Dodaj do ulubionych

Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow

19.01.08, 14:55
Słyszeliśmy już o firmie TPV która oszukała swoich pracowników na pieniądze.Obiecywali im gruszki na wierzbie a tymczasem pracują jak normalni pracownicy na linii którzy nie zarabiają nawet połowy tego co zarabiają ludzie zatrudnieni w firmie TCL(Żyrardów).Wczoraj dowiedzieliśmy się że firma TPV wypowiedziała umowę w trybie natychmiastowym piętnastu pracownikom.Na pytanie DLACZEGO?,pracownicy z rozłożonymi rękoma odpowiadają,NIE WIEMY...Dyrektor Lipiec nawet nie uraczył poinformować swoich byłych pracowników z jakiego powodu zostali zwolnieni."To skandal,nie dosyć ze zarabiamy marne pieniądze,w autobusie którym dojeżdżamy do pracy zawsze brakuje miejsc siedzących a Ci którzy nie zdążą usiąść stoją ponad godzinę w autobusie w którym nawet nie działa ogrzewanie.Nikt nam nie płaci za dojazd a dziennie tracimy ponad dwie godziny na to żeby dojechać do firmy i z niej wrócić.A teraz na dwa tygodnie przed zakończeniem szkolenia zostaliśmy na lodzie.To szkolenie to jedna wielka pomyłka i strata czasu".Mówią zbulwersowani pracownicy i zapowiadają skierowanie sprawy do sadu pracy aby ten zbadał czy nie zostało naruszone prawo.Nie obejdzie sie także bez skargi do PUP oraz informacji do lokalnej gazety.
Obserwuj wątek
    • zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 19.01.08, 16:29
      Przykro, ze nasz nowy pracodawca, ktory mial znaczaco poprawic
      sytuacje na rynku pracy tak oszukuje, ale... ale pytanie, czy
      oszukani nie sa sami sobie winni, i czy 15 wyrzuconych ludzi to nie
      takie wiecznie niezadowolone oszolomy, jakie zalozyly zwiazki w
      Faurecii(a wlasciwie probowaly, bo z ich winy sie to chyba nie
      udalo?).
      No bo nasuwaja sie pytania:
      - pracuja jak normalni pracownicy - a jak mieli pracowac? O jakich
      stanowiskach mowimy? pracownicy produkcji, kierownictwo,
      technolodzy - to akurat jak najbardziej wskazane, zeby popracowali
      na produkcji, bo jak sie maja pracy nauczyc? co innego ksiegowe,
      kadry - ale te osoby chyba nie zostaly wyslane na szkolenie?
      - nie zarabiaja nawet polowy tego..., za marne pieniadze - sorry,
      ale czegos nie rozumiem. Przed przyjeciem sie do pracy, podpisywali
      chyba jakies umowy, i widzieli, co podpisuja? Wiec jesli zarabiaja
      tyle co na umowie, to nie rozumiem, o co wogole pretensje?
      - Ci którzy nie zdążą usiąść stoją ponad godzinę w autobusie - nie
      bede sie nad nimi uzalal, cala moja edukacja to bylo - albo sie uda
      znalezc miejsce siedzace, albo stoimy, szanse mniej niz 50/50. Tez
      okolo godziny dojazdu.
      - w którym nawet nie działa ogrzewanie - niestety, to jeszcze w
      wielu miastach w kraju staly problem. Btw, ogrzewanie nie dziala "od
      zawsze", czy akurat sie zepsulo? To sie czasem zdarza, ze cos sie
      psuje...
      - Nikt nam nie płaci za dojazd a dziennie tracimy ponad dwie godziny
      a) to normalne, ze nikt nie placi za dojazd, wiec pretensje miejcie
      do naszego sejmu/senatu, ktory ustanowil prawo pracy, a nie do
      pracodawcy, ktory go przestrzega,
      b) zdaje sie, ze szkolenie to okres przejsciowy? Dwa tygodnie (czy
      moze miesiace) sie przemeczyc, a potem z gorki. A malo to osob
      dojezdza z Gorzowa do pracy do Drezdenka, Barlinka, Sulecina, ... -
      i nie placza?
      - TPV wypowiedziała umowę w trybie natychmiastowym
      w trybie natychmiastowym - znaczy bez okresu wypowiedzenia? To chyba
      tylko dyscyplinarka, a taka trzeba uzasadnic. Chyba, ze bylo to
      zwolnienie z zachowaniem okresu wypowiedzenia, ale bez obowiazku
      swiadczenia pracy - najlepsze rozwiazanie dla zwalnianego
      pracownika. Btw, na okresie probnym firma NIE MA OBOWIAZKU podawania
      przyczyn zwolnienia.
      Tak wiec, ze naprawde, to BYC MOZE (ciekawe, czy ktos potwierdzi, bo
      nie wierze) jedynymi zarzutami sa:
      - byc moze zaplata niezgodna z umową,
      - byc moze bledne zwolnienie.
      Obydwa zarzuty sa tak absurdalne, ze kadrowy musialby byc skrajnym
      idiota, zeby sie az tak podlozyc.
      • Gość: nieznana Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 15:51
        to nie praca tylko staż i przygotowanie zawodowe tam ludzie pojechali sie szkolić a nie pracować jak ludzie z 10 letnim stażem mówili im ze będą mieszkać w Zyrardowie a zakwaterowanie mieli w Łowiczu moim zdaniem nie wiesz na jaki temat sie wypowiadasz ludzie mieli prawo wiedzieć za co zostają zwolnieni ponieważ musieli to przedstawić w urzedzie pracy powód bo groziło im wyrejestrowanie tak jak mieli prawo nie przychodzić w soboty mieli mieć dogodne waunki a po zakończeniu powinni być zatrudnieni mogłabym pisać na ten temat wiele ale szkoda mi was
    • Gość: Bernard Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.dial.telus.net 19.01.08, 18:39
      Hey paxon666,

Problem w tym ze to wy chcieliscie "wytresowac" sobie pracodawce a
      nie samemu byc uczonym co i jak...
      Ci ludzie nie odnosza sukcesow poniewaz z idiotami sie zadaja...
      Poslali do domu tych ktorzy w/g ich opinii (i ta sie tylko liczy)
      nigdy nie stana sie dobrymi czlonkami zalogi...
      Po przeczytaniu twojego postu....ja bym ci tez pracy nie dal...
      Przedstawiasz sie jako chodzacy problem...
      Takich nikt nie potrzebuje..
      :):):)
      • Gość: sazsasas Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 19.01.08, 21:19
        Twoja stara to chodzacy problem idioto...Nie wiesz co pisac to nie pisz wcale
        • Gość: Bernard Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.dial.telus.net 19.01.08, 21:35
          Hey sazsasas ,
          Kiedy firma zatrudnia nowych pracownikow dokonuje selekcji...
          Okres treningu to okres kiedy mozna poznac kandydatow i zdecydowac,
          ktorzy sie nadaja, a ktorzy nie...
          Ci ktorzy sie nie nadaja....musza odejsc...
          Proste....
          PS.
          Nie podoba sie?
          Otworz firme i wariatow zatrudnij... Zobaczymy jak daleko
          zajedziesz...
          • Gość: sazsasas Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 20.01.08, 01:19
            Po pierwsze.Zwolnieni ludzie nie sa wariatami.Po drugie.Prawdopodobnie nie
            byles na miejscu i nie wiesz na czym to "szkolenie" polega.WYtlumacze ci
            to.Jesli czlowiek jest na szkoleniu to oczywista rzecza jest to ze nie bedziesz
            wyrabial po tygodniu szkolenia normy ktora wyrabiaja pracownicy.Szkolenie w tej
            firmie to tylko przykrywka.Sam bylem swiadkiem jak teraz juz byly kierownik
            linni powiedzial ze szkolenie bedize dopiero w Gorzowie.Tutaj trzeba
            zapieprzac.Osobiscie nie mialem do niego pretensji bo to nie od niego zalezalo
            tylko od dyrektora produkcji.Niestety z niewiadomych przyczyn przestal pelnic ta
            funkcje po ok tygodniu,a szkoda bo mozna bylo sie z nim dogadac.AUtor tego
            tematu zapomnial dodac ze wszyscy zwolnieni pracownicy sa mile widziani po
            starcie produkcji w gorzowie(Słowa Dyrektora Lipca)...Czy to nie jest
            CHORE???.Dla czego wyrzucil tylu ludzi skoro wie ze bedzie ich potrzebowal w
            fabryce w gorzowie.Zwolnieni pracownicy niczego nie robili gorzej od tych ktorzy
            zostali na szkoleniu.WIekszosc z nich nie miala ani jednego dnia nieobecnego.NA
            pytanie dlaczego jestem zwolniony DYrektor odpowiada "Nie mam obowiązku
            podawania powodu zwolnienia".I taka rada na przyszlosc.Nie obrazaj kogos jesli
            nic o tej osobie nie wiesz.No chyba ze jstes stara spruchniala baba ktorej juz
            nic nie pozostalo do roboty oprucz plotkowania...
            • Gość: Bernard Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.dial.telus.net 20.01.08, 01:35
              Hey sazsasas,
              Pare rzeczy mozesz przyjac jako pewnik:
              To opinia firmy sie liczy a nikogo innego...
              Nie zwalnia sie dobrych pracownikow....
              Jasne?
              :):):):)
            • Gość: Danny Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: 82.160.26.* 20.01.08, 03:10
              Wy chyba sądziliście, że firma biorąc was na szkolenie, to zaprosi
              na jakąś konferencję, rozda materiały, zapuści rzutnik czy wideo i
              da obiadek. Najlepsze szkolenie, to zapieprz przy linii
              produkcyjnej, a jeśli mieliście umowę na czas określony (nawet na
              100 lat), to zgodnie z polskim kodeksem pracy pracodawca nie ma
              najmniejszego obowiązku podawania przyczyny wypowiedzenia.
              Do roboty, a nie do użalania się.
              • budrys77 Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 20.01.08, 12:48
                Rozumiem rozgoryczenie zwolnionych pracowników. W końcu nikt z nas nie chciiał by zostać potraktowany w ten sposób, że przychodzi do pracy i zostaje wyrzucony bez podoania powodu co zrobil źle. Zwykla kultura osobista.
                Bawi mnie natomiast użalanie się nad nieopłaconym czasem dojazdu do pracy:))) Najwidoczniej osoby te nigdy ale to nigdy nie mieszkały poza Gorzowem - w większym mieście oczywiście. Ja dojeżdżam do pracy 7 km własnym samochodem ... 50 minut. W jedną stronę. I jakoś nie domagam się by mi za nie płacili:))))
                • Gość: xxx Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 20.01.08, 13:05
                  czy ta firma już powstała w Gorzowie?
                  • Gość: Danny Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: 82.160.26.* 20.01.08, 13:33
                    Z tego co wiem, to powstała gdzieś na Tajwanie.
                    • super.halusia Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 20.01.08, 13:42
                      Pytam o Gorzów
                      • Gość: Danny Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: 82.160.26.* 20.01.08, 21:34
                        Czyli pytasz czy firma, która powstała na Tajwanie doprowadziła do
                        tego, że powstała w Gorzowie jej fabryka?
                        Sądzisz, że robi nabór do pracy, żeby ludzie w polu pracowali?
                        • Gość: alek Re:Gorzow miasto robotnicze IP: *.ztpnet.pl 20.01.08, 21:37
                          Czego sie wiecej spodziewaliście ?
                          • Gość: Danny Re:Gorzow miasto robotnicze IP: 82.160.26.* 20.01.08, 21:43
                            > Czego sie wiecej spodziewaliście ?
                            no, jeszcze Funai i Sharp, ale starczy na razie TPV
                            • budrys77 Re:Gorzow miasto robotnicze 20.01.08, 21:53
                              Zawsze to Stelmet może wybudować swój tartak na nowowłączonych do strefy 57ha przy wylocie na Gdańsk:) Hmmm, przepraszam - tartak to specjalizacja zielonogórskiego przemysłu wysokich technologii. Toć to w Gorzowie lasu ni ma bo TPV wyciął;P
                              • Gość: Danny Re:Gorzow miasto robotnicze IP: 82.160.26.* 20.01.08, 22:06
                                W ZG lasy mają być cięte nie pod fabryki, tylko pod domki
                                jednorodzinne, protestują tylko ci, co już mają domek.
                        • Gość: xxx Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 20.01.08, 22:02
                          O to mi chodzi,czy jest w Gorzowie
                          • Gość: Danny Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: 82.160.26.* 20.01.08, 22:07
                            > O to mi chodzi,czy jest w Gorzowie
                            Niby Baczyna, ale chyba teren strefy został wcielony do Gorzowa.
                            • budrys77 Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 20.01.08, 23:37
                              Jadąc obwodnicą od Szczecinskiej w stronę Poznania, tuż za wiaduktem po prawej stronie. Na prawdę trudno nie zauważyć.
                              • Gość: Ciekawy Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.riz.pl 12.02.08, 10:03
                                Ktoś ma numer telefonu na recepcję? W necie nigdzie nie ma informacji?
                • Gość: Bernard Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.dial.telus.net 21.01.08, 07:31
                  Hey budrys,
                  Wlasnie z powodu tego co ten koles napisal...nie traktuje ani jego
                  ani tych ktorych "reprezentuje" powaznie...
                  Ja mieszkam ponad 30 km od pracy...
                  Dzien w dzien jade, niezalezniue od pogody...
                  Ostatnia rzecza ktorej moge sie spodziewac jest to by moj pracodawca
                  martwil sie jak do pracy dotre i w jakich warunkach...
                  To moja sprawa...
                  Mam byc i juz...
                  Te zwiazkowe leniuchy juz calkiem powariowaly...
                  Jesli tak samo sie w pierwszych dniach "zaprezentowali" to nie dziw
                  ze bruki szlifuja...
                  Ja bym tez ich na zbita buzia wywalil...
                  Co oni pala???
                  • Gość: ktoś Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.threadabort.com 21.01.08, 12:54
                    Bernard, o ile się orientuję w sprawie to chodzi o to, że przed wyjazdem na
                    szkolenie nikt nie mówił, że trzeba będzie dojeżdżać do miejsca 'szkolenia' ani
                    tym bardziej płacić za ten dojazd.
                    Mi na rozmowie na przykład mówili, że wszystkie koszty oni pokrywają i mam się
                    niczym nie martwić. Na szkolenie nie pojechałem, miałem jechać na początku
                    stycznia ale podobno odwołali to szkolenie.
                    Czy ktoś może pojechał na początku stycznia a mi tylko tak powiedzieli?
                    • Gość: xxx Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 21.01.08, 13:29
                      A będziesz tam pracował[ła]?
                      • Gość: Stefan Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 21.01.08, 14:12
                        Nowi ludzie przyjechali 2 stycznia razem ze stara ekipa która wracala ze
                        świąt.Wtedy przyjechalo niespelna 20osob.Wiem bo pracowalem tam ale
                        zrezygnowalem kiedy zrobili nas na pieniadze.NA umowie nie bylo ani slowa o
                        wyplacie wynagrodzenia w ratach a tymczasem polowa ludzi dostala 300zl
                        21.12.2007r. a drugie 300zl. 20.01.2008r.
                        • zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 21.01.08, 15:23
                          Jeśli chodzi o wypłaty - firma ma prawny obowiązek (Kodeks Pracy)
                          wypłaty wynagrodzenia najpóźniej do 10 dnia następnego miesiąca
                          (plus/minus poprawka na dni wolne od pracy chyba). Ale... jesli
                          byles na szkoleniu dwa tygodnie w grudniu, a dwa tygodnie w
                          styczniu, to oznacza, że połowę wynagrodzenia dostajesz najpóźniej
                          do 10 stycznia (a więc wtedy 21.12 jest w zgodzie z prawem), a drugą
                          połowę - do 10 lutego. A po opisie "stara ekipa która wracała ze
                          świat" i o miesięcznym okresie szkolenia o którym ktoś wspominał -
                          to zapewne tak było.
                          Btw, niektóre firmy traktują ujawnianie informacji o zarobkach jako
                          podstawę do dyscyplinarki - a z twoich wypowiedzi już wiadomo, jakie
                          są to stawki i że daleko im do obiecywanych 2 tysięcy.
                          • Gość: Stefan Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 10:38
                            Mi nie chodzi o wyplate za mies styczen tylko za caly grudzien.Pracowalismy od
                            03.12.2007 i na umowie bylo jasno powiedziane ze calosc pieniedzy dostaniemy
                            21.12.2007 za mies. grudzien.W pratyce okazalo sie jednak ze na konto wplynelo
                            300zl.A POWINNO 600ZL.Za sam mies grudzien.Pieniadze za styczen dopiero 8.02.2008r.
                            • Gość: Bernard Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.dial.telus.net 25.01.08, 10:44
                              Hey Stefan,
                              Cos tu sie nie zgadza...
                              Jak mogles otrzymac zaplate za "za caly grudzien" przed koncem tego
                              miesiaca?????
                              • Gość: Stefan Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 10:50
                                Dostalismy zaplate za grudzien 21.12.2007r bo 20.12.2007r przyjechalismy na czas
                                swiat do gorzowa i wracalismy dopiero 2.01.2008r.Dostalismy pieniadze 21 bo
                                kazdy zeby dostac wynagrodzenie musi pokazac liste obecnosci...
                                • budrys77 Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 25.01.08, 12:20
                                  Halo halo Stefan - pracowałeś od 3.12 do 19.12 czyli 16 dni. I Ty oczekiwałeś pensji za "cały miesiąc"????? Jak Boga kocham - albo ja czegoś nie rozumiem albo Ty liczysz na to, że w firmach płacą za "świętowanie". Poł miesiaca spędziłeś w domu i liczyłeś na pensję za ten czas?????
                                  • Gość: Stefan Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 12:58
                                    idioto nie chodzi mi o to ile i zaplacili tylko o to w jaki sposob
                                    zaplacili...Dostalismy wyplate w 2 RATACH!!!.
                                    • zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 25.01.08, 13:07
                                      > idioto nie chodzi mi o to ile i zaplacili tylko o to w jaki sposob
                                      > zaplacili...Dostalismy wyplate w 2 RATACH!!!.
                                      Idioto, oni zaplacili ZGODNIE Z KODEKSEM PRACY. A nawet wcześniej,
                                      czyli z Twojego puinktu widzenia KORZYSTNIEJ, co kodeks pracy
                                      DOPUSZCZA.
                                      Za grudzień powinieneś dostać najpóźniej 10 stycznia, czyli dawno po
                                      świętach. Za styczeń - 10 lutego, czyli jeszcze pięniędzy nie
                                      powinieneś mieć. Firma poszła ci na rękę, dała pieniądze na święta,
                                      mimo że nie musiała, dała ci pieniądze już teraz, stwierdzili, że
                                      lepiej mieć temat z głowy dopóki jeszcze urwania głowy nie mają, że
                                      te odsetki to nie są wielkie pieniądze (a wierz mi, wiele firm wręcz
                                      celowo płaci 2-3 dni po terminie żeby pieniądze w banku poleżały), a
                                      ty jeszcze płaczesz? Nie dziwię się, że Cię zwolnili, też nie
                                      chciałbym mieć pracownika który się czepia że się o niego dba.
                                      A może jeszcze odzież roboczą w niewłaściwych kolorach dostałeś?
                                      • budrys77 Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 25.01.08, 13:12
                                        Stefan - przczytałem ten post:

"Mi nie chodzi o wyplate za mies styczen tylko za caly grudzien.Pracowalismy od 03.12.2007 i na umowie bylo jasno powiedziane ze calosc pieniedzy dostaniemy 21.12.2007 za mies. grudzien.W pratyce okazalo sie jednak ze na konto wplynelo
                                        300zl.A POWINNO 600ZL.Za sam mies grudzien.Pieniadze za styczen dopiero 8.02.2008r."

Zadałem pytanie w sposób kultruralny i bez agresji. Ty natomiast wyzywasz mnie od idiotów. Ponieważ obrażasz mnie bezzasadnie, uznaję że i ja mam prawo do szzcerego wypowiedzenia opinii na twój temat:
                                        Nieznajomość prawa szkodzi, no ale jak oczekiwac znajomości prawa od pracownika "taśmowego"? Wykonujesz prace adekwatną do swoich kwalifikacji. Dywagacje kadrowo-prawne to niec wyższy pułap.
                                        • Gość: Stefan Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 13:14
                                          Panie budrys77
                                        • zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 25.01.08, 13:19
                                          > "taśmowego"? Wykonujesz prace adekwatną do swoich kwalifikacji.
                                          No wlasnie - adekwatne do kwalifikacji. Jest bezrobotny ;)
                                • zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 25.01.08, 12:58
                                  > Dostalismy zaplate za grudzien 21.12.2007r bo 20.12.2007r
                                  > przyjechalismy na czas
                                  Czlowieczku,
                                  Glupis ty, czy tylko takiego udajesz?
                                  Jesli zdales mature z czytania ze zrozumieniem, proponuje lekture
                                  Kodeksu Pracy. Tam wyraźnie jest napisane, że pracodawca ma
                                  obowiązek zapłacić za dany miesiąc do 10-ego następnego miesiąca.
                                  I nie ma opcji, że musi to zrobić wcześniej, bo ty sobie na święta
                                  wróciłeś. To, że dostałeś pieniądze 21-ego tego samego miesiąca to
                                  tylko i wyłącznie DOBRA WOLA pracodawcy.
                                  A teraz policzmy. 3 do 20-ego. I oczekiwałeś wypłaty za cały
                                  miesiąc? A PRZEPRACOWAŁEŚ TY CAŁY MIESIĄC? Jeśli miałeś minimalną
                                  krajową, to na więcej raczej nie mogłeś liczyc...

> swiat do gorzowa i wracalismy dopiero 2.01.2008r.Dostalismy
                                  pieniadze 21 bo
                                  > kazdy zeby dostac wynagrodzenie musi pokazac liste obecnosci...
                                  • Gość: Stefan Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 13:13
                                    Baranie nie wyskakuj z takimi tekstami jak sam wielkie gowno wiesz...WIdziales
                                    umowe na oczy?Czytales ja?GOwno widziales,gowno czytales.Oswiece cie.Na umowie
                                    jest napisane ze 21.12.2007r mamy miec wyplacone pieniadze za mies grudzien...ZA
                                    TYLE DNIE ILE PRZEPRACOWALISMY.NIE ZA CALY GRUDZIEN!.nie bylo mowy o wyplacie w
                                    ratach!.A tym czasem za te 16 dni najpierw wyplacono nam 300zl a nastepne 300zl
                                    dopiero po miesiacu.ZA SAME 16DNI!!!ZADEN INNY MIESIAC!!!TYLKO GRUDZIEN!Czy ty
                                    bys sie nie klucil jeslui przepracowal bys caly miesiac od 1 do 30 a 10 na
                                    koncie ujrzal 50% wyplaty???czy dla ciebie to jest nrmalne?Jesli tak to
                                    wybacz.MASZ NA..E W GLOWIE LADNIE...
                                    • zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 25.01.08, 13:34
                                      Oj, widze, ze poziomem kultury to do szczytow dojezdzasz. Jak się
                                      tak do Lipca zwracałeś - to się nie dziwię ;)
                                      Umowy nie widziałem, jakoś nie chcesz też podać szczegółów w niej
                                      zawartych, więc ciężko jednoznacznie powiedzieć, czy mówimy o tych
                                      samych pieniądzach, czy o różnych. A widząc twój poziom pieniactwa,
                                      to wydaje mi się, że raczej zawiniły problemy w czytaniu ze
                                      zrozumieniem, niż zła wola firmy. Ale cóż, to zapewne ja jestem
                                      głupi - podobnie jak kadrowcy z TPV, ludzie z wieloletnim
                                      doświadczeniem w prawie pracy.
                                      Otrzyj pianę z pyska, widać poważna ta wścieklica, skoro aż oczy
                                      zasłania ;)
                      • Gość: ktoś Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.threadabort.com 21.01.08, 14:19
                        Na 99% nie. Na rozmowie(połowa grudnia) mówiono mi, że będę musiał pojechać na miesięczne szkolenie na początku stycznia do Żyrardowa po którym miałem być Team Leader. Studiuję zaocznie więc załatwiałem z wykładowcami żebym mógł zaliczać przedmioty wcześniej/później. Teraz się okazuje, że "żadnego szkolenia nie ma"... Podobno warunki zatrudnienia mają być takie same jak było mówione na rozmowie kwalifikacyjnej, ale odnoszę wrażenie, że lecą w kulki i robią ze mnie idiotę. Na skierowaniu do lekarza napisane jest "pracownik produkcji bezpośredniej"...
                        Jeszcze każą mi się zarejestrować jako bezrobotny... LOL
                        • zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 21.01.08, 15:26
                          a) na początek miałeś być pracownikiem produkcji bezpośredniej, a
                          dopiero potem awansować na team leadera - a więc wszystko się zgadza.
                          b) team leader miał być stanowiskiem, czy jedynie funkcją (a wtedy
                          oficjalnie jesteś pracownikiem produkcji bezpośredniej - kicha, bo
                          funkcję łatwo ci odebrać, a stanowisko nie)? Jeśli tylko funkcją -
                          to znowu się wszystko zgadza.
                          • Gość: xxx Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 21.01.08, 15:46
                            Przecież firma jeszcze nie funkcjonuje.
                            • Gość: MIRKA Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 21.01.08, 16:01
                              Nie chce mi się wierzyć.
                              • Gość: jona Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.access.telenet.be 21.01.08, 16:14
                                Moja siostrzenica po studiach licencjackich i w trakcie zaocznych
                                wyzszych,dobry angielski tez zglosila sie tam do pracy.Natychmiast
                                ja przyjeli obiecujac,ze bedzie brygadzistka.W grudniu pojechala na
                                szkolenie,wrocila tam 2/01 (czy jest jeszcze nie wiem.Tydzien temu
                                byla bo pisala maila,ze charuja,a nie przyuczaja sie,ze oszukali ich
                                jezeli chodzi o zaplate (tak jak ktos pisal jest w 2 ratach),ale ze
                                jest wesola ekipa,jest co jesc i gdzie spac.Optymistycznie patrzy w
                                przyszlosc....
                                • Gość: Danny Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 17:07
                                  >ze haruja,a nie przyuczaja sie
                                  Znowu ktoś myślał, że przyuczanie się do zawodu to siedzenie przy
                                  kawce i oglądanie slajdów. Pokolenie debilków nam wyrosło, ale nowi
                                  gimnazjaliści są jeszcze głupsi (w weekendowej Lubuskiej wywiad z
                                  kilkoma), w każdym bądź razie zachodnia Europa nie ma co się obawiać
                                  braku polskich rąk do zmywania naczyń.
                                  • zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 21.01.08, 17:53
                                    No tak, bo zmywanie garów to przecież nie jest charówa ;)
                                    A dodam, że jak się szuka ludków z wyższym wykształceniem
                                    technicznym, z zakresu budowy maszyn, i proponuje im się pracę przy
                                    maszynach, to już nie, nie, on od pracy przy biurku (wiadomo, nasza
                                    klasa, zarciki, itp., w czasie wolnym kawka, ciacho) , nie po to się
                                    uczył, żeby się pobrudzić.
                                    W d... się poprzewracało co po niektórym i pracować się już nie
                                    chce?
                                    • Gość: jona Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.access.telenet.be 21.01.08, 18:14
                                      Przerazaja mnie wypowiedzi niektorych....Skad wy wiecie,ze tym
                                      ludziom nie chce sie pracowac??? Czy sami pracujecie na
                                      produkcji,czy zazdroscicie tym ze stazy???Pod koniec roku 2007
                                      osobiscie czytalam jak traktowali pracownikow w TVP Zyrardow-chcieli
                                      nadrobic plan i charowali od rana do nocy,ze az ludzie mdlali....A
                                      skoro ktos zdecydowal sie tam pracowac to wie,ze nie idzie pic
                                      kawy...Choc czasem taka praca siedzaca przed pc gdzie mozna pic kawe
                                      jest duzo bardziej meczaca...i stresujaca...Pewnie nie tylko ja wiem
                                      o tym
                                      • kogos Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 01.02.08, 20:43
                                        Jestem osobą z "Żyrardowa" i doskonale wiem , że zatrudnienie Was
                                        (OSÓB Z GORZOWA ) nie byłO ABSOLUTNIE działaniem w kierunku
                                        wypełnienia planu produkvyjnego . Żyrardowska fabryka ma na to od
                                        dobrych kilku lat inny , podły plan ... niestety
                                • Gość: xxx Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 21.01.08, 19:09
                                  A pracując tam to nie jest przyuczenie? Szkoląc się,jakie
                                  chcielibyście zarabiać pieniądze.
                                  • Gość: waldek Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 23.01.08, 23:36
                                    Trzeba spróbować
                                  • Gość: Klex Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 10:57
                                    Idioto ile trzeba szkolic czlowieka zeby nauczyc sie podpinac 1kabelek od plyty
                                    glownej do panela LCD?CHYBA TYLKO TY BYS SIE TEGO UCZYL PRZEZ 2 MIESIACE.DOdam
                                    ze stanowiska praktycznie nie sa zmieniane a polowa luydzi wlasnie taka prace
                                    wykonuje.
                                    • zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 25.01.08, 12:47
                                      a) znam styl pracy w koncernach, i nie wierzę, NIE WIERZĘ, że przez
                                      całe życie "dokręcasz lewą górną śrubkę od przedniego prawego
                                      błotnika". Owszem, praca jest podzielona na tak jednostkowe
                                      operacje, i polutowanie jednego telewizora robi 20 osób, jeśli
                                      krótki takt-time jest wymagany, ale...
                                      ale ŻADNA firma nie pozwoli sobie na to, że choroba jednej osoby
                                      blokuje całą linię. Zazwyczaj w ramach jednej linii operator musi
                                      znać parę czynności, żeby w razie czego móc stanąć na miejsce
                                      chorego kolegi. (czy raczej takiego, co do Irlandii wyjechał). Wiele
                                      firm (w tym m.in. Faurecia) ma nawet system pilnowania, czy operator
                                      nie utracił umiejętności pracy na stanowisku.
                                      b) szkolenie to także egzamin. Na linii jest wiele operacji do
                                      wykonywania. To szkolenie ma też pokazać pracodawcy, czy lepiej
                                      postawić cię na stanowisku lutowania, przygotowania kabla,
                                      transportu wewnętrznego, składania, itp.
                                      c) widzisz, nie problem się nauczyć jak robić. 5 minut, i szkolenie
                                      załatwione. 2 dni - i wyrabiasz wyśrubowane normy ilościowe w 90-
                                      95%. Problem w tym, że jeszcze się musisz nauczyć, jakie są
                                      wymagania JAKOŚCIOWE. Czy taki "glut" po lutowaniu to jeszcze może,
                                      czy już nie. To zajmuje najwięcej czasu.
                                      • Gość: Stefan Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 13:02
                                        Teoretycznie tak powinno byc.W praktyce w tej firmie jest inaczej...Przez caly
                                        czas ludzie siedza na ytych samych stanowiskach!.Nie wierzysz?Jedz i sprawdz...
                        • Gość: DREE Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 10:46
                          Team Leader to chyba polowa ludzi miala napisane na umowie...A na prawde ludzie
                          po studiach stoja na linii i zapiedaja a te ku.. bez szkoly ktore nic nie
                          potrafia sa liderkami.Ja jak mialem jechac to na umowie mialem napisane
                          Inspektor ds nadzoru jakosci dostaw.Pewnie jakbym pojechal to tego inspektora na
                          oczy bym nigdy nie zobaczyl...Jedna wielka sciema.Mialem tam kilku znajomychale
                          sami zrezygnowali na swieta bo nie cenia sie az tak nisko i nie chca zapie..c
                          za 600zl bo w tamtej firmie brakuje rak do pracy.To szkolenie to jedna wielka
                          sciea i farsa.Ludzie z Gorzowa pracujacy tam uzoupelniaja braki w tamtej firmie
                          aby produkcja nie zostala przerwana!!!
                          • kogos Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 01.02.08, 20:56
                            Ludzie drodzy !
                            Ja nie raz widziałam magistra inżyniera pakującego ręcznie TV .
                            Praca - jest praca .
                            Chcesz ją wykonywać , albo nie - WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE .
                            Funkcja Lidera nie ma nic wpólnego z CV .
                            To cechga charakteru , zaangażowania , chęci uczenia się ,
                            poznawania ... osiągnięcia czegoś ... pracy w zespole ... myślenia
                            nie o tym co mogę JA , ale otym co jest ważne by nasza Firma
                            osiągnęła sukces
                    • Gość: Bernard Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.dial.telus.net 21.01.08, 18:24
                      Hey ktos,
                      Zdumioewasz mnie do tegio stopnia ze chyba sobie drinka zrobie, a
                      jest dopiero 10.20 rano...
                      Po trzezwemu dyskusja z takimi jak ty jest po prostu niemozliwa...
                      Napisales:
                      "Bernard, o ile się orientuję w sprawie to chodzi o to, że przed
                      wyjazdem na szkolenie nikt nie mówił, że trzeba będzie dojeżdżać do
                      miejsca 'szkolenia' ani tym bardziej płacić za ten dojazd."

Albo to odwolasz albo bedziesz odpowiedzialny za moje szlenstwo!!!
                      :)
                      • Gość: ktoś Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.humanistische-union.de 21.01.08, 19:19
                        O co Ci chodzi? W czym problem? Czego nie rozumiesz?
                        • Gość: xxx Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.gorzow.mm.pl 21.01.08, 19:39
                          Na takim szkoleniu ile chcielibyście zarabiać?
                          • Gość: olek Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.gorzow.mm.pl 21.01.08, 21:47
                            Bardzo jestem zaciekawiony takim szkoleniem.
                            • Gość: xyz Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.gorzow.mm.pl 21.01.08, 22:40
                              Ja również jestem zainteresowany.
                              • Gość: mirka Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.gorzow.mm.pl 22.01.08, 10:56
                                Początki są wszędzie trudne,ale miejmy nadzieję że będzie lepiej
                                • Gość: justyna Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.gorzow.mm.pl 22.01.08, 20:58
                                  Lepiej? Nie wierze...
                                  • Gość: xxx Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.gorzow.mm.pl 22.01.08, 21:46
                                    Witam justyna,a co pracujesz tam?
                        • Gość: Bernard Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.dial.telus.net 24.01.08, 04:00
                          Hey ktos,
                          Kazdy normalny czlowiek kazdego koloru pracuje by pokryc koszty
                          utrzymania, tozrywek...i takze dojazdu do pracy....
                          Czego sie ty szmaku spodziewasz?
                          Ze pracodawca bedzie ci za dojazd placil???
                          Co jeszcze ??
                          Ma cie karmic sieroto zwiazkowa i odziewac???
                          Co ty palisz???
                          Leniuch smierdzacy jestes i tyle..
                          :(:(:(
                          • Gość: miśka Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.gorzow.mm.pl 24.01.08, 14:50
                            niebawem mam podjąc pracę w TPV i to o czym czytam trochę mnie
                            niepokoji. Czy pisali to ludzie, którzy byli na szkoleniu a teraz
                            mają byc zatrudnieni w firmie? Proszę o odpowiedż.
                            • Gość: cezarrrrr pytanie o prace IP: 82.145.76.* 24.01.08, 16:07
                              witam czy istnieja jeszcze jakies szanse na zaczepienie sie do
                              pracy, jesli tak prosze o podanie w jaki sposob sie zalapac
                              • Gość: xxx Re: pytanie o prace IP: *.gorzow.mm.pl 24.01.08, 23:25
                                W PUP GORZÓW WLKP
                            • Gość: Danny Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: 82.160.26.* 24.01.08, 20:51
                              > niebawem mam podjąc pracę w TPV i to o czym czytam trochę mnie
                              > niepokoji. Czy pisali to ludzie, którzy byli na szkoleniu a teraz
                              > mają byc zatrudnieni w firmie? Proszę o odpowiedż.
                              Jeśli niepokoi ciebie, że trzeba będzie pracować, to słuszne obawy.
                              Za stanie obok maszyny/taśmy i gadanie z kumpelą czy przez komórkę
                              raczej nie wchodzi w grę.
                              • Gość: Stefan Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 11:05
                                Danny czy ty naprawde jestes taki tempy?Moze tylko udaesz?Najpierw naucz sie
                                czytac ze zrozumieniem a dopiero potem za fora sie zabieraj...
                              • Gość: Miśka Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 14:31
                                odpowiedż do Danny. Nie zrozumiałaś czy zrozumiałeś tekstu więc nie
                                rób wykładu na temat jak się pracuje bo z blondynką nie masz do
                                czynienia. Miłego dnia.
                              • kogos Re: Takich ludzi jeszcze robia???? 01.02.08, 21:05
                                Wcale się nie bój tej pracy .
                                Idź śmiało .
                                Nowa firma - wiele możliwości !
                            • Gość: Bernard Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.dial.telus.net 24.01.08, 21:56
                              Hey misiaczku,
                              Dobra rada:
                              Nigdy, przenigdy nie bierz pod uwage jakiejkolwiek informacji z tego
                              forum...
                              Jestes zainteresowana?
                              Idz i sprawdz sama...
                              Powodzenia...
                              :):):):):)
                              • Gość: Miśka Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 14:36
                                Bernard serdeczne dzięki za odpowiedż i za jej zrozumienie bo inny
                                miał z nią kłopot. Miłego dnia
                            • Gość: Bernard Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.dial.telus.net 24.01.08, 21:56
                              Hey misiaczku,
                              Dobra rada:
                              Nigdy, przenigdy nie bierz pod uwage jakiejkolwiek informacji z tego
                              forum...
                              Jestes zainteresowana?
                              Idz i sprawdz sama...
                              Powodzenia...
                              :):):):):)
                          • Gość: ktoś Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.humanistische-union.de 25.01.08, 01:48
                            Widzę Bernard, że nie posiadłeś umiejętności czytania ze zrozumieniem. I nie
                            obrażaj ludzi bo w tym momencie robisz się śmieszny.
                            • Gość: Bernard Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.dial.telus.net 25.01.08, 10:41
                              Hey ktos,
                              Nigdy sie nie liczy co napisales....jesli ja odczytam cos innego...
                              Naucz sie pisac...
                              • Gość: Stefan Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 11:10
                                Jesli ty odczytasz cos innego to moze oznaczac tylko jedno.NIE POTRAFISZ
                                CZYTAC!.Nastepny idiota.
                                • kogos Re: Takich ludzi jeszcze robia???? 01.02.08, 21:12
                                  To nie było miłe .
                                  Tym nie mniej dziękuję , sama się prosiłam .
                                  Pozdrawiam
                                • kogos Re: Takich ludzi jeszcze robia???? 01.02.08, 21:13
                                  SAJONARA
                              • Gość: Diler Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 11:13
                                Rowy kopac przygłupie a nie za czytanie forum sie zabierasz.
                                • Gość: Diler Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 11:14
                                  Oczywiście kieruje odpowiedz do Bernarda...
                                • Gość: DileR Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 11:15
                                  Oczywiscie kieruje wypowiedz do Bernarda
                                • Gość: Diiler Re: Takich ludzi jeszcze robia???? IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 11:16
                                  Oczywiscie kieruje wypowiedz do BErnarda
                              • kogos Re: Takich ludzi jeszcze robia???? 01.02.08, 21:10
                                nie bardzo wiem jak to działa ....
                                ale jeśli chcesz zapytać o coś , to proszę
                              • kogos Re: Takich ludzi jeszcze robia???? 01.02.08, 21:15
                                A swoją drogą , mój tata ma na imię Bernard
            • kogos Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 01.02.08, 21:40
              Wiem jak wyglądało szkolenie w Żyrardowie .
              Nic fajnego .
              Rzucono Was na głęboką wodę .
              Musieliście pracować tak , jak ludzie , którzy robią to od lat .
              Nic prostego w tej pracy nie mna , coć można powiedzieć że składa
              się jak klcki lego.
              Myślę , że wielu z WAS ( osób na praktyce w Żyr.) wiele się
              nauczyło .
              Miałam okazję poznać mnustwo fajnych i mądrych osób
          • Gość: KTOS Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 13:10
            Jak ja czytam wasze wypociny smiac mi sie chce, po jaki grzyb sie wypowiadacie jak tam nie byliscie. Wasze zbedne domysly z palca wyssane wladujcie sobie prosto w d... Filozofowie od siedmiu bolesci nie byles nie zawieraj glosu, bo mi ciebie szkoda.A problem jest i to duzy. TPV robi ludzi w bambuko i nie da sie ukryc.
            • Gość: Stefan Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 13:18
              Panie KTOS.Ja tam bylem i wiem jak tam z ludzmi postepuja.
              "Wasze zbedne domysly z palca wyssane wladujcie sobie prosto w d... "
              prawda
              • kogos Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 01.02.08, 21:20
                Co było nie " tak " , napisz proszę
            • zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 25.01.08, 13:53
              > iebie szkoda.A problem jest i to duzy. TPV robi ludzi w bambuko i
              > nie da sie ukryc

Nie wiem, bo nie bylem. Ale wystarczy pracować poza miastem
              zamieszkania, żeby widzieć, jak absurdalne są roszczenia. Poparłbym
              każdego, kto przytoczy tutaj jakieś przykłady łamania prawa i poprze
              je faktami. Jak na razie - te co widzę, dają się bardzo prosto
              wytłumaczyć i powiem, że zachowanie firmy jest w tej sprawie całkiem
              rozsądne. Jak na razie widzę, że komuś się pieniactwo włączyło, bo
              go z pracy wywalili i na litość nas chce wziąść. Oszołom, który do
              PUP chce skargę składać - no parodia!
              No cóż, zobaczymy, może oszołoma uświadomią, że skargę składa się do
              PIP - zobaczymy, co oni powiedzą. Są bezstronni, będą mieli wgląd w
              CAŁĄ sprawę, no i są specjalistami od prawa. Jak oni nic nie
              orzekną, znaczy się, że pieniacze jesteście i nic więcej. Zresztą
              jest drugi bezstronny arbiter - rynek pracy, który nie sprzyja
              pracodawcom od kilku lat. Jak praca w tesco będzie lepsza - to
              ludzie pójdą do tesco, a tpv zbankrutuje z powodu braku produkcji...
              choć coś w to nie wierzę, mimo ujemnego bezrobocia w Gorzowie...
              • Gość: jona Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.access.telenet.be 25.01.08, 21:13
                zetkaf piszesz glupoty i swoje filozofie....jakbys nie znal zycia w
                PL....Poprostu ci co obecnie tam pracuja-szkola sie boja sie tu
                pisac prawde,bo niby praca jest w Gorzowie,ale za grosze...W TVP
                obiecano im troche wieksza place,ale na dzis tez placa grosze i
                obiecuja...Wiele osob tam pracujacych-szkolacych sie nie ma
                mozliwosci wyjazdu "za praca" i czesto pochodzi z podgorzowskich
                wiosek.Ale juz ten temat jest w TVP"glosny",a wiec nie licz,ze ktos
                ci napisze prawde i moze jeszcze podpisze sie nazwiskiem....A ze
                pieniacze zawodowi forum pisza bzdury to choc temat jest podtrzymany
                • zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 26.01.08, 09:32
                  Widzisz,
                  Jak na razie mamy opinie typowych pieniaczy którzy czepiają się o co
                  się tylko da - np. o to, że biedaczkom nie płacą za czas dojazdów.
                  Już na wstępie pokazują, że oni bardzo dużo by chcieli, a sami nie
                  wiedzą, czego mają prawo żądać. Więc jest to opinia mało wiarygodna.
                  Innych opinii brak. Twierdzisz, że ludzie boją się stracić pracę -
                  taaak, zwłaszcza że w Gorzowie to teraz bezrobocie jest ujemne, nie
                  ma skąd brać ludzi do pracy. Skoro pracują za minimalną krajową, a
                  praca na produkcji nigdy nie należała do lekkich, to każdy poszedłby
                  gdziekolwiek indziej, byle nie do TPV. A jednak - rozpoczynają tam
                  pracę. I nawet dają się podkupiać m.in. z Faurecji. Ciekawe, czemu?
                  • Gość: Wiesiek Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 26.01.08, 23:11
                    Podkupiać??? Ja bym sie nie dał tak podkupiać...
    • Gość: Zabcia Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.08, 23:52
      Powiem tak,ja akurat jestem na tym szkoleniu i naprawde nie jest tak
      jak nam obiecywali na rozmowie.Tam bylo wszystko pieknie itp, a dzis
      np o godzinie 10.30 dowiedzielismy sie ze niema wyjazdu do Gorzowa
      jak mamy w umowach ze zjazd jest co dwa tygodnie,stanela produkcja i
      czekalismy na odpowiedz jaka bedzie bo inaczej dzis mielismy
      wyjechac z Zyrardowa i juz nie wracac,ale odpowiedz byla bardzo
      szybka bo produkcja stala i autobus znalezli ktory nas zawiezie do
      Gorzowa.A jak tam ktos pisal ze co to godzina w jecna strone stac w
      autobusie,ale my wstajemy po 3 rano! zeby po 4 rano wyjechac!!
      Naprawde jezli ktos tam nie byl to niech nie wypowiada
      na
      ten temat,a co do ludyi ktorzch wzwalili...sami sobie zasluzyli na
      to i te osoby napewno wiedza za co polecieli.
      • Gość: Miśka Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 26.01.08, 10:50
        W końcu normalna! na ile może byc w necie wypowiedż.
        • zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 27.01.08, 09:29
          > W końcu normalna! na ile może byc w necie wypowiedż.
          Cóż za obiektywizm - jak myśli po mojemu, to normalna, jak myśli
          inaczej - to co, debil?

Choć fakt, to pierwsza rzeczowa, niepieniacka opinia przeciw TPV w
          tym watku.
          • Gość: J1 Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 12:33
            Zamiast się cieszyć z nowych inwestorów, którzy doprowadzili do
            spadku bezrobocia to czytam bzdety.

Przecież wiadomo jest, że Wrocław, Poznań czy Warszawa przyciągają
            nie tylko wielkością , ale przede wszystkim stopą bezrobocia
            (latwością zatrudnienia) a co się z tym łączy - wysokością poborów.

Jeśli przy TPV powstaną nowe fabryki kooperantów( w ogóle kazdy nowy
            zakład powoduje nacisk na wzrost płac)
            -to rzeczą wiadomą jest,że trzeba albo podnieść pobory
            by "podkraść"pracowników albo ściągnąć ich z zewnątrz
            (czytaj: zapewnić im lokum i zaproponować godziwe zarobki).

Tak czy inaczej wszystko zmierza do podniesienia płac.

podsumowanie : na Zachodzie mało jest prezesów, którzy swoją kariere
            zaczynali od biurka.
            Praktykowane są wszelakie darmowe szkolenia, wolontariat.

U nas tylko narzekania.

• zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 27.01.08, 13:29
              Wolontariat - ale czy na zasadzie "przychodzę przez pół roku do
              pracy za darmo"? Czy może - na zasadzie działania w organizacjach
              społecznych?
              Btw, tego drugiego, PRAWDZIWEGO wolontariatu, niestety w Polsce
              bardzo mało, a jak już jest - to częściej z wyrachowania (będzie
              ładnie w papierach wyglądało) a nie ze szczerej chęci uczestniczenia
              w danej działalności. No i niestety, wolontariat nadal rozumiany
              jest tylko jako pomoc cierpiącym, a nie np. działalność w kołach
              zainteresowań.
            • zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 27.01.08, 13:37
              >
              > Przecież wiadomo jest, że Wrocław, Poznań czy Warszawa przyciągają
              > nie tylko wielkością , ale przede wszystkim stopą bezrobocia
              > (latwością zatrudnienia) a co się z tym łączy - wysokością poborów.
              Hmmm... w Waw-ce wysokie bezrobocie? W Poznaniu? Możesz podać dane
              statystyczne?
              A fakt, że zaletą Polski (choć zanikającą) jest zaliczenie do low-
              cost country w połączeniu z bliskością (gdyby nie to, czemu
              inwestorzy mieliby inwestować w Polsce a nie w Chinach). Później
              jeszcze doszła kwestia fachowości kadry, ale po przejściu ma masową
              produkcję magistrów i emigracji tych najbardziej pożądanych
              specjalistów, to akurat ta zaleta mogła nam odpaść.
              • Gość: J1 Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 22:12
                Zetkaf- co z Tobą?
                gdzie ten iloraz się podział.
                przecież pisząc o stopie bezrobocia miałem na myśli niskie
                bezrobocie które idzie w parze z poborami.

pzdr
                • zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 27.01.08, 22:24
                  > Zetkaf- co z Tobą?
                  > gdzie ten iloraz się podział.
                  > przecież pisząc o stopie bezrobocia miałem na myśli niskie
                  > bezrobocie które idzie w parze z poborami.
                  chyba wyparował po rozmowach na temat opoki koscioła, bo chyba cię
                  nie rozumiem. Pierw piszesz o bezrobociu, jako o łatwości
                  zatrudnienia, teraz - niskim bezrobociu i wysokich poborach?
            • Gość: jona Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.access.telenet.be 27.01.08, 15:49
              Tak dobrze znasz prezesow na zachodzie???Ja mieszkajac tu znam
              jednego czlowieka ktory nie jest prezesem,ale jednym z dyrektorow
              kilku prywatnych brukselskich szpitali i....z jego opowiesci
              wynika,ze sporo takich jak on i prezesow ma swoje przyszle
              stanowisko (najpierw dobre studia najczesciej w USA)zapewnione
              dzieki bogactwu,pochodzeniu i konszaktom rodzinnym...Czesto sa to
              ludzie z tzw arystokracji (rowniez pochodzenia polskiego),a stanu
              urodzenia tak jak rodzicow nie wybiera sie....
              NARZEKANIA........Jak ktos dz ci obietnice,a potem ich nie
              spelnia....
              • e_werty Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 27.01.08, 16:11

"...mieszkajac tu znam jednego czlowieka ktory nie jest prezesem..."

... reszta to prezesi i "...ludzie z tzw arystokracji (rowniez
                pochodzenia polskiego),..."

... a ja znam tylko jednego prezesa :(! Placu Gier i Zabaw w
                Poznaniu przy ul. Solnej...
    • Gość: guest Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 29.01.08, 11:56
      To, że firmy w naszym dziwnym kraju lubią kręcić wałki to wiadomo od dawna i
      dlatego rozumiem ludzi, którzy uczciwie pracują i podchodzą do pracy bardzo
      poważnie a ich pracodawca robi ich w bambuko... i nie oszukujmy się wszyscy
      dobrze o tym wiemy, że wielu pracodawców obiecuje dużo a później jest zawsze
      inaczej, a jak człowiek ma już dość bycia wykorzystywanym (zmuszanym do pracy za
      marne grosze... bez zapłaty za dodatkowe godziny) to słyszy tekst od swojego
      pracodawcy NIE PODOBA SIĘ TO SIĘ ZWOLNIJ... na pewno też TPV kręci...

ale...

Z doświadczenia wiem (pracowałem z różnymi ludźmi), że wiele osób na własne
      życzenie ma problemy w pracy... rozpoczynają pracę to zaraz zaczyna się też ich
      marudzenie i wychodzi jakie to z niektórych są obiboki... to najlepiej nic nie
      robić a mieć płacone... i to jeszcze DUŻŻŻOOOO...

Spotkałem też wielu ludzi, którzy wywyższają się przez to, że mają np
      wykształcenie wyższe (szanuję jednak tych, którzy naprawdę wynoszą dużą wiedzę i
      potrafią ją wykorzystać)... i to mnie zawsze rozbawia... bo z reguły większość
      tych, którzy mają teraz wyższe wykształcenie, to głupki takie, że
      masakra...(moda na studia - fuksem się ślizgają na studiach, albo płacą za
      oceny... nie wierzycie? to sami możecie sprawdzić ile kosztuje jaka ocena).
      Poznałem wielu, który nie mieli wyższego a czasami całkiem nie mieli żadnej
      szkoły i byli lepszymi pracownikami niż ci z wyższym wykształceniem...
      Ja przykładowo sam pozaginałem kilku komputerowców... jak ich w pewnych tematach
      związanymi z komputerami oświeciłem, a dodatkowo pracowałem z kimś kto miał z
      angielskiego 4 a będąc w pracy zagranicą to ja tłumaczyłem wszystkim co i jak i
      załatwiałem wszystko z szefem. Podobna sytuacja była też w firmie u mojego
      kumpla, który pracował przy taśmie i był po studiach a jakiś OBIBOK (wciśnięty
      na to stanowisko PO ZNAJOMOŚCI) był ich szefem i jak przyjechali WIELCY szefowie
      do firmy i trzeba było rozmawiać po angielsku to, ten obibok-szef nie umiał i
      mój kumpel musiał wszystko tłumaczyć.

Śmieszą mnie ludzie na forch, którzy siedzą tutaj całymi dniami i niemal do
      każdego nowo napisanego postu muszą się zawsze wtrącić... nie pomagając tym
      wtrącaniem osobie, która tu szuka jakiś porad... informacji... zresztą szkoda
      gadać...

Po co to napisałem? bo miałem ochotę poklikać...
      Możecie mnie wyśmiać i zwyzywać... WISI MI TO KALAFIOREM.
      • zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 29.01.08, 13:39
        Cóż, jeśli chodzi o wykształcenie wyższe, przyznam Ci rację. Sam
        muszę przyznać, mimo mego wyższego wykształcenia, iż w jednej z
        dziedzin najwięcej nauczyłem się od człowieka, który nie miał
        ŻADNEGO kierunkowego wykształcenia. I trzeba powiedzieć, że mało
        który student kończący studia w tej branży może się z nim równać - a
        jeśli się już jakiś trafi, to na pewno pasjonat, a nie tylko "goły
        student".
        Jeśli chodzi o poziom studiów, zwłaszcza w takich małych
        miasteczkach jak Gorzów (bo w kategorii "miasto akademickie", jeśli
        by już tak szumnie nazwać Gorzów, to jest to jedno z najmniejszych
        miast) co sądzę, widać w wątku o likwidacji liceów. Najkrócej
        podsumowując: 15-20 lat temu matura więcej znaczyła, niż teraz
        dyplom uczelni.
        Jeśli chodzi o informatykę - to wstyd i hańba, że nadal wiele
        zawodów wykonuje inżynier, a nie technik. Owszem, programista,
        projektant rozległych sieci, administrator naprawdę dużego serwera -
        to tak. Ale inżynier który wymienia myszkę czy klawiaturę, jakieś
        drobne sprawy w kompie konfiguruje, ew. dwa kabelki na krzyż
        skrosuje w szafie telefonicznej i nawet nie wie, jaki będę miał
        numer po zamianie? Tyle, to wystarczy interesujący się komputerami
        absolwent podstawowki/gimnazjum, a nie inżynier.
        Jeśli chodzi o znajomość języków - tu już bym nie mieszał.
        Przydałoby się, żebyśmy dorośli kiedyś do tego poziomu, że absolwent
        studiów mówi chociaż jednym zachodnim językiem na poziomie
        komunikatywnym - ale to jeszcze dużo wody w Warcie upłynie. A żeby
        jeszcze po studiach absolwent znał język obcy BRANŻOWY* - ooo, to
        już cud będzie.
        *oczywiście, nie mówię, żeby absolwent ekonomii wiedział, jak jest
        zawór przelewowy po angielsku, a absolwent elektroniki - jak jest
        MPK po angielsku, no, ale już w SWOJEJ branży to by wypadało znać
        chociaż podstawowe zwroty. A nie, że absolwent studiów
        elektronicznych, pracujący w branży pyta się mnie co to jest
        capacitator, mimo, iż nawet miał na zajęciach pokrewne nazwy.
        A jeśli chodzi o porady... ci, co szukają porad to jedno. Ci, którym
        piana od wścieklizny oczy zalewa i szukają potwierdzenia, że mają
        rację w czasie, gdy każdy widzi, że jej nie mają - to już inna
        kategoria. I właśnie ktoś z tej drugiej kategorii zaczął tą
        dyskusję...
        • Gość: guest Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 29.01.08, 14:34
          Zgadzam się.
          Dodam jeszcze tylko... że faktycznie są na forach często też tacy, którzy
          koniecznie chcą usłyszeć, że mają rację choć tak naprawdę jej nie mają i wtedy
          jak ktoś ich próbuje z błędu wyprowadzić to się pienią ;-)
          aleeeeeee tak na marginesie ;-) nie brakuje też takich co specjalnie prowokują i
          robią właśnie bałagan w głowie :-) i stąd ta piana bo zamiast pomyśleć i coś
          sensownego na taka prowokację odpisać to się pienią, ale to już inna sprawa
      • zetkaf Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 29.01.08, 13:44
        Jeszcze jedno, gwoli dokładności:

> To, że firmy w naszym dziwnym kraju lubią kręcić wałki
        To nie firmy kręcą wałki, to ludzie, którzy nimi zarządzają. To
        POLACY, którzy nimi zarządzają. Bo jak pokazuje praktyka, to właśnie
        Polacy najbardziej cisną Polaków, żeby za jak najmniejsze pieniądze
        robili jak najwięcej...
        • Gość: guest Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 29.01.08, 14:27
          racja z tymi szefującymi polakami...
      • Gość: jona Re: guest IP: *.access.telenet.be 29.01.08, 14:09
        Po co to napisałem

Moim zdaniem po to,zeby siebie samego docenic i powiedziec jaki to
        ja jestem NAJJJJJJJJJJJ
        Studia wyzsze....obecnie w PL ma bardzo wieluuuuuuuuuuuuuuu,nie
        trudno je zrobic w jakies prywatnej szkolce....
        Byc szefem (mlodym do tego)-najczesciej i to nie tylko w PL jest sie
        po znajomosci.......Tu nie odkryles AMERYKI
        • Gość: guest Re: guest IP: *.gorzow.mm.pl 29.01.08, 14:36
          JOANA: njjjjjjjjjjnormalniejszy ? ;-)

• adamola Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 31.01.08, 12:58
      Nie wiem dlaczego najwięcej mają do powiedzenia ci ktorzy niebyli na szkoleniu a
      zabierają głos na temat o ktorym gdzieś coś słyszeli.To prawda przedstawiciele
      TPV opowiadała nam bajeczki przed wyjazdem na szkolenie ale realia były
      inne,wszyscy się rozczarowali, brak organizacji ze strony TPV brak opiekunow
      grupy liczącej ok130osob byliśmy zdani sami na siebie.Do dzisiaj piszą wszędzie
      że będziemy zarabiać ok 500euro BZDURA!!!!!!!nasz zarobek to1250zł brutto za
      miesiąc plus premia obecnościowa do200zł brutto .Ci ktorzy pojechali na dwa m-ce
      na szkolenie mieli mieć lepszy start większe szanse BZDURA!!To będzie największy
      niewypał w Gorzowie.
      • Gość: xxx Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 31.01.08, 13:20
        No,najlepiej korzystać z zasiłku i opieki społecznej i dalej narzekać
        • Gość: guest Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 01.02.08, 23:46
          Nie no narzekać nie ma co.. PEWNIE !!! fajnie jest zapierniczać za grosze ! i
          jeszcze mordę na kłódkę trzymać...
          Pracowałem w PL, DE, UK, FR i nigdzie nie było tak przewalone jak w POLSCE !!!
          nie mówię, że tam było łatwo, pracować trzeba było, było sie docenianym i
          odpowiedni nagradzanym.

Wcale się nie dziwię ludziom, którzy narzekają bo jest przerąbane pracować u
          polaka... no chyba, że ma się BIGGGGGG znajomości i wszystko od początku
          ustawione to można sobie spokojnie żyć....

Dziwię się tylko tym typowym nygusom co nigdy nie chcą pracować i sami nawet
          sobie sprawę zdają jakie z nich nygusy i upierdliwcy... a potrafią jeszcze
          narzekać i do tego jeszcze często mordy drzeć choć sami wszystko pierniczą swoim
          wiecznym obiboctwem i narzekaniem.
        • Gość: guest Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 01.02.08, 23:52
          Zapomniałem dodać, że czasy niewolników dawno minęły i teraz można i trzeba
          walczyć o swoje.

Zaraz ktoś mi powie..."jak takiś mądry to sam załóż firmę i płać w cholerę dużo
          ludziom to zobaczysz co to znaczy prowadzić firmę i mieć wydatki..."
          Więc mówię, że skoro uważasz, że jesteś mistrzem świata bo masz jakiś swój
          własny "biznes", w którym ledwo zarabiasz na opłaty to znaczy, że jakoś nie
          bardzo sprytny jesteś... bo gdybyś był/a sprytny to stworzenie dobrze
          prosperującej firmy w której Twoi pracownicy chodzili by zadowoleni bo mają
          szefostwo, które ich docenia i odpowiednio nagradza... nie było by dla Ciebie
          problemem.
          • Gość: xxx Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 02.02.08, 07:37
            napiszę krótko,przeważnie ludzie którzy narzekają to
            przeważnie,długoletni bezrobotni,to co? lepiej dalej korzystać z
            pomocy społecznej i mówić że jest żle?
            • Gość: guest Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 02.02.08, 11:42
              Myślałem, że chodzi o tych co mimo wszystko pracują ale jakoś zawsze mają pod
              górkę...

A jeśli chodzi o takich bezrobotnych o, których napisałem to się zgadzam. :-)
              • Gość: guest Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 02.02.08, 11:42
                o których NAPISAŁEŚ*
      • Gość: Nowy Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gprs.plus.pl 06.02.08, 01:10
        A wiece ile placa w innych firmach na podobnych stanowiskach.
        • super.halusia Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow nowy 06.02.08, 17:06
          To podpowiedz ile inne firmy płacą
    • Gość: OBSERWATOR Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 17:04
      WITAM JA JESTEM PRACOWNIKIEM TCL OPERATIONS POLSKA W ŻYRARDOWIE OD 7
      LAT I JAK DO TEJ PORY JESZCZE NIE WIDZIAŁEM ŻEBY TAK TRAKTOWANO
      SWOICH PRACOWNIKÓW A KONKRETNIE PRACOWNIKÓW TPV KTÓRZY PRZYJECHALI
      NA SZKOLENIE Z GORZOWA DO FIRMY TCL.A KONKRETNIE TPV NIE CHCE PŁACIĆ
      ZA ARYKÓŁY BIUROWE I ZA DOSTĘP DO SIECI KOMUTEROWEJ PRZEZ CO LUDZIE
      KTÓRZY SĄ SZKOLENI NIE MAJĄ ŻADNEJ MOŻLIWOŚCI KONTROLI PRODUKCJI
      ORAZ RUCHÓW MATERIAŁOWYCH DOTYCZĄCYCH ICH PRACY NA LINI PRODUKCYJNEJ.
      WYMAGA SIĘ OD NICH ABY JUŻ NA SAMYM SZKOLENIU WYRABIALI NORMY
      PRODUKCYJNE KTÓRE Z TRUDEM WYRABIAJĄ DOŚWIDCZENI PRACOWNICY KTÓRZY
      PRACUJĄ NA TEJ LINI OD OK.1,5 ROKU
      A SAM DYREKTOR"L" BYŁ ZATRUDNIONY W FIRMIE TCL PRZEZ OKRES 3 MIESIECY
      ALE NIE STETY FIRMA NIE PRZEDŁUŻYŁA MU UMOWY PONIEWAŻ BYŁNIE
      KOMPETENTNY I PSYCHICZNIE ZNENCAŁ SIĘ NAD LUDŻMI ALE JEDNA ZNAS SIĘ
      NIE DAŁA I POSZŁA Z TYM DO SĄDU PRZEZ CO AKTUALNIE MA PRAWOMOCNY
      WYROK SĄDOWY ZA MOBBING ,NIESTETY W ZAWIESZENIU.
      CHCIAŁ BYM ZAAPELOWAĆ DO LUDZI KTÓRZY SĄ AKTUALNIE NA SZKOLENIU Z TPV
      W ŻYRARDOWIE JEŻELI SĄ WYRAŻNE SYGNAŁY ODNOŚNIE ZNENCANIA SIĘNAD
      LUDŻMI CZY TO PSYCHICZNIE CZY FIZYCZNIE(TEN MAŁY KNUR SIE DO BICIA
      NIE NADAJE) TO ZGŁACZAJCIE TO DO ODPOWIEDNICH WŁADZ BO DYREKTÓR "L"
      TO ZŁY CZŁOWIEK I NIEPOWINIEN ZAJMOWAĆ TAK WYSOKIEGO I
      ODPOWIEDZIALNEGO STANOWISKA
      I JESZCZE CHCIAŁBYM ZAAPELOWAĆ DO ŚCISŁEGO ZARZĄDU TPV ZASTANÓWCIE
      SIE KTO PONIESIE KOSEKWENCIE ZAISTNIAŁEJ SYTUACJI LUDZIE Z LINI CZY
      FIRMA TPV?
      A I JESZCZE JEDNO BERNARD WIEM KIM JESTEŚ A GODZ. 10;30 TO GODZINY
      PRACY A W PRACY SIĘ DRINKÓW NIE PIJE!!!!!
      I MAM DLA CIEBIE LEPSZY NICK: "HER OBER SZTUN FIRRER" LEPIEJ BY DO
      CIEBIE PASOWAŁO
      A ZETKAF TO PRAWDO PODOBNIE SZPICEL Z LINI !!!!!!!!
      • budrys77 Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow 02.02.08, 11:57
        Cze Obserwator.
        Dzięki za meldunek z linii frontu, tylko na przyszłość pisz normalną czcionką bo na capslocku nie da się tego czytać.
        No a co do Benka - mieszka w Kanadzie, tak więc godziny wpisów na czas polski wychodzą różnie:)

• Gość: maja Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 04.02.08, 08:33
      PUP skierował mnie tam na rozmowę, a jakaś pani powiedziała, że się ze mną
      skontaktują. I nic. I co mam robić, bop mam inna ofertę, choć nie wiem czy
      lepsza finansowo?
      • Gość: gość Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 17:32
        Jeśli masz inną ofertę to skorzystaj z niej w tpv dostaniesz 1250zł
        bruttoplus200zł brutto premia obecnościowa za miesiąc pracy dostaniesz
        ok1000zł.Większość gorzowskich zakładow pracy podniosła pensje od stycznia żeby
        nie tracić swoich pracownikow a tpv oferuje teraz mniej niż inni.niewiem czym
        oni chcą przyciągnąć ludzi do siebie bajeczkami o tym że pierwsi będą mieli
        najlepiej?????zastanow się!!!!!
        • Gość: xxx Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.gorzow.mm.pl 04.02.08, 21:59
          Co najlepiej w domu siedzieć i narzekać,że niema pracy?
          • Gość: x Re: Koncern TPV oszukuje swoich pracownikow IP: *.riz.pl 12.02.08, 10:07
            Nie mają swojej strony www. jaki tan jest numer telefonu na recepcję?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka