejka miejska w würzburgu spowodowała podwojenie liczby podróżnych i widoczny rozwój regionu. od 2002 roku miasto bremerhaven posiada audyt ekspertów, którzy dla ponownego rozkwitu upadłego regionu zalecają "model karlsruhe". w połowie grudnia ubiegłego roku uruchomiono pierwszą linię kolejki, otwarto zamknięty kiedyś dworzec i powoli miasto odbudowuje swoją komunikację szynową.

• Gość: nicelus do jona IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.11, 14:11
              no i co z tym przykładem przykładem jakiegoś miasta, które nie posiada metra, które świadomie zastąpiło komunikację szynową komunikacją autobusową i odniosło tą decyzją wymierny sukces?

jak słusznie zauważył blic, nic dziwnego że emocjonalnie uważasz tramwaj za przeżytek, skoro znasz tylko takie tramwaje, jak w anderlechcie w brukselskim rejonie stołecznym. jednak jeżeli pozbędziesz się emocji i zapoznasz z najnowszą historią komunikacji szynowej w bremerhaven, którą powyżej ku przestrodze dla gorzowa opisałem, to być może zmienisz zdanie.

• e_werty Re: do jona 03.02.11, 14:37
                to być może zmienisz zdanie.

... i zmienisz losy swiata...
              • Gość: jona Re: do nicelus IP: *.access.telenet.be 03.02.11, 23:00
                o czym z toba dyskutowac jak znasz w bxl tylko Anderlecht (i poprawnie po pl brzmi na a nie w).Pomysl choc troche tramwaje nie jezdza tylko w jednej dzielnicy,ale przejezdzaja od polnocnego kranca a nawet tzw beaulieu do poludniowego BXL (nie liczylam,ale bedzie cos kolo albo i wiecej niz 30 km). Nie mieszkam w BXL i nigdy nie chcialabym tylko pracuje w tym miescie.Z komunikacji publicznej nie korzystam,preferuje wlasny transport.Jednak czasem tramwaje widze i zapewniam ciebie,ze wygladaja lepiej jak te gorzowskie.Pewnie,ze nowoczesne tramwaje przydalyby sie w Gorzowie,ale skoro koszty sa tak wysokie to nie mozna kierowac sie innymi pobudkami tylko prosta ekonomia
                • Gość: nicelus Re: do nicelus IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.11, 09:36
                  jona napisała:

> Pewnie,ze nowoczesne tramwaje przydalyby sie w Gorzowie,
                  > ale skoro koszty sa tak wysokie to nie mozna kierowac sie
                  > innymi pobudkami tylko prosta ekonomia

już nie uważasz, że poprawnie jest na gorzowie, a nie w gorzowie? ... ale mniejsza o to.

nie czytasz ze zrozumieniem tego co ja piszę. udowodniłem, że obecnie w polsce tramwaje praktycznie nic nie kosztują, a wszędzie przynoszą miastu i regionowi rozkwit. tam gdzie tramwaje zamieniono na autobusy zaobserwowano upadek całego regionu. podałem przykład bremerhaven, gdzie wielka koalicja, a więc ci z lewa i ci z prawa, przyznała się do swojego kolosalnego błędu. prezydent gorzowa nie kieruje się więc prostą ekonomią, tylko innymi pobudkami.

w gorzowie tramwaje są niepotrzebne i się nie przydadzą, bo od 12 lat rządzący miastem prezydent nie modernizuje komunikacji szynowej i nie planuje na przyszłość rozwoju tej komunikacji, a tym samym dofinansowanie ze środków unijnych czyni niemożliwym. zresztą nie przewiduje w budżecie środków na wkład własny. prezydent dąży do likwidacji tramwajów i to jest przyczyną starzenia się komunikacji szynowej w gorzowie, a nie brak umiejętności pozyskiwania środków unijnych na infrastrukturę komunikacyjną, jak sądzi błędnie wielu na tym forum.

gdy prezydent zaplanował zniweczenie odbudowy przedwojennej linii tramwajowej na zawarcie swoją dominantą, to bez żadnego problemu pozyskał środki europejskie przeznaczone na rozwój struktury komunikacyjnej miasta i za te pieniądze dominantę wybudował.

• Gość: nicekus do jona IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.11, 01:45
                  jona napisał:

> poprawnie po pl brzmi na a nie w

jeżeli mówisz o linii, to na anderlecht, ale jeżeli o przedstawionym na zdjęciu tramwaju, to w anderlecht.

• Gość: nicelus Re: do jona IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.11, 11:30
                    poprawnie powinno być nicelus i jona napisała. przepraszam za błędy. była zbyt późna pora na pisanie.
      • Gość: nicelus Re: artykul to brednie IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.11, 17:11
        jona napisała:

> Nie wiem kim jest autor artykulu ...

to pisz na temat tramwaju, a nie autora artykułu.

• Gość: Kuba Re: artykul to brednie IP: *.gorzow.mm.pl 01.02.11, 20:15
        [...] Bruksela już dawno odchodzi od komunikacji tramwajowej[...]
        Bo Bruksela nierządem stoi...
        • Gość: nicelus Re: artykul to brednie IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.11, 02:52
          Kuba napisał:

> [...] Bruksela już dawno odchodzi od komunikacji tramwajowej[...]
          > Bo Bruksela nierządem stoi...

bruksela ma jedną z największych sieci tramwajowych w europie - "Brüssel (Brussel) 128 km i 17 linii". w dodatku posiada od stosunkowo niedawna metro. jeżeli likwiduje jakąś linię tramwajową, to dlatego, że zastępuje ją kolejny odcinek rozbudowy metra.

• blic Re: artykul to brednie 02.02.11, 12:16
            Patrząc na tę linię Anderlechcie rozumiem dlaczego ktoś może mówić, że tramwaj to przeżytek.
            Smuci mnie jednak, że tacy ludzie mają prawo głosu.
            • Gość: nicelus Re: artykul to brednie IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.11, 14:04
              blic napisał:

> Patrząc na tę linię Anderlechcie rozumiem dlaczego
              > ktoś może mówić, że tramwaj to przeżytek.
              > Smuci mnie jednak, że tacy ludzie mają prawo głosu.

ano, jak mawiają czesi i słowacy.

Mittlerweile stillgelegte Strecke durch das Wohngebiet Het Rad in Anderlecht. (w międzyczasie wyłączona z użytku linia przez tereny mieszkaniowe het rad w anderlecht.)

• gorzowski_pb Listy w sprawie tramwajów: Warto powalczyć o eu... 30.01.11, 21:49
      Hasło likwidacji linii tramwajowych to jest efekt połączenia wielu niekorzystnych zdarzeń: braku spójnego planu rozwoju komunikacji miejskiej, braku realnych inwestycji i być może braku kompetencji obecnego dyrektora MZK.
      Zdaje się, że w ubiegłym tygodniu na antenie RMG podczas rozmowy z panią Prezydent Stolarską zadzwonił słuchacz, który - jak twierdził - pracował w planowaniu rozwoju komunikacji miejskiej. Zadał konkretne pytanie: co z planami rozwoju linii tramwajowej zdaje się na teren dzisiejszej strefy i okolice pętli Złotego Smoka? Nie dostał jednoznacznej odpowiedzi, poza standardem: brak pieniędzy. Tutaj powinniśmy rozpocząć debatę na temat tego, jakiego Gorzowa chcemy za 5, 10 czy 20 lat? Należałoby zastanowić się nad realnymi kierunkami rozwoju, a nie nad idea fix w postaci budowy `starówki` (vel starego rynku). Gorzów jest miastem robotniczym i w najbliższym czasie to raczej nie zmieni się. Pytanie, co jesteśmy w stanie zrobić, żeby zmienić ten wizerunek? Jak połączyć rozczłonkowane elementy miasta (zakłady pracy, centra handlowe, osiedla Górczyn, Staszica, Zawarcie)? Jak ułatwić życie mieszkańcom? Co zrobimy, żeby miasto było ekonomiczne, ekologiczne i ergonomiczne?
      Bez odpowiedzi na te pytania nie możemy jednoznacznie wypowiedzieć się o kierunku rozwoju czy tez likwidacji gorzowskich tramwajów.
      Od wielu lat obserwuję inwestycje w komunikację miejską. Cieszył mnie plan przejścia na autobusy niskopoziomowe (pomimo ich wad), ale poważnie zastanawiałem się nad sensownością zakupu wieloletnich pojazdów. Zwłaszcza ten ostatni krok doprowadził do tak dramatycznego stanu taboru. W dodatku, jeśli nie mamy strategii to nie mamy planu inwestycji. Skoro nie ma planu inwestycji jest marazm i co raz większa antypatia mieszkańców do komunikacji miejskiej.
      Komunikacja miejska musi spełniać swoją rolę – przewozić pasażerów, nie powietrze, nie narzekania o małej dotacji czy złym stanie trakcji/torów/zatoczki. Jeśli zamiast pasażerów widzę powietrze w autobusach podmiejskich, co raz wyższe ceny biletów (proszę o analizy w porównaniu z innymi miastami), tłok w godzinach szczytu, czuję brak klimatyzacji w lecie i jednocześnie potężny pakiet socjalny w MZK to nóż mi się w kieszeni otwiera. Ten sam dyrektor, który kultywuje przywileje pracowniczych emerytów i rencistów rodem z poprzedniej epoki, proponuje aby zwiększyć i tak wysokie ceny parkingów w mieście i zlikwidować tramwaje zamiast szukać oszczędności wewnątrz firmy to ja tutaj czegoś nie rozumiem. Na marginesie dodam, że Gorzów jest jedynym miastem jakie znam, gdzie płatny jest parking w soboty.
      Reasumując musimy wypracować plan rozwoju naszego miasta, z uwzględnieniem celów (realnych!) i potrzeb, ludzi z wizją ich realizacji, następnie trzeba znaleźć POTĘŻNE pieniądze na inwestycje.

Pozdrawiam,
      Gorzowianin z wyboru
    • mmmmmm000 Typowe, reprezentatywne myślenie o Gorzowie... 30.01.11, 21:56
      Czy tramwaje w Gorzowie są czy ich nie ma, miasto i tak jest biedną mieściną na zachodnich rubieżach Polski. Akurat tramwaje nie mają na to żadnego wpływu. To trochę tak, jakby kupić sobie stare, 20-paro letnie, zdezelowane BMW i zgrywać nadzianego gościa. Stary czterdziestoletni szmelc na ulicach świadczy jedynie o biedzie i dawno minionej świetności miasta. Tramwaje hamują rozwój! Aby normalnie funkcjonowały, trzeba wydać na nie ponad połowę rocznego budżetu miasta. Z roku na rok sytuacja budżetowa się jednak coraz bardziej pogarsza i pieniędzy zaczyna brakować na podstawowe potrzeby jak choćby łatanie ulic. Tramwaje w Gorzowie, to zwykły przejaw gigantomanii. Z jednej strony chciałoby się je mieć, ale z drugiej wcale miasta na nie nie stać. Szkoda, że o sprawie nie myśli się w kategoriach sensu finansowego, tylko emocji. Dumą regionu z całą pewnością nigdy nie były i nie zostaną tramwaje. Kto miałby ich zazdrościć? Poznań, Szczecin, Wrocław? Czy przez samo istnienie tramwajów, Gorzów może się w jakikolwiek sposób z tymi miastami równać? Oczywiście, że nie! Mówienie o wielkomiejskości Gorzowa dzięki istnieniu tramwajów jest groteskowe. Co do istnienia województwa lubuskiego, to ja bym był zupełnie spokojny. Tych terenów nigdy nie przejmie żadne z województw ościennych - żadne nie będzie chciało sobie psuć statytyki. Przejęcie terenów biedniejszych oznaczałoby konieczność wydawania na nie większych środków z kasy województwa dla wyrównania poziomu życia i infrastruktury. Na co to komu?
      • Gość: Maria Re: Typowe, reprezentatywne myślenie o Gorzowie.. IP: *.gorzow.hypnet.pl 30.01.11, 22:52
        LUDZIE !!!
        Czy widzieliście gdzieś miasto europejskie z takimi drogami i chodnikami ???
        W Gorzowie to tak, jakby zamiast mydła i wody używać perfum.
        • Gość: Bernard Pardon moi..... IP: *.namao.albertacom.com 01.02.11, 20:42
          Hey,
          :):):):):)
      • marek_p Re: Typowe, reprezentatywne myślenie o Gorzowie.. 30.01.11, 22:56
        mmmmmm000 napisał:

> Czy tramwaje w Gorzowie są czy ich nie ma, miasto i tak jest biedną mieściną na
        > zachodnich rubieżach Polski. Akurat tramwaje nie mają na to żadnego wpływu. To
        > trochę tak, jakby kupić sobie stare, 20-paro letnie, zdezelowane BMW i zgrywać
        > nadzianego gościa. Stary czterdziestoletni szmelc na ulicach świadczy jedynie
        > o biedzie i dawno minionej świetności miasta. Tramwaje hamują rozwój! Aby norma
        > lnie funkcjonowały, trzeba wydać na nie ponad połowę rocznego budżetu miasta.

Zanim napiszesz kolejne brednie poczytaj trochę
        www.lubuskie24.pl/articles.php?id=4
        W temacie kochanego Twojego województwa zwróć uwagę na tabelkę.
        Potrafisz połączyć fakty ? Przyczyna - skutek ?
        • Gość: Bernard Propaganda i demagogia... IP: *.namao.albertacom.com 01.02.11, 20:18
          hey marek,
          Czy zauwazyles, ze poczawszy od pierwszego "oswiadczenia" szefa transportu w miescie na temat tramwajow ..wszycy ( i ci "wielcy" i ci "mali" wliczajac Baran-skiego) stosuja metode lawiny priopagandowej i demagogii w miejsce koniecznej rzeczowej dyskusji...
          Nie przeczytalem praktycznie jednej "publikacji" ( na forum i poza..) ktora jasno i dokladnie przedstawilaby argumenty...
          Jedna strona wylicza wszystkie miasta ktore tramwaje zlikwidowaly (zeby bylo wiecej to z calej Europy) i sa bardzo z tego tytulu....nieszczesliwe..
          Druga strona wylicza wszystkie miasta ktore tramwaje pozostawily ( zeby bylo wiecej to z calej Europy)...i sa bardzo z tego powodu szczesliwe...
          Inna strona ...i tak dalej..i tak dalej..
          Jak sie ten belkot ma do sytuacji w Gorzowie nikt nie chce wyjasnic..
          I slusznie , bo..sie nie ma..
          Wcale...i w dodatku nic..
          Wszyscy uczestnicy tej pyskowki maja jeden cel: ZAPYSKOWAC OPONENTOW NA SMIERC
          Durnej sytuacji pomaga fakt iz facet ktory chce tramwaje zlikwidowac walnal jak pacan kwota 200 milionow ktora nikt nie wie z kad wyciagnal i co wlasciwie ona oznacza..
          Dwiescie milionow jutro...czy dwiescie milionow przez okres dwudziestu lat???
          Glupie informacje powoduja glupie reakcje...
          Szef od komunikacji miejskiej to moze i fajny i madry facet, ale tematowi wiecej szkodzi niz pomaga...
          Niestety nie mozna ufac jego informacjom - za duzo pytan przynosza ...ktorych nie powinno sie w ogole zadawac bowiem wszystko powinno byc jasne..
          Ludzie geby otwieraja nie dlatego ze wiedza co powinni powiedziec a dlatego..ze chca..
          A wiec w ogole nie przygotowani wala grochem i wszystkich (za i przeciw) wnerwiaja...
          Ja na temat tramwajow w Gorzowie mam swoje zdanie i wielokrotnie o tym pisalem...
          W tej "zainicjonowanej" przez rownie nic nie majacego do powiedzenia Baran-skiego dyskusji trudno brac udzial...
          :):):):)
          • marek_p Re: Propaganda i demagogia... 02.02.11, 12:42
            Beniu - mędrców w Gorzowie nigdy nie było wielu.

Znam młodego przedsiębiorce, który walczy z pokusą, żeby pójść do kogoś na dyrektora, bo własny biznes to wielkie wyzwanie, szczególnie jak chce się dynamicznie rozwijać, a nie ma się zaplecza w postaci dużego kapitału.
            Łatwiej pójść do kogoś, kto ma solidny okręt i potrzebuje dobrego kapitana, ale będąc właścicielem ma wiele okazji powalczyć o Gorzów i robi to.

Czemu takich ludzi nie ma w polityce ?
            w temacie tramwaje główne skrzypce grają - emocje, słabości i dbanie o własne przyjemności.
            Widział kto kiedy Wierchowicza w tramwaju ?
            Ja nie widziałem, ale w filharmonii na pewno go zobaczycie. Kołdra jest krótka, więc ktoś musi zmarznąć.

Ro temu zrobiłem rzeczowy materiał na temat tramwajów w Polsce. Nic nadzwyczajnego.
            Obserwuję statystykę na swoim portalu pszczelarskim - lubuskie jest na ostatnim miejscu, taka jest nasz potencjał, podobnie z twórczym myśleniem.

Wniosek - przyjąć do wiadomości w końcu, że inne miasta są lepiej i dynamicznie zarządzane i uczyć się od nich (patrz Elbląg i Częstochowa, bo wzorowanie się na Poznaniu, czy Krakowie mogło mieć miejsce kilka lat temu, teraz już nie mamy żadnych walorów miasta wojewódzkiego, więc podglądajmy lepsze od nas miasta powiatowe, nie przyrównując się nawet do wojewódzkich - takie są realia).

Tyle Beniu - uciekam do swoich spraw, kocham to miasto, ale dzięki wyborom jego mieszkańców jest ono w takim dołku, że nawet 100 takich cieniasów jak ja na nie byłoby go w stanie wyciągnąć.
            Poddałem się, nie angażuję się, nie wierzę w wygraną - wpadłem tylko skomentować.
            Odezwę się za 2-3 tygodnie, jak Twój Dobry Prezydent znowu naszemu miastu zrobi dobrze.

Pozdrawiam
            marek_p
      • blic Re: Typowe, reprezentatywne myślenie o Gorzowie.. 31.01.11, 11:47
        mmmmmm000 napisał:

> Tramwaje hamują rozwój!

Opary absurdu...
      • Gość: Antywasal Re: Typowe, reprezentatywne myślenie o Gorzowie.. IP: 89.28.225.* 03.02.11, 12:17
        Nie zgadzam się. Myślę, że Wielkopolska bardzo chętnie przejmie cały północny pasek województwa lubuskiego (od Drezdenka, przez Strzelce, Gorzów, Witnicę i Kostrzyn nad Odrą) a i środkowym nie pogardzi. Dzięki takiemu rozwiązaniu Wielkopolska zyska bezpośredni korytarz transportowy z Niemcami (bez pośrednictwa województwa lubuskiego). W końcu byłaby szansa na konkretną modernizację linii kolejowej z Krzyża przez Gorzów Wielkopolski do Kostrzyna nad Odrą i znaczny wzrost miejsc pracy. Gorzów miałby realne szanse na otrzymanie od Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu pilnie potrzebnych pieniędzy na rozwój komunikacji tramwajowej. Z doświadczenia i zebranych opinii wiem, że wielu młodych, wykształconych mieszkańców północnej części województwa lubuskiego oraz pojedynczych osób prowadzących działalność gospodarczą chętnie optuje za takim rozwiązaniem. Dzięki temu zyskaliby wszyscy zwykli ludzie (a nie ta część wojewódzkiej administracji, lokalnej prasy i lokalnych polityków, która bardziej dba o interesy własne niż mieszkańców ledwo wiążących koniec z końcem), co jest najważniejszym argumentem za przyłączeniem do Wielkopolski. Dla wielu mieszkańców LUBUSKIE JEST WARTE ZACHODU ALE TYLKO NA PAPIERZE. Gdyby było inaczej dopiero wtedy istnienie województwa lubuskiego miałoby sens.
        • d.z Re: Może radni wzięliby się do roboty??? 03.02.11, 22:52
          Poczytajmy jak sprawą komunikacji w Warszawie zajmują się tamtejsi radni.
          Niby małe sprawy bez znaczenia, jednak nawet osobiście sprawdzają i żądają od dyrektora ZTM odpowiedzi. Być moze dlatego komunikacja w Warszawie jest o lata świetlne lepsza...
          www.zyciewarszawy.pl/artykul/562532-Autobusy-i-tramwaje--pod-lupa-radnych.html
          • Gość: Bernard Re: Może radni wzięliby się do roboty??? IP: *.namao.albertacom.com 04.02.11, 04:36
            Hey d.z,
            Radni??
            Chyba zartujesz...
            jeden "radny' uwaza ze konieczne jest referendum...a inny uwaza ze po to go wybrali by decydowal...ze referendum jest niepotrzebne...
            Pomysl...
            Oni walcza o "swoje"..a nie o Gorzow..
            :(:(:(:(
    • wuk4 tramwaje likwidowano za PRL-u 04.02.11, 23:05
      zlikwidowano między innymi: w Legnicy, w Koszalinie, w Jelieniej Górze, w Olsztynie. W latach głównie '60 i 70-tych

Teraz Olsztyn walczy o odbudowę choćby jednej linii tramwajowej . Miasto całkiem ładne i historyczne, ale śmiesznie i prowincjonalnie wygląda jako stolica województwa, która nie ma swoich trawmajów (ani przynajmniej, jak Lublin, trolejbusów).

Wstydziłbym się, gdyby w Gorzowie, mieście, które znam od dziecka, zniszczona została komunikacja tramwajowa. Jeśli to zrobicie, będziecie gorzko żałować. Obrońcie swoje tramwaje.
      • Gość: nicelus a teraz jest prl po transformacji ... IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.11, 01:18
        wuk4 napisał:

> zlikwidowano między innymi: w Legnicy, w Koszalinie,
        > w Jelieniej Górze, w Olsztynie. W latach głównie '60 i 70-tych

w komunizmie sekretarzom partii i komunistycznym władzom nie starczało kasy na infrastrukturę komunikacyjną, bo postawili sobie za zadanie zadbania o wszystko co socjalistycznemu człowiekowi potrzeba. organizowali mu wolny czas i rozrywki kulturalne. natomiast w kapitalizmie miasto dba o jedynie o to, o co z podatków mieszkańców zadbać musi. przede wszystkim dba o infrastrukturę.

na przykład berlin. przede wszystkim dba o miejską infrastrukturę. dobre wodociągi, kanalizacje, drogi, komunikacja miejska. metro, szybka kolejka, tramwaje, autobusy, a nawet statki należą do znakomicie funkcjonującej komunikacji miejskiej. pomino że berlin ma budżet 200 razy większy niż budżet od gorzowa, to jednak burmistrzowi berlina nigdy by nie przyszło do głowy wydać jedno euro na stadion żużlowy, czy berlińskich filharmoników. stadion niech buduje klub sportowy jeżeli ma kibiców, a funkcjonowanie filharmonii niech finansują miłośnicy muzyki i mecenasi sztuki. berlińską filharmonię finansuje fundacja, a w praktyce deutsche bank, niektóre projekty realizowane są dzięki innym sponsorom, a nauka gry dla młodzieży i zakup droższych instrumentów odbywa się przy finansowym wsparciu stowarzyszenia przyjaciół filharmonii.

• Gość: nicelus Re: tramwaje likwidowano za PRL-u IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.11, 13:12
        wuk4 napisał:

> zlikwidowano między innymi: w Legnicy, w Koszalinie,
        > w Jelieniej Górze, w Olsztynie. W latach głównie '60 i 70-tych

co kapitalizm zbudował, tego sekretarze pzpr nie potrafili nawet utrzymać. socjalistyczna ekonomia się po prostu nie sprawdzała. budowali sztandarowe obiekty na pokaz, a na to co potrzeba brakowało kasy. tak to jest, jak ekonomię zastępuje propaganda. buduje się pałace kultury i inne dominanty, a w mieście dziury w drogach i tramwaje zaniedbane.

• Gość: Bernard W USA muzynow bito - za PRL-u IP: *.namao.albertacom.com 06.02.11, 18:59
          Hey nicelus,
          Ty i to twoje pisowkie myslenie...
          :(:(:(
    • Gość: gorzowianin Re: Listy w sprawie tramwajów: Warto powalczyć o IP: *.gorzow.mm.pl 05.02.11, 12:28
      A czy to jest normalne ze kiedy tramwaj przejezdza cala chalupa sie trzesie?
      A jak sie rozwali od tych wstrzasow to czy miasto wyplaci odszkodowanie?
      • Gość: Bernard Re: Listy w sprawie tramwajów: Warto powalczyć o IP: *.namao.albertacom.com 05.02.11, 20:25
        Hey gorzowianin,
        Masz racje...
        To powazny problem...ktorego nikt "widziec" nie chce...
        Jesli cokolwiek ma byc z tramwajami zrobione to musi byc zrobione kompleksowo...
        Opieranie transportu tramwajowego na bazie wiecznych remontow nie ma sensu..
        Albo je w cholere zlikwidowac albo wreszcie zrobic dobrze..
        A dobrze nie znaczy powielanie landsberskiego systemu...
        :)
      • Gość: nicelus Re: Listy w sprawie tramwajów: Warto powalczyć o IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.11, 00:44
        gorzowianin napisał:

> A czy to jest normalne ze kiedy tramwaj przejezdza cala chalupa sie trzesie?

nie jest to normalne, jak zresztą prawie wszystko w gorzowie normalnym nie jest.

normalne tory tramwajowe są oddzielone od podłoża izolacją dźwiękochłonną. w tramwajach i pociągach stosuje się również obręcze kół oddzielone izolacją dźwiękochłonną od reszty koła. awaria takiego koła, polegająca na zmęczeniu materiału izolacyjnego i oddzieleniu się obręczy od koła, spowodowała w eschede wykolejenie się na zwrotnicy jadącego z prędkością 200 km/h pociągu ice, który następnie uderzył w wiadukt.

> A jak sie rozwali od tych wstrzasow to czy miasto wyplaci odszkodowanie?

normalnie powinno.

• Gość: Tomasz R. Re: Listy w sprawie tramwajów: Warto powalczyć o IP: *.cdma.centertel.pl 06.02.11, 14:08
          Tak Nicelus, masz rację, że jakość techniczna całej infrastruktury wpływa na zupełnie inny wizerunek miejskiego transportu szynowego. Jakbyś widział autobusy w niemieckim Essen, to byś mógł zobaczyć, że tam autobusy jeżdżą po linii wizualnie podobnej do tramwajów. Cuda ? A jednak ! Ale u nas jakby zbudowali dla autobusów takie specjalne pasy jezdniowe utwierdzone pomiędzy zadbaną, zieloną trawą, to wątpię czy długo by wytrzymały. My mamy techniczne zapóźnienie w technologii budowy nowoczesnej infrastruktury szynowej i drogowej, która po krótkiej eksploatacji zaczyna się kruszyć. Dobrze zbudowana linia tramwajowa powinna być odpowiednio wyciszona, bo mieszkańcom Gorzowa należy się prawo do odpoczynku.
          • Gość: Bernard Re: Listy w sprawie tramwajów: Warto powalczyć o IP: *.namao.albertacom.com 06.02.11, 18:55
            Hey tomasz,
            Albo...tramwaje nie powinny "biegac" w poblizu domow..
            Dlaczego upieracie sie wszyscy pozostawianiu tramwajow tam gdzie szkodza swoja obecnoscia...???
            :):):)
          • Gość: nicelus Re: Listy w sprawie tramwajów: Warto powalczyć o IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.11, 20:17
            Tomasz R. napisał:

> ... pasy jezdniowe utwierdzone pomiędzy zadbaną, zieloną trawą, ...

dzięki tramwajom jest nie tylko sam asfalt w mieście.

• Gość: Bernard Re: Listy w sprawie tramwajów: Warto powalczyć o IP: *.namao.albertacom.com 06.02.11, 22:13
              Hey nicelus,
              Dales zdjeciowy "przyklad ' tego o czym pisze od zawsze - calkowitym odlaczeniu tramwajow od ruchu kolowego...
              Pokaz mi gdzie w srodmiesciu Gotrzowa mozesz to zrobic?
              Realia sie klaniaja...
              :):):)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka