Dodaj do ulubionych

Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie

07.03.12, 17:11
Tak się zastanawiam nad tytułem tego artykułu...

"Szpital idzie na dno, a za nim pójdzie lubuskie..."
Jeśli gospodarkę lubuskiego porównuje się z Mozambikiem to może być jeszcze gorzej? Czy to już nie jest dno?

A tak na marginesie.
Słowo "lubuskie" jest przymiotnikiem, więc powinno się je pisać małą literą, podobnie jak np. wielkopolskie czy zachodniopomorskie. Dużą literą piszemy rzeczownikowe nazwy regionów jak Pomorze Zachodnie, Wielkopolska i... Ziemia Lubuska. Dla dociekliwych - dawniej w Polsce funkcjonowały regiony, a te "dzieliły się" na "ZIEMIE". I tak Wielkopolska dzieliła się np. na Ziemię Poznańską czy Ziemię Kaliską. Jeśli więc o lubuskim mówi się wciąż w kontekście regionu, to nazywanie go "ZIEMIĄ" jest dziwną niekonsekwencją. Może lepiej byłoby powrócić do nazwy łacińskiej LUSINIA podobnie jak Silesia powróciła na Śląsku ;D
Obserwuj wątek
    • redblack7 Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie 07.03.12, 19:30
      Starosta żarski Cieślak wprowadza w błąd twierdzeniem o sukcesie prywatnego szpitala w Kostrzynie and Odrą . Fakty są natomiast takie ,bo byłym SPZOZ został dług 106 mln zł , który rośnie w tempie kilkunastu milionów rocznie . Wszystko wskazuje ,że dług ten przejdzie na starostwo gorzowskie ,któremu grozi bankructwo i zarząd komisaryczny . Nie wspomnę ,że likwidacja jest pozorowana i trwa już prawie 5 lat . Tyle samo czekają byli pracownicy SPZOZ w Kostrzynie nad Odra na swoje zaległe pieniądze prawie 6 mln. Rzeczywiscie olbrzymi sukces Panie Starosto.
      • Gość: hol Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.gorzow.mm.pl 07.03.12, 20:01
        POlakowa winna zrobić sobie testy alergiczne choć wynik jest wiadomy mocne uczulenie na miasto Gorzów
        • Gość: Kain Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: 212.109.137.* 08.03.12, 15:53
          Polakowa zawsze faworyzował Gorzów i wreszcie się do tego przyznała. To się odbywało zawsze kosztem zielonogóskiego. Tak samo NFZ , który daje ruinie szpitala w Gorzowie więszy kontraky niż zielonogórskiemu.Kiedy wreszcie ktoś skończy tą zabawę i doceni szpital w Zielonej Górze
          • Gość: obserwator Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.gorzow.mm.pl 08.03.12, 18:00
            Marszałek- faworyzuje szpital w Gorzowie, totalna bzdura a kontrakt musi być większy, bo szpital ma oddziały, których nie ma w Zielonej Górze. Niektóre oddziały, które są wspólne w Gorzowie i w szpitalach na południu, dostały tam większe kontrakty ale o tym się nie mówi. Gdyby szpital w Gorzowie był lubiany, to dyrektor dalej byłby dyrektorem a przecież musiał odejść( czytaj zwolniono ) a teraz mówi się, że uciekł. Ale co niektórzy zapomnieli, że jak popłynie szpital, to razem z nim województwo, tylko gdzie będą się leczyć mieszkańcy miasta i okolic. Życzę zdrowia.
      • Gość: ula Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.gorzow.mm.pl 07.03.12, 20:03
        a ja mam uczulenie na Bukiewicz i POlakową
        • Gość: xyz Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.03.12, 20:17
          Gorzów, miasto kumoterstwa i nepotyzmu. Miasto kolesi, tak bardzo kolesiowate, że przymiotnik merytoryczny staje się meta abstrakcją. Długi szpitala to efekt stylu zarządzania a'la gorzowskie elity czyli koleś kolesia kolesiem pogania.
          M.in dlatego w roku 1994 syf ten opuściłem.
          • andy54 Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie 10.03.12, 11:44
            I masz rację że opuściłeś. Wielowiekowe przysłowie marynarzy mówi że szczury zawsze pierwsze uciekają. Nie teskniny za takimi jak Ty. A pisząc o złym zarządzaniu szpitalem, to proponuję najpierw poduczyć się na temat kto jest właścicielem i zarządcą szpitala, a później swoje twórcze myśli przelać na forum.
        • Gość: Bernard Ja Polakowej do tanca nie poprosze....!! IP: *.namao.albertacom.com 07.03.12, 23:53
          Hey,
          To ja powinno czegos nauczyc!:):):):)
        • Gość: Zbych Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: 212.109.137.* 08.03.12, 15:59
          Może jeszcze zabrać zielonogórskiemu szpitalowi trochę pieniędzy i wybudować onkologię w Gorzowie ! Proponuję wogóle dać wszystkie pieniądze do Gorzowa a Zielona Góra i tak jak zwykle sobie poradzi ! A jak nie to jeszcze lepiej dla Gorzowa
          • Gość: OBYWATEL Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.gorzow.mm.pl 08.03.12, 17:40
            Zielona Góra nigdy nic nie dała, nie da i dawać nie będzie.Ale to w Zielonej Górze podjęto decyzje, które dobiły gorzowskie szpitale ale o tym to się nie mówi. A te pożyczki, to szpital spłaca, mało tego musi jeszcze spłacać długi poprzedniej ekipy i prowadzić działalność bieżącą, czyli leczyć ludzi . Jeszcze raz pytam, gdzie są Ci ludzie którzy podjęli , te decyzje ale jest cisza. A jeżeli chodzi o pieniądze to właśnie ZG , właśnie je dostaje a nie daje. Może najwyższa pora, żeby zlikwidować ten twór, jakim jest to słabe województwo. Myślę , że decyzje i pomysły jednej pani, doprowadzą do jego likwidacji- najwyższa pora i wtedy ta osoba , gdzie indziej nie będzie miała nić do powiedzenia, bo tam będą ważniejsi od niej. POZDRAWIAM
    • blic na marginesie 07.03.12, 22:49
      W lubuskim. W Lubuskiem.
    • Gość: nicelus Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.12, 23:18
      mmmmmm000 napisał:

> Może lepiej byłoby powrócić
      > do nazwy łacińskiej LUSINIA

Gdzie taką nazwę znalazłeś?

• Gość: mmmmmm000 Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.net.pbthawe.eu 07.03.12, 23:29
        biblioteka Kórnicka dział map ;)
        • Gość: nicelus Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.12, 04:22
          mmmmmm000 napisał(a):

> biblioteka Kórnicka dział map ;)

Przypuszczalnie widziałeś na mapie Łużyce (Lusatia, Lusatiae Pars.), Dolne Łużyce (Lusatia Inferior) i Górne Łużyce (Lusatia Superior).

• Gość: nicelus Na mapach spotyka się też nazwy: IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.12, 04:39
          Dolne Łużyce - Lusatia Inferioris Pars

Górne Łużyce - Lusatia Superioris Pars

• Gość: mmmmmm000 Re: Na mapach spotyka się też nazwy: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.12, 09:42
            Nie, no przecież bym Łużyć z tzw. Ziemią Lubuską nie pomylił ;)
            • Gość: mmmmmm000 Re: Na mapach spotyka się też nazwy: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.12, 09:45
              Nazwę można też znaleźć na niemieckich stronach internetowych - w bazach - archiwach map.
              Niestety przez googla się tego nie znajdzie. Najpierw trzeba znaleźć stronę z takim archiwum, a dopiero później przeczesywać indeksy. Trzeba na to trochę czasu.
              • marek_p Lubuskie nie jest dla mnie żadną wartością 08.03.12, 13:18
                Inaczej jest ze szpitalem. W nim lekarze ratują życie gorzowianom, którym podnosi ciśnienie pani marszałek Polak i pani poseł Bukiewicz, z mężem Bukiewiczem (tym od akcji: Gorzów - bękart).
              • Gość: nicelus Re: Na mapach spotyka się też nazwy: IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.12, 13:57
                mmmmmm000 napisał(a):

> Nazwę można też znaleźć na niemieckich stronach
                > internetowych - w bazach - archiwach map.
                > Niestety przez googla się tego nie znajdzie. Najpierw trzeba znaleźć
                > stronę z takim archiwum, a dopiero później przeczesywać indeksy.
                > Trzeba na to trochę czasu.

Gdyby można było znaleźć, to bym nie pytał.

Poświęciłem wiele czasu na szukanie, ale takiej łacińskiej nazwy nigdzie nie spotkałem. Również we wszystkich historycznych łacińskich źródłach pisanych nigdzie takiej nazwy dla Lubusza i dla Ziemi Lubuskiej nie spotkałem.

Na swoich mapach Niemcy nadawali tym ziemiom swoje nazwy od swoich miast w ramach Nowej Marchii, Polacy swoje w ramach Wielkopolski. Podobnie czynili Pomorzanie i Ślązacy.

PS. Nazwa Ziemia Lubuska przetrwała właściwie nie za sprawą map, tylko za sprawą biskupstwa o takiej samej nazwie.

Siegismund Wilhelm Wohlbrück: Geschichte des ehemaligen Bistums Lebus und des Landes dieses Namens. Selbstverlag, Berlin 1829.

• Gość: mmmmmm000 Re: Na mapach spotyka się też nazwy: IP: *.net.pbthawe.eu 09.03.12, 01:10
                  Gdybyś mi wcześniej powiedział, to bym zwrócił uwagę. Oczywiście żart ;)
                  Nie szukałem nazwy. Wpadła mi w ręce zupełnie przypadkowo, kiedy zajmowałem się poszukiwaniami na temat polsko/niemieckiego pogranicza.
                  Kwestia Ziemi Lubuskiej jest jak wiesz historycznie mocno naciągana. Biskupstwa powstawały wszędzie tam, gdzie jakiś król chciał ustanowić swoje zwierzchnictwo. Biskupstwo w Lubuszu powstało według Glogera: "(...) dla wschodniej części Pomorza, przyłączonej do Polski, założył Bolesław biskupstwo we Włocławku, a dla części ziemi Lutyków, odzyskanej na Niemcach, biskupstwo w Lubuszu." Lusinia pochodzi od Lutyków, inaczej Wieletów.
                  Zaproponowałem na forum tą nazwę, bo to oznaczałoby powrót do najbardziej historycznie pierwotnej nazwy tych ziem ;D
                  • Gość: nicelus Re: Na mapach spotyka się też nazwy: IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.12, 13:32
                    mmmmmm000 napisał(a):

> Biskupstwa powstawały wszędzie tam,
                    > gdzie jakiś król chciał ustanowić swoje zwierzchnictwo.

To nie było takie proste, gdyż biskupstwo ustanawiał papież. Również Diecezję Lubuską ustanowił legat papieża Kaliksta II kardynał Idzi z Tasculum w 1124 roku.

> Lusinia pochodzi od Lutyków, inaczej Wieletów.

Po pierwsze. Związek części Słowian połabskich , którzy zwali się Lutykami (Dzikami), a wcześniej Wiletami (Wilkami) - LUTIZEN-BUND, zajmował teren całych obecnych północno-wschodnich Niemiec, łącznie z Berlinem, a nie tylko Ziemię Lubuską.

Po drugie. Też i dla Lutyków nigdzie nie spotkałem łacińskiej nazwy "LUSINIA", a przecież istnieją dokumenty łacińskie, jak chociażby słynny zapis niemieckiego kronikarza z przełomu X i XI wieku – biskupa merseburskiego Thietmara o charakterystycznym dla Lutyków sposobie podejmowania decyzji: "Libertas more Liuticio".

Tak więc, bardzo mi przykro, ale to co piszesz nie trzyma się kupy.

:(

• Gość: mmmmmm000 Re: Na mapach spotyka się też nazwy: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.12, 14:40
                      To nie może się trzymać kupy, bo nie da się skomplikowanych kwestii omawiać na forum, gdzie z założenia stosuje się skróty.
                      No jasne, że biskupów mianował papież, bo to przecież była kościelna struktura. Problem w tym... na czyją prośbę, to biskupstwo było ustanawiane. Zwyczajowo zwierzchnictwo "cywilne" choć również z nadania kościelnego nad powoływanym biskupstwem sprawował król (lub cesarz). Ale to są tak oczywiste rzeczy, że wydaje mi się, że nawet o tym nie trzeba pisać. Dlatego Polska nie przyjęła chrztu bezpośrednio od Niemców czyli inaczej mówiąc nie Niemcy wnioskowali o biskupstwo w Gnieźnie, ale Czesi. Po prostu chciano uniknąć bezpośredniego zwierzchnictwa Niemców. Oczywiście cesarz Otton, który sprawował "pieczę" nad tymi tereami musiał wyrazić zgodę.
                      Odbywało się to w taki sposób, że "ktoś" w imieniu Kościoła (jakiś chrześcijański władca lub np. zakon) podbijał jakiś teren, ustanawiał tam swoją władzę i wnioskował o biskupstwo jako dla terenów już chrześcijańskich. Potem mógł na takim terenie ustanowić np. księstwo. Zwykle wiązało się to z lennem czyli rodzajem zapłaty od papieża - prawem do ściągania podatków przez tego, który dany teren podbił. Dziesiąta część z tego trafiała do papieża.
                      Ate to są przecież "oczywiste oczywistości". Szkoda się na ten temat rozpisywać.

Wieleci mieli swoje własne państwo. Poszli inną drogą niż Piastowie. Po prostu opierali się chrystianizacji, dlatego cesarz Niemiec dostał od Papieża wolną rękę i ich po prostu wybito. Sukcesywnie ich terytoria ograniczano, aż do całkowitej eksterminacji. Cholera jestem totalnym wrogiem tego g..na pod nazwą Wikipedia. Każdy pisze tam co chce i jak chce, a potem buduje się na tym historię.
                      Wieleci mieli sporych rozmiarów państwo oparte o Odrę od wschodu po Elbę na zachodzie. Jednak trudno to uznać za państwo w znaczeniu katolickim. Podobnie było z Prusami. Wiadomo, że nie mieli struktur chrześcijańskich, nie mieli króla z "namaszeczenia" papieskiego, więc jako tacy nie mieli struktur państwowych. Jednak mieli swój kaj ze swoim "rządem" (jak by go nie zwać) na długo przed powstaniem państwa polskiego. Z wczesnych zapisków wynika, że to właśnie głównie z nimi pierwsze państwo polskie prowadziło najbardziej krwawe wojny. Dzisiejsze tereny Ziemi Lubuskiej wchodziły w skład państwa Wieletów. Dlatego w moim cytacie jest fragment "z części (kawałka) ziem należących do Lutyków...". Biskupstwa nie stworzono z całego terytorium wieletów, a tylko z części "lubuskiej". Być może była to nagroda dla Polaków w zamian za pomoc w walce z Wieletami.
                      Gdybym wiedział wcześnie, że cię ten temat tak inetesuje, to bym zapamiętał mapę z nazwą. Może bym i kopię zrobił :)
                      Nazwa Lusinia odnosi się do TERENU, a nie do osób. Napisałeś: "Libertas more Liuticio" czyli prawo obyczajowe (zwyczajowe) Lutyków. Być może inaczej brzmiało by to: "Libertas more at terra Lusinia" (albo Liusinia) ale tego niestety nie wiemy :) Nie możemy więc tego wykluczyć.
                      Trzeba po prostu szukać dalej...
                      • Gość: nicelus Re: Na mapach spotyka się też nazwy: IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.12, 22:55
                        mmmmmm000 napisał(a):

> To nie może się trzymać kupy, bo nie da się skomplikowanych
                        > kwestii omawiać na forum, gdzie z założenia stosuje się skróty.

Nie wiedziałem, że odpowiedź na pytanie, skąd wziąłeś dla Ziemi Lubuskiej nazwę "Lusinia" może okazać się tak skomplikowana. Jeżeli ja bym coś takiego napisał, to potrafiłbym uzasadnić z podaniem źródła.

• mmmmmm000 Re: Na mapach spotyka się też nazwy: 10.03.12, 01:28
                          Ech...
                          Popatrz na kontekst w jakim to zostało napisane!!!

"Może lepiej byłoby powrócić do nazwy łacińskiej LUSINIA podobnie jak Silesia powróciła na Śląsku ;D "

Widzisz emotikon na końcu zdania ?
                          To był żartobliwy "pomysł" na powrót do nazwy terenów w czasie, gdy nie były nazywane "Ziemią...".
                          Widzę, że dla ciebie jest to temat ważny i podchodzisz do tego bardziej naukowo niż "popularnie". Przewertuję przy czasie swoje archiwa, może coś gdzieś jeszcze znajdę. Temat jest dość stary, bo można gdzieś sprzed niecałych 10 lat.
                          • mmmmmm000 Re: Na mapach spotyka się też nazwy: 10.03.12, 01:33
                            Szukałbym tej nazwy nie tyle w kontekście Ziemi Lubuskiej, ale czegoś co tam było PRZED Ziemią Lubuską. O ile sobie przypominam, to szukałem wtedy materiałów na temat terenów przed powstaniem państwa polskiego w kontekście św. Wojciecha. Powoli zaczynam sobie przypominać.
                            • Gość: nicelus Ziemia Lubuska IP: *.dip.t-dialin.net 16.03.12, 09:17
                              mmmmmm000 napisał:

> Szukałbym tej nazwy nie tyle w kontekście Ziemi Lubuskiej,
                              > ale czegoś co tam było PRZED Ziemią Lubuską.

Pierwsze ślady człowieka na środkowym Nadodrzu pochodzą z ok. 40.000 roku przed narodzeniem Chrystusa. W kopalni żwiru w Vogelsang w 1986 roku znalezioną siekierkę, liczne drobne narzędzia i resztki upolowanej zwierzyny. Znalezisko należy do kultury wytworzonej przez homo sapiens neanderthalensis - Neandertalczyka, który wytwarzał narzędzia, był znakomitym myśliwym. Polował na mamuty, nosorożce, jelenie, renifery, bizony. Resztki niektórych z tych zwierząt też znaleziono w kopalni żwiru.

Od tego czasu rzez ponad 40.000 lat na środkowym Nadodrzu następowały po sobie różne kultury, aż w końcu, przed 66 laty, zza rzeki Bug przywędrowali ludzie nazywający siebie "Lubuszanami". Jakie były wcześniejsze dzieje tego ludu dokładnie nie wiadomo, ale czas przynosi coraz to nowe odkrycia. Na przykład brzmi bardzo swojsko:

"Ludzie z jaskini rudego jelenia", łączą w sobie cechy osobników prymitywnych i te, które są charakterystyczne dla człowieka współczesnego.

;D

• Gość: nicelus Ziemia Lubuska IP: *.dip.t-dialin.net 16.03.12, 09:05
                            mmmmmm000 napisał:

> ... powrócić do nazwy łacińskiej LUSINIA

Ziemia Lubuska po łacinie to Terra Lebusana.

• wolfenstein3d mówiłem że ten dyrektor 10.03.12, 12:39
      co tam był to był kretyn.

w jednym wywiadzie dla prasy podał "dług? a co mnie obchodzi dług"

dostał kasę od państwa i wzrosły możliwości zaciągania kredytów z czego skorzystał pogrążając szpital.

zapewnienie jego istnienia było ważniejsze niż uratowanie parę bytów ludzkich więcej. Dlatego że bez szpitala umrze ich znacznie więcej.
    • Gość: fel Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.gorzow.mm.pl 10.03.12, 15:48
      Polakowa dobrych ludzi zwalnia , gnoi a Z-ce dyrektora który został wyrzucony z roboty ze szpitala w stargardzie dostaje awans na dyr departamentu zdrowia
      Ciekawe czy nowa dyrektor nie będzie chciała żeby zrobić jej fuche w domu
      Jaki marszałek tacy pracownicy im gorszy tym lepszy
      Politycy z gorzowa maja w dupie szpital nic nie robia tylko grzecznie [potakuja Bukiewiczowej i POlakowej
      Czas przyjdzie na rozliczenia i to bardzo szybko
      • Gość: Marta Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.gorzow.mm.pl 11.03.12, 18:56
        A kto zadłużył ten Szpital ? to wam odpowiem Politycy i Lekarze, politycy bo podejmowali decyzje mądre i jedynie słuszne, lekarze doili szpital, prywata kwitnie do chwili obecnej a zarobki maja ponad możliwości finansowe szpitali. a do chwili obecne politycy chcą podejmować jedyne i słuszne decyzje ogłupiając społeczeństwo że całe zło to tylko szpital , jeżeli ma się szpital zlikwidować po co nam Lubuskie, program naprawczy już po cichu ujawniany znowu ma polegać na zwolnieniu salowych, pielęgniarek , administracji a wysokie zarobki tych co szpital zadłużyli mają pozostać i to ma być program naprawczy na chwile bo za rok będzie to samo
    • Gość: ciekawy Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.gorzow.mm.pl 11.03.12, 19:15
      Ciekawy jestem kto zostanie dyrektorem
      • Gość: gol Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.gorzow.mm.pl 11.03.12, 20:11
        Jakubek
      • Gość: gorzowianin Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.play-internet.pl 11.03.12, 20:13
        o ile znajdzie sie taki frajer, bo powinien pamiętac, co zrobili obecnie panujący z tymi, którym się chciało coś zrobic z tym b......m
        • Gość: Zdumiony Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.gorzow.mm.pl 14.03.12, 16:37
          Jestem po wrażeniem wystąpienia Rady O w Szpitalu pierwszy raz oglądałam przedstawienie o takim charakterze Szefowie oddziałów wystąpili w roli łagodnych owieczek zatroskanych sytuacją w szpitalu robiąc wrażenie jakby to ktoś inny w szpitalu narobił nadwykonań i zadłużył Szpital jakby to kto inny remontował ponad miarę ich oddziały i kto inny zarabiał więcej jak dyrektor Szpitala a nie oni oczywiście znowu są winne Pielęgniarki ,Salowe ,Obsługa i administracja , no cóż trzeba zwolnić ten przerost zatrudnienia a najlepiej żeby dać im do dyspozycji Oddziały. Rada Oszołomów próbuje zadbać o swoje dupy a zarazem zrzucić odpowiedzialność na wszystkich tylko nie na nich , jest nadzieja że Związki nas obronią bo teraz tylko w nich nadzieja
          • Gość: znaJOmek Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.gorzow.mm.pl 15.03.12, 00:15
            ordynatorzy was sprzedali za swoje wynagrodzenia
            teraz wolna droga, żeby was zniszczyć
            • Gość: Zwiazkowiec Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.gorzow.mm.pl 15.03.12, 15:49
              Teraz to wam Związki potrzebne żeby za was walczyły , zwolnić Przerost kadr z wielką Kadrową na czele, 160 pracowników w administracji , 120 kierowników różnej maści,&00 pielęgniarek z 40 pracowników warsztatowych elektryków stolarzy hydraulików 100 salowych i na to tylko 250 Lekarzy którzy muszą zarobić na wszystkich co zapisani wyżej, kto tu na kogo pracuje?. a wy chcecie Związki wołać na obronę chyba że bronić tych co na was pracyją
              • Gość: gggg Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.12, 07:27
                To chyba ktoś z Lancetu
    • Gość: nicelus Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.dip.t-dialin.net 16.03.12, 13:00
      Mam nadzieję, że nie będzie pracował w tym samym banku, któremu dał 1,5 mln prowizji.

:D

• Gość: ciekawy Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.gorzow.mm.pl 16.03.12, 14:58
        No własnie mam nadzieje że to ktoś sprawdzi bo przecież jest kontrola tej pożyczki gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,88510,11304180,CBA_wraca_do_gorzowskiego_szpitala.html
        • Gość: Vicki Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.gorzow.mm.pl 16.03.12, 16:36
          Szkoda. Ostatni normalny odchodzi!
          POWODZENIA
          • Gość: ktos Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.gorzow.mm.pl 16.03.12, 17:37
            Normalny buahahahhahaha pajac i tyle
          • Gość: dtyj Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.gorzow.mm.pl 16.03.12, 21:08
            najnormalniejszy z "normalnych" szkoda..................
            • Gość: Pikus Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.play-internet.pl 16.03.12, 21:32
              To On postawił ten szpital na nogi.
              Brak jego optymizmu, uśmiechu i dobrego słowa.
              Zgadzam się z przedmówcą. szkoda!
              Falubaz tryumfuje.
              • Gość: nicelus Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.12, 16:00
                Pikus napisał(a):

> To On postawił ten szpital na nogi.

Na czym stał wcześniej?

• Gość: opier Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.gorzow.mm.pl 17.03.12, 18:48
                  Kamil sam sobie pisze pochwały
                  Nie bedzie Ciebie i też bedzie coś sie działo
                  Choc trzeba powiedzieć że nie mało zrobiłeś
                  • Gość: ele ! gdzie głupek Re: Szpital idzie na dno. Za nim pójdzie Lubuskie IP: *.199.110.109.in-addr.arpa 18.03.12, 15:38
                    Gdzie ten głupek z gorzowa czy poznania co to mi wmawiał ze na szpital gorzowski nie ida wieksze kontrakty ??? ty głupku z goszuwka czy poznania teraz masz czarno na białym !!
                    ida kolosalne pieniadz kosztem innych szpitli ! bo jestescie pasożyty !! nieroby !!!

Lubuszanie Zielonogórzanie ! wiecie z czym sie mi kojarzy gorzówek i jego mieszkancy ?
                    tylko ze słowem dawaj !!! dawaj !!!! setki mln zł ida w ten powiatowy gorzówek i wiecznie im mało !! te pasożyty myla ze wszyscy mieszkancy Lubuskiego maja pracowac na gorzów !!!
                    bo inaczej rozwala Lubuskie !!!!
                    • Gość: Ania Re: Szpital idzie na plusie a lubuskie na dno IP: *.gorzow.mm.pl 18.03.12, 17:36
                      Szpital Gorzowski za 2011 rok ma lepsze wyniki Finansowe niż Szpital w Zielonce i to jest duże zaskoczenie nawet dla polityków z południa , w ostatnich trzech latach dług szpitala w zielonce podskoczył do 50 milionów złotych i dalej się zadłuża , krzyk Polakowej o zadłużeniu gorzowskiego szpitala ma przykryć złe wyniki Zielonogórskiego ,tendencji szybkiego zadłużania się Szpitala nie pomagają nawet wysokie kontrakty z NFZ kosztem pomniejszych szpitali. widać co zlikwiduje Lubuskie już nie potrzeba gorzowskiego ale Zielonogórski szpital wystarczy. Powodzenia Falubazy
                      • Gość: ele moja uwaga ! Re: Szpital idzie na plusie a lubuskie na dno IP: *.199.110.109.in-addr.arpa 19.03.12, 09:32
                        Ania ! To typowa odpowiedz debila nieroba z goszuwka wielkiego !

Gdzie te zaplute mordy nierobów co to stale twierdza ze ZG zyje kosztem goszuwka wielkiego
                        liczby !
                        87.5 mln zł udzielonej pożyczki dla szpitala w gorzowie ! [ jako jedyny w Polsce dostał ! ]
                        46 mln zl poreczenia kredytu !
                        22 mln zł z funduszu unijnego ! [ ZG tylko 14,5 mln zł ]
                        [i zwiekszony kontrakt by ratowac szpital gorzowski , czytaj kosztem innych szpitali w woj Lubuskim bo jak sie da wiecej goszuwkowi to zabierze sie innym szpitalom i tym samym mniej zarobi personel szpitali , pielegniarki technicy lekarze salowe ]

Pytam was gorzowskie nieroby pasożyty !!! kto tu zyje czyims kosztem ??? !!!!

moze mmmmOOO jakies słowo wstępne wygłosi ? bo na wykrzywione mordy z wielkiego goszuwka nie licze bo to nieuki pasożyty i nieroby !!!! ich jedyny cel w ich zasranym życu jest
                        jest PASOŻYTOWANIE !!!! [ i zazdroscic pracowitosci mieszkanców ZIELONEJ GÓRY ]
                        • Gość: hiro Re: Szpital idzie na plusie a lubuskie na dno IP: *.gorzow.mm.pl 19.03.12, 09:42
                          ty masz na nas pracować! myć mi samochody i nie szczekać!
                        • Gość: hiro Re: Szpital idzie na plusie a lubuskie na dno IP: *.gorzow.mm.pl 19.03.12, 09:50
                          aaaa ty teraz z pogranicza togo i ghany nadajesz;-)))))))))))))))))))))))
                          wiem! tam nie ma żydów! ale dlaczego murzynom samochody myjesz?
                        • Gość: nicelus Re: Szpital idzie na plusie a lubuskie na dno IP: *.dip.t-dialin.net 19.03.12, 13:44
                          ele moja uwaga ! napisał(a):

> ... kto tu zyje czyims kosztem ??? !!!

Samorządowcy i urzędnicy wojewódzcy żyją kosztem podatnika. To jest chyba bezsporne?

Jeżeli województwo jest gospodarczo kiepskie i małe, to i obciążenie dla pojedynczego podatnika jest duże. Koszt utrzymania tego województwa, to nie tylko płace dla polityków i urzędników, ale i finansowanie ich pomysłów, jak na przykład utrzymywanie lotniska bez połączeń, albo zadłużenie szpitala i oddawanie pieniędzy podatnika bankom na obsługę długu.

Takie województwo...

• Gość: ania Re: Szpital idzie na plusie a lubuskie na dno IP: *.gorzow.mm.pl 19.03.12, 19:30
                            zadłużenie Szpitali nie Szpitala Ciemnogrodzie bez tramwajowy
                            • Gość: ele do mmmmOOO ! Re: Szpital idzie na plusie a lubuskie na dno IP: *.199.110.109.in-addr.arpa 21.03.12, 08:04
                              Co polotu zabrakło ? czy liczby powaliły ciebie mmmOOOO ? a liczyłem na ciebie !!!!

bo na te mordy wykrzywione z goszuwka nie licze bo wiekszosci to motłoch który nie jest zdolny do prawidłowego rozumowania rzeczy !!!

KTO TU KOGO OBŻERA ?
                              • nadworny_psychoanalityk Ele jak poprawnie zaczniesz pisać słowo Gorzów 21.03.12, 10:54
                                oraz przestaniesz ubliżać braciom większym z Północy to może ktoś z tobą poważnie na forum podyskutuje bo teraz jak na razie to robisz za wiejskiego przygłupa z Zielonej Góry.
                                • Gość: ele do analityka Re: Ele jak poprawnie zaczniesz pisać słowo Gorzó IP: *.199.110.109.in-addr.arpa 22.03.12, 08:39
                                  Psycholu z goszuwka wielkiego !!
                                  Nie Jestescie Bracmi Większymi ! bo TO MY ZIELONOGÓRZANIE JESTESMY NAJWIEKSZYMI !
                                  [ Zielona Góra i gmina Zielona Gora ma razem 135 tys mieszkanców ! wy razem z gorzowska gmina która juz połkneliscie macie 125 tys mieszkanców ! ]

ZIELONA GÓRA JEST NAJWIEKSZA !

To ze mnie nazywasz wiejskim przygłupem to poczytam sobie za zaszczyt ! bo nic dla Polaka
                                  Słowianina nie jest droższe niz wyzwiska zydo-chazarów !!!!

ale do rzeczy ! co gorzowiaki liczby powaliły co ? mordy w kubeł i udajecie ze deszcz pada !
                                  darmozjady jestescie !!! pasożyty !!!! nieroby i nieuki !!!! macie kompleks powiatowy !!!
                                  i wielka chec do życia na cudzy koszt !!!! [ czytaj na koszt woj Lubuskiego !!! ]

marka Gorzowa Wielkopolskiego jest szpital !!! Gorzów to długu !!!! długi to Gorzów !!!!!
                                  • Gość: gorzowianin Re: Ele jak poprawnie zaczniesz pisać słowo Gorzó IP: *.play-internet.pl 22.03.12, 09:34
                                    człowieku, wyluzuj, bo miejsce na walczaka trzeba będzie ci przygotowac...
                                    Nienawiśc cię zaślepia, a wystarczy trochę poczytac. I to nie statystyk polakowej, bo te nie są po prostu prawdziwe, a chociażby opracowań Lubuskiego Centrum Zdrowia Publicznego, a wówczas może zrozumiesz o co chodzi z tym szpitalem i długiem.
                                • Gość: zyzul Re: Ele jak poprawnie zaczniesz pisać słowo Gorzó IP: *.gorzow.mm.pl 22.03.12, 17:40
                                  Jak Dyrem zostanie S. a jego zastępcą D. a Hemuś M będzie wiodącym o9nko a Haj będzie głównym chirem to uwierzę że przyszło Nowe z Zielonej które zadziwi Swiat
                                  • Gość: ajajaj Re: Ele jak poprawnie zaczniesz pisać słowo Gorzó IP: *.play-internet.pl 22.03.12, 18:46
                                    Haj został dzisiaj zastępcą w Kolejówce
                                    • Gość: hak Re: Ele jak poprawnie zaczniesz pisać słowo Gorzó IP: *.gorzow.mm.pl 25.03.12, 20:09
                                      Piotr na szefa szpitala ? ja wolę Moskwe / jego broń boże ją/
    • wolfenstein3d dając pieniądze zawsze szkodzisz 21.03.12, 19:00
      najlepszym lekarstwem na biedę jest kop w d**ę i zaciśnięcie pasa

a nie dawanie pieniędzy komuś kto nimi nie umie gospodarować bo się zadłuża.
      • Gość: gul Re: dając pieniądze zawsze szkodzisz IP: *.gorzow.mm.pl 21.03.12, 20:37
        Polakowa już wie kto bedzie dyrektorem szpitala w Gorzowie
        Wybrała sobie komisje konkursową jak sie patrzy po kiego chu...a ten cyrk z wyborem
        Ja stawiam na Grubego Piotrusia i to bedzie koniec tego szpitala.
        Ale PO bedzie lozliczona z wszystkiego
        Gorzowscy politycy maja wszystko głęboko w du..ie
        co ich obchodzi szpital waqżne jest trwać radi za diete posłowie za dużą kase itd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka