Gość: Bernard IP: *.ed.shawcable.net 04.05.03, 21:11 Gorzow jest wspanialy.... Pamieta o swoich : tych wielkich.... i tych malych.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tytus Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: 62.141.255.* 02.06.03, 19:17 Głupek Szymon Gienty. Nie moge uwierzyż, że powstała inicjatywa wybudowania pomnika Szymonowi. Co z tego, że był znany, że zwracał uwagę, że oryginał ? Czy to już jest powód, żeby zaraz stawiać pomnik ? Czy w swoim życiu zrobił coś, co warto upamięnić ? Osobiście pamiętam go jako wyjątkowego głupka. Jeżeli śmieszył, to swoją infantylną głupotą. Pamiętam na przykład, jak kiedyś przyszedł na jakieś zawody wędkaskie, wziął jakiemuś wędkarzowi złowioną rybę, nalał tej rybie do gęby wódki, po czym zaczął z tej rybiej gęby pić. Może to i oryginalne, ale powiedzmy sobie szczerze - głupie. Ludzie ! Nie rubcie z Gorzowa pośmiewiska. Nie dosyć, że szpeci już jeden kicz w postaci "Świnstera", to jeszcze będzie kolejny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.dip.t-dialin.net 03.06.03, 02:04 Czesc Tytus, Wlasciwie zastanawiam sie co zajelo ci tyle czasu by idee budowy pomnika atakowac w ten sposob... Wiem, ze wielu nie podziela entuzjazmu organizatorow, lecz prob robienia z Szymona ''pijaka i wariata'' jeszcze nie bylo... Czy to desperacja spowodowana swiadomoscia iz nie mozesz powstrzymac budowy pomnika zmusza cie do produkowa´nia takich glupich klamstw... Pomnik stanie....kochanie... Powiedzialem to dawno temu i powtorzylem to specjalnie dla ciebie raz jeszcze... POMNIK STANIE !!! Wlasnie zakonczylem krotka wizyte w Gorzowie.. Spotkalem tam osobiscie wspanialych i energicznych mieszkancow miasta dzieki ktorym nie tylko stanie pomnik Szymona, ale zostanie zrealizowanych wiele innych projektow. Ty Tytusie produkuj te swoje blazenstwa.... Robisz to na co cie stac... A jesli chodzi o Szymona... on byl Gorzowiakiem... Mowi Ci to cos.... Nie sadze... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: 212.244.77.* 03.06.03, 07:56 Bernardzie, Ja nie robie z Szymona "pijaka i wariata", bo on nim po prostu był. I nie są to kłamstwa tylko jak najbardziej prawdziwe moje wspomnienia. Tak, będziemy mieli pomnik wariata !!! Pomniki stawia się komuś, kogo warto upamiętnić z uwagi na wyjątkowe zasługi, czy temu, kto mógłby być jakimś wzorcem dla innych, a nie temu, kto jest jedynie znany. Zanim się zacznie budować komuś pomnik warto zasięgnąć opinii u innych, jak go zapamiętali. Ja tylko piszę to, co zapamiętałem. W przypadku Szymona występuje pewna analogia ze "Świnsterem". Nie wgłębiając się już w to, czy ktoś jest godny upamiętnienia, czy nie lub czy coś jest kiczem, czy nie, to jedno trzeba stwierdzić - obie sprawy są kontrowersyjne. Powstaje tu pytanie: czy pomniki powinny budzić kontrowersje ? Czy pomniki powinny wzbudzać konflikty ? Ja uważam, że nie powinny. Szkoda jedynie, że tylko ja mam odwagę o tym pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
j24 Re: Szymon znów będzie wśród nas 03.06.03, 08:42 Gość portalu: Tytus napisał(a): > Szkoda jedynie, że tylko ja mam odwagę o tym pisać. Zaprawdę Wielka To Odwaga (WTO)! (rozpierdalanie autentycznej społecznej inicjatywy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: 212.244.77.* 03.06.03, 14:31 j24, Nie wszystkie autentycznie społeczne inicjatywy muszą być słuszne. Ja przedstawiłem konkretne argumenty przeciwko pomnikowi dla Szymona i nie rozumiem dlaczego boisz się ze mną dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
j24 Wizytacja 03.06.03, 08:37 Gość portalu: Bernard napisał(a): > POMNIK STANIE !!! > Wlasnie zakonczylem krotka wizyte w Gorzowie.. ... i nie dałeś znać? :( Co, myślałeś, że pobijesz się z agentem o Busza i Saddama ? Informuję Cię, że Pytajnik jest prawie takim samym wyznawcą religii zwanej buszyzmem jak Ty i jakoś się szczęśliwie nie pobiliśmy. Sprawy Gorzowa (tej naszej małej ojczyzny) są ważniejsze niż dalekie i obce światy. Następnym razem proszę uprzedzić forumowiczów i znaleźć 15 minut na pifko lub kawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
martha4 Re: Wizytacja 03.06.03, 11:54 j24 napisał: > Następnym razem proszę uprzedzić forumowiczów i znaleźć 15 minut na pifko > lub kawkę. Nareszcie jakaś alternatywa dla pifka! CO jakieś spotkanie, to koniecznie przy pifku;) Ja oczywiście nie mam nic przeciwko szlachetnemu trunkowi, owszem, na Mazurach to hektolitry pochłaniałam;) Tylko wytłumaczcie mi, jak wytłumaczyć mojej drugiej połowie, że idę na ważne spotkanie forumowiczów, gdzie będą poruszane istotne dla miasta problemy, a spotkanie to odbywa się o 20 w abażurze, gdzie goście raczej rzadko się kawą raczą;))) Odpowiedz Link Zgłoś
bart.q Re: Wizytacja 03.06.03, 17:03 martha4 napisała: > Tylko wytłumaczcie mi, jak wytłumaczyć > mojej drugiej połowie, że idę na ważne spotkanie forumowiczów, gdzie będą > poruszane istotne dla miasta problemy, a spotkanie to odbywa się o 20 w > abażurze, gdzie goście raczej rzadko się kawą raczą;))) A musisz tłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Go Re: Wizytacja IP: eodw3prx* 03.06.03, 17:12 Wpadne i ja do Celtica. A daja tam rowniez Capuccino ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
martha4 Re: Wizytacja 03.06.03, 23:51 bart.q napisał: > A musisz tłumaczyć? Jeszcze nie próbowałam:) Ale mam szczere chęci:)) Odpowiedz Link Zgłoś
j24 Re: Wizytacja 04.06.03, 09:43 martha4 napisała: > Nareszcie jakaś alternatywa dla pifka! :) Oczywiście często pifko kończy się herbatką z cytrynką. Wiadomo nikt nie chce straszyć policji, jak przyhaczy o radiowóz :) > Tylko wytłumaczcie mi, jak wytłumaczyć mojej drugiej połowie, że idę na > ważne spotkanie forumowiczów, gdzie będą poruszane istotne dla miasta > problemy, a spotkanie to odbywa się o 20 w abażurze, gdzie goście raczej > rzadko się kawą raczą;))) Celtic lepszy. Da się tam spokojnie pogadać, bez przekrzykiwania muzyki. Zabierz koniecznie swoją drugą połowę. Słuchajcie jest okazja. Nasz forumowo-gorzowsko-kanadyjski wierszopisarz będzie w lipcu w Gorzowie. Słyszałem od kolegi, że chciałby się z nami spotkać. Oczywiście wcześniej w lokalnym gronie też możemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
martha4 Re: Wizytacja 04.06.03, 13:04 j24 napisał: > Celtic lepszy. Da się tam spokojnie pogadać, bez przekrzykiwania muzyki. > Zabierz koniecznie swoją drugą połowę. Tak, Celtic jest ok. Co do połowy (tej drugiej), to zadanie niewykonalne:) Ale "nigdy nie mów nigdy":) Pozdrawiam bardzo upalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Wizytacja IP: *.ed.shawcable.net 09.06.03, 10:28 Wizyta byla bardzo krotka (tydzien) i calkowicie poswiecona sprawom rodzinnym. Bede w Gorzowie jesienia...tym razem na 2 tygodnie...Moze wtedy... Bedzie mi milo spotkac co niektorych "gadaczy" Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk J. Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.03, 19:00 Pomysł postawienia pomnika Szymonowi uważam za bardzo trafny. To był gość. W Gorzowie nie mieszkam od 1976 roku, ale Szymona pamiętam doskonale i jest to wspomnienie pełne sympatii. Jakie wspomnienie pozostawi po sobie pseudoracjonalny i raczej jednostronny Tytus? Odpowiedz Link Zgłoś
germanus Re: Szymon znów będzie wśród nas 03.06.03, 22:48 Wychodzi na to, że Szymonowi (i nam) ten pomnik i się należy i jest potrzebny. Może postawienie go zajmie nieco więcej czasu, niźli najwięksi pesymisci sądzili, ale raczej stanie. Czego bym sobie życzył, to "entuzjazmu skierowanego" (tak to nazwę), mniej protekcjonizmu, poklepywania po ramieniu na sposób amerykański, gdzie każdy podwładny i zależny człowiek jest zaraz "przyjacielem", a więcej zrozumienia innych ludzi, poglądów, umiejętności przekonania i pozyskania. Od tego w dużej mierze zależy sukces. Mnie propagandy sukcesu ("pomnik stanie" w co drugim zdaniu), a więcej obiektywnego liczenia się z możliwościami, mniej siłowego zachęcania, więcej zwykłego przedstwiania. Co sądzicie? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.selfnet.uni-stuttgart.de 19.08.03, 13:17 DOKLADNIE!!!Ciesze sie ze entuzjasci Szymona maja w swoich szeregach takze logiczne glosy.Twoj glos jak do tej pory to jedyny wiarygodny o slusznosci postawienia pomnika.Ludzie!Poinformujce najpierw cale miasto kim byl Szymon i zbudujcie wokol niego pozytywna atmosfere,zamiast wciskac im "pomnik stanie bo tak,bo Bernard tego chce" i w istocie poklepuje na sposob amerykanski kogo trzeba,a przynajmniej takie wrazenie sprawia.A ja stoje po srodku,patrze w jedna i druga strone i ze zgroza obserwuje dzialalnosc zwolennikow pomnika. Odpowiedz Link Zgłoś
j24 Re: Szymon znów będzie wśród nas 04.06.03, 09:47 Gość portalu: Henryk J. napisał(a): > Pomysł postawienia pomnika Szymonowi uważam za bardzo trafny. > To był gość. W Gorzowie nie mieszkam od 1976 roku, > ale Szymona pamiętam doskonale i jest to wspomnienie > pełne sympatii. W imieniu Bernarda (w końcu on i Pretty_ to inicjatorzy akcji) proszę Ciebie o drobną wpłatę na konto budowy. Każde 5 zł się liczy, zrzuć się na Szymona :) Numer konta podany jest na stronie Gazety w Gorzowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.ed.shawcable.net 04.06.03, 10:00 j24 napisał: > Gość portalu: Henryk J. napisał(a): > > > Pomysł postawienia pomnika Szymonowi uważam za bardzo trafny. > > To był gość. W Gorzowie nie mieszkam od 1976 roku, > > ale Szymona pamiętam doskonale i jest to wspomnienie > > pełne sympatii. > > W imieniu Bernarda (w końcu on i Pretty_ to inicjatorzy akcji) proszę Ciebie > o drobną wpłatę na konto budowy. Każde 5 zł się liczy, zrzuć się na Szymona :) > > Numer konta podany jest na stronie Gazety w Gorzowie. +++++ Dziekuje J-24. Jestes wspanialy... O to chodzi. Obiecuje nastepnym razem ( za kilka miesiecy) powiadomic zainteresowanych i spotkac sie przy malej czarnej.... A Pomnik oczywiscie stanie... Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka2 bez przesady IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.03, 15:23 W Polsce rzwinela sie dziwna pomnikowa mania, poczynajac od tego ze stoi tu juz przeszlo 100 pomnikow Papieza, mozna by przeciez bylo cala kase zebrac do kupki i wybudowac szpital dzeiciecy im. Papieza. Nikomu to jasne nie przyszlo do mozgu. Tak samo z tym Szymonem, po jakiego gnoma kumo pomnik na ktorym sraja ptaki, nielepiej drzewo posadzic? Tytus ma racje Odpowiedz Link Zgłoś
kajzerka Re: bez przesady 06.06.03, 18:31 To ty sobie posadź drzewko. A oni niech sobie postawia pomnik. Ok? A ptaki beda robić i na to i na to. Ptakom wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Dlaczego Szymon zasługuje na pomnik ? IP: 62.141.255.* 08.06.03, 09:16 Ma kilka pytań do zwolenników pomnika dla Szymona: Co takiego zrobił Szymon, żeby mu stawiać pomnik ? Dlaczego warto go upamiętnić ? Jak odpowiemy np. dzieciom na pytanie, kim był Szymon i czy będą dumne, że w Gorzowie jest taki pomnik ? Odpowiedz Link Zgłoś
bart.q Re: Dlaczego Szymon zasługuje na pomnik ? 08.06.03, 10:16 Gość portalu: Tytus napisał(a): > Co takiego zrobił Szymon, żeby mu stawiać pomnik ? Żył długo i szczęśliwie. > Dlaczego warto go upamiętnić ? Bo miał w dupie komunę. > Jak odpowiemy np. dzieciom na pytanie, kim był Szymon Ustnie. > i czy będą dumne, że w Gorzowie jest taki pomnik ? Tego nie wie nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Dlaczego Szymon zasługuje na pomnik ? IP: *.selfnet.uni-stuttgart.de 15.08.03, 16:53 Moj Dziadek tez zyl dlugo i szczesliwie, tez mial w dupie komune i zyl w zgodzie z ludzmi.W takim razie pomnik nie dla Szymona,a dla szczesliwych ludzi?To by wywolalo jedynie pozytywne nastroje zamiast kolejnej abstrakcyjnej debaty na temat pomnikow (taka juz specyfika mieszkancow Gorzowa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telecaster SZYMON GIETY TO BYL MENEL IP: 62.141.254.* 09.06.03, 15:24 W roku 1992 jako schludny, acz zbuntowany mlodzian pilem z Szymonem "Gietym" tanie wino. Scislej, kupowalem mu z kolegami jabola a on pil i opowiadal historie. A to o alfonsie z restauracji Slowianska, ktory mial malpe i przyuczyl ja do poslug seksualnych od tylu, a to o pannach, ktore rzekomo jeszcze w tym wieku odwiedzal. Slowem, robilisly sobie z typa jaja. Chodzila legenda o tym, ze to wykolejony inzynier itd. Szymon nie zaprzeczal :-) ale nie byl to wielki gorzowianin. Niestety to miasto ma taki glod "czegos" ze chyba powstanie pomnik dla menela... gdyby jeszcze mial byc ladny. A to bedzie jeszcze jeden "Swinster", albo czarownica - czyli atrakcja sezonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: SZYMON GIETY TO BYL MENEL IP: *.ed.shawcable.net 09.06.03, 23:24 Hey Telecaster... No widzisz przyjacielu...."robiac sobie jaja z typa" nawet nie przypuszczales, ze o historie sie ocierasz... Bedziesz mogl siedziec pod pomnikiem i za pare Euro dollar (zlotowki nie bedzie) opowiadac te historie dla tych co zechca posluchac.... Dzieki Szymonowi twoja przyszlosc zabezpieczona. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: SZYMON GIETY TO BYL MENEL IP: *.selfnet.uni-stuttgart.de 15.08.03, 17:00 w istocie swietlana przyszlosc zapewnil Szymon, to chyba jakas spoleczna prowokacja przez ludzi glodnych i zadnych wrazen, ale bez wyobrazni Szymona. Cale szczescie niegrozna, takie dziwactwo, szkoda ze za kase ktora mozna by lepiej spozytkowac, szkoda ze brak prawdziwych inicjatyw spolecznych, ale taka to juz specyfika Polakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławo Popieram taką inicjatywę IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 22:53 Wpłace chociaż pare złotych na rzeźbę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Popieram taką inicjatywę IP: *.ed.shawcable.net 17.06.03, 04:53 Gość portalu: Sławo napisał(a): > Wpłace chociaż pare złotych na rzeźbę. *** Slawo....Ty jestes Gosc... Dziekuje w imieniu wszystkich wspomagajacych... Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.selfnet.uni-stuttgart.de 15.08.03, 16:48 Za mloda jestem,pierwszy raz tu o Szymonie uslyszalam i nadziwic sie tym emocjom w zwiazku z pomnikiem nie moge.Moje wielkie pytanie i niewiadoma: czy ten pomnik ma jakies "oficjalne" uzasadnienie (np.zaslugi Szymona dla miasta?) czy chodzi tylko o inicjatywe spoleczna?W ogole nie wiem kim byl ten czlowiek, dotarlam jedynie do legend- prawdziwych lub nie,smiesznych lub obrazliwych.Moze o to chodzi, ze legenda i ze dziwak? O podziw dla Nikogo,ktory potrafil poruszyc/rozsmieszyc/zakpic/obrazic w niegrozny sposob z szarych ludzi? NIkt,ktory potrafil wysmiac rowno inych jak i siebie. Blazen miasta. "Kultowa", kontowersyjna, ekstrawagandzka postac, jest kul miec cos kultowego, jest sie identyfikowanym i juz nie szarym.Z czym miasto chce byc identyfikowane poprzez taka akcje jak pomnik dla Szymona? Co przez to pokazac? Czlowieka czy li i jedynie icjatywe spoleczna? Jezli tego pierwszego, to zwazcie ze kontrowersyjny pomnik bedzie traktowany tak jak Swinster lub Krzyz na schodach, szkoda pamieci rownego chlopa (ale tak miasto zdobedzie kolejna legende,kolejne dziwactwo Gorzowa,fajnie.Kto powiedzial,ze mamy byc rozsadni, logiczni i praktyczni?).Jezeli to drugie-podjecie inicjatywy spolecznej, to moze istnieja lepsze watki do podjecia i sfinansowania, ktore bardziej pprzysluzylyby sie miastu niz akurat pomnik kloszarda. Niestety inicjatorom akcji pomnikowej zabraklo fantazji i osobowosci, ktora mial Szymon Giety...?...i zachlysneli sie pomyslem pomnika, byle cos robic, byle cos sie dzialo.Ale moze istnieja jeszcze inne undergraundowe kultowe projekty, o ktorych nikt nic nie wie i do ktorych dopuszczana jest tylko grupa kultowych ludzi, bez angazowania miasta.O co chodzi w tym wszystkim???Skad i po co ta burza???Czy ktos umie to wyjasnic? Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Szymon znów będzie wśród nas 15.08.03, 17:40 Gość portalu: anna napisał(a): > moze istnieja > jeszcze inne undergraundowe kultowe projekty, o ktorych nikt nic > nie wie i do ktorych dopuszczana jest tylko grupa kultowych > ludzi, bez angazowania miasta. Inicjatywa przestaje być andergrandowa, gdy angazuje się w nią miasto. Z definicji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.ed.shawcable.net 21.08.03, 05:56 aborys napisał: > Gość portalu: anna napisał(a): > > > moze istnieja > > jeszcze inne undergraundowe kultowe projekty, o ktorych nikt nic > > nie wie i do ktorych dopuszczana jest tylko grupa kultowych > > ludzi, bez angazowania miasta. > Inicjatywa przestaje być andergrandowa, gdy angazuje się w nią miasto. > Z definicji. ++ Niestety Anno...Aborys ma racje... Trudno mowic o "podziemnej dzialalnosci" gdy wladze sa wmieszane... Albo inaczej...Ty racji nie masz... Przykro mi PS. Aniu,...Pomnik stanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.ed.shawcable.net 16.08.03, 07:58 Gość portalu: anna napisał(a): > Za mloda jestem,pierwszy raz tu o Szymonie uslyszalam i nadziwic > sie tym emocjom w zwiazku z pomnikiem nie moge.Moje wielkie > pytanie i niewiadoma: czy ten pomnik ma jakies "oficjalne" > uzasadnienie (np.zaslugi Szymona dla miasta?) czy chodzi tylko o > inicjatywe spoleczna?W ogole nie wiem kim byl ten czlowiek, > dotarlam jedynie do legend- prawdziwych lub nie,smiesznych lub > obrazliwych.Moze o to chodzi, ze legenda i ze dziwak? O podziw > dla Nikogo,ktory potrafil poruszyc/rozsmieszyc/zakpic/obrazic w > niegrozny sposob z szarych ludzi? NIkt,ktory potrafil wysmiac > rowno inych jak i siebie. Blazen miasta. "Kultowa", > kontowersyjna, ekstrawagandzka postac, jest kul miec cos > kultowego, jest sie identyfikowanym i juz nie szarym.Z czym > miasto chce byc identyfikowane poprzez taka akcje jak pomnik dla > Szymona? Co przez to pokazac? Czlowieka czy li i jedynie > icjatywe spoleczna? Jezli tego pierwszego, to zwazcie ze > kontrowersyjny pomnik bedzie traktowany tak jak Swinster lub > Krzyz na schodach, szkoda pamieci rownego chlopa (ale tak miasto > zdobedzie kolejna legende,kolejne dziwactwo Gorzowa,fajnie.Kto > powiedzial,ze mamy byc rozsadni, logiczni i praktyczni?).Jezeli > to drugie-podjecie inicjatywy spolecznej, to moze istnieja > lepsze watki do podjecia i sfinansowania, ktore bardziej > pprzysluzylyby sie miastu niz akurat pomnik kloszarda. Niestety > inicjatorom akcji pomnikowej zabraklo fantazji i osobowosci, > ktora mial Szymon Giety...?...i zachlysneli sie pomyslem > pomnika, byle cos robic, byle cos sie dzialo.Ale moze istnieja > jeszcze inne undergraundowe kultowe projekty, o ktorych nikt nic > nie wie i do ktorych dopuszczana jest tylko grupa kultowych > ludzi, bez angazowania miasta.O co chodzi w tym wszystkim???Skad > i po co ta burza???Czy ktos umie to wyjasnic? *** Droga Aniu, Rzeczywiscie wyglada na to ze jestes ...mloda. To dobrze z jednego punktu widzenia, ale z drugiego....dlaczego zabierasz glos ( i do tego krytyczny) na temat o ktorym (sama przyznajesz) nic nie wiesz..... "Ja niec nie wiem na ten temat, ale moim zdaniem....." - Chcesz przyklad ignorancji??? To go masz. Budowa Pomnika Szymona to "spoleczne" a przez to dobrowolne przedsiewziecie. Grupa ludzi (ktora wie o Kim mowi) stara sie postawic Szymonowi pomnik. Nie mozesz w tym przeszkodzic jesli Ci sie nie podoba ( nie wiem dlaczego - przeciez nic o nim nie wiesz). Mozesz jedynie nie wziasc w tym udzialu... Jesli masz jakiegos lokalnego bohatera, ktory zasluguje twoim zdaniem na podobne upamietnienie...zbierz grupe zapalencow, zbierz fundusze i..powodzenia. Caluje PS. Nie bylo w najnowszej historii Gorzowa drugiego takiego jak Szymon. Poczytaj. Warto. To Historia Twojego Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.selfnet.uni-stuttgart.de 18.08.03, 17:20 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Gość portalu: anna napisał(a): > > > Za mloda jestem,pierwszy raz tu o Szymonie uslyszalam i nadziwic > > sie tym emocjom w zwiazku z pomnikiem nie moge.Moje wielkie > > pytanie i niewiadoma: czy ten pomnik ma jakies "oficjalne" > > uzasadnienie (np.zaslugi Szymona dla miasta?) czy chodzi tylko o > > inicjatywe spoleczna?W ogole nie wiem kim byl ten czlowiek, > > dotarlam jedynie do legend- prawdziwych lub nie,smiesznych lub > > obrazliwych.Moze o to chodzi, ze legenda i ze dziwak? O podziw > > dla Nikogo,ktory potrafil poruszyc/rozsmieszyc/zakpic/obrazic w > > niegrozny sposob z szarych ludzi? NIkt,ktory potrafil wysmiac > > rowno inych jak i siebie. Blazen miasta. "Kultowa", > > kontowersyjna, ekstrawagandzka postac, jest kul miec cos > > kultowego, jest sie identyfikowanym i juz nie szarym.Z czym > > miasto chce byc identyfikowane poprzez taka akcje jak pomnik dla > > Szymona? Co przez to pokazac? Czlowieka czy li i jedynie > > icjatywe spoleczna? Jezli tego pierwszego, to zwazcie ze > > kontrowersyjny pomnik bedzie traktowany tak jak Swinster lub > > Krzyz na schodach, szkoda pamieci rownego chlopa (ale tak miasto > > zdobedzie kolejna legende,kolejne dziwactwo Gorzowa,fajnie.Kto > > powiedzial,ze mamy byc rozsadni, logiczni i praktyczni?).Jezeli > > to drugie-podjecie inicjatywy spolecznej, to moze istnieja > > lepsze watki do podjecia i sfinansowania, ktore bardziej > > pprzysluzylyby sie miastu niz akurat pomnik kloszarda. Niestety > > inicjatorom akcji pomnikowej zabraklo fantazji i osobowosci, > > ktora mial Szymon Giety...?...i zachlysneli sie pomyslem > > pomnika, byle cos robic, byle cos sie dzialo.Ale moze istnieja > > jeszcze inne undergraundowe kultowe projekty, o ktorych nikt nic > > nie wie i do ktorych dopuszczana jest tylko grupa kultowych > > ludzi, bez angazowania miasta.O co chodzi w tym wszystkim??? Skad > > i po co ta burza???Czy ktos umie to wyjasnic? > > > *** > Droga Aniu, > Rzeczywiscie wyglada na to ze jestes ...mloda. > To dobrze z jednego punktu widzenia, ale z drugiego....dlaczego zabierasz glos > ( i do tego krytyczny) na temat o ktorym (sama przyznajesz) nic nie wiesz..... > "Ja niec nie wiem na ten temat, ale moim zdaniem....." - Chcesz przyklad > ignorancji??? To go masz. > Budowa Pomnika Szymona to "spoleczne" a przez to dobrowolne przedsiewziecie. > Grupa ludzi (ktora wie o Kim mowi) stara sie postawic Szymonowi pomnik. > Nie mozesz w tym przeszkodzic jesli Ci sie nie podoba ( nie wiem dlaczego - > przeciez nic o nim nie wiesz). > Mozesz jedynie nie wziasc w tym udzialu... > Jesli masz jakiegos lokalnego bohatera, ktory zasluguje twoim zdaniem na > podobne upamietnienie...zbierz grupe zapalencow, zbierz fundusze i..powodzenia. > Caluje > PS. Nie bylo w najnowszej historii Gorzowa drugiego takiego jak Szymon. > Poczytaj. Warto. To Historia Twojego Miasta. Bernardzie! Dziekuje za Twoja rzeczowa odpowiedz,ale jednoczesnie chce sprostowac. Dlaczego zabieram glos na temat,o ktorym nic nie wiem? 1.Chcialam sie dowiedziec,zanim zabralam glos (poniewaz cala ta debata,w ktorej juz sama nieopatrznie uczestnicze- postawic pomnik czy nie,wydaje mi sie absurdalna),niestety informacji o bohaterze jest niewiele- kilka anegdot opatrzonych glosami zachwytu takie jak Twoj Bernardzie (i caly dla niego,Ciebie i Szymona szacunek) ale sa rowniez glosy niepochlebne i wrogie.Czy potrzebny jest w miescie kolejny "zapalny" pomnik prowokujacy do aktow wandalizmu? 2.Twoj argument "masz lokalnego bohatera-zbierz grupke zapalencow i postaw mu pomnnik" wydaje mi sie malo logiczny i cokolwiek niebezpieczny.Jezeli koniecznie chcesz postawic kontrowersyjny pomnik- zrob to w swoim ogrodku i nie podburzaj mieszkancow swoja inicjatywa artystyczna,bo ideowy wyraz pomnika nie wszyscy podzielaja.Stad moj apel takze do ludzi takich jak Ty- nie ignoruj wspolobywateli miasta i ich spytaj o zdanie,a nie tylko grupke wielbicieli Szymona.W calej tej dzialalnosci brakuje mi przede wszystkim akcji informacyjnej, dlatego nie dziw sie ze mlody/bez informacji czlowiek jak ja reaguje sceptycznie na taka akcje,bo moze to kolejny kit,ktory ktos chec mi wcisnac na sile. 3.Zabieram glos, bo to takze moje miasto i chce wiedziec,ewentualnie tez miec wplyw na to co sie dzieje(oby dzialo sie jak najwiecej, a mieszkancy zyli zyciem miasta, Gorzow ma szanse byc atrakcyjnym miejscem do zycia) POzdrawiam,Anna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.ed.shawcable.net 20.08.03, 06:43 Droga Anno, Dyskusja z toba to prawdziwa przyjemnosc... Dziekuje. Mysle, ze roznie widzimy spoleczenstwo Gorzowa i sposoby zaspakajania jego "niematerialnych" potrzeb. Rozumiem, ze tak jak wielu chcialabys znalezsc rozwiazania zadawalajace wszystkich mieszkancow Miasta. Droga Anno... myslalem ze z tego "wszyscy " to my wszyscy juz wyroslismy... Moim zdaniem Gorzow jak kazda inna spolecznosc to zbior nie tyle indywidualnosci ile grup indywidualnosci... Grupy te maja wlasne opinie i poglady uformowane wplywami politycznymi, religijnymi itp. Mamy w Gorzowie Katolikow i wyznawcow innych religii. Mmy lewicowcow, prawicowcow, centrystow... Kochana nie ma znaczenia jak bys sie starala, nie jest mozliwe znalezienie formuly zdawalajacej wszystkich... Najlepiej nawet sie nie starac... Jaka rada?? Wzajemny szacunek i respekt... Jesli osobiscie uwazam ze Szymon byl wartym upamietnienia w historii Miasta, to oczywiscie musze zgodzic sie z kims kto moze uwazac , ze ktos inny tez zasluguje na takie wyroznienie... Poniewaz fundusze nie pochodza z Rzadowej (podatnikow) kasy, jest to ptrzedsiewziecie prywatne i jakakolwiek spoleczna debata na ten temat nie ma sensu. Nikt mi nie powie na co mam swoje pieniadze wydawac. Jesli chce pomnik postawic to....moje pieniadze...moja sprawa... Nie popierasz...nie wplacaj.. Ja to rozumiem i respektuje... Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: open Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.gorzow.mm.pl 18.08.03, 22:46 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Droga Aniu, > Rzeczywiscie wyglada na to ze jestes ...mloda. > To dobrze z jednego punktu widzenia, ale z drugiego....dlaczego zabierasz glos > ( i do tego krytyczny) na temat o ktorym (sama przyznajesz) nic nie wiesz..... > "Ja niec nie wiem na ten temat, ale moim zdaniem....." - Chcesz przyklad > ignorancji??? To go masz. > Budowa Pomnika Szymona to "spoleczne" a przez to dobrowolne przedsiewziecie. > Grupa ludzi (ktora wie o Kim mowi) stara sie postawic Szymonowi pomnik. > Nie mozesz w tym przeszkodzic jesli Ci sie nie podoba ( nie wiem dlaczego - > przeciez nic o nim nie wiesz). > Mozesz jedynie nie wziasc w tym udzialu... > Jesli masz jakiegos lokalnego bohatera, ktory zasluguje twoim zdaniem na > podobne upamietnienie...zbierz grupe zapalencow, zbierz fundusze i..powodzenia. > Caluje > PS. Nie bylo w najnowszej historii Gorzowa drugiego takiego jak Szymon. > Poczytaj. Warto. To Historia Twojego Miasta. Nie zawsze się z twoimi wypowiedziami zagadzam ale odnośnie Szymona masz moje stałe poparcie . A co do młodych gorzowian, należy cofnąć się kilka miesięcy wstecz na forum i co nie co sie można dowiedzieć kim był Szymon. Jestem skłonny opowiedzieć kilka ciekawostek o Szymonie ,bezpośrednio Ani ,celem uwiarygodnienia postaci i faktu ,że pomnik się należy. Tak jak w Poznaniu Staremu Marychowi (już stoi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.selfnet.uni-stuttgart.de 19.08.03, 13:33 " A co do młodych gorzowian, należy cofnąć się kilka miesięcy wstecz na forum i co nie co sie można dowiedzieć kim był Szymon. Jestem skłonny opowiedzieć kilka ciekawostek o Szymonie ,bezpośrednio Ani ,celem uwiarygodnienia postaci i faktu ,że pomnik się należy." Bylabym wdzieczna za szersza akcje informaycjna,kierowana nie tylko "bezposrednio".Wierz mi przesledzilam cale forum wstecz,cala dyskusje,wyszukiwalam informacji o samym Szymonie.Zanim sie w ogole odezwalam szukalam obiektywnej informacji.Owszem postac ciekawa,ale dla wielu kontrowersyjna,a to co znalazlam nie przekonuje mnie,ze pomnik w istocie "sie nalezy".Tlumaczenie entuzjastow "bo tak" dziala malo zachecajaco i wiarygodnie i przypomina raczej religie/sekte,a takowym rowniez nie ufam(choc w pewnych sprawach moga miec racje).Tak sie nie zdobywa poparcia spolecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_gorzow Re: Szymon znów będzie wśród nas 20.08.03, 08:20 Droga Anno, zachęcam do odwiedzenia www1.gazeta.pl/gorzow/1,36844,1457895.html jeśli jeszcze nie byłaś oczywiście pozdro Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.selfnet.uni-stuttgart.de 20.08.03, 15:35 Oczywiscie juz bylam,odwiedzilam,czytalam wszystkie Wasze artykuly na ten temat i jak juz mowilam- przekonaly mnie ze Szyman byl postacia ciekawa,ale NIE PRZEKONALY mnie o tym ze pomnik "SIE NALEZY",jedynie poinformowaly ze sie nalezy "BO TAK".I oczywiscie jeszce raz wszystko to samo oczym juz pisalam,a co ciagle pozostaje bez odpowiedzi.Rowniez pozdrawiam,Anna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.bajt.krakow.pl 20.08.03, 15:43 Gość portalu: anna napisał(a): > NIE PRZEKONALY mnie o tym ze pomnik "SIE NALEZY",jedynie poinformowaly ze sie > nalezy "BO TAK". W sumie, żeby postawić jakąkolwiek instalację, np. pomnik, nawet w centrum miasta, nie jest potrzebne chyba większe uzasadnienie społeczne ani moralne. Nie sądzę, żeby Szymon obrażał czyjeś uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.ed.shawcable.net 21.08.03, 02:15 Gość portalu: anna napisał(a): > Oczywiscie juz bylam,odwiedzilam,czytalam wszystkie Wasze artykuly na ten temat > > i jak juz mowilam- przekonaly mnie ze Szyman byl postacia ciekawa,ale NIE > PRZEKONALY mnie o tym ze pomnik "SIE NALEZY",jedynie poinformowaly ze sie > nalezy "BO TAK".I oczywiscie jeszce raz wszystko to samo oczym juz pisalam,a co > > ciagle pozostaje bez odpowiedzi.Rowniez pozdrawiam,Anna +++ Witaj Anno, Irytuje mnie odrobine Twoja odpornosc na dostarczana wiedze.... Przepraszam, ale "brzmisz" troche jak zaprogramowany aktywista, ktory wyuczyl sie formulek politycznych i niezaleznie od sytuacji powtarza je jak zepsuta plyta... Wbij sobie do glowy ze niezaleznie czy Ci sie podoba czy nie, ludzie maja prawo myslec inaczej niz Ty czy ja... Skad w Twoim slownictwie.... "nalezy sie"..."nie nalezy sie..."...???? Wykresl z pamieci i zapomnij na zawsze! To slownictwo bylo modne w czasach PRL. W skali Gorzowa Szymon to postac historyczna i tego zmienic nie mozesz... Rozumiem, ze nie podzielasz entuzjazmu i w pelni respektuje Twoja opinie. Pozwolic jednak musisz innym myslec inaczej.... Nie musisz popierac. Nie mozesz przeszkadzac. Wolnosc i demokracja. Szymon byl innym, gdy takiego prawa w Polsce nie bylo... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna SZYMON NALEZY DO HISTORII MIASTA IP: *.selfnet.uni-stuttgart.de 21.08.03, 14:03 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Gość portalu: anna napisał(a): > > > Oczywiscie juz bylam,odwiedzilam,czytalam wszystkie Wasze artykuly na ten > temat > > > > i jak juz mowilam- przekonaly mnie ze Szyman byl postacia ciekawa,ale NIE > > PRZEKONALY mnie o tym ze pomnik "SIE NALEZY",jedynie poinformowaly ze sie > > nalezy "BO TAK".I oczywiscie jeszce raz wszystko to samo oczym juz pisalam > ,a > co > > > > ciagle pozostaje bez odpowiedzi.Rowniez pozdrawiam,Anna > > > +++ > Witaj Anno, > Irytuje mnie odrobine Twoja odpornosc na dostarczana wiedze.... > Przepraszam, ale "brzmisz" troche jak zaprogramowany aktywista, ktory wyuczyl > sie formulek politycznych i niezaleznie od sytuacji powtarza je jak zepsuta > plyta... > Wbij sobie do glowy ze niezaleznie czy Ci sie podoba czy nie, ludzie maja prawo > > myslec inaczej niz Ty czy ja... > Skad w Twoim slownictwie.... "nalezy sie"..."nie nalezy sie..."...???? > Wykresl z pamieci i zapomnij na zawsze! > To slownictwo bylo modne w czasach PRL. > W skali Gorzowa Szymon to postac historyczna i tego zmienic nie mozesz... > Rozumiem, ze nie podzielasz entuzjazmu i w pelni respektuje Twoja opinie. > Pozwolic jednak musisz innym myslec inaczej.... > Nie musisz popierac. Nie mozesz przeszkadzac. Wolnosc i demokracja. > Szymon byl innym, gdy takiego prawa w Polsce nie bylo... > Pozdrawiam Bernardzie! Szacunku dla pogladow innych niz Twoje rowniez i Tobie zycze!A wiedzy jak do Tej pory nie dostarczyliscie mi zadnej,mam jedynie ta ktora sama wyszukalam i nie przekonala mnie tak, jak Wasze "obcowanie" z Szymonem.Czy w tym tkwi moj blad i "przeszkadzanie" ze pytam? Dlatego Was prosze o informacje,a w zamian otrzymuje owe "bo tak" i "nalezy sie"- to nie sa slowa moje, tylko cytaty z wypowiedzi wielbicieli Szymona,wiec PRL-owskie slownictwo wyplew najpierw ze swoich szerogow,a potem mnie krytykuj... ZE SZYMON NALEZY DO HISTORII GORZOWA NIE ZAPRZECZAM I ZMIENIAC NIE ABSOLUTNIE NIE ZAMIERZAM!!PRZYZNAJE NAWET, ZE WARTO GO UPAMIETNIC!!! Natomiast nie podoba mi sie Wasz SPOSOB UPAMIETNIENIA(kolejny kontrowersyjny pomnik w miescie), METODY DZIALANIA ( zero akcji informujacej, przyblizajacej i budzacej sympatie wobec Szymona dla osob, ktore jego samego nie znaly) i AROGANCJA wobec osob majacych inne zdanie.To Wam nie przydaje wiarygodnosci, jako samozwanczych spolecznikow,a wrecz budzi wrogosc,takze moja. Moja wizja/alternatywa/propozycja dotyczaca upamietnienia Szymona: zbierzcie WSZYSTKO, co mozna na Jego temat: historie,anegdoty,legendy(jeszcze wiecej i duzo wiecej- musza istniec skoro to postac historyczna),zdiecia,pamiatki i co jeszcze tyko mozna i wydajcie ksiazke lub album (informujace) o Szymonie i dlaczego wlasnie On. Na wydanie podobnego albumu sama sie CHETNIE doloze. Uszczesliwione beda osoby dla ktorych Szymon byl wazny, a te osoby ktore irytowal, pozostana niezirytowane,po prostu albumu nie kupia i konflikt unikniety."Wolnosc i demokracja", o ktorej piszesz, Bernardzie. A pieniadze ze sprzedarzy przeznaczcie na jakis szczytny cel na rzecz miasta (remont ulic,renowacja miasta,sprzet dla szpitali,pomoc dla domow dziecka).W ten sposob nie tylko Szymon ale i Wy zasluzycie sie miastu. Miotanie sie wokol pomnika niczemu nie sluzy, jedynie konfliktowi, jaki zdaje sie nawet miedzy nami personalnie sie narodzil. Mimo to- wyrazy szacunku, ale bez calowania, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
bart.q Re: SZYMON NALEZY DO HISTORII MIASTA 21.08.03, 14:09 Gość portalu: anna napisał(a): > AROGANCJA wobec osob majacych inne zdanie.To Wam nie przydaje wiarygodnosci, > jako samozwanczych spolecznikow,a wrecz budzi wrogosc,takze moja. Anno, nie denerwuj Bernarda bo mu pomnik... prawda... Masz oczywiście rację. Ze swojej strony dodam, że wspomniana przez Ciebie postawa odstręczyła już niejedną, początkowo pozytywnie do kwestii nastawioną osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
j24 Re: SZYMON NALEZY DO HISTORII MIASTA 21.08.03, 14:36 bart.q napisał: > Ze swojej strony dodam, że wspomniana przez Ciebie postawa odstręczyła już > niejedną, początkowo pozytywnie do kwestii nastawioną osobę. Tak mało nas tu jest gorzowiaków na tym forum, że miło by było, gdybyśmy już się nie dzielili na sympatycznych i sympatyczniejszych :) Odpowiedz Link Zgłoś
j24 Anno, ja Cię przekonam :) 21.08.03, 14:33 Gość portalu: anna napisał(a): > Szacunku dla pogladow innych niz Twoje rowniez i Tobie zycze! Bernardem jest dość wymagającym partnerem w dyskusji, ale generalnie lubię go. > Tej pory nie dostarczyliscie mi zadnej... Dlaczego chcemy aby Szymon był wciąż wśród nas? Potrafił się uśmiechać również (z siebie). Doskonale komponuje się z architektoniczną koncepcja miasta, urozmaiconą pełną kontrastów perełek architektonicznych i badziewnego kiczu. > ZE SZYMON NALEZY DO HISTORII GORZOWA NIE ZAPRZECZAM I ZMIENIAC NIE > ABSOLUTNIE NIE ZAMIERZAM!!PRZYZNAJE NAWET, ZE WARTO GO UPAMIETNIC!!! Szymka wszyscy znali, pamiętam jak moi rodzice o nim rozmawiali to zawsze rozmowa była radosna (co ten śmieszny ludek znów wymyślił). Wystarczyło się na niego popatrzeć i już człowiekowi było lżej na duszy. Nikt się na niego nie gniewał (no może z wyjątkiem sekretarza komitetu powiatowego, kiedy przemaszerował ze swoją chabetą na koniec pochodu pierwszomajowego). On też nigdy na nikogo się nie gniewał. Dzisiaj nie spotkasz takiego człowieka, wszyscy poważni, gniewni, gdzieś się spieszą... Ten pomnik (taki, o którym pisał Borys) mógłby być natchnieniem dla współczesnych, żeby trochę do życia podeszli z rezerwą. > Natomiast nie podoba mi sie Wasz SPOSOB UPAMIETNIENIA(kolejny kontrowersyjny > pomnik w miescie), METODY DZIALANIA ( zero akcji informujacej,przyblizajacej > i budzacej sympatie wobec Szymona dla osob, ktore jego samego nie znaly) > i AROGANCJA wobec osob majacych inne zdanie. To nie ja, to Bernard :) Gazeta zaangażowali się w inicjatywę, nie uważam za stosowne robić z Szymona męczennika, ani bohatera narodowego. Pomnik nie musi być kontrowersyjny (ani ten proponowany przez Borysa, ani ten z projektu w Gazecie). Nie musi i jestem przekonany, że nie jest. Chcemy skromnego elementu małej architektury w pobliżu EMPIKU, między drzewami, a nie czegoś krzykliwego lub patetycznego. Nie oceniaj inicjatywy po sposobie opowiadania o niej przez naszego sympatycznego, aczkolwiek żywiołowo reagującego jankesa. Wystarczy, że Pretty już o pomniku milczy, a przecież to ona zaczęła... Czym Cię jeszcze do idei przekonać... ? Może tym, że ja wpłaciłem, mimo iż mam naprawdę wiele różnych wspamiałych pomysłów na wydawanie pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna DOBRA!! IP: *.selfnet.uni-stuttgart.de 22.08.03, 11:00 j24 napisał: " Doskonale komponuje się z architektoniczną koncepcja miasta, urozmaiconą pełną kontrastów perełek architektonicznych i badziewnego kiczu." ;) A pomnik do ktorej kategorii mialby nalezec? "Szymka wszyscy znali" No nie wszyscy wlasnie(niestety), a za pare(- nascie, -dziesiat) lat jeszcze mniej bedzie takich osob, a pomnik niewiadomo kogo i czego bedzie stal. Przyjedzie dociekliwy turysta (bo za tych parenascie/ - dziesiat lat Gorzow bedzie miastem turystycznym pelnym atrakcji i ciekawostek) i chocby nie wiem jak bardzo sie staral i szukal, nie znajdzie zadnych informacji o Szymonie (jezeli zdola sie w ogole dowiedziec, ze to Szymon,ale moze pomnik bedzie podpisany), a jedyni starzy ludzie pamietajacy jakies anegdoty i legendy beda zyli w Kanadzie... " Dzisiaj nie spotkasz takiego człowieka, wszyscy poważni, gniewni, gdzieś się spieszą... Ten pomnik (taki, o którym pisał Borys) mógłby być natchnieniem dla współczesnych, żeby trochę do życia podeszli z rezerwą." A to owszem, ale rzezba kogokolwiek na lawce niekoniecznie swarza takie natchnienie, za to moze wrecz odwrotne (wcisnac butelke, smiec, cos odciac),dlatego jakis kontekst, odnosnik do Szymona byc powinien, a i to moze coniektorych prowokowac. A wtedy dociekliwy turysta z przyszlosci umrze z ciekawosci kim byl Szymon, bo nigdzie nie znajdzie zadnej informacji (chyba ze pojedzie do Kanady). I tym prostym sposobem pomnik stanie sie niebezpieczny i spowoduje ofiary w ludziach.Po czym zostanie przez wladze usuniety.Zmarnowana legenda,nerwy i pieniadze. "> > Natomiast nie podoba mi sie Wasz SPOSOB UPAMIETNIENIA(kolejny kontrowersyj > ny > > pomnik w miescie), METODY DZIALANIA ( zero akcji informujacej,przyblizajac > ej > > i budzacej sympatie wobec Szymona dla osob, ktore jego samego nie znaly) > > i AROGANCJA wobec osob majacych inne zdanie. > To nie ja, to Bernard :) Gazeta zaangażowali się w inicjatywę, nie uważam za stosowne robić z Szymona męczennika, ani bohatera narodowego. Pomnik nie musi być kontrowersyjny (ani ten proponowany przez Borysa, ani ten z projektu w Gazecie). Nie musi i jestem przekonany, że nie jest. Chcemy skromnego elementu małej architektury w pobliżu EMPIKU, między drzewami, a nie czegoś krzykliwego lub patetycznego." DOBRA!!! ;) Niech bedzie pomnik, ALE... Dopiero po albumie (.../ksiazce/stronie internetowej/...)o Szymonie Gietym i po renowacji miasta przeprowadzonej za pieniadze ze sprzedarzy owego albumu(jak juz proponowalam).Tak, zeby w odnowionym miescie znalezc fajny zakatek dla Szymona. POd empikiem jest juz Wierzba i Swinster, jawny eskhibicjonista i prowokator jeden, nawet sie miedzy drzewami nie skryl.Starczy.Inne czesci miasta tez potrzebuja atrakcji, a nie wszystko skumulowane w jednym miejscu. Dopiero wtedy zloze sie i popre pomnik.W obecnej sytuacji mowie nie. I jak juz wczesniej pisalam- chetnie sie zloze na wydanie albumu po czym album taki jeszcze chetniej kupie, zeby w koncu i mnie bylo dane poznac historie miasta i Szymona.I zeby wspomoc renowacje miasta (czy inny piekny cel) ;) " Nie oceniaj inicjatywy po sposobie opowiadania o niej przez naszego sympatycznego, aczkolwiek żywiołowo reagującego jankesa." Stalo sie- juz ocenilam i ocena wypadla zupelnie negatywnie. " Wystarczy, że Pretty już o pomniku milczy, a przecież to ona zaczęła..." Czyli jest wiecej przeciwnikow, ktorzy potem z zawisci (do Szymona lub Bernarda) beda sie wyzywac na pomniku. " Czym Cię jeszcze do idei przekonać... ?" Juz sie chyba nie da.Nie przekonujcie gadaniem tylko dzialaniem i co wazne- nie na sile i z Waszego jedynie uporu, a przy poparciu spolecznym.Bedzie o wiele piekniej, bardziej pozytywnie i sympatycznie. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
j24 Re: DOBRA!! 22.08.03, 11:52 Gość portalu: anna napisał(a): > j24 napisał: > > " Doskonale komponuje się > z architektoniczną koncepcja miasta, urozmaiconą pełną kontrastów > perełek architektonicznych i badziewnego kiczu." > > ;) A pomnik do ktorej kategorii mialby nalezec? To zależy gdzie będzie stał :) Wiele zależy od lokalizacji. Lepiej żeby się komponował z otoczeniem niż z nim kontrastował. Kontrastów już trochę jest. > A to owszem, ale rzezba kogokolwiek na lawce niekoniecznie swarza takie > natchnienie, za to moze wrecz odwrotne (wcisnac butelke, smiec, cos > odciac) Mając złą wolę można nawet butelkę rozbić. > DOBRA!!! ;) > Niech bedzie pomnik, ALE... > > Dopiero po albumie (.../ksiazce/stronie internetowej/...)o Szymonie Gietym Źle to chłopaki z Wyborczej zrobili? Może potrzeba wykupić domenę internetową, by dać świadectwo chwały Szymona Giętego? Szymon jest malutką cegiełką w historii miasta. Sympatyczną. Gdybyś miała kontakt z wydawnictwami, które co jakiś czas się ukazują (o Gorzowie) to spotkasz Szymona wśród innych znanych postaci: Papuszy i byłej Miss Polonii... > i po renowacji miasta przeprowadzonej za pieniadze ze sprzedarzy owego albumu > (jak juz proponowalam). Ty nie chcesz z nami rozmawiać, Ciebie nie trzeba przekonywać, Ty sobie, Anno, z nasz kpisz (albo nie znasz relacji zysków z wydawnictw o tematyce regionalnej, do kosztów renowacji jednej kamienicy). > Dopiero wtedy zloze sie i popre pomnik. W obecnej sytuacji mowie nie. I ja to rozumiem. > I jak juz wczesniej pisalam- chetnie sie zloze na wydanie albumu po czym > album taki jeszcze chetniej kupie, zeby w koncu i mnie bylo dane poznac > historie miasta i Szymona. Pomyśl o Kronice Wieku. Piękne wydawnictwo. Gdybyś dłużej należała do rodziny forumowiczów to pewnie bym Ci zrobił z Kroniki prezent. > " Wystarczy, że Pretty już o pomniku milczy, a przecież to ona zaczęła..." > > Czyli jest wiecej przeciwnikow, ktorzy potem z zawisci (do Szymona lub > Bernarda) beda sie wyzywac na pomniku. Pretty, to do Ciebie. Może Pyza odgryzie Szymonowi nos? (i ile Szymon przysiądzie na ławeczce kiedyś jeszcze z nami). > " Czym Cię jeszcze do idei przekonać... ?" > Juz sie chyba nie da. Nie przekonujcie gadaniem tylko dzialaniem Sorki, ja już zadziałałem (wpłaciłem pieniądze) jak ktoś się do mnie zwróci o innego typu pomoc to pewnie nie odmówię. > Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
j24 Re: DOBRA!! 22.08.03, 12:17 j24 napisał: > Pomyśl o Kronice Wieku. Piękne wydawnictwo. Gdybyś dłużej należała do > rodziny forumowiczów to pewnie bym Ci zrobił z Kroniki prezent. Miałem już taki wyjątkowy zaszczyt. Bardzom z tego rad! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: DOBRA!! IP: *.selfnet.uni-stuttgart.de 22.08.03, 14:12 > > DOBRA!!! ;) > > Niech bedzie pomnik, ALE... > > > > Dopiero po albumie (.../ksiazce/stronie internetowej/...)o Szymonie Gietym > Źle to chłopaki z Wyborczej zrobili?" Nie uzbiera sie na album? :( Zle nie, tylko niewystarczajaco (i nie przekonywujaco).Chcialabym wiecej,ale w istocie moze musze przekopac biblioteki w poszukiwaniu lokalnych wydawnictw.Ale co z tymi ktorzy maja informacje niewystarczajaca, nie przekopia bibliotek i maja zla wole odciecia nosa przyszlemu pomnikowi?Tak wiem sa ignorantami, ale w tych czasach wiedze trzeba podawac, jak reklame. "> Może potrzeba wykupić domenę internetową, by dać świadectwo chwały Szymona > Giętego?" Swiadectwa chwaly chyba dawac nie trzeba, bo nie o chwale tu chodzi tylko raczej sympatie. Domeny kupowac tez nie, ale link albo jakies informacje na gorzowskiej stronie...?Czy to temat zarezerwowany dla wyborczej? > Szymon jest malutką cegiełką w historii miasta. Sympatyczną. Gdybyś miała > kontakt z wydawnictwami, które co jakiś czas się ukazują (o Gorzowie) to > spotkasz Szymona wśród innych znanych postaci: Papuszy i byłej Miss Polonii... :o !Nie wiedzialam ze w Gorzowie byla Miss Polonia!!Ale jak widac mezczyzni sa dobrze poinformowani ;) > > i po renowacji miasta przeprowadzonej za pieniadze ze sprzedarzy owego alb > umu > > (jak juz proponowalam). > > Ty nie chcesz z nami rozmawiać, Ciebie nie trzeba przekonywać, Ty sobie, > Anno, z nasz kpisz (albo nie znasz relacji zysków z wydawnictw o tematyce > regionalnej, do kosztów renowacji jednej kamienicy). Nie kpie...zalezy mi na renowacji miasta (i pelnej informacji nie wyrwanej z kontekstu)...o wiele bardziej niz na pomniku. A jak wygladaja "relacje zyskow z wydawnictw o tematyce regionalnej do kosztow" postawienia pomnika dla Szymona? Wtedy bylabym zadowolona i ja (mialabym ksiazke) i Wy(mielibyscie pomnik z kasy za ksiazke).I zycie przyszlego turysty byloby uratowane- znajdzie latwo informacje w bibliotece, nie bedzie musial jechac do Kanady i nie umrze z ciekawosci.Podobnie jak dzieci Tytusa lub innych Gorzowian, ktorzy nie znali Szymona. A renowacje -lub inne piekne cele- pozostawic wladzom miasta,ktore Bernard namowi do konkretnego dzialania...°o° , bo dobrze mu to wychodzi. "> > Dopiero wtedy zloze sie i popre pomnik. W obecnej sytuacji mowie nie. > > I ja to rozumiem." Dziekuje za zrozumienie "> Pomyśl o Kronice Wieku. Piękne wydawnictwo." i typ gdzie szukac. I znowu pozdrawiam,Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kajzerka Do ANNY 22.08.03, 18:19 Gość portalu: anna napisał(a): a pomnik niewiadomo kogo i czego bedzie stal. Śfinster ma wieksze szanse na zapomnienie. Niekóere gazety to nawert piszą Świnster, już teraz nie wiedzą od czego to wszystko pochodzi.... A Szymon? Jak ktoś bedzie chcial to sie dowie, jak nie chce to nie musi, bo i po co... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: SZYMON NALEZY DO HISTORII MIASTA IP: *.ed.shawcable.net 23.08.03, 07:05 Anna.. Albo za duzo pijesz kawy......albo za malo... Zadnych bla bla bla...!!! Prawda w oczy !~!! Napisalem Ci kochana ze nie obchodzi mnie osobiscie co ty o tym pomysle myslisz..... Jasne?????!!! Jak mam napisac bys zrozumiala... Zablakana owieczka... "Nie lubie ale mi sie podoba..." Idiotyzmy do kwadratu !!!!!!!!! Ostatni raz dla odpornej na wiedze Ani....: POmnik stanie.! Podoba sie? Dobrze! Nie podoba sie? Szkoda! Caluje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Bernardzie! IP: *.selfnet.uni-stuttgart.de 23.08.03, 17:04 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Anna.. > Albo za duzo pijesz kawy......albo za malo... > Zadnych bla bla bla...!!! > Prawda w oczy !~!! > Napisalem Ci kochana ze nie obchodzi mnie osobiscie co ty o tym pomysle > myslisz..... Jasne?????!!! > > Jak mam napisac bys zrozumiala... > Zablakana owieczka... > "Nie lubie ale mi sie podoba..." > Idiotyzmy do kwadratu !!!!!!!!! > Ostatni raz dla odpornej na wiedze Ani....: > POmnik stanie.! > Podoba sie? Dobrze! > Nie podoba sie? Szkoda! > Caluje COZ ZA SILA WYRAZU I JAKIE MOCNE ARGUMENTY... Zal mi Cie Bernardzie i wszystkich, ktorzy sie nabieraja na Twoja pseudodyplomacje.Szymon bylby z Ciebie dumny. Oby pomnik byl i dla Ciebie natchnieniem(o ktorym pisal j24) do nieco bardziej przyjaznej postawy. Przestan pic kawe,bo zbyt nerwowy jestes i czytaj mniej wybiurczo. I juz nie slij falszywych calusow. Anna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Bernardzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 19:43 > Przestan pic kawe,bo zbyt nerwowy jestes i czytaj mniej wybiurczo. I juz nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Bernardzie! IP: *.ed.shawcable.net 23.08.03, 23:33 Aniu.... na milosc..Gorzowa..powiedzmy.. Paplasz by paplac... Ja Ci tlumacze, Redakcja Gazety droge do wiedzy wskazuje...a ty swoje... Masz prawo byc taka... ale po co??? Momentami zaluje ze w Gorzowie nie jestem by Ci te Twoje dasy z glowy wybic...he he he PS. Moje calusy nigdy nie sa falszywe... PPS. Pomnik stanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Bernardzie! IP: *.selfnet.uni-stuttgart.de 25.08.03, 14:14 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Aniu.... na milosc..Gorzowa..powiedzmy.. > Paplasz by paplac... > Ja Ci tlumacze, Redakcja Gazety droge do wiedzy wskazuje...a ty swoje... > Masz prawo byc taka... ale po co??? > Momentami zaluje ze w Gorzowie nie jestem by Ci te Twoje dasy z glowy > wybic...he he he > PS. Moje calusy nigdy nie sa falszywe... > > PPS. > Pomnik stanie! Jakie dasy? Jakie paplanie? Chyba Twoje! Taki jestes zadny upamietnienia Szymona,ze nie jestes w stanie wydac publikacji czy albumu na jego temat? (Oprocz oczywiscie pomnika skoro tak sie uparles,a mnie ten upor zupelnie nie przekonuje i to jest raczej problem w tym, jaki Ty jestes nie ja.) Wiedza o Szymonie Gietym zebrana w jeden tom (tomik,tomiczek), ktory w bibliotekach przetrwa dluzej, niz ustnie przekazywane legendy czy pojedyncze, rozbite wycinki, notatki i informacje w ilosci niklej z gazety wyborczej, ktore juz WSZYSTKIE przeczytalam,a ktore powiedzmy za 50 lat beda nie-do-odnalezienia i polaczenia w jedna calosc.Na milosc do Gorzowa i jego historii- jest to raczej nedzne upamietnienie. Podobnie jak pomnik,KTOREGO GENEZY ZA PARE LAT NIKT NIE BEDZIE PAMIETAL (kwestie poruszala juz takze zdaje sie Kajzerka). Skoro Szymon jest postacia historyczna to chyba warto by powstalo cos wiecej niz artykul w gazetcie wyborczej?Chyba warto wokol niego zbudowac o wiele bardziej pozytywna atmosfere od tej, ktora Ty tworzysz? Anna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Bernardzie! IP: *.ed.shawcable.net 27.08.03, 08:43 Aniu, w tym miejscu musze sie z Toba zgodzic. Pamietaj jednak kochanie, ze jak ktos to ladnie zauwazyl, Forum jest jedynie miejscem akademickoch dyskusji. Nie powinnismy spodziewac sie zadneg godnej poparcia inicjatywy z tej swiatyni pustego gadania. Upamietnienie najnowszej historii Gorzowa (w tym Szymona) w innej niz pomnik formie (literackiej) to oczywiscie wyzwanie dla Gorzowa... Zadeklarowalem sie po stronie pomnika, co nie zaczy ze nie popre innych form... Gorzow to miasto pelne interesujacych indywidualnosci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Bernard- głupota nie zna granic ! (bez txt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.03, 05:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Bernard- głupota nie zna granic ! (bez txt) IP: *.ed.shawcable.net 24.08.03, 01:53 Zabraklo wyobrazni na wytlumaczenie..? Pijesz za duzo....I za tanio,,,... Jak Cie nie stac to przestan... PS. Pomnik stanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Bernard- głupota nie zna granic ! (bez txt) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.08.03, 20:14 Boze, dlaczego jestes taki niesprawiedliwy? Dlaczego, jak Bernarda, nie nagrodziles mnie brakiem rozumu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: open Re Szymon rozpoczynał rozmowę od "Przyjacielu" IP: *.gorzow.mm.pl 24.08.03, 21:54 Znając Szymona osobiście (może to on mnie znał) lubię słuchać opowieści o nim od naszych wspólnych przyjaciół . Wczoraj w trakcie długich nocnych rozmów dowiedziałem się ,że do momentu jak zdrowie zawiodło Go do Hospicjum odwiedzał w zakładzie mojego przyjaciela przesiadując godzinami snując opowieści i prezentując swoje wiersze . Swoja poezję ,jak wynika z relacji, pozostawił w mieszkaniu na Spokojnej ,które po śmierci sprzątała siostra Szymona mieszkanka (chyba?) Trzewa. Oczywiście nasze wspomnienia zawsze wracały do występów Szymona 1 maja, w których brał czynny udział niosąc czarny kwiatek dla tych na trybunie . Proszę wskazać choćby jednego odważnego w tych czasach ,który oficjalnie występował przeciw "tym na trybunie" może jeszcze ułan na koniu tez osobna historia pierwszomajowa. Chyba nie Anka ,bo ona ,jak wynika z wypowiedzi, w tych czasach nawet jeszcze koszuli w zębach nie nosiła i boso za orkiestrą nie biegała. Ale pogadać na forum sobie może dowoli np. o innej potaci artyście malarzu o imieniu Lutek. Annka znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Re Szymon rozpoczynał rozmowę od 'Przyjacielu IP: *.ed.shawcable.net 25.08.03, 07:05 Gość portalu: open napisał(a): > Znając Szymona osobiście (może to on mnie znał) lubię słuchać opowieści o > nim od naszych wspólnych przyjaciół . Wczoraj w trakcie długich nocnych rozmów > > dowiedziałem się ,że do momentu jak zdrowie zawiodło Go do Hospicjum odwiedzał > w zakładzie mojego przyjaciela przesiadując godzinami snując opowieści i > prezentując swoje wiersze . > Swoja poezję ,jak wynika z relacji, pozostawił w mieszkaniu na Spokojnej ,które > > po śmierci sprzątała siostra Szymona mieszkanka (chyba?) Trzewa. > Oczywiście nasze wspomnienia zawsze wracały do występów Szymona 1 maja, w > których brał czynny udział niosąc czarny kwiatek dla tych na trybunie . > Proszę wskazać choćby jednego odważnego w tych czasach ,który oficjalnie > występował przeciw "tym na trybunie" może jeszcze ułan na koniu tez osobna > historia pierwszomajowa. > Chyba nie Anka ,bo ona ,jak wynika z wypowiedzi, w tych czasach nawet jeszcze > koszuli w zębach nie nosiła i boso za orkiestrą nie biegała. > Ale pogadać na forum sobie może dowoli np. o innej potaci artyście malarzu o > imieniu Lutek. Annka znasz? ___ Hey Open, Wniosek jest prosty.... latwo jest byc "madrym" gdy madrosc jest w modzie... Szymon byl "innym" gdy innym bylo byc bardzo niezdrowo... Trzeba zyc w tamtych czasach, trzeba byc "normalnym" by w pewnym momencie docenic ludzi takich jak Szymon. Ilu ich bylo w Gorzowie??? Jeden... Moze nawet nam troche wstyd... Boze, jesli ktos jest wart upamietnienia w tym miescie.. to Szymon... POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: open Re: Re Szymon rozpoczynał rozmowę od 'Przyjacielu IP: *.gorzow.mm.pl 25.08.03, 22:08 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Boze, jesli ktos jest wart upamietnienia w tym miescie.. to Szymon... Jest taki jeden ale on nie czeka sam sie stara upamietnić w historii miasta . Mowa oczywiście o Jedrzejczaku zwanym prezydentem wszystkich gorzowian. Ha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Re Szymon rozpoczynał rozmowę od 'Przyjacielu IP: *.ed.shawcable.net 26.08.03, 06:43 Gość portalu: open napisał(a): > Gość portalu: Bernard napisał(a): > > > Boze, jesli ktos jest wart upamietnienia w tym miescie.. to Szymon... > > Jest taki jeden ale on nie czeka sam sie stara upamietnić w historii miasta . > Mowa oczywiście o Jedrzejczaku zwanym prezydentem wszystkich gorzowian. > Ha! ++ Wiesz co... Mozliwe ze masz racje... a jesli masz, to bardzo dobrze! Osobiscie lubie ludzi ambitnych i (przepraszam za moj francuzki...) z jajami !!! Ten facet przynajmniej ma wizje miasta... i poza kilkoma szczegolami ( TITANIC !!!) bardzo mi ona odpowiada. Inicjatywa - to jest to czego od liderow sie oczekuje, czyz nie??. Jedrzejczakowi trudno zarzucic brak inicjatywy. Czy uda mu sie wszystko zrealizowac? Na pewno nie. Cokolwiek jednak zrobi, bedzie to duzo wiecej niz alternatywa: ktos bez ambicji, bez inicjatywy...po prostu bez jaj. Pozdrawiam PS. Moze przyszle podgorzowskie lotnisko nazwac by jego imieniem??? Dlaczego nie? Prezydent Reagan ma swoje... Lotnisko pod Gorzowem nie bedzie az takie duze, lecz w koncu Gorzow to nie USA, rozumiesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Re Szymon rozpoczynał rozmowę od 'Przyjacielu 27.08.03, 09:03 Gość portalu: Bernard napisał(a): > (przepraszam za moj francuzki...) Polzki też wymaga dopracowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Re Szymon rozpoczynał rozmowę od 'Przyjacielu IP: *.selfnet.uni-stuttgart.de 25.08.03, 14:38 Gość portalu: open napisał(a): > Znając Szymona osobiście (może to on mnie znał) lubię słuchać opowieści o > nim od naszych wspólnych przyjaciół . Wczoraj w trakcie długich nocnych rozmów > > dowiedziałem się ,że do momentu jak zdrowie zawiodło Go do Hospicjum odwiedzał > w zakładzie mojego przyjaciela przesiadując godzinami snując opowieści i > prezentując swoje wiersze . > Swoja poezję ,jak wynika z relacji, pozostawił w mieszkaniu na Spokojnej ,które > > po śmierci sprzątała siostra Szymona mieszkanka (chyba?) Trzewa. > Oczywiście nasze wspomnienia zawsze wracały do występów Szymona 1 maja, w > których brał czynny udział niosąc czarny kwiatek dla tych na trybunie . > Proszę wskazać choćby jednego odważnego w tych czasach ,który oficjalnie > występował przeciw "tym na trybunie" może jeszcze ułan na koniu tez osobna > historia pierwszomajowa. > Chyba nie Anka ,bo ona ,jak wynika z wypowiedzi, w tych czasach nawet jeszcze > koszuli w zębach nie nosiła i boso za orkiestrą nie biegała. > Ale pogadać na forum sobie może dowoli np. o innej potaci artyście malarzu o > imieniu Lutek. Annka znasz? ;) Biegala..nie za orkiestra i nie boso...ale jednak...chociaz wtedy jeszcze nie miala takiej jasnosci tego co sie dzieje. Dlatego apeluje do Was- Wszystko Wiedzacych Najlepiej i Najbardziej Swiadomych: uswiadomcie innych i wydajcie publikacje na temat Szymona, w ktorej zbierzecie WSZYSTKO,bo jak sie stopniowo dowiaduje z forum,jest tego o wiele wiecej niz tylko to co wyborcza opisala.Chyba warto by po Szymonie pozostalo cos wiecej niz kilka ustnie przekazywanych legend i kilka wycinkow z wyborczej,ktorych za 50 lat nikt sie nie doszuka i nie polaczy w jedna calosc.I pomnik niewiadomo kogo.Stworzcie do niego geneze,zeby nie zginela- Wy ktorzy te geneze i Szymona znacie/znaliscie i jeszcze o tym pamietacie.Jedynie o to do Was apeluje. Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Re Szymon rozpoczynał rozmowę od 'Przyjacielu 27.08.03, 09:00 Gość portalu: anna napisał(a): > Dlatego apeluje do Was- Wszystko Wiedzacych Najlepiej i Najbardziej Swiadomych: > uswiadomcie innych i wydajcie publikacje na temat Szymona, w ktorej zbierzecie WSZYSTKO,/.../ Jakiś obrzydliwy Ordnung przez Ciebie przemawia. Szymon był sympatycznym, walniętym jajcarzem. Zbieranie wiadomości i dokumentowanie dorobku Szymona jest moim zdaniem bez sensu. Im mniej konkretów tym większe szanse, że obrośnie jakąś niesłychaną legendą. Ponieważ trzonem tej legendy nie jest bohaterska śmierć na posterunku tylko różne figle - legenda nie powinna się wyrodzić w tzw. pozytywny przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Re Szymon rozpoczynał rozmowę od 'Przyjacielu IP: *.ed.shawcable.net 27.08.03, 09:30 aborys napisał: > Gość portalu: anna napisał(a): > > > Dlatego apeluje do Was- Wszystko Wiedzacych Najlepiej i Najbardziej > Swiadomych: > > uswiadomcie innych i wydajcie publikacje na temat Szymona, w ktorej > zbierzecie WSZYSTKO,/.../ > Jakiś obrzydliwy Ordnung przez Ciebie przemawia. > > Szymon był sympatycznym, walniętym jajcarzem. Zbieranie wiadomości i > dokumentowanie dorobku Szymona jest moim zdaniem bez sensu. Im mniej konkretów > tym większe szanse, że obrośnie jakąś niesłychaną legendą. > Ponieważ trzonem tej legendy nie jest bohaterska śmierć na posterunku tylko > różne figle - legenda nie powinna się wyrodzić w tzw. pozytywny przykład. ++++ Oh Aborys.... Duma Forum to ty nie jestes..... POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bart.q Re: Re Szymon rozpoczynał rozmowę od 'Przyjacielu 27.08.03, 11:50 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Oh Aborys.... > Duma Forum to ty nie jestes..... Ho! Ho! Kolejna miłość na forum! Odpowiedz Link Zgłoś
eric_theodore_cartman Re: Re Szymon rozpoczynał rozmowę od "Przyjacielu 21.03.04, 10:31 Gość portalu: open napisał(a): > Oczywiście nasze wspomnienia zawsze wracały do występów Szymona 1 maja, w > których brał czynny udział niosąc czarny kwiatek dla tych na trybunie . > Proszę wskazać choćby jednego odważnego w tych czasach ,który oficjalnie > występował przeciw "tym na trybunie" może jeszcze ułan na koniu tez osobna > historia pierwszomajowa. No i co? Nie widzisz o co tutaj chodziło? Jeżeli było tak rzeczywiście jak to opisujesz to wypada sobie zadać pytanie dlaczego temu Szymonowi pozwalano na ta kie drwiny? Każdego innego kto by sie na to odważył zaraz zgarnęłaby milicja, wyrzucono z pracy, posadzono itd...Ale "głupkowi" uchodziło to na sucho i władza nie reagowała. Dlaczego? Bo była taka dobroduszna? Nie! Bo to był przykład dla reszty publiki, że tylko "wariat" może się porywać na władzę. Ale sobie bohatera znaleźliście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.bajt.krakow.pl 25.08.03, 10:06 Jak tam, Beniu, składki na koncie Prezydenta? Pożarte już przez koszta obsługi konta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.ed.shawcable.net 26.08.03, 06:05 Gość portalu: borys napisał(a): > Jak tam, Beniu, składki na koncie Prezydenta? > Pożarte już przez koszta obsługi konta? ++ Hey Borys, Najnowszych danych nie mam. Postaram sie dowiedziec i podac. Jak wiesz administracyjna strona zajmuja sie "ludzie Prezydenta" wiec nie kosztuje nic. Wiadomo bylo ze nie stanie sie to w ciagu dnia. Cierpliwosci. Pozdrawiam. PS. Wplaciles??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.08.03, 05:07 Boze, dlaczego jestes taki niesprawiedliwy? Dlaczego, jak Bernarda, nie nagrodziles mnie brakiem rozumu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.ed.shawcable.net 27.08.03, 07:51 Gość portalu: mimi napisał(a): > Boze, dlaczego jestes taki niesprawiedliwy? > Dlaczego, jak Bernarda, nie nagrodziles mnie brakiem rozumu? > > +++ Mimi... Zazdrosc daleko Cie nie zaprowadzi.... Caluje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorzowianin Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.hstl5.put.poznan.pl 05.10.03, 16:34 Co to ma byc?! Dlaczego nikt nie podaje autora projektu,ktoremu poswiecony jest artykol! To tak jakby ktos uzywal waszych rzeczy nie mowiac wam o tym. Caly komitet zachowuje sie nie fair.Powinno sie zawsze podawac autora. Gorzowianin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: 5.5D* / 24.70.95.* 06.10.03, 05:44 ...Jak Filip z konopii... Gdybys mogl tak wyjasniuc o co ci chozi... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Wyzwanie: Dodam $20.00 do kazdego datku na Pomnik IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 17.02.04, 10:26 Dodam $20.00 do kazdego wplaconego przez Gorzowiaka datku na pomnik Szymona Gietego... Pani Rzecznik, prosze liczyc... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Wyzwanie: Dodam $20.00 do kazdego datku na Po 17.02.04, 10:52 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Dodam $20.00 do kazdego wplaconego przez Gorzowiaka datku na pomnik Szymona > Gietego... Wpłacam 5 pln w imieniu 500 moich krewnych i znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Wyzwanie: Dodam $20.00 do kazdego datku na Po IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 17.02.04, 11:02 Hey aborys, Kocham cala Twoja rodzine ale.... liczy sie wpalta... Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Wyzwanie: Dodam $20.00 do kazdego datku na Po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.04, 04:53 Gest bez pokrycia..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globtroterfelix Pisze z Kolumbii - Bernard, bedzie bolalo!!!! Jak IP: 200.21.66.* 21.03.04, 02:00 tylko przeczytalem te wiadomosc, poczulem sie wzruszony. Przypomnialem sobie, jak jako szczeniaki przedrzeznialismy Szymona na Mieszka I go i czasami trzeba bylo miec refleks w nogach! Ludzie nieudani, niepiekni, slabi, inni niz my, zyjacy swoim zyciem - to Szymon. Podziwiam twoja chojnosc o obiecuje wyciagnac tego 20-staka z twojej kasy. globtroterfelix&gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawarciak Re: dlaczego dopiero......................? IP: *.gorzow.mm.pl 17.02.04, 10:52 dlaczego dopiero teraz a nie parę lat temu, dla gorzowa był to człowiek wyjątkowy i myślę że taki pomnik to powinien stanąć na zawarciu bo szymon tam mieszkał i jest to zaszczyt dla zawarcia mieć taki pomnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: dlaczego dopiero......................? IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 17.02.04, 11:04 Hey Zawarciak, gdzie mieszkal to mieszkal... kup cegielke... Serdecznie pozdrawiam i dziekuje.,. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawarciak drugi Re: dlaczego dopiero......................? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.04, 04:59 Bernard... a ile Ty cegiełek kupiłeś? oprócz pustych deklaracji o dopłatach do naszych cegiełek... Mądrzyć się zza Oceanu łatwo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.gorzow.mm.pl 17.02.04, 23:33 cieszy mnie to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 18.02.04, 02:23 Hey ala, Ciesze sie ze sie cieszysz... Radowac sie bede jak cegielke kupisz :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Dobryniewska Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 20:40 Do Bernarda Dobryniewskiego. Jestem z Wrocławia. Chciałabym nawiązać z Tobą kontakt. Być może jesteśmy rodziną. Mój dziadek pochodzi z ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 21.02.04, 02:22 Hey Aneta, Podaj mi swoj e-mail.. Napisze. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AB panie bernard, kup pan cegłę IP: *.gorzow.mm.pl 21.02.04, 02:05 i spadaj pan do jasnej ch... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: My Re: panie bernard, kup pan cegłę IP: *.mts.net 22.02.04, 00:05 Jestesmy z Winnipegu , nazywamy sie Maria i Natalia Dobryniewskie i chcemy nawiazac z Bernardem kontakt bo moze jestesmy rodzina, Odpowiedz Link Zgłoś
pan_zagloba Re: panie bernard, kup pan cegłę 22.02.04, 01:05 Nazywam się Zagłoba. Chciałbym nawiązać kontakt z innymi Zagłobami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: panie bernard, kup pan cegłę IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 22.02.04, 01:46 Nazywam sie Bernard i nie chce z nikim nawiazywac kontaktu, zwlaszcza innymi Bernardami... No, moze z hiro... he he he ty moj internetowy hero... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: panie bernard, kup pan cegłę IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 22.02.04, 01:48 I prosze glupot nie pisac tylko cegly kupowac.... Czas ucieka a oni rodzinki sobie szukaja...tez cos... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czukcz Re: panie bernard, kup pan cegłę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.04, 05:08 Mój pradziad na Syberii poznał Pańskiego Pardziada Czukcza w trakcie wspólnej ucieczki przez Cieśninę Beringa do Stanów.... Tylko że on wrócił na Syberię.... bo mu się nie podobało w Ameryce... Ale widocznie ziomkowie wygonili go z Syberii do Ameryki skoro Pan istnieje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: panie bernard, kup pan cegłę IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 22.02.04, 01:42 Hey wy... Kazdy by chcial.... Wroclaw, Gorzow, Poznan, Berlin, Winnipeg... kto jeszcze??? Wiedzialem ze dam sie lubiec, bez przesady jednak...zaraz rodzina ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Re:pomysl raczej niedorzeczny IP: *.hrl.com 06.03.04, 01:51 Natrafilem na ten artykulik o pomysle i inicjatywie, jestem gorzowianinem, i wspominam Szymona jako nieszkodliwego uposledzonego i dlatego nie ruszanego przez milicje i wladze osobnika, dla nas dzieci byl on troche straszny . Rozumiem sentyment gorzowian do tej postaci ale mysle ze pomnik lub tablica to pomysl nietrafiony , sa inni ludzi slynni lub zasluzeni dla Gorzowa o ktorych sie w ogole nie mysli o upamietnieniu . Rzeczywiscie Gorzow dotkniety jest fetyszem kontrowersyjnych pomnikow, jakby wladzom miasta i inicjatorom tych spolecznych inicjatyw zabraklo wiedzy , checi i energi do rozwiazywania wiekszych problemow miasta jak np bezrobocia, mysle ze gdyby prezydent miasta chociaz w malym stopniu rozwiazal ten problem to ci ktorzy znalezliby prace wystawiliby mu sami pomnik ze swoich pieniedzy. I taki pomnik bylby znaczacy dla miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re:pomysl raczej niedorzeczny IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 06.03.04, 02:17 Hey gosc USA, Szkoda ze nie znales Szymona... Piszac o nim jako "nieszkodliwym uposledzonym" dowodzi iz nie znales go wcale. Osobiscie traktuje takie okreslenie Szymona jako obrazliwe.... Nie wiem czy zrobiles to swiadomie czy nie, faktem jest iz mowisz o czlowieku ktorego oczywiscie nie znales i nie znasz... Rozumiem Twoje zainteresowanie "wazniejszymi problemami" Gorzowa... Cieszy to ze sie o Gorzow martwisz... Dla Twojej wiadomosci i spokoju ducha: Pomnik jest budowany i finansowany spolecznie. Wladze miasta, Wojewodztwa czy Kraju nie dodaja zlotowki... Kilka osob w Gorzowie wzielo na siebie ciezar zrealizowania tego projektu i jesli cos nieprzewidzianego sie nie przytrafi... odsloniecie 1 maja 2004. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AB Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.gorzow.mm.pl 06.03.04, 03:04 Cały czas robią w niezłego balona Bernarda tym pomnikiem Szymona. Jeżeli to prawda, to proszę wypisać skład osoowy komitetu organizacyjnego budowy pomnika. Jakoś do tej pory tego nie zauważyłem. To jest najlepszy dowód na frajerstwo Benia. Jemu trzeba współczuć nie tylko z tego powodu. Ale Wy nie dajcie się wrobić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 06.03.04, 11:10 Hey AB, Oczywiscie prasy nie czytasz.. Dla ciebie specjalnie pare polaczen : twojemiasto.gazeta.pl/gorzow/1,36844,1457895.html miasta.gazeta.pl/gorzow/1,36844,1916404.html Pomnik stanie..kochanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalina SZYMON GIĘTY ZAMIAST JAKIŚ PLUTA IP: *.gorzow.mm.pl 06.03.04, 11:41 Szymon jest dla wielu znaczniejszy i powinien stanąć przy karedrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: SZYMON GIĘTY ZAMIAST JAKIŚ PLUTA IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 06.03.04, 21:41 Hey Kalina, Byla takze propozycja by stanal na Zawarciu... Szymon byl Gorzowiakiem i to sie liczy... Gdzie bedzie tam bedzie.. to taki drobiazg. Wazne, ze bedzie... Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAAAAAAAA Re: SZYMON GIĘTY ZAMIAST JAKIŚ PLUTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.04, 23:41 Jak Benek łakskawca zgode wyraził i poparcie (mam nadzieje że finansowe rownie duże jak ustne) to Szymon stanie.... w Gorzowie na warcie a może w Warcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: SZYMON GIĘTY ZAMIAST JAKIŚ PLUTA IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 07.03.04, 01:39 Hey A......A, Benek na nic nie chce i nie moze wyrazic zgody... Pomnik stanie poniewaz determinacja kilku wspanialych osob z Gorzowa... Pozdrawiam PS. Wplac na fundusz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAAAAAAAA Re: SZYMON GIĘTY ZAMIAST JAKIŚ PLUTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 11:34 Kogo Ty na fundusz chcesz brać? Może kupisz Katedrę... tanio sprzedam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Gorzowianin Re: SZYMON GIĘTY ZAMIAST JAKIŚ PLUTA IP: *.gorzow.mm.pl 07.03.04, 13:20 Oczywiście że pan Szymon Gięty bardziej zasłużył na pomnik przy katedrze bo ten Pluta przypałętał się do Gorzowa dużo później.I niech mi tu ktoś zaprzeczy że nie mam racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: SZYMON GIĘTY ZAMIAST JAKIŚ PLUTA IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 07.03.04, 17:31 Hey Stary Gorzowianin, Napisales: "I niech mi tu ktoś zaprzeczy że nie mam racji." Nie zaprzecze...nie masz racji... (Z logika na bakier??? he he he) Do rzeczy jednak, Dlaczego uwazasz, ze musi byc albo - albo. Gorzow to nie ludzki monolit...Zyja w nim Chrzescijanie (roznych Kosciolow), Zydzi, Muzulmanie, niewierzacy itd... Statystycznie najwieksza grupe stanowia oczywiscie Chrzescijanie a wsrod nich Katolicy. Podoba sie? OK. Nie podoba? Trudno. To sa fakty. Katolicy postanowili postawic swojemu Biskupowi pomnik. To ich Biskup, ich Kosciol i takze ich Miasto...Mieli prawo to zrobic? Oczywiscie ze tak. Postawili i bardzo dobrze. Gdyby jutro Zydzi mieszkajacy w Gorzowie zechcieli ufundowac pomnik poswiecony komus im bardzo drogiemu, bede oczywiscie za, nie majac prawa byc przeciw... To samo tyczy sie innych grup tworzacych gorzowska spolecznosc. Szymon Giety byl "cywilem", ze sie tak wyraze. Po prostu Gorzowianinem ktorego orginalnosc dla wielu wydala sie godna uwiecznienia. I bardzo dobrze. Tak Biskup Pluta jak i Szymon Giety sa czescia historii miasta. Minely juz czasy przyjacielu, gdy tylko politycznie poprawne osoby mogly pozostac w pamieci miasta. Demokracja to przede wszystkim tolerancja. Pomysl nad tym... Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon Prostowany Re: SZYMON GIĘTY ZAMIAST JAKIŚ PLUTA IP: *.gorzow.mm.pl 07.03.04, 16:58 Kalina ma oczywiście rację.Też ją popieram bo tak samo uważam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: SZYMON GIĘTY ZAMIAST JAKIŚ PLUTA IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 10.03.04, 03:33 Hey, Zegar tyka a finansowa pomoc dla funduszu budowy jakos...cieniutko... Zostawmy dasy i "polityke" w spokoju.... Postawmy Pomnik temu, ktorego wszyscy znali i lubili... Kupcie cegileke...mala lub duza... Upamietnianie historii Gorzowa lezy w rekach Gorzowian, nikogo innego. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: SZYMON GIĘTY ZAMIAST JAKIŚ PLUTA IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 20.04.04, 02:28 Za kilka dni odsloniecie pomnika Szymona Gietego. To bedzie wspanialy dzien dla Gorzowa. Wejscie do Unii i odsloniecie pomnika. Warto byc w Gporzowie tego dnia... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Re: SZYMON GIĘTY ZAMIAST JAKIŚ PLUTA IP: *.hrl.com 13.04.04, 02:23 Bernard, oczywiscie ze Szymon by uposledzony umyslowo, no po proztu brakowala mu piatej klepki, Bernard ja nie mieszkam w Gorzowie i nie bede mieszkal , miasto , kraj ktory ma problemy i ludzie ktorzy rzadza z braku mocy robia rzeczy zastepcze,wykonuja ruchy pozorne aby sygnalizowac o swoim istnieniu, mozesz Bernardzie postwaic jeszcze innych 101 pominikow , ze swoim przy katedrze lub najlepiej na jej miejscu.Przy tym wszystkim masz poparcie miejscowych notabli z Synowcem na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
eric_theodore_cartman Re: Szymon znów będzie wśród nas 21.03.04, 10:23 Ja nie rozumiem o co wam chodzi z tym całym Szymonem. Koleś taczał fajerki i uczęszczał na pierwszomajowe pochody, tyle o nim wiem. Symbolem miasta mam być typowy "głupek wioskowy", "Kompanieidiot" i "retard". Z czego tutaj sie cieszyc? Nie rozumiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corso Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 11:13 Szymon nie był "głupkiem wioskowym". Dla mnie jest symbolem "inności" i "wolności bycia innym" w świecie gdzie najwygodniej wdziać "szary mundurek" i zachowywać się, myśleć, żreć, srać i kochać jak reszta. I za tę jego inność i brak "dostosowania społecznego", nonkomformizm - go szanuję. A, że był to człowiek inteligentny wskazują jego niebanalne pomysły i akcje. Wystarczyło też po prostu z nim przez moment porozmawiać i spojrzeć mu w oczy - by zrozumieć, że nie ma się do czynienia ani z "głupkiem wioskowym" ani z szaleńcem. Miasto które upamiętnia człowieka "innego", miasto którego mieszkańcy obdarzają "innego" sympatią i szacunkiem jest miastem...godnym szacunku i miastem w którym chce się żyć ( a nie uciekać ). W tym tkwi urok wielkich multikulturalnych metropolii - jak np. Berlina. Cieszę się, bardzo się cieszę, że Gorzów upamiętni swojego niebanalnego kloszarda. I cieszę się, że rzeżba zapowiada się ładnie - będzie na pewno jedną z atrakcyjniejszych ozdób grodu nad Wartą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.mikrus.pw.edu.pl 21.03.04, 15:28 h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koleka Benka Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.vanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.04, 21:18 "...Szymon znów będzie wśród nas..." Ucieszył mnie tytuł forum Benka.... jezeli wśród nas to znaczy że benek wraca.... na stare smieci... zastapi Szymona... Będiemy mieli Bernarda Wyprostowanego.... (moralnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorzowianin Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.proxy.aol.com 22.03.04, 05:57 Jestem pierdolniety jak Szymon, zbieram na swoj pomnik. Pozdrawiam wszystkich pierdolnietych z gorzowa. Ziomek z Kanady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wygły Re: Szymon znów będzie wśród nas IP: *.vanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.04, 18:58 A pierdolniętą fajerkę masz? Bo bez nie ci pomnika nie postawia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Everett To dla was IP: *.gorzow.mm.pl 25.03.04, 10:05 To wasz wzor do nasladowania "gorzowiacy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: To dla was IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 25.03.04, 12:27 Hey Everett, Dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Refleksja Re: To dla was IP: *.vanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 16:04 Czytając posty, obserwując akcję "upomniczenia" Szymona, pomyślałam sobie że tak naprawdę to on by niechciał pomnika stawianego rękoma ludzi z pełnymi brzuchami i sytymi.... Zawsze był z tymi ubogimi i bezradnymi w obliczu rzeczywistości- czy to komunistycznej czy kapitalistycznej. Pewnie w ogóle by nie chciał pomnika tak długo jak długo będą ludzie głodni i bezdomni. Na arogancję zakrawa wydawanie milionów złotych (nawet gdy są to prywatne pieniądze) na bryłę złomu choćby nie wiem jak zręcznie uformowaną ręką artysty.... najedzonego i zarobiącego na tym..... gdyby z tego tytułu choć jedna osoba została nakarmiona z okazji powstania tego pomnika (pychy nowobogackich)to byłoby bardziej w stylu Szymona. A wy mu serwujecie pomnik - z ktorymi notabene walczył swoja postawą np. 1 majową - wedle starej komunistycznej tradycji. Wiem że pomniki stawiano od wieków.... od wieków także jeżdżono konno i chodzono a nie latano samolotami... czas na zmiany i czczenie ludzi wedle ich miary i pasujących do nich objawów szacunku a nie stawianie sobie pomnika pod szyldem kogoś kto sie nie obroni przed zawłaszczeniem jego wizerunku. MOŻE BY TAK STWORZYĆ FUNDUSZ DOŻYWIANIA BEZROBOTNYCH I BEZDOMNYCH im. SZYMONA GIĘTEGO!!!! Taki gest byłby bardziej w Jego stylu..... P.S. Ciekawe czy złomiarzom się uda go podprowadzić - Śfiństera już raz ktoś wywózł - ale on to nie tak łakomy kąsek - toć to tylko żelazo - a Szymon z mosiadzu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corso Re: To dla was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 16:45 Czytając Twojego posta dochodzę do wniosku, że nie ma dla Ciebie innych istotnych wartości niż pełny brzuch i sytość. Smutny i brzydki jest świat, gdzie ludzi nie cieszy rzeżba wychodząca spod ręki artysty. Smutny i brzydki jest świat, gdzie wszystko musi być praktyczne, pragmatyczne, gdzie myślenie krąży bez ustanku wokół żarcia, srania i innych przyziemnych spraw. Nie są to sprawy mało ważne - wręcz przeciwnie, fundamentalne. Tyle, że świat pełen ludzi sytych, zdrowych i upakowanych w praktycznych, małych mieszkankach zawieszonych w betonowych wieżach a pozbawiony rzeczy niepraktycznych, ulotnych i pięknych - będzie nieznośny i niestrawny. Tak jak zupa pełna buraków - ale pozbawiona pieprzu i soli. Myślenie "praktyczne" przyświecało budowniczym osiedli Staszica, Górczyn, Dolinek...Wielka płyta, szybkie budownictwo, szybkie zaspokajanie potrzeb mieszkaniowych, tanie, bez tych wszystkich ozdobek i "pierdółek" które tak namiętnie skuwano z poniemieckich kamieniczek Nowego Miasta. Wyrosły z tego myślenia odhumanizowane koszmarki, mateczniki przestępczości, betonowe pustynie. Ohyda. Smutne i brzydkie jest miasto, w którym ludzie myślą tylko "żarciem i sraniem". Takim miastem ciągle jest Gorzów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Refleksja Re: To dla was IP: *.vanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 17:04 Są dla mnie inne istotne warości... jednak pustego żołądeka sztuka najwyższego lotu nie napełni.... Ktoś kiedyś rzekł że "tylko artysta głodny jest wiarygodny" to samo dotyczy intencji stawiajacyh pomniki ludziom którzy głód poznali nie tylko z literatury... A Twój post nasunął mi taka Refleksję(2) - Jak łatwo jest za pomoca demagogicznych haseł zakrzyczeć własną ignorancję - ja równiez zgadzam się z Toimi opinami na temat konieczności sztuki wyższej.... JEDNAK O PEŁNYM ŻOŁĄDKU.... inaczej wszystko będzie się kojarzyć z żarciem (np. złomiarze w Szymonie Pomnikowym zobaczą tylko złom ktory można sprzedać i sie najeść, albo zaspokioć swe inne potrzeby...) Ciekawe swoją drogą czym na codzień się teraz zajmujesz bo z postu wynika że "za komuny" budowałeś albo projektowałeś te straszydełka.... "....ulotnych i pięknych - będzie nieznośny i > niestrawny. Tak jak zupa pełna buraków - ale pozbawiona pieprzu i soli...." No pomnika nie można zaliczyć do rzeczy ulotnych (piękno jest rzeczą względną).... A najgorzej gdy jakiś burak w tej cienkiej zupie pieprzy bzdury o sztuce na pusty żoładek.... Pogadaj z bezrobotnymi na temat "ładnego i wesołego miasta" - jest takie gdy rodzina nakarmiona i ubrana.... wówczas może iść podziwiać sztukę.... A generalnie moja Refleksja dotyczyła celowości i moralnemu prawu stawiania takich pomników.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corso Re: To dla was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 18:22 Zagotowała się Tobie Refleksjo krew ( a może to tylko cienki wywar z buraków? ). 1) Na początku piszesz, jak się zdaje, utożsamiając się z tą myślą: "Ktoś kiedyś rzekł że "tylko artysta głodny jest wiarygodny"". Na końcu chyba już zdążyłeś(-łaś?) zmienić zdanie bo piszesz ( czyniąc złośliwą - jak mniemam - do mojej osoby aluzję :o) ): "A najgorzej gdy jakiś burak w tej cienkiej zupie pieprzy bzdury o sztuce na pusty żoładek...." 2) Głód i bezdomnych znam nie tylko z literatury moja droga Refleksjo, w swoim burzliwym i krótkim życiu spałem już z bezdomnymi i poznałem smak głodu. 3) Nie wiem jak u Ciebie Refleksjo z logiką, ale chyba jej w szkole nigdy nie miałeś(-aś), co widać, bo z mojego postu w żaden sposób NIE WYNIKA abym w przeszłości miał być budowniczym któregokolwiek z gorzowskich osiedli. 4) Pantha rei...również pomniki mają swój kres, nawet z brązu. A tak serio: pewnie nie jest to "rzecz ulotna", ale na pewno jest pomnik rzeczą mało praktyczną ( np. miejsce spotkań zakochanych - cóż to za użytek... ) i mogą pomniki niewątpliwie być piękne. 5) Piszesz: "A Twój post nasunął mi taka Refleksję(2) - Jak łatwo jest za pomoca demagogicznych haseł zakrzyczeć własną ignorancję..." Więc odpowiadam, że z demagogią kojarzą mi się Twoje ckliwe opowieści o pustych brzuchach Gorzowian i budowanie rzewnego nastroju głodu, który wszechogarnia to miasto...( nastrój ten budujesz nie bez grafomańskiego zacięcia zresztą - gratuluje Refleksjo! ;o) ) 6) Po szóste: nie krzycz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Refleksja Re: To dla was IP: *.vanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 19:00 "...6) Po szóste: nie krzycz...." To krzyczy mój pusty żoładek bezrobotnej.... "...A najgorzej gdy jakiś burak w tej cienkiej zupie pieprzy bzdury o > sztuce na pusty żoładek...." Mialam na myśli "odbór sztuki na pusty żołądek" - jak burak to burak.... "...sposób NIE WYNIKA abym w > przeszłości miał być budowniczym któregokolwiek z gorzowskich osiedli. ""...Myślenie "praktyczne" przyświecało budowniczym osiedli Staszica, Górczyn, Dolinek...Wielka płyta, szybkie budownictwo, szybkie zaspokajanie potrzeb mieszkaniowych, tanie, bez tych wszystkich ozdobek i "pierdółek" które tak namiętnie skuwano z poniemieckich kamieniczek Nowego Miasta. Wyrosły z tego myślenia odhumanizowane koszmarki, mateczniki przestępczości, betonowe pustynie. Ohyda. ..."" Wynika, wynika, Twoje porownania i przykłady opieraja się na przykładach z dziedziny architektury.... Nie uzywasz porownań do np. szarej komunistycznej mody, albo do jednolitych mebli w sklepach... do szarej sztuki.... itp. W pamięci osadza się to co było najbliższe i najlepiej znane... zawodowo.... Stąd moja refleksja - bo w sumie nie jest to istotne.... "....np. miejsce spotkań zakochanych ...." raczej miejsce soptkań kloszardów - to bym zrozumiał... Mnie chodzi o koniunkturalistyczne wykorzystanei postaci kloszarda przez ludzi chcacych sobie zbudować tanim kosztem popularność... "I niechby se budowali..." Jednak co to ma wspólnego z Szymonem? No a ci co go wyganiali i potępiali teraz pieją peany na jego cześć. Zdaję sobie sprawę z tego że tylko krowa nie zmienia poglądów.... ale dlaczego kosztem ofiary swych dawnych działań? "...ckliwe opowieści o pustych > > brzuchach Gorzowian ..." Gówno mnie obchodzą "brzuchy gorzowian" mnie chodzi o mój własny brzuch... Trudno zbudować inny nastrój jak od kilku dni zyje sie na .... powietrzu wdychanym i popijanym woda z kranu... bez widoków na jakakolwiek kasę... "....burzliwym i krótkim życiu spałem już z bezdomnymi i poznałem smak głodu...." Pewnie po jakiejś imprezie wylądowałeś na squocie i nie mogłeś niczego przełknąć.... no ale wyjaśnia to "... krótkie i burzliwe życie...." ale dlaczego ja... majaca do pewnego czasu spokojne i ułozone zycie? Bo mlodzi wchodza do biznesu a starych na szrot...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: To dla was IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 27.03.04, 21:19 Hey corso, Masz calkowita racje. Zadziwia mnie niezmiernie polaryzacja stanowisk. Albo calkowicie za albo calkowicie przeciw. Nie ma i nie bedzie idealnego swiata w ktorym wszystkich wszystkie potrzeby bylyby zabezpieczone. Skupianie sie jedynie na "problemach" odbiera nam mozliwosc dostrzegania rzeczy pieknych i ich tworzenia. Swietnie zilustrowales swoj punkt widzenia "obrazkami" budynkow ery PRL-owskiej. Ktos, kto nie ma pojecia o historii Polski, studiujac jedynie jej architekture na pewno dojdzie do wniosku ze na terenie naszego kraju pomiedzy latami 40-tymi a 90-tymi panowala smutna era... Gorzow moze nie jest jeszcze miastem bogatym, nie znaczy to jednak, ze musi byc brzydkim, smutnym i nudnym Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: To dla was IP: *.vanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.04, 17:00 "...Nie ma i nie bedzie idealnego swiata...." No a Twoja ukochana Ameryka (Canda?) "....Skupianie sie jedynie na "problemach" odbiera nam mozliwosc dostrzegania rzeczy > pieknych i ich tworzenia...." Powiedz to matce która patrzy jak jej dzieciak się smuci bo zjadł coś (o ile zjadł) i jego rowieśnik w szkole patrzy na niego z pogardą bo jest ubrany nie "trendy"... Pierdzielisz o pięknie i tworzeniu.... jednak Twoja emigracja jest raczej niepiekna ... szczury spierdzielają.... choć za komuny źle nie miały.... No i co Ty takiego stworzyłeś....? "...terenie naszego kraju pomiedzy latami 40-tymi > a 90-tymi panowala smutna era..." Sądząc z Twoich postów to jesteś w wieku tych co tworzyli ten smutek budowlany.... A jeżeli się mylę to tym gorzej.... zamiast tworzyć coś pięknego w kraju Ty "tworzysz" mit o szczęśliwej Ameryce.... P.S. A dupowkrętm to chyba zostałeś jeszcze w kraju.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: To dla was IP: *.vanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.04, 17:04 No i charakterystyczne jest Toje milczenie na temat refleksji Refleksji.... końce w wodę.... lepiej pochwalić Corso.... toć to swojskie myślenie.... z jednej Parti? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corso Re: To dla was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.04, 20:29 masz rację Jasiu. najłatwiej rozłozyć bezradnie ręce, jak Refleksja, siąść, płakać i winić świat za swoje niepowodzenia. najłatwiej siedzieć, płakać i obwiniać. trudniej wziąć się w garść, zacząć walczyć O SWÓJ chleb, a nie PRZECIWKO TYM KTÓRZY GO MAJĄ. najłatwiej siedzieć, płakać i obwiniać. najłatwiej ale czy najlepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: To dla was IP: *.vanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.04, 20:33 Walczę O SWÓJ chleb który żrą CI CO MI GO ZABRALI I DLATEGO GO MAJĄ.... Takie Corsarskie metody.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: To dla was IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 28.03.04, 21:17 Hey jan, Jak zawsze... Zagladanie w cudze portfele... Pamietaj, to nie inni maja za duzo a ty za malo... Nigdy nie rownaj w dol...zawsze w gore... Pytaniem jest :"Dlaczego ty nie masz?" a nie "Dlaczego inni maja" Zadajac madre pytania mozemy sie spodziewac madrych odpowiedzi... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: To dla was IP: *.vanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.04, 21:46 Dokładnie wiem dlaczego nie mam - bo mój etet zajął młody kuzyn szefa firmy... Tak wiem że bliższa koszula ciału.... i nie pierdziel mi tu demagogicznych ekwilibrystyk slownych bo gówno wiesz i dobrze ci z pełnym kaldunem nadawac semantyczne dyrdymalki - jak masz co żreć to żryj i nie przyganiaj innym co musza się bić o kawałek chleba - miałeś szczęście i układy rodzinno-partyjno- towarzyskie więc morda w kubeł i bez obłudnych moraliaztorskich wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corso Re: To dla was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.04, 01:28 pytanie czy Twoja była firma jest prywatna czy państwowa. jeśli prywatna to nic Ci do tego kogo zatrudnia jej szef - jego firma, jego pieniądze, jego odpowiedzialność i jego wybory. również dobór współpracowników. jeżeli to firma państwowa czy samorządowa to oczywiście taka sytuacja jest zła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: To dla was IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 28.03.04, 17:50 Hey Refleksja, I masz racje i nie masz... Nikt nie twierdzi, ze w Gorzowie nie ma problemow. Sa i to ogromne. Bezrobocie jest chyba najwiekszym. Wiele osob znajduje sie w naprawde trudnej sytuacji.. Masz racje, ze uwaga wszystkich (wladze, business) powinna byc skupiona na tym problemie.. To wszystko jasne. Nie moge jednak zrozumiec jaki zwiazek istnieje pomiedzy sytuacja w Gorzowie a budowa pomnika Szymona. Gdyby na przyklad (by cie zadowolic) z budowy pomnika zrezygnowano... Co wtedy??? Jak pomogloby to bezrobotnym biuednym i bezdomnym? Ani troche. Jesli jednak pomnik Szymona stanie... Powiedz, jak to zaszkodzi bezrobotnym, biednym i bezdomnym??? Ani ciut ciut... Tematy wzajemnie neutralne. Gdyby fundusze na budowe wziete byly z kiesy podatnikow...sam bym protestowal. Sa to jednak prywatne pieniadze ktore okreslone osoby zdecydowaly sie wydac w ten a nie inny sposob. Ich prawo i nie twoj interes. Walczysz z bezrobociem, domagasz sie pomocy dla biednych i bezdomnych - dobrze. Walczysz z ludzmi ktorzy staraja sie cos zrobic - zle. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Refleksja Re: To dla was IP: *.vanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.04, 18:38 Wychodza z Ciebie stare nawyki czytania miedzy wierszami (i mam wrażenie że nie są to nawyki czytelnika lecz cenzora) napisałam wyraźnie że: "...(nawet gdy są to prywatne pieniądze)...) I następnie - "....Mnie chodzi o koniunkturalistyczne wykorzystanei postaci kloszarda przez ludzi chcacych sobie zbudować tanim kosztem popularność..." No a na pytanie "...Co tedy?" Także pisałam: ".... MOŻE BY TAK STWORZYĆ FUNDUSZ DOŻYWIANIA BEZROBOTNYCH I BEZDOMNYCH im. SZYMONA GIĘTEGO!!!!" Albo inna pożyteczną dla następców Szymona akcję.... I nie podłączaj się do tych "...którzy starają się coś zrobić..." bo głównie to robią szum medialny wokół własnych osób... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: To dla was IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 28.03.04, 19:12 Hey Refleksja, Masz swietny pomysl z tym funduszem pomocy bezdomnym. Masz moje poparcie. Zaloz i dzialaj. Powodzenia Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Refeksja Re: To dla was IP: *.vanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.04, 19:16 Dzięki za poparcie!!! Z Twoim błogosławieństwem sie powiedzie!!!! P.S. Fundacja im. Szymona czeka na rejestrację - 3 miesiace - obligatoryjny termin rejestracji - może wcześniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: To dla was IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 28.03.04, 19:32 Hey Refleksja, No prosze, prosze... W tym formuowym tlumie gadaczy, nareszcie ktos kto cos robi... Jeszcze troche i naprawde zaczne Cie lubiec. Pisz koniecznie jak postepuja sprawy. To wazne. Moze bede mogl odrobine pomoc... Serdecznie pozdrawiam PS. Jak widzisz mozna robic cos dla Gorzowa na roznych "frontach" Nie ma zlych. Zle jest tylko biadolenie i puste gadanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Refleksja Re: To dla was IP: *.vanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.04, 19:34 O.K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: To dla was IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 28.03.04, 19:51 Hey Refleksja, OK :) Odpowiedz Link Zgłoś
globtroterfelix To dla nas i o nas 31.03.04, 05:09 Czy to nie wspaniale i dziwne, ze czasami pada "OK" - zamiast "Ja wiem najlepiej..." Czy to nie dziwne i wspaniale, ze nad Pacyfiku brzegiem mozna poczytac na jakie tematy przekomarzaja sie Gorzowianie ... I ze Szymon Giety jest tego motywem... Rejleksja i cale FORUM - Pozdrawiam z Kolumbii !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: To dla nas i o nas IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 31.03.04, 05:25 Hey globtrot..., Dziwne to moze juz nie ale ciagle wspaniale.. Mozna byc na bierzaco nie tylko z wiadomosciami ale i z plotkami.. Odwiedzilem kilka roznych, lecz gorzowskie forum najlepsze... Nigdzie sie nie znajdzie takiej kupy "wariatow" jak tutaj... he he he Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
globtroterfelix Szymon - Nasza Palma 03.04.04, 19:10 Do autorki warszawskiej Palmy i gorzowskiego FORUM: tylko nie wiem jak przeslac to zdjecie na forum?? Droga Pani Joanno! Zalaczam obiecane zdjecie Choinki posadzonej przeze mnie pod palmami. Ten projekt musi dorastac ze trzedziesci, albo i wiecej lat, aby byl dostrzegalny. No i nigdy nie wywola tyle emocji, co Pani Palma... Pragne zainteresowac Pania tematem rzezby Szymona Gietego - mowiac niegrzecznie - gorzowskiego wariata... (www.gazeta.pl/gorzow/wszystko o szymonie) Gorzow, to miasto przesiedlencow. Mieszanka ludnosci sprawila, ze ludzie mowia tu polsku, bez akcentu Stolycy, Poznania, czy Krakowa. To skromne miasto. Dopiero z perspektywy daje sie dostrzec, ze w calej swej szarosci domow, ulic i ludzi, posiada pewna piekna ceche. Daje sie tu zyc bez zawisci sasiadow, bez wscibstwa i nachalnosci. Pamietam takie zwroty, jak: "Nie wpierdalaj sie w tryby, jak maszyna chodzi", albo "Zalatwiles sprawe, wiec zegnaj" Czy to nie piekne, ulatwiajace zycie prawdy?? Moze nie swiadcza o wielkiej sobie zyczliwosci, ale niewatpliwie sa praktyczne. Zalaczam kopie tego listu dla mojego warszawskiego powiernika, jak i dla mojej zony. Ona nie interesuje sie tak bardzo problemami Palm, Szymonow Gietych, jak i Powierzchnia Punktu, ale znajdujemy i wspolne tematy. No i dla brata, ktory kiedys powiedzial: "Jesli kiedys o cos sie poklocimy, to napewno nie o pieniadze...", a ostatnio nawet napisal do mnie list! Natomiast moj Warszawiak Piotrek wyrazil sie, ze "...ta palme mozna by przeniesc do jakiegos innego miasta. Nie wyrazajac sie - miejscowosci..." Nie boj, nie boj... I prowyncja ma swoje Palmy. Gorzow ma swojego Szymona!!!!!!! (No i jeszcze zuzel.) Sopot - Jorge Canada, Krakow - Piotr Skrzynecki, Nowy Jork - Woody Allen. Ktos ladnie dopisal do artykolu o nim, ze "Mial facet szczescie, ze urodzil sie w Nowyn Jorku. Inaczej chlal by wode i mial tylko jeden krawat." I teraz odkrycie! Po czym odroznic Gorzow od Nowego Jorku? W Gorzowie jest mniej bezdomnych, ale nie ma rzezby Bezdomnego Nowojorczyka, choc zapewne nie brak wsrod nich oryginalow, jak Szymon Giety... I prosze mi tu nie wytykac, ze znalazlo by sie wiecej roznic... Pozdrawiam - M.Felix Kostrzewa/Gorzow/Szczecin/Polska/Panama/Kolumbia- a czasami nawet Warszawa, przejazdem - z Konca Swiata na prowincje i z powrotem - globtroterfelix p.s.A w Czechowie Pani Byla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AB Jestem za a nawet przeciw IP: *.gorzow.mm.pl 29.03.04, 03:45 Benito napisał: > I masz racje i nie masz... Jestem za a nawet przeciw! Skąd my to znamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Jestem za a nawet przeciw IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 29.03.04, 03:59 Hey AB, W zyciu wszystko jest...wzgledne. Usciski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słuchacz Re: Jestem za a nawet przeciw IP: *.vanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.04, 10:30 Wszystko oprócz Bernarda.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Jestem za a nawet przeciw IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 30.03.04, 08:48 Hey sluchacz, Masz racje... Jestem bezwzglednie najlepszy... he he he he he Pozdrawiam (serdecznie) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AB Re: Jestem za a nawet przeciw IP: *.gorzow.mm.pl 31.03.04, 00:01 Gość portalu: Bernard napisał(a): > he he he he he O! Benua już 5 razy się śmieje! Zdzichu, przecież ty nigdy sportu nie lubiłeś, nie brakuje ci więc oddechu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Jestem za a nawet przeciw IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 03.04.04, 19:40 Hey AB, He h.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Jestem za a nawet przeciw IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 04.04.04, 22:56 Hey, Wystarczy tych niepowaznych dowcipow w tym watku... Odsloniecie pomnika Szymona juz za pare tygodni... Apeluje do uczestnikow fortum ktorzy nie mieli jeszcze okazji wesprzec inicjatywy... Potrzebne sa pieniadze by pokryc koszty pomnika. Redakcja Gazety z usmiechem przyjmie kazdy datek.. Jest czas na gadanie, jest tez czas na pokazanie co naprawde myslimy... Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: au Re: Jestem za a nawet przeciw IP: *.gorzow.mm.pl 05.04.04, 01:08 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Potrzebne sa pieniadze by pokryc koszty pomnika. Sprawdzałem! Ty jeszcze żadnej cegły nie kupiłeś! > Redakcja Gazety z usmiechem przyjmie kazdy datek.. Redakcja Gazety już dawno się na ciebie wypięła. > Jest czas na gadanie, jest tez czas na pokazanie co naprawde myslimy... Napisałbym, co o tobie myślę, ale cenzura by mi skreśliła. > Serdecznie pozdrawiam Spadaj, pókim dobry dla zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Jestem za a nawet przeciw IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 05.04.04, 04:15 Hey au, Oczywiscie jak zawsze wiesz co i gdzie sprawdzic... Dom postawilbym ci z tych cegielek... Wplac i nie zlosc mnie bo jem kolacje... Serdecznie podrawiam PS.A bestia to ja jestem he he he I tez Cie tak lubie ze....nie napisze. :) Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kynolog Re: Jestem za a nawet przeciw IP: *.siec / *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.04, 23:12 "...Spadaj, pókim dobry dla zwierząt...." A wydawaloby sie ze Bernardyny sa przyjazne ludziom.... jak to pozory myla.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Jestem za a nawet przeciw IP: *.siec / *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.04, 01:27 "...Wystarczy tych niepowaznych dowcipow w tym watku..." Jedynym "powaznym dowcipem" w tym watku jest nijaki Bernard.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Jestem za a nawet przeciw IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 05.04.04, 04:02 Hey kibic, Dziekuje. Twoja opinia wiele znaczy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AB Re: Jestem za a nawet przeciw IP: *.gorzow.mm.pl 05.04.04, 04:50 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Twoja opinia wiele znaczy... To ty jesteś jak ten proszek, co lepszy od wybielaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Jestem za a nawet przeciw IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 05.04.04, 06:31 Hey AB, Tak, to ja... Tak w nocy, jak i za dnia... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tropiciel Re: Jestem za a nawet przeciw IP: *.siec / *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.04, 20:21 "...oraz mieszkający w Kanadzie Bernard Dobryniewski. To dzięki inicjatywie gorzowianina zza oceanu prezydent miasta zlecił założenie konta,...." Tak, to ja... > Tak w nocy, jak i za dnia... > :) Czy Twój wpływ na prezydenta wynika z dawnych partyjnych ukladów? Może namówisz Go na podjęcie remontu jakiejś walacej sie kamienicy a nie budowania, za przeproszeniem - "Słowianek". No i rozumiem Twój exodus do Kanady - tam możesz świrować demokratę... tutaj chyba za dobrze Cię zanali... nie polatał bys.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Jestem za a nawet przeciw IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 15.04.04, 01:51 Hey tropiciel, Ten watek dotyczy Szymona Gietego. Ataki na moja osobe przyjmuje z przyjemnoiscia na innych watkach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AB Re: Jestem za a nawet przeciw IP: *.gorzow.mm.pl 15.04.04, 02:05 No patrzcie, qrwa! Jednak to komuch na banicji. Zgłoście to ambasadzie kanadyjskiej. Oni takich nie lubią. Wsadzą do puszki, a potem w samolot. Rrzucą nad Szkocją lub trafi wreszcie na Sikorskiego obok Szymona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Jestem za a nawet przeciw IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 15.04.04, 02:37 Hey AB, Milego dnia zycze... :) Odpowiedz Link Zgłoś
hiro Re: Jestem za a nawet przeciw 15.04.04, 21:30 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Hey tropiciel, > Ten watek dotyczy Szymona Gietego. > Ataki na moja osobe przyjmuje z przyjemnoiscia na innych watkach. > Pozdrawiam. OBIECUJĘ,ŻE PRZYJEMNOŚCI ci huju w dupe jebany nie zabraknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Jestem za a nawet przeciw IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 16.04.04, 02:45 Hey hiro, Stesknilem sie za Toba przyjcielu.... Cala reszta to takie..... nieudczniki w powrownniu do Ciebie... Wesolych Swiat! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tropiciel Re: Jestem za a nawet przeciw IP: *.siec / *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.04, 22:44 Watek jak najbardziej odpowiedni.... Dlatego że kiedyś Ty jako partyjniak o "władca" życia i smierci w Gorzowie goniłeś takich kloszardów jak Szymon Giety a teraz qrwa pomniki mu stawiasz. Co to ma być - ekspiacja za winy ówczesne? Nie ma łatwo - przyjedź do kraju zo bacz co o tobie myśla ci co Cie znali.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Jestem za a nawet przeciw IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 16.04.04, 02:47 Hey tropiciel, Tropisz, tropisz i ..... tropisz... Byl taki piesek co sie Tropek nazywal..... samochod go przejechal.. Szkoda...'\ Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś