Dodaj do ulubionych

Czy gorzowianie powinni upamiętniać zasłużonych landsberczyków?

19.10.01, 14:19
W piątek (18 października) przy parku Słowiańskim odsłonięta została pamiątkowa tablica i medialion
poświęcony Egometowi Brahtzowi, orędownikowi parków miejskich. Tablicę fundują byli mieszkańcy
Landsberga. W jaki sposób sami gorzowianie mogliby upamiętnić zasłużonych obywateli
Landsberga i Gorzowa? Czekamy na wasze propozycje.

Obserwuj wątek
    • Gość: koko Re: Czy gorzowianie powinni upamiętniać zasłużonych landsberczyków? IP: 217.97.234.* 19.10.01, 17:37
      powinni czy mogliby zdecydujcie sie!pozdro
    • Gość: b.G. Re: Czy gorzowianie powinni upamiętniać zasłużonych landsberczyków? IP: *.arcor-ip.net 20.10.01, 21:48
      redakcja napisał(a):

> W piątek (18 października) przy parku Słowiańskim odsłonięta została pamiątkowa
      > tablica i medialion
      > poświęcony Egometowi Brahtzowi, orędownikowi parków miejskich. Tablicę fundują
      > byli mieszkańcy
      > Landsberga. W jaki sposób sami gorzowianie mogliby upamiętnić zasłużonych obywa
      > teli
      > Landsberga i Gorzowa? Czekamy na wasze propozycje.

Moim zdaniem mieszkaniec Gorzowa (Landsberga), ktorego dzialalnosc w miescie
      odbila sie, w pozytywnym sensie, na wygladzie czy tez historii miasta powinien
      byc upamietniony przez miasto.
      Jest to tez bodziec dla tego rodzaju ludzi, ktorzy widzac efekty swojej
      dzialalnosci moga miec tez dodatkowa radosc za to, ze nie tylko efekty
      dzialalnosci, ale tez ich autorzy zostali zauwazeni i docenieni przez nastepcow.
      Droga Redakcjo, pytasz: W jaki sposob ?
      Napewno jest wiele mozliwosci.
      Jednym z nich moglyby byc pamiatkowe tablice, okolicznosciowe medale a
      najwazniejszym wyroznieniem powinien byc wpis do Kroniki Miasta Gorzowa.
      Pozdrawiam. :)
      P.S.
      Powyzej wspomnialem specjalnie tez o mieszkancach Landsberga. Nie da sie ukryc,
      Gorzow jako Landsberg przez wiele lat nalezal do panstwa niemieckiego. Jednak
      mieszkancy Landsberga wspominaja Miasto swego miejsca urodzenia.
      Przytocze tutaj wydarzenie z mojego prywatnego zycia.
      W pewnych okolicznosciach spotkalem mieszkanca Landsberga, majacego dzisiaj juz
      82 lata. Mialem okazje z nim porozmawiac o Landsbergu (Gorzowie). I musze
      przyznac,ze byla to rozmowa nie Niemca z Polakiem, ale rozmowa dwoch Ziomkow,
      ktorzy sie urodzili w tym samym Miescie i do ktorego palaja taka sama miloscia.
      Pokazywal mi Zeszyt Landsbergczyka, ktory wydawany jest dla bylych mieszkancow
      Landsberga a ktorzy obecnie rozsiani sa po calym swiecie. Ja natomiast moglem mu
      pokazac ksiazke: "Gorzow wczoraj i dzisiaj", ktora jest wydrukowana w dwoch
      jezykach. Dzieki temu mogl tez i on sobie troche ja poczytac.
      Ludzie, to trzeba zobaczyc ... Z jakim szacunkiem i zainteresowaniem pochlanial
      ta ksiazke, w jaki sposob ogladal stare widokowki i nowe zdjecia swego ukochanego
      Miasta ...? Tego nie da sie opisac ...
      Przy okazji dowiedzialem sie od niego w ktorym miejscu znajdowal sie wodospad ze
      stawem ( w ksiazce str.92 ). Juz wczesniej zaintrygowalo mnie to zdjecie. Nie
      moglem sobie tego "umiejscowic".
      Przy okazji tez chcialbym wspomniec o kawiarni "Wenecja" (str.132 "Cafe Voley" ).
      Ludzie to jest cos tak pieknego, ze warto jest pokusic sie o jej odtworzenie !!!
      Wystarczy przypomniec, ze powrot do pierwotnego wygladu fontanny przy Katedrze
      nadal calkiem innego efektu. Tego po prostu brakowalo. Nie wiem ilu Gorzowian
      pamieta jeszcze te cherlawe wodniczki, ktore mialy zdobic ta fontanne ?
      Przepraszam, ze sie tak rozpisalem, jednak jest to dla mnie tez wazne.
      :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

• Gość: mm Re: Czy gorzowianie powinni upamiętniać zasłużonych landsberczyków? IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.01, 22:46
        Myślę, że dla samego miasta jako takiego w dużo większej mierze przycznili się
        Landsberczycy, my Polacy w zasadzie przyszliśmy na gotowe przez ostatnie
        półwiecze stworzyliśmy właściwie same blokowiska, gubiąc gdzieś po drodze
        klimat miasta. Dobrze, że nareszcie coś się ruszyło i mamy jakże młodziutki ale
        nasz nowy park przy Górczyńskiej. Zaznaczam piszę tylko wyglądzie miasta, nie
        umniejszam zasług powojennych Gorzowian w innych dziedzinach.
      • Gość: b.G. Re: Czy gorzowianie powinni upamiętniać zasłużonych landsberczyków? IP: *.arcor-ip.net 22.10.01, 23:00
        Do gory !!!
      • Gość: LAP Re: Czy gorzowianie powinni upamiętniać zasłużonyc IP: 192.109.142.* 23.10.01, 16:36
        Gość portalu: b.G. napisał(a):

Ach b.G. napisales wprawdzie duzo, ale madrze, zatem nas, krajan, nie
        przepraszaj.
        Sprawa, ktora poruszasz jest szalenie istotna i bardzo sie ciesze, ze wychowalem
        sie w Gorzowie wsrod takich ludzi, jak ty. Ja tez spotkalem sie wielokrotnie
        z "Landsbergczykami", ktorzy zachowali bardzo cieply obraz naszego wspolnego
        miasta. Losy historii byly dla nich okrutne, ale dzis zyjemy w zupelnie innych
        czasach. Sadze, ze sa to juz czasy wolne od nacjonalistycznych animozji.
        Troskliwa pamiec o bylych mieszkancach Landsberga jest jak najbardziej pozadana.
        Tym bardziej, ze wlasnie byli mieszkancy Landsberga w gescie przyjazni wyciagali
        juz wielkokrotnie rece. Osobiscie bardzo podoba mi sie pomysl wpisu do Kroniki
        Miasta Gorzowa.
        >

• Gość: KR$ Re: Czy gorzowianie powinni upamiętniać zasłużonych landsberczyków? IP: *.ipt.aol.com 27.10.01, 22:18
        Pamietam wodniczki... Calowalem sie z nimi po lepszej imprezie - raz czy dwa...
        I strzelalem do nich z szampana... :-)
    • mzzyga Re: Czy gorzowianie powinni upamiętniać zasłużonych landsberczyków? 22.10.01, 23:46
      Powinni i to jak najbardziej. Przecież to są ludzie tej ziemi którzy tak samo
      jak i my chcieli mieć piękną małą ojczyznę. Co do wyglądu teraźniejszego to
      trochę inny temat ale z opowieści i zdjęć (kiedyś było fotografowanych i
      wartych pokazania więcej miejsc niż teraz jest to czynione np na widokówkach)
      wynika że to Oni przyczynili się do rozwoju naszego miasta które poprzez scesje
      z Z.G. i piękne ale jakże nierealne hasła spadło do II ligi miast kiedyś w
      Gorzowie(Landsbergu) można było wyjść na spacer bulwarem nad wartą, spędzać
      czas w parkach , wypoczywać na różne sposoby a teraz? Znałem człowieka który
      żył na tych ziemiach za czasów Landsberga opowiadał o kafejkach gdzre było
      bardzo przyjaźnie, dancingach do białego rana, imprezach organizowanych przez
      miasto prawie w każdą niedzielę wtedy każdy nawet Góral wiedział gdzie leży
      Landsberg a teraz musiwy walczyć nawet o miejsce na mapkach pogody w telewizji
      bo pokazują Z.G. jako stolicę województwa a Gorzów określany jest przez moich
      znajomych z poza miasta w ten sposób: Gorzów, miasto banków, bazarów i
      hipermarketów a gdzie wy spędzacie wolny czas? Słowianka to nie wszystko
      jeszcze czeka wiele inwestycji żeby to miasto było znaczące dla Polski.
      Proponuję odbudować wszystko co zostało zniszczone podczas i po wojnie a
      tablice to nie wszytko pomniki, tak stawiajmy pomniki ludziom z byłego
      Landsberga za to że tyle serca wkładali w rozwój naszego miasta i przede
      wszystkim uczmy się od nich.
      • Gość: b.G. Re: Czy gorzowianie powinni upamiętniać zasłużonych landsberczyków? IP: *.pool.mediaWays.net 23.10.01, 17:40
        Cieszy mnie fakt, ze Watek ten pozostal jednak nie bez echa.
        Brawo LAP. Brawo mzzyga.
        W powyzszym, swoim poscie napisalem o pamiatkowych tablicach dla zasluzonych
        Gorzowian (Landsbergczykach) majac na mysli, ze najlepszym miejscem dla tych
        tablic bylyby "dziela" tych Ludzi, np. parki, wszelkiego rodzaju budowle itp.
        Pozdrawiam. :)))
        P.S.
        Cieszy mnie fakt, ze sa Gorzowianie, ktorym nie jest obojetny wyglad i historia
        Gorzowa.
        Tak trzymac.
        Mocniejsze korzenie - dorodniejsze owoce.
        ;)))
    • Gość: Karolina Re: Czy gorzowianie powinni upamiętniać zasłużonych landsberczyków? IP: *.teleton.pl 23.10.01, 17:42
      Zdecydowanie tak. W końcu Landsberg to też Gorzów.Powinniśmy znać swoje
      korzenie. Dzięki temu nasze miasto stanie się nam o wiele bliższe. Czy zna ktoś
      Hermana Pauksha?. W końcu tp jego fontanna stoi na polacu katedralnym
      • Gość: LAP Re: Czy gorzowianie powinni upamiętniać zasłużonyc IP: 192.109.142.* 24.10.01, 08:35
        Gość portalu: Karolina napisał(a):

> Zdecydowanie tak. W końcu Landsberg to też Gorzów.Powinniśmy znać swoje
        > korzenie. Dzięki temu nasze miasto stanie się nam o wiele bliższe. Czy zna ktoś
        > Hermana Pauksha?. W końcu tp jego fontanna stoi na polacu katedralnym

Jasne, ze go znamy. Wlasciwie to stoi jeszcze jego fabryka, dzisiejsza Silwana.
        Obok zakladu jego dom, dzis przerobiony na przedszkole, a naprzeciwko Ekonomika
        jego willa. Mozna znalezc jeszcze domy, ktore wybudowal swoim pracownikom. Ale
        masz racje, najwazniejsza jest fontanna. Swoja droga znasz stara legende zwiazana
        z ta fontanna? Pytanie to kieruje tez do innych Forumowiczow.

• Gość: b.G. Re: Czy gorzowianie powinni upamiętniać zasłużonyc IP: *.arcor-ip.net 26.10.01, 23:30
          Niestety, legendy o tej fontannie nie znam.
          Wiem tylko, ze pierwotnie zostala odslonieta 20 czerwca 1897 roku z okazji 80-
          ych urodzin fabrykanta Hermanna Pauckscha. Rekonstrukcje fonatanny w pierwotnym
          wygladzie odslonieto 2 lipca 1997 roku i bylo to wspolne dzielo Miasta Gorzow i
          Wspolnoty Federalnej Landsberczan z okazji 740-ych urodzin miasta.
          Pozdrawiam, oczekujac, ze znajdzie sie ktos, kto zna ta legende.
          :)
          • Gość: b.G. A co na to redakcja ? IP: *.arcor-ip.net 28.10.01, 23:57
            Do gory!
            Moze REDAKCJA cos doda ?
            Pozdrawiam.:)
          • Gość: LAP Re: Czy gorzowianie powinni upamiętniać zasłużonyc IP: 192.109.142.* 29.10.01, 09:29

> Niestety, legendy o tej fontannie nie znam.
            > Wiem tylko, ze pierwotnie zostala odslonieta 20 czerwca 1897 roku z okazji 80-
            > ych urodzin fabrykanta Hermanna Pauckscha. Rekonstrukcje fonatanny w pierwotnym
            >
            > wygladzie odslonieto 2 lipca 1997 roku i bylo to wspolne dzielo Miasta Gorzow i
            >
            > Wspolnoty Federalnej Landsberczan z okazji 740-ych urodzin miasta.
            > Pozdrawiam, oczekujac, ze znajdzie sie ktos, kto zna ta legende.
            > :)

Dawno, dawno temu w Gorzowie mieszkala zacna Gorzowianka. Nie tylko w okolicy,
            ale i w odleglych stronach slynela ze wzgledu na swa madrosc, pracowitosc i
            urode. Wywodzila sie z zacnego gorzowskiego domu. Owa piekna Gorzowianka w
            wolnych chwilach pomagala swym rodzicom w prowadzeniu domu. Jako, ze byli juz w
            podeszlym wieku i sil im z czasewm ubywalo, czesto udawala sie nad Warte, by
            przyniesc do swego domostwa wode. Razu pewnego czerpiac wode z rzeki ujrzala
            pieknego roslego mlodzienca, kapiacego sie w Warcie. On pewnie ja tez ujrzal,
            wszak szybko skryl sie w czelusciach rzeki. Nastepnego dnia, jak codzien, o tej
            samej porze, owa pracowita dziewczyna, udala sie nad rzeke i... jak wczoraj
            piekny mlodzieniec kapal sie w tym samym miejsc. Dzis juz nikt nie pamieta, czy
            byla to milosc od pierwszego wejrzenia, faktem jest, ze z czasem mlodzi zapajali
            do siebie gleboka miloscia. Za kazdym razem, gdy dziewczyna wracala do domu,
            wrecz tryskala radoscia. Z czasem ojciec nabral podejrzenia, iz w tym czasie
            dzieje sie cos szczegolnego, co jego corke tak odmienia. Dlugo zastanawial sie,
            co moglo byc tego przyczyna, wkoncu noszenie wody nikogo wczesniej nie
            usczesliwilo - ostatecznie, byla to ciezka praca. Wreszcie postanowil skryc sie
            nad Warta i osobiscie ujrzec, co jest przyczyna tak wielkiej przemiany jego
            corki. Na kilka chwil przed pojawieniem sie na brzegu jego corki z rzeki wynurzyl
            sie wodnik, wladca tej rzeki, w postaci pieknego mlodzienca. Jakie bylo jego
            przerazenie, gdy ujrzal, iz on, na widok jego corki radosnie machal jej reka, a
            gdy nadeszla, w milosnym uniesieniu objal ja swymi silnymi ramionami i pocalowal
            ja namietnie...
            Wlasnie w tym momencie z ukrycia wyskoczyl zatroskany ojciec Sila rozlaczyl pare
            kochankow: corka zaplakana szybko zbiegla do domu, a wladca rzeki nim pospiesznie
            skryl sie w glebinach rzeki, rzucil na miasto przeklenstwo.
            Od tego czasu, gdy wiosna budzi nieszczesliwego kochanka z zimowego snu, Warta
            wylawa za brzegi wode, a mloda Gorzowianka w miejscu, gdzie wczesniej miescilo
            sie jej domostwo, nadal tesknie wypatruje swego oblubienca. Najstarsi mieszkancy
            Gorzowa twierdza, ze, jesli podczas powodzi, woda zaleje jej wiadra, nadejdzie
            koniec swiata...
            • borys-krakow Legenda 29.10.01, 10:34
              Eklektyczne, ale piękne.
              • Gość: b.G. Re: Legenda IP: *.arcor-ip.net 29.10.01, 22:15
                LAP, dzieki Tobie. Ciekawa legenda. Mozesz uchylic rabka tajemnicy i nam
                zdradzic skad ja (legende) zdobyles ?
                Pozdrawiam. :)
                P.S.
                Mam nadzieje, ze Warta nie zaleje nigdy te wiadra pieknej Gorzowianki.
                A skoro o pieknej Gorzowiance mowa. W dzisiejszej Gazecie wyczytalem, ze
                Gorzowianka wygrala festiwal Polska Dziewczyna 2001.
                A coniektorzy mieli jeszcze watpliwosci co do urody Gorzowianek.
                • Gość: LAP Re: Legenda IP: 192.109.142.* 30.10.01, 09:03

> LAP, dzieki Tobie. Ciekawa legenda. Mozesz uchylic rabka tajemnicy i nam
                  > zdradzic skad ja (legende) zdobyles ?
                  > Pozdrawiam. :)
                  > P.S.
                  > Mam nadzieje, ze Warta nie zaleje nigdy te wiadra pieknej Gorzowianki.
                  > A skoro o pieknej Gorzowiance mowa. W dzisiejszej Gazecie wyczytalem, ze
                  > Gorzowianka wygrala festiwal Polska Dziewczyna 2001.
                  > A coniektorzy mieli jeszcze watpliwosci co do urody Gorzowianek.

A wiesz b.G., nawet nie wiem skad ta legende znam. Wychowalem sie w Gorzowie i
                  kiedys, jako maly chlopiec, gdzies ta legende przypadkowo uslyszalem. Pamietam,
                  ze bylem odrobine zdziwiony, ze przed katedra nie znalazlem zadnego sladu
                  slicznej Gorzowianki. Czasy na szczescie sie zmienily...
    • kajzerka Re:LAP czy LAP-sus? 02.11.01, 14:58
      LAP pomieszał wszystko dokumentnie. wie że dzwonią ale kosciolow to on nie rozroznia
      Paucksch (tak to sie pisze) nie zalozyl Silwany bo to zrobil niejaki Bahr Max, jego willa dzis
      sĄd biskupi jest naprzeciw ekonomika - willa Pauckscha jest przy Wale Okreznym.
      Paucksch byl fabrykantem (kotly parowe) i to laczy te dwie postaci, (zasluzonym dla miasta)
      LAPie - nie rozpowszechniaj wiecej takich bledow.
      • Gość: b.G. Kochana REDAKCJO ... IP: *.arcor-ip.net 16.11.01, 19:17
        ... rzucilas nam swietne haslo. Dyskusja ruszyla. Dolozylismy od siebie pare
        groszy i ... nic ?
        Ma ten Watek upasc w zapomnieniu ?
        Czy Watek odbil sie gdzies echem, czy dal odpowiednim ludziom jakis bodziec do
        dzialania ?
        Sa to pytania, ktore Ty, DROGA REDAKCJO mozesz chyba odpowiedziec.
        Czekam na odzew.
        Pozdrawiam.
        P.S.
        Chyba nie boisz sie (Redakcjo) pulapek ortograficznych ? ;)
    • Gość: gw201 OCENZUROWANO ! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.01, 22:35
      redakcja napisał(a):

> W piątek (18 października) przy parku Słowiańskim odsłonięta została pamiątkowa
      > tablica i medialion
      > poświęcony Egometowi Brahtzowi, orędownikowi parków miejskich. Tablicę fundują
      > byli mieszkańcy
      > Landsberga. W jaki sposób sami gorzowianie mogliby upamiętnić zasłużonych obywa
      > teli
      >

• Gość: god Czas cenzurek powraca IP: *.teleton.pl 24.11.01, 23:27
        redakcjo cenzurujemy
        • Gość: gw201 OCENZUROWANO ! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.01, 23:30
          jeszcze jeden i jeszcze raz
    • Gość: gw201 KOKO WRÓĆ, nie daj się cenzorom ! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.01, 23:32
      redakcja napisał(a):

> tablica i medialion
      > byli mieszkańcy
      > teli
      >

• Gość: GOD TO JESZCZE RAZ - OCENZUROWANO IP: *.teleton.pl 25.11.01, 11:34
      redakcja napisał(a):

> tablica i medialion
      > byli mieszkańcy
      > teli
      >

• Gość: WRON2001 to jeszcze JA IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.01, 11:36
      redakcja napisał(a):

> tablica i medialion
      > byli mieszkańcy
      > teli
      >

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka