Dodaj do ulubionych

Strona www gorzowa - BORUTA

18.08.05, 14:31
Będzie trochę długo ale oto odpowiedź jaką otrzymałem z Biura Promocji Miasta
na miala dotyczącego beznadziejności gorzowskiej strony www. Na dole także
moja odpowiedź.

Biuro Promocji:
Szanowny Panie!!
Ubolewam nad tym, że zarówno Pan, jak i pozostali użytkownicy miejskiej
strony internetowej, narażeni są na czytanie zamierzchłych informacji na
temat chociażby inwestycji. Funkcjonowanie witryny oparte jest na
przydzieleniu poszczególnym wydziałom urzędu kodów dostępowych do strony, te
zaś - w granicach swoich kompetencji - zobowiązane są udostępniać posiadane
przez siebie informacje (w tym również wizualizacje i zdjęcia), np. w
zakresie nowych inwestycji, imprez kulturalnych czy sportowych itp.
Niestety - jak zauważył nie tylko Pan - nie wszystkie wydziały należycie
wywiązują się z przyznanych im kompetencji. Biuro Promocji Miasta (w osobie
1 pracownika) odpowiada jedynie za techniczne funkcjonowanie strony oraz
uzupełnianie niektórych działów np. fotorelacje, GWS, fotogaleria,
interaktywna mapa miasta, patronat medialny oraz między innymi za
AKTUALNOŚCi, których treść rzeczywiście stanowią w dużej części przedruki z
lokalnych mediów.
Jeśli chodzi o "mdłość" strony, to wynika ona z przestarzałego systemu, na
którym oparta jest witryna. Jak zapewnia jednak sekretarz miasta, a także
jak ustaliła wczoraj Rada Miasta, już wkrótce rozpoczną się prace nad
stworzeniem platformy cyfrowej łączącej cały Związek Celowy Gmin (Gorzów,
Santok, Deszczno, Kłodawa, Lubiszyn, Bogdaniec) oraz Witnicę i Kostrzyn. Z
pewnością zastosowanie nowoczesnych technologii oraz wprowadzenie
niezbędnych zmian w zakresie aktualizowania strony, usprawnią nadzór nad jej
funkcjonowaniem oraz przyczynią się do podniesienia jej atrakcyjności dla
potencjalnego odbiorcy.
Chwilowo jednak pragnę Pana przeprosić za niedogodności w odbiorze miejskiej
witryny, informując jednocześnie, że Pański mail skierowałam do Naczelnika
Wydziału Inwestycji i Rozwoju Miasta celem uzupełnienia sugerowanych treści.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam - mimo wszystko - do zaglądania na
www.gorzow.pl jak również polecam funkcjonującą od blisko roku stronę
poświęconą turystyce w Gorzowie i okolicach www.wypoczynek.gorzow.pl.

Małgorzata Pieluszczak
kierownik Biura Promocji Miasta

Moja odpowiedź:
Witam serdecznie

Dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie, trudno mi jednak pojąć kilka kwestii.
Do najbardziej zawiłych zaliczam "udostępnianie danych w ramach kompetencji".
Rozumiem, że kompetencje działu zarządzającego gospodarką kończą się 30
grudnia 2003 r.! Czyli od 1 stycznia 2004 w gospodarce Gorzowa mamy jedno
wielki NIC! Na miejscu wielu inwestorów zacząłbym się mocno zastanawiać czy
to miasto jest poważne.
Nie jestem także w stanie pojąć "klucza wydziałowego" przy składaniu tak
reprezentacyjnej strony jak www miasta wojewódzkiego! Dla osoby spoza
lubuskiego, jest to przecież jedyna możliwość zapoznania się z Gorzowem!
Rozumiem, że każdy wydział to samotna wyspa na oceanie niewiedzy, a "masy na
dole" mają nie przeszkadzać.
Kolejny raz przekonuję się, że najlepszym sposobem uniknięcia
odpowiedzialności przez urzędników, jest "rozmycie" obowiązków na kilka osób.
W przypadku oficjalnej strony www jest to rzecz skandaliczna i nie do
przyjęcia.
Nie chodzi tu o KOMFORT tylko o WIARYGODNOŚĆ, co dział promocji miasta
powinien wiedzieć najlepiej.
Powołanie platformy cyfrowej kilku gmin może i jest rozwiązaniem ale nie
zmienia to faktu, że strona www jest beznadziejna DZISIAJ, a dane z 2003 roku
będą obowiązywały do roku 2006!!!!!!!!!! Proponuję zawiesić działanie strony
i podpisać "REMANENT".
Pani mail umieszczony zostanie w osobnym wątku na gorzowskim formu Gazety
Wyborczej, tak aby inne osoby mogły zapoznać się z oficjalnym stanowiskiem
UM. Jestem ciekaw reakcji i polecam lekturę. Moja wypowiedź wysłana zostanie
także do biura Prezydenta Miasta. Pozdrawiam Budrys

Obserwuj wątek
    • budrys77 Re: Strona www gorzowa - BORUTA 18.08.05, 14:35
      Aby oddać sprawiedliwość dodam jeszcze drugiego maila. Aż mnie zatkało:)

"Szanowny Panie,
      została mi przekazana treść Paskiego e-maila w sprawie strony www.gorzow.pl
      w części dotyczacej mojej działalności chcę poinformować, że dane dotyczace
      gospodarki przedstawiane są na podstawie informacji otrzymywanych z Urzędu
      Statystycznego i tylko takimi danymi mozemy się posługiwać. Dane za rok 2004
      będą dostępne na przełomie sierpnia i września. Zawsze publikowane są z
      takim opóźnieniem co nie jest zależne od nas. Też chcielibyśmy pokazywać jak
      najbardziej aktualne dane ale nie mamy na to żadnego wpływu. Możemy zatem
      pokazywać to co otrzymujemy z opóźnieniem z Urzedu Statystycznego lub
      zrezygnować z prezentacji.
      Sądzę, że wkrótce otrzyma Pan również odpowiedź na pozostałe uwagi.
      Ryszard Kina
      Zastępca Naczelnika Wydziału
      Inwestycji i Rozwoju Miasta

I CO WY NA TO??????:) Pozdrawiam

• Gość: Gabi Re: Strona www gorzowa - BORUTA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:44
        Jak to co ?! Ciągnij temat i pisz do GUSu :-)
        • Gość: Cezary Re: Strona www gorzowa - BORUTA IP: 62.233.177.* 18.08.05, 16:10
          Budrys77, obawiam się, że ostatnią osobą, na którą spadną baty za brak
          aktualnej i wyczerpującej informacji będzie...sprzątaczka Urzedu Miasta.
    • Gość: fus Re: Strona www gorzowa - BORUTA IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 18.08.05, 17:01
      Boruta to był taki diabeł, chyba chodziło ci o słowo poruta. Polecam słownik. A
      co do reszty się zgadzam.
    • Gość: Bernard Marnowana szansa IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 18.08.05, 20:31
      Hey brudys,
      Ryszard zalozyl Strony miejskie i....nie bardzo wie co zrobil..
      Zamiast dac Magistratowi bezposredni dostep do wyborcow, szanse na bezposrednia
      z nimi komunikacje ... dal lokalnej prasie miejsca na ich przedruki!!!
      Kompletny brak zrozumienia potencjalu jaki web site stwarza, a co jeszcze
      wazniejsze, rozmiar oczekiwan jakie otwarcie Stron miejskich stworzylo...
      Web site pozwala na INFORMOWANIE Gorzowian o wszystkim co tyczy miasta i
      Magistratu zanim ktokolwiek zacznie zadawac pytania...
      Gorzowianie oczekuja informacji z Magistratu.
      Malych i duzych, waznych i mniej waznych...informacji szybkich i rzetelnych
      ktore moga polozyc kres spekulacjom i plotkom..
      Na dzisiaj wyglada to jak zabawka z ktora nie bardzo wiadomo co zrobic..
      Niby jest, ale jesli jutro zabraknie...zadna strata..
      A szkoda.
      Pozdrawiam

• e_werty Re: Strona www gorzowa - BORUTA 18.08.05, 23:50
      "...już wkrótce rozpoczną się prace nad
      stworzeniem platformy cyfrowej łączącej cały Związek Celowy Gmin (Gorzów,
      Santok, Deszczno, Kłodawa, Lubiszyn, Bogdaniec) oraz Witnicę i Kostrzyn. Z
      pewnością zastosowanie nowoczesnych technologii oraz wprowadzenie
      niezbędnych zmian w zakresie aktualizowania strony, usprawnią nadzór nad jej
      funkcjonowaniem oraz przyczynią się do podniesienia jej atrakcyjności dla
      potencjalnego odbiorcy..."

Wyobrazacie sobie jaki balagan zapanuje???? Toć ci ignoranci nie
      potrafiaopanować HTML'a co tu mówic o "platformir cyfrowej"... cokolwiek to
      znaczy.... wszak na cyfrach sie wszystko zasadza. Mniejsz o to - gorzej z
      opnowaniem tego bałaganu - jezeli p. Pielussczak nie potrafi skoordynowac pracy
      kilku wydziełów Urzedu Miejskiego - których ma na miejscu - to jak sobie
      poradzi z "osadami Związku Celowego Gmin...??/

P.S.

swojad droga ciekawa nazwa - Związek Celowy Gmin!!!

1. albo wladze w przewidywaniu bliskich wyroków szykuja sobie cele...
      2. albo te gminy do tej pory istnaiły bez celu...
      3. albo wkrótce te Gminy będa na celu... terrorystów? zlodziei?...
      naturystów?... cyklistów?... czy innej "swoloczy" celowo uprzykrzających życie
      Gminom Bezcelowym...
      • Gość: Bernard W technologii postep a ludzie jak za Bieruta... IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 19.08.05, 00:49
        Hey e-werty,
        I co z tego ze udoskonala technologie jesli Ryszard ciagle nie ma pojecia co ma
        w rekach...
        Technologia sama niczego nie zalatwi...
        Trzeba rozumiec potencjal w niej zawarty i uzyc go odpowiednio...
        Wiecej dzis prawdopodobnie swiatlowodowych zabawek nic przesylania informacji
        ta genialna droga...
        Jesli ludzie nie rosna z postepem...technologia staje sie bezuzyteczna...
        Pozdrawiam
    • Gość: kalj Re: Strona www gorzowa - BORUTA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 07:48
      Przepraszam bardzo ja pewnie się nie znam, ale... ktoś tutaj napisał,
      że "cyfrowa platforma cokolwiek to znaczy". No właśnie coż to znaczy. Bo na
      mój "chłopsko-rolniczy" rozum jest to nic innego, jak założenie nowego serwera,
      na którym pojawią się nowo utworzone strony www z obsługą mysql, php i inne,
      może nawet powstaną strony WAP. I wszystkie te strony Związku Celowego Gmin,
      Szkół, Przedszkoli i innych Urzędów będą mieściły się na tym serwerze. Teraz
      nie zrozumiałem jednej rzeczy, czy te wszystkie urzędy, szkoły itp będą
      podłączone do jednej sieci. Podejrzewam, że nie. Więć proszę bardzo o
      informacje co kosztuje 5 mln. zł. (podaję za lubuską).

Zakup naprawdę porządnego serwera to koszt ok. 50 tys zł. mówię tutaj już o
      dość mocno wypasionym serwerze zdolnym obsługiwać także konta poczty
      internetowej np. mieszkańców Gorzowa, którzy chcieliby sobie założyć w domenie
      xxx@gorzow.pl. Przygotowanie naprawdę profesjonalnej strony www, bajerami typu
      wypełnianie formularzy, wniosków, forum, ankiety itp czyli krótko mówiąc strony
      z charakterem to koszt od 5.000 zł do 20.000 zł. Ja podaję naprawdę ceny stron,
      które mogą powalić ludzi na kolana robione przez profesjonalne firmy, zajmujące
      się jednocześnie promocją strony w sieci.

Więc skąd to 5 mln. zł.!!???

Ostatnio był artykuł w lubuskiej o chłopaku, który wykonuje strony www na
      zlecenia zagranicznych firm, może miasto skontaktowałoby się z nim nie tylko
      dałoby zarobić swojemu, ale też myślę że zaoszczędziłoby naprawdę duże
      pieniądze.

Wciąż zastanawiam się co to takiego ta platforma cyfrowa, może mówią tu o czymś
      o czym nie mam pojęcia. Może pragną wprowadzić jakieś nowinki, o których mało
      kto słyszał. Byłby wdzięczny za szczegółową specyfikację tej "platformy
      cyfrowej" może Budrys Pan poprosisz o nią w Urzędzię aby wyjaśnili co to jest
      ta "platforma cyfrowa" bo zaczynam myśleć, że Gorzów wystrzeli własną satelitę.
      • budrys77 Re: Strona www gorzowa - BORUTA 19.08.05, 08:20
        Boruta - poruta
        Kebab - kebap
        I w czym problem drogi lingwisto. BORUTA - bo tak się mówi na podwórku, a że
        niepoprawnie - trudno. W końcu jam "budrys" - sprawdź w słowniku jeśli łaska,
        hehehe:P
        Co do platformy jakiejś tam, to miną laaaaaata a strona dalej będzie "przaśna"
        pzdr
        • Gość: sd Re: Strona www gorzowa - BORUTA IP: *.21.pl / *.21.pl 19.08.05, 08:35
          derer
          • Gość: andy Re: Strona www gorzowa - BORUTA IP: 213.25.30.* 19.08.05, 09:42
            Witam! Pozwólcie panowie, że włączę się do tej dyskusji. Strona internetowa
            miasta świadczy o zaangażowaniu pracowników Urzędu Miejskiego w tworzenie
            dobrego wizerunku miasta. Powinni oni spalić się ze wstydu, że tak nas
            promują. Śmiesznie będzie jak strony internetowe gmin skupionych w CZG będą
            lepsze od gorzowskiej. Przecież Gorzów to stolica województwa. Dzisiaj, ktoś z
            Polski lub (coraz częściej)z zagranicy chcąc coś wiedzieć o Gorzowie szuka w
            internecie. Otwiera stronę i co widzi? Gdy zobaczy jak się prezentujemy od razu
            zrezygnuje z przyjazdu lub z inwestowania w naszym mieście. Do tego aby strona
            internetowa była aktualna nie potrzeba żadnej platformy cyfrowej oraz wielkich
            pieniędzy. Wystarczy tylko zatrudnić w Urzędzie Miasta odpowiednich ludzi, z
            pomysłem, mających zdolności plastyczne, znajacych pogramy graficzne i chcych
            pracować, a nie tylko być zatrudnionymi i brać comiesięczną, pewną, stałą
            budżetową pensyjkę, na którą wszyscy zatrudnieni w gospodarce musimy ciężko
            zapracować.
            Pozdrowienia dla wszystkich biorących udział w tej dyskusji.
            • pretty01 Re: Strona www gorzowa - BORUTA 21.08.05, 21:01
              Gość portalu: andy napisał(a):
              Strona internetowa
              > miasta świadczy o zaangażowaniu pracowników Urzędu Miejskiego w tworzenie
              > dobrego wizerunku miasta. Powinni oni spalić się ze wstydu, że tak nas
              > promują.
              Pewnie się nie spalą, niestety.

>Dzisiaj, ktoś z Polski lub (coraz częściej)z zagranicy chcąc coś wiedzieć o
              Gorzowie szuka w internecie.>

Nasi miejscy urządnicy, daleko posunięci w swojej indolencji, zdają się tego
              faktu nie zauważać. Zamiast tego może znów wyślą w Polskę czerwony autobus ze
              swoją wesołą załogą na pokładzie. Nic lepiej nie promuje miasta... Ach nie,
              zapomniałabym...! Ma jeszcze Kuna podobno pływac po rzekach i promować Gorzów!
              Nie wiem już, czy śmiac się, czy płakać...
              • e_werty Re: Strona www gorzowa - BORUTA 21.08.05, 21:28
                "...Ma jeszcze Kuna podobno pływac ..."

Jako lodołamacz będzie przełamywać pierwsze lody... No i napokaldzie powinni
                rozdawać lody... w kształcie Gorzusia....
                • pretty01 Re: Strona www gorzowa - BORUTA 21.08.05, 21:43
                  Tylko żeby im się Bagietka do burty nie przyczepił... Coś mu się pomyli i na
                  wody eksterytorialne będzie chciał... :))))))
        • Gość: Bernard Cyfrowa lopata!!! IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 19.08.05, 08:48
          Hey budrys,
          Kros sie czepia, a wiadomo i tak o co chodzi..
          A chodzi to to ze niezaleznie od tego czy ktos ma w reku liczydlo czy super
          komputer...jesli nie wie ze to do przetwarzania danych sluzy...to
          prawdopodobnie uzyje jako lopaty...
          Knec uzywa jako lopaty...
          Przykro mi ale tak jest...
          Jest to obraz marnowanego potencjalu!!!
          pozdrawiam
          • Gość: :)))) Re: Cyfrowa lopata!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 12:39
            Gość portalu: Bernard napisał(a):
            > A chodzi to to ze niezaleznie od tego czy ktos ma w reku liczydlo czy super
            > komputer...jesli nie wie ze to do przetwarzania danych sluzy...to
            > prawdopodobnie uzyje jako lopaty...
            > Knec uzywa jako lopaty...
            > Przykro mi ale tak jest...

ale pojechal :))))
    • Gość: Danny www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 12:14
      Jeszcze taki drobny szczegół przy okazji wywalenia 5 mln zł. na "platformę".
      A co będzie jak firmie Provector coś się odwidzi i zabierze swoją domenę, albo
      zażąda większej kasy (zwłaszcza w świetle 5 baniek). Już kiedyś to było
      poruszane, że nazwa domeny miasta powinna być własnością miasta, a nie jakiejś
      firmy.
      • Gość: Gabi Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 15:07
        A czy domeny warszawa.pl czy poznan.pl są własnością miasta?
        A myślałeś, co by było jakby się naskowi coś odwidziało ?
        I czy myślisz w końcu, że domeny gorzow.pl/.org są w złych rękach ?
        Wg mnie nie, ale może to dlatego, że głupiutką blondyneczką jestem...
        • Gość: kalj Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.gorzow.mm.pl 19.08.05, 20:51
          Szanowna Pani Gabi - NASK-owi nie może się nic "odwidzieć" ponieważ umowa
          podpisana z NASK mówi wyraźnie, że dopóki płacisz i nie łamiesz regulaminy nikt
          nie może Ci odebrać tej domeny. PO drugie posiadanie na własność domeny to daje
          gwarancję własności. I ostatnia rzecz wykupienie domeny to koszt ok. 200 zł.
          ile bierze pośrednik?? Normalnie pośrednicy mający umowy z NASK biorą o 50%
          taniej za domene, ale nie wszyscy szczególnie nie Ci ktorzy maja zarezerwowane
          atrakcyjne adresy.

pzdr
          • Gość: Gabi Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.gorzow.mm.pl 19.08.05, 21:46
            Szanowny Panie kalj, a orientuje się Pan może jakie są różnice w przypadku
            umowy z naskiem i z provectorem? I czy nie wydaje się panu, że nawet gdyby
            miasto nic Panu D. nie płaciło to nadal byłby to dla niego korzystny układ?
            • Gość: kalj Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.gorzow.mm.pl 21.08.05, 20:43
              Szanowna Pani Gabi odpowiem w ten sposób:

Żadna szanująca się firma, posiadająca atrakcyjną domenę nie zrzecze się swoich
              praw na rzecz pośredników. Mnie osobiście tacy pośrednicy także mamili
              atrakcjami pod warunkiem, że przepisze na nich moją domenę, za którą miałem
              płacić 50% ceny aktualnej. Te atrakcje to były między innymi oprócz ceny także
              darmowe konto www i konta poczty elektronicznej. Z całym szacunkiem, ale gdy
              zacząłem zadawać dość szczegółowe pytania firmom, które mnie
              próbowały "skaptować mne" wszystkie się wyłamały i od dłuższego czasu mam
              spokój, a mówię tu o firmach dość znanych w polsce z pośrednictwa NASK jak
              HOME.PL czy NAZWA.PL. Provector nie robił wobec mnie podchodów, ale byłyby one
              równie skuteczne jak pozostałych. Wolę zapłacic 100 zł więcej i posiadać na
              własnośc atrakcyjną domenę aniżeli być uzależnionym od pośredników. Proszę
              sobie wyobrazić sytuację, gdy dana firma pada lub inne okoliczności, w których
              miasto Gorzów musi walczyć o domenę ponieważ może ona byc wystawiona na
              sprzedaż np z racji upadku Provectora. Powiedzmy, że miasto otrzymałoby ofertę
              nie do odrzucenia kupno domeny za grubszą gotówkę aby nie przeszła ona w ręce
              kogoś kto kupuje domeny tylko aby je sprzedać.

Nigdy żadne pośrednictwo nie było korzystne dla nikogo.

pozdr

• Gość: Gabi Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.gorzow.mm.pl 21.08.05, 21:17
                Szanowny panie kalj.
                Ja nie jestem pewna czy mam właściwe informacje, ale w świetle Pańskich
                katastroficznych wizji domena miasta trafiłaby z chwilą wygaśnięcia dzierżawy
                spowrotem do nask... i nask zadecydowałby komu ją przekazać. To, że miasto by
                się o nią nie upomniało byłoby i dla mnie żenujące. W każdym razie ja o swoją
                domenę walczyłabym jak lew.
                W rzeczywistości znam historię domeny od trochę innej strony, i myślę, że mogę
                Pana zapewnić, że niepotrzebnie się Pan zamartwia.
                • Gość: kalj Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.gorzow.mm.pl 22.08.05, 05:27
                  Nie piszę tu o domenie miasta Gorzów bo mnie ta sprawa nigdy nie interesowała,
                  pokazuję Pani jak wygląda sytuacja od strony technicznej, a sama domena nie
                  trafiłaby do NASK, ale np firma Provector mogłaby ja miastu sprzedać w sytuacji
                  kryzysowej. Musi Pani zrozumieć, że to jest towar jak każdy inny. NASK-a nie
                  obchodzi kto ma domenę ważne, że dostaje za nią pieniądze. Czasami napewno
                  słyszała Pani o aferach z handlowaniem atrakcyjnymi domenami. Czasami sąd oraz
                  NASK odbierają atrakcyjną domenę "kupcowi" jak to było np. z domeną
                  microsoft.pl poniewaz działają tu czynniki mające wpływ na to kto powinien
                  posiadać daną domenę. Nie zmienię jednak zdania, tak jak poprzednicy uważam, że
                  miasto stać na własną domenę i nie powinna nią zarządać inna firma-pośrednik.

Z tego wynika, że firma Provector jest instytucją charytatywną skoro miastu
                  opłaca się aby od nich "dzierżawić" domenę.

Nie wiem jak wyglądają sprawy związane z utrzymaniem domeny przez Provector,
                  ale nie wierzę, że firma ta pozwala sobie tracić na tym.

pzdr
                  • Gość: Gabi Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 08:50
                    Mogłaby ją odsprzedać ... gdyby miasto jej nie posiadało ...
                    Uważa Pan, że miasto korzysta z domeny na piękne oczy ? Napewno jest związane z
                    firmą jakąś umową... jak mi się zdaje bardzo podobną do tej z nask. Więc jeśli
                    chodzi o sprawę sprzedaży domeny, bądź rozwiązania umowy - to miasto miałoby
                    zapewne czas na to, aby w sytuacji kryzysowej o swój interes zadbać, a w świetle
                    ewentualnych niedorzecznych warunków z firmą, mogłoby zwrócić się do nask.
                    A czemu się co opłaca - a temu, że z momentem kiedy miasto umieściło swoją w
                    niej stronę - stała się ona najbardziej znaną, naszą domeną regionalną i jestem
                    pewna, że sprzedaż poddomen jest właśnie tym faktem nakręcana... a przy
                    atrakcyjnej ofercie kont i najlepszym chyba w mieście zarządzaniu i łączach
                    (nie piszę tu o wifi sprzedawanych klientom - bo nie widziałam, ale zapewne jest
                    jak wszędzie ;P) ... firma zdobywa klientów, praktycznie nie potrzebując reklamy.
                    PS. Dodam jeszcze tylko, że nikt mnie nie opłaca, i jestem tylko zadowolonym
                    klientem firmy MD, bo zaraz znajdzie się jakiś mądrala, który mi napisze, że z M
                    sypiam.
                    • Gość: kalj Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 09:05
                      Więc jeśli chodzi o sprawę sprzedaży domeny, bądź rozwiązania umowy - to miasto
                      miałoby zapewne czas na to, aby w sytuacji kryzysowej o swój interes zadbać, a
                      w świetle ewentualnych niedorzecznych warunków z firmą, mogłoby zwrócić się do
                      nask.

----------------

Właśnie o tym piszę. Proszę sobie wyobrazić NASK jako dużego ubezpieczyciela a
                      firmę Provector jako agencję lub jak pani woli agenta ubezpieczeniowego. Nie
                      tak dawno była afera z lewymi polisami pewnego Pana B. Na podobnych korelacjach
                      można oprzeć schemat działania NASK i pośredników. Jak już pisałem, nie wiem
                      czy Provector jest pośrednikiem czy raczej ma wykupioną domenę gorzow.pl na
                      własność i dzierżawi ją miastu. Jak dla mnie sytuacja ta jest poprostu chora.
                      Może jestem paranoikiem, ale miasto powinno posiadać na własność domenę.

A czemu się co opłaca - a temu, że z momentem kiedy miasto umieściło swoją w
                      niej stronę - stała się ona najbardziej znaną, naszą domeną regionalną i jestem
                      pewna, że sprzedaż poddomen jest właśnie tym faktem nakręcana... a przy
                      atrakcyjnej ofercie kont i najlepszym chyba w mieście zarządzaniu i łączach
                      (nie piszę tu o wifi sprzedawanych klientom - bo nie widziałam, ale zapewne jest
                      jak wszędzie ;P) ... firma zdobywa klientów, praktycznie nie potrzebując
                      reklamy.

----------------

Przepraszam bardzo - mieszkam w Gorzowie od ładnych paru lat :) O Firmie
                      Provector słyszałem może 2-3 razy ten będzie może 3-4 . Ma Pani rację reklama
                      jest im nie potrzebna :)Wchodząc na stronę www.gorzow.pl nie zauważyłem
                      informacji o Firmie Provector, więc nie wiem skąd czerpie pani informacje, że
                      Provector dzięki tej domenie robi dobry interes nie wymagający żadnej reklamy??

pzdr

• Gość: kalj Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 09:16
                        Tak przeczytałem swoją ostatnią wypowiedź i muszę sprostować coś dla osób,
                        które mogą mieć problem ze zrozumieniem :) otóż nie oskarżam Provectora o nic -
                        poprostu zastanawia mnie mechanizm na jakiej zasadzie jest użyczona domena
                        miastu. A także czy miasto jest zabezpieczone przed np. bankructwem Firmy i nie
                        będzie musiało za twardą walute odkupywać praw do domeny w przypadku
                        jakichkolwiek problemów Provectora.

• Gość: Gabi Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 10:01
                          Zaiste firma provector nie jest może szeroko znana i reklamowana i o niebo
                          lepiej znana jest osoba ją prowadząca, a właściwie znają ją informatycy i
                          większość gorzowskich internautów, jeszcze od czasów shaco, świetności kamu, a
                          właściwie to stali - starzy bywalcy #gorzow znają go na pewno. Ponadto może Pan
                          zapytać studentów szkoły informatycznej w gorzowie. Może dlatego zawsze mi
                          wydawało się naturalne, że jeśli muszę założyć domenę *.gorzow.pl to wiem gdzie
                          się zgłosić. Dziwi mnie tylko, że taka obyta i znająca sposób działania dns i
                          mieszkająca od lat w Gorzowie osoba jak Pan nigdy się z tą osobą nie spotkał.
                          • Gość: kalj Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 10:17
                            Proszę się nie dziwić, ale dalsza wymiana poglądów jeśli chciałbym wyjaśnić
                            przynajmniej ogólnikowo Pani wątpliwości wyrażone w ostatnim zdaniu niestety
                            mogą być tylko na "privie". Swego czasu irca też używałem i to dość duzo.

pzdr
                            • Gość: kalj Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 10:23
                              Na koniec tej dyskusji - niedługo będą w użyciu domeny *.eu. Myślę, że miasto
                              nie popełni kolejnego błedu i zarezerwuje od razu domenę www.gorzow.eu. Ta
                              domena jest przyzna Pani znacznie bardziej atrakcyjna od *.pl

Zreszta analitycy także uważają, że z tą domeną należy wiązać przyszłość.

pzdr
                              • gabi1976 Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta 22.08.05, 11:05
                                A przyznam się panu, że dla mnie to lekki obciach. Jak widzę nalepki jajkowe na
                                samochodach ze znaczkiem eu w gwiazdeczkach i polską flagą w środku to mi się
                                pilniczek do paznokci z futerału sam w torebce wyjmuje. Już widzę te potworki:
                                www.mieso-i-wedliny.gorzow.pl.eu ... tylko czekać na domeny .world .mars .venus...
                                a kolejne świry wymyślą .universe, .eternity itp.
                                a i jeszcze do powyzszego przykladu jakiś .com. by się przydał ...
                                Dlatego chyba Panu racji nie przyznam.
                                A odnośnie priv - to proszę bardzo...
                                • Gość: kalj Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 11:20
                                  Firma chcąca operować na rynku europejskim będzie musiała założyć sobie taką
                                  domenę, z takich samych powodów jak robi się końcówki *.com, *.org, *.gov i
                                  inne.

A co do priv dałem Pani tylko do zrozumienia, że są rzeczy których na ogóle
                                  niestety napisać nie mogę. Na priv zapewne mógłby to zrobić, niestety nie wiem
                                  z kim mam przyjemność :) a ryzyko lubię, ale kontrolowane :)

pzdr
                                  • Gość: Gabi Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 12:39
                                    Pozwoli pan, że zapytam - skąd wnioski, że ktoś coś musi? Myśli Pan, że to wymóg
                                    będzie :-) ???. Wg mnie domena miesny.gorzow.pl jest na tyle krótka, a zarazem
                                    na tyle szczegółowa, żeby średnio inteligentny europejczyk miał jakiś pogląd na
                                    to z kim ma do czynienia. Domena miesny.gorzow.eu średniointeligentnemu
                                    europejczykowi, może nie przekazać informacji o tym czy to polska czy czechy,
                                    słowacja czy jakiś inny szeleszczącojęzykowy kraj w europie, a z kolei
                                    miesny.gorzow.pl.eu u mnie gdybym była niemką czy inną holenderką - powodował by
                                    odczucie, że właściciel ma mnie za idiotę, który nie potrafi sprawdzić co to pl
                                    jest i gdzie.
                                    A co do ryzyka, to czym Pan ryzykuje? Najpierw chce Pan porozmawiać, a potem Pan
                                    nie chce ... niech się Pan zdecyduje... Zresztą wydaje mi się, że już Pan się
                                    zorientował, że nieco pobłądził i nie chce się pan przyznać ;-).
                                    • Gość: kalj Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 13:13
                                      Ależ w niczym nie pobłądziłem. Dałem tylko do zrozumienia, że są rzeczy, o
                                      których nie pisze się na ogóle. Natomiast decyzja o tym, czy pisać na priw
                                      należy do mnie nie do Pani :). Tak się składa, że decyzja moja jest negatywna.
                                      Jak Pani zauważyła zapewne nie zwracam uwagi, na fakt, iż z bardzo dużym
                                      zaangażowaniem broni Pani polityki miasta moim zdaniem błędnej co do lokacji
                                      domeny w Firmie zamiast samemu zarządzać domeną, ale zaczyna mnie zastanawiać
                                      Pani zaangażowanie w tę dyskusję ponieważ bardzo rzadko ktoś z takim uporem
                                      broni własnej wizji jak Pani. Pozwoliłem sobie na sprawdzenie w NASK domeny
                                      gorzow.pl i okazało się, że domena ta jest w całości w rekach Firmy. A więc
                                      Firma ta rozdziela także poddomeny np. www.xxx.gorzow.pl. Moim zdaniem było to
                                      celowe zagranie, nawet domena warszawa.pl nie jest w całości w rękach żadnej
                                      firmy ani miasta. Bo istnieje możliwość założenia sobie np. adresu
                                      www.xxx.warszawa.pl.

Co zaś do końcówki eu, może mieć Pani własne zdanie na ten temat, jestem jednak
                                      przekonany, że "eu" zrobi furorę, "pl" będzie traktowany po "macoszemu".

pozdr
                                      • Gość: Gabi Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 14:16
                                        No chyba nie chce Pan, żebym błagała o jakieś listy od Pana. Po prostu myślałam,
                                        że ma mi Pan coś ciekawego do napisania.
                                        A co do tego czy czegoś bronię czy nie, to sprawa wygląda tak, że raz na jakiś
                                        czas wpadam na to forum i przeglądam pierwszy z brzegu wątek i jeśli mam coś do
                                        napisania to piszę, a przez wrodzoną grzeczność staram się potem odpowiadać na
                                        każdy skierowany do mnie post, w miarę możliwości oczywiście. W tym przypadku
                                        trafiło na Pana, a że chce Pan bronić swoich racji, to i ja to wykorzystuję. Nie
                                        wiem jak Pan to traktuje, bo dla mnie to jest rozrywka - akurat taka jaka mi
                                        odpowiada w chwilach wolnego czasu. Lubię po prostu rozmawiać na tematy na które
                                        mam jakiś pogląd.
                                        W jakiejś dyskusji kiedyś - mój rozmówca starał się mnie samą chyba przekonać,
                                        że sypiam z osobą o której była mowa, której nie znałam, ale mimo to broniłam
                                        jej na podstawie tego co on mi wypisywał i przyznam bawiłam sie świetnie.
                                        W tym przypadku rozmawiamy o osobie, którą akurat znam i szanuję, ale to chyba
                                        nam w niczym nie przeszkadza , prawda?
                                        A co do sprawdzania. No, a jak Pan myślał, że czyje ns to obsługują ?!
                                        Wie Pan, jeśli chce pan sobie założyć domenę w gorzow.pl to wydaje mi się, że
                                        nikt nie będzie miał nic przeciwko temu.
                                        • Gość: kalj Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 14:43
                                          W przypadku domeny www.gorzow.pl i podnajmowania domen miasto mogłoby na nich
                                          zarabiać, a zarabia kto inny.

pozdr

ps/ dziekuje za rozmowę
                                          • Gość: Gabi Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 14:54
                                            Podobnie jak w przypadku innych miast...
                                            Z tym, że żeby prowadzić taką działalność trzeba mieć odpowiednie środki i jak
                                            to u nas bywa dodatkowe ręce do pracy. czyli dla miasta, żaden interes, a
                                            przedsiębiorca może to robić dodatkowo obok innych swoich usług :). Generalnie
                                            wszystko jest w porządku.
                                            ps/ dziękuję również.
                                            • danny_boy Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta 22.08.05, 23:31
                                              A jeśli firma Provector uzna, że za mało bierze od miasta kasy? Np. macie tyle
                                              a tyle wejść na stronę, jesteście popularni i spokojnie możecie mi płacić 10
                                              razy więcej. Kto wie, co komu strzeli do głowy?
                                              I co po iluś tam latach funkcjonowania gorzow.pl miasto ma zakładać nową domenę?
                                              Owszem, miasto mogłoby zlecić utrzymanie serwera tej firmie, bo zna się na
                                              rzeczy, ale zrzec się domeny? To jest ciężki błąd, niezależnie od pani
                                              zafascynowania Provectorem.
                                              • Gość: Gabi Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.gorzow.mm.pl 23.08.05, 00:02
                                                W takim układzie miasto mogłoby powiedzieć również: A weźpan nas w d.
                                                pocałuj... założyliśmy sobie dla przykładu wspomnianą domenę gorzow.eu i
                                                będziemy jej pilnować jak oka w głowie... a w regulaminowym czasie
                                                wypowiedzenia będziemy nową domenę promować na gorzow.pl ... Tylko kto by wtedy
                                                na tym stracił?
                                                I tu nie chodzi o żadne zafascynowanie... tylko po prostu bawią mnie fobie
                                                różnych osób, a Provectorowi zapewne zależy na tym, żeby www.gorzow.pl było
                                                prowadzone przez miasto i miało się dobrze.
                                                • danny_boy Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta 23.08.05, 13:39
                                                  Proszę nie mieszać tematów, czyli akurat nic nie ma tu do rzeczy .eu.
                                                  Provectorovi jak każdej firmie prywatnej zależy na kasie, a nie czy strona jest
                                                  dobrze prowadzona, chyba że zlecono by mu tworzenie tej strony i obowiązek
                                                  aktualizacji informacji, a tak nie jest (informacje są często przestarzałe).
                                                  Natomiast jak mu się odwidzi i stwierdzi, że za gorzow.pl dostanie więcej kasy -
                                                  np. Gorzów Śląski (teoretyzuję, ale tak może być) mu zaproponuje 10 razy
                                                  więcej, to co wtedy? Odpowie "kocham Gorzów Wlkp i nie zgadzam się"
                                                  czy "Słuchaj panie Kneć, musicie dać 10 razy więcej kasy, bo mam inną ofertę, a
                                                  kasiora to podstawa".
                                                  • Gość: Gabi Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 14:41
                                                    O przepraszam, to chyba Panu się pomieszało coś. Skąd Pan wie jaką umową
                                                    związało się miasto z Provectorem? I co Pan wie na temat umowy, na podstawie
                                                    której Provector stał się operatorem tej domeny? To jest domena regionalna
                                                    powiązana z naszym miastem i podejrzewam, że nawet gdyby Provector mógł to
                                                    zrobić i sprzedał tą domenę komuś innemu, stracił by wiarygodność swoich
                                                    klientów (bo skąd by było wiadomo czy nie postąpi tak np. z moją domeną
                                                    zaparkowaną na jego ns, a to by było najmniejsze zło jakiego bym się wtedy po
                                                    nim spodziewała)... już pomijam protesty miasta, które w prasie spowodowały by
                                                    wokół niego smrodek od którego długo by się nie opędził. Wie Pan mogę
                                                    teoretyzować, że Pan D. by takie coś zrobił, ale kto na boga i allaha dałby mu
                                                    za domenę gorzow.pl tyle szmalu, żeby mógł to pieprznąć w diabły i zamieszkać na
                                                    Hawajach w willi na plaży i o nic się nie martwić? Dobrze się Pan czuje?
                                                    Kasiora to podstawa, ale przy tak płytkim myśleniu, to ja panu sukcesu w jej
                                                    robieniu wielkiego nie wróżę.
                                                  • Gość: kalj Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 14:59
                                                    Równie dobrze teoretyzuje Pani jak Danny a co za tym idzie ta rozmowa nie ma
                                                    sensu, jeden powie a drugi powie b. Pani nie chce zrozumiec najwazniejszego. My
                                                    chcemy aby domena należała do miasta Pani zależy co widać poo postach aby
                                                    zarabiał na niej Pani przyjaciel. Ma Pani do tego prawo, ale prosze nie
                                                    określać innych o odmiennych poglądach jako osoby niezrównoważone lub niezbyt
                                                    rozgarnięte.

pozdr
                                                  • Gość: Gabi Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 15:31
                                                    Powiem Panu tak- miasto poniekąd jest właścicielem domeny i przynajmniej ja nie
                                                    słyszałam nic o tym, żeby komuś miała być ona sprzedana. Pan natomiast chce,
                                                    żeby gorzów zmienił tą domenę na gorzow.eu ... i nie teoretyzuję tu wcale :) ...
                                                    vide parę postów wyżej. A co do zarabiania na tej domenie to proszę mi wierzyć,
                                                    że sprzedając poddomeny do gorzow.pl przez miasto (gdyby ono było jej opiekunem)
                                                    pracownik, który by się miał tym zająć na siebie by chyba nie zarobił, bo to w
                                                    naszym małym miasteczku kokosy nie są i jest to tylko zaledwie malutka część
                                                    działalności provectora aktualnie z tego co wiem. Ponadto firma nie bierze,
                                                    żadnych pieniędzy za tworzenie poddomen do zakupionych przez klienta domen. Choć
                                                    może, ale nie musi oczywiście delegować je ichni serwer gdzie się tylko
                                                    klientowi ubzdura.
                                                    To czy Pan D. jest moim przyjacielem - nie, jestem tylko od kilku już lat jego
                                                    zadowoloną klientką, która zna go osobiście. Powiem Panu jeszcze, że gdyby
                                                    miasto nie było z układu z Panem D. zadowolone, to zapewne już by się z nim
                                                    rozwiodło z domeną czy bez.
                                                    I jeszcze na koniec - gdzie Pan się doszukał tego, że kogoś obrażam, albo
                                                    określam jako osobę nierozgarniętą i niezrównoważoną?
                                                  • Gość: kalj Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.gorzow.mm.pl 24.08.05, 00:19
                                                    Dobrze się Pan czuje?
                                                    Kasiora to podstawa, ale przy tak płytkim myśleniu, to ja panu sukcesu w jej
                                                    robieniu wielkiego nie wróżę.

Cytat powyższy jest odpowiedzią na Pani pytanie zawarte w ostatnim zdaniu postu.
                                                    ------------------------

Co zaś do eu domeny, po pierwsze napisałem, że miasto powinno sie starać o tę
                                                    domenę bo będzie ona atrakcyjna, nigdzie nie napisałem, że ma zrezygnować z
                                                    domeny pl. Jako klientka ma Pani bardzo dobre rozeznanie na temat tego ile
                                                    zarabia Firma Pani znajomego na poddomenach - to zastanawiające. Co zaś do
                                                    zarobku miasta, podobnie jak u Pani znajomego miasto - pracownicy UM powinni
                                                    sie zajmować nie jedną rzeczą a wieloma. Nie wiem jak Pani sobie to wyobraża,
                                                    ale ja nie wyobrażam sobie, że miasto tworzy stanowiska powiedmy ds. poddomen
                                                    siedzi tam ktoś i czeka na zbawienie aż ktoś kupi ten towar. Aby jakiekolwiek
                                                    stanowisko było wydajne musi posiadać odpowiednie obowiązki. Taka ironia
                                                    sugeruje mi, że gubi się Pani w tym co czyta i w tym co odpowiada. MOje
                                                    stanowisko wyłuszcze teraz szczegółowo aby mogła Pani zrozumieć punkt widzenia
                                                    z mojego "miejsca siedzenia":

1) domena gorzow.pl dla miasta
                                                    2) poddomeny sprzedawane przez miasto
                                                    3) serwer wynajmowany lub jeśli kasa pozwala własny, ale tu nie rozchodzi się
                                                    tylko o pieniądze bo na prawdziwych specjalistów od zabezpieczeń miasto raczej
                                                    nie będzie stać więc serwer to raczej mrzonka jak na razie chyba, że ruszy ta
                                                    tytułowa six "platforma cyfrowa"
                                                    4) gdyby był serwer miasto nie tylko mogłoby udostępniać poddomeny, ale i
                                                    umożliwić tworzenie na miejskim serwerze kont poczty elektronicznej, np dla
                                                    szkół, przedszkoli odpadłyby koszta, które ponosza wymienione instytucje, a za
                                                    które i tak płaci miasto.
                                                    Inne korzyści dla miasta wynikające z moich poglądów sa mniej wyraziste ale
                                                    przeliczalne na pieniądze prawdziwe.

pzdr
                                                  • Gość: Gabi Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 09:17
                                                    Czy w przytoczonym przez Pana cytacie ja kogoś obraziłam, albo nazwałam
                                                    głupkiem? Mogłam, to zrobić, ale nie oceniam ludzi pohopnie - znaczy nie myślę o
                                                    nich płytko, ale staram się zrozumieć, że mogą oni nie brać pod uwagę aspektów,
                                                    które ja zauważyłam.
                                                    Czy taka odpowiedź w tym względzie Pana zadowala?

Odnośnie domeny gorzow.eu - ubawiłam się do łez... ok już na poważnie -
                                                    atrakcyjność tej domeny ja porównuję z atrakcyjnością np. gorzowwielkopolski.pl
                                                    - tzn. każda z nich niby ma coś atrakcyjnego, ale patrząc całokształtowo -
                                                    atrakcyjną , bynajmniej dla mnie nie jest... Panu proponuję obydwie je sobie
                                                    zaklepać, opłacać i czekać na to aż miasto będzie gotowe je za pół swojego
                                                    rocznego budżetu odkupić :))).
                                                    Odnośnie mojego rozeznania - to rozeznanie może jakieś rewelacyjne nie jest, ale
                                                    z tego co wiem po sobie (a właściwie po swojej firmie) to nas poddomena do
                                                    gorzow.pl kosztowała 50zł netto (nie wiem czy to z racji tego, że mamy konto na
                                                    provectorze, ale nic w umowie o jakiś rabatach napisanego nie widziałam). Lekko
                                                    licząc, że provector ma powiedzmy 300 klientów komercyjnych płacących za
                                                    poddomeny do gorzow.pl wychodzi nam kwota 15K/rok+podatek. Jeśli chodzi o środki
                                                    na to przeznaczone - to proszę, sobie wyobrazić, że należy do tego doliczyć
                                                    koszty utrzymania i modernizacji komputerów obsługujących dns, czas pracy
                                                    pracownika - dopisywanie rekordów na nameserwerze nie są bynajmniej w takim
                                                    układzie jego jedynym radosnym zajęciem... powiedzmy, że dodatkowo musiałby
                                                    kontaktować się z klientami, dbać o to aby klienci przestrzegali regulaminów,
                                                    dbać o rozliczenia i kontaktować się z księgowością - takie niby małe rzeczy
                                                    można by mnożyć. Do tego dochodzą koszta łącz, które może Pan powiedzieć i tak
                                                    by były, ale jeśli się Panu wydaje, że mogłyby wystarczyć to chyba rzeczywiście
                                                    nie mamy o czym rozmawiać. Tak więc miasto wszystkie swoje nakłady, żeby np.
                                                    mnie nie wkurzyć, że sobie duperele za moje pieniądze organizują musiałoby sobie
                                                    jakoś rekompensować -np. powiedzmy jak Pan wspomniał przez komercyjne i
                                                    niekomercyjne w przypadku miejskich instytucji udostępnianie przestrzeni
                                                    dyskowych. W tym przypadku - jestem już chyba na 100% pewna, że dodatkowy
                                                    pracownik byłby niezbędny.
                                                    Ujmując to wszystko w płytki sposób i teoretyzując to ta domena dla miasta
                                                    oznaczała by czysty zysk, ale jak się bliżej przyjżeć to już tak cukierkowo
                                                    wcale nie jest i prościej, żeby każdy robił to na czym się zna. Natomiast
                                                    bzduranie sobie, że wszyscy miasto - brzydko powiem - dymają, albo chcą wydymać
                                                    na prawo i lewo jest na tym forum zazwyczaj oznaką zawiści, korupcyjnych fobii i
                                                    innych potworów wyimaginowanych we śnie przez ludzi, którzy z nudów węszą
                                                    intrygi gdzie tylko się ruszą. Ot i moje zdanie.
                                                  • Gość: kalj Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 11:46
                                                    Bardzo proszę zapoznać się ofertą home.pl. I porównać sobie ceny z cenami w
                                                    Firmie Pani znajomego. Sugeruję się kwotą, którą Pani podała.

Co do reszty tak możemy sie wymieniać argumentami, każde z nas ma swoje zdanie
                                                    i niech tak pozostanie. POwiem tak co innego, gdy miasto wynajmuje Firmę do
                                                    sprzatania miasta, a co innego gdy mogąc zrobić coś samemu i na tym
                                                    zaoszczędzić oddaje to innej Firmie.

Co zaś do pracowników, zdaje się, że mają tam informatyków prawda. Dobry
                                                    administrator poradzi sobie z każdym wyzwaniem jeśli nie - zatrudnia się
                                                    takiego co potrafi.

pzdr
                                                  • Gość: Gabi Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 12:26
                                                    Odnośnie kwot: sam Pan widzi, że zarobek by miasto na tym raczej lichy miało :)
                                                    ... przy taaakiej konkurencji. A z drugiej strony to nie chce Pan chyba
                                                    powiedzieć, że ceny provectora to przy tym drożyzna?
                                                    A co do tego co miasto może zrobić samemu - to ja przedstawiłam argumenty, ale
                                                    nie zauważyłam jakoś Pańskich. Problem w tym, że mogłoby się w końcu okazać, że
                                                    miasto może robić wszystko samo ... i nawet, wie Pan, mi by się to podobało
                                                    gdyby cała miejska administracja zamiast siedzieć i przewalać papiery... latała
                                                    po mieście z miotełkami, a Tadek jeździł traktorem... Znakomity pomysł!!!
                                                    Papierki by sobie potem po wylądowaniu w bazie na sikorskiego pakowali do
                                                    torebek i zabierali do domu, żeby się mogli nad nimi lepiej skupić, jak położą
                                                    dziatwę spać.
                                                    A co do poradzenia sobie z wyzwaniami - to każdy głupi by sobie z tym poradził -
                                                    nawet ja - głupiutka blondyneczka. I dlatego taką głupiutką blondyneczkę by
                                                    miasto musiało zatrudnić, żeby informatyk zajął się rzeczami, które do niego
                                                    należą i duperelami sobie głowy nie zaprzątał. Tylko po co zatrudniać kogoś i go
                                                    opłacać z pieniędzy podatnika, jeśli taniej i lepiej wychodzi jeśli robi to
                                                    zewnętrzna firma i nawet nad jej istnieniem się zastanawiać nikt nie musi.
                                                • Gość: kto szuka ... Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 21:14
                                                  www.dns.pl/rejestracja-domen.html#6

Kto jest upoważniony do rejestracji nazw regionalnych?

Nazwę będącej nazwą województwa powiatu lub gminy może zarejestrować jedynie
                                                  odpowiedni organ administracji rządowej lub samorządowej. Szczegółowy wykaz
                                                  województw, powiatów i gmin zawiera Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 21
                                                  grudnia 1999 r., Dz. U. nr 110/99 poz. 1267. Zobacz też: pkt 7c Zasad
                                                  rejestracji i utrzymywania nazw domen.
                                                  • Gość: Gabi Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 15:10
                                                    >Nazwę będącej nazwą województwa powiatu lub gminy może zarejestrować jedynie
                                                    > odpowiedni organ administracji rządowej lub samorządowej.

A będącą nazwą miasta?
                                                    PS. Może jest coś o tym w tajemniczym punkcie 7c?
                                                  • Gość: :) Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 06:37
                                                    Gość portalu: Gabi napisał(a):
                                                    > A będącą nazwą miasta?
                                                    > PS. Może jest coś o tym w tajemniczym punkcie 7c?

pewnie jest ... ze maluch z kratką to ciężarówką
        • karolina2004 Re: www.gorzow.pl nie należy do miasta 23.08.05, 11:14
          a jakim to cudem domena zielonagora.pl nalezy do miasta Zielona Góra i jest
          obsługiwana przez NASK?
    • Gość: go Platforma cyfrowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 20:36
      "Powołanie platformy cyfrowej kilku gmin " - a co to ma byc ta platforma
      cyfrowa ???? kurde mieszkam w Gorzowie i nie wiem co sie dzieje ...

• e_werty Re: Platforma cyfrowa 20.08.05, 12:49
        "...platformy cyfrowej..."

chodzi o cyfry na nominalach Narodowego Banku Polskiego - na nich się bedzie
        wspierać ta platforma - i daltego nazywa to sie Zwiazek Celowy Gmin - czyli
        gminni ludzie skrzyknęli się w celu korzystania z platformy do transportu kasy
        do swoich cel...
        • Gość: go Re: Platforma cyfrowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 18:09
          pytam powaznie... co to ma byc/ czemu lub komu ma sluzyc
          • e_werty Re: Platforma cyfrowa 20.08.05, 20:23
            "...pytam powaznie... co to ma byc/ czemu lub komu ma sluzyc..."

ja także się zastanawiam i ... nikt sie nie odzywa... ani powaznie "aninie"...
            • Gość: Bernard Re: Platforma cyfrowa IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 21.08.05, 07:03
              Hey e-werty,
              jesli ktos sie chwali, ze wprowadzi "platforme" cyfrowa to znaczy ze jej nie ma
              a jesli jej nie ma to znaczy ze ma analogowa..
              Znaczy tez, ze jest tysiac lat za mu... , powiedzmy za tymi do tylu...
              Digital systems (systemy cyfrowe) sa prawie takie stare jak to forum wiec
              glosne zapowiadanie "postepu " zakrawa na kpine...
              Oczywiscie ze bedzie lepiej i madrzej...
              Systemy cyfrowe umozliwiaja przesylanie i przetwarzanie danych ktorych systemy
              analogowe niestety nie potrafia...
              Badzie lepiej (jesli wprowadza) ale i tak bedzie dekade do tylu (lekko
              przesadzajac...)
              To tak jakby chciec komus dzisiaj zaimponowac wprowadzeniem...nagran na
              kasetach...
              he he he he
              Oczywiscie kazda pozytywna zmiana (nawet jesli o wieki spozniona) jest mile
              widziana...
              Ja sie tylko pytam :
              Po jaka cholere???
              I tak bedzie przez Ryszarda i jego politycznie poprawnych zuchow spaprane...
              Nie potrafia uzyc odpowiednio traktora wiec kto mnie przekona ze samolotem
              polataja...
              Rozpedzic to ignoranctwo i informatyke w rece ekspertow oddac...
              Pozdrawiam
              PS. Jedrzejczak to dobry Prezydent
              • Gość: kalj Re: Platforma cyfrowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 08:19
                Bernard w takim razie ja mam serwer analogowy??

Hmm... coś ci sie pokićkało z telefonią :)

pzdr
                • e_werty Re: Platforma cyfrowa 22.08.05, 10:44
                  "...Bernard w takim razie ja mam serwer analogowy??..."

A Bernard ma bębny szamańskie lub inne tamtamy...

podejrzewam że z ta "platforma cyfrowa" jest tak jak z "pisaniem na
                  komputerze" - dostaje np. info od pani jakiejs tam która mi
                  napisała "Przepisalam to panu na komputerze"... tak jakby można było dla
                  potrzeb e-maila lub drukarni przepisać "na piechotę"!!!

Podobnie z ta "platforma cyfrową" - jakis ignorant użył tego okreslenia a
                  reszta bezmyślnie powtarza... I podejrzewam że w branży komputerowej
                  inne "platformy" służą jedynie do przewozy komputerów...
                  • Gość: kalj Re: Platforma cyfrowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 11:21
                    Ignorant czy nie, ale medialny :)

pzdr
                • Gość: Bernard Re: Platforma cyfrowa IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 23.08.05, 04:10
                  Hey kalij,
                  Piszesz duzo na temat o ktorym moze i slyszales, ale ktorego nie znasz...
                  Dlatego nie wtracam sie do Twoich wypowiedzi..
                  Na ignoranctwo czasu nie mam
                  Pozdrawiam przyjacielsko tak czy inaczej...
                  • Gość: kalj Re: Platforma cyfrowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:23
                    Bernard - :) czytam twoje wypowiedzi na tym całym forum, ale rzadko chce mi sie
                    polemizować z Tobą. Wygląda na to, że zjadłeś wszystkie rozumy ale zapomniałeś
                    pobrać nauki jak z nich korzystać :).

Z tego co widzę Ty masz wiedzę na każdy temat, każdą sprawę i każda
                    okoliczność. Wiesz cenię sobie fachowców z danej dziedziny, a nie populistów,
                    którzy zgrywają znawców.

Podaj chociaż jeden przykład ignoranctwa z mojej strony na tym wątku. Będę
                    wdzięczny za każdy ułamek wiedzy jaki otrzymam od Ciebie.

Mieszkasz gdzieś hen daleko daleko za górą za rzeką - to co dla USA, Kanady czy
                    Zachodniej Europy jest nowinką dla Polaków i Polski jest odległą przyszłością,
                    to co w tych krajach jest standardem u nas jest nowinką.

Proszę mi wytłumaczyć czym wg Pana Panie Barnardzie jest "platforma cyfrowa".
                    Bo takim określeniem mogę nazwać masę rzeczy, które laikowi krzyczeć w mózgu
                    będą "nowoczesność" a co dla zainteresowanych będzie poprostu zwykłym serwerem.
                    Nie postawię nawet 5 gr na te "platformę cyfrową", bo śmiem twierdzić, że to
                    będzie poprostu wspólny serwer kilku gmin i miast. Zresztą o jakiej platformie
                    chcemy tu rozmawiać skoro niektóre z miast w CZG może za dwa lata będą mogły
                    mieć u siebie neostradę, bo teraz nie a ku temu warunków technicznych.

pzdr
                    • Gość: Bernard Re: Platforma cyfrowa IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 24.08.05, 04:57
                      Hey kalj,
                      Jak juz powiedzialem... Wymadrzasz sie liczac na ignoranctwo forumowiczow...
                      W wiekszosci przypadkow nawet piszesz nie na temat...
                      Niczego Tobie udowadniac nie bede...
                      Przypominam jednak, ze sa na forum ludzie ktorzy temat komputerow znaja dluzej
                      niz ty po tej lace lazisz...
                      Fajnie, ze cie to interesuje.. Sprobuj jednak poczytac na temat...zanim cos
                      piszesz..
                      Pozdrawiam digital...
                      • Gość: kalj Re: Platforma cyfrowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 07:36
                        Panie Benku - pan gadasz bez ładu i składu. Zarzucając coś komuś Pan panie
                        Benku zachowujesz się jak nasi politycy, ktorzy obrzucaj jednego czy drugiego
                        błotem a ten niech się sam czyści. Panie Benku jest Pan żałosnym człowieczkiem,
                        leczyć kompleksy należy u odpowiednich specjalistów, powtorzę pytanie, gdzie
                        widać ignoranctwo?? Panie Benku proszę mnie zjechać od góry do dołu
                        wyłuszczając wszystko co wg. Pana panie Benku jest oznaką ignorancji. Bardzo ja
                        Pana panie Benku o to proszę. Ja lubię takich ludzików jak Pan bardzo lubie, bo
                        na tle takich jak Pan moje kompleksy znikają :))))
                        • budrys77 Re: Platforma cyfrowa 24.08.05, 13:42
                          Platforma cyfrowa, to pieśń przyszłości. Pewne rzeczy na www.gorzow.pl, można
                          zrobić już dzisiaj. Jak choćby pokazanie Gorzowianom planów przebiegu
                          obwodnicy.
                          • Gość: prezes Re: Platforma cyfrowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 16:36
                            budrys77 napisał:

> Platforma cyfrowa, to pieśń przyszłości.

Platformę cyfrową Polsat sprzedaje już od kilku lat.

Gość portalu: kalj napisał(a):

> Panie Benku - pan gadasz bez ładu i składu.

Tutaj znajdziesz definicję Benka:
                            pl.wikipedia.org/wiki/Trolling#Zachowanie_trolla
                            :)
                            • e_werty Re: Platforma cyfrowa 24.08.05, 20:29
                              "...Platformę cyfrową Polsat sprzedaje już od kilku lat..."

Prezes... to chyba nie ta bajka...
                              • budrys77 Re: Platforma cyfrowa 25.08.05, 08:22
                                Zapomiałem dodać, że bajzel organizacyjny przy tworzeniu strony, też można
                                zlikwidować od ręki. Miliony nie są do tego potrzebne.
                                • budrys77 Re: Platforma cyfrowa 25.08.05, 14:21
                                  Oto próbki informacji, które powaliły mnie na kolana"
                                  Inwestycje PRZYSZŁE:
                                  1. Wraz ze zbliżającą się ku końcowi budową nowego układu komunikacyjnego od
                                  ul. Małorolnych do ul. Piłsudskiego przez nowy most na rzece Warcie Miasto
                                  Gorzów Wlkp. przystępuje do modernizacji wyeksploatowanej do granic
                                  przepustowości i technicznej wytrzymałości ul. Grobla, przy której już w roku
                                  2004 (sic!!!!!)rozpocznie się budowa drugiej jezdni. Planuje się zakończenie
                                  prac w ciągu trzech lat i po przekazaniu jezdni do eksploatacji poddanie
                                  kapitalnemu remontowi istniejącej ul. Grobla.
                                  2.Modernizacja budynku Szkoły Podstawowej Nr 8 na siedzibę Wojewódzkiego Sądu
                                  Administracyjnego w Gorzowie Wlkp.
                                  W ramach modernizacji budynku Szkoły Podstawowej Nr 8 przy ul. Dąbrowskiego w
                                  Gorzowie Wlkp. nastąpi adaptacja i rozbudowa obiektu na potrzeby Wojewódzkiego
                                  Sądu Administracyjnego. Obecnie uzgadniana jest koncepcja architektoniczno-
                                  urbanistyczna obiektu...
                                  3. Centrum Edukacji Artystycznej
                                  ...Na przełomie lat 2003 – 2004 ogłoszony zostanie konkurs na wybór koncepcji
                                  Centrum. Planowana realizacja 2005 – 2006.
                                  4.ul. Kostrzyńska oraz ul. Wyszyńskiego.
                                  Do końca 2004 roku zostanie wykonana (sic!!!)dokumentacja projektowa dla tych
                                  zadań inwestycyjnych.

Inwetsycje REALIZOWANE:
                                  1. Trasa Alternatywna -
                                  Zadanie realizowane jest w ramach inwestycji własnych miasta Gorzowa Wlkp. Lata
                                  realizacji 1996-2005 Wartość kosztorysowa 22.660.000 zł.
                                  2.Euroregionalne Centrum Sportów Wodnych

Czy potrzebny jest komentarz????? Osoby które mieszkają w Gorzowie wiedzą, że
                                  prawdziwość tych "informacji" odbiega od prawdy. Aby to zmienić nie trzeba
                                  milionów:)

• Gość: prezes Re: Platforma cyfrowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 17:32
                                e_werty napisał:

> Prezes... to chyba nie ta bajka...

Doskonale wiem, że nie ta.
                                Śmieszy mnie ta szumna nazwa na ustach Knecia.
                                • recypl1 Re: Platforma cyfrowa 26.08.05, 00:16
                                  i to jest polska właśnie
                                • e_werty Re: Platforma cyfrowa 26.08.05, 21:39
                                  "...szumna nazwa na ustach Knecia..."

zapuscil by wąsy - mniej by szumiały
                            • Gość: mara Re: Platforma cyfrowa IP: *.europe.hp.net 26.08.05, 16:10
                              Benek = Ekspert :)
                              • Gość: Bernard Re: Platforma cyfrowa IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 27.08.05, 02:39
                                Hey mara,
                                Zlosliwa jestes jak majowy tulipan...
                                Nie o to chodzi!!!
                                Wymadrza sie wielu na tematy o ktorych nie ma pojecia ale na temat ktorych
                                wymadrzac sie wypada!!!
                                Nie ma znaczenia jakiego rodzaju technologie sie uzywa... Do diabla z tym!
                                Wazne by uzywana technologie uzyc madrze.
                                Knec stara sie rozkrecac postep komputerowy w Gorzowie jdnak robi to
                                szmatlowato..
                                Ruszy cos i...albo nie dokonczy...albo nie uzywa odpowiednio...albo bandzie
                                gowniarzy odda pod opieke by zmarnowali...
                                Oczywiscie ze bedzie istniec... Ale jak.
                                Forum miejski jest przykladem skopanej inicjatywy...
                                Strony miejskie niewykozystana szansa Magistratu w kontroli inforrmacji w
                                miescie...
                                po jaka cholere inwestowac wiecej..
                                Zeby bylo???
                                jak nie bedzie to i tak nikt plakac nie bedzie.
                                pozdrawiam
                                • jedrek848 Re: Platforma cyfrowa 27.08.05, 12:02
                                  ...Gorzow to takie dziwne miasto...
                                  • e_werty Re: Platforma cyfrowa 27.08.05, 12:18
                                    "...dziwne miasto..."

to Dziwnów...
                                    • budrys77 Re: Platforma cyfrowa 27.08.05, 13:14
                                      Dzieją się tu dziwy nad dziwami... i znowu dziwy - w końcu trasa na Szczecin
                                      jest przez nie okupowana, hehe:) TO jest właśnie skuteczna promocja miasta:P
                                      Tak mnie zastanowiło czy po wydaniu milionów na tę platformę czy jakkolwiek to
                                      nazwać, w dalszym ciągu każdym linkiem strony www będzie zajmował się każdy
                                      wydział UM osobno. Żenada. Wtedy lepiej wydać te pieniądze na budowę ul.
                                      Andersa - jest bardziej potrzebna.
                              • Gość: prezes Re: Platforma cyfrowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 16:50
                                Gość portalu: mara napisał(a):

> Benek = Ekspert :)

Ha, ha!
                                W ogóle nie zrozumiał.
                                Bo skąd ma wiedzieć, lama w zeszłym roku podłączona. :))
                                Pozdrowienia dla usenetowców.
                                • Gość: Bernard Walc w kaloszach... IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 28.08.05, 02:29
                                  Hey prezes,
                                  Starasz sie dyskusje sciagnac z tematu na jakies tam "kto co wie lub nie"...
                                  A ja powtarzam w kolko i to samo ze nie ma sensu inwestowac w cos czego uzywac
                                  sie nie bedzie...
                                  Popieralem i popieram wysilki Knecia w kierunku "skomputeryzowania" Gorzowa...
                                  Kiedy jednak patrzy sie na efektu tych wysilkow to na mysl przychodzi "Przestan
                                  bracie...pieniedzy oszczedz..."
                                  Same intencje nie pomagaja...
                                  Wiemy co dobrymi intencjami jest wybrukowane...
                                  Jak sie cos zaczyna to trzeba skonczyc...
                                  Poza tym ...mamy 21 wiek i Polska tak jakos przypadkowo to wolny Kraj wolnych
                                  ludzi...
                                  Wszelkie ciagotki i zamilowania do kontroli i cenzury nie pasuja...
                                  Pan Knec ciagle w kaloszach...
                                  Panie Knec... W kaloszach walca sie nie tanczy!
                                  Pozdrawiam
                                  • budrys77 Re: Walc w kaloszach... 21.09.05, 18:38
                                    Nie wiem czy zwróciliście uwagę ale wątek jest na forumo 18.08! Zajrzałem
                                    dzisiaj na stronkę miejską i ponownie poczytałem informacje o inwestycjach.
                                    Albo mnie wzrok myli, albo nic sie nie zmieniło:)
                                    W sprawie inwestycji przyszłych dowiedziałem się m.in. że :"Obecnie uzgadniana
                                    jest koncepcja architektoniczno-urbanistyczna obiektu. Planuje się wybrać
                                    wykonawcę robót na przełomie 2003 – 2004. Realizacja zadania – lata 2004-2005".
                                    O innych już mi się nie chce wspominać:) Powiem krótko: poddaję się i czekam do
                                    następnych wyborów samorządowych. Wydział promocji - ZAORAĆ!!!!! Najwidoczniej
                                    uwagi internautów mająw d$$ie. Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka