Dodaj do ulubionych

jak tam sie jedzie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 07:40
witam

mam takie pytanie:

jak wyglada sprawa pierwszenstwa przejazdu auta jadacego od strony
pilsudskiego (przychodnia i skrecajacego w lewo w walczaka, a auta
wyjezdzajacego z drogi osiedlowej od strony sklepu piotr i pawel.

przyznam, ze wg mnie pierwszenstwo ma wtedy ten od pilsudskiego bo droga, od
strony marketu piotr i pawel jest droga (chyba) osiedlowa.

ale widze, ze raz ludzie wyjezdzajacy od strony tego sklepu piotr i pawel
jada pierwsi spychajac auta z pilsudkiego skrecajace w lewo lub tez je
calkowicie blokujac. innym razem jest znow tak, ze auta jadace od strony
sklepu piotr i pawel spokojnie czekaja az wyjada wszystkie auta z
pilsudskiego.

jak tam sie jezdzi, bo szczerze mowiac jade tam bardzo ostroznie i jesli
widze, ze trzeba to ustepuje tym od strony marektu. chcialbym jednak wiedziec
moze ktos mial kolizje tam i policja wyjasnila kto ma pierwszenstwo bo to
skrzyzowanie jest dziwne. niby droga szeroka przy markecie, ale jednak to
jest osiedlowka, czyli nizej w kategorii od drogi pilsudskiego przy
przychodni. jednak obowiazuje chyba ta regula prawej reki w przypadku auta
jadacych z tych dwoch drog.

pzdr

Obserwuj wątek
    • emkael Re: jak tam sie jedzie 07.04.05, 08:36
      Na początku chciałem pogratulować! W końcu jakiś normalny post!

Teraz sprawa skrzyżowania. Jeżeli jedziesz Piłsudskiego i skręcasz w lewo w ulicę Walczaka, to:
      -ustępujesz pierwszeństwa jadącym ul. Walczaka (to normalne)
      -jeżeli pojazd z drogi osiedlowej przy Piotrze i Pawle również skręca w lewo (w stronę miasta), to można to uznać za skrzyżowanie bezkolizyjne. Samochody przejeżdżają obok siebie, tak jak to jest na skrzyżowaniu K.wielkiego, Mieszka I, Rosvelta, Al. Odrodzenia.
      - jezeli jednak pojazd jedzie prosto, to skoro są to drogi równorzędne, to pierwszeństwo ma ten, który jedzie prosto. Ale głowy za to nie dam.

Swoją drogą, to byłoby dobre pytanie na egzaminie na kierowce.
      A może jakiś policjant z RD się wypowie w tej sprawie?
      • Gość: Bernard Re: jak tam sie jedzie IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 07.04.05, 09:48
        Hey emkael,
        Jestes zdumiewajacy...
        "Nie wiem, ale pozwol, ze wyjasnie... "
        Na pewno tez nie wiesz, ze zla informacja jest gorsza od braku informacji...
        Ktos poslucha, ktos kogos przywali i bedzie przykro...
        Pozdrawiam
        PS. Ostatnie zdanie twojego postu powinno byc jego jedynym.
        • emkael Re: jak tam sie jedzie 07.04.05, 11:05
          Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Ktos poslucha, ktos kogos przywali i bedzie przykro...
          > Pozdrawiam

> PS. Ostatnie zdanie twojego postu powinno byc jego jedynym.

Napisałem, że "głowy nie daje", tak?
          A forum dyskusyjne jest po to, aby dyskutować.
          Wiec czekam na Twoją opinie w sprawie tego skrzyżowania.
          Może wszyscy coś się nauczymy?
        • Gość: premier Re: jak tam sie jedzie IP: *.gorzow.mm.pl 07.04.05, 21:17
          Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Hey emkael,
          > Jestes zdumiewajacy...
          > "Nie wiem, ale pozwol, ze wyjasnie... "

Po co ta wypowiedź? Po co? Za mało osób dzisiaj obraziłeś, baranie?
          PISZ NA TEMAT.
    • Gość: skrzyzowanie Re: jak tam sie jedzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 11:09
      Cały problem w tym, że ja właśnie mam wątpliwości czy ta droga koło Pawła i
      Piotra jest rownorzędna. To jest droga osiedlowa. Jest zasada włączania sie do
      ruchu, i pojazdy włączające się do ruchu ustępują wszystkim będącym już w
      ruchu.

No ale właśnie jak jest naprawdę. Co zaś do bezkolizyjnego skrecania dwóch
      pojazdów w lewo czyli z piłsudskiego w kierunku stilonu i z drogi k/ Piotra i
      Pawła w kierunku miasta to właśnie jest problem - ponieważ jest tam ciągła
      linia i auto skrecające w kierunku miasta nie ma już miejsca na zmieszczenia
      się koło pojazdu skręcającego w kierunku stilony z piłsudskiego.

Takich dylematów w Gorzowie jest więcej. Ale zawsze można dojść z tym do ładu
      tutaj natomiast jest ciężko trafić w sedno.

pzdr
      • Gość: Pan_o_nicku_X Jak tam sie jedzie? vol. II IP: 80.51.94.* 07.04.05, 20:55
        Kolejna zagadka.

Jadąc ulicą 11 listopada i chcąc skręcić w ul. Olimpijską
        (pod górkę) skręcam w lewo. W tym samym momencie pojazd jadacy
        ul. Olimpijską również skręcający w lewo ale w ulicę 11 listopada
        jest na kursie kolizyjnym!
        Szczerze mówiąc nie wiem jak tam mam
        jeździć i albo się wpycham albo przepuszczam innych.
        • Gość: gorzowianin 30 Re: Jak tam sie jedzie? vol. II IP: *.gorzow.mm.pl 09.04.05, 22:40
          może bezpieczniej dla innych będzie zaniechać prowadzenia samochodu??
          pozdrawiam!
          zapraszam do lektury Kodeksu Drogowego.
          • Gość: skrzyzowanie Re: Jak tam sie jedzie? vol. II IP: *.gorzow.mm.pl 10.04.05, 20:44
            Gorzowianin 30 - piszesz tak jakbys znal kodeks drogowy na pamiec, i
            jednoczesne nie odpowiadasz na jakiekolwiek pytanie udajac
            przyslowiowego "przemadrzalego idiote".

Gdybys mial troche oleju w glowie to zapewne zrozumialbys, ze kodeks drogowy
            niestety nie opisuje i nie podaje ze ulica kolo Pawla i Piotra jest rownorzedna
            w uprawnieniach jak ulica Pilsudskiego. Jesli nie widzisz tego, ze mam
            watpliwosc jakis jest status tej ulicy, a co za tym idzie rozwiazanie tej
            zagadki jest automatycznie rozwiazaniem mojego pytania. Jesli znasz odpowiedz
            podaj ja a nie udawaj greka. Bo takich cwaniaczkow jak ty zjadam na sniadanie
            takze samochodem watpie czy w swoim krotkim zyciu (sugeruje sie nickiem)
            przejechales tyle km co ja.

I na koniec jedna rzecz zapamietaj ja, bo moze ci to kiedys uratowac zycie...
            kodeks jest tylko wypunktowana lista majaca wplyw na bezpiecznie poruszanie sie
            po drogach. Nic jednak nie zastapi zdrowego rozsadu i rozumu. Wymuszanie
            pierwszenstwa jest jednym z podstawowych bledow kierowcow, ktos nie uzywajacy
            mozgu ale znajacy na pamiec Kodeks Drogowy stanie sie ofiara kogos kto wymusi
            na nim pierwszenstwo.

Zycze ci Gorzowianin 30 szerokiej drogi i.............. odrobiny skromnosci....
            bo cwaniactwo zawsze konczy sie zle... szczegolnie na drodze.
            • landsbergis Re: Jak tam sie jedzie? vol. II 11.04.05, 09:16
              Gość portalu: skrzyzowanie napisał(a):

> I na koniec jedna rzecz zapamietaj ja, bo moze ci to kiedys uratowac zycie...

Powstrzymaj się od pouczeń, bo z postów jasno wynika, że nie jesteś z Kodeksem
              za pan brat i stanowisz zagrożenie na drodze.

Ulica Olimpijska jest podporządkowana i skręcając z niej w lewo w 11 Listopada
              jesteś zobowiązany ustąpić pierwszeństwa przejazdu wszystkim pojazdom, które
              się poruszają ul. 11 Listopada, również tym skręcającym od strony Wieprzyc w
              Olimpijską.

Podobnie, skręcając w lewo z Piłsudskiego w Walczaka musisz ustąpić
              pierwszeństwa wszystkim pojazdom, nawet tym, które od sklepu wyjeżdżają w prawo
              w Walczaka. Ta osiedlowa ulica jest drogą publiczną, a nie wyjazdem z posesji.

Generalnie, jeśli wyjeżdżasz z podporządkowanej w lewo zawsze musisz ustąpić
              pierwszeństwa przejazdu wszystkim innym.
              • Gość: skrzyzowanie Re: Jak tam sie jedzie? vol. II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 09:35
                "Ta osiedlowa ulica jest drogą publiczną, a nie wyjazdem z posesji"

To zdanie jest jedynym, które powinieneś napisać. Bo właśnie takie pytanie
                zadałem. Będąc w innym mieście miałbyś identyczny problem. Bardzo często
                wyjazdy z osiedli są niżej w hierarchii od właśnie dróg publicznych. Wyjątki są
                wszędzie. Ale oczywiście ty znasz je wszystkie.

Masz racje Kodeksu Drogowego nie znam... mało tego nie wiem co t jest :)))

TY za to zjadłes wszystkie rozumy, a zaprosiłbym Cię do Poznania, koło Giełdy
                Towarowej na jedną uliczkę :) prawdopodobnie mogłbyś sobie KD co najwyżej
                pomachać, bo jest tam wyjazd z firmy (bramy), czyli posesji, która jest drogą
                rownorzędną !!! dla pozostałych dróg z nią się krzyżujących. Takich kwiatków
                jest wiele, i ktoś kto nie zna Gorzowa na skrzyżowaniu Piłsudskiego z drogą
                przy markecie miałby problem. TY widzę masz manię wielkości, ale loklaną mój
                drogi tu jesteś wielki....
                • landsbergis Re: Jak tam sie jedzie? vol. II 11.04.05, 10:10
                  > To zdanie jest jedynym, które powinieneś napisać.

W ogóle nie powinienem pisać. Trudno, stało się.
                  • Gość: skrzyzowanie Re: Jak tam sie jedzie? vol. II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 12:59
                    Chyba masz racje :) Bo jeśli szukasz tuta poklasku zamiast merytorycznej i
                    pragniesz na tle innych zablysnac to rzeczywiscie pomyliles tematy
            • Gość: gorzowianin30 Re: Jak tam sie jedzie? vol. II IP: *.gorzow.mm.pl 21.04.05, 10:10
              kodeksu nie znam na pamięć, ale:
              - nie wiesz czy to jest ulica osiedlowa? przecież wjeżdżając w drogę wewnętrzną
              widzisz znak o tym informujący! wiesz jak wygląda? jeżeli nie ma tego znaku to
              znaczy,że jest równorzędna. proste i logiczne!!
              - nie wymyślaj mi od cwaniaczków bo możesz miec zaparcie po konsumpcji takich
              jak ja;)
              - km w życiu nakręciłem sporo, miesięcznie ok 6-9 tysięcy.
              - uratować życie może mi umiejętność jazdy oraz wiara, że tacy jak Ty
              niedouczeni kierowcy (sądząc po zapytaniu, czy jakaś droga jest czy nie jest
              wewnętrzną) czasem sięgną po kodeks lub przynajmniej popatrzą jak jeżdżą inni.
              - nie ma ulicy osiedlowej!!! jest droga wewnętrzna, która nie jest jest drogą
              niepubliczną ogólnie dostępną
              - pozdrawiam i zapraszam do lektury
              - może jakiś kursik by się przydał??
    • Gość: Bidek Re: jak tam sie jedzie IP: 213.25.30.* 07.04.05, 22:56
      Jesli chodzi o te skrzyzowanie walczaka z pisudskiego, to wyglada to tak: jadac
      od pilsud. w lewo przepuszcza sie jadacych na wprost i w prawo wyjezdzajacyh
      od sklepu, jesli zas od sklepu auta skrecaja w lewo to te pojazdy moga troche
      naciagnac przepisy (ulatwiajac w ten sposob jazde na tym skrzyzowaniu) i
      przejechac przez linie ciagla tak zeby mogly sie 2 auta zmiescic. Nie dlugo ma
      tam powstac sygnalizacja swietlna. Pozdawiam
    • Gość: Bidek Re: jak tam sie jedzie IP: 213.25.30.* 07.04.05, 22:56
      Jesli chodzi o te skrzyzowanie walczaka z pisudskiego, to wyglada to tak: jadac
      od pilsud. w lewo przepuszcza sie jadacych na wprost i w prawo wyjezdzajacyh
      od sklepu, jesli zas od sklepu auta skrecaja w lewo to te pojazdy moga troche
      naciagnac przepisy (ulatwiajac w ten sposob jazde na tym skrzyzowaniu) i
      przejechac przez linie ciagla tak zeby mogly sie 2 auta zmiescic. Nie dlugo ma
      tam powstac sygnalizacja swietlna. Pozdawiam
    • Gość: skrzyzowani Re: jak tam sie jedzie IP: *.gorzow.mm.pl 08.04.05, 21:19
      dzieki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka