Dodaj do ulubionych

Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum h...

18.04.12, 21:01
„I słowo ciałem się stało”, byłem, widziałem i niestety to co zobaczyłem wprawiło mnie w wielkie osłupienie. Ta wielka inwestycja jest kolejnym koszmarkiem architektonicznym na mapie naszego miasta. Nie tylko na zewnątrz Nova Park wygląda ohydnie, bo co tu dużo mówić „sraczkowata” elewacja oraz materiał budowlany ,który wygląda jak nieotynkowany pustak, powoduje ,że galeria wygląda ohydnie. Gorzowska świątynia handlu niestety w środku wygląda jeszcze gorzej. W średnowieczu Katedry (przepraszam za religijna metaforę) miały za zadanie nie tylko być miejscem modłów miały także swoją potęgą i pięknem oszałamiać. Świątynie handlu też powinny oszałamiać pięknem, gustem i powodować że idzie się tam nie tylko po zakupy , ale przede wszystkim spędzić czas wolny, to miejsce powinno być piękne a gorzowska galeria taka nie jest. Jakość materiałów jest bardzo niska, posadzka to zwykłe kafelki nawet nie antypoślizgowe, jakość wykończenia to istna fuszerka to wygląda tak jakby robotnicy nie wyrobili się do otwarcia i pozostałe prace będą dokańczane w następnych dniach. KOSZMAR. Byłem w kilku tego typu obiektach KAŻDY powtarzam każdy jest ładniejszy, polecam zobaczyć jak wygląda zielonogórska Focus park, polecam przepiękną Cuprum Arena w Lubiniu, zobaczcie państwo galerie Legnicy, wszędzie tam jest przepych , gust, piękno architektury. W tych galeriach po prostu chce się być. Nova Park wygląda jak nieco większa Panorama. TRAGEDIA!!! Wielkie rozczarowanie, czyli po gorzowsku. Niestety Nova Park kontynuuje swoja architektura i wyglądem takie gorzowskie „perełki” jak Dominanta, budynek Plaza (ul. Sikorskiego), Bulwar i inne… Szkoda bo myślałem ,że inwestor Ascany bardziej się postara. Jest to oczywiście bardzo subiektywna opinia, dlatego z ciekawoscią czekam na Państwa. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • highlanderz7wzgorz Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum h... 18.04.12, 21:04
      zdjęcia nr 37 i 85-baaaardzo wymowne, pokazują skutki pazerności i łakomstwa....
      • Gość: Bernard Cieszy obecnosc PiSowcow na forum... IP: *.namao.albertacom.com 18.04.12, 21:44
        Hey,
        A galerii NoVa i Gorzowianom zycze samych sukcesow!!!!
        Go Gorzow GO!!!!!!!
        :):):):)
        • Gość: Zielonogórzanin Re: Cieszy obecnosc PiSowcow na forum... IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.04.12, 12:50
          Gratulacje dla Gorzowa. Polecam zielonogórskim radnym popisu. Prezydent Gorzowa i radni tego miasta widzą czynnik miastotwórczy w takich inwestycjach. radni zielonogórscy blokują wszystko co nie jest pomnikiem (jedynie słusznym), albo kościołem. Czekają poza tym, że przyjedzie ktoś na białym koniu i sypnie złotem i oni wtedy wybudują wieeelką fabrykę wagonów, albo czołgów albo..?, ważne żeby była fabryka i z kominami - koniecznie!!
      • Gość: oedaT Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum IP: *.kwidzyn.mm.pl 19.04.12, 22:44
        85 - takim chcę widzieć miłościwie nam panującego
    • gorzowianin-on Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum 18.04.12, 21:47
      Dokładnie. Wygląd tego czegoś woła o pomstę do nieba. Zewnątrz to zwykła makabryła. A wewnątrz? Jeszcze gorzej!
      Po pierwsze płytki: układający je byli chyba piani.
      Po drugie puste powierzchnie: wygląda to żenująco.
      Po trzecie tandetne aplikacje zakrywające puste powierzchnie i umiejscowione nad kondygnacjami.
      Po czwarte to żadnych interesujących marek w tym koszmarze Gorzowa nie ma.
      A otwarcie? Żałuję że tam w ogóle poszliśmy! Gdybym szybko nie zareagował i nie zakrył żony tracając przy tym "napastniczkę" biegnącą do sklepu to wyszłaby z tamtąd z podbitym okiem. Dobrze że dzieci są na wycieczce bo ciężko byłoby je upilnować w tłumie tej chołoty.
    • Gość: eFGe Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.12, 21:53
      Ale czego się spodziewałeś? Już od dawna Gorzów idzie w kierunku miasta powiatowego. Nawet obecne władze mają zbyt ciasne umysły aby ogarnąć to miasto. Przykładem tego jest ta konferencja na zdjęciach z udziałem najważniejszej osoby w mieście, jakby to była inwestycja gdzie NASA będzie badać próbki z kosmosu :). Jeżeli z okazji otwarcia średniej w skali kraju galerii handlowej robi się takie wesele, to naprawdę poziom rozwoju Gorzowa sięgnął chyba dna.
      • gorzowianin-on Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum 18.04.12, 22:08
        Bo nasz prezydent ma w głowie tylko jedno: "wielki" Gorzów lepszy od Zielonej Góry. Jego działania mają na celu ciągłą konkurencję z ZG. Tylko że ta konkurencja jest tylko z naszej strony. Oni w ogóle się na nas nie patrzą i robią swoje. Zazdroszczę im ich prezydenta. U nas wszystko jest robione na pokaz za grube miliony byleby tylko Jędrzejczak mógł powiedzieć "lepsze niż w ZG". Pozatym to słysząc 75tys. m2 miałem nadzieję na naprawdę dużą galerię. Co to jest 32tys. m2 powierzchni handlowej? Nie ma się z czego cieszyć tylko trzeba płakać nad głupotą naszych mieszkańców.
        • Gość: Nova krova Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 22:11
          Dziwię się ludziom, po co tam w ogóle poleźliście? Przecież ten pierwszy tydzień przewidziany jest dla naprawdę maluczkich (rozumkiem).
        • Gość: hiro Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum IP: *.gorzow.mm.pl 24.04.12, 18:14
          > Bo nasz prezydent ma w głowie tylko jedno: "wielki" Gorzów lepszy od Zielonej G
          > óry. Jego działania mają na celu ciągłą konkurencję z ZG.
          a co w tym złego?!
          rywalizacja podnosi morale zawodnika..
      • Gość: asd Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.12, 22:12
        coś w tym jest eFGe. Ja stawiam na kwartał od teraz, wtedy będzie wszystko wiadomo czy Nova zakończy się klapą czy też ubarwi tą część zawarcia. Przynajmniej jest w miarę estetyczna w porównaniu do pozostałości po fabryce Ursusa. Traktując to jako punkt odniesienia, to wszystko jawi się jako rewelacja. Niestety życie jest bardziej brutalne, Nova to nie Nasa, a TJ to nie Kazimierz Wielki... ani nawet "skromny" Dutkiewicz...
    • alt.er.ego Zagadka 18.04.12, 22:19

Ile kurczaków musi stracić życie by wypełnić po brzegi kubełek KFC z napisem "Life tastes great !" ?
      • alt.er.ego Re: Zagadka 19.04.12, 00:53

Po dniu pełnym wrażeń, wielkich zakupach i pysznym posiłku w Novej, czas teraz odpocząć i strawić te wszystkie tysiące kalorii, zastanawiając się nad rozwiązaniem zagadki. Najlepiej przy kojącej muzyce na dobranoc :-)

• Gość: swat Re: Zagadka IP: *.net.pbthawe.eu 19.04.12, 01:24
          ...ale z ciebie gościu wieśniak. normalnie słoma z butów!
          • alt.er.ego Re: Zagadka 19.04.12, 01:57

Ze wsią kojarzą mi się raczej klapki na oczach.

Nie wiem co niewłaściwego jest w refleksyjnym spojrzeniu na rzeczywistość i próbie zobaczenia jej z... innej perspektywy. Ale nie zaprzątaj sobie tym głowy, mam nadzieję, że kurczak nie stanął kością w gardle. Kolorowych snów.
    • lebonheur Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum h... 18.04.12, 22:31
      Postawiono wiec jeszcze jedna skarbonke mieszkancom Gorzowa Wlkp.! Obcy kapital drenuje kieszenie biednych i sredniozamoznych a prezydent mowi o "miejscach pracy". Panie Prezydencie, a co z siecia mniejszych sklepow ? To tez "miejsca pracy" ! Maly Gorzow ma juz 2 molochy, mieszczace w sobie kiepskie, tandentne firmy. I skad te tlumy, te przepychanki ??? Mieszkam w ponad milionowej aglomeracji : jest jedno jedyne "shopping center" z 270 sklepami...
      • Gość: chory szczęśliwy Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum IP: *.gorzow.mm.pl 18.04.12, 22:56
        to co mają powiedzieć mieszkańcy Nowego Jorku lub Tokio jedno miasto z 19 milionami
        mieszkańców a drugie z 50 milionami przestań my Polacy to wiochmeni O TAK gdy bogaci pokazywali prawdziwą głębokość swojej kieszeni a biednych traktowano jak bogatych to polska
        była by kimś jak mi ludzie na osiedlu dokuczają że udało mi się z biedy wyjść oni mają na dwie
        strony mieszkanie a ja na jedną i mnie nazywają bogaczem mam jednego rodzica który chciał coś robić a ja z moją siostrą jestem chory i te tupanie nuszką o sprzeciw że my mam lepiej a oni gorzej
      • Gość: jona Re: do lebonheur IP: *.access.telenet.be 18.04.12, 23:47
        kiedys wspominales cos o Belgii i A'pen -tam nie ma miliona a wiec pewnie masz na mysli BXL, gdzie od wielu lat tocza sie boje o galerie handlowa, bo poki co w tej ponad milionowej aglomeracji sa 3 galerie z lat 70 ,ale zadna nie ma 270 sklepow.A wiec skad te bajki,a moze to nie w Bxl??? Tu jest tragedia, bo politycy wlasnie pilnuja swoich interesow i nie pozwalaja na budowe nowej galerii handlowej (sa 3 i 1 rue Neuve oraz jakies uliczki handlowe w dzielnocach).A wiec tak jak kiedys juz probowales nie wciskaj ludziom ciemnoty, bo pod tym wzgledem Gorzow jest lepszy....
        • Gość: asd Re: do lebonheur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.12, 09:42
          Widzisz Droga Jono, bo tam dba się o lokalnych przedsiębiorców i pracodawców. Tam jest TRADYCJA prowadzenia biznesu, która jest kultywowana od wielu lat. Są jeszcze pozory (przynajmniej pozory, bo to się zmienia z tego co ostatnio słyszałem) dbałości i solidarności społecznej, wyrażającej się w dbałości o interes bliskiego sąsiada. Ja kupię u Ciebie, Ty kupisz u mnie, razem wychodzimy na Świat. W Polsce nic takiego z przyczyn historycznych nie miało szans się wyrobić. Wręcz na początku lat 90-tych zachłysnęliśmy się "Zachodem", ale nie takim jakim on jest (np. socjaldemokracją zachodnich Niemiec), ale porządkiem narzuconym przez neoliberalnych doradców pewne ministra B. W konieczne reformy gospodarcze wpleciono ideologiczne zapatrzenie w utopijny świat liberalizmu gospodarczego. Polskie firmy skazano na konkurencję, do której nie miały czasu i szans się dostosować. Teraz władza w imię tych samych reguł lansuje koncepcje supermarketów i galerii handlowych. Tzw. sieciówek, które mogą konkurować ceną, a zarazem wymuszać umowy śmieciowe i korzystne rozwiązania dla siebie.

A osobną kwestią jest podejście polskich przedsiębiorców.. które też pozostawia wiele do życzenia.
          • Gość: jona Re: do asd IP: *.access.telenet.be 19.04.12, 10:29
            a slyszales o dobru ogolu a nie jednostki??? Akurat tak sie dzieje, ze uczestniczylam w paru zebraniach nt jednego z centrow handklowych i wiem,kto jego budowie przeszkadza. To nie jest dbalosc o lokalnych przedsiebiorcow (takich tutaj juz od lat 80 praktycznie nie ma,nieliczac paru dziestu polskich czy arabskich sklepow)tylko o wlasne d... przez kilku lokalnych-prowincjalnych politykow.O tym nawet mowi sie w mediach,ale poki co oni gora, bo powoluja sie nie na lokalnosc firm tylko na ekologie (a to centrum handlowe bedzie za wysokie ,a to bedzie za blisko lotnisko,a to za blisko kanalu,etc).A czy myslisz,ze tutaj nie ma umow smieciowych (od pracy w ministerstwach czy urzedach jako kontraktowiec po tymczasowa prace w handlu??? Takie sklepy jak np lidl wszedzie na swiecie licza na zyski i nie traktuja pracownika charytatywnie. Daja kontrakty na pol etatu,a ludzie pracuja na caly z nadgodzinami (to nie liczy sie do emerytury).A po 2-3 latach zmieniaja personel.Mowie znajomym,ze moje prowincjonalne miasto w ciagu ostatnich lat zyskalo 2 galerie i wielu nam tego zazdrosci.
            • Gość: asd Re: do asd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.12, 12:04
              Moja Droga, właśnie o tym mówię, że to tez się kończy niestety na Zachodzie. Też mam znajomych w krajach BeNeLuxu i też co raz częściej słyszę narzekania. Nie ma przeciwnika, który mógłby wykorzystać niezadowolenie pracobiorców do wywołania rewolucji komunistycznej, to też nie ma hamulców w wykorzystywaniu ludzi. Tak niestety rządzi się Świat, a napór taniej azjatyckiej i w przyszłości afrykańskiej siły roboczej niestety tylko wzmocni te nastroje. Nie chcę być złym prorokiem, ale jeżeli Europa nie wyrwie do przodu to niestety czeka ją następne 50 lat zjazdu finansowego i wyrównywania poziomów z biedniejszymi krajami. A patrząc na ksenofobiczne, skrajne nastroje tam (ostatnio słyszałem kilka historii z Brukseli) i tu (np. co wygaduje pewien pan prezes) to nie wróży to pokojowo...
              • Gość: jona Re: do asd IP: *.access.telenet.be 19.04.12, 14:23
                hahaaaaaaa slyszales kilka historii z Brukselii, masz znajomych w Beneluxie-to brzmi jak jedna pani drugiej pani............Ja nie pisalam o Beneluxie tylko o Belgii ktora znam bardzo dobrze z bliska.W Luxie i NL,a nawet we VL to duzo lepiej wyglada jak w samej stolicy UE. Juz pare razy lebonheur polemizowal na tym forum wciskajac ciemnote, bo niewielu moze to zweryfikowac. Europa zach juz od wielu lat walczy np z bieda. W tej chwili BXL ma najwiekszy problem z Cyganami ze Slowacji. Maja obywatelstwo UE a wiec nie mozna ich wyrzucic z dworca,bo oni i tak twierdza ze mieszkanie na dworcu i bycie bezdomnym w Belgii jest lepsze jak na Slowacji.
                • Gość: jona Re: do asd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.12, 21:32
                  ja nie jestem przeciwko twojemu zdaniu . Tylko piszę Ci sam słyszę od swoich znajomych.

Mam - jak mi się wydaje - zaufanych znajomych co nie ściemniają... ale być może Ty wiesz lepiej. Ostatnio nasłuchałem się o dzielnicach w Brukseli zamieszkałych przez afrykanerów, w których biały dziwnie się czuje. O tym, że "bogate" dzielnice domków oprotestowały budowę metra w B., bo nie chcieli najazdów biednych,czarnych.

Zaś z NL słyszałem o umowach śmieciowych i trudnych początkach dla młodych. Studia wieczorowe płatne, czynsze nie spadające, a z pracami co raz gorzej.

O Luxie mam bardzo wybiórczy pogląd, bo to informacje pochodzą z dość dobrze sytuowanych jak na nasze i tamte warunki ludzi.
                  • Gość: jona Re: do asd IP: *.access.telenet.be 19.04.12, 23:50
                    A DLACZEGO odpisujac mi podpisujesz sie moim nickiem???????????????????
                    Oki, to chyba normalne,ze w wielkich stolicach jest i biedota i bogacze, choc tych coraz mniej teraz. Wola byc incognito na prowincji. Teraz to zycie mozesz stracic w bialy dzien jak w wielka sobote kontroler autobusow. Najnowszym problemem jest to,ze bandy z polnocnej Francji nie boja sie niczego, bo pewnie wyczuli ze to policja boi sie ich. Upatruja dom,a wlasciwie lepszy samochod przed nim stojacy i niestraszne im kamery czy domownicy rozwalaja kamieniami szyby,drzwi i napadaja, zabieraja kosztownosci i kluczyki od samochodu. U mnie na ulicy robi sie taka psychoza,ze sasiad majacy nowe Volvo zostawia go na noc przed domami sasiadow,a ci nie zycza sobie tego, gdyz obawiaja sie napadow. Osobiscie uwazam,ze to biedni Polacy tylko tak tutaj nie lubia Arabow czy Afrykanow, wiedzac,ze sa do nich porownywani. Tak jak sa szajki polskie tak i sa arabskie czy afrykanskie.Psychoza glupich ludzi....A co do metra,to kazda brukselska dzielnica o nie walczy, bo to szybki transport (ja juz jechalam zprzedmiesci do centrum 11 km w 4 i pol godziny).Ale tu jest problem drog ,rur i torow tramwajowych. Co do NL to nie ma, moim zdaniem lepszego pakietu socjalnego (domy, mieszkania i oplaty bardzo tanie, staze dla studentow,etc). Luxemburg-czesto tam bywam i faktycznie lokale sa bardzo drogie ze wzgledu na miedzynarodowa siec bankow i ich nie zawsze jasne interesy.Jednak samo zycie (zakupy zywnosci, produktow) jest zdecydowanie najdrozsze w Belgii (nie liczac panstw nordyckich
    • alt.er.ego Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum 18.04.12, 22:36

Podzielam Twój brak entuzjazmu dla architektury Nova Park. Wielkie pudło, które ktoś porzucił nad Wartą. Kolorystyka szaro-bura z wielką sraczką spływającą z dachu na całą budowlę, co doskonale można podziwiać np. z nowego nadwarciańskiego bulwaru.

Z drugiej strony jest to niewątpliwy postęp w stosunku do księżycowego, postindustrialnego krajobrazu z jakim mieliśmy tam do czynienia przez kilkanaście lat. Przy takich pieniądzach jednak, równie dobrze można było postawić coś pięknego. Po prostu, pięknego. Piękne niekoniecznie jest ze złota i niekoniecznie musi być drogie - wystarczy architekt z bożą iskrą w głowie.
    • 7emka2891 Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum h... 18.04.12, 23:25
      Widzę, że nie ja jeden dostrzegłem w Nova Park galopujacy kicz i szpetotę. Szkoda tylko ,że miasto w którym mieszkam i które bardzo lubie jest zaśmiecane taka architekturą. Mam określona wrażliwość na piękno architektury, nie chce powiedziec czego to ja nie widziałem i w jakich to miejscach nie byłem! Ale jak widzę Nova Park z którą tylu mieszkańców Gorzowa wiązało takie wilekie nadzieje na porządną architekture, na coś ładnego ,gustownego to serce mi sie kraja, szlag mnie trafia bo w innych miastach można a w Gorzowie jak widac nie!!! Powstał kolejny KOSZMAR i to w ścisłym centrum. W środku to wyglada jak odmalowana hala poprzemysłowa , zreszta vis a vis takie hale stoją. Syf kiła i mogiła, ktos bardzo ale i to bardzo musi to miasto niekochac aby pozwolic na powstanie takiego szkaradztwa w takim miejscu. Wstyd i żenada. Nova Park to tylko większa Panorama! a nie o to chyba chodziło? Jestem bardzo zniesmaczony po tym co zobaczyłem...
      • Gość: Bernard PiSowcy pluja - znaczy sie ...jest dobrze. IP: *.namao.albertacom.com 18.04.12, 23:39
        Hey Gorzow.,
        Gratuluje nowego miejsca zakupow...
        Hey NoVa,
        Zycze dobrego biznesu w tym wspanialym miescie...
        Tak trzymac...
        :):):):):):):)
        • Gość: jona Re: Powtorze sie IP: *.access.telenet.be 18.04.12, 23:49
          fajnie,ze nowy osrodek kultury powstal w Gorzowie (wg badan Polacy najchetniej wolny czas spedzaja wlasnie w galeriach handlowych. Pöczytalam na ich stronie i tu w GW.Jestem zaskoczona,ze ludziom brakuje Zary (w Europie ten sklep uchodzi za miejsce zakupow kolorowych emigrantow). Wielu forumowiczow zna niezle swiatowe marki,ale zastanawia mnie czy faktycznie te ciuchy kupuja w sklepach? Niektore kosztuja (zwykla bluzka) 200-300€, czy tak jak ktos na forum galerii napisal-w gorzowskich lumpeksach? Oki na pewno w Gorzowie jest garstka ludzi,ktora stac na ubior w marki,ale na pewno nie nalezy do niej wiekszosc...No i ten film z otwarcia dla VIP-ow-dla mnie to prowokacja i jeszcze raz pokazanie,ze sa w Gorzowie rowni i rowniejsi.Ale po co to eksponowac???Dla mnie praca w samorzadzie spolecznym czy w radzie miasta to powolanie i spolecznictwo i nie uwazam,,ze ci ludzie (badz co badz wybrani przez spoleczenstwo) podobnie poslowie powinni byc nazywani vip-ami ...ale to moje zdanie...oby czesto bylo tam tyle ludzi (dlaczego dla Polakow galerie to kult kultury???Czy to pozostalosci ze starych czasow, kiedy nic w sklepach nie bylo?)
          • danny_boy Re: Powtorze sie 20.04.12, 02:14
            Gość portalu: jona napisał(a):
            > fajnie,ze nowy osrodek kultury powstal w Gorzowie
            I nic więcej nie trzeba dodawać.
      • Gość: ra123 Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum IP: *.gorzow.mm.pl 18.04.12, 23:53
        Dla mnie Nova przywodzi na myśl swoją bryłą jak i kolorystyką budynek o charakterze militarnym coś na kształ schronu , bunkra lub sztabu dowodzenia. Galeria , która tutaj powstała powinna być perełką architektoniczną i upiekszać nasze miasto. Okazała sie natomiast zapchajdziurą po byłym ursusie. miało byc całkowicie inaczej o czym można przeczytać tutaj e-portalik.net/z-gorzowa-wlkp/anglicy-kupili-ziemie-na-zawarciu/
        A w innych miastach oczywiście że można przytaczana wyżej Cuprum arena w lubinie to w porównaniu do nova himalaje, z innych w kraju uważam za całkiem udane, galeria niwa w oswięcimu (też ma kfc, h&m i kino dodatkowo), wzorcownia we włocławku, manhattan i madison w gdańsku
    • 7emka2891 Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum h... 19.04.12, 00:26
      tak sobie myslałem i jeszcze jefna refleksja nt. galerii Nova Park mi naszła. Otóż zgadza sie, że miasto nie miało tutaj za wiele do powiedzenia. Jest to przecież inwestycja prywatna, ale każdy szanujacy sie samorząd powinien okreslić swoje oczekiwania,dać jakieś wytyczne co do zamierzanej inwestycji, widać, że w tym jak i wielu innych przypadkach tego nie było. Więc co zrobił inwestor nie mając nad soba bata. Wybudował wielką makabryłę, kupę... Inwestor potraktował nas jak zwykłych głąbów bez gustu i smaku, gorzowskie wsioki niech sie cieszą nowa galerią, a że brzydka no cóż jakie miasto takie inwestycje. O nie! ja mówie stanowcze dość dla takiego traktowania byłem w wielu tego typu galeriach i wiem jak powinna wygladac porządna tego typu inwestycja, mam nadzieję ,że że ten inwestor nic w tym miescie juzbez nadzoru nie wybuduje. Najładniejsze w tej galerii jest parking i tylko takie inwestycje powinien realizować Caelum, wstyd....
      • Gość: Bernard Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum IP: 199.19.221.* 19.04.12, 05:07
        Hey 7 mka...
        Brawo!!!!
        Jaek na pewno dumny z ciebie...
        Pluj na miasto.....
        :):):):):):)
        • Gość: Bernard Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum IP: *.namao.albertacom.com 19.04.12, 05:56
          Hey,
          Brawo Gorzow!!!!!!!
          Brawo NoVa!!!!
          Powodzenia wzystkim....
          :):):):):):):):):)
          • Gość: Bernard Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum IP: *.namao.albertacom.com 19.04.12, 06:19
            Hey,
            Przelazlem przez wszystkie zdjcia....
            \\i wiecie co...
            \gazeta zrobila dobra robote....
            \\nie wiem jak sie to stalo....
            Ale...stalo....
            Zapomnieli ze nie wiedza co robia......
            • qqszka Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum 19.04.12, 09:41
              Hey Benek!
              Wiedziałem, że jesteś klakier prezia i „elity”, sprowadzającej Gorzów Wlkp. do zaścianka. Ale tym razem zaskakujesz mnie – nie ma nic o dobrym i uczciwym prezydencie... masz nowe wiadomości? ;););)
        • 7emka2891 Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum 19.04.12, 09:53
          Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Hey 7 mka...
          > Brawo!!!!
          > Jaek na pewno dumny z ciebie...
          > Pluj na miasto.....
          > :):):):):):)
          No to należy mnie juz tylko powiedzieć. " Panie prezsie melduje wykonanie zadania !"
    • Gość: rybka Będzie fala pozwów ? IP: *.gorzow.mm.pl 19.04.12, 08:44
      Skandal w Gorzowie:

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Skandal-w-gorzowskim-PO-Podrabiano-deklaracje-czlonkowskie,wid,14422899,wiadomosc.html
    • marek_z1 Przerażające 19.04.12, 09:25
      i prowincjonalnie
    • 7emka2891 Do alt.er.ego 19.04.12, 09:28
      Wow to naprawde super ,ze w dniu smażonego kurczaka z KFC,sa ludzie którzy nie tylko nie popadaja w spazmatyczny zachwyt z powodu panierowanej kury, ale jeszcze w sposób bardzo błyskotliwy potrafia zamanifestować zdrowy rozsadek i odmienne zdanie , bez prostackiego, wulgarnego i obraźliwej terminologii. Alter To było swietne. Pozdrawiam
      • alt.er.ego Re: Do alt.er.ego 19.04.12, 17:33

W naszym kochanym Gorzowie z hukiem otworzono nową katedrę konsumpcjonizmu. Wszyscy biją w dzwony zachwytu, wszędzie słyszę same pełne ekscytacji wykrzykniki. Więc kilkoma postami postanowiłem dołączyć do nich mały znak zapytania.

Nie lubię jednobrzmiących chórków. Monofonia jest płaska, nudna i passé.

Dzięki 7emka za dobre słowo :-)
    • 7emka2891 Do Bernarda 19.04.12, 09:40
      Oj Beniu, Beniu juz po raz kolejny przypisałeś mi przynależność do PIS, tylko dlatego ,że krytycznym okiem patrze na to co z tym miastem robia już nie tylko władze ale i inwestorzy prywatni. Może takie jest prawidło, że jak inwestor widzi jak władze "dbaja " o miasto to po prostu nie ma motywacji robić czegoś lepiej bo po co? Miasto popełniło błąd dopuszczając do monopolu inwestora w kwestii handlu wielkopowierzchniowego.Gdyby Novą robił inny inwestor pewnie bardziej by musiał sie postarc, po to by przyciągnąć i zadowolić klientów a tak monopolista nie mając konkurencji (Ascana jest tego samego inwestora) dopuscił sie do budowy takiej makabryły, takiego bubla. MONOPOL w kazdym wypadku jest zły a dobitnie to widac po przykładzie Novej. Beniu tak a propos bezrefleksyjne i seriwlistyczne uwielbienie swojego szefa ( tak jak Ty uwielbiasz Pana Jędzrzejczaka ) jest typowe właśnie w PIS-ie, którego jak rozumiem za bardzo nie popierasz. Szkoda tylko ,że to właśnie ty zachowujesz sie jak 100% pisowiec. Pozdrawim
      • blic o trollach 19.04.12, 10:37
        Beniu jest klasycznym przykładem trolla.
        Spełnia większość kryteriów.
        Rozmowa z Beniem jest wyłącznie na własną odpowiedzialność, jeśli ktoś lubi taką specyficzną rozrywkę.
      • Gość: Bernard Monopol w galerii? Jak? IP: 199.19.221.* 19.04.12, 19:39
        Hey 7-ka,
        Nie sadze by Gorzow byl w sytuacji miasta przed ktorego bramami stoi kolejka inwestorow blagajacych o zgode na ulokowanie w nim swoich inwestycji...
        Czasami po prostu trzeba byc wdziecznym, ze ktos w ogole chce inwestowac...
        A jesli chodzi o reznego rodzaje Galerie to musisz wiedziec, ze nie ma najmniejszego znaczenia kto je buduje bowiem wynajmujace w nich miejsca firmy dzialaja samodzielnie... Galeria pobiera miesieczne oplaty od wszystkich sklepikow, restauracji itp ...
        Tak zarabia inwestor.
        Mozna zalozyc, ze pierwsza galeria (Ascana) okazala sie sukcesem i stad decyzja wybudowania drugiej...Inwestor lokujacy miliony euro w takim przedsiewzieciu musi miec pewnosc ze nie tylko pieniadze sie zwroca ale bedzie dobrze na tym zarabial. Do tego jednak potrzebuje tych ktorzy zechca w niej swoje biznesy otwierc...
        Firmy handlowe nie zechca otwierc swych sklepow (inwestycja) w jakims niesprawdzonym grajdolku...
        Twoje pokrzykiwania o rzekomym "monopolu" wynikaja z absolutnej niewiedzy...i checi mieszania za wszelka cene...
        Madrze nie wygladasz..
        PS. Inna sprawa byla sytuacja Tesco....Praktycznie nie mozna bylo zakupow zrobic bez wchodzenia do ich sklepu. To byl monopol, ale juz sie skonczyl....
        :):):):):)
        • danny_boy Re: Monopol w galerii? Jak? 20.04.12, 02:18
          >Mozna zalozyc, ze pierwsza galeria (Ascana)
          Błędne założenie, bo Askana (przez k) była trzecia, pierwsza była Panorama, druga Park 111.
          • Gość: Bernard Re: Monopol w galerii? Jak? IP: *.namao.albertacom.com 20.04.12, 02:41
            Hey danny boy,
            Masz racje - technicznie rzecz biorac...
            :):):):):)
    • zagranico Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum h... 19.04.12, 13:32
      video jak z Misia.. lubie to miasto, urodzilam sie w nim i wychowalam, ale nie chcialabym jednak wrocic do rozrywek typu Nova Park... architektonicznie faktycznie tragedia.. tym bardziej, ze nieopodal maja przepiekny Spichlerz za wzor... szkoda, ze nie zgrali wygladu galerii z otoczeniem.. aa sorry, przeciez vis a vis stoi Dominanta (sic!)
      • danny_boy Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum 20.04.12, 02:26
        > szkoda, ze nie zgrali wygladu galerii z otoczeniem.. aa sorry, przeciez vis a vis stoi Dominanta
        Otóż to, Jędrzejczak doskonale wiedział, że jego pająk zniszczy układ architektoniczny Zawarcia i forsowany przez niego Caelum będzie nie będzie zmuszony do dopasowywania się do otoczenia. Czy ktoś pamięta takie zapisy: W planie zagospodarowania przestrzennego są bardzo szczegółowe zapisy dotyczące tej inwestycji np. nawiązanie do architektury przemysłowej. Może ktoś mi wskazać to nawiązanie?
    • Gość: nicelus Gdy już będziecie po zakupach... IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.12, 13:48
      ... to spotkamy się w Wolsztynie.

www.youtube.com/watch?v=qmJdCpEPIWs&feature=related

• Gość: murka Re: Gdy już będziecie po zakupach... IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.12, 10:18
        Może się uda wpaść do do Wolsztyna ale nie pociągiem.
        www.youtube.com/watch?v=B52hCszUsoQ&feature=related
    • 7emka2891 Do Bernarda 19.04.12, 20:37
      Oj Beniu ja już wiem jaki ty masz problem, dlaczego jesteś takim zgorzkniałym i sfrustrowanym człowiekiem, Ty po prostu masz problem z czytaniem i rozumieniem tekstu, wiekszosci forumowiczów. Pewne kwestie Cie przerastaja i dlatego w twoim przypadku działam mechanizm pt. kreowania własnej i zrozumiałej tylko dla Ciebie rzeczywistości. Proszę cie Beniu ,nie czyń ze mnie głupka, przekrecając zupełnie sens mojej wypowiedzi. Ja nie twierdzę iż w Nova Park jest monopol jednego sklepu, czy jednej restauracji itp... Ja napisałem iż inwestor budujacy druga tego typu galerię tworzy sytuacje monopolu, no pomyśl Beniu, jak Caelum ma Ascanę i wybudował drugą tego typu inwestycję a w Gorzowie są tylko dwa tego typu obiekty no to Caelum ma 100% udziału w tym segmencie wiec jest monopolistą czy nie? No o czywiscie ,że jest. Tak Beniu jest monopolistą. Natomist oczywistym jest ,że Caelum wynajmuje swój obiekt różnym siecim handlowym i pod tym względem jest konkurencja. Tylko ,że ja pisałem o monopolu firmy, developera który tego typu obiekty w Gorzowie stawia.
      Masz racje ,że w Gorzowie nie ustawiają sie kolejki firm chcacych tu inwestować. Ale to nie oznacza ,że misto powinno zepchnać sie w negocjacjach tylko do roli przedmiotu, miasto ma byc podmiotem w negocjacjach i stawic warunki inwestorowi chociażby po to aby inwestor nie niszczył takimi makabryłamitkanki miejskiej, chyba po to są władze miejskie aby w miescie panował jakiś porządek i ład Caelum nie robi żadnej łaski, ta inwestycja nie jest wolontariatem tylko biznesem ,z którego bedzie developer czerpać korzyści. Jak sie warunki nie podobaja no to do widzenia, niech tego typu szkardztwa buduja na przedmieściach a tak prestizowa działka niech poczeka na inwestora ,który nie zeszpeci miasta. Tego typu inwestycje nie sa tylko tu i teraz one mają wpływ na miasto przez kolejne dziesieciolecia dlatego miasto musi w tego typu inwestycja stawiać warunki od tego przecież jest.
      • Gość: Bernard Re: Do Bernarda IP: *.namao.albertacom.com 19.04.12, 22:43
        Hey 7-ka,
        Na dlugo skonczyly sie czasy gdy mozna bylo powiedziec "jak sie nie podoba, to do widzenia"..
        Realiow nie znasz kolego... Dzisiaj w tym skopanym kryzysami swiecie kazde panstwo, kazde miasto, kazda wies na glowie staja by inwestorow przyciagnac...
        A co do "monopolu" inwestorow to juz zupelnie cie nie rozumiem...
        Gdyby jutro pojawilo sie w Gorzowie jakies super konsorcjum z miliardem euro do wydania i powiedzieli ze beda budowac to czy tamto...powiedzialbys zapewne...:Nie. Jeden inwestor - jedna budowa - to twoja zasada.
        Co proponujesz?
        Odmawiac tylko dlatego ze juz w miescie cos wybudowali?
        Wlasciwie to dobrze..
        Tak miasto zapoznalo sie z inwestorem, a inwestor z miastem...latwiej sie pracuje...
        Wiadomo co potrafia, czego sie po nich spodziewac...
        Jak na razie Caelum sie sprawdza i trzeba miec tylko nadzieje ze beda mieli wiecej forsy na zainwestowanie w Gorzowie.
        Moze hotele?
        Oj 7-ka..Co z twoja glowa ten pis porobil?
        • marek_p Re: Do Bernarda 20.04.12, 07:57
          Beniu serce boli jak się czyta ten wątek.
          Jesteś jedynym, który broni Gorzowa.
          Wiem, w dużej części racja jest po ich stronie, Twój uczUciowy prezydent nie powinien startować w poprzednich wyborach, wypalił się i jest bardzo słabym gospodarzem.
          Polityk nie powinien się obrażać kiedy go się krytykuje, tylko wyciągać wnioski.

W IV Najjaśniejszej (po pisie, to może już V jest, albo znów III) pochodzący z wyborów prezydent miasta ma bardzo mocną władzę, czasami posłowie rezygnują z mandatu, żeby próbować sięgnąć po prezydenturę.

Jędrzejczak robi bardzo wiele błędów, przejęcie na warunkach pani Polak budynków po szpitalu przy Warszawskiej to kolejny bardzo poważny błąd, tyle czekaliśmy, to powinniśmy poczekać jeszcze trochę, aż w którymś z budynków zarwie się dach, lub kloszardzi go sfajczą.
          Wtedy Pani Polak na kolanach prosiłaby Prezydenta miasta, lub władze PWSZ żeby przejęli te budynki.

W Nova Park jeszcze nie byłem, zaglądałem od strony Katedry, nie odczuwałem negatywnych emocji (Teklę staram się pomijać wzrokiem).

Martwi mnie druzgocąca krytyka, choć zapewne wśród krytykantów są ludzie, którzy stracili na otwarciu tego obiektu.
          Martwi mnie, że tylko Benia zmartwił wątek, którego tytuł faktycznie brzmi "jaki też Gorzów jest syfiasty".
          • marek_p Re: Do Bernarda 20.04.12, 08:12
            Swego czasu pisałem o rozwiązaniu komunikacyjnym, które mogłoby sprawić, że o NOVA PARK by było głośno w Polsce i o byle jakich płytkach nikt by nie wspominał.

Tramwaj przez most, przystanek wewnątrz galerii, następny koło II LO.

Gdybym był Prezydentem miasta (na pewno nie będę) między galerią, a jedną z najlepszych szkół w mieście rolnicy z okolicy handlowaliby swoimi warzywami i produktami regionalnymi, łącznie z winem pochodzącym z podgorzowskich winnic. Pod parasolami można by się napić piwa z Witnicy (ten browar dostałby wyłączność), naprzeciw stałby sklepik z polędwicą i szynkami, takimi, jakie tylko w Polsce można kupić. Na pewno właściciel galerii, przed powrotem do Irlandii zaopatrzyłby się w ten produkt po sąsiedzku.

Traktujcie ten wywód jako próbę szukania kompromisu między rozwojem zrujnowanej dzielnicy jakim jest/było Zamoście ("Zawarcie") i wspieraniem rodzimego kapitału, który powinien być traktowany jako dobro najwyższe, a jest traktowany zupełnie inaczej.

Pozdrawiam
          • Gość: login_t Re: Do Bernarda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.12, 08:35
            marek_p napisał:

> Beniu serce boli jak się czyta ten wątek.
            > Jesteś jedynym, który broni Gorzowa.

Czyli jest Was dwóch.
            Obaj nie byliscie w galerii.

Przede wszystkim jednak: nie broni Gorzowa, kto pisze fajna jest kupa, w której tkwi nasze miasto.
          • Gość: hiro gorzów to nie częstochowa i nietrzeba go bronić! IP: *.gorzow.mm.pl 20.04.12, 11:23
            "Beniu serce boli jak się czyta ten wątek.
            Jesteś jedynym, który broni Gorzowa.
            Wiem, w dużej części racja jest po ich stronie, Twój uczUciowy prezydent nie powinien startować w poprzednich wyborach, wypalił się i jest bardzo słabym gospodarzem.
            Polityk nie powinien się obrażać kiedy go się krytykuje, tylko wyciągać wnioski. "

jeżeli okaże się tak słaby ,że trzeba go bronić to niech polegnie! ja myślę ,że Gorzów sam się obroni to miasto z charakterkiem..................bo bronienie gorzowa to wilcza przysługa dla radnych
          • alt.er.ego Re: Do Bernarda 20.04.12, 21:11

marek_p napisał:

> Teklę staram się pomijać wzrokiem

Urocze. Od dzisiaj będę używał tej nazwy :-)
    • 7emka2891 do danny_boy 20.04.12, 09:27
      Danny napisałes "W planie zagospodarowania przestrzennego są bardzo szczegółowe zapisy dotyczące tej inwestycji np. nawiązanie do architektury przemysłowej. Może ktoś mi wskazać to nawiązanie?"
      Oczywiscie, że wskaże to nawiązanie, jak wejdziesz do Nova Park to pierwsze o czym pomyslisz, to to iż wygląda jak odpicowana hala targowa, poprzemysłowa na Zawarciu, takie to jest nawiazanie.
    • Gość: mirek Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 11:02
      Dokładnie myślę tak samo. Niestety dochodzi do tego bardzo słaba komercjalizacja co całość czyni kompletnym niewypałem. Za miesiąc klienci wrócą do Ascany a tu będzie ogromna plajta.
      • Gość: jona Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum IP: *.access.telenet.be 20.04.12, 11:28
        A mnie dalej zaskakuja glosy Gorzowian, ktorzy no moze oprocz Zary (na zachodzie miejsce zakupow mlodych alochtonow) wymieniaja znane firmowe marki sklepow,ktore chcieliby miec w NP. Czyzby w Gorzowie bylo az tylu bogatych ludzi, ktorych bedzie stac na zakupy w tych sklepach na tyle,zeby one utrzymaly sie???
        • Gość: Bernard Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum IP: *.namao.albertacom.com 20.04.12, 18:06
          Hey jona,
          Mieszkajac na zachod od Laby powinienas weiedziec, ze zmiany w "zasiedleniu" galerii handlowych przez okreslone firmy to rzecz najzupelniej normalna. Firmy podpisuja z galeria umowy na wynajem na okreslony czas. W tym czasie analizuja swoje wyniki i dzialaja odpowiednio. Jesli biznes jest dobry - zostaja...Jesli biznes dobry nie jest - odchodza gdzies indziej..
          Trzeba pamietac ze Gorzow jest dla wiekszosci tych firm terenem nieznanym i wiele decyzji podjetych zostalo nie w swietle istniejcego "bogactwa" rynku a raczej optymizmu dotyczacego przyszlego rozwoju...
          Czy mozna sie spodziewac "ruchu" firm przychodzacych i odchodzacych?
          Oczywwiscie.
          To nieomal pewne...
          To natura biznesu zanego "galeria gandlowa"
          Patrzac na "przekroj" firm ktore wprowadzily sie do NoVa mozna byc optymista... Nie ma zlotnikow oferujacych pierscionki i zegarki w cenach samochodow czy egzottycznych kawiarenek serwujacych kawe po 50 zlotych za naparstek....
          Sa jednak firmy ktore oferuja unikalne produkty po "unikalnych cenach" - to dla Gorzowian z dochodami radnych czy innych poslow...
          he he he
          Wszystko wydaje sie wyzwazone i dostosowane do mozliwosci Gorzowian...
          Bedzie dobrze...
          • Gość: jona Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum IP: *.access.telenet.be 20.04.12, 21:53
            Beniu piles czy jestes tez zmeczony??? Dziwny ten twoj wywod....Choc wyksztalcenia handlowego nie mam to swego czasu (bardzo dawno temuuuuuuu) bylam zmuszona do rozeznan, bo pierwsza moja praca to 6 miesiecy floor manager w najwiekszym europejskim C&A.Wowczas musialam poznac pewne tajniki marketingu, o ktorych klient nawet nie ma zielonego pojecia.Wiele razy na takich czy innych kursach sami je prowadzacy zastanawiali sie czy to dziala i czy jest potrzebne.Polki uwazaja sie za ladne i dobrze ubrane. Czesto gwiazdy,ViP- y mowia, ze ubieraja sie w lumpekksach, bo tam czesto mozna dobrac dobrej jakosci fajne ciuchy w dobrym stanie (to pewnie pozostalosci po kryzysie, ktore przekazaly corkom matki i chwali sie). Na zachodzie Europy czesto jest tak, ze rowniez matka przekazuje corkom swoje ulubione marki i te sa im wierne. Oczywiscie te wszywki,etykietki kosztuja (i wcale nie musza byc lepsze od podrobek lub bezmarkowych). Pamietam,kiedy byl taki okres (pod koniec podstawowki mioich corek) ze dzieciaki w szkole patrzyly i komentowaly wlasnie wszywki i trendy. Teraz to ucichlo i jest norma,ze mlodzi nosza ciuchy "na topie" , choc szkola snobow, to nikt nie komentuje ciuchow (to juz jest norma). Wielokrotnie rozmawialam z latoraslami znajomych w Gorziwie (ktorzy naleza do sredniej klasy ,kilku mozna zaliczyc do troche wyzej jak sredniej). Ich dzieci kupowaly ciuchy wlasnie w lumpeksach i polowaly na soldy w Niemczech. Nagle czytam na forum galerii ze mlodzi chca sklepow markowych, ktore do przecietnych nie naleza (tu oczywiscie nie mam na mysli Zary dla kolorowych alochtonow). Ciekawa jestem ilu gorzowiakow bedzie na nie stac i jak taki sklep ma utrzymac sie? Tym bardziej,ze zauwazylam, ze np w sklepach sportowych marek ubrania czy buty sa sprzed 1-2 sezonow w cenie najnowszych hitow (na zach takie rzeczy po 1-2 sezonie mozna kupic w outloet'ach za 1/3 tej pierwotnej ceny). Ciekawa jestem cen w kregialni. U mnie za 5€ 1 osoba ma 10 rund na super nowoczesnej sieciowej Stones,a w Gorzowie na Slowiance przestarzale i drogo.A wiec mierzmy zamiary na sily...
            • Gość: Bernard Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum IP: *.namao.albertacom.com 21.04.12, 01:35
              hey jona,
              Durna jestes..
              To wszystko...
              Mozesz pisac pol godziny - niczego to nie zmienia..
              Jestes gorzowski pucybut gdzies w Europie i wiesz tyle co ....pucybut w Gorzowie - nic.
              Przestan....
              Jesli nie robisz zakupow w galeriach bo cie nie stac...to po prostu napisz...
              Nie stac mnie - nic nie wiem!!!!
              Nie udawaj i nie staraj sie durni z Gorzowian robic....
              Siem nie da...
              Co z twoja glowa ten pis porobil?????
              :(:(:(:(:(:(
        • wolfenstein3d Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum 20.04.12, 21:26
          2 dzień otwarcia Novy

poprawiłem dla ciebie specjalnie jona.
          • Gość: jona Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum IP: *.access.telenet.be 20.04.12, 21:54
            dzieki,czytalam sprawozdanie na mmgorzow-dobrze napisane
            • wolfenstein3d Re: Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum 20.04.12, 23:47
              > dzieki,czytalam sprawozdanie na mmgorzow-dobrze napisane

i h ci w dupkę
    • 7emka2891 Nova błysnęła na Zawarciu. Największe centrum h... 20.04.12, 13:03
      Witam! Ponownie wybrałem sie dzisiaj do gorzowskiej światyni handlu, myślałem ,że może nie jest tak źle jak to opisałem, że może już po opadnieciu emocji i w luźniejszej atmosferze dopatrze sie czegoś co Novą obroni.... Niestety pomimo starń i wmawianiu sobie,że może nie jest tak źle okazało się,że nie tylko pierwsze wrażenie jest słuszne ale dalej dopatrzyłem sie kilku mankamentów (zapewnie z biebgiem czasu bedzie ich przybywać) Wspomniane już przeze mnie kafelki po trzech dnaich od otwarcia wygladaja okropnie, niedomyte, z plamami bardzo nieestetycznie no ale tak to jest jak ktoś kładzie jasne kafelki w miejscu gdzie przebywają tłumy ludzi. Dzrzwi wejscia z parkingu do galerii otwieraja sie jak w czołgu, trzeba użyc dużo siły by je otworzyć, gratulacje !! Kobiety i matki z dziecmi napewno będą zadowolone. Nie chce aby to wygladało jak jakaś obsesja na punkcie Novej ale jak jest bubel no to niestety będę każdy nawet najmniejszy błąd opisywać.
      P.S
      Oczywiscie największym powodzeniem cieszy się panierowana kura, juz o 11.00 była całkiem spora kolejka po te kulinarne "pyszności".
      • wolfenstein3d nie kafelki są problemem ale parking 21.04.12, 22:26
        jest bardzo ciasny raz tam pojechałem i już więcej moje koło tam nie postanie. zwł że jest płatny normalnie za wjazd, tylko w dniach otwarcia za free.
    • 7emka2891 Parking płatyny? 21.04.12, 23:06
      No o są chyba jakieś żarty 910 miejsc parkingowych i parking jest płatyny???
      To jakaś totalna paranoja czy chęć zdarcia z klientów kolejnych pieniedzy? Nasteny powód by do tego szkaradztwa nie chodzić!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka