Dodaj do ulubionych

Tesco inwestuje w centrum miasta

20.10.05, 12:18
W Pradze, w samym centrum, też jest dom handlowy Tesco, więc myślę że i w
Gorzowie dadzą sobie radę.
Obserwuj wątek
    • m200249 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 20.10.05, 14:32
      Biedronka też sobie radzi stawiając samochody na chodniku. Tu też tak może być
      tylko od Obotryckiej, bo chodnik należy do wlaścicieli obiektu.
      • ant777 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 20.10.05, 14:48
        "Inwestor musi tylko mieć zgodę plastyka miejskiego na zmianę elewacji. Taki
        projekt już widzieliśmy i nie budzi on naszych wątpliwości - mówi Jolanta
        Cieśla, rzecznik magistratu."

Projekt elewacji jest tu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=704&w=30627049&a=30650426
        No, no werty nie wiedziałem że cię tak lubią w Urzędzie Miejskim :)
    • Gość: ZIELONKA Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: 80.51.233.* 20.10.05, 14:55
      2.000 m2, buahaha, jakie to będzie miała, chyba chodzi o Biedronkę:P

U was będzie budowane 2.000 Tesco, a w Zielonej Górze duuużo większe Makro
      • Gość: ex-gorzowianin Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.chello.pl 20.10.05, 15:05
        tak, tylko makro stawia na odbiorcę hurtowego - zarobki dla pracownika najniższego szczebla są podobne do tych w Tesco, więc nie wiem czy masz się czym chwalić.
        Swoją drogą uważam, że pomysł z Tescolandią w samym centrum jest żałosny. Chociaż ten skrawek Gorzowa można by było uchronić przed, jak to ktoś określił, "amatorami taniego cukru i masła".
        Powodzenia :)
      • budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 20.10.05, 15:10
        w każdym razie lepsze mini Tesco, niż obecna ruina. ja nie za bardzo panikuję,
        bo mam świadomość, że i tak nie wyburzą tego paskudztwa zwanego Kokosem.
        Proponuję tylko, dla bezpieczeństwa ludności tego miasta, zamknąć dla ruchu ul.
        Obotrycką, na odcinku od Matnary do BZ WBK! Już wyobrażam sobie co będzie się
        działo na tej ulicy. Sznur samochodów i ciągłe potrącenia pieszych. Pozdrawiam
        • budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 20.10.05, 15:14
          aaaaa - to info dla Zielonki, bo lubi badać gorzowski rynek marketów: Na Nowym
          Mieście, przy ulicy Mickiewicza, powstaje nietypowe, małe Netto. Takie
          wkomponowane w secesyjną architekturę okolicy. Bardzo się go wstydzimy bo
          bardzo małe:)
          Ps. Życzę Zielonej Górze i Tobie oczywiście, jak najwięcej i jak największych
          hipermarketów. Wiem, że je lubisz bo podkreślają rangę wojewódzką:)
      • m200249 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 20.10.05, 17:22
        Wasze drugie TESCO - blaszak to tylko 0k0ł0 1000m2. Już stawiają
    • tramwaj24 To paranoja!!! 20.10.05, 15:39
      Jak można pozwolić żeby TESCO było w Kokosie!
      • landy Re: To paranoja!!! 20.10.05, 15:48
        a normalnie
        nikogo nie musza sie pytac
        gdy sklep jest do 2000 m kw
        moga moja i twoja opinie
        miec w dupie
        a tedeo juz na duzym tesco
        zazerowal w swoim czasie
        renty planistycznej ni ma
      • repoczek Re: To paranoja!!! 20.10.05, 23:15
        Kur...de jeszcze tam ich nie było. To chyba lepsza byłbaby tylko makbuda
        dwupiętrowa z makdrajwem od Obotryckiej...No comments. Czyżby się bali przyszłej
        zawarciańskiej konkurencji??? i co oni się na ten Gorzów tak uparli. Nie jestem
        przeciwnikiem hipermarketów, ale Rynek mogli zostawić w spokoju. A mieliśmy
        szansę na chocby namiastkę rynkowej kafejkowości. I tu zazdroszę Zielonce i
        "starówki" i wyboru w trzech sieciowcach. Każdy ma troche inny asortyment - no i
        jest prawdziwa konkurencja, a u nas Tesco i Tesco i jeszcze....Tesco. Potruli
        ludzi parę razy, ale OK., prą dalej...No comments (po raz drugi). Szkoda pisać....
        • budrys77 Re: To paranoja!!! 21.10.05, 07:22
          Ciekawe co powstanie w Askanie (niewielkie ale jednak), no i oczywiście w
          kompleksie na Zawarciu (chyba prędzej niż później). Ja odnoszę wrażenie, że w
          Gorzowie większą konkurencję dla Tesco będą, stanowić Netto i Lidl oraz
          Intermarche. Gęstość tych sieci rośnie i pojawiają się tuż przy osiedlach. Do
          tego dojdą kolejne inwestycje megasklepów. Tesco nie będzie miało łatwego
          życia, dlatego "wchodzą" do Śródmieścia w postaci miniTesco;)
          Ps. Aby utrudnić im życie i uchronić mieszkańców, postuluję ZAMKNĄĆ OBOTRYCKĄ
          dla samochodów. Od Matnary, po BZ WBK!
    • marekkl Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 21.10.05, 08:55
      Witam,

Niestety coraz więcej marketów pojawia się w centrach naszych miast. Może
      gorzowskie Tesco przy katedrze będzie wyglądało jak małe sklepy tej firmy w
      Londynie i Dublinie, czyli architektura odpowiednia do otoczenia. W Zielonej
      też stawiają małe Tesco, ale na osiedlu blokowisk z lat 70-tych, pewnie będzie
      to blaszak.
      Pozdrawiam!
    • Gość: E. J. Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 15:09
      Tesco w europie zach. ( bo chyba z gb pochodzi) buduje małej i śrdeniej
      wielkości sklepy osiedlowe. Ekspansja sieci na wschód oraz popyt na mega- i
      hiper- markety spowodował budowę sklep nasto- i dziesiąt- tysięczników. Być może
      teraz polityka ekspansji tesco idzie w kierunku przejęcia sklepów osiedlowych.
      Z punktu widzenia mieszkanki Gorzowa jestem przeciw. Przeciw potentatowi TESCO w
      maszym mieście, bez sensu trzeci market czy markecik tej samej dużej sieci w tak
      małym miastku. A przede wszystkim przeciw lokalizacji Tescocosa /brawo dla
      nazwy!/ Nie mamy ładnego centrum, nie mamy czym się pochwalić przyjezdnym, udało
      się stworzyć kawałej małomiasteczkowego placyku przy Katedrze, i bardzo dobrze,
      ale jak można było dopuścić do zgody na uruchomienie w takim miejscu marketu.
      Nie przemawiają do mnie teorie, że w Pradze, .... Być może w Warszawie też, ale
      na pewno bezpośrednio nie graniczy to z centralnym placem miasta. Nie wyobrażam
      sobie jeść lody z rodzinką przy fontannie w niedzielę mając przed sobą zabytkową
      katedrę, a z tyłu wózki tesco i ludków z torbami pełnymi zakupów. Bez sensu.
      • Gość: Danny Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 22:03
        >ale jak można było dopuścić do zgody na uruchomienie w takim miejscu marketu
        To trzeba by sięgnąć wstecz do 1990 roku, gdy na panśtwowych PSS Społem i WPHW
        uwłaszczali się pracownicy. Niektórzy robili to z głową, a niektórzy jak Prymat
        bez głowy (stare socjalistyczne myślenie i przyzwyczajenia), czyli bez grosza
        na inwestycje. Potem kolejne sprzedawanie udziałów (komornik Arciuch, spółka
        Hemar), gdzie gostkowie od początku mieli w zamiarze tylko dalszą odpsrzedaż, a
        nie inwestycje. I po raz kolejny okazuje się, że nie istnieje lokalny kapitał
        (wyjątek potwierdzający regułę, to Panorama), który może coś poważnego i
        rozsądnego zdziałać. Dlatego mamy Tesco - ciekawe czy zrobią na tym kokosy.
      • Gość: gorzowianka E.Jmasz racje IP: *.gorzow.mm.pl 22.10.05, 12:17
        masz racje to istna paranoja ja mieszkam w centrum i uważam że jeszcze jedno
        TESKO nie jest potrzebne,pracownicy są w tych sklepach wykożystywani nie mniej
        niż w Biedronkach,nie moge sobie wyobrazić jak to będzie ludzie w niedziele do
        kościoła a inni tyrają za 300zł bo nie wiem czy wam wiadomo to mają tam
        zatrudnić ludzi na 1\2 i 3\4 etatu z możliwością dorobienia wiem jak to
        dorobienie wygląda bo moja córka tak dorabiała koszmar!!zaraz pewnie rozlegną
        sie sprzeciwy tych co myślą inaczej.
    • Gość: Ems Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 15:55
      Pomysł budowy Tesco w centrum miasta jest chory. Zabytkowa katedra, 'rynek',a
      obok to szkaradziejstwo?! Opamiętajcie się! Tam powinny być jakieś kawiarnie,
      gdzie możnaby sie spotkać, spędzić ze znajomymi czas! Mało jest miejsca w
      Gorzowie na osiedlach, gdzie nikomu by to nie przeszkadzalo???
      • budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 21.10.05, 17:28
        > Pomysł budowy Tesco w centrum miasta jest chory.
        Wyjaśniam:
        1. nikt nie będzie BUDOWAŁ Tesco, tylko sieć wydzierżawiła puste powierzchnie
        handlowe w już istniejącym , zapuszczonym obiekcie. Należy tylko dopilnowąć, bu
        nie zakupili tego na własność w przyszłości. A więc za kilka lat będzie szansa
        na przebudowę Kokosa i dostosowanie go dla użyteczności choćby kulturalnej.
        Niestety, sprawy własnościowe Kokosa są na tyle pomieszane, że musimy poczekać
        jeszcze trochę czasu.
        2. Owszem, jest to chory pomysł, ale lepsze miniTesco, niż to o jest tam
        obecnie - czyli ruina:) Sklep spożywczy był w tym miejscu "od zawsze". Co
        będzie w przyszłości - zadecyduje waściciel i miasto.
        Pzdr
        • Gość: Danny Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 22:05
          >Należy tylko dopilnowąć, by nie zakupili tego na własność w przyszłości
          Ależ to proste, musisz dać tylko lepsza cenę niż Tesco. Sądzę, że Hemar nic nie
          będzie miał przeciwko.
          • budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 12:23
            a może by tak zmienić plan zagospodarowania przestrzennego dla tego obiektu, z
            handlowej na kulturalną:) nie wiem czy jest to możliwe ale zawsze byłby to
            jakiś argument by zniechęcić sieci handlowe do zakupu Kokosa.
            • Gość: gorzowianka Retak coś innego IP: *.gorzow.mm.pl 22.10.05, 12:28
              masz racje że lepiej by było zmienić te plany ale kto to ma zrobić??wszyscy
              myślą tylko o kasie.to bardzo przykre.
            • blic Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 12:47
              budrys77 napisał:

> a może by tak zmienić plan zagospodarowania przestrzennego dla tego obiektu,
              > z handlowej na kulturalną:) nie wiem czy jest to możliwe ale zawsze byłby to
              > jakiś argument by zniechęcić sieci handlowe do zakupu Kokosa.

Były to także jakiś argument żeby zniechęcić do jakiejkolwiek działalności w
              tym miejscu.
              Na kulturze się tak łatwo nie zarabia, a czynsze w centrum najniższe nie są.
        • Gość: Ems Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 15:52
          Liczę w takim razie na zdrowy rozsądek i że ktoś spojrzy na to z głową...
    • Gość: gosia Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.gorzow.mm.pl 22.10.05, 12:25
      ludzie kto na to pozwolił??!!gorzowianka ma racje co do tego że jak to bedzie
      wiem ze budki z piwkiem też nie najlepiej wygladaja ale to leprze od tego
      Tesko!!i myśle że tak naprawde oni sie boją konkurencji bo nie jest u nich tak
      tanio masełko jest tańsze w netto sprawdzałam.pozdrawiam.
      • Gość: Emigrant Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.hochtief.de 22.10.05, 13:03
        Typowe dla Gorzowiakow. Kultury sie Wam zachciewa. A kto mialby z tej kultury
        korzystac? Malopowierzchniowe sklepy samoobslugowe w centrach takich miasteczek
        jak Gorzow to nic nadzwyczajnego. Pewnie, ze kawiarnie bylyby lepsze, tylko
        jeszcze trzeba by znalezc kogos, kto by do tych kawiarni chodzil, nie
        pozwalajac wlascicielowi upasc.
        Pewnie, ze trzecie Tesco w tak malym miasteczku to paranoja, tylko ciekawe co
        wladze miasta zrobily, by przyciagnac tu konkurencje???

A i tak uwazam ze sklep przy Katedrze to i tak duzo lepsze rozwiazanie niz
        ohydny bazar na promenadzie nad Warta.
        • budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 13:21
          nie wiem od kiedy jesteś na emigracji ale zgaduję że od jakiegoś czasu. masz
          blade pojęcie nie tylko o Gorzowie ale i trybie życia jego mieszkańców. Nie
          wszyscy spędzają wieczory przed TV. nie zwykłem gadać z frustratami.
          Ps. dla Twojej wiadomości - bazar na bulwarze jest w stanie likwidacji, a na
          wiosnę rusza jego rozbudowa i przebudowa. Ba, w małomiasteczkowym Gorzowie
          powstaną kolejne... "niepotrzebne" kawiarnie i galerie nad samą Wartą.
          • budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 13:24
            hmmmm, wyraziłem się niezbyt ściśle:
            "bazar na bulwarze jest w stanie likwidacji, a na wiosnę rusza jego rozbudowa i
            przebudowa".
            A więc prostuję: bazar pogonią na nowe miejsce, a rozbudują i wyremontują
            bulwar. Brawissimo:)
            • Gość: Emigrant Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.hochtief.de 22.10.05, 18:51
              No nic, pozostaje mi sie tylko cieszyc. Co prawda w ostatni weekend bylem w
              Gorzowie i budy na bazarze dalej widzailem, ale to milo uslyszec, ze niedlugo
              znikna.

Bylem tez w dwoch knajpach gorzowskich (podobno bardzo trendy), pusto tam co
              prawda nie bylo, ale o tlumach tez raczej bym nie wspominal.

Chcialem sobie rowniez kupic buty, okazalo sie ze w Gorzowie po 14 otwarte sa
              jedynie 2 sklepy: Panorama i Galeria 111. Bylem w obu i znalazlem tylko jedna
              pare z mojego rozmiaru. Wybor skromny zaiste na tak preznie rozwijajace sie
              miasto.
              Oczywiscie kazdy zamiast Tesco pod Katedra wolalby widziec centrum handlowe
              typu Stary Browar, z markami typu... zreszta wiesz najlepiej. Tylko pytanie:
              kto to kupi. Ludzie w Gorzowie, ktorzy maja pieniadze, na zakupy jezdza do
              Poznania lub Berlina, bo tam wybor zawsze bedzie wiekszy. A w 100 tysiecznym
              miasteczku pozostaje wybor pomiedzy Tesco lub pustostanem.
              • budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 21:46
                A to ciekawe jaki masz rozmiar buta, hehehe:) Jeśli biegałeś w sobotę, to chyba
                rzeczywiście zamykają trochę za wcześnie ale na to wpływu nie mamy. No,
                Panorama i Park 111 zwykłymi sklepami też nie są. Powiem Ci szczerze, że
                ostatnio przekopałem się przez Stary Browar, Kupca Poznańskiego i kilka innych
                sklepów z zamiarem kupna butów - kupiłem je w małym sklepiku pod Gorzowem:)
                Swoją drogą, bawi mnie, gdy ktoś tak rozwodzi się nad brakiem pieniędzy w
                Gorzowie, w sytuacji, gdy planuje się budowę kilku galerii handlowych. Właśnie
                ruszyła budowa Askany (w stylu Starego Browaru), niestety przeciągnie się
                budowa jeszcze większego kompleksu na Zawarciu, a w przyszłym roku ruszy budowa
                galerii naprzeciw Panoramy na Górczynie. Nie będą to zwykłe centra handlowe,
                ponieważ przewidziano tam również obiekty kulturalne oraz multikina. Stawia je
                prywatny kapitał, a on raczej nie liczy na generowanie strat:)
                Ps. Kokosa niestety nie można sprzedać, a były takie zamiary, ponieważ spólka
                wlaścicielska wydzierżawila część obiektu innej firmie na długi czas. Musimy
                czekać do wygaśnięcia umowy, a wtedy... można zrobić wszystko. Tesco do tego
                momentu może sobie istnieć.
                Ps2. budy z bazaru nad Wartą znikną do końca roku, gdy ruszy przebudowa bulwaru
                i mostu Staromiejskiego (widziałeś projekty? - rewelacja). Część sprzedających
                przeniesie się na nowy targ na placu po wyburzonej kotłowni, za budynkiem
                Starego Bazaru. Część kupców powołała spólkę i wybuduje piętrową, dużą halę
                targową za Tesco przy Górczyńskiej. Z tego co wiem budowa też rusza na wiosnę.
                Pozdrawiam
                • landy Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 22:01
                  oj budrysku budrysku
                  zbastuj troche
                  pietruszki zablokuja galerie na zadupiu
                  sorki zawarciu
                  ktore pozostanie nadal zadupiem
                  na bulwar wedlug projektu
                  nie ma szmalu i bedzie taniocha
                  architekci nie chca sie zgodzic
                  ale im rura zmieknie
                  naprzeciw panoramy centrum powstanie
                  tak jak na placu grunwaldzkim
                  a askana do oddania w 2008
                • e_werty Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 22:46
                  "...budy z bazaru nad Wartą znikną do końca roku..."

którego roku? Bo o likwidacji bazru to sie mówi już od kilku lat... i - jak był
                  tak jest. Plany maja to do siebie że są tylko planami... nic po zatym... jak
                  nie ma kasy to i Salomon nie naszcza...
                  • budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 23:03
                    alllooo, a o tym, że pieniądze na bulwar i most są w kasie miasta wiedzą? czy
                    tylko tak marudzą na wszelki wypadek, bo Polak niemarudny to nienormalne;)
                    Askana ruszyła, co do Zawarcia, to poczekajmy do poniedziałku, gdy wypowie się
                    inwestor, a co do centrum na Górczynie - to teren jest już zakupiony, a
                    inwestor planuje rozpocząć inwestycję w drugiej połowie przyszłego roku. Plac
                    Grunwaldzki - powiedzmy sobie szczerze, był wieelką pomyłką. Dobrze że został
                    niezabudowany, a na wiosnę rusza jego przebudowa - podobno:)
                    • e_werty Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 23:08
                      To strach pomyśleć o wiosnie... jedne wielkie wykopywanie Gorzowa... i znowu
                      będzie na.... Premiera... Tadziu znika w tle..
                      • budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 23:13
                        hehe, szczerze powiedziawszy boję się trochę przyszłego roku, bo:
                        1. zamknięty most Staromiejski - wiadomo co się będzie działo.
                        2. przebudowa ukladu komunikacyjneko przy Askanie - czyli nowe utrudnienia
                        3. przebudowa Walczaka na odcinku od Pomorskiej po biurowiec Stilonu - koszmar.
                        4. na pewno coś jeszcze
                        W każdym razie w sumie wyjdzie na plus:)
                        • budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 23:14
                          aaaaaaa, zamknąć dla ruchu ul. Obotrycką!!!!!!! To mój nowy postulat, który
                          będę powtarzał:)
                          • landy Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 23.10.05, 00:06
                            budrys
                            ty jak gambrinus z lutycka
                            na bulwar nie ma kasy w budzecie
                            nie starczy nawet na pol
                            pisala o tym gazeta
                            a kupce zablokuja
                            i na zawarciu bedzie
                            wieeeeeeelkie nilago
                        • mirek76pl Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 23.10.05, 13:07
                          No coz Budrys, widze ze optymizmu u Ciebie nie brakuje. Ja o planach bulwaru
                          nad Warta slyszalem juz 5 lat temu, o budowie nowych biurowcow i centrow
                          handlowych, multikin, bowlingow i nie wiadomo, czego jeszcze - juz nawet nie
                          pamietam kiedy. A rzeczywistosc jest taka, ze budy nad Warta jak staly tak
                          stoja, a pod Katedra bedziemy mieli Tesco.

Pozdro
    • e_werty Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 23.10.05, 14:12
      Nie rozumiem tych protestów i obaw. Wszak handel w tym miejscu odbywal sie od
      dziesiatków lat. Koło katedry handlowano jeszcze za niemców. Wystaczy popatrzec
      na stare pocztówki. A czy budynek będzie wygladał tak czy inaczej - zawsze
      komuś sie nie spodoba... a to nie ten kolor... a to nie ta forma i wykończenie.
      Gdyby miano zwracac uwage na tekie pierduły to by nie wybudowano żadnego
      budynku. Zwłaszcza w Polsce - kraju w którym wszyscy na wszystkim sie znaja
      i "zrobiliby to lepiej... tylko im sie nie chce..."
      Powstaje, a własciwie reaktywuje sie handel w miejscu "oswojonym" przez
      klientów... i dobrze. Protesty na nic sie zdadzą, a kwestia opracowania
      logistyki dostaw towarów leżyw gestii fachowców i im to pozostawmy.

A problem bliskości miejsca kultu i miejsca handlu - wszak to Pan Jezus wygonił
      handlarzy przed światynie? Tak i pozostali...- patrz odpusty i peregrynacje
      Świetego Obrazu po Polsce - przecież handel tam kwitnie. A ci co oburzaja sie
      na sklep kolo katedry pewnie częsciej bywaja w hipermarketach niz w kosciele.

Tak więc życzę Tesco aby zrealizowało swe plany - bo za chwilę okaże sie że np.
      jakiś przekupień ze sznurówkami ma umowę z Kokosem i sie nie zgadza... Tfu tfu
      na przekupnia urok...
      • landy e_werty 23.10.05, 15:55
        ty umiesz pisac
        e_lektronicznie
        e_niesamowite
        i tak e_duzo
    • kapslarz Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 26.10.05, 13:29
      cyt."Prezydent na pewno nie wyrazi zgody na to, by na Stary Rynek wjeżdżały
      samochody dostawcze. - Kierowcy, którzy taki zakaz złamią, będą karani mandatami
      - ostrzega Cieśla."

Wczoraj przechodzilem kolo kokosa i widzialem ciezarowke ktora stala na bruku
      wyladowana jakimis ciezkimi plytami. Rozladowywala ja oczywiscie ekipa
      remontujaca kokosa. Nie wiedzialem zeby sie jakos przejmowali zakazem.
      • m200249 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 26.10.05, 13:43
        Wszystko zależy gdzie stała. Jeżeli na Obotryckiej to miała prawo, bo chodnik
        należy do włścicieli KOKOSA. Natomiast jeżeli na placu lub na Sikorskiego to
        należało zadzwonić po Straż Miejską lub Policję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka