Dodaj do ulubionych

Czy Kościół Katolicki wyprowadza się z Gorzowa ?

IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.02, 15:09
Tak sobie pomyślałem, że w nowym roku wypada zapracować na miano najgorszego
kobylogórzanina... i podjąć ten trudny i bolesny temat.

1. Kilka lat temu biskup w konspiracji wyniósł się do Zielonej Góry z Pałacyku,
który od dziesięcioleci służył za dom biskupów, w którym w czasie stany
wojennego biskup Pluta był inwigilonawy.

2. Katolickie Radio Gorzów PLUS kilka lat temu organizowało od podstaw swoją
filię w Zielonej Górze.
Dziś to Radio Gorzów jest filią "Radia Plus Na Zachodzie" z siedzibą w Zielonej
Górze.

3. Gorzowska Sekcja Wydziału Teologicznego UAM ma zgodnie z doniesieniami prasy
również w planie przenosiny do Zielonej Góry.
Oczywiście Hierarchia Kościelna, licząca sobie już 2 tys. lat, ma prawo
podejmować takie decyzje.
Wydaje mi się, że powinna się jednak liczyć z opinią darczyńców, za których
ofiary wybudowała na ten cel przy ulicy Żeromskiego pakaźny budynek (chyba
większy od czteropiętrowca).

... a może się mylę, może rola darczyńców sprowadza się tylko do ofiarowania
pieniążków ?

Rozumiem, że już stosik mam gotowy, choć do grzechu się nie poczuwam.
Wręcz przeciwnie uważam, że wieni powinni uczestniczyć w życiu Kościoła, tylko
czy ktoś znajdzie odrobinę odwagi i z otwartą przyłbicą zechce podyskutować o
tych sprawach.

Osoby spoza Kościoła (niewierzących, niepraktykujących) pragnę namówić do
wstrzemięźliwości w tym temacie - macie kupę innych tematów do wymiany ...
myśli. Ten odpuście sobie.
Obserwuj wątek
    • borys-krakow Re: Czy Kościół Katolicki wyprowadza się z Gorzowa ? 01.01.02, 15:12
      Gość portalu: Marek P. napisał(a):

> Osoby spoza Kościoła (niewierzących, niepraktykujących) pragnę namówić do
      > wstrzemięźliwości w tym temacie - macie kupę innych tematów do wymiany ...
      > myśli. Ten odpuście sobie.
      Tematy przeważnie do wymiany myśli.
      Jeśli to do mnie aluzja, to muszę Cię rozczarować - zgadzam się z Tobą tym razem.
    • gnomek Re: Czy Kościół Katolicki wyprowadza się z Gorzowa ? 01.01.02, 15:18
      To jest pole do popisu dla posła Marcinkiewicza i innych gorzowskich polityków
      prawicowych. Ciekawe co zrobią coś w tej sprawie, czy może oleją temat? Przy
      parafiach (przynajmniej niektórych) działają rady parafialne. Niech coś ci
      ludzie zaczną robić. Niech vox populi eclesiae powie basta.
    • Gość: slawko Re: Czy Kościół Katolicki wyprowadza się z Gorzowa ? IP: 217.97.234.* 01.01.02, 15:27
      Akurat w tym przypadku nie ma czego żałować .
      Daj BOŻE w nowym roku tylko takich problemów.
      pozdro w NOWYM slawko
      • kobyla Re: Czy Kościół Katolicki wyprowadza się z Gorzowa ? 01.01.02, 16:07
        Jeśli biskup chce przenosic wydzial teologiczny do Zielonej Gory to wczesniej
        powinien przedstawić ludziom arrgumenty ktore za tym przemawiaja. Ciekawym tych
        argumentów. Zgadzam sie z Gnomkiem to jest pole popisu dla dzialczy, którzy
        afiszuja sie ze swoim przywiazaniem do Kosciola.
        • Gość: Robert Re: Czy Kościół Katolicki wyprowadza się z Gorzowa ? IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 01.01.02, 19:35
          W pełni popieram Sławko , im dalej ,,tę firmę przenoszą tym lepij" bo po
          tym ,jak oni postępują inaczej ich nie można nazwać.
          • kobyla Re: Czy Kościół Katolicki wyprowadza się z Gorzowa ? 02.01.02, 09:36
            Ojej co takiego „Oni” robią?
            • Gość: Robert Re: Czy Kościół Katolicki wyprowadza się z Gorzowa ? IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 02.01.02, 10:10
              Pewno nic takiego ,tylko ,,durni,, z ludzi
              • kobyla Re: Czy Kościół Katolicki wyprowadza się z Gorzowa ? 02.01.02, 10:53
                Robert, błagam o przyklady, w których Kościół katolicki w Gorzowi „robi z ludzi
                durni”. W czym ci przeszkadza wydział teologii w Gorzowie, jakie szkody
                przyniesie dla miasta?
              • Gość: tobi Re: Czy Kościół Katolicki wyprowadza się z Gorzowa ? IP: 212.244.77.* 02.01.02, 10:58
                Korzystając z tego wątku i jego popularności mam skromne pytanie: Czy wiecie
                jakie wspólnoty, grupy ,ruchy sa w parafii na Żeromskiego lub w tzw.Białym
                Kościele dla osób dorosłych????? Jak ktos jakies zna lub wie ,że istnieją to
                niech napisze. ok?
                A tak podejmując temat watku: mysle,że własnie osobiste zaangazowanie w Kościoł
                ma wpływ na "jakość" religijna człowieka, a nie siedziba radia
                katolickiego ,czy biskupa(no chyba,że ktoś chce gadac codziennie z biskupem).
                Jedyne co niepokoi to przeniesienie tej teologii do falubazów. Pozdro
                serdeczniaste.
                • kobyla Re: Czy Kościół Katolicki wyprowadza się z Gorzowa ? 02.01.02, 11:07
                  Zgoda Tobi, ale w tym wątku nie chodzi o jakość życie religijnego indywiduum,
                  ale o prestiż naszego miasta. Chodzi o to, żeby argumenty za przeniesieniem
                  teologii do Zielonej były jawne i cały ten zabieg niech będzie bezstronnie
                  opisany w czasopismie kurialnym Aspekty. To jest lubuski dodatek do Niedzieli.
                  O to chodzi. Można mieć wątpliwości czy wierni powinni publicznie rozstrząsać
                  dogmat Trójcy Świętej, ale wydaje mi się, że decyzje administracyjne o tym
                  gdzie ma być wydział teologii albo gdzie ma być siedziba kurii powinny być
                  przedmiotem publicznejk dyskusji, bo to nie jest dyskusja o dogmatach. jesli
                  katolik kwestionuje ostro decyzje biskupa o przeniesieniu kurii do Zielonej to
                  absolutnie nie oznacza że jest niepelnym katolikiem. Wręcz przeciwnie jest
                  katolikiem zainteresownym sprawami kosciola i miasta. Ale jesli katolik podważa
                  np. sakrament małżeństwa to wówczas jest niepelnym katolikiem i niech zostanie
                  np. protestantem.
                • Gość: Marek P. Re: Czy Kościół Katolicki wyprowadza się z Gorzowa ? IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.02, 11:10
                  Gość portalu: tobi napisał(a):

> A tak podejmując temat watku: mysle,że własnie osobiste zaangazowanie w Kościoł
                  > ma wpływ na "jakość" religijna człowieka, a nie siedziba radia
                  > katolickiego ,czy biskupa(no chyba,że ktoś chce gadac codziennie z biskupem).

Hierarchia liczy sobie dwa tysiące lat...
                  Myślę, że nie jest bez znaczenia, gdzie jest biskup, przynajmniej dla Kościoła
                  jako instytucji.
                  Tak dla przypomnienia: komuchy w 1950 na złość Kościołowi, który umiejscowił
                  w Gorzowie siedzibę Diecezji, ulokował w Zielonej Górze siedzibę władz
                  wojewódzkich...

Można powiedzieć, że mamy pecha. Płacimy x2...

Jeśli chodzi o radio to na dłużej rozmowa. Postaram się znaleźć czas.

> Jedyne co niepokoi to przeniesienie tej teologii do falubazów.

No to jest nas dwóch.
                  • kobyla Re: Czy Kościół Katolicki wyprowadza się z Gorzowa ? 02.01.02, 11:11
                    Marku uratowałeś Gorzów na mapie pogody, ratuj gorzowską teologie. Prowadź.
                    • Gość: tobi Re: Czy Kościół Katolicki wyprowadza się z Gorzowa ? IP: 212.244.77.* 02.01.02, 11:23
                      No to jak z tymi wspólnotami??
                      A poza tym mnie jako zaangazowanego katolika doprawdy mało wzrusza gdzie ma
                      siedzibe bp. Dyczkowski, zwłaszcza,że on albo bp. Dajczak czy bp. Socha ciagle
                      sa w Gorzowie. Nie widze wpływu na prestiz miasta.Nie badzmy zakłamani,chcemy
                      sie chwalic biskupem ,czy jak? A juz zupełnie nie ma wpływu tutaj siedziba
                      radia. Pozdro.
                    • Gość: Marek P. Re: Czy Kościół Katolicki wyprowadza się z Gorzowa ? IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.02, 12:26
                      kobyla napisał(a):

> Marku uratowałeś Gorzów na mapie pogody, ratuj gorzowską teologie. Prowadź.

Dzięki za dobre słowo.
                      Wódz ze mnie żaden.
                      Co najwyżej prowokator :)

Osobiście wolałbym ocalić któryś z gorzowskich szpitali, a najlepiej wszystkie
                      trzy.
                      Przykro, że wątek o marszałkowskim przedsiębiorstwie cieszy się tak małym
                      zainteresowaniem.
                      Przeczytajcie zlinkowany tekst Woźniaka. Tam są argumenty dlaczego nie powinniśmy
                      pozwolić zlikwidować szpitali, ani nic innego więcej !

Nie ważne dlaczego Woźniak napisał ten tekst (wybory blisko).
                      Ważne, że jest nam po drodze.
                      Nie pozwólcie zredukować więcej naszego miasta, ono musi się rozwijać, a nie
                      kurczyć.

Pozdrawiam.

Ps. Klina czytałem. Już nadzieję straciłem, a jednak udało się go namówić do
                      powrotu (to już zgodnie z treścią wątku).
    • borys-krakow Poza wszystkim... 02.01.02, 11:32
      ...tytuł wątku wątpliwy. Kościół katolicki to wspólnota ludzi wierzących, więc
      nawet jeśli nie będzie w Gorzowie ani jednego wikarego, a pozostanie dwóch albo
      trzech zebranych w imię Jego, Kościół pozostanie.
      • kobyla Re: Poza wszystkim... 02.01.02, 11:34
        Poza wszystkim, święta racja. Ale teologii z Gorzowa bez przedstawienia
        racjonalnych argumentów wyrzucić nie damy.
        • borys-krakow Re: Poza wszystkim... 02.01.02, 11:36
          kobyla napisał(a):

> teologii z Gorzowa bez przedstawienia racjonalnych argumentów wyrzucić nie damy.
          Trzymam, powątpiewając, kciuki.
        • Gość: Blic argumenty już były podane IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 02.01.02, 13:21
          kobyla napisał(a):

> teologii z Gorzowa bez przedstawienia
          > racjonalnych argumentów wyrzucić nie damy.

Mówili że chcą przenieść teologię do silniejszego ośrodka akademickiego.
          Biednemu zawsze wiatr w oczy...

pzdr
          Bx
          • kobyla Re: argumenty już były podane 02.01.02, 13:24
            Posługując się takim argumentem, można wszystkie uczelnie w kraju przenieść do
            Warszawy lub Krakowa. To nie są argumenty.
            • Gość: Blic Re: argumenty już były podane IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 02.01.02, 13:37
              kobyla napisał(a):

> Posługując się takim argumentem, można wszystkie uczelnie w kraju przenieść do
              > Warszawy lub Krakowa. To nie są argumenty.

No cóż. Jeśli ujmujesz to w ten sposób to nie można nie przyznać Ci racji.
              Natomiast weź też pod uwagę, że ZG ma naprawdę niesamowicie prężną uczelnię
              (prężną w kategorii umiejętności ściągania do siebie pracowników i środków),
              która ma swoje kontakty w wielu ośrodkach w kraju.
              Fakt przeniesienia teologii nie zależy wyłącznie od kurii ale także od tych
              innych ośrodków - tu konkretnie od poznańskiego UAM, którego filią jest teologia
              w Gorzowie.
              Było na pewno całe mnóstwo różnych ruchów mniejszych i większych, zarówno ze
              strony "kościelnej" jak i "uczelnianej", które doprowadziły do takiej zmiany.
              Wszystko to sprowadza się do konkluzji (nt uczelni i szkolnictwa wyższego w
              lubuskich stolicach): "Biednemu wiatr w oczy."

pzdr
              Bx
              • Gość: Marek P. Pytanko IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.02, 13:40
                Gość portalu: Blic napisał(a):

> "Biednemu wiatr w oczy."

Jak to się ma do nauki kościoła ?
                • borys-krakow Re: Pytanko 02.01.02, 13:43

> Jak to się ma do nauki kościoła ?
                  Pismo mówi:
                  "Teologii w Gorzowie uczyć będziesz."

Kościół szuka najkorzystniejszego dla siebie (więc i dla wiernych, jak ufam) układu, w którym mógłby
                  nauczać.
                • Gość: Blic Re: Pytanko IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 02.01.02, 13:45

> > "Biednemu wiatr w oczy."
                  >
                  > Jak to się ma do nauki kościoła ?

Emm... a co ma do tego nauka kościoła? Mówimy o ośrodku akademickim z całym
                  dobrodziejstwem inwentarza (nauczyciele, studenci, działalność akademicka).
                  Równie dobrze mógłbyś pytać się czemu katecheci w szkołach nie pracują za "Bóg
                  zapłać".

pzdr
                  Bx
    • Gość: Marek P. Odrobina historii. IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.02, 19:21
      25 lat temu rozpoczęto budowę nowej Gorzowskiej Katedry przy ulicy Żeromskiego.
      Wierni całego niespełna 100 tysięcznego wówczas Gorzowa deklarowali kwotę datków
      jakimi będą mogli wesprzeć budowę.
      Kilka lat później mieszkańcy Osiedla Słonecznego w okresie koledy mieli
      zobowiązywać się również do datków na budowany na ich osiedlu kościół.
      Budowali więc dwa kościoły na raz !

To były biedne czasy, ale były to również czasy bardzo spontanicznych zachowań...

Śp. Biskup Pluta na pieszej pielgrzymce do Jasnej Góry kilkakrotnie wyraził
      życzenie, aby jego ciało spoczęło w nowej Gorzowskiej Katedrze przy ulicy
      Żeromskiego.

Życzenia nie udało się spełnić... przy Żeromskiego powstał pokaźnej wielkości
      obiekt, ale nie był to kościół, a powiedzmy "obiekty towarzyszące".
      Dziś obiekty te już nie będą potrzebne "Gorzowskiej Sekcji Wydziału
      Teologicznego".
      Jakieś jednak zastosowanie chyba znajdą.
      Mam nadzieję, że nie będzie to płatna szkoła podstawowa.
      ... a może nie wypada pytać ?
      Cóż znaczymy my, proch marny, i nasze marne opinie, w zestawieniu z instytucją
      (hierarchią) funkcjonującą od dwóch tysięcy lat ?
    • Gość: Marek P. Sam na placu boju ? IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.02, 22:48
      Dzięki Borys za błogosławieństwo w bitwie, którą według forumowiczów powinienem
      stoczyć, o pozostawienie na Żeromskiego Sekcji Wydziału Teologicznego UAM.
      Jak widać pozostałem sam na placu boju.
      Mogę co prawda zamiast iść z dziećmi w niedzielę na mszę, zrobić transparent i
      przysiąść przed bramą parafialnego kościoła, sąsiadom z osiedla ulotki wręczać...

Informuję: bohaterowie są zmęczeni.
      Niech "ktoś", też "coś" zrobi. Czemu zawsze ja mam być tym najgorszym ?
      • kobyla Re: Sam na placu boju ? 04.01.02, 08:45
        Bo ty jesteś po prostu najlepszy, najwaleczniejszy, najskuteczniejszy.
      • borys-krakow Re: Sam na placu boju ? 04.01.02, 10:14

> Jak widać pozostałem sam na placu boju.
        Sądzę, że Twoja korba w jakimś kierunku jest bardzo sympatyczna. Tyle, że to
        forum niezbyt nadaje się do organizowania akcji społecznych.
        Przykład akcji "stowarzyszenie szpitalne".

Forumowicze oddaleni są od siebie i ciężko ich skrzyknąć do czegokolwiek. Nawet
        jeżeli wszyscy jesteśmy przekonani do tego, że teologia powinna być na
        Żeromskiego - nic z tego nie wynika. To forum, z którego co najwyżej głupsze lub
        wygodniejsze teksty opublikują z braku innych zatykaczy w lokalnym wydaniu.
        A akcja w sprawach kościelnych trudna - sam próbowałem zdobyć prostą deklarację w
        pewnej partykularnej sprawie od krakowskiej kurii ale, mimo zainteresowania nawet
        Tygodnika Powszechnego (pół kolumny), kuria ani Macharski nie odpowiedzieli na
        pytanie.
        • borys-krakow Re: Sam na placu boju ? 04.01.02, 10:16
          ps. Lepsze efekty osiągniesz nawet w pubie, co udowodniono kilkakrotnie w
          historii ;)
          • arwena Re: Sam na placu boju ? 05.01.02, 10:44
            borys-krakow napisał(a):
            > ps. Lepsze efekty osiągniesz nawet w pubie, co udowodniono kilkakrotnie w
            > historii ;)

wiesz ze jestem na bakier z historia... moze rzucisz przykladem?
            • borys-krakow Przy flaszce lub kuflu 05.01.02, 12:24
              W Bawarii rola bierstube w organizowaniu ruchu faszystowskiego.
              Irisch puby a organizacji Sinn Fein.

Przy kuflu łatwo znaleźć kumpli, uzgodnić poglądy. Ktoś z tego forum przy
              szklaneczce wywalczył zmiany na mapie Polski!!!
              Mapie pogody co prawda, ale to były małe szklaneczki...
      • Gość: Blic Re: Sam na placu boju ? IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 13:09

> Niech "ktoś", też "coś" zrobi. Czemu zawsze ja mam być tym najgorszym ?

"Coś" zrobić mogą tylko dziennikarze, którzy (chyba?) czytują to forum (żeby te
        zapchajdziury znaleźć).

Tutaj nawet poseł nie pomoże... Czerwonej proweniencji jest (sam widziałem, oczka
        już mu powoli krwią nabiegają, z nadmiaru pracy :)).
        Tak na marginesie... dziwnie się przyznać... w końcu to wróg :), ale znam posła
        dwóch nazwisk całkiem nieźle. (co za ironia losu :))

Pozwól, że podrzucę Ci, Marku ciekawszy temat: Urzędy Celne i Skarbowe. To jest
        dopiero hamulec gospodarki. Zarówno lokalnej jak i krajowej. Co tam się dzieje...
        To właśnie jest coś czym może się poseł zająć.
        Został zresztą już zaktywizowany w tym temacie.
        O teologię powalczyć może prezydent Tadeusz I.

I na koniec: Co Gorzów straci na przenosinach teologii do Zielonej Góry?
        Nie przesadzajmy, za wiele to do życia miasta nie wnosiło...

pzdr
        Bx
    • Gość: koko ODWIEDŹMY MICHALIKA I DAJM MU W PYSK! IP: *.teleton.pl 04.01.02, 16:33
      • Gość: Marek P. Koko, naprawdę jest mi bardzo przykro, że tak... IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.02, 22:13
        rozwinąłeś ten wątek.

Słów mi brak.

• Gość: Marek P. Re: Koko, naprawdę jest mi bardzo przykro, że tak... IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.02, 22:24

> rozwinąłeś ten wątek.

Jeszcze jedno. Ten oryginalny Koko słownictwo miał podobne, ale nie angażował się
          w poważne tematy.
          Po prostu pozwalał innym bawić się po swojemu.
          Jak przejąłeś nic-a, to może przejmij jeszcze ten zwyczaj ? albo najlepiej nie
          nadużywaj łaciny (bardzo nieśmiało Cię proszę).

• Gość: Marek P. Re: Koko, naprawdę jest mi bardzo przykro, że tak... IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.02, 22:24

> rozwinąłeś ten wątek.

Jeszcze jedno. Ten oryginalny Koko słownictwo miał podobne, ale nie angażował się
          w poważne tematy.
          Po prostu pozwalał innym bawić się po swojemu.
          Jak przejąłeś nic-a, to może przejmij jeszcze ten zwyczaj ? albo najlepiej nie
          nadużywaj łaciny (bardzo nieśmiało Cię proszę).

• Gość: Pieronek Re: Koko, naprawdę jest mi bardzo przykro, że tak... IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 22:39
            Dajcie już sobie spokój z tym kościołem.
        • Gość: koko A mi nie jest przykro... Michalikowi należy się... IP: *.teleton.pl 05.01.02, 10:33
          I nie zamierzam nic się zmieniać
          Nie używałem żadnej łaciny.
          Nazwałem sprawy po swojemu i tak je będę nazywał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka