Gość: ecce Zbrodnia na mieście! Makabra! IP: *.bpbo.com.pl 14.05.09, 15:03 Przerażające, że coś takiego wychodzi spod ręki architekta z uprawnieniami, i to w XXI wieku!!! Wygląda to bardziej jak mazaje przedszkolaka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomm Antyprzykład IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.09, 16:46 Na ich stronce, na ostatniej wizualizacji jest napis : "ANTYPRZYKŁAD" , czy potraficie to skomentować ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Antyprzykład IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.09, 17:02 pracownia powstała 1 kwietnia i to wszystko tłumaczy. www.appformat.pl/?O_FIRMIE:historia_pracowni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały Re: Antyprzykład IP: *.net.pbthawe.eu 23.05.09, 11:49 A mnie się fiolecik podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus mój pomysł na planty ... IP: *.dip.t-dialin.net 23.05.09, 19:35 Mały napisał: > A mnie się fiolecik podoba :) a ja mam dla ciebie pewną propozycje. mam pomysł, jak można w gorzowie tradycje odważnie połączyć z awangardową sztuką, którą będzie widać w przestrzeni publicznej. z tego miasto gorzów może być znane, o ile oczywiście gorzowianie otworzyli się na współczesność od czasu budowy "titanica" przy katedrze, awantury o śfinstera czy postawienia dominanty przy spichlerzu. myślę, że gorzowianie nie dostają już szoku na widok nagości, więc uważam, że ta właśnie nagość, śmiałość i prowokacja może być wyróżnikiem gorzowa. nie ma sensu odtwarzać na każdym kroku dawnej landsberskiej "gemutlichkeit", bo prowadzi to co najwyżej do stanu zero, czyli prowincjonalnego przytulnego miasteczka bez postępowych gomułkowkich bloków. chcemy przecież czegoś więcej. nie bójmy się nagości. odważmy się prowokować. moja propozycja urządzenia plantów gorzowa jest być może dla niektórych mieszkańców, tych mniej wyrobionych w odbiorze nowoczesnej sztuki, na pierwszy rzut oka szokująca. szokuje nie tylko kolorem i nagością, ale przede wszystkim kosztami. przewiduję, że nie uszczupli miejskiej kasy, bo całość pokryje prywatna firma. oto moja propozycja na XXI wiek, wiek komercjalizacji i prowokacji. zamiast polerowania zardzewiałego XX wiecznego świństera proponuje taki obiekt oto obiekt. nagość bez silikonu, natura bez plastiku, a wszystko w śmiałych kolorach. MóJ_POMYSŁ_NA_PLANTY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: mój pomysł na planty ... IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.09, 23:46 ALBO_TAKI ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guttix red landsberg IP: *.gorzow.mm.pl 29.05.09, 18:31 te plany to się nadają na redlandsberg.pl i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: red landsberg IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.09, 13:42 guttix napisał: > te plany to się nadają na > redlandsberg.pl i tyle co to za strona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Zbrodnia na mieście! Makabra! IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.09, 17:00 ecce napisał: > Przerażające, że coś takiego wychodzi > spod ręki architekta z uprawnieniami, > i to w XXI wieku!!! > Wygląda to bardziej jak mazaje przedszkolaka... nie spod ręki, tylko z komputera. ctr+v, ctr+c i kasa dzwoni. podobnie, tylko trochę dokładniej i chyba lepszym programem, zrobiono bulwar. w obu przypadkach nie widzę koncepcyjnej pracy architekta. moim zdaniem, w prezentowaną niedawno koncepcje przebudowy urzędu wojewódzkiego, architekt musiał włożyć tysiąc razy więcej koncepcyjnej pracy, a założę się że jego wynagrodzenie nie było tysiąckrotnie większe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Zbrodnia na mieście! Makabra! IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.09, 20:05 Aby wykonać crtl+c i ctrl+v (w tej kolejności) musiało już coś IDENTYCZNEGO powstać wcześniej... A propo - kto wie ile Kłosowski wziął za ten projekt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Zbrodnia na mieście! Makabra! IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.09, 09:51 hehe napisał: > kto wie ile Kłosowski wziął za ten projekt? pewnie tajemnica handlowa magistratu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: 79.162.129.* 14.05.09, 17:28 A co ten redanktor pierniczy o "gemuetlichkeit"? Niech idzie i zobaczy sobie sypiące się fasady kamienic w gorzowskim Nowym Mieście! Jedyne w Europie chyba specjalne drewniane osłony nad głowami przechodniów, żeby im gzyms na głowę nie spadł. Pieniądze zamiast na remont kamienic, pójdą na kolejną super-makabryłę. JAK można być tak bezczelnym, żeby dać komuś, kto już raz coś spaprał, kolejne zlecenie i to za jeszcze większe pieniądze. ZAPOWIADAM PROTEST MIESZKAńCOW !!! Skandal to jest! Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 14.05.09, 17:40 ZAPOWIADAM PROTEST MIESZKAńCOW !!! ... w internecie... bo w realu juz pewnie pozamiatane. Kasa idzie do kieszeni wybrańców Prezia? Kto ma zarobic zarobi... a my mozemy sobie popisać... (PO PiS wiecznie zywy?) Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 14.05.09, 23:18 e_werty napisał: > ZAPOWIADAM PROTEST MIESZKAńCOW !!! > > ... w internecie... Można zrobić sondę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 12:23 człowieku jesteś żałosny. współczuję Ci Twoich doświadczeń, bo liczba postów i styl komentowania ewidentnie świadczą bardzo mnogiej liczbie kompleksów. Na miejscu autora i magistratu wytoczyłabym Ci proces o znieważenie (twój post o łapówkach)Mam nadzieję że ktoś tak samo szybko wyciągnie wnioski na temat Twoich poczynań jak Ty to robisz. Zamiast szkalowania autora, prezydenta i rady miasta napisz co ty jako mieszkaniec Gorzowa chciałbyś aby tam powstało..... brak mi słów Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 15.05.09, 14:14 Zamiast szkalowania autora, prezydenta i rady miasta ... w którym miejscu? To sa jedynie moje konstatcje i refleksje na temat zaprezentowanego projektu. Watpliwośc moja budzi fakt zamówienia przez Magistrat(?) Prezia(?) projektu w jednej firmie architektonicznej. Dlaczego tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 22:24 werty: "Dlaczego tak?" dokładnie: dlaczego tak? prosimy o odpowiedź, będzie jaśniej. przecież wszędzie obowiązują jakieś procedury przetargowe a tu nie??? jakie szkalowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morda Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.09, 17:32 "kochana" Alu, to nie "e_werty"(chyba:) ma proces korupcyjny, a ludzie z magistratu :) Zastanów się spokojnie nad tym faktem :) Na tym forum właśnie odbywa się walka, aby te czasy, kiedy to "lud" pisał co by chciał, a władza decydowała co postawi już minęły. Dzisiaj te sprawy powierza się fachowcom, wg zasady im lepszy fachowiec tym lepiej dla ludzi. Zanin coś napiszesz- myśl, myśl, myśl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.09, 11:31 "wg zasady im lepszy fachowiec tym lepiej dla ludzi." A wcale, że nie, bo mamy prawo zamówień publicznych i mamy zasadę kto tańszy ten lepszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 23:06 zafrasowana ala: "Zamiast szkalowania autora, prezydenta i rady miasta napisz co ty jako mieszkaniec Gorzowa chciałbyś aby tam powstało..... brak mi słów" wobec Twojego braku słów i faktu, że werty jest zajęty, pozwól, że ja napiszę, co "chciałabym aby tam powstało": Alejki z płyt (żaden polbruk), dużo zieleni, także zimozielonej (także w wielkich donicach), ławki proste (znaczy: bez pseudohistoryzmu), wszystko przemyślane, oświetlenie minimalistyczne, wszystko to na tyle jasne, żeby odsłonięte mury tworzyły kontrast i były tam jednak najważniejsze! I tyle! Proste i tańsze. I nie będzie tak kłuło w oczy fioletem i plastikiem, spoza których wychyną obskurne elewacje i brudne chodniki okolicy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 18:10 Może i autor projektu miał dobre intencje, może nawet chciał żeby ten fragment naszego miasta wyglądał ładnie, może jesteśmy zaściankowi i nie potrafimy docenić prawdziwej sztuki, może...I w sumie powinienem na tym skończyć bo morze które może zmyć kolejne próby naszego rewolucyjnego architekta to najlepsze miejsce dla podejmowania prób swoich realizacji. Najwyraźniej szanowny architekt potrzebuje kilku lekcji projektowania albo wręcz przeciwnie jest genialnym architektem tylko zbłądził i potrzebuje miejsca na odwyku. Najłatwiej jest krytykować dlatego teraz kilka konstruktywnych rzeczy. Z tego co wiem ma zostać rozpisany konkurs na zagospodarowanie centrum miasta. Jestem przekonany w stu tysiącach procent że 99% oddanych prac choćby tworzyli je studenci będzie lepszych od tej marnej wizualizacji. Dlatego mam nadzieje że zanim dojedzie do realizacji owego arcydzieła sztuki XXI wieku zostanie ona skonfrontowana z innymi zacofanymi projektami. Po drugie architekt, którego dzieło: - zostaje uznane za makabryłe roku, - praktycznie nie funkcjonuje!!!!! jest obcą tkanką w strukturze miasta - sprawia że jest mi (i nie tylko mi) wstyd kiedy wizytuje znajomych z innych miast, dostaje do zaprojektowania kolejny kawałek miasta. Ktoś tu albo smaruje albo powinien zlecieć ze stołka. Zwracam się z uprzejmą prośbą do osób kompetentnych, żeby ta realizacja została włożona do szuflady i nigdy już stamtąd nie została wyciągnięta. Mam nadzieję, że to była tylko prowokacja do wszczęcia dyskusji na temat przyszłości naszego miasta. Jeżeli tak to strzał w dziesiątkę jeżeli nie to ja wysiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomm Makabryła w zakładce "wyróżnienia i nagrody". IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.09, 18:26 Ale najlepsze jest jakie mniemanie ma o sobie projektant, który najgorszy obiekt architektoniczny 2008 umieścił na swojej stronie www w zakładce "wyróźnienia i nagrody". To dopiero tupet, zapewne przyciąga to inwestorów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waszka21 z moich podatków! nigdy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 18:43 gubię się w tzw. "nowoczesnej architekturze" czuję się obco, wyalienowany, przeciwnie czuję się w starej zabudowie - bardziej zwartej - klimatycznej, zgubić człowieka w nowoczesności jest łatwo, mury obronne stoją wieki, ciekawe co za nastepne wieki pozostanie z fioletu (nagrobnego?), i tej "architektury", może się nie znam, może się nie poznam, ale coś co denerwuje, co kłuje i razi za MOJE PIENIĄDZE NIE POWINNO POWSTAĆ! i basta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: z moich podatków! nigdy? IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.09, 22:59 Szkoda, że w Gorzowie centrum zostało tak zniszczone podczas wojny. Jego rekonstrukcja przy obecnych przepisach raczej nie wyjdzie. A szkoda, bo bardzo fajnie jest się przechadzać wąskimi uliczkami starych miast, choćby w Amsterdamie czy Wenecji. Natomiast bez konkursu na centrum Gorzowa ciężko będzie ocenić czy ta wizja się sprawdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woka Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.05.09, 19:00 Nie chce mi się za bardzo rozpisywać bo to beznadziejne jest. Wizualizacja powala. Ale nawet zakładając ryzykowną hipotezę że to rzecz gustu i większość ludzi na forum nie zna się na architekturze, to jak to będzie. Gdzie pan architekt chce takie fioletowe, plastikowe badziewie kupić. W castoramie nie ma. Trzeba to zamówić w stoczni yachtowej chyba. No dobra zamówili, zapłacili,(zaje.. dużo bo specjalne zamówienie), postawili. Ludzie idą patrzą podoba się lub nie. Ale niedługo przyjdzie jesień. Syf będzie i brud dookoła przez 300 dni w roku. Kto to umyje... nikt! Śnieg spadnie i zacznie się topić. a na wiosnę trawa i chwasty wyrosną na tym bruku z clipartu windows'a i nikt już jej nie usunie. i tak dalej... To brzydkie jest a przede wszystkim bardzo niepraktyczne. A ma być praktyczne bo dla nas a nie dla "architekta". Najgorsze jest dorabianie na siłę ideologii. Piękny opis goowna. No jednak się rozpisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.09, 20:02 Z materiałów z Castoramy powstały "nowoczesne" osiedla na Górczynie i na wylocie na Szczecin. Brawo! Zasługujemy na taką estetykę? Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 14.05.09, 20:13 Już myślałem że Sierakowscy osiągnęli szczyty kiczu i tandety. No i proszę - myliłem się. Pojawili się godni następcy i kontynuatorzy ich chorych wizji. Ba, do tego twórczo je rozwijają:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iopu Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 20:52 mi się wydaje ze ten program graficzny jest do d*** źle to wygląda na nim może w rzeczywistości to ma być lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.09, 22:11 na stronie internetowej z plantami napisane jest, że nie chodziło o zrobienie super wizualizacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pupet Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.09, 22:54 A co ma piernik do wiatraka? Sierakowscy stawiają szklane pudła a Kłosowscy motyle... Odpowiedz Link Zgłoś
hanyncjusz Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 14.05.09, 21:59 Na kolejnych ilustracjach drzewa zdaje się wróciły. Ale uważam, że atrakcją murów miejskich powinny być...mury ( nastrój średniowiecza, rycerze, te klimaty...). A nie jakieś fioletowe badziewie z plastiku które rzekomo wprowadzi Gorzowian w XXI wiek. I co ma właściwie na celu architekt wprowadzając tą całą plastikową pstrokaciznę - przyćmić jeden z dwóch ostatnich zabytków średniowiecza w mieście ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: 79.162.175.* 14.05.09, 22:02 Kochani, na szczęście cały ten zgiełk mogę uspokoić. Otóż redakcja GW się pomyliła i nie chodzi o "Planty gorzowskie" tylko o "Gorzowskie Palanty". Po prostu błąd w druku. No i wszystko jasne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 23:32 observer: "Gorzowskie Palanty". Po prostu błąd w druku dzięki observer, co za ulga ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: 79.162.175.* 14.05.09, 22:10 Ołłłł, odezwało się biuro arcytektów? Jak on tam się nazywa ten arcytekt? Nazwiska nie pamiętam, bo nie warto. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
danny_boy Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 14.05.09, 23:16 Zastanawia mnie ten tekst na stronie pracowni: "Przedstawione obrazy są widokami z projektu, gdyż to nie wizualizacja była przedmiotem zamówienia." Jest też kilka rzeczy, których nijak nie mogę dopasować do całej koncepcji (niezależnie od kontrowersji), mianowicie niebieska "tuba gastronomiczna" i jakiś zółty "punkt orientacyjny", który wygląda na gilotynę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 23:35 danny, Ty nie dopasowuj tuby do gilotyny, bo to dla znawców jest "archiztektury" ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
danny_boy Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 15.05.09, 18:57 >Ty nie dopasowuj tuby do gilotyny Już dopasowałem: przyjezdny pyta się, gdzie tu w najbliższej okolicy można coś zjeść - wskazujesz mu gastronomiczna tubę, a on mając do wyboru jedzenie w tubie albo podłożenie głowy pod zółtą gilotynę z pewnością wybierze to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cxzcxzcz Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 11:11 fajnie jakby odtworzyli teren ze średniowiecza i porobili gilotyny takie drzewniane i tarany do burzenia murów. Jakiś pomnik ewentualnie, coś takiego może by było dobre. I drzewa i jakieś rośliny! a nie fioletowe badziewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leel Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: 213.76.166.* 15.05.09, 08:40 Odważnie i nowocześnie! W sumie podoba mi się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokospoko Makabreska IP: *.echostar.pl 15.05.09, 09:44 To zdecydowanie najbrzydsza wizualizacja jaką kiedykolwiek widziałem. Przy takiej jakości nawet dobra architektura będzie wyglądała tragicznie. W czym ten architekt stworzył to cudo? Używał darmowego programu z Muratora? A na poważnie - projekt jest stylistycznie spójny z Dominantą. Może naprawdę warto go zrealizować. Gorzów będzie mógł liczyć na rzesze turystów żądnych atrakcji - najbrzydszego miasta w tej części Europy. Stanie się głośnym przykładem na to, jak nie projektować przestrzeni publicznej. Czyli będą o Gorzowie mówili - czy nie o to chodzi sympatykom Pająka. Toż to miód na zaściankową psychikę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Makabreska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 11:18 mam nazwę dla tego miasta bo sie nie podobał gorzów wielkopolski, zaścianek gorzów. :))) mury niech zrekonstruują całe, wstawią bramę i zamkną :) później na juwenalia będzie prezio dawał klucz i studenci otworzą miasto. Wokół murów poprowadzić fosę i na murach punkty obserwacyjne i ustawić na górze straż miejską ubraną w średniowieczne zbroje. Na dole przy stolikach sprzedawać dukaty, pamiątki, widokówki z zaścianka Gorzów. I koniecznie watę cukrową. A stoiska z gaciami by nie było jakby ryneczek był większy jest za mały - więcej ludzi chce handlować powinno się im to umożliwić w cywilizowanym miejscu, a nie na środku deptaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala tak ogólnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 12:15 Rozumiem że planty jak każdy projekt może się podobać lub nie. Super że wzbudza taką dyskusję i zainteresowanie. Ale jeżeli ktoś krytykuje to niech krytykuje projekt a nie osobę.... to co robicie jest tak polskie, wychodzi całą nasza zaściankowość chamstwo i brak jakiejkolwiek kultury. Wstyd mi za was.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: tak ogólnie IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.09, 14:10 ala napisała: > Rozumiem że planty jak każdy projekt > może się podobać lub nie. jeżeli architekt puści bąka, też może się podobać, lub nie, ale nazywanie tego projektem jest grubym nieporozumieniem. > Super że wzbudza taką dyskusję > i zainteresowanie. przypadkowy zlepek elementów wykonany szybko marnym programem komputerowym, bez żadnej widocznej koncepcji, czy myśli przewodniej, nie pobudza do dyskusji. natomiast zainteresowanie budzi mechanizm panujący w magistracie, który powoduje przedstawianie i realizowanie takich prymitywnych pomysłów bez przeprowadzenia architektonicznego konkursu i wyłonienia najlepszych prac. > Ale jeżeli ktoś krytykuje to niech krytykuje > projekt a nie osobę.... to co robicie jest tak polskie, > wychodzi całą nasza zaściankowość chamstwo > i brak jakiejkolwiek kultury. Wstyd mi za was.... wstydź się za siebie. dotychczas jesteś jedyna, która wyłącznie krytykowała osobę e_werty, zamiast wyjaśnić przyczynę, dlaczego w gorzowie takie bzdety powinny być realizowane bez konkursu. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=58&w=95267595&a=95346640 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Planty palanty Re: tak ogólnie IP: *.echostar.pl 15.05.09, 20:30 Projekt nie wzbudza zainteresowania, lecz odrazę. Nie prowokuje do dyskusji, tylko do sprzeciwu wobec piramidalnego bezguścia architekta i magistratu. Otóż Alu wiedz, że przestrzeni miejskiej nie tworzą weseli prezydenci z przybocznymi wesołkami. Nie powstaje ona na podstawie pomysłu jednego zaściankowego architekta. I nie jest parawdą, że miejscowości wielkości Gorzowa muszą być estetycznie odstręczające, że nie może być tutaj dobrej architektury. Jędrzejczak postąpiłby o stokroć rozsądniej, gdyby zamiast śnić o plantach otoczonych różowo-niebieskimi drutami i cieszyć się makabrycznym pająkiem zdecydował się posprzątanie miasta, renowację budynków, wymianę chodników i ulic. Wystarczy uprzątnąć park, odnowić piękne elewacje kamienic, zamalować warstwy graffiti - ogarnąć to, co jest zanim doszczętnie się rozpadnie. Co z tego, jeżeli wygra inny projekt i znajdą się fundusze na jego realizację, skoro poniemieckie części miasta (i nie tylko) wyglądają jak jeden, wielki slums. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: tak ogólnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 23:22 Planty palanty napisał(a) to, co jest "oczywistną oczywistnością". To miasto jest brudne, syfiaste, kompletnie zaniedbane. Następuje degradacja tego co jest, pieniądze wydaje się na jakieś nowe badziewia. wszystko bez ładu i składu. przejdźcie się w sobotę po południu po centrum przy akompaniamencie disco polo z "Letniej", które słychać na pół centrum i widokiem okolicznych meneli. robi piorunujące wrażenie na gościach z "zagramanicy". tja, marki nam trzeba... marki, bo wszystko inne już mamy ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marka Re: tak ogólnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 10:59 >> To miasto jest brudne, syfiaste, kompletnie zaniedbane. bo gorzowianie to śmieciarze i menele. >> przejdźcie się w sobotę po południu po centrum przy akompaniamencie disco polo z "Letniej", które słychać na pół centrum i widokiem okolicznych meneli. robi piorunujące wrażenie na gościach z "zagramanicy". No menele są bo nie mają roboty. A bezdomni - nikt nie rozwiązuje ich problemu. A jakby miasto miało interweniować to by ich ściągnęło z ulicy i umieściło w przytułku - zamiast przystosować do życia w społeczeństwie. Lepiej robić głośne bum pod publikę niż rozwiązywać rzeczywiste problemy tego miasta bo to jest popularniejsze politykom chodzi tylko o utrzymanie stołka przez następne lata. Sama letnia mi się podoba. Niech sobie w niedzielę pogra ta muzyka. Dużo ludzi wokół tego się skupia. Tańczą śpiewają a letnia ma klientów. Jest odgrodzona krzewami od miasta. Nie trzeba gorzowowi marki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waszka21 Szok i SKOWYT? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 13:57 Szok i skowyt - gorzowskie p(a)lanty 21 wieku. ale o co chodzi? wywołano "zaściankowe" reakcje... a mi nie po drodze a mi nie chce się nawet tego oglądać jestem "zaściankowy" ponadczasowy? Odpowiedz Link Zgłoś
cynke Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 15.05.09, 18:29 Panie Redaktorze, Jest to tak małomiasteczkowy i wsteczny projekt, że otwartość nie ma tu żadnego znaczenia. Dodatkowo przedstawiony w sposób ubliżający zamawiającemu. Nawet gdyby został zaprezentowany 15lat temu jego poziom byłby wątpliwy. Polecam najpierw trochę poznać się na temacie a dopiero potem wypisywać tego rodzaju artykuły. Mam nadzieję, że Gorzów uniknie tego typu "nowatorskich" rozwiazań. pozdrawiam, C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: 79.162.168.* 15.05.09, 19:28 śpieszę z kolejną sensacyjną wiadomością. Otóż na Gorzowskich Płakantach wystąpi Peter Rubik z Czech inaczej zwany Jożin z Bażin i mam już pierwszy przeciek jego nowego bum-bum-borium: Gorzów swoje planty buduje fioletowe, architekt chory ma poglądy nowe. Cały ten zaścianek gorzowski chce wprowadzić na pierwsze miejce makabrył Polski. Drzewa i krzewy wykosić! Po co to zielsko ma tu się panosić. Do muru średniowiecznego co najlepiej dodać? Plastik w kolorze zdecydowanym i mamy cud gorzowski murowany. (klaszczemy na dwa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elef Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: 82.160.210.* 16.05.09, 10:51 Zajmijcie się wpierw największą brzydotą Gorzowa to jest naprzeciwko "schodami do nikąd" chyba że ma by to pomnik osiągnięc komunizmu a może także niemocy rządów SLD-PO. A dominanta jak na razie szpeci i póki co nawet po roku nie została udostępniona Gorzowianom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.09, 12:23 elef napisał: > A dominanta jak na razie szpeci > i póki co nawet po roku nie została > udostępniona Gorzowianom. nie tylko szpeci i jest niepotrzebna, ale psuje układ urbanistyczny miasta. blokuje odtworzenie historycznej linii tramwajowej na zawarcie. powinna być być rozebrana. jest jednym z przykładów marnotrawienia publicznych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.09, 14:32 "Szukałem tam dobrych przykładów dla Gorzowa. I chodziło nie tylko o wzory materialne, że tak może wyglądać rynek czy ławka, ale również pokazanie, jaki może być stosunek do miasta, przestrzeni, organizacji życia." i co? nie ma sztabów urbanistów i planistów czuwających nad funkcjonalnością miasta i planujących dosłownie wszystko? wystarczy na ulicy ustawić kilka prowokacji i miasto prawidłowo funkcjonuje? to że miasto w odczuciu mieszkańców jest "gemütlich", to kwestia czystego przypadku? samo jakoś tak przypadkiem wyszło? chyba miasto swojej "przytulności" nie zawdziecza prowokacjom artystycznym? zresztą sam pan redaktor nawet przeciwstawia te dwie rzeczy. otóż panie redaktorze kochany, nic się pan w groningen nie nauczył. czuł się pan tam dobrze nie wiedząc jaka praca się za tym kryje i o to właśnie chodzi. to jest podstawa. dopiero później można prowokować nowoczesną sztuką. bardzo ważne jest aby miasto zmieniało się ciekawie, ale znacznie ważniejsze jest, aby zmieniało się funkcjonalnie, aby poprawiało wygodę mieszkańców i nie zatraciło swojej "gemütlichkeit". Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 16.05.09, 15:50 Mnie zastanawie takie histeryczne wyprowadzanie handlu straganowego z centrum. Przecież takie targowiska powstawały w miejscach które sa najwiecej uczeszczane. Mieszkańcy w swoich codziennych wedrowkach - z pracy i do pracy, z koscioła... knajpy itd. wydeptuja sciezki i na ich skrzyzowaniu powstaja naturalne rynki i targowiska! Jakies absurdalne zarzadzenia usiłują wbrew naturze zminic te mechanizmy! Ale one sie nie daja... w szczatkwej formie ale istnieja! Dlaczego Miasto nie zagospodaruje takiego centrum targowego z korzyscia dla mieszkańców? Jezeli kogos irytuja "gacie i cyckonosze" na straganach to mozna je tak urzadzic ze nikogo nie powinny razic. To tylko kwestia pomysłu. Magistrat sie uparl tworzyc centra w miejscach gdzie ludzi trzeba sciagac na siłę! Absurdem jest organizowanie masowych imprez na skrawku przestrzeni na bulwarze! Jezeli juz powstal to chyba w celu bardzie intymnego kontaktu a widokiem na Warte i okolice... Masowe imprezy świetnie by sie sprawdziły na Starym Rynku czy na Placu Grunwakdzkim! A na codzień Rynek słuzy handlowi! Ale niestety wizje Prezia sa oderwane od realiów a przywiazane do duzych inwestycji - gdzie drwa rabia tam kasa leci w róznych kierunkach. Trzeba wiedziec gdzie sie ustawić... A wygoda mieszkańców to sprawa nieistotna. Stary Rynek bedzie stał pusty w okolicach duzych świat... a na bulwarze zorganizuje sie imprezę dla waskiej grupy - tak waskiej jak wąski jest bulwar! To na marginesie kolejnej inwestycji gdzie wióry polecą! Już je widac.... na początek jest to kiepska wizualizacja... potem nastąpi gorsza realizacja... i "sadzenie zieleni"... zielone wióry poleca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.09, 19:24 e_werty napisał: > To tylko kwestia pomysłu. nie trzeba ameryki odkrywać. wystarczy przejechać się po europie i zobaczyć, jak wspaniale to funkcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcvbnm Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 20:11 >> imprezę dla waskiej grupy - tak waskiej jak wąski jest bulwar! masz rację, ale koncerty powinni urządzać za wartą - tam gdzie mandaryna grała jest super miejsce. bulwar jest porażka do koncertów a projekt palantów ma być wg zamierzeń prezia w tym samym stylu i przez tą samą firme co robiła bulwar i dominante żeby razem tworzyło całość ale całość w złym wykonaniu. Myśle że firma która już zrobiła bulwar i dominantę, niech robi pozostałe elementy miasta ale trzeba stać nad nimi i lać długim batem. Jak grafikowi zlecisz grafikę na strone www też go trzeba batem lać bo inaczej zrobi ci kaszanę - nawet jak jest dobrym grafikiem. Tak samo jest z architektami. Trzeba pilnować co robią krytykować i lać po plecach rózgą, to zrobią to dobrze. do plant - Fioletowe badziewia usunąć, więcej drzew i roślin i nie otaczać szkłem muru miasta! puścić fosę i ustawić strażników miejskich ubranych w zbroje na górze jak już mówiłem. I niech obserwują miasto przez lornetki czy nikt nie rzuca śmieci a jak to zrobi to go pałką przez łeb. Stanowiska dla ryneczku to dziadostwo, stare babunie sprzedają cebule z wiadra - rozgonić to na 4 strony świata. Na staszica przy netto też jest takie samo dziadostwo. Ale dobrze że ten wstrętny ryneczek zlikwidowali. Niech zaprojektują jakiś standard targowiska jakiś standardowy biały namiocik i żeby wszyscy mieli takie samo to jakoś to będzie wyglądało . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 23:00 "Niech zaprojektują jakiś standard targowiska jakiś standardowy biały namiocik..." w wielu (jak Wiecie) miastach i miasteczkach Europy są dni w tygodniu (często soboty + jakiś dzień powszedni)kiedy w centralnym punkcie odbywa się targ. przyjeżdżają sprzedawcy warzyw, serów, wędlin. dlaczego u nas nie mogłoby tak być, że w sobotę przed południem idę sobie kupić warzywa u ulubionego sprzedawcy. korzyść oczywista: ożywiamy centrum, regionalni producenci żywności mogą sprzedać bezpośrednio, a my nie lecimy do tesców ;-) u nas wyprowadzono "rynek" daleko od centrum i chodzą tam głównie emeryci. pewnie, że wprowadzenie targu do centrum musiałoby się odbyć na innych zasadach "estetycznych": kupowanie kartofli prosto z samochodu raczej nie wchodzi w grę. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 17.05.09, 08:12 Żanna napisał(a): > w wielu (jak Wiecie) miastach i miasteczkach Europy są dni w > tygodniu (często soboty + jakiś dzień powszedni)kiedy w centralnym > punkcie odbywa się targ. Tymczasem w polskich miastach i miasteczkach raczej nie. Znaczy, byłoby to, myślę, pozytywne dla owych miast, tylko że nikt nie jest przyzwyczajony do takiego trybu sprzedawania i kupowania. Najlepsze rynki to zazwyczaj rynki stałe. W rodzaju jeżyckiego, wildeckiego, czy łazarskiego. Zastanawiające jest, że w Gorzowie nie można było utrzymać choćby jednego, porządnego rynku pod chmurką w centrum. Ciekawe, czy to jakaś genetyczna wada klienteli, która warzywa kupowała tylko pod blokiem, a na rynek szła po tanie ciuchy? Czy też może bezgłowie w urzędzie wiejskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 13:27 Przestańcie z tym dziadostwem. Żadnego sprzedawania warzyw w centrum. Tak było 2 wieku temu ze wsi chłopi jeździli na targ do miasta. Sprzedawali świnie, kury, chustki i warzywa. W tej chwili ryneczek z warzywami jest na zawarciu. Jaki będzie jego los nie wiem. Powinni go gdzieś przesunąć ale zostawić pod niebem - nie zamykać w hali. Jest to gorzowski rynek hurtowy i jest źródłem dochodu wielu producentów warzyw i owoców w Gorzowie. To jest najłatwiejszy biznes - posadzić coś w ziemię, zebrać zawieźć o 5 rano na rynek i wywalić skrzynki z samochodu. Tam jest taniocha i dużo ludzi tam kupuje i zaopatrują się w warzywa gorzowskie warzywniaki. Sam mam sad wiśniowy i w wakacje to było moje źródło dochodu. Zrywam pakuję w skrzynki jadę rano opchnąć. Godzina, dwie i wracam do chaty 1-2 bańki zarobione. Jak zbudują hale to będą tylko stali sprzedawcy - nie można będzie sobie dorywczo zarobić. Niepotrzebna jest hala przy sprzedaży warzyw bo one i tak są tylko w sezonie kiedy na dworzu jest gorąco. Natomiast nie wiem po co daszek na ryneczku przeniesionym znad warty - na chole*e? Zimą i tak pi*ga, a latem nie dochodzi słońce. Za to ochrona przed deszczem ale i tak są wnęki więc nie napada i to jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 17.05.09, 13:50 "Przestańcie z tym dziadostwem. Żadnego sprzedawania warzyw w centrum " ... pewnie! Spadaj zapładniac wisnie! Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 17.05.09, 09:07 Gość portalu: Żanna napisał(a): > w wielu (jak Wiecie) miastach i miasteczkach Europy Nie tylko- wystarczy zajrzeć do Kazimierza Nad Wisłą - w poniedziałki, środy i piątki w centralnym miejscu- na rynku odbywa się targowisko, po czym o 12.00 wszystko się zwija bez śladu i dalej turysty robią sobie zdjęcia pod studnią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.09, 03:50 barański napisał: "Myślę, że realizacja projektu "Planty gorzowskie" pokaże, ..." czyli realizacja już przesądzona? :( kiedy prezydent pokaże projekt radzie? przed, czy po realizacji? ;) www.rmg.fm/news/show/3620 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Ale jak to zrobić tanio? IP: 79.162.133.* 17.05.09, 11:59 Moi drodzy, postudiowałem trochę książeczek do nauki architektury, właśnie zakładam stronę internetową mojego biura architektonicznego o nazwie "Archi-płakantura". I pragnę Wam drodzy forumowicze przedstawić mój projekt Gorzowskich Płakantów, który razem ze szwagrem wczoraj przy piwie wymyślilim. Otóż: Trzeba przede wszystkich zamiast płyt chodnikowych wylać lastryk, jak dawniej w PRL schody w blokach robili. Ładne to i łatwo się czyści, a i wczesne lata mojego dzieciństwa w PRL przypominają i tu mamy nawiązanie do najnowszej historii. Na to postawić starego Trabanta z NRD i pomalować go na fiolet, żeby żywo było i tu wymiar symboliczny: Polacy i Niemcy, Gorzowianie i Landsberczycy połączeni w Trabancie, każdy może do niego wejść i poczuć się zintegrowany z byłymi mieszkańcami. Potem dodajemy kolekcję zasuszonych motyli w szklanej gablocie. Wandale wprawdzie zniszczą, ale przez jakiś czas będzie to symbol polotu architekta. No i może jeszcze Wy coś dorzucicie? Może ktoś ma coś fajnego w piwnicy? Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
real_marek Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 17.05.09, 21:37 Kochani jesteście, jestem zbudowany odzewem na tę szmirowatą prowokację!!!! Jeśli damy sobie wcisnąć taki kit po klęsce dominanty to znaczy, że jesteśmy do niczego, a pan Tadeusz ma nas w d..e. Może choć raz coś zróbmy, czy i tym razem skończy się na gadaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 21:52 real_marek napisał: "> Kochani jesteście," marku realny, mnie też robi się lepiej kiedy Was czytam, ale potem, niestety, wychodzę w to miasto i widzę ten cały syf i i i... mam wrażenie, że tu wszyscy wszystko akceptują i wybiorą tego prezia jeszcze raz i zdominancią ten gorzów zupełnie. nie bardzo wiem, jak można temu zapobiec. i i i... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus a propos sopotu ... IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.09, 12:08 Żanna napisała: > wszyscy wszystko akceptują po przystąpieniu polski do unii następuje pewna poprawa standardu życia. być może dlatego, ciemny lud wierzy, że z korupcją da się żyć, a autorytety utwierdzają go w tym przekonaniu. Autorytety murem za Karnowskim "Prokuratura chciała aresztować prezydenta, ale sąd uznał, że nie jest to konieczne. Aby Karnowski mógł odpowiadać z wolnej stopy, poręczenia za niego złożyli m.in. Lech Wałęsa, abp Tadeusz Gocłowski, o. Maciej Zięba, Aleksander Hall, prezydent Gdańska Paweł Adamowicz (PO), marszałek województwa Jan Kozłowski (PO), posłowie PO Sławomir Rybicki, Arkadiusz Rybicki, Jarosław Gowin." może więc warto sięgnąć do historii i przypomnieć co pisała maria czanerle o inscenizacji dziadów adama mickiewicza w teatrze słowackiego w krakowie w reżyserii bohdana korzeniewskiego - teatr, nr 14, 1963 r.: "Temu światu wielkich i małych interesów, kariery i ambicji, cynizmu i bezwzględności przeciwstawiono naród cierpiętników z powołania, którego lud utkwił w średniowieczu, a najświatlejsze jednostki zamiast podać mu rękę, przyciągnąć do nowych czasów i zadań, ulegają w swej historycznej bezradności jego mistycznym halucynacjom, znajdują pocieszenie w jego naiwnych, lecz ulgę niosących wierzeniach" :) Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 21.05.09, 22:27 Żanna napisała: > mnie też robi się lepiej kiedy Was czytam, ale potem, > niestety, wychodzę w to miasto i widzę ten cały syf i i i... mam > wrażenie, że tu wszyscy wszystko akceptują i wybiorą tego prezia > jeszcze raz Głową muru nie przebijesz, wyżej pręta nie podskoczysz, z g.. bicza nie ukręcisz... Innymi słowy, trzeba się przenieść gdzie indziej. Np. do Chwalęcic. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 20:47 blic: Głową muru nie przebijesz... trzeba się przenieść gdzie indziej. Np. do Chwalęcic. :) haha, daję się sprowokować! ;-) Chwalęcice... ta świadomość, że większość ludzi tam mieszkajacych dochrapała się tych domostw czerpiąc korzyści z kolesiowsko-partyjno- "byznesowych" układów (nieważne która strona sceny politykierskiej) tja, niewielu jest tam nuworyszów, którzy wzięli kredyt. Patrzeć na nich jak na sąsiadów - to byłby dla mnie duży dyskomfort. A poza tym w nocy na Żwirowej świrują motocykliści i słychać ich aż w Chwalęcicach ;-))) A poważnie, wiesz, czywiście można się odseparować od syfu tego miasta i większość tak robi, uciekamy "za", to jednak powoduje, wcale niepowolną, degradację centrum. spróbuj znaleźć się tam wieczorem w sobotę, fuj. już widzę, co się stanie z plastikiem Kłosowskich pozostawionym upojonym wyrostkom oraz bywalcom Letniej po zamknięciu! Sprawa sama się rozwiąże! Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 17.05.09, 22:01 i tym razem skończy się na gadaniu ... oczywiscie ze tak! Na tym etapie jest chyba za póxno na protesty - mozna jedynie kilka szczegółów skorygowac... ale kasa juz poszła! Zaplacono za projekt (albo obiecano zaplate?) i nikt kasy nie odda. Dominante równiez wcisnieto bez dyskusji - pokazano wizualizacje z informacja ze powstanie - no i powstała! metoda faktow (kasy) dokonanych... Odpowiedz Link Zgłoś
skrecprosto Panie Kłosowski, przecież pan nie jest cieniasem! 18.05.09, 13:32 Apeluję do Państwa Kłosowskich, aby zrobili sobie przerwę w projektowaniu, zdystansowali się do swej twórczości. Tak bywa w życiu nawet najlepszych artystów, że zdarza się im wypalić zawodowo. Proszę Was, zajmijcie się rozwojem swojego centrum aerobiku, przestańcie robić to, co robicie z Naszym miastem. W projektowaniu bezwzględnie trzeba wziąć pod uwagę duszę miejsca, bez względu na to, czy idzie się w kierunku awangardy, czy nawiązania. Panie Waldku: Genius loci! Proszę wrócić do korzeni, wzbudzić na nowo swoją wrażliwość, nabrać dystansu do pomysłów syna i nie poddawać się naciskom osób, których twórczość widać w tych dziwacznych "kulkach" betonowych i majtkowych fioletach. Proszę się zastanowić, jakie znaczenie mają miejsca przy murach obronnych, jakie znaczenie mają same mury, jaki jest klimat tego miejsca, i czy na pewno ustawienie tych dziwadeł, pajęczyn, ścianek i jajka na kijkach oraz przeszastanie terenu bezładnym układem różnorakich kamieni jest tym, co ma pan do zaproponowania po 20 latach w zawodzie zaufania publicznego? Czy na pewno chodzi panu o to, żeby postawić nam kolejną MAKABRYŁĘ ( 1 miejsce w ogólnopolskim konkursie: wyborcza.pl/1,76842,4329943.html ) ? Proszę otworzyć się na głos z zewnątrz, proszę przemyśleć, czy na pewno tylko na to pana stać? Proszę się zastanowić, co pan po sobie zostawi. Na razie zostawił pan rozedrganą, nieproporcjonalną i znikądwziętą dominantę, która funkcjonalnie nie istnieje, nic się w niej nie dzieje- nikt z niej nie korzysta, a Polska się z nas śmieje. Proszę pokazać, że umie pan więcej niż zrealizować pomysły wie pan kogo. Sądzę, ze da pan sobie obciąć rękę ze słuszność tego projektu. W dominantę do dziś pan przecież wierzy, prawda? Zacytuję: "...wtedy dałbym sobie za nią rękę uciąć. I wiesz co... I bym teraz (...) nie miał ręki." Nikt tu nie jest przeciw panu, my po prostu nie chcemy tego szkaradzieństwa. Wiemy, że stać was na więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
skrecprosto Re: Panie Kłosowski, przecież pan nie jest cienia 18.05.09, 14:33 Cytat oczywiście z filmu, nie z Pana Kłosowskiego :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus genius loci i genius saeculi ... IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.09, 10:38 skrecprosto napisała: > Panie Waldku: > Genius loci! patrząc na te wytwory-potwory, wnioskuję, że pan waldek nie tylko nie wie, co to jest genius loci, ale też nie wie, co to jest genius saeculi. prymitywne formy i infantylną symbolikę, uważa za nowoczesność XXI wieku. pająk, zalotki, fosa landsberg'a, to wszystko jest przecież tragiczne... natomiast ze strony magistratu brakuje genius logicus. zamiast narzucać mieszkańcom plastyki pana waldka, byłoby logiczniej, dać szansę artystom plastykom XXI wieku. przy użyciu szlachetnych materiałów, powinno się stworzyć wygodną, zupełnie neutralną, miejską przestrzeń służącą do stałej ekspozycji zabytkowych murów i zmiennej ekspozycji nowoczesnej rzeźby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niagara Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.rybnik.vectranet.pl 19.05.09, 11:08 Wyrazy głębokiego, szczerego współczucia dla mieszkańców Gorzowa. Łaczymy się w smutku- Rybnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiger Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.era.pl 19.05.09, 15:04 już o tym projekcie wie cała Polska: www.bryla.pl/bryla/1,85300,6619142,Szok_czy_zachwyt__Gorzowskie_planty_XXI_wieku.html będzie się mówiło, oj będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokospoko Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.echostar.pl 19.05.09, 20:31 Wysłałem im info kilka dni temu ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 21:10 > już o tym projekcie wie cała Polska: "ranyboskie", fakt! Nam, gorzowianom jest głupio do kwadratu! ale tak u nas aktualnie jest, "władza" zleca tej pracowni, bo władza ma gust jak z "domu architekta" zaprojektowanego przez tę pracownię. Przy okazji sobie obejrzałam ten dom, nie no, już mnie nic nie zdziwi po tych cudnych zasłonach salonowych i seledynie toaletkowo- sypialnianym. buuuuuu. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 19.05.09, 21:13 > > już o tym projekcie wie cała Polska: No... Ciekawe co na to fachowcy od PR... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.09, 15:50 "Myślę, że realizacja projektu "Planty gorzowskie" pokaże, na ile bardziej gorzowianie otworzyli się na współczesność ..." panie redaktorze barański, gust tego architekta, to jak mieszka i co projektuje, to nie jest współczesność, tylko wiek XIX w kiepskim wydaniu. czas przejrzeć na oczy. ps. nawet logo firmy nie jest ani współczesne, ani estetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Brambor Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.gorzow.mm.pl 20.05.09, 01:50 Brak mi słow i szkoda energii by pisac jak bardzo przerażona jestem projektem pana Kłosowskiego. zbrodnia szok skandal wstyd etc., etc Zgadzam sie z każdym komentarzem na nie, a zadalam sobie trud przeczytania ich wszystkich - stanowia grubo ponad 90%, budzi to nadzieje ze sprawa nie jest jeszce przegrana, Apeluje o zorganizowanie sie (na poczatek mozeza posrednictwem tego forum-z braku laku), spotkanie w tzw. realu. Przygnebiaja opinie takie jak ta wyrazona przez forumowicza o nicku "e-werty",cytuje: "Mam wrazenie że informacje o planach Prezia i Magistratu docieraja do nas na etapie zaklepanych zleceń! Że wszelkie dyskusje juz sa jedynie biciem piany - niczego nie zmienią. Kasa podzielona i sprawa sie rozwija. Opinie forumowiczow nie maja znaczenia... ot takie sobie pyskówki i deliberacje kanapowych politykierów! Maja za zadanie zatarcie sladów - kto komu i z ile zlecił projekty a później prace budowlane" Jeżeli opinie forumowiczów nie maja znaczenia, wyjdzmy poza forum. Niewiarygodne, ze tak bardzo zły projekt moze zostac zrealizowany, niewiarygodne ze ON NAPRAWDE ZOSTANIE ZREALIZOWANY jezeli obywatele nie zareaguja w pore. Pozwolilismy zbudowac sobie dominante, stoi i straszy, udowadnia ze niewiarygodne jest mozliwe. Niemniej mozliwe jest zorganizowanie protestu i niedopuszczenie do dalszej dewastacji.Jest was-nas naprawde wielu (wszyscy mieszkancy gorzowa procz Prezydenta i panstwa Kłosowskich-mam wrazenie),potrzeba tylko odrobiny wytrwalosci,niewielkiego wysiłku w postaci np udania sie na pierwsze spotkanie, potem sytuacja rozwinie sie naturalnie.Dobrze byloby by gazety staly po stronie mieszkancow,dlatego troche niepokojacy jest fakt ze ten raczej pro-kłosowscy artykuł ukazał sie w wyborczej. Wierze, ze jest mozliwe niedopuszczenie do realizacji tego koszmaru,wierze ze obywatele moga miec wplyw na to co dzieje sie w miescie,wymaga to tylko zorganizowania sie, w pojedynke nikt nic nie zdziala.Z forumowiczów przeistoczmy sie w obywateli, nie wstydzmy sie zaangażowania, sprawa jest tego naprawde warta. Na poczatek proponuje podpisywać swoje opinie imieniem i nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku 20.05.09, 02:19 Na poczatek proponuje podpisywać swoje opinie imieniem i nazwiskiem. ... już pedze po dlugopis... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 23:11 "Zgadzam sie z każdym komentarzem na nie, a zadalam sobie trud przeczytania ich wszystkich - stanowia grubo ponad 90%..." a teraz przeczytaj, jak zainteresowanie dyskutantów określił pan Barański: napisał, że albo wychwalano albo krytykowano. nie napisał,ile głosów było na "tak, ile na "nie". i to jest problem: brak krytycznych mediów w tym mieście. wszystkie (a zwłaszcza koszmarna telewizja) starają się "informować". stąd mamy kroniki wydarzeń, bez dociekania, bez drążenia tematów, których jest bez liku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.dip.t-dialin.net 22.05.09, 00:01 Żanna napisała: > a teraz przeczytaj, jak zainteresowanie > dyskutantów określił pan Barański ... na koniec podsumują, że projekt wzbudza wielkie emocje i jest szeroko dyskutowany, co jest dowodem na jego nowatorstwo. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoni Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.09, 08:20 ..kurde..ja chyba też będę architektem...z kolaży z plastyki miałem zawsze mocną trojkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Szok czy zachwyt? Gorzowskie planty XXI wieku IP: *.dip.t-dialin.net 20.05.09, 09:35 antoni napisał: > ..kurde..ja chyba też będę architektem... > z kolaży z plastyki miałem > zawsze mocną trojkę do takiej chałtury nie musisz umieć położyć tekstury. wystarczy trochę brawury i są konfitury. Odpowiedz Link Zgłoś