Dodaj do ulubionych

Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku

• Gość: ecce Zbrodnia na mieście! Makabra! IP: *.bpbo.com.pl 14.05.09, 15:03
      Przerażające, że coś takiego wychodzi spod ręki architekta z uprawnieniami, i to
      w XXI wieku!!! Wygląda to bardziej jak mazaje przedszkolaka...
      • Gość: tomm Antyprzykład IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.09, 16:46
        Na ich stronce, na ostatniej wizualizacji jest
        napis : "ANTYPRZYKŁAD" , czy potraficie to skomentować ?
        • Gość: nicelus Re: Antyprzykład IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.09, 17:02
          pracownia powstała 1 kwietnia i to wszystko tłumaczy.

www.appformat.pl/?O_FIRMIE:historia_pracowni

• Gość: Mały Re: Antyprzykład IP: *.net.pbthawe.eu 23.05.09, 11:49
          A mnie się fiolecik podoba :)
          • Gość: nicelus mój pomysł na planty ... IP: *.dip.t-dialin.net 23.05.09, 19:35
            Mały napisał:

> A mnie się fiolecik podoba :)

a ja mam dla ciebie pewną propozycje. mam pomysł, jak można w gorzowie tradycje
            odważnie połączyć z awangardową sztuką, którą będzie widać w przestrzeni
            publicznej. z tego miasto gorzów może być znane, o ile oczywiście gorzowianie
            otworzyli się na współczesność od czasu budowy "titanica" przy katedrze,
            awantury o śfinstera czy postawienia dominanty przy spichlerzu. myślę, że
            gorzowianie nie dostają już szoku na widok nagości, więc uważam, że ta właśnie
            nagość, śmiałość i prowokacja może być wyróżnikiem gorzowa. nie ma sensu
            odtwarzać na każdym kroku dawnej landsberskiej "gemutlichkeit", bo prowadzi to
            co najwyżej do stanu zero, czyli prowincjonalnego przytulnego miasteczka bez
            postępowych gomułkowkich bloków. chcemy przecież czegoś więcej. nie bójmy się
            nagości. odważmy się prowokować. moja propozycja urządzenia plantów gorzowa jest
            być może dla niektórych mieszkańców, tych mniej wyrobionych w odbiorze
            nowoczesnej sztuki, na pierwszy rzut oka szokująca. szokuje nie tylko kolorem i
            nagością, ale przede wszystkim kosztami. przewiduję, że nie uszczupli miejskiej
            kasy, bo całość pokryje prywatna firma. oto moja propozycja na XXI wiek, wiek
            komercjalizacji i prowokacji. zamiast polerowania zardzewiałego XX wiecznego
            świństera proponuje taki obiekt oto obiekt. nagość bez silikonu, natura bez
            plastiku, a wszystko w śmiałych kolorach.

MóJ_POMYSŁ_NA_PLANTY

• Gość: nicelus Re: mój pomysł na planty ... IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.09, 23:46
              ALBO_TAKI

;)

• Gość: guttix red landsberg IP: *.gorzow.mm.pl 29.05.09, 18:31
          te plany to się nadają na redlandsberg.pl
          i tyle
          • Gość: nicelus Re: red landsberg IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.09, 13:42
            guttix napisał:

> te plany to się nadają na
            > redlandsberg.pl i tyle

co to za strona?

• Gość: nicelus Re: Zbrodnia na mieście! Makabra! IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.09, 17:00
        ecce napisał:

> Przerażające, że coś takiego wychodzi
        > spod ręki architekta z uprawnieniami,
        > i to w XXI wieku!!!
        > Wygląda to bardziej jak mazaje przedszkolaka...

nie spod ręki, tylko z komputera. ctr+v, ctr+c i kasa dzwoni. podobnie, tylko
        trochę dokładniej i chyba lepszym programem, zrobiono bulwar. w obu przypadkach
        nie widzę koncepcyjnej pracy architekta.

moim zdaniem, w prezentowaną niedawno koncepcje przebudowy urzędu wojewódzkiego,
        architekt musiał włożyć tysiąc razy więcej koncepcyjnej pracy, a założę się że
        jego wynagrodzenie nie było tysiąckrotnie większe.

• Gość: hehe Re: Zbrodnia na mieście! Makabra! IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.09, 20:05
          Aby wykonać crtl+c i ctrl+v (w tej kolejności) musiało już coś IDENTYCZNEGO
          powstać wcześniej...
          A propo - kto wie ile Kłosowski wziął za ten projekt?
          • Gość: nicelus Re: Zbrodnia na mieście! Makabra! IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.09, 09:51
            hehe napisał:

> kto wie ile Kłosowski wziął za ten projekt?

pewnie tajemnica handlowa magistratu.
            :)

• Gość: observer Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: 79.162.129.* 14.05.09, 17:28
      A co ten redanktor pierniczy o "gemuetlichkeit"? Niech idzie i
      zobaczy sobie sypiące się fasady kamienic w gorzowskim Nowym
      Mieście! Jedyne w Europie chyba specjalne drewniane osłony nad
      głowami przechodniów, żeby im gzyms na głowę nie spadł. Pieniądze
      zamiast na remont kamienic, pójdą na kolejną super-makabryłę.
      JAK można być tak bezczelnym, żeby dać komuś, kto już raz coś
      spaprał, kolejne zlecenie i to za jeszcze większe pieniądze.
      ZAPOWIADAM PROTEST MIESZKAńCOW !!! Skandal to jest!
      • e_werty Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 14.05.09, 17:40
        ZAPOWIADAM PROTEST MIESZKAńCOW !!!

... w internecie...

bo w realu juz pewnie pozamiatane. Kasa idzie do kieszeni wybrańców
        Prezia? Kto ma zarobic zarobi... a my mozemy sobie popisać...

(PO PiS wiecznie zywy?)
        • pretty01 Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 14.05.09, 23:18
          e_werty napisał:

> ZAPOWIADAM PROTEST MIESZKAńCOW !!!
          >
          > ... w internecie...

Można zrobić sondę.
        • Gość: ala Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 12:23
          człowieku jesteś żałosny. współczuję Ci Twoich doświadczeń, bo liczba postów i
          styl komentowania ewidentnie świadczą bardzo mnogiej liczbie kompleksów. Na
          miejscu autora i magistratu wytoczyłabym Ci proces o znieważenie (twój post o
          łapówkach)Mam nadzieję że ktoś tak samo szybko wyciągnie wnioski na temat
          Twoich poczynań jak Ty to robisz. Zamiast szkalowania autora, prezydenta i rady
          miasta napisz co ty jako mieszkaniec Gorzowa chciałbyś aby tam powstało.....
          brak mi słów
          • e_werty Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 15.05.09, 14:14
            Zamiast szkalowania autora, prezydenta i rady miasta

... w którym miejscu? To sa jedynie moje konstatcje i refleksje na
            temat zaprezentowanego projektu. Watpliwośc moja budzi fakt
            zamówienia przez Magistrat(?) Prezia(?) projektu w jednej firmie
            architektonicznej. Dlaczego tak?
            • Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 22:24
              werty: "Dlaczego tak?"

dokładnie: dlaczego tak? prosimy o odpowiedź, będzie jaśniej.
              przecież wszędzie obowiązują jakieś procedury przetargowe a tu
              nie???
              jakie szkalowanie!

• Gość: morda Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.09, 17:32
            "kochana" Alu, to nie "e_werty"(chyba:) ma proces korupcyjny, a ludzie z magistratu :) Zastanów się spokojnie nad tym faktem :)
            Na tym forum właśnie odbywa się walka, aby te czasy, kiedy to "lud" pisał co by chciał, a władza decydowała co postawi już minęły. Dzisiaj te sprawy powierza się fachowcom, wg zasady im lepszy fachowiec tym lepiej dla ludzi. Zanin coś napiszesz- myśl, myśl, myśl...
            • Gość: autor Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.09, 11:31
              "wg zasady im lepszy fachowiec tym lepiej dla ludzi."

A wcale, że nie, bo mamy prawo zamówień publicznych i mamy zasadę kto tańszy ten
              lepszy :)
          • Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 23:06
            zafrasowana ala: "Zamiast szkalowania autora, prezydenta i rady
            miasta napisz co ty jako mieszkaniec Gorzowa chciałbyś aby tam
            powstało..... brak mi słów"

wobec Twojego braku słów i faktu, że werty jest zajęty, pozwól, że
            ja napiszę, co "chciałabym aby tam powstało": Alejki z płyt (żaden
            polbruk), dużo zieleni, także zimozielonej (także w wielkich
            donicach), ławki proste (znaczy: bez pseudohistoryzmu), wszystko
            przemyślane, oświetlenie minimalistyczne, wszystko to na tyle jasne,
            żeby odsłonięte mury tworzyły kontrast i były tam jednak
            najważniejsze! I tyle!
            Proste i tańsze. I nie będzie tak kłuło w oczy fioletem i
            plastikiem, spoza których wychyną obskurne elewacje i brudne
            chodniki okolicy!
    • Gość: krzysiek Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 18:10
      Może i autor projektu miał dobre intencje, może nawet chciał żeby ten fragment
      naszego miasta wyglądał ładnie, może jesteśmy zaściankowi i nie potrafimy
      docenić prawdziwej sztuki, może...I w sumie powinienem na tym skończyć bo morze
      które może zmyć kolejne próby naszego rewolucyjnego architekta to najlepsze
      miejsce dla podejmowania prób swoich realizacji. Najwyraźniej szanowny architekt
      potrzebuje kilku lekcji projektowania albo wręcz przeciwnie jest genialnym
      architektem tylko zbłądził i potrzebuje miejsca na odwyku.
      Najłatwiej jest krytykować dlatego teraz kilka konstruktywnych rzeczy. Z
      tego co wiem ma zostać rozpisany konkurs na zagospodarowanie centrum miasta.
      Jestem przekonany w stu tysiącach procent że 99% oddanych prac choćby tworzyli
      je studenci będzie lepszych od tej marnej wizualizacji. Dlatego mam nadzieje że
      zanim dojedzie do realizacji owego arcydzieła sztuki XXI wieku zostanie ona
      skonfrontowana z innymi zacofanymi projektami. Po drugie architekt, którego dzieło:
      - zostaje uznane za makabryłe roku,
      - praktycznie nie funkcjonuje!!!!! jest obcą tkanką w strukturze miasta
      - sprawia że jest mi (i nie tylko mi) wstyd kiedy wizytuje znajomych z innych miast,
      dostaje do zaprojektowania kolejny kawałek miasta. Ktoś tu albo smaruje albo
      powinien zlecieć ze stołka.
      Zwracam się z uprzejmą prośbą do osób kompetentnych, żeby ta realizacja została
      włożona do szuflady i nigdy już stamtąd nie została wyciągnięta. Mam nadzieję,
      że to była tylko prowokacja do wszczęcia dyskusji na temat przyszłości naszego
      miasta. Jeżeli tak to strzał w dziesiątkę jeżeli nie to ja wysiadam.
      • Gość: tomm Makabryła w zakładce "wyróżnienia i nagrody". IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.09, 18:26
        Ale najlepsze jest jakie mniemanie ma o sobie projektant, który
        najgorszy obiekt architektoniczny 2008 umieścił na swojej stronie
        www w zakładce "wyróźnienia i nagrody". To dopiero tupet, zapewne
        przyciąga to inwestorów :)
    • Gość: waszka21 z moich podatków! nigdy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 18:43
      gubię się w tzw. "nowoczesnej architekturze" czuję się obco,
      wyalienowany, przeciwnie czuję się w starej zabudowie - bardziej
      zwartej - klimatycznej, zgubić człowieka w nowoczesności jest łatwo,
      mury obronne stoją wieki, ciekawe co za nastepne wieki pozostanie z
      fioletu (nagrobnego?), i tej "architektury", może się nie znam, może
      się nie poznam, ale coś co denerwuje, co kłuje i razi za MOJE
      PIENIĄDZE NIE POWINNO POWSTAĆ! i basta
      • Gość: hehe Re: z moich podatków! nigdy? IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.09, 22:59
        Szkoda, że w Gorzowie centrum zostało tak zniszczone podczas wojny. Jego
        rekonstrukcja przy obecnych przepisach raczej nie wyjdzie. A szkoda, bo bardzo
        fajnie jest się przechadzać wąskimi uliczkami starych miast, choćby w
        Amsterdamie czy Wenecji.
        Natomiast bez konkursu na centrum Gorzowa ciężko będzie ocenić czy ta wizja się
        sprawdzi.
    • Gość: woka Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.05.09, 19:00
      Nie chce mi się za bardzo rozpisywać bo to beznadziejne jest. Wizualizacja
      powala. Ale nawet zakładając ryzykowną hipotezę że to rzecz gustu i większość
      ludzi na forum nie zna się na architekturze, to jak to będzie. Gdzie pan
      architekt chce takie fioletowe, plastikowe badziewie kupić. W castoramie nie ma.
      Trzeba to zamówić w stoczni yachtowej chyba. No dobra zamówili,
      zapłacili,(zaje.. dużo bo specjalne zamówienie), postawili. Ludzie idą patrzą
      podoba się lub nie. Ale niedługo przyjdzie jesień. Syf będzie i brud dookoła
      przez 300 dni w roku. Kto to umyje... nikt! Śnieg spadnie i zacznie się topić. a
      na wiosnę trawa i chwasty wyrosną na tym bruku z clipartu windows'a i nikt już
      jej nie usunie. i tak dalej... To brzydkie jest a przede wszystkim bardzo
      niepraktyczne. A ma być praktyczne bo dla nas a nie dla "architekta". Najgorsze
      jest dorabianie na siłę ideologii. Piękny opis goowna. No jednak się rozpisałem.
      • Gość: hehe Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.09, 20:02
        Z materiałów z Castoramy powstały "nowoczesne" osiedla na Górczynie i na wylocie
        na Szczecin. Brawo! Zasługujemy na taką estetykę?
        • budrys77 Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 14.05.09, 20:13
          Już myślałem że Sierakowscy osiągnęli szczyty kiczu i tandety. No i proszę - myliłem się. Pojawili się godni następcy i kontynuatorzy ich chorych wizji. Ba, do tego twórczo je rozwijają:/
          • Gość: iopu Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 20:52
            mi się wydaje ze ten program graficzny jest do d*** źle to wygląda na nim może
            w rzeczywistości to ma być lepsze?
            • Gość: hehe Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.09, 22:11
              na stronie internetowej z plantami napisane jest, że nie chodziło o zrobienie
              super wizualizacji...
          • Gość: pupet Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.09, 22:54
            A co ma piernik do wiatraka?
            Sierakowscy stawiają szklane pudła a Kłosowscy motyle...
    • hanyncjusz Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 14.05.09, 21:59
      Na kolejnych ilustracjach drzewa zdaje się wróciły.

Ale uważam, że atrakcją murów miejskich powinny być...mury ( nastrój
      średniowiecza, rycerze, te klimaty...). A nie jakieś fioletowe
      badziewie z plastiku które rzekomo wprowadzi Gorzowian w XXI wiek. I
      co ma właściwie na celu architekt wprowadzając tą całą plastikową
      pstrokaciznę - przyćmić jeden z dwóch ostatnich zabytków
      średniowiecza w mieście ???
    • Gość: observer Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: 79.162.175.* 14.05.09, 22:02
      Kochani, na szczęście cały ten zgiełk mogę uspokoić. Otóż redakcja
      GW się pomyliła i nie chodzi o "Planty gorzowskie" tylko
      o "Gorzowskie Palanty". Po prostu błąd w druku. No i wszystko jasne.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 23:32
        observer: "Gorzowskie Palanty". Po prostu błąd w druku

dzięki observer, co za ulga ;-))
    • Gość: observer Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: 79.162.175.* 14.05.09, 22:10
      Ołłłł, odezwało się biuro arcytektów? Jak on tam się nazywa ten
      arcytekt? Nazwiska nie pamiętam, bo nie warto.
      Pozdrawiam :)
    • danny_boy Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 14.05.09, 23:16
      Zastanawia mnie ten tekst na stronie pracowni:
      "Przedstawione obrazy są widokami z projektu, gdyż to nie
      wizualizacja była przedmiotem zamówienia."

Jest też kilka rzeczy, których nijak nie mogę dopasować do całej
      koncepcji (niezależnie od kontrowersji), mianowicie niebieska "tuba
      gastronomiczna" i jakiś zółty "punkt orientacyjny", który wygląda na
      gilotynę.
      • Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 23:35
        danny, Ty nie dopasowuj tuby do gilotyny, bo to dla znawców
        jest "archiztektury" ;-)))
        • danny_boy Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 15.05.09, 18:57
          >Ty nie dopasowuj tuby do gilotyny
          Już dopasowałem: przyjezdny pyta się, gdzie tu w najbliższej okolicy
          można coś zjeść - wskazujesz mu gastronomiczna tubę, a on mając do
          wyboru jedzenie w tubie albo podłożenie głowy pod zółtą gilotynę z
          pewnością wybierze to drugie.
      • Gość: cxzcxzcz Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 11:11
        fajnie jakby odtworzyli teren ze średniowiecza i porobili gilotyny takie
        drzewniane i tarany do burzenia murów. Jakiś pomnik ewentualnie, coś takiego
        może by było dobre. I drzewa i jakieś rośliny! a nie fioletowe badziewie.
    • Gość: leel Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: 213.76.166.* 15.05.09, 08:40
      Odważnie i nowocześnie! W sumie podoba mi się!
    • Gość: spokospoko Makabreska IP: *.echostar.pl 15.05.09, 09:44
      To zdecydowanie najbrzydsza wizualizacja jaką kiedykolwiek widziałem. Przy
      takiej jakości nawet dobra architektura będzie wyglądała tragicznie.

W czym ten architekt stworzył to cudo? Używał darmowego programu z Muratora?

A na poważnie - projekt jest stylistycznie spójny z Dominantą. Może naprawdę
      warto go zrealizować. Gorzów będzie mógł liczyć na rzesze turystów żądnych
      atrakcji - najbrzydszego miasta w tej części Europy. Stanie się głośnym
      przykładem na to, jak nie projektować przestrzeni publicznej. Czyli będą o
      Gorzowie mówili - czy nie o to chodzi sympatykom Pająka. Toż to miód na
      zaściankową psychikę.
      • Gość: e Re: Makabreska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 11:18
        mam nazwę dla tego miasta bo sie nie podobał gorzów wielkopolski, zaścianek
        gorzów. :)))

mury niech zrekonstruują całe, wstawią bramę i zamkną :) później na juwenalia
        będzie prezio dawał klucz i studenci otworzą miasto. Wokół murów poprowadzić
        fosę i na murach punkty obserwacyjne i ustawić na górze straż miejską ubraną w
        średniowieczne zbroje. Na dole przy stolikach sprzedawać dukaty, pamiątki,
        widokówki z zaścianka Gorzów. I koniecznie watę cukrową. A stoiska z gaciami by
        nie było jakby ryneczek był większy jest za mały - więcej ludzi chce handlować
        powinno się im to umożliwić w cywilizowanym miejscu, a nie na środku deptaka.
        • Gość: ala tak ogólnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 12:15
          Rozumiem że planty jak każdy projekt może się podobać lub nie. Super że wzbudza
          taką dyskusję i zainteresowanie. Ale jeżeli ktoś krytykuje to niech krytykuje
          projekt a nie osobę.... to co robicie jest tak polskie, wychodzi całą nasza
          zaściankowość chamstwo i brak jakiejkolwiek kultury. Wstyd mi za was....
          • Gość: nicelus Re: tak ogólnie IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.09, 14:10
            ala napisała:

> Rozumiem że planty jak każdy projekt
            > może się podobać lub nie.

jeżeli architekt puści bąka, też może się podobać, lub nie, ale nazywanie tego
            projektem jest grubym nieporozumieniem.

> Super że wzbudza taką dyskusję
            > i zainteresowanie.

przypadkowy zlepek elementów wykonany szybko marnym programem komputerowym, bez
            żadnej widocznej koncepcji, czy myśli przewodniej, nie pobudza do dyskusji.
            natomiast zainteresowanie budzi mechanizm panujący w magistracie, który powoduje
            przedstawianie i realizowanie takich prymitywnych pomysłów bez przeprowadzenia
            architektonicznego konkursu i wyłonienia najlepszych prac.

> Ale jeżeli ktoś krytykuje to niech krytykuje
            > projekt a nie osobę.... to co robicie jest tak polskie,
            > wychodzi całą nasza zaściankowość chamstwo
            > i brak jakiejkolwiek kultury. Wstyd mi za was....

wstydź się za siebie. dotychczas jesteś jedyna, która wyłącznie krytykowała
            osobę e_werty, zamiast wyjaśnić przyczynę, dlaczego w gorzowie takie bzdety
            powinny być realizowane bez konkursu.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=58&w=95267595&a=95346640

• Gość: Planty palanty Re: tak ogólnie IP: *.echostar.pl 15.05.09, 20:30
            Projekt nie wzbudza zainteresowania, lecz odrazę. Nie prowokuje do dyskusji,
            tylko do sprzeciwu wobec piramidalnego bezguścia architekta i magistratu.

Otóż Alu wiedz, że przestrzeni miejskiej nie tworzą weseli prezydenci z
            przybocznymi wesołkami. Nie powstaje ona na podstawie pomysłu jednego
            zaściankowego architekta. I nie jest parawdą, że miejscowości wielkości Gorzowa
            muszą być estetycznie odstręczające, że nie może być tutaj dobrej architektury.

Jędrzejczak postąpiłby o stokroć rozsądniej, gdyby zamiast śnić o plantach
            otoczonych różowo-niebieskimi drutami i cieszyć się makabrycznym pająkiem
            zdecydował się posprzątanie miasta, renowację budynków, wymianę chodników i
            ulic. Wystarczy uprzątnąć park, odnowić piękne elewacje kamienic, zamalować
            warstwy graffiti - ogarnąć to, co jest zanim doszczętnie się rozpadnie.

Co z tego, jeżeli wygra inny projekt i znajdą się fundusze na jego realizację,
            skoro poniemieckie części miasta (i nie tylko) wyglądają jak jeden, wielki slums.
            • Gość: Żanna Re: tak ogólnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 23:22
              Planty palanty napisał(a) to, co jest "oczywistną oczywistnością".
              To miasto jest brudne, syfiaste, kompletnie zaniedbane. Następuje
              degradacja tego co jest, pieniądze wydaje się na jakieś nowe
              badziewia. wszystko bez ładu i składu. przejdźcie się w sobotę po
              południu po centrum przy akompaniamencie disco polo z "Letniej",
              które słychać na pół centrum i widokiem okolicznych meneli. robi
              piorunujące wrażenie na gościach z "zagramanicy".
              tja, marki nam trzeba... marki, bo wszystko inne już mamy ;-)))
              • Gość: marka Re: tak ogólnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 10:59
                >> To miasto jest brudne, syfiaste, kompletnie zaniedbane.

bo gorzowianie to śmieciarze i menele.

>> przejdźcie się w sobotę po południu po centrum przy akompaniamencie disco
                polo z "Letniej", które słychać na pół centrum i widokiem okolicznych meneli.
                robi piorunujące wrażenie na gościach z "zagramanicy".

No menele są bo nie mają roboty. A bezdomni - nikt nie rozwiązuje ich problemu.
                A jakby miasto miało interweniować to by ich ściągnęło z ulicy i umieściło w
                przytułku - zamiast przystosować do życia w społeczeństwie. Lepiej robić głośne
                bum pod publikę niż rozwiązywać rzeczywiste problemy tego miasta bo to jest
                popularniejsze politykom chodzi tylko o utrzymanie stołka przez następne lata.

Sama letnia mi się podoba. Niech sobie w niedzielę pogra ta muzyka. Dużo ludzi
                wokół tego się skupia. Tańczą śpiewają a letnia ma klientów. Jest odgrodzona
                krzewami od miasta.

Nie trzeba gorzowowi marki.
    • Gość: waszka21 Szok i SKOWYT? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 13:57
      Szok i skowyt - gorzowskie p(a)lanty 21 wieku.
      ale o co chodzi?
      wywołano "zaściankowe" reakcje...
      a mi nie po drodze
      a mi nie chce się nawet tego oglądać
      jestem "zaściankowy" ponadczasowy?
    • cynke Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 15.05.09, 18:29
      Panie Redaktorze,

Jest to tak małomiasteczkowy i wsteczny projekt, że otwartość nie ma tu żadnego znaczenia. Dodatkowo przedstawiony w sposób ubliżający zamawiającemu. Nawet gdyby został zaprezentowany 15lat temu jego poziom byłby wątpliwy. Polecam najpierw trochę poznać się na temacie a dopiero potem wypisywać tego rodzaju artykuły.
      Mam nadzieję, że Gorzów uniknie tego typu "nowatorskich" rozwiazań.

pozdrawiam,
      C.
    • Gość: observer Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: 79.162.168.* 15.05.09, 19:28
      śpieszę z kolejną sensacyjną wiadomością. Otóż na Gorzowskich
      Płakantach wystąpi Peter Rubik z Czech inaczej zwany Jożin z Bażin i
      mam już pierwszy przeciek jego nowego bum-bum-borium:

Gorzów swoje planty buduje fioletowe,
      architekt chory ma poglądy nowe.
      Cały ten zaścianek gorzowski
      chce wprowadzić na pierwsze miejce makabrył Polski.
      Drzewa i krzewy wykosić!
      Po co to zielsko ma tu się panosić.
      Do muru średniowiecznego co najlepiej dodać?
      Plastik w kolorze zdecydowanym
      i mamy cud gorzowski murowany.
      (klaszczemy na dwa)

• Gość: elef Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: 82.160.210.* 16.05.09, 10:51
      Zajmijcie się wpierw największą brzydotą Gorzowa to jest
      naprzeciwko "schodami do nikąd" chyba że ma by to pomnik osiągnięc
      komunizmu a może także niemocy rządów SLD-PO. A dominanta jak na
      razie szpeci i póki co nawet po roku nie została udostępniona
      Gorzowianom.
      • Gość: nicelus Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.09, 12:23
        elef napisał:

> A dominanta jak na razie szpeci
        > i póki co nawet po roku nie została
        > udostępniona Gorzowianom.

nie tylko szpeci i jest niepotrzebna, ale psuje układ urbanistyczny miasta.
        blokuje odtworzenie historycznej linii tramwajowej na zawarcie. powinna być być
        rozebrana. jest jednym z przykładów marnotrawienia publicznych pieniędzy.

• Gość: nicelus Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.09, 14:32
      "Szukałem tam dobrych przykładów dla Gorzowa. I chodziło nie tylko o wzory
      materialne, że tak może wyglądać rynek czy ławka, ale również pokazanie, jaki
      może być stosunek do miasta, przestrzeni, organizacji życia."

i co? nie ma sztabów urbanistów i planistów czuwających nad funkcjonalnością
      miasta i planujących dosłownie wszystko? wystarczy na ulicy ustawić kilka
      prowokacji i miasto prawidłowo funkcjonuje? to że miasto w odczuciu mieszkańców
      jest "gemütlich", to kwestia czystego przypadku? samo jakoś tak przypadkiem
      wyszło? chyba miasto swojej "przytulności" nie zawdziecza prowokacjom
      artystycznym? zresztą sam pan redaktor nawet przeciwstawia te dwie rzeczy.

otóż panie redaktorze kochany, nic się pan w groningen nie nauczył. czuł się pan
      tam dobrze nie wiedząc jaka praca się za tym kryje i o to właśnie chodzi. to
      jest podstawa. dopiero później można prowokować nowoczesną sztuką.

bardzo ważne jest aby miasto zmieniało się ciekawie, ale znacznie ważniejsze
      jest, aby zmieniało się funkcjonalnie, aby poprawiało wygodę mieszkańców i nie
      zatraciło swojej "gemütlichkeit".

• e_werty Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 16.05.09, 15:50
        Mnie zastanawie takie histeryczne wyprowadzanie handlu straganowego
        z centrum. Przecież takie targowiska powstawały w miejscach które sa
        najwiecej uczeszczane. Mieszkańcy w swoich codziennych wedrowkach -
        z pracy i do pracy, z koscioła... knajpy itd. wydeptuja sciezki i na
        ich skrzyzowaniu powstaja naturalne rynki i targowiska!
        Jakies absurdalne zarzadzenia usiłują wbrew naturze zminic te
        mechanizmy! Ale one sie nie daja... w szczatkwej formie ale istnieja!
        Dlaczego Miasto nie zagospodaruje takiego centrum targowego z
        korzyscia dla mieszkańców? Jezeli kogos irytuja "gacie i cyckonosze"
        na straganach to mozna je tak urzadzic ze nikogo nie powinny razic.
        To tylko kwestia pomysłu.
        Magistrat sie uparl tworzyc centra w miejscach gdzie ludzi trzeba
        sciagac na siłę! Absurdem jest organizowanie masowych imprez na
        skrawku przestrzeni na bulwarze! Jezeli juz powstal to chyba w celu
        bardzie intymnego kontaktu a widokiem na Warte i okolice...
        Masowe imprezy świetnie by sie sprawdziły na Starym Rynku czy na
        Placu Grunwakdzkim!
        A na codzień Rynek słuzy handlowi! Ale niestety wizje Prezia sa
        oderwane od realiów a przywiazane do duzych inwestycji - gdzie drwa
        rabia tam kasa leci w róznych kierunkach. Trzeba wiedziec gdzie sie
        ustawić...
        A wygoda mieszkańców to sprawa nieistotna. Stary Rynek bedzie stał
        pusty w okolicach duzych świat... a na bulwarze zorganizuje sie
        imprezę dla waskiej grupy - tak waskiej jak wąski jest bulwar!

To na marginesie kolejnej inwestycji gdzie wióry polecą! Już je
        widac.... na początek jest to kiepska wizualizacja... potem nastąpi
        gorsza realizacja... i "sadzenie zieleni"... zielone wióry poleca?
        • Gość: nicelus Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.09, 19:24
          e_werty napisał:

> To tylko kwestia pomysłu.

nie trzeba ameryki odkrywać. wystarczy przejechać się po europie i zobaczyć, jak
          wspaniale to funkcjonuje.

• Gość: zxcvbnm Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 20:11
          >> imprezę dla waskiej grupy - tak waskiej jak wąski jest bulwar!

masz rację, ale koncerty powinni urządzać za wartą - tam gdzie mandaryna grała
          jest super miejsce. bulwar jest porażka do koncertów a projekt palantów ma być
          wg zamierzeń prezia w tym samym stylu i przez tą samą firme co robiła bulwar i
          dominante żeby razem tworzyło całość ale całość w złym wykonaniu. Myśle że firma
          która już zrobiła bulwar i dominantę, niech robi pozostałe elementy miasta ale
          trzeba stać nad nimi i lać długim batem. Jak grafikowi zlecisz grafikę na strone
          www też go trzeba batem lać bo inaczej zrobi ci kaszanę - nawet jak jest dobrym
          grafikiem. Tak samo jest z architektami. Trzeba pilnować co robią krytykować i
          lać po plecach rózgą, to zrobią to dobrze. do plant - Fioletowe badziewia
          usunąć, więcej drzew i roślin i nie otaczać szkłem muru miasta! puścić fosę i
          ustawić strażników miejskich ubranych w zbroje na górze jak już mówiłem. I niech
          obserwują miasto przez lornetki czy nikt nie rzuca śmieci a jak to zrobi to go
          pałką przez łeb.

Stanowiska dla ryneczku to dziadostwo, stare babunie sprzedają cebule z wiadra -
          rozgonić to na 4 strony świata.

Na staszica przy netto też jest takie samo dziadostwo. Ale dobrze że ten
          wstrętny ryneczek zlikwidowali.

Niech zaprojektują jakiś standard targowiska jakiś standardowy biały namiocik i
          żeby wszyscy mieli takie samo to jakoś to będzie wyglądało .
          • Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 23:00
            "Niech zaprojektują jakiś standard targowiska jakiś standardowy
            biały namiocik..."

w wielu (jak Wiecie) miastach i miasteczkach Europy są dni w
            tygodniu (często soboty + jakiś dzień powszedni)kiedy w centralnym
            punkcie odbywa się targ. przyjeżdżają sprzedawcy warzyw, serów,
            wędlin. dlaczego u nas nie mogłoby tak być, że w sobotę przed
            południem idę sobie kupić warzywa u ulubionego sprzedawcy. korzyść
            oczywista: ożywiamy centrum, regionalni producenci żywności mogą
            sprzedać bezpośrednio, a my nie lecimy do tesców ;-)
            u nas wyprowadzono "rynek" daleko od centrum i chodzą tam głównie
            emeryci. pewnie, że wprowadzenie targu do centrum musiałoby się
            odbyć na innych zasadach "estetycznych": kupowanie kartofli prosto z
            samochodu raczej nie wchodzi w grę. :-)
            • blic Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 17.05.09, 08:12
              Żanna napisał(a):

> w wielu (jak Wiecie) miastach i miasteczkach Europy są dni w
              > tygodniu (często soboty + jakiś dzień powszedni)kiedy w centralnym
              > punkcie odbywa się targ.

Tymczasem w polskich miastach i miasteczkach raczej nie.
              Znaczy, byłoby to, myślę, pozytywne dla owych miast, tylko że nikt
              nie jest przyzwyczajony do takiego trybu sprzedawania i kupowania.

Najlepsze rynki to zazwyczaj rynki stałe. W rodzaju jeżyckiego,
              wildeckiego, czy łazarskiego.
              Zastanawiające jest, że w Gorzowie nie można było utrzymać choćby
              jednego, porządnego rynku pod chmurką w centrum.
              Ciekawe, czy to jakaś genetyczna wada klienteli, która warzywa
              kupowała tylko pod blokiem, a na rynek szła po tanie ciuchy? Czy też
              może bezgłowie w urzędzie wiejskim?
              • Gość: jkl Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 13:27
                Przestańcie z tym dziadostwem. Żadnego sprzedawania warzyw w centrum. Tak było 2
                wieku temu ze wsi chłopi jeździli na targ do miasta. Sprzedawali świnie, kury,
                chustki i warzywa. W tej chwili ryneczek z warzywami jest na zawarciu. Jaki
                będzie jego los nie wiem. Powinni go gdzieś przesunąć ale zostawić pod niebem -
                nie zamykać w hali. Jest to gorzowski rynek hurtowy i jest źródłem dochodu wielu
                producentów warzyw i owoców w Gorzowie. To jest najłatwiejszy biznes - posadzić
                coś w ziemię, zebrać zawieźć o 5 rano na rynek i wywalić skrzynki z samochodu.
                Tam jest taniocha i dużo ludzi tam kupuje i zaopatrują się w warzywa gorzowskie
                warzywniaki. Sam mam sad wiśniowy i w wakacje to było moje źródło dochodu.
                Zrywam pakuję w skrzynki jadę rano opchnąć. Godzina, dwie i wracam do chaty 1-2
                bańki zarobione. Jak zbudują hale to będą tylko stali sprzedawcy - nie można
                będzie sobie dorywczo zarobić. Niepotrzebna jest hala przy sprzedaży warzyw bo
                one i tak są tylko w sezonie kiedy na dworzu jest gorąco.

Natomiast nie wiem po co daszek na ryneczku przeniesionym znad warty - na
                chole*e? Zimą i tak pi*ga, a latem nie dochodzi słońce. Za to ochrona przed
                deszczem ale i tak są wnęki więc nie napada i to jest bez sensu.
                • e_werty Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 17.05.09, 13:50
                  "Przestańcie z tym dziadostwem. Żadnego sprzedawania warzyw w
                  centrum "

... pewnie!

Spadaj zapładniac wisnie!
            • pretty01 Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 17.05.09, 09:07
              Gość portalu: Żanna napisał(a): > w wielu (jak Wiecie) miastach i miasteczkach
              Europy

Nie tylko- wystarczy zajrzeć do Kazimierza Nad Wisłą - w poniedziałki, środy i
              piątki w centralnym miejscu- na rynku odbywa się targowisko, po czym o 12.00
              wszystko się zwija bez śladu i dalej turysty robią sobie zdjęcia pod studnią.
    • Gość: nicelus Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.09, 03:50
      barański napisał:

"Myślę, że realizacja projektu "Planty gorzowskie" pokaże, ..."

czyli realizacja już przesądzona?
      :(

kiedy prezydent pokaże projekt radzie?
      przed, czy po realizacji?
      ;)

www.rmg.fm/news/show/3620

• Gość: observer Ale jak to zrobić tanio? IP: 79.162.133.* 17.05.09, 11:59
      Moi drodzy, postudiowałem trochę książeczek do nauki architektury,
      właśnie zakładam stronę internetową mojego biura architektonicznego
      o nazwie "Archi-płakantura". I pragnę Wam drodzy forumowicze
      przedstawić mój projekt Gorzowskich Płakantów, który razem ze
      szwagrem wczoraj przy piwie wymyślilim. Otóż: Trzeba przede
      wszystkich zamiast płyt chodnikowych wylać lastryk, jak dawniej w
      PRL schody w blokach robili. Ładne to i łatwo się czyści, a i
      wczesne lata mojego dzieciństwa w PRL przypominają i tu mamy
      nawiązanie do najnowszej historii. Na to postawić starego Trabanta z
      NRD i pomalować go na fiolet, żeby żywo było i tu wymiar
      symboliczny: Polacy i Niemcy, Gorzowianie i Landsberczycy połączeni
      w Trabancie, każdy może do niego wejść i poczuć się zintegrowany z
      byłymi mieszkańcami. Potem dodajemy kolekcję zasuszonych motyli w
      szklanej gablocie. Wandale wprawdzie zniszczą, ale przez jakiś czas
      będzie to symbol polotu architekta. No i może jeszcze Wy coś
      dorzucicie? Może ktoś ma coś fajnego w piwnicy?
      Pozdrawiam ;)
    • real_marek Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 17.05.09, 21:37
      Kochani jesteście, jestem zbudowany odzewem na tę szmirowatą prowokację!!!!
      Jeśli damy sobie wcisnąć taki kit po klęsce dominanty to znaczy, że jesteśmy do
      niczego, a pan Tadeusz ma nas w d..e. Może choć raz coś zróbmy, czy i tym razem
      skończy się na gadaniu?
      • Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 21:52
        real_marek napisał:

"> Kochani jesteście,"

marku realny, mnie też robi się lepiej kiedy Was czytam, ale potem,
        niestety, wychodzę w to miasto i widzę ten cały syf i i i... mam
        wrażenie, że tu wszyscy wszystko akceptują i wybiorą tego prezia
        jeszcze raz i zdominancią ten gorzów zupełnie. nie bardzo wiem, jak
        można temu zapobiec. i i i... ;-)))
        • Gość: nicelus a propos sopotu ... IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.09, 12:08
          Żanna napisała:

> wszyscy wszystko akceptują

po przystąpieniu polski do unii następuje pewna poprawa standardu życia. być
          może dlatego, ciemny lud wierzy, że z korupcją da się żyć, a autorytety
          utwierdzają go w tym przekonaniu.

Autorytety murem za Karnowskim

"Prokuratura chciała aresztować prezydenta, ale sąd uznał, że nie jest to
          konieczne. Aby Karnowski mógł odpowiadać z wolnej stopy, poręczenia za niego
          złożyli m.in. Lech Wałęsa, abp Tadeusz Gocłowski, o. Maciej Zięba, Aleksander
          Hall, prezydent Gdańska Paweł Adamowicz (PO), marszałek województwa Jan
          Kozłowski (PO), posłowie PO Sławomir Rybicki, Arkadiusz Rybicki, Jarosław Gowin."

może więc warto sięgnąć do historii i przypomnieć co pisała maria czanerle o
          inscenizacji dziadów adama mickiewicza w teatrze słowackiego w krakowie w
          reżyserii bohdana korzeniewskiego - teatr, nr 14, 1963 r.:

"Temu światu wielkich i małych interesów, kariery i ambicji, cynizmu i
          bezwzględności przeciwstawiono naród cierpiętników z powołania, którego lud
          utkwił w średniowieczu, a najświatlejsze jednostki zamiast podać mu rękę,
          przyciągnąć do nowych czasów i zadań, ulegają w swej historycznej bezradności
          jego mistycznym halucynacjom, znajdują pocieszenie w jego naiwnych, lecz ulgę
          niosących wierzeniach"

• blic Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 21.05.09, 22:27
          Żanna napisała:

> mnie też robi się lepiej kiedy Was czytam, ale potem,
          > niestety, wychodzę w to miasto i widzę ten cały syf i i i... mam
          > wrażenie, że tu wszyscy wszystko akceptują i wybiorą tego prezia
          > jeszcze raz

Głową muru nie przebijesz, wyżej pręta nie podskoczysz, z g.. bicza
          nie ukręcisz...
          Innymi słowy, trzeba się przenieść gdzie indziej. Np. do
          Chwalęcic. :)
          • Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 20:47
            blic: Głową muru nie przebijesz... trzeba się przenieść gdzie
            indziej. Np. do Chwalęcic. :)

haha, daję się sprowokować! ;-)
            Chwalęcice... ta świadomość, że większość ludzi tam mieszkajacych
            dochrapała się tych domostw czerpiąc korzyści z kolesiowsko-partyjno-
            "byznesowych" układów (nieważne która strona sceny politykierskiej)
            tja, niewielu jest tam nuworyszów, którzy wzięli kredyt. Patrzeć na
            nich jak na sąsiadów - to byłby dla mnie duży dyskomfort.
            A poza tym w nocy na Żwirowej świrują motocykliści i słychać ich aż
            w Chwalęcicach ;-)))
            A poważnie, wiesz, czywiście można się odseparować od syfu tego
            miasta i większość tak robi, uciekamy "za", to jednak powoduje,
            wcale niepowolną, degradację centrum. spróbuj znaleźć się tam
            wieczorem w sobotę, fuj. już widzę, co się stanie z plastikiem
            Kłosowskich pozostawionym upojonym wyrostkom oraz bywalcom Letniej
            po zamknięciu! Sprawa sama się rozwiąże!
      • e_werty Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 17.05.09, 22:01
        i tym razem skończy się na gadaniu

... oczywiscie ze tak! Na tym etapie jest chyba za póxno na
        protesty - mozna jedynie kilka szczegółów skorygowac... ale kasa juz
        poszła! Zaplacono za projekt (albo obiecano zaplate?) i nikt kasy
        nie odda. Dominante równiez wcisnieto bez dyskusji - pokazano
        wizualizacje z informacja ze powstanie - no i powstała! metoda
        faktow (kasy) dokonanych...
    • skrecprosto Panie Kłosowski, przecież pan nie jest cieniasem! 18.05.09, 13:32

Apeluję do Państwa Kłosowskich, aby zrobili sobie przerwę w projektowaniu, zdystansowali się do swej twórczości. Tak bywa w życiu nawet najlepszych artystów, że zdarza się im wypalić zawodowo.

Proszę Was, zajmijcie się rozwojem swojego centrum aerobiku, przestańcie robić to, co robicie z Naszym miastem.

W projektowaniu bezwzględnie trzeba wziąć pod uwagę duszę miejsca, bez względu na to, czy idzie się w kierunku awangardy, czy nawiązania. Panie Waldku: Genius loci!
      Proszę wrócić do korzeni, wzbudzić na nowo swoją wrażliwość, nabrać dystansu do pomysłów syna i nie poddawać się naciskom osób, których twórczość widać w tych dziwacznych "kulkach" betonowych i majtkowych fioletach.

Proszę się zastanowić, jakie znaczenie mają miejsca przy murach obronnych, jakie znaczenie mają same mury, jaki jest klimat tego miejsca, i czy na pewno ustawienie tych dziwadeł, pajęczyn, ścianek i jajka na kijkach oraz przeszastanie terenu bezładnym układem różnorakich kamieni jest tym, co ma pan do zaproponowania po 20 latach w zawodzie zaufania publicznego?

Czy na pewno chodzi panu o to, żeby postawić nam kolejną MAKABRYŁĘ ( 1 miejsce w ogólnopolskim konkursie: wyborcza.pl/1,76842,4329943.html ) ?

Proszę otworzyć się na głos z zewnątrz, proszę przemyśleć, czy na pewno tylko na to pana stać? Proszę się zastanowić, co pan po sobie zostawi. Na razie zostawił pan rozedrganą, nieproporcjonalną i znikądwziętą dominantę, która funkcjonalnie nie istnieje, nic się w niej nie dzieje- nikt z niej nie korzysta, a Polska się z nas śmieje. Proszę pokazać, że umie pan więcej niż zrealizować pomysły wie pan kogo.
      Sądzę, ze da pan sobie obciąć rękę ze słuszność tego projektu. W dominantę do dziś pan przecież wierzy, prawda?

Zacytuję: "...wtedy dałbym sobie za nią rękę uciąć. I wiesz co... I bym teraz (...) nie miał ręki."

Nikt tu nie jest przeciw panu, my po prostu nie chcemy tego szkaradzieństwa. Wiemy, że stać was na więcej!

• skrecprosto Re: Panie Kłosowski, przecież pan nie jest cienia 18.05.09, 14:33
        Cytat oczywiście z filmu, nie z Pana Kłosowskiego :D
      • Gość: nicelus genius loci i genius saeculi ... IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.09, 10:38
        skrecprosto napisała:

> Panie Waldku:
        > Genius loci!

patrząc na te wytwory-potwory, wnioskuję, że pan waldek nie tylko nie wie, co to
        jest genius loci, ale też nie wie, co to jest genius saeculi. prymitywne formy i
        infantylną symbolikę, uważa za nowoczesność XXI wieku. pająk, zalotki,
        fosa landsberg'a, to
        wszystko jest przecież tragiczne...

natomiast ze strony magistratu brakuje genius logicus. zamiast narzucać
        mieszkańcom plastyki pana waldka, byłoby logiczniej, dać szansę artystom
        plastykom XXI wieku. przy użyciu szlachetnych materiałów, powinno się stworzyć
        wygodną, zupełnie neutralną, miejską przestrzeń służącą do stałej ekspozycji
        zabytkowych murów i zmiennej ekspozycji nowoczesnej rzeźby.

• Gość: Niagara Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.rybnik.vectranet.pl 19.05.09, 11:08
      Wyrazy głębokiego, szczerego współczucia dla mieszkańców Gorzowa.
      Łaczymy się w smutku- Rybnik
    • Gość: tiger Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.era.pl 19.05.09, 15:04
      już o tym projekcie wie cała Polska:
      www.bryla.pl/bryla/1,85300,6619142,Szok_czy_zachwyt__Gorzowskie_planty_XXI_wieku.html
      będzie się mówiło, oj będzie...
      • Gość: spokospoko Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.echostar.pl 19.05.09, 20:31
        Wysłałem im info kilka dni temu ;]
      • Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 21:10
        > już o tym projekcie wie cała Polska:

"ranyboskie", fakt! Nam, gorzowianom jest głupio do kwadratu! ale
        tak u nas aktualnie jest, "władza" zleca tej pracowni, bo władza ma
        gust jak z "domu architekta" zaprojektowanego przez tę pracownię.
        Przy okazji sobie obejrzałam ten dom, nie no, już mnie nic nie
        zdziwi po tych cudnych zasłonach salonowych i seledynie toaletkowo-
        sypialnianym. buuuuuu. ;-)
        • pretty01 Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 19.05.09, 21:13
          > > już o tym projekcie wie cała Polska:

No... Ciekawe co na to fachowcy od PR...
    • Gość: nicelus Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.09, 15:50
      "Myślę, że realizacja projektu "Planty gorzowskie" pokaże, na ile bardziej
      gorzowianie otworzyli się na współczesność ..."

panie redaktorze barański, gust tego architekta, to
      jak
      mieszka
      i co projektuje, to nie jest współczesność, tylko wiek XIX w
      kiepskim wydaniu. czas przejrzeć na oczy.

ps. nawet logo firmy nie jest ani współczesne, ani estetyczne.

• Gość: Magdalena Brambor Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.gorzow.mm.pl 20.05.09, 01:50
      Brak mi słow i szkoda energii by pisac jak bardzo przerażona jestem projektem
      pana Kłosowskiego. zbrodnia szok skandal wstyd etc., etc
      Zgadzam sie z każdym komentarzem na nie, a zadalam sobie trud przeczytania ich
      wszystkich - stanowia grubo ponad 90%, budzi to nadzieje ze sprawa nie jest
      jeszce przegrana, Apeluje o zorganizowanie sie (na poczatek mozeza posrednictwem
      tego forum-z braku laku), spotkanie w tzw. realu. Przygnebiaja opinie takie jak
      ta wyrazona przez forumowicza o nicku "e-werty",cytuje:
      "Mam wrazenie że informacje o planach
      Prezia i Magistratu docieraja
      do nas na etapie zaklepanych zleceń!
      Że wszelkie dyskusje juz sa jedynie biciem piany - niczego nie
      zmienią. Kasa podzielona i sprawa sie rozwija.
      Opinie forumowiczow nie maja znaczenia... ot takie sobie pyskówki i
      deliberacje kanapowych politykierów! Maja za zadanie zatarcie
      sladów - kto komu i z ile zlecił projekty a później prace budowlane"

Jeżeli opinie forumowiczów nie maja znaczenia, wyjdzmy poza forum.
      Niewiarygodne, ze tak bardzo zły projekt moze zostac zrealizowany, niewiarygodne
      ze ON NAPRAWDE ZOSTANIE ZREALIZOWANY jezeli obywatele nie zareaguja w pore.
      Pozwolilismy zbudowac sobie dominante, stoi i straszy, udowadnia ze
      niewiarygodne jest mozliwe.
      Niemniej mozliwe jest zorganizowanie protestu i niedopuszczenie do dalszej
      dewastacji.Jest was-nas naprawde wielu (wszyscy mieszkancy gorzowa procz
      Prezydenta i panstwa Kłosowskich-mam wrazenie),potrzeba tylko odrobiny
      wytrwalosci,niewielkiego wysiłku w postaci np udania sie na pierwsze spotkanie,
      potem sytuacja rozwinie sie naturalnie.Dobrze byloby by gazety staly po stronie
      mieszkancow,dlatego troche niepokojacy jest fakt ze ten raczej pro-kłosowscy
      artykuł ukazał sie w wyborczej.
      Wierze, ze jest mozliwe niedopuszczenie do realizacji tego koszmaru,wierze ze
      obywatele moga miec wplyw na to co dzieje sie w miescie,wymaga to tylko
      zorganizowania sie, w pojedynke nikt nic nie zdziala.Z forumowiczów przeistoczmy
      sie w obywateli, nie wstydzmy sie zaangażowania, sprawa jest tego naprawde warta.
      Na poczatek proponuje podpisywać swoje opinie imieniem i nazwiskiem.
      • e_werty Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 20.05.09, 02:19
        Na poczatek proponuje podpisywać swoje opinie imieniem i
        nazwiskiem.

... już pedze po dlugopis...
      • Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 23:11
        "Zgadzam sie z każdym komentarzem na nie, a zadalam sobie trud
        przeczytania ich wszystkich - stanowia grubo ponad 90%..."

a teraz przeczytaj, jak zainteresowanie dyskutantów określił pan
        Barański: napisał, że albo wychwalano albo krytykowano. nie
        napisał,ile głosów było na "tak, ile na "nie". i to jest problem:
        brak krytycznych mediów w tym mieście. wszystkie (a zwłaszcza
        koszmarna telewizja) starają się "informować". stąd mamy kroniki
        wydarzeń, bez dociekania, bez drążenia tematów, których jest bez
        liku.
        • Gość: nicelus Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.dip.t-dialin.net 22.05.09, 00:01
          Żanna napisała:

> a teraz przeczytaj, jak zainteresowanie
          > dyskutantów określił pan Barański ...

na koniec podsumują, że projekt wzbudza wielkie emocje i jest szeroko
          dyskutowany, co jest dowodem na jego nowatorstwo.

• Gość: antoni Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.09, 08:20
      ..kurde..ja chyba też będę architektem...z kolaży z plastyki miałem
      zawsze mocną trojkę
      • Gość: nicelus Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.dip.t-dialin.net 20.05.09, 09:35
        antoni napisał:

> ..kurde..ja chyba też będę architektem...
        > z kolaży z plastyki miałem
        > zawsze mocną trojkę

do takiej chałtury
        nie musisz umieć
        położyć tekstury.
        wystarczy trochę brawury
        i są konfitury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka