Dodaj do ulubionych

Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż

22.05.09, 19:39
Dlaczego taka"znamienitość wolnego rynku, symbolu człowieka umiejącego
zarabiać,"Kałamaga, PADŁ?, może warto podać przypuszczenia, ploty i...teraz
przyczyny. Czemu nikt mu nie pomógł? Czy nie był przykładem nadciągającego
kryzysu???
Ale teraz"coś" innego. Jest taka firma"Lubella"z Polski i wykupiła
nasze"makarony" i może zacznijmy bojkot, tak dla jaj, makaronów z tej firmy. W
Sz-nie"Załom"wykupiła"Telefonika"i rozp...konkurencje, likwidując Załom. Czy
nasze tuzy ekonomii, z Balcerkiem na czele nie umieją nic, prócz zwalniania
czy takichFUZJI???
Obserwuj wątek
    • danny_boy Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż 22.05.09, 22:47
      >"Lubella" (...) wykupiła nasze"makarony" i może zacznijmy bojkot
      Lubella uratowała nasze "makarony", czyli kilkadziesiąt miejsc
      pracy. Właśnie kupując makarony Lubelli poniekąd wspieramy Gorzów, a
      nie idiotycznym bojkotem.
      A co do upadku Marsa, to właściciele nie bardzo panowali nad firmą i
      nie kotrolowali radosnych i beztroskich poczynań najemnych
      menedżerów.
    • Gość: Ana Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż IP: *.gorzow.mm.pl 23.05.09, 11:52
      A teraz ci menadżerowie od siedmiu boleści rozwalają inne firmy.
      • Gość: zxcvbnm Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 14:03
        >> A teraz ci menadżerowie od siedmiu boleści rozwalają inne firmy.

ja ich nie żałuje (firm ani menedżerów) bo rekrutacja polega na tym że się
        przyjmuje człowieka który już pracował na stanowisku nieważne jak tą funkcje
        sprawował. wystarczy znać angielski i mieć mózg wielkości zarka grochu i
        doświadczenie na stanowisku odbyte po znajomości aby mieć prace w magagmencie
        • Gość: kałamaga Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 14:04
          a kałamaga to taki wesoły człowiek że wyjechał od dostawcy tirami pełnymi
          sprzętu i zapomniał zapłacić
    • Gość: zxc Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 14:07
      Panoramę wykończyła askana. A nova park wykończy askanę i park 111. Jak postawią
      nowe tesco na walczaka to wykończą te na górczyńskiej. Zapotrzebowania na zakupy
      aż takiego nie ma jak twierdzą niektórzy niedouczeni "specjaliści" od siedmiu
      boleści. Gorzowianie nie mają aż tak dużo kasy.
      • Gość: o Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 14:09
        gorzowianom się nie przelewa bo władze zamiast ściągać nowych inwestorów wolą
        pakować miliony z naszych podatków w planty cea i inne dziwactwa niegospodarnie
        i ze szkodą dla miasta na wiele najbliższych lat co hamuje rozwój gospodarczy i
        przyczynia się do odpływu kapitału do innych miast i państw
      • pretty01 Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż 23.05.09, 16:39
        Gość portalu: zxc napisał(a):

> Panoramę wykończyła askana. A nova park wykończy askanę i park 111.
        Być może, bo już nie wierzę, żeby fakt istnienia konkurencyjnych centrów
        handlowych był wystarczającym impulsem, aby nasi rodzimi kupcy zajmujący się
        handlem m.in. w Parku 111 zmienili podejście do formy i metod sprzedaży.
        Ucieszyłam się, kiedy dowiedziałam się, że otwarto w Parku 111 sklep Levis'a.
        Mniejsza już o to, że panie nie wiedzą, co sprzedają. Nie było modelu ani koloru
        jaki chciałam - zamówiłam - 3 tyg. temu. Byłam już 3 razy bo "miały przyjść"
        więcej nie pójdę, dżinsów- za spore pieniądze- nie mam. Jak tak ma wyglądać
        gorzowski handel, niech upadnie.
        • slawek_wieczorek Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż 23.05.09, 20:55
          Niemieckie czy skandynawskie kolekcje Levis'a są zdecydowanie
          bogatsze.
          • Gość: Kantor Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.05.09, 21:31
            W temacie upadania - Ziemia Gorzowska też podobno upadła. A promocje
            jakie robi. Za prenumeratę dają jakieś nagrody, widziałem plakat na
            mieście. Upadłem buahahahaha
          • Gość: dallas Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 13:15
            Kumpel raz porównywał swoje levisy kupione za 200 z moimi dallasami kupionymi za
            50 w namiocie na kosynierów gdyńskich. I nie było różnicy w wyglądzie, były
            identyczne tylko inna naszywka.
            • zetkaf Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż 24.05.09, 20:15
              > Kumpel raz porównywał swoje levisy kupione za 200 z moimi
              > dallasami kupionymi za 50 w namiocie na kosynierów gdyńskich.
              Nie wierze, ze material byl tej samej jakosci... a jakosc szwow -
              porownasz za pare miesiecy ;)
              (firmowe zazwyczaj maja miekszy jeans - latwiej sie prasuje, mniej
              gniecie, ale i szybciej chyba zciera)
              • Gość: jona podroby IP: *.access.telenet.be 24.05.09, 22:28
                zetkaf mnie wyprzedzil....Czasem podroby,ktore ostatnio kroluja w
                Belgii nawet z podrobionymi hologramami lepiej wygladaja jak
                oryginaly az.... do pierwszego,drugiego prania...Potem traca
                kolor,jakosc,o szwach lepiej nie wspominac....W Belgii kroluja
                marokanskie podroby BLUberry,Lacoste i Vuittone.
                Pretty masz net to poszukuj,z USA mozesz sprowadzic Levis'a juz od 37
                $,a w okresie wyprzedazy juz od 12$,transport 9.95$,podpytam corke o
                jej "zaufana" stronke.Ale no wlasnie jak jest w PL z clem za ciuchy
                z USA???Czy poczta tym zajmuje sie?Ile doliczaja????
                • Gość: korzeń piastowski Re: podroby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 22:50
                  czemu w USA są tańsze niż w polsce? bo mądrzejszy naród! nie daje się tak w
                  ciula robić jak nasi. Oni wolą swoje. My scotch&soda własnej marki spodni nie
                  kupimy tylko wolimy levisy. A transport z USA do niemieckiej hurtowni skąd do
                  polskiej później do sklepu i VAT na każdym kroku sobie przycina i dlatego jest
                  tak drogo. To samo samochody. I lekarstwa. Drogi sprzęt medyczny. Wszystko
                  zagraniczne. Dlatego droższe niż krajowe. Kiedy zaczniecie wspierać i kupować
                  polskie produkty?
                  • zetkaf Re: podroby 25.05.09, 12:32
                    > czemu w USA są tańsze niż w polsce? bo mądrzejszy naród! nie daje
                    > ciula robić jak nasi. Oni wolą swoje. My scotch&soda własnej marki
                    > spodni nie kupimy tylko wolimy levisy.
                    Bo madry narod wyprodukuje je taniej (btw, nie wiedzialem, ze
                    scotch&soda jest polska marka). Ale juz taki Reserved jest calkiem
                    popularna marka (polska oczywiscie ;)

> polskiej później do sklepu i VAT na każdym kroku sobie przycina i
                    Ech, co ty wiesz o Vacie? Pewnie ze jeden sklep dorzuca 22%, drugi
                    22%, i po pieciu sklepach 110% ceny poczatkowej to VAT?

> Wszystko zagraniczne. Dlatego droższe niż krajowe.
                    Moze dlatego, ze taniej jest sciagnac z zagranicy niz produkowac
                    samemu?

> Kiedy zaczniecie wspierać i kupować
                    > polskie produkty?
                    Jak beda mialy odpowiednia jakosc i cene?
                • pretty01 Re: podroby 24.05.09, 23:16
                  Opisałam swoje perypetie z zakupem dżinsów, aby pokazać,że dla gorzowskich
                  handlarzy czas zatrzymał się w epoce sprzedaży z polowego łóżka. Mogę kupić
                  spodnie przez internet, jasne. Ale ucieszyłam się, że mogę normalnie- wejść,
                  przymierzyć, zapłacić. Okazuje się, że normalnie nie można :(

A co do innych kwestii- każdy nosi to co chce, może i lubi.
                • slawek_wieczorek Re: podroby 24.05.09, 23:52
                  Pani Jono!
                  Prawidłowa pisownia: Burberry i Louis Vuitton. Z ciekawostek: tylko
                  1% torebek na świecie, sygnowanych przez tego kreatora mody, jest
                  oryginalnych.
                  Rzeczywiście w Levi's'ach, uchodzących w Polsce za synonim luksusu,
                  w USA chodzą Murzyni (przepraszam: Afroamerykanie) za slumsów.
                  Sam noszę kupowane na outletach za bezcen spodnie i bieliznę Calvina
                  Kleina czy Ralpha Raulena.

• Gość: levi strauss Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 22:47
                >> jakosc szwow - porownasz za pare miesiecy ;)

To idź sobie do parku 111 porównaj jakość szwów wranglerów za 300-400 zł
                wyglądają jak ścierka do podłogi taką mają jakość. Ja tam kupuje pod arsenałem
                spodnie firmy "original jeans". Po pół roku sie całe rozlatują na częśći
                pierwsze ale 4-5 dych kosztują i te pół roku można je ponosić. Natomiast
                jakbym zarabiał tyle pieniędzy co zetkaf pewnie bym kupował te wranglery
                firmowe. 24-letni milioner co był niedawno w gorzowie też się ubiera na bazarze.

BO BOGACZE TAK MAJĄ. I już. Tak samo tylko biedacy jeżdżą drogimi samochodami
                (tzn rozrzutni ludzie zadłużeni po uszy), prawdziwi milionerzy nie konsumują
                tylko obracają pieniędzmi żeby zarobić miliony, Robert Kiyoshaki przez rok był
                bezdomnym, odcinając się od ręki która karmi i wiedział co robi - dziś jest
                milionerem.
                • slawek_wieczorek Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż 25.05.09, 00:03
                  Gość portalu: levi strauss napisał(a):

> To idź sobie do parku 111 porównaj jakość szwów wranglerów za 300-
                  400 zł
                  > wyglądają jak ścierka do podłogi taką mają jakość.

W Niemczech ma Pan zachodnie Wranglery, w Polsce szyte na licencji u
                  nas lub w jakimś odległym kraju za miskę ryżu.
                  Podobnież Gorbatchov Vodka: u nas produkowana na licencji przez
                  Polmos, w Niemczech oryginalna niemiecka. Przy piciu na umór po tej
                  pierwszej na drugi dzień konam, po tej drugiej piszę biegle na Forum.

• pretty01 Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż 25.05.09, 13:03
                    slawek_wieczorek napisał:

Przy piciu na umór po tej
                    > pierwszej na drugi dzień konam, po tej drugiej piszę biegle na Forum.

Aczkolwiek nie zawsze z sensem.
          • Gość: Żanna Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 19:22
            slawek_wieczorek napisał:

> Niemieckie czy skandynawskie kolekcje Levis'a są zdecydowanie
            > bogatsze.

oj, nie zasnę z tegoż powodu! ;-)))
            • slawek_wieczorek Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż 24.05.09, 19:54
              Gość portalu: Żanna napisał(a):

> oj, nie zasnę z tegoż powodu! ;-)))

www.youtube.com/watch?v=4WJ3O94CIQA&feature=related
              • Gość: Żanna Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 20:34
                slawek_wieczorek przesłał mi kołysankę

dzięki, miło bardzo :-)
        • zetkaf Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż 24.05.09, 20:10
          > > Panoramę wykończyła askana. A nova park wykończy askanę i park
          111.
          A jaki mial by w tym wlasciciel? Budowac jedno centrum handlowe,
          zeby zarznac swoje drugie centrum? To mu sie bardziej oplaca nie
          budowac nowego ;)
          • Gość: centrumhandlowe Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 22:58
            >>>> Panoramę wykończyła askana. A nova park wykończy askanę i park
            111.
            >>A jaki mial by w tym wlasciciel? Budowac jedno centrum handlowe,
            zeby zarznac swoje drugie centrum? To mu sie bardziej oplaca nie
            budowac nowego ;)

Gdyby prywaciarze myśleli racjonalnie to mielibyśmy kraj mlekiem i miodem
            płynącym. Ponieważ myśleć nie umieją, padają firmy krajowe jedna po drugiej.
            Wnioskował zapewne (wielu ludzi nie umie wnioskować), że jak otworzy nowe to
            będzie miał 2x więcej klientów. Niestety jak się nie przestrzega praw logiki w
            myśleniu albo nie posiada dostatecznie dużo wiedzy na dany temat albo się coś
            zaniedbuje to się dostaje po uszach.
            • Gość: mundry Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 23:01
              >> A jaki mial by w tym wlasciciel? Budowac jedno centrum handlowe,
              zeby zarznac swoje drugie centrum?

a jak wyjeżdżał 2 tirami pełnymi towaru i zapomniał zapłacić to jaki miał cel?
              Nieracojalnego myślenia nie potrafię wytłumaczyc - zwalam to na chorobę
              psychiczną. Może po dojśćiu do kasy niektórym szajba uderza do głowy? coś w tym
              musi być, głupiego nawet nie chce próbować rozumieć.
          • danny_boy Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż 24.05.09, 23:25
            > A jaki mial by w tym wlasciciel? Budowac jedno centrum handlowe,
            > zeby zarznac swoje drugie centrum? To mu sie bardziej oplaca nie
            > budowac nowego ;)
            Właściciel ma taki interes, że w Askanie są podpisane umowy
            wieloletnie, przeważnie na 5 lat, a niektórzy straceńcy podpisali na
            10. Na dodatek najemcy dostali gołe ściany i musieli je na własny
            koszt urządzać płacąc oprócz tego horrendalne czynsze w euro, mimo
            że w tej walucie nie prowadzą sprzedaży (rok temu było fajnie, ale
            obecnie już niezbyt). Obliczano, że koszt budowy Askany przy
            czynszach kilkadziesiąt €/m2 zwraca taką inwestycję w ok. 2 lata.
            Nawet jak będzie nowe centrum handlowe, to na przykładzie Panoramy
            widać, że właściciel nie przejmie się dotychczasowymi najemcami -
            zawsze znajdzie nowych głupków (szczególnie, że ci nowi nie muszą
            już urządzać lokali) - tak na oko z 60% sklepów w Panoramie jest już
            innych niż nawet 2 lata temu i poznikały fajne z ciuchami, w których
            lubiłem robić zakupy.
            • Gość: kałamaga Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 12:10
              tym kałamagą sie powinien ktoś zająć jakiś sąd i go wsadzić za kraty bo jeszcze
              wiele złego zrobi w tym mieście
            • zetkaf Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż 25.05.09, 12:38
              > 10. Na dodatek najemcy dostali gołe ściany i musieli je na własny
              > koszt
              A czego sie spodziewales? Ze askana zrobi ci wystroj zgodny z
              wymogami twojej sieci?
              Btw, lokale w miescie tak samo - dostajesz lokal, a ty sobie z nim
              zrob co chcesz, wymaluj, poobklejaj reklamami okna, itp.

> urządzać płacąc oprócz tego horrendalne czynsze w euro, mimo
              > że w tej walucie nie prowadzą sprzedaży
              Wiesz, kontrakty w stabilnej, zagranicznej walucie to standardowe
              zabezpieczenie przed inflacja przy kontraktach dlugoterminowych.
              Oczywiscie wiaze sie to z ryzykiem - takim, jak przy kredytach
              mieszkaniowych we frankach... ale przeciez z tymi kredytami, KAZDY
              mogl brac w zlotowkach, wiec czemu teraz takie jeki, oskarzenia o
              oszustwo?

> (rok temu było fajnie, ale obecnie już niezbyt)
              A co by powiedziala askana, gdyby to wlasnie euro polecialo na leb?

> zawsze znajdzie nowych głupków (szczególnie, że ci nowi nie muszą
              > już urządzać lokali) - tak na oko z 60% sklepów w Panoramie jest
              Oczywiscie, w sklepie wystrojonym pod levisa zaczna sprzedawac
              spodnie Lee ;)
              • danny_boy Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż 26.05.09, 00:01
                > A czego sie spodziewales? Ze askana zrobi ci wystroj
                Że da lokal nadający się do działalności handlowej - np. wstawiam
                meble, regały i handluję.
                >poobklejaj reklamami okna
                Sęk w tym, że nawet okien nie dają
                > Wiesz, kontrakty w stabilnej, zagranicznej walucie to standardowe
                > zabezpieczenie przed inflacja
                Ja mam kredyty w złotówkach i sobie bardzo chwalę, w złotówkach
                płacę i w złotówkach mi płacą - jest to w Polsce od wielu lat bardzo
                stabilne (oprocentowanie kredytu przez 5 lat zmieniało się +/- 2%, €
                od kwietnia do grudnia 2008 poszło "tylko" o 65% w górę, by w tym
                roku spaść o 10%).
                Przez chwilę, mniej więcej rok temu, zazdrościłem innym kredytu czy
                czynszu w walucie, ale kilka miesięcy później byłem bardzo
                szczęśliwy.
                >oskarzenia o oszustwo?
                Gdzie? Co? Jakie oszustwo?
                > A co by powiedziala askana, gdyby to wlasnie euro polecialo na leb?
                Nic by nie powiedziała, skoro wymyśliła, że będzie ustalać czynsze w
                walucie innej niż obowiązująca w danym kraju.

> Oczywiscie, w sklepie wystrojonym
                W ogóle tu nie wspominam o wystroju. Mówię o lokalu z przynajmniej
                otynkowanymi ścianami, zwykłymi płytkami, a nie betonem na podłodze,
                instalacją p/poż (tryskacze), ogrzewaniem/klimatyzacją i z
                jakimikolwiek oknami.
                • zetkaf Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż 26.05.09, 12:04
                  > Ja mam kredyty w złotówkach i sobie bardzo chwalę, w złotówkach
                  TY masz - ale wiekszosc tak nie robi. Askana tez sie chciala
                  zabezpieczyc pzed np. nagla hiperinflacja.

> stabilne (oprocentowanie kredytu przez 5 lat zmieniało się +/- 2%,
                  > € od kwietnia do grudnia 2008 poszło "tylko" o 65% w górę,
                  Toz wlasnie o tym pisze... ze np. te swietne kredyty we frankach
                  przez wiele lat byly swietne, a potem... nagle objawilo sie "ryzyko
                  walutowe"... no coz, na tym to polega - jest ryzyko, jest szansa, ze
                  bedzie taniej... ale moze byc drozej, wiec pytanie, czy wolisz
                  ryzykowac, czy nie...

> >oskarzenia o oszustwo?
                  > Gdzie? Co? Jakie oszustwo?
                  No nie mow, ze nie widziales tej nagonki, jak to ludzie zostali
                  oszukani na kredytach we frankach, jakie to oszustwo ze strony
                  bankow, jakie to swinie, ze nikt ich wczesniej nie ostrzegl, itp.

> Nic by nie powiedziała, skoro wymyśliła, że będzie ustalać czynsze
                  > w walucie innej niż obowiązująca w danym kraju.
                  No i tak samo sprzedawcy nie moga narzekac, ze przyjeli taka zasade.
                  Mogli oni zarobic, mogla askana zarobic...

> W ogóle tu nie wspominam o wystroju. Mówię o lokalu z przynajmniej
                  > otynkowanymi ścianami, zwykłymi płytkami,
                  zapewne bylo to na zasadzie: albo dostaniecie wystrojone w sposob
                  nieodpowiadajacy wam, ale taniej, albo dostaniecie wystrojone, ale
                  niekoniecznie w sposob wam odpowiadajacy i bedziecie musieli to
                  niszczyc, i na dodatek drozej...
                  i wlasnie dlatego wieloletnie kontrakty - zeby najmujacy mial
                  pewnosc, ze go nikt nie wygoni i ma szanse, ze mu sie zwroca te
                  koszty...

> instalacją p/poż (tryskacze), ogrzewaniem/klimatyzacją
                  No w to juz nie wierze, bo jak najmujacy zle by cos zrobil w tej
                  kwestii, to askana odpowiada. Wyobraz sobie, ze nie zadzialaja
                  tryskacze w JEDNYM sklepie - moze i askana by sie wylgala od
                  odpowiedzialnosci za ludzi w tym jednym sklepie, ale jakby cos przy
                  okazji splonely, to zapewne maja odpowiedzialnosc karna i materialna
                  za sklepy, ktore zapalily sie w wyniku tego pozaru...
                  • danny_boy Re: Gorzowska Panorama, wielka wyprzedaż 27.05.09, 02:21
                    > instalacją p/poż (tryskacze), ogrzewaniem/klimatyzacją
                    No w to juz nie wierze, bo jak najmujacy zle by cos zrobil w tej
                    kwestii, to askana odpowiada

To jednak uwierz: najpierw musisz zabulić za projekty, wykonać w/w
                    infrastrukturę i zamówić odbiór przez Straż Pożarną i kgo tam
                    trzeba. Teoretycznie klima, nawiewy, skrzynka bezpieczników,
                    tryskacze, szyby są twoje, ale jak chcesz zakończyć umowę to
                    sądzisz, że właściciel odkupi to od ciebie? Nigdy. I wtedy
                    najczęściej zostawiasz to, bo szkoda kasy na demontaż.
    • mmmmmm000 podręcznikowy przykład na to, że nie da się zrobić 25.05.09, 09:33
      interesu od zera! Kapitalizm potrzebuje kapitału. Nie można bogacić
      się kosztem dostawców, wydłużając w nieskończoność terminy
      płatności, a zaległych zobowiązań pokrywać ze zwiększających się
      obrotów. Takie działanie musi się źle skończyć dla każdej firmy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka