Dodaj do ulubionych

Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna

26.07.07, 21:31
..a czy ktoś mówi, że jest straszna - jest potworna - a nowoczesna
architektura??? za wieżą, hm z tego co mówiono nowe centrum handlowe ma
nawiązywać do innej architektury niż "nowoczesna".
co to jest "nowoczesna" architektura?
Obserwuj wątek
    • Gość: basia Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.07.07, 23:09
      jestem mieszkanka Gorzowa i jest mi wstyd, ze takie obrzydlistwo ma
      niby "zdobić" nasze miasto, lub odrozniac je od innych. Nazywajmy rzeczy po
      imieniu, kicz nigdy nie bedzie sztuka!
      • Gość: tomcio Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: 82.160.15.* 27.07.07, 07:05
        A mnie się taki cudak podoba. Jest w stylu Gorzowa. Mamy schody do nikąd, mamy
        najdłuższy most w Polsce idący wzdłuż , a nie w poprzek rzeki, mamy Manhatan.
        100 lat temu znawcy tak samo mówili o sławnej wieży z Paryża, a teraz...
        • Gość: a Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: 212.2.101.* 27.07.07, 09:37
          >"Większość z nas może się pająków brzydzi, może omija z daleka, ale jak by nie
          >było, to stworzenie Boże. Dzieci na widok pająka wpadają w panikę, zwłaszcza
          >dziewczynki. Ale z wiekiem na bliskie spotkania z pająkiem reagujemy mniej
          >histerycznie. Polubić je może trudno, ale im więcej dowiadujemy się o tych
          >stworzeniach, tym mniejszą budzą grozę. Stary przesąd mówi, że w mieszkaniu,
          >gdzie są pająki, człowiek może zdrowo mieszkać. A zabicie pająka może
          >przynieść pecha. Najwyższe stadium tej ewolucji zaobserwowałem, gdy moja
          >znajoma na wystawie egzotycznych pająków, notabene w sąsiadującym z wieżą
          >spichlerzu, wzięła kosmatego stwora na rękę i głaskała jak chomika. Jak na
          >razie niewielu ma ochotę "pogłaskać" stalowego pająka przy moście.
          >Niesłusznie, moim zdaniem. "

Czy czasem nie ma strajku w psychiatryku na Walczaka?
          A może oszczędności łóżkowe robią i co niektórych na przepustki wypuścili?
          Przecież miał wyjechać z Gorzowa...
    • Gość: basia Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.07.07, 23:10
      jestem mieszkanka Gorzowa i jest mi wstyd, ze takie obrzydlistwo ma
      niby "zdobić" nasze miasto, lub odrozniac je od innych. Nazywajmy rzeczy po
      imieniu, kicz nigdy nie bedzie sztuka!
      • andrzejusa Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna 26.07.07, 23:33
        a mi basia nie jest wstyd!
        nasza widokowa kalamarnica jest juz piekna ,
        a bedzie z kazdym dniem piekniala!!

ale co czytam,
        jeszcze lopaty ziemi na ewentualnej nowej dzielnoicy nie wykopali,
        a juz sie ku-wa jakas parafia do budowy kosciola szykuje!

to prawdziwy ewenement na skale polski!!!!!!!!!!!
        jeszcze nie ma parafii, a jak juz bedzie,
        to nie bedzie parafian,
        a oni kosciol juz chca budowac!?!?

czyli co ?
        inne parafie na nowy kosciol w nowej , nieistniejacej parafii
        beda sie skladac??

najpierw kosciol ,
        a dopiero potem dookola niego domy beda sie budowac!!!

toz to sztuka abstrakcyjna na miare swiatowa,
        co tam polska!!

ale jak pisalem,
        reklama miasta dobra , czy zla!
        to zawsze reklama miasta!!!

wiec zaczynajcie od tego kosciola!
        od czegos "czeba" zaczac!!!
        • blic Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna 26.07.07, 23:47
          andrzejusa napisał:

> jeszcze nie ma parafii, a jak juz bedzie,
          > to nie bedzie parafian,
          > a oni kosciol juz chca budowac!?!?

Spokojnie, Andrzej, bo zaplujesz sobie klawiaturę. Parafia na Niemcewicza
          obsługuje już kilkanaście tysięcy ludzi ze Staszica.
          Skoro ma perspektywę dalszego rozwoju to może zacząć planować stawianie
          kościoła. Widziałeś parafię bez kościoła?
          • e_werty Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna 27.07.07, 00:08
            "...Widziałeś parafię bez kościoła?..."
            ... widzialem że jest do kupienia w Plajewie
            wiadomosci.onet.pl/1422757,240,kioskart.html
            Kupili by go i przewiexli - gotowiec i to zabytkowy!!! No i jaka zasługa!
    • blic Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna 26.07.07, 23:44
      "zmarnowane szanse na stworzenie nowej dzielnicy, w której panuje
      architektoniczny ład"

Co to jest "architektoniczny ład"? Wszystko jednakowo?

Mieliśmy już wszystko jednakowo. Lepiej jak jest różnie.
    • Gość: widz Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.icm.edu.pl 26.07.07, 23:44
      O czym ten d.... pisze? o jakich pajakach? Delirium go chwyciło? Ten maszkaron
      na rondlu Groblanym to jest pająk? I to jeszcze świecacy? A co z Czernobyla
      przywieźli? Bo i taki wyrosniety...
      • Gość: gosc Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 09:22
        baranski nie ma już chyba o czym pisać ze takie tematy bzdurne wybiera, nie od
        dziś wiadomo ze lubuski dodatek GW czyta się a raczej przegląda w 2 minuty bo
        nic nigdy tam ciekawego nie ma, prawdopodobnie najgorszy dodatek lokalny GW w
        kraju!!
    • Gość: nicelus Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.dip.t-dialin.net 27.07.07, 00:54
      autor artykułu przepięknie pociesza:

"Taka wieża jest w Gorzowie tylko jedna, jest niezamieszkała, właścicielem po
      wieki wieków zapewne będzie miasto i jeśli nawet kiedyś po latach się nie
      przyjmie, jeśli nie sprawdzą się wizje projektantów, taką konstrukcję bez
      większych problemów można przebudować, albo po prostu usunąć."

oczywistym jest, że po wieki miasto tego, ani nie wynajmie, ani nie sprzeda, a
      remontować musi.

natomiast mam wątpliwości, czy obiekt współfinansowany przez podatnika
      europejskiego można tak po prostu usunąć.
    • Gość: Mały a mnie się podoba. IP: 82.160.15.* 27.07.07, 07:08
      Ładne cudo jest i śmieśne i wogóle fajnie że taki cudak jest w Gorzowie.
      • Gość: Bernard Orginalne...Inne - to bardzo gorzowskie... IP: *.dial.telus.net 27.07.07, 07:18
        Hey,
        Gorzow tuzinkowym miastem nie jest....
        Gorzow....to Gorzow...
        Gorzow ma Zawarcie!!!!
        Przebudowany most to atrakcja sama w sobie...
        Swietny koncept i dobrze zrealizowany (o opoznienieach nie pisze...)
        Dodac do tego wieze na Zawarciu - swietne!!!!
        Mozliwosc ogladania panoramy miasta z Katedry jak i wiezy.....
        Ktos na "chama" probuje wtlamsic imie "pajak" dla tej konstrukcji....
        Co to osoba pali???
        Gdzie w tym jest pajak????
        Jest "inaczej", jest orginalnie i swietnie!!!!
        Tak tzrymac!!!
        :):):)
        PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent!
        • Gość: architekt Re: Orginalne...Inne - to bardzo gorzowskie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:55
          Alleluja i do przodu!!!
          "...A po nas choćby potop..."
        • e_werty Re: Orginalne...Inne - to bardzo gorzowskie... 27.07.07, 18:04
          "...Tak tzrymac!!!"

... to trzymaj sie za...pajaka!!!
    • Gość: blb Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.gorzow.mm.pl 27.07.07, 07:12
      Moim zdaniem kula jest kwadratowa. Tak, jest kwadratowa, ale przyjmie się jako
      sześciokątna. Jestem tego pewien. Co więcej, ważne by sześciokątna kula miała
      stosowne otocznie. Wtedy bedzie jeszcze bardziej złota. Oto "moim zdaniem" styl
      argumentacji artykułu.
      A propos innego postu: ład to harmonia, proporcja, współbrzmienie. A nie
      jednolitość!
      • e_werty Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna 27.07.07, 18:08
        "... ład to harmonia..."

..znałem jednego co grał na ładzie.... a jego sąsiad w Ładzie jeździł!!! No i
        obaj ładnie wygladali...

P.S.... tak sobie popierdzielam.... a co? nudno...
    • czysty_harry Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna 27.07.07, 08:48
      A ja spojrzałem na to cudo i od razu mi się spodobało. Będzie wizytówką miasta.
      Kolorowy most też jest cacy :). A że zdania są podzielone... No cóż de gustibus
      non est disputandum. I tyle.
    • Gość: zózia i znów się redachtorzy sprzedali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 09:40
      ...no jak to, słuchajcie, wiecie-rozumiecie, wstyd na całą Polskę, trzeba coś z
      tym zrobić, weźcie napiszcie coś, że ona nie taka zła, przecież zależy nam
      wspólnie na dobrym wizerunku miasta.... (i tak dalej w podobnym stylu....)

Ci, którzy mieli odwagę pisać, już niestety nie pracują w Gorzowie :(
      • Gość: shake A może dobrze, że ta wieża jest w Gorzowie właśnie IP: 213.199.250.* 27.07.07, 09:53
        To, że niektórym z Was ta "wieża" się podoba, więcej mówi o Gorzowie, niż sam
        fakt jej postawienia.
        • pan_hrabia Re: A może dobrze, że ta wieża jest w Gorzowie wł 27.07.07, 10:22
          Wygląda na to, że autor chyba specjalnie to robi, tzn. broni wieży. On już raz
          dał wyraz temu, jak bardzo nie cierpi Gorzowa. Pamiętamy!
          Trzeba jednak oddać sprawiedliwość, że to nie autor stawia wieżę,tylko
          prezydent Jędrzejczak, który „kocha to miasto”, (jak pisze na gorzow.pl)
          To jak to jest, że kochajacy prezydent gorzowianin, do spółki z pracującymi w
          pocie czoła dla dobra gorzowian architektami i plastykami stawiają wieżę i
          zbierają mniejsze cięgi niż pismak, który napisze panegiryk?
          To tylko świadczy, że forumowicze zyją w świecie wirtualnym.
          Ja bym w swoim folwarku takiej wieży nie postawił. Ale z tym wstydem na całą
          Polskę nie przesadzajcie. W Wyborczej było o siedmiu obciachach, Z tego chyba
          70 proc. to były obciachy warszawskie. Wstyd dla stolicy taki, że powinna by
          sie zapaśc pod ziemię. I wcale bym sie nie zmartwił :)
          • Gość: zózia proponuję nazwę "szkaradek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 12:00
            "W Wyborczej było o siedmiu obciachach, Z tego chyba
            70 proc. to były obciachy warszawskie"

Tak, ale Gorzów jest siedem razy mniejszy...
          • e_werty Re: A może dobrze, że ta wieża jest w Gorzowie wł 27.07.07, 18:13
            "...I wcale bym sie nie zmartwił..."

... a ja tak! - bo gdzieś ta w-wska swołcz musialaby sie rozleżć! A tak -
            siedzi w kupie...
          • blic Re: A może dobrze, że ta wieża jest w Gorzowie wł 27.07.07, 18:55
            pan_hrabia napisał:

> Ale z tym wstydem na całą
            > Polskę nie przesadzajcie. W Wyborczej było o siedmiu obciachach

Nie był to także tekst zrobiony poprawnie (o obciachach). Wg autora Gorzów ma
            700 lat.
            Ironia obciachowa...
      • e_werty Re: i znów się redachtorzy sprzedali... 27.07.07, 18:10
        "...Ci, którzy mieli odwagę pisać, już niestety nie pracują w Gorzowie ..."

...np. Cudaki!!!
    • Gość: architekt Po co to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 12:11
      Jaka jest funkcja tego tworu wyobraźni?
      -wieża widokowa? (konkurencja dla katedry)
      -kawiarnia dla dwojga?
      -pomnik, dla kogo?
      Obiekt budowlany bez funkcji jest marnotrastwem.
      Ile miasto by zyskało, gdyby powstał tam ciekawy budynek
      o funkcji birowo usługowej?

• pan_hrabia wszystko ma jakas funkcję 27.07.07, 15:21
        ...nawet jesli tą funkkcja jest niemanie funkcji

Ile miasto by zyskało, gdyby powstał tam ciekawy budynek
        o funkcji birowo usługowej?

Ty w ogole wiesz o czym jest ta dyskusja? O kawałku klombu na rondzie. Ciekawe
        jak tam wybudować ciekawy budynek o funkcji biurowo-usługopwej?

A z reszta pod rondem będa sklepy pasaż i miniryneczek, nawet nie taki mały...

• Gość: architekt Re: wszystko ma jakas funkcję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 15:54
          Mówimy o "...kawałku klombu na rondzie...", albo o"...sklepy pasaż i
          miniryneczek, nawet nie taki mały..." - zdecyduj się! :)
          P.S.
          Można nie mieć wyobraźni:), ale brak jasnej funkcji
          obiektu (publicznego) jest błędem.
          • pan_hrabia Re: wszystko ma jakas funkcję 27.07.07, 16:15
            pod spodem, pod spodem chłopie!
            Pasaż jest pod ziemią, pod wieżą, przykryty betonem, nie widać go,

Na wieżę można wejść, oglądać widoczki, zerzygac się na doł, wypiąc tyłek na
            miasto po jednej stronie, albo po drugiej. To dla ciebie jest funkcja, czy nie?
            Bo może chodzi ci o to, że wieża mogłaby służyć do strzyżenia trawników w
            wolnych chwilach, albo jako robot kuchenny.
            Powiedz mi jaką funkcję ma statua wolności,bo za cholerę nie wiem, albo ta
            wieża eiffla, która już sobie rownie megalomansko gębe tu wycierano.
            • Gość: architekt Re: wszystko ma jakas funkcję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 16:29
              - masz duże braki w wykształceniu ogólnym!
              - "zerzygać się" albo "wypiąć tyłek" możesz, ale u siebie na wsi.
              - wieży, a tym bardziej statuły "to" nie przypomina. Chybione porównania.
              • budrys77 Re: wszystko ma jakas funkcję 27.07.07, 16:44
                Drogi kolego Architekcie

Po pierwsze: mam nadzieję, że to nie Ty przyłożyłes ręki do styropianowego klocka GSu na miejscu Matnary. Wieża widokowa to pikuś jeśli idzie o stopień obciachu. Pisałes wtedy coś na forum chociaż pod innym nickiem?

Pod drugie:
                Oto słownikowe definicje wieży:

1. «wysoka budowla o niewielkiej w stosunku do wysokości podstawie; też: wysoka konstrukcja stalowa lub drewniana o różnym zastosowaniu»

sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2536312

2. Wieża to w architekturze osobna budowla lub część budynku, której wysokość znacznie przekracza szerokość u podstawy. Wieże miały różne funkcje, szczególnie popularne były w architekturze średniowiecznej, przede wszystkim jako wieże obronne i kościelne - zarówno wolno stojące (kampanile, dzwonnice), jak i stanowiące część budynku kościoła. W średniowiecznym zamku występowała tzw. wieża ostatniej obrony (donżon).

pl.wikipedia.org/wiki/Wieża_(architektura)
                Porównanie do wieży Eiffla jak najbardziej na miejscu:

"Wieża została zbudowana z okazji Wystawy Światowej, jako przykład szczytu możliwości technicznych swoich czasów oraz symbol potęgi gospodarczej i naukowo-technicznej Francji w tym okresie. Po zakończeniu wystawy wieża miała zostać rozebrana, jednak dzięki temu, że na szczycie konstrukcji stworzono laboratorium meteorologiczne – wieża ocalała".

pl.wikipedia.org/wiki/Wieża_Eiffla
                Gorzowska wieża powstała z okazji 750lecia, tyle że jak na razie nie planuje się jej wyburzenia:) Jak widać, zastosowanie dla wieży Eiffla, też znalazło się po czasie, i też miała swoich przeciwników.

Wieża może pozostać, tym bardziej, że "przytłumi" jej gabaryty budowla centrum handlowego. Sklep GSu przytłacza za to wszystko w swoim otoczeniu:) Swoim obciachem przytłacza wszystkie pozostałe obciachy razem wzięte.
                • Gość: architekt Re: wszystko ma jakas funkcję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 17:41
                  Pan kolega to "adwokat" przemiłego hrabiego? a może dwóch w jednym :)
                  Wiadomo mi czym jest wieża:) Jeżeli to jest wieża to OK, ale pozostaje pytanie,
                  Po co to? Jako "...przykład szczytu możliwości technicznych swoich czasów oraz
                  symbol potęgi gospodarczej i naukowo-technicznej..." postawione ze szczytnej
                  okazji 750lecia naszego Miasta - jakoś trąci kabaretem.
                  Panowie!
                  Bronicie czegoś co jest: klasycznym "gniotem" projektowym, "zapchaj dziurą",
                  urzędniczą protezą wyobrażenia o urbanistyce i architekturze miasta.
                  P.S.
                  Matnara to obiekt prywatny, Inna bajka. Jako architekt mogę tylko powiedzieć, że
                  "zrobiłbym to lepiej" :))
                  Na inwestorów prywatnych można jedynie wpływac wydając odpowiednie warunki
                  zabudowy, lub precyzyjnie definiować plany miejscowe. Na to jednak trzeba wiele
                  godzin pracy, a w urzędzie do 15. I tak to wygląda.
                  Pozdrawiam
                  • budrys77 Re: wszystko ma jakas funkcję 27.07.07, 18:00
                    Jesteś nowy na forum, dlatego wybaczam Ci insynuacje pod tytuem "dwóch w jednym". Budrys jest tylko jeden i nie zmienia nicka! Nie bronię wieży, ani jej nie krytykuję. Nie ma zamiaru jednak, przyjmowac Twojej decyzji jako jedynie słusznej. Ty też lepiej nie profesoruj nam tutaj, bo każdy ma prawo do własnej opinii.
                    • Gość: architekt Re: wszystko ma jakas funkcję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 18:50
                      Oczywiście "bracie". Moje zdanie jest jedynie moim zdaniem. Twoje, Twoim.
                      "Walka" na argumenty to sedno dyskusji, a to chyba forum dyskusyjne?
                      Piszesz "...Nie bronię wieży, ani jej nie krytykuję..." No to jak jest? fajna,
                      czy nie ta "wieża"? Jak nie wiesz to... posłuchaj "profesorów" :)
                      Pozdrawiam
                      • blic Re: wszystko ma jakas funkcję 27.07.07, 18:59
                        Gość portalu: architekt napisał(a):

> "Walka" na argumenty to sedno dyskusji, a to chyba forum dyskusyjne?

Rozmowa to nie musi być walka, chociaż wielu tak uważa.

> Piszesz "...Nie bronię wieży, ani jej nie krytykuję..." No to jak jest? fajna,
                        > czy nie ta "wieża"?

Nijaka, nie warta uwagi, nie warta dyskusji. Trąci wsią i dlatego pasuje na
                        swoim miejscu.
                      • budrys77 Re: wszystko ma jakas funkcję 27.07.07, 19:03
                        Pytasz jak jest? A ja odpowiem jak zwykle - głupiemu pół roboty się nie pokazuje:P
                        Ocenię jak skończą i przyjadę do Gorzowa, bo roboty widziałem ostatnio prawie miesiąc temu. Tego co widać na webcamie nie będę oceniał. Miałem za to okazje widzieć styropianowe szkaradztwo na miejscu Matnary i nie ma znaczenia, że "jest to kapitał prywatny". Architek miejski jest jeden, i do państwowych, i do prywatnych inwestycji. Najwidoczniej podoba mu się architektura rodem z parczewskiego GSu, a kolorystyka przypomina mu dzieciństwo ala' "Nasza Szkapa" czy "Przedwiośnie"...
                        Żeby być uczciwym, przyznaję, że nawet w Poznaniu nie dzieje się dobrze z architekturą. Hoel Sheraton, któy postawili na miejsce Bałtyku, razi więcej niż bardzo. Biurowiec Globisu przy Merkurym to poprostu pomarańczowy kloc - tyle że podarowali sobie styropian w przeciwieństwie do Gorzowa hehehe. Teraz ogarnia mnie strach, co postawią na rogu Roosevelta i Dąbrowskiego. Jak znam życie, obok jeżyckiej secesji, powstanie kolejny kloc w stylu berlińskim. Brrrr. No a przy Collegium Altum AE postawią nowszą wersję ratajskich wież. Same cudeńka poprostu.
                        • e_werty Re: wszystko ma jakas funkcję 27.07.07, 19:15
                          "...co postawią na rogu Roosevelta i Dąbrowskiego..."

... a była tam Restauracja "Teatralna"!!! A obok piekne secesyjne kamienice -
                          ktore - jak pisała ówczesna "Gazeta Poznańska - wyburzono jako "relikty
                          brzydoty przedwojenej"! Ciekawe co powstanie w "mojej" byłej Drukarni Gazetowej
                          na Zwierzynieckiej? Moze masz jakies wieści? Bo budynek jest piekny i wnętrza
                          ma z "epoki"...

P.S.

"...Architek miejski jest jeden, i do państwowych..." ale kieszenie ma dwie...
                          • budrys77 Re: wszystko ma jakas funkcję 27.07.07, 22:19
                            Ello Werty:)

Drukarnia stoi i czeka na remont. Obiło mi się o uszy, że miało tam się mieścić kasyno. W każdym razie jak na razie nie zauwazyłem prac remontowych.
                            • e_werty Re: wszystko ma jakas funkcję 27.07.07, 22:44
                              "Drukarnia stoi i czeka..."

...w poniedzialek będę kolo niej przchodził - to sprawdzę... :)
                              • budrys77 Re: wszystko ma jakas funkcję 28.07.07, 00:02
                                Stoi i czeka na Twój powrót w rodzinne strony:) Pomacham Ci od św. Marcina na powitanie:P
                      • Gość: giant Jak na "wieżę widokową" to raczej... IP: *.icpnet.pl 11.03.08, 12:31
                        ...mikre toto...
              • e_werty Re: wszystko ma jakas funkcję 27.07.07, 18:20
                "...masz duże braki w wykształceniu ogólnym!"

...statuy...
          • e_werty Re: wszystko ma jakas funkcję 27.07.07, 18:18
            "...brak jasnej funkcji obiektu (publicznego) jest błędem."

... wlaśnie!!1 a sracze tam będą? To jest jasna funkcja obiektu publicznego???
            • Gość: architekt Re: wszystko ma jakas funkcję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 19:00
              dokładnie tak! Jeżeli chodziło o "sracze" to...
              ...mamy naprawdę piękny "kibel" w centrum miasta!
            • Gość: Danny Re: wszystko ma jakas funkcję IP: 82.160.26.* 12.02.08, 00:41
              "...brak jasnej funkcji obiektu (publicznego) jest błędem."
              >... wlaśnie!!1 a sracze tam będą? To jest jasna funkcja obiektu
              >publicznego???
              Werty, funkcja będzie jasna, bo dali przecież podświetlenie.
      • e_werty Re: Po co to? 27.07.07, 18:15
        "..Ile miasto by zyskało..."

...ile?
    • landsbergis Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna 27.07.07, 12:57
      pan_hrabia napisał:

> Wygląda na to, że autor chyba specjalnie to robi, tzn. broni wieży.

Nie ma co płakać nad pryszczem na nosie, gdy całe ciało wstrząsają galopujące
      suchoty. Takie jest przesłanie tego tekstu i trudno z nim polemizować.

Jest dla mnie oczywiste, że Górczyn to bezpowrotnie stracona szansa na kawałek
      ładnego miasta. Trudno też odmówić racji dziennikarzowi, gdy pisze o nowych
      potworkach w rodzaju pawilonu po Matnarze lub sąsiedniego domu z ulem na dachu.
      Nie sądzę, by panu Barańskiemu podobało się to coś koło mostu. On po prostu
      patrzy dalej i ostrzega: jeśli ten dziwoląg ma być "zapowiedzią nowoczesnej
      architektury" Zawarcia, to naprawdę trzeba się "strzec przyszłości".
      • budrys77 Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna 27.07.07, 14:25
        Nie "przeraża" mnie wieża, bo stonuje ją budynek nowego centrum handlowego. Nie
        będzie aż tak widoczna jak obecnie. Dla mnie szczytem obciachu jest i
        pozostanie budynek po Matnarze. Sygnalizowałem to juz miesiąc temu i jak
        zauważyłem, niektórym forumowiczom podoba sie ten "styl". Określenie "żenada"
        nie oddaje w pełni wyglądu klocka GSu, który stanowi prawdziwą dominantę w
        otoczeniu:)
        • Gość: Architekt Moim zdaniem to opity krwią kleszcz IP: *.chello.pl 27.07.07, 18:14
          Wieża Eiffla była kontrowersyjna, w czasach gdy design dopiero się uwalniał z
          okowów akademizmu, teraz mamy naprawdę gigantyczną ilość sprawdzonych kanonów i
          ten bąbel nie tworzy historii architektury, co więcej nie jest kontroweryjny,
          jest zwykłym wypiardkiem mamuta, jak powiedziała Fruzia do naszego kustosza gdy
          był mały.
          • Gość: observer Re: Moim zdaniem to opity krwią kleszcz IP: *.centertel.pl 30.07.07, 21:13
            Architekt, po prostu BRAWO!
    • Gość: gorzowiak Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.07.07, 21:48
      Brawo,nareszcie cos oryginalnego.Zielona Góra napewno takiej wiezy sobie nie
      zafunduje.Jeszcze w jednym jestesmy lepsi.
    • Gość: KahlanAmnell Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.gorzow.mm.pl 27.07.07, 23:25
      Jeść nie prosi... Pić nie prosi... więc w czym rzecz?? Ładna nie ładna?? Mi się
      podoba... Ta kula może i nie ma przesłania architektonicznego, a osoba która to
      zaprojektowała na pewno ma mniej wyobraźni niż niejeden kierowca który dodusi
      gazu na zakręcie... :P (ależ to poetyckie porównanie)... Ale mi się podoba... My
      nie jesteśmy ani w Paryżu, a Gorzów nie ma korzeni pra pra pra dawnych - to
      miasto ma zaledwie 750 lat... Ludzie! Chcecie ładne miejsca wyjeżdżajcie
      wszędzie ale nie szukajcie super, wspaniałych i cudownych architektonicznych
      dzieł w Polsce, a tym bardziej w Gorzowie... Ja jak się patrzę na kulę to czuję
      coś pozytywnego (na most mniej, bo to kolorowanie czerwono-niebieskie jakoś mnie
      odrzuca... A pajączek/kula to naprawdę sympatyczne dzieło... Sztuka... nie
      sztuka... Nie podoba się - nie patrzeć!!!
      • budrys77 A w Poznaniu... 28.07.07, 01:27
        A w Poznaniu "odbudowuja" za wojewódzkie pieniądze zamek króla Polski Przemysła II, który tu rezydował. Tak więc oprócz neoromańskiego Zamku Wilusia po przeróbkach Adolfa, będziemy mieli zamek królewski tuż przy Strarym Rynku hehehe.
        Problem polega jedynie na tym że ... nikt nie wie, jak zamek wyglądał! No i tu powstał projekt "gargamela":)
        Sami oceńcie:

miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4318698.html
        • budrys77 Re: A w Poznaniu... 28.07.07, 01:32
          Tu troche lepsza widoczność:)
          A tak ogólnie, możecie sobie na tej stronce obejrzec co proponowali różni architekci - specjaliści.

www.zamek-krolewski.poznan.pl/projekt.php?PROJEKT=G
          • e_werty Gorka!! 28.07.07, 01:39
            Zabuduja mi Gorkę??? Przeciez tam całą mlodość spedziłem!!!
          • e_werty Re: A w Poznaniu... 28.07.07, 01:41
            A zaczęli tak niewinnie - na pusty cokół wpakowali jakiegos Ułana!!! A teraz
            Zamek...
            • budrys77 Re: A w Poznaniu... 28.07.07, 01:45
              Dzięki Bogu, nie stanęło na propozycji jednego ze "specjsalistów-architektów", który zaproponował wybudowanie nowoczesnego i szklanego pudełka z kawiarnia i łącznikiem do obecnego kloca Muzeum Narodowego. Coś w stylu Dworca Centralnego ze szkła hhehehe. Brrrrr, to juz wolę to coś.
              • pan_hrabia Re: A w Poznaniu... 28.07.07, 11:21
                A to sie pyry dobrały do gorzowskiego forum.
                To w końcu o czym my tu dyskutujemy?
    • Gość: waszka21 Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 18:11
      podsumowując
      paryska wieża też porażała
      po latach wyobrazic sobie Paryż bez - raczej ciężko...

gorzowska wieża poraża
      po latach..... przyjemnie sobie wyobrazić, jak nie konserowana upada i
      przegniła leży gdzieś przykryta niepamiecią,
      że była wykonana z najtańszch materiałów za najniżesze z możliwych pieniądze...

czas leczy rany...
    • Gość: observer Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.centertel.pl 30.07.07, 20:00
      Nie trzeba być żadnym architektem, żeby stwierdzić, że to jest ohyda. A kto tę
      nazwę "dominanta" wymyślił? Chyba ktoś pod wpływem ślinych środków... To nie
      żadna dominanta tylko "fuszeranta"! Kto tych architektów uczy?
      Po pierwsze, do czego ten "złom" nawiązuje? Moje pierwsze skojarzenie, to
      budynek poczty na ul. Pocztowej, ale trochę mi mdło się robi, jeśli taki był
      faktycznie zamiar "projektanta". Drugie skojarzenie: to wieża kościóła na
      Zawarciu, ale jeśli taki był faktycznie zamiar "projektanta", to w dalszym
      ciągu nie rozumiem, bo zawarciański kościół Chrystusa Króla jest wzorem do
      nauki dla tego typu "projektantów". Wydawać by się mogło, że właśnie ten
      kościół z interesującą wieżą mógłby być dobrym motywem dla obiektu na rondzie
      przy moście. Trochę fantazji i cegły klinkierowej, a nie połamanych drutów! A
      propos: kto łączy ze sobą elementy kanciaste pomalowane na intensywnie
      niebiesko/błękitnie (o zgrozo!) z elementami w kształcie łuków w kolorze
      żółtym w mieście, które uważa się za drugą stolicę woj. lubuskiego?! Ech,
      szkoda gadać...
      • Gość: gummlee Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.gorzow.mm.pl 30.07.07, 20:41
        To wszystko zapewne wymyślił Dominancior vel Dominantuch władzy.
    • Gość: Maki Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 19:12
      Pan Dariusz Barański rozczarował swoim złym gustem.
      • Gość: alek Re: Wieża-pają to gorzow w pigułce IP: *.ztpnet.pl 10.02.08, 20:06
        To cos to taki gorzów w pigułce....

Brzydkie, dziwne i cala polska sie smieje :P
        • Gość: nicelus Re: Wieża-pają to gorzow w pigułce IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.08, 23:27
          alek napisał:

> To cos to taki gorzów w pigułce....
          >
          > Brzydkie, dziwne i cala polska sie smieje :P

architektura zawsze odpowiada na zapotrzebowanie społeczne. aby tak
          idiotyczny obiekt w ogóle mógł powstać, musiał mieć poparcie
          znacznej części mieszkańców. architekt projektując świątynie
          głupoty, wyszedł tylko naprzeciw potrzebom gorzowian.
          :)

• Gość: observer Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.centertel.pl 10.02.08, 20:05
      Ludzie, zbierajmy pieniądze na ROZEBRANIE tego architektonicznego
      gówna! Nie pozwólmy, żeby tak szpecono nasze miasto! My tu
      mieszkamy! A ten architekt z bożej łaski to może w Kłodawie sobie
      domek postawił, co? A nam w mieście takie co wybudował?

• hiramski Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna 10.02.08, 20:21
      Przykro to przyznawać ale ten budynek jest arcykiczem. Ja rozumiem jednak dlaczego powstał. Gorzów to miasto, w którym panuje "społeczne przyzwolenie" na prezydenta-cwaniaczka, na dziurawą Sikorskiego, na pielęgniarza piastującego wysokie funkcje w RM, na kawiarnię "Letnia" w centrum miasta, na "Kazia" milusińskiego, na ładowanie kolejnych milionów w uwsteczniający (już widzę te słowa oburzenia) żużel i oratorium Rubika - pożywkę hołoty. Stąd drodzy mieszkańcy ta beznadziejna konstrukcja w pięknym miejscu Gorzowa... Bo ja pomarudzę a dno zostanie.
    • Gość: lebonheur Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.197-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 10.02.08, 22:28
      "Pajak" i p.Baranski to niewatpliwe kurioza Gorzowa... ktos
      pisze,ze ow "pajak" jest niezamieszkaly ; czy p.Baranski nie moglby
      dostac przydzialu z UM ???? Mam tez wrazenie , ze tenze dziennikarz
      za wszelka cene probuje nas swoimi tekstami rozsmieszyc,z b.dobrym
      rezultatem ...
      • andrzejusa Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna 10.02.08, 22:51
        marudzisz hiramski bardzo mocno!

jedni chodza do "letniej" inni do "don vito",
        jeszcze inni pozostaja w domach.

ty mi lepiej czlowieku odpowiedz,
        na jakich zasadach i tak ogolnie dlaczego,
        ktos sprzedaje "swieze" ryby obok pasji?!

co jest do ku-wy nedzy?
        sanepid jeszcze dlugo bedzie oczy na to przymykal?

to dopiero jest XIX wiek!!!

stoja zule ,o 15-tej juz pijane,
        i te ryby "swieze" SPRZEDAJA!!!!

na to sily nie ma ? czy co?

a baranski niech spada za granice!
        to znaczy sie emigruje,
        bo tylko glupki w gorzowie pozostaly!!!

no baranski!
        glupkiem jestes ,
        czy we wtorek na wyspy sadzisz?

mysle ze glupkiem pozostaniesz.

co bys ty biedaku za granica zrobil,
        bez pensji z gw??
        • Gość: nicelus Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.08, 23:52
          andrzejusa napisał:

> bo tylko glupki w gorzowie pozostaly!!!

niewątpliwie ośrodki akademickie wyciągają ludzi inteligentnych. ale
          właśnie dzięki temu w gorzowie mógł powstać pomnik głupoty. perełka
          architektoniczna w skali całego kraju.

• Gość: Głowa boli Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 18:58
      Moim zdaniem stawianie czegoś innego na rondzie z wyjatkiem latarni
      woła już o pomstą do nieba.
      • Gość: Bernard Fajowa jest...Wszyscy o niej mowia... IP: *.dial.telus.net 11.02.08, 19:09
        Hey,
        Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent
        • Gość: nicelus jędrzejczak jak kim-II-sung??? IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.08, 01:47
          Bernard napisał:

> Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent

ah! to dlatego kazał dominantę budować?

to mi przypomina innego prezydenta, który aby pokazać jaki jest
          dobry i uczciwy, na swoje 70 urodziny też kazał za publiczne
          pieniądze dominantę budować. tylko, że tamta jest technicznie i
          funkcjonalnie lepsza. ma 170 metrów wysokości, expresową windę do
          platformy widokowej i.t.d.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Juche_Tower.jpg
          upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Pyongyang_JucheTower.jpg

ps. prezydent jędrzejczak jest jednym z już nielicznych na świecie
          prezydentów, którzy jeszcze mają możliwość wybudowania dominanty za
          publiczne pieniądze.
          • Gość: Bernard Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent IP: *.dial.telus.net 12.02.08, 04:37
            :):):):)
            • Gość: nicelus miasta z prezydencką dominantą: IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.08, 05:47
              pyongyang na północy półwyspu koreańskiego i gorzów na północy
              województwa lubuskiego.

www.levingston.co.uk/dprk/photos/juche_tower.jpg

• Gość: waszka21 Re: Wieża-pająk wcale nie jest taka straszna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 18:35
      boje się, że się opatrzy, że obojętnie będziemy przechodzić-
      przejeżdżać obok, boję się, że niestety wniknie w nas - w nasz gust,
      że chyba społecznie uzasadniona będzie decyzja o rozbiórce, mniej
      szkód wyrządzi demontaż żelastwa od demontażu gustu i wyobraźni...
      • Gość: Bernard Fajowa ta dominanta, co nie? IP: *.dial.telus.net 11.03.08, 23:51
        Hey.
        Wszyscy o niej mowia...he he he
        :):)
        PS. Mam nadzieje ze nowy Magistrat postawiony opodal bedzie w
        podobnym stylu...
        he he he
        PiSowcow szlag jasny trafi i spokoj na zawsze zapanuje...
        he he he
        Amen
        :):):)
        PS. Ale jaja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka