ghostbuster1 20.10.05, 12:18 W Pradze, w samym centrum, też jest dom handlowy Tesco, więc myślę że i w Gorzowie dadzą sobie radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m200249 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 20.10.05, 14:32 Biedronka też sobie radzi stawiając samochody na chodniku. Tu też tak może być tylko od Obotryckiej, bo chodnik należy do wlaścicieli obiektu. Odpowiedz Link Zgłoś
ant777 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 20.10.05, 14:48 "Inwestor musi tylko mieć zgodę plastyka miejskiego na zmianę elewacji. Taki projekt już widzieliśmy i nie budzi on naszych wątpliwości - mówi Jolanta Cieśla, rzecznik magistratu." Projekt elewacji jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=704&w=30627049&a=30650426 No, no werty nie wiedziałem że cię tak lubią w Urzędzie Miejskim :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIELONKA Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: 80.51.233.* 20.10.05, 14:55 2.000 m2, buahaha, jakie to będzie miała, chyba chodzi o Biedronkę:P U was będzie budowane 2.000 Tesco, a w Zielonej Górze duuużo większe Makro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-gorzowianin Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.chello.pl 20.10.05, 15:05 tak, tylko makro stawia na odbiorcę hurtowego - zarobki dla pracownika najniższego szczebla są podobne do tych w Tesco, więc nie wiem czy masz się czym chwalić. Swoją drogą uważam, że pomysł z Tescolandią w samym centrum jest żałosny. Chociaż ten skrawek Gorzowa można by było uchronić przed, jak to ktoś określił, "amatorami taniego cukru i masła". Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 20.10.05, 15:10 w każdym razie lepsze mini Tesco, niż obecna ruina. ja nie za bardzo panikuję, bo mam świadomość, że i tak nie wyburzą tego paskudztwa zwanego Kokosem. Proponuję tylko, dla bezpieczeństwa ludności tego miasta, zamknąć dla ruchu ul. Obotrycką, na odcinku od Matnary do BZ WBK! Już wyobrażam sobie co będzie się działo na tej ulicy. Sznur samochodów i ciągłe potrącenia pieszych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 20.10.05, 15:14 aaaaa - to info dla Zielonki, bo lubi badać gorzowski rynek marketów: Na Nowym Mieście, przy ulicy Mickiewicza, powstaje nietypowe, małe Netto. Takie wkomponowane w secesyjną architekturę okolicy. Bardzo się go wstydzimy bo bardzo małe:) Ps. Życzę Zielonej Górze i Tobie oczywiście, jak najwięcej i jak największych hipermarketów. Wiem, że je lubisz bo podkreślają rangę wojewódzką:) Odpowiedz Link Zgłoś
m200249 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 20.10.05, 17:22 Wasze drugie TESCO - blaszak to tylko 0k0ł0 1000m2. Już stawiają Odpowiedz Link Zgłoś
tramwaj24 To paranoja!!! 20.10.05, 15:39 Jak można pozwolić żeby TESCO było w Kokosie! Odpowiedz Link Zgłoś
landy Re: To paranoja!!! 20.10.05, 15:48 a normalnie nikogo nie musza sie pytac gdy sklep jest do 2000 m kw moga moja i twoja opinie miec w dupie a tedeo juz na duzym tesco zazerowal w swoim czasie renty planistycznej ni ma Odpowiedz Link Zgłoś
repoczek Re: To paranoja!!! 20.10.05, 23:15 Kur...de jeszcze tam ich nie było. To chyba lepsza byłbaby tylko makbuda dwupiętrowa z makdrajwem od Obotryckiej...No comments. Czyżby się bali przyszłej zawarciańskiej konkurencji??? i co oni się na ten Gorzów tak uparli. Nie jestem przeciwnikiem hipermarketów, ale Rynek mogli zostawić w spokoju. A mieliśmy szansę na chocby namiastkę rynkowej kafejkowości. I tu zazdroszę Zielonce i "starówki" i wyboru w trzech sieciowcach. Każdy ma troche inny asortyment - no i jest prawdziwa konkurencja, a u nas Tesco i Tesco i jeszcze....Tesco. Potruli ludzi parę razy, ale OK., prą dalej...No comments (po raz drugi). Szkoda pisać.... Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: To paranoja!!! 21.10.05, 07:22 Ciekawe co powstanie w Askanie (niewielkie ale jednak), no i oczywiście w kompleksie na Zawarciu (chyba prędzej niż później). Ja odnoszę wrażenie, że w Gorzowie większą konkurencję dla Tesco będą, stanowić Netto i Lidl oraz Intermarche. Gęstość tych sieci rośnie i pojawiają się tuż przy osiedlach. Do tego dojdą kolejne inwestycje megasklepów. Tesco nie będzie miało łatwego życia, dlatego "wchodzą" do Śródmieścia w postaci miniTesco;) Ps. Aby utrudnić im życie i uchronić mieszkańców, postuluję ZAMKNĄĆ OBOTRYCKĄ dla samochodów. Od Matnary, po BZ WBK! Odpowiedz Link Zgłoś
marekkl Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 21.10.05, 08:55 Witam, Niestety coraz więcej marketów pojawia się w centrach naszych miast. Może gorzowskie Tesco przy katedrze będzie wyglądało jak małe sklepy tej firmy w Londynie i Dublinie, czyli architektura odpowiednia do otoczenia. W Zielonej też stawiają małe Tesco, ale na osiedlu blokowisk z lat 70-tych, pewnie będzie to blaszak. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E. J. Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 15:09 Tesco w europie zach. ( bo chyba z gb pochodzi) buduje małej i śrdeniej wielkości sklepy osiedlowe. Ekspansja sieci na wschód oraz popyt na mega- i hiper- markety spowodował budowę sklep nasto- i dziesiąt- tysięczników. Być może teraz polityka ekspansji tesco idzie w kierunku przejęcia sklepów osiedlowych. Z punktu widzenia mieszkanki Gorzowa jestem przeciw. Przeciw potentatowi TESCO w maszym mieście, bez sensu trzeci market czy markecik tej samej dużej sieci w tak małym miastku. A przede wszystkim przeciw lokalizacji Tescocosa /brawo dla nazwy!/ Nie mamy ładnego centrum, nie mamy czym się pochwalić przyjezdnym, udało się stworzyć kawałej małomiasteczkowego placyku przy Katedrze, i bardzo dobrze, ale jak można było dopuścić do zgody na uruchomienie w takim miejscu marketu. Nie przemawiają do mnie teorie, że w Pradze, .... Być może w Warszawie też, ale na pewno bezpośrednio nie graniczy to z centralnym placem miasta. Nie wyobrażam sobie jeść lody z rodzinką przy fontannie w niedzielę mając przed sobą zabytkową katedrę, a z tyłu wózki tesco i ludków z torbami pełnymi zakupów. Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 22:03 >ale jak można było dopuścić do zgody na uruchomienie w takim miejscu marketu To trzeba by sięgnąć wstecz do 1990 roku, gdy na panśtwowych PSS Społem i WPHW uwłaszczali się pracownicy. Niektórzy robili to z głową, a niektórzy jak Prymat bez głowy (stare socjalistyczne myślenie i przyzwyczajenia), czyli bez grosza na inwestycje. Potem kolejne sprzedawanie udziałów (komornik Arciuch, spółka Hemar), gdzie gostkowie od początku mieli w zamiarze tylko dalszą odpsrzedaż, a nie inwestycje. I po raz kolejny okazuje się, że nie istnieje lokalny kapitał (wyjątek potwierdzający regułę, to Panorama), który może coś poważnego i rozsądnego zdziałać. Dlatego mamy Tesco - ciekawe czy zrobią na tym kokosy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorzowianka E.Jmasz racje IP: *.gorzow.mm.pl 22.10.05, 12:17 masz racje to istna paranoja ja mieszkam w centrum i uważam że jeszcze jedno TESKO nie jest potrzebne,pracownicy są w tych sklepach wykożystywani nie mniej niż w Biedronkach,nie moge sobie wyobrazić jak to będzie ludzie w niedziele do kościoła a inni tyrają za 300zł bo nie wiem czy wam wiadomo to mają tam zatrudnić ludzi na 1\2 i 3\4 etatu z możliwością dorobienia wiem jak to dorobienie wygląda bo moja córka tak dorabiała koszmar!!zaraz pewnie rozlegną sie sprzeciwy tych co myślą inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ems Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 15:55 Pomysł budowy Tesco w centrum miasta jest chory. Zabytkowa katedra, 'rynek',a obok to szkaradziejstwo?! Opamiętajcie się! Tam powinny być jakieś kawiarnie, gdzie możnaby sie spotkać, spędzić ze znajomymi czas! Mało jest miejsca w Gorzowie na osiedlach, gdzie nikomu by to nie przeszkadzalo??? Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 21.10.05, 17:28 > Pomysł budowy Tesco w centrum miasta jest chory. Wyjaśniam: 1. nikt nie będzie BUDOWAŁ Tesco, tylko sieć wydzierżawiła puste powierzchnie handlowe w już istniejącym , zapuszczonym obiekcie. Należy tylko dopilnowąć, bu nie zakupili tego na własność w przyszłości. A więc za kilka lat będzie szansa na przebudowę Kokosa i dostosowanie go dla użyteczności choćby kulturalnej. Niestety, sprawy własnościowe Kokosa są na tyle pomieszane, że musimy poczekać jeszcze trochę czasu. 2. Owszem, jest to chory pomysł, ale lepsze miniTesco, niż to o jest tam obecnie - czyli ruina:) Sklep spożywczy był w tym miejscu "od zawsze". Co będzie w przyszłości - zadecyduje waściciel i miasto. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 22:05 >Należy tylko dopilnowąć, by nie zakupili tego na własność w przyszłości Ależ to proste, musisz dać tylko lepsza cenę niż Tesco. Sądzę, że Hemar nic nie będzie miał przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 12:23 a może by tak zmienić plan zagospodarowania przestrzennego dla tego obiektu, z handlowej na kulturalną:) nie wiem czy jest to możliwe ale zawsze byłby to jakiś argument by zniechęcić sieci handlowe do zakupu Kokosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorzowianka Retak coś innego IP: *.gorzow.mm.pl 22.10.05, 12:28 masz racje że lepiej by było zmienić te plany ale kto to ma zrobić??wszyscy myślą tylko o kasie.to bardzo przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 12:47 budrys77 napisał: > a może by tak zmienić plan zagospodarowania przestrzennego dla tego obiektu, > z handlowej na kulturalną:) nie wiem czy jest to możliwe ale zawsze byłby to > jakiś argument by zniechęcić sieci handlowe do zakupu Kokosa. Były to także jakiś argument żeby zniechęcić do jakiejkolwiek działalności w tym miejscu. Na kulturze się tak łatwo nie zarabia, a czynsze w centrum najniższe nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ems Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 15:52 Liczę w takim razie na zdrowy rozsądek i że ktoś spojrzy na to z głową... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.gorzow.mm.pl 22.10.05, 12:25 ludzie kto na to pozwolił??!!gorzowianka ma racje co do tego że jak to bedzie wiem ze budki z piwkiem też nie najlepiej wygladaja ale to leprze od tego Tesko!!i myśle że tak naprawde oni sie boją konkurencji bo nie jest u nich tak tanio masełko jest tańsze w netto sprawdzałam.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emigrant Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.hochtief.de 22.10.05, 13:03 Typowe dla Gorzowiakow. Kultury sie Wam zachciewa. A kto mialby z tej kultury korzystac? Malopowierzchniowe sklepy samoobslugowe w centrach takich miasteczek jak Gorzow to nic nadzwyczajnego. Pewnie, ze kawiarnie bylyby lepsze, tylko jeszcze trzeba by znalezc kogos, kto by do tych kawiarni chodzil, nie pozwalajac wlascicielowi upasc. Pewnie, ze trzecie Tesco w tak malym miasteczku to paranoja, tylko ciekawe co wladze miasta zrobily, by przyciagnac tu konkurencje??? A i tak uwazam ze sklep przy Katedrze to i tak duzo lepsze rozwiazanie niz ohydny bazar na promenadzie nad Warta. Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 13:21 nie wiem od kiedy jesteś na emigracji ale zgaduję że od jakiegoś czasu. masz blade pojęcie nie tylko o Gorzowie ale i trybie życia jego mieszkańców. Nie wszyscy spędzają wieczory przed TV. nie zwykłem gadać z frustratami. Ps. dla Twojej wiadomości - bazar na bulwarze jest w stanie likwidacji, a na wiosnę rusza jego rozbudowa i przebudowa. Ba, w małomiasteczkowym Gorzowie powstaną kolejne... "niepotrzebne" kawiarnie i galerie nad samą Wartą. Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 13:24 hmmmm, wyraziłem się niezbyt ściśle: "bazar na bulwarze jest w stanie likwidacji, a na wiosnę rusza jego rozbudowa i przebudowa". A więc prostuję: bazar pogonią na nowe miejsce, a rozbudują i wyremontują bulwar. Brawissimo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emigrant Re: Tesco inwestuje w centrum miasta IP: *.hochtief.de 22.10.05, 18:51 No nic, pozostaje mi sie tylko cieszyc. Co prawda w ostatni weekend bylem w Gorzowie i budy na bazarze dalej widzailem, ale to milo uslyszec, ze niedlugo znikna. Bylem tez w dwoch knajpach gorzowskich (podobno bardzo trendy), pusto tam co prawda nie bylo, ale o tlumach tez raczej bym nie wspominal. Chcialem sobie rowniez kupic buty, okazalo sie ze w Gorzowie po 14 otwarte sa jedynie 2 sklepy: Panorama i Galeria 111. Bylem w obu i znalazlem tylko jedna pare z mojego rozmiaru. Wybor skromny zaiste na tak preznie rozwijajace sie miasto. Oczywiscie kazdy zamiast Tesco pod Katedra wolalby widziec centrum handlowe typu Stary Browar, z markami typu... zreszta wiesz najlepiej. Tylko pytanie: kto to kupi. Ludzie w Gorzowie, ktorzy maja pieniadze, na zakupy jezdza do Poznania lub Berlina, bo tam wybor zawsze bedzie wiekszy. A w 100 tysiecznym miasteczku pozostaje wybor pomiedzy Tesco lub pustostanem. Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 21:46 A to ciekawe jaki masz rozmiar buta, hehehe:) Jeśli biegałeś w sobotę, to chyba rzeczywiście zamykają trochę za wcześnie ale na to wpływu nie mamy. No, Panorama i Park 111 zwykłymi sklepami też nie są. Powiem Ci szczerze, że ostatnio przekopałem się przez Stary Browar, Kupca Poznańskiego i kilka innych sklepów z zamiarem kupna butów - kupiłem je w małym sklepiku pod Gorzowem:) Swoją drogą, bawi mnie, gdy ktoś tak rozwodzi się nad brakiem pieniędzy w Gorzowie, w sytuacji, gdy planuje się budowę kilku galerii handlowych. Właśnie ruszyła budowa Askany (w stylu Starego Browaru), niestety przeciągnie się budowa jeszcze większego kompleksu na Zawarciu, a w przyszłym roku ruszy budowa galerii naprzeciw Panoramy na Górczynie. Nie będą to zwykłe centra handlowe, ponieważ przewidziano tam również obiekty kulturalne oraz multikina. Stawia je prywatny kapitał, a on raczej nie liczy na generowanie strat:) Ps. Kokosa niestety nie można sprzedać, a były takie zamiary, ponieważ spólka wlaścicielska wydzierżawila część obiektu innej firmie na długi czas. Musimy czekać do wygaśnięcia umowy, a wtedy... można zrobić wszystko. Tesco do tego momentu może sobie istnieć. Ps2. budy z bazaru nad Wartą znikną do końca roku, gdy ruszy przebudowa bulwaru i mostu Staromiejskiego (widziałeś projekty? - rewelacja). Część sprzedających przeniesie się na nowy targ na placu po wyburzonej kotłowni, za budynkiem Starego Bazaru. Część kupców powołała spólkę i wybuduje piętrową, dużą halę targową za Tesco przy Górczyńskiej. Z tego co wiem budowa też rusza na wiosnę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
landy Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 22:01 oj budrysku budrysku zbastuj troche pietruszki zablokuja galerie na zadupiu sorki zawarciu ktore pozostanie nadal zadupiem na bulwar wedlug projektu nie ma szmalu i bedzie taniocha architekci nie chca sie zgodzic ale im rura zmieknie naprzeciw panoramy centrum powstanie tak jak na placu grunwaldzkim a askana do oddania w 2008 Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 22:46 "...budy z bazaru nad Wartą znikną do końca roku..." którego roku? Bo o likwidacji bazru to sie mówi już od kilku lat... i - jak był tak jest. Plany maja to do siebie że są tylko planami... nic po zatym... jak nie ma kasy to i Salomon nie naszcza... Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 23:03 alllooo, a o tym, że pieniądze na bulwar i most są w kasie miasta wiedzą? czy tylko tak marudzą na wszelki wypadek, bo Polak niemarudny to nienormalne;) Askana ruszyła, co do Zawarcia, to poczekajmy do poniedziałku, gdy wypowie się inwestor, a co do centrum na Górczynie - to teren jest już zakupiony, a inwestor planuje rozpocząć inwestycję w drugiej połowie przyszłego roku. Plac Grunwaldzki - powiedzmy sobie szczerze, był wieelką pomyłką. Dobrze że został niezabudowany, a na wiosnę rusza jego przebudowa - podobno:) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 23:08 To strach pomyśleć o wiosnie... jedne wielkie wykopywanie Gorzowa... i znowu będzie na.... Premiera... Tadziu znika w tle.. Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 23:13 hehe, szczerze powiedziawszy boję się trochę przyszłego roku, bo: 1. zamknięty most Staromiejski - wiadomo co się będzie działo. 2. przebudowa ukladu komunikacyjneko przy Askanie - czyli nowe utrudnienia 3. przebudowa Walczaka na odcinku od Pomorskiej po biurowiec Stilonu - koszmar. 4. na pewno coś jeszcze W każdym razie w sumie wyjdzie na plus:) Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 22.10.05, 23:14 aaaaaaa, zamknąć dla ruchu ul. Obotrycką!!!!!!! To mój nowy postulat, który będę powtarzał:) Odpowiedz Link Zgłoś
landy Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 23.10.05, 00:06 budrys ty jak gambrinus z lutycka na bulwar nie ma kasy w budzecie nie starczy nawet na pol pisala o tym gazeta a kupce zablokuja i na zawarciu bedzie wieeeeeeelkie nilago Odpowiedz Link Zgłoś
mirek76pl Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 23.10.05, 13:07 No coz Budrys, widze ze optymizmu u Ciebie nie brakuje. Ja o planach bulwaru nad Warta slyszalem juz 5 lat temu, o budowie nowych biurowcow i centrow handlowych, multikin, bowlingow i nie wiadomo, czego jeszcze - juz nawet nie pamietam kiedy. A rzeczywistosc jest taka, ze budy nad Warta jak staly tak stoja, a pod Katedra bedziemy mieli Tesco. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 23.10.05, 14:12 Nie rozumiem tych protestów i obaw. Wszak handel w tym miejscu odbywal sie od dziesiatków lat. Koło katedry handlowano jeszcze za niemców. Wystaczy popatrzec na stare pocztówki. A czy budynek będzie wygladał tak czy inaczej - zawsze komuś sie nie spodoba... a to nie ten kolor... a to nie ta forma i wykończenie. Gdyby miano zwracac uwage na tekie pierduły to by nie wybudowano żadnego budynku. Zwłaszcza w Polsce - kraju w którym wszyscy na wszystkim sie znaja i "zrobiliby to lepiej... tylko im sie nie chce..." Powstaje, a własciwie reaktywuje sie handel w miejscu "oswojonym" przez klientów... i dobrze. Protesty na nic sie zdadzą, a kwestia opracowania logistyki dostaw towarów leżyw gestii fachowców i im to pozostawmy. A problem bliskości miejsca kultu i miejsca handlu - wszak to Pan Jezus wygonił handlarzy przed światynie? Tak i pozostali...- patrz odpusty i peregrynacje Świetego Obrazu po Polsce - przecież handel tam kwitnie. A ci co oburzaja sie na sklep kolo katedry pewnie częsciej bywaja w hipermarketach niz w kosciele. Tak więc życzę Tesco aby zrealizowało swe plany - bo za chwilę okaże sie że np. jakiś przekupień ze sznurówkami ma umowę z Kokosem i sie nie zgadza... Tfu tfu na przekupnia urok... Odpowiedz Link Zgłoś
landy e_werty 23.10.05, 15:55 ty umiesz pisac e_lektronicznie e_niesamowite i tak e_duzo Odpowiedz Link Zgłoś
kapslarz Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 26.10.05, 13:29 cyt."Prezydent na pewno nie wyrazi zgody na to, by na Stary Rynek wjeżdżały samochody dostawcze. - Kierowcy, którzy taki zakaz złamią, będą karani mandatami - ostrzega Cieśla." Wczoraj przechodzilem kolo kokosa i widzialem ciezarowke ktora stala na bruku wyladowana jakimis ciezkimi plytami. Rozladowywala ja oczywiscie ekipa remontujaca kokosa. Nie wiedzialem zeby sie jakos przejmowali zakazem. Odpowiedz Link Zgłoś
m200249 Re: Tesco inwestuje w centrum miasta 26.10.05, 13:43 Wszystko zależy gdzie stała. Jeżeli na Obotryckiej to miała prawo, bo chodnik należy do włścicieli KOKOSA. Natomiast jeżeli na placu lub na Sikorskiego to należało zadzwonić po Straż Miejską lub Policję. Odpowiedz Link Zgłoś