Dodaj do ulubionych

No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi

24.05.09, 19:53
Pokory, więcej pokory Panowie
Obserwuj wątek
    • Gość: ???????? Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.05.09, 20:20
      ??????????????????????????
      • andrzejusa Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 24.05.09, 20:38
        jak juz piszesz ,
        to podaj wynik grubyleszczu!
        • grubyleszcz Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 24.05.09, 20:47
          Sromota 63/27
          • andrzejusa Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 24.05.09, 20:53
            jezeli to prawda grubyleszczu,
            to lepiej przegrac 75-15!
            przynajmniej bylby rekord!

a ze w ta , czy w tamta strone?

REKORD sie liczy:(((!!!
            • grubyleszcz Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 24.05.09, 20:56
              Tak czy owak pozdrawiam po Falubazowsku
            • Gość: thebird Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi IP: *.gorzow.mm.pl 24.05.09, 20:57
              Rozjechana bo jadą w lewo.hehehe
              To nalezy zmienić i jeszcze kilku facetów rownież.
              Za przegraną powinni płacić klubowi
    • Gość: Scofield Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi IP: *.gorzow.mm.pl 24.05.09, 21:01
      Niestety oprocz kasy nasz klub nic nie reprezentuje. Nie zostaly wyciągnięte
      wnioski z ubieglego sezonu, czyli poprawic zdecydowanie starty, promowac
      gorzowskich jeźdźców, tak żeby przynajmniej jeden wartościowy zawodnik się
      wyklarowal. A tak niby sklad silniejszy a robi gorsze wyniki. Nie tedyk droga.
      Szkoda mi komara, bo finansowo klub jest zabezpieczony. Chyba ludzie którzy
      siedza w klubie nie orientuja się najlepiej jakie kierunki obrac żeby było lepiej.
      • Gość: zg Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi IP: *.aster.pl 24.05.09, 21:04
        jak staleczka ? Calumniacy jestescie i tyle .
        • grubyleszcz Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 24.05.09, 21:12
          Odpuść sobie stary co?
          • andrzejusa Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 24.05.09, 21:19
            czesc zg,
            mazna zapic i miec kaca? wielkiego kaca? po wielikim zapiciu?
            mozna!
            mozna reprezenujac stal przegrac w flubazie do 20-tu ?
            nie mozna!!!!
            "panowie" gollob , holta, karlsson ,sa cudotworcami!!!
            wlasnie udowodnili nam , ze potrafia dokonywac cudow!!!!!!!

wlasciwie , to nie ma SLOW ; BY TO OPISAC!!!!

sku-wiele!!!!!!
            tyle mam o nich do powiedzenia:(((((((
            • Gość: zg Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi IP: *.aster.pl 24.05.09, 21:33
              Pamientam jak piałeś andzrzejusia ci to w Gorzowie za sport
              pycha cie rozpierała na forum Zielonej Góry I CO ? a w bibli
              jest napisane ! ten co jest wywyszony bedzie ponizony .
              • grubyleszcz Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 24.05.09, 21:39
                Stary nie poniżaj się swoją ortografią.Odpuść sobie ok?
                • an_konta Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 24.05.09, 22:03
                  Chłopaki nie martwcie się w rundzie rewanżowej będzie wynik odwrotny.
                  W Zielonej Górze wygrali gospodarze, a u Was wygrają goście...
                  • an_konta Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 24.05.09, 22:21
                    Dzisiaj byłem na stadionie w Zielonej Górze, ale jakoś Stali nie zauważyłem...
                    Jeździł jakiś drugi garnitur z Gllobem, Holtą ,Karlsonem i Zagarem pewnie
                    dlatego tak wysoko przegrali . Nie macie lepszych, to przyślijcie juniorów, może
                    wtedy będzie lepszy wynik, a mecz bardziej wyrównany.
                  • andrzejusa Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 24.05.09, 22:33
                    czesczg,
                    jak widac ciagle sie po polsku pisac nie nauczyles,
                    ale sie nie dziwie,
                    juz dwa lata o to walcze ,a ty nic!

ze tam malych wywyzszyc i wielkich ponizyc?

to ani stal wielka a faubaz maly,
                    ale do jasnej cholery!!!
                    w gorzowie zapadamy sie pod powierzchnie wody,
                    czyli sobie toniemy!!!

czasy komarnickiego cudu sie skonczyly!
                    jedrzejczak juz nie pomoze, bo nie moze,
                    inwestorzy budowlani slabo przeda,

kolenine centrum stanelo,
                    tak mocno , jak moj dawno tak nie stal!
                    bylem widzialem!
                    czyli?
                    dostaniemy w dupe i u siebie!!
                  • danny_boy Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 24.05.09, 23:32
                    > w rundzie rewanżowej będzie wynik odwrotny.
                    > W Zielonej Górze wygrali gospodarze, a u Was wygrają goście...

Dobre
    • Gość: benek chomski musi odejść IP: *.gorzow.mm.pl 24.05.09, 22:40
      pa pa. temu panu już dziękujemy.
    • Gość: zxc Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 22:40
      To oczywiste jeśli na wyjeździe to przegra a jak u siebie to by wygrała. Głupi
      ten żużel. To i tak nie gorzowiacy jeżdżą tylko gollob zielonogórski. Może
      oszczędził swoich nie wiem. Dla mnie czarny sport jest głupi jak but. Tam żadnej
      rywalizacji nie ma. Zawodników się kupuje, jeżdżą w kółko, a wygrana zależy w
      dużym stopniu od tego czy u siebie czy u kogoś. U kogoś - można wygrać ale
      raczej się przegra. A jak ma się zawodnika zielonogórskiego to tak jak mecz
      niemcy-polska w mistrzostwach jak poloński strzelał ponad bramke i po barierkach
      bo żal mu było do siatki rodakom wrypać. Tak gollobowi było żal. Meczu nie
      oglądałem bo sie nie interesuje tym shitem
      • an_konta Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 24.05.09, 23:29
        Widać, że się nie interesujesz, bo Gollob jest z Gdańska,a najdłużej jeździł w
        Bydgoszczy i potem w Tarnowie. Gorzowscy Stalowcy dzisiaj u siebie też by
        wtopili... Pewnie ,że nie aż tak , ale na pewno.Szkoda, że Stal praktycznie
        przestała inwestować w wychowanie własnych zawodników. Przecież zawsze mieliście
        bardzo dużo utalentowanej młodzieży, a teraz mamy mecze zielonogórzan z legią
        cudzoziemską i najemnikami(za ciężkie pieniądze) z innych miast. Gdzie się
        podziało to współzawodnictwo Zielonej i Kobylej Góry , które owocowało potem
        tytułami mistrzowskimi? Jeszcze raz powiem szkoda i to jest szczere. Falubaz
        jeździ prawie własnymi wychowankami, i jeszcze szkoli sporą grupę młodych. A co
        by było gdyby żył Kurmański i Zarzecki? Prawdopodobnie nie potrzebowali byśmy
        obcokrajowców. Czy to nie daje do myślenia? Po co obcym nabijać kabzy? Życzę
        Gorzowianom lepszych wyników w przyszłości i to żeby było śmieszniej nawet w
        meczach z nami! Po prostu przyjemniej jest na meczu gdy są emocje dłużej niż do
        trzeciego biegu...
        I przepraszam za tą Kobylą Górę, ale Landsberg tak się chyba tłumaczy? Jeszcze
        raz życzę, abyście mieli lepsze humory po następnych meczach. Pozdrawiam
        Macclesfield Cheshire.
        • danny_boy Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 24.05.09, 23:41
          I przepraszam za tą Kobylą Górę, ale Landsberg tak się chyba
          tłumaczy?

Po niemiecku Land - kraj, ląd, ziemia, Berg to podobnie jak w słowie
          Grünberg.
          • Gość: alek Re: zawiodłem sie IP: *.aster.pl 25.05.09, 00:18
            Znowu na gorzówku.
            Miałem nadzieje na derby anie na masakre.
            NAwet na derby sie nie nadajecie ;/

FALUBAZ przyjedzie do gorzówka i powtórzy sie poprzedni sezon.

Ale to tylko sport ;)
            • an_konta Re: zawiodłem sie 25.05.09, 00:24
              Wstyd mi za Was ziomale... Piszcie chociaż trochę po Polsku...
          • an_konta Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 25.05.09, 00:21
            To po co było zmieniać nazwę na Gorzów i to jeszcze Wielkopolski?
            A skąd macie ulicę Kobylogórską? Jak Niemcy nazywają ciężkiego pociągowego
            konia? Może to idiom bo tłumacz nie bardzo chce tłumaczyć...Krajowa Góra dobrze
            brzmi, albo Ziemska ,też ok.Albo po Polsku by brzmiało : Krainogóra, lub Kraino
            Góra... Tak na prawdę Landsberg zbudowali od początku Brandenburczycy i dlatego
            macie czerwonego- brandenburskiego orła. Co ciekawe na tym terenie tylko
            nieliczne miasta zakładali Niemcy, nawet Berlin to słowiańska Brenna...
            Jesteście na prawdę wyjątkowi.
            • danny_boy Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 25.05.09, 00:43
              >To po co było zmieniać nazwę na Gorzów i to jeszcze Wielkopolski?
              W 1945 był powołany cały urząd do spraw nazewnictwa na ziemiach
              odzyskanych, generalnie stosował on zasadę albo tłumaczenia
              niemieckich nazw (np. Zielona Góra - Grunberg), albo spolszczania
              zapisu fonetycznego (np. Kłodawa - Kladov). Co do nazwy Gorzów, to
              jest kilka teorii i w sumie do tej pory nie wiadomo o co chodzi.
              A nazwa Kobyla Góra funkcjonowała przez kilka miesięcy w 1945 roku
              na mapach sporządzonych przez PKP.
              • an_konta Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 25.05.09, 01:09
                Rozumiem i dziękuję z a wyjaśnienie. Ośmielam się jednak zwróci uwagę na to,że
                nazwa czy to Kłodawa, czy Zielona Góra nie powstały wskutek spolszczania nazw
                niemieckich , ale wskutek przywrócenia pierwotnych nazw Polskich. Przypominam Ci
                również, że ziemie aż po Łabę, czyli Niemiecką Elbę zamieszkiwali Słowianie tzw.
                połabscy i to Niemcy zajmując te tereny, a właściwie je jak to zwykle Niemcy
                -podbijając zmieniali ich nazwy na niemieckie lub niemiecko brzmiące. I tak
                Drezno stało się Dresden, Lipsk -Leipzigiem, Gubin-Gubenem, Brenna - Berlinem,
                Roztoka -Rostockiem, Wrocław- Breslauem i tak dalej... Zresztą Niemcy dla
                wszystkich polskich miast mają swoje nazwy: Posen, Warschau,Krakau, Gneisen,
                Danzig, Stettin i wiele wiele innych... Jeszcze raz pozdrawiam z Zielonej Góry
                via Macclesfield.

• danny_boy Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 25.05.09, 02:28
                  >wskutek przywrócenia pierwotnych nazw Polskich
                  Brandenburgia oficjalnie istnieje od 1157 roku. Nie sądzę, aby przed
                  tą datą powstały wszystkie obecne miejscowości i ich polskie
                  (słowiańskie) nazwy, choć część na pewno. Poza tym Brenna to raczej
                  Brandenburg niż Berlin
                  pl.wikipedia.org/wiki/Brandenburg
                  , jak już, to dzielnica
                  Berlina Kopenick może być kojarzona z osadą słowiańską, którą mógł
                  założyć niejaki Jaksa z Kopanicy.
                  • an_konta Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 25.05.09, 11:31
                    W Brennej w roku tysięcznym było biskupstwo , to jak to mogła być dzielnica? To
                    był gród tej miary co Wrocław , czy Gniezno, a niektóre miasta były wtedy
                    jeszcze osadami. Pewnie, że wielu jeszcze miejscowości nie było, ale te i
                    których pisałem dawno już były. Np. Zielona Góra prawa miejskie otrzymała w
                    postaci aktu lokacyjnego w roku 1222, co jednak nie oznacza , że dopiero wtedy
                    powstała, skoro już wtedy istniał tu murowany kościół Św. Mikołaja gdzieś na
                    terenie dzisiejszego pl. Matejki... W tym czasie i dużo wcześniej była osadą na
                    skrzyżowaniu ważnych szlaków handlowych. A Brenna została Berlinem dopiero po
                    wymordowaniu zamieszkałych na tym terenie Słowian. Za rzeź odpowiada m.in.
                    Albrecht Niedźwiedź po pokonaniu Jaksy Kopanicy założył Berlin nadając miastu
                    własny herb , właśnie niedźwiedzia... nie pamiętam co z tą Brenną ale polecam
                    książkę dzieje Słowian, w której autorzy dokładnie omawiają dzieje
                    słowiańszczyzny na terenie Europy... Niestety Wikipedia nie zawiera wielu
                    informacji, np. nic nie mówi o drugim ( oprócz Gniezna)miejscu osadnictwa Polan
                    , wokół dzisiejszego Kijowa... A i jeszcze jedno : Brandenburg to był
                    pierwotnie Braniburz!
              • blic Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 26.05.09, 22:47
                danny_boy napisał:

> W 1945 był powołany cały urząd do spraw nazewnictwa na ziemiach
                > odzyskanych

Landsberg był podpisywany per "Gorzów" już na mapach przedwojennych.
                Bez "Wielkopolski".
                • danny_boy Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 27.05.09, 01:39
                  >Landsberg był podpisywany per "Gorzów" już na mapach przedwojennych
                  Od 30 lat ktoś to powtarza, ale nikt jeszcze nie udowodnił.
            • Gość: mnbvczx Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 18:23
              Nazwa gorzów jest od gorzelni która tu była po 2 wojnie św. A tak poważnie to
              zaczerpnęli nazwę od innego gorzowa czy landsberga który był w innym miejscu. A
              należał kiedyś do wielkopolski stąd przydomek.

Derby przegrane i nie ma duskusji żadnej. Gratuluje zielonej górze rozumu -
              wychowywać i szkolić młodych swoich a nie stawiać na starych doświadczonych
              którzy są drodzy i niedługo przejdą na emeryturę. To jest taka różnica właśnie
              między tymi miastami - w zielonej UMOŻLIWIA SIĘ młodym dobry start i rozwój (nie
              tylko w sporcie ale i w życiu zawodowym), a w Gorzowie sie ich tępi i spycha do
              roli kasjerów i sprzedawców w marketach i centrach handlowych oraz pracowników
              produkcji bezpośredniej w zagranicznych fabrykach. ZG jest inteligentna w
              przeciwieństwie do robotniczego gorzowa. I póki się to nie zmieni będziemy
              przegrywać we wszystkich sferach życia. I co że PWSZ poszedł w górę w rankingu
              pwsz-tów a UZ poszło w dół w rankingu uniwerków jeśli u nas normalną pracę po
              studiach można mieć tylko po znajomości - a u nich nie. I tym się różnimy!

Jędrzejczak zejdzie ze stanowiska to może się coś zacznie zmieniać na lepsze.
    • Gość: Kłodawa Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 07:09
      Rzeczywiście.To była różnica kilku klas na niekorzyśc naszych. :((
      • grubyleszcz Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 25.05.09, 10:31
        Wydaje się że nie można mówić o różnicy klas,w końcu drużyny są w
        ekstralidze.Czynnik ludzki(takie brzydkie dzisiejsze określenie)sprzęt
        psychologia ,tutaj trzeba szukać przyczyny.Wszyscy dobrze wiemy że w tym
        sporcie sytuacja może ulec zmianie w momentach najmniej oczekiwanych.Nie
        winiłbym aż tak ostro działaczy,wystarczy popatrzeć na naszą piłkę.Tam sprzęt
        odgrywa marginalną rolę,łatwiej jest wskazać przyczynę.Cieszyć powinno to że na
        naszym terenie mamy dwie silne drużyny żużlowe.Lubuskie żużlem stoi,niech tak
        zostanie.
        • Gość: Kłodawa Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 18:37
          Bardzo przekonywająco to napisałeś, gruby leszczu.
          W swojej wypowiedzi miałem na myśli jedynie ten konkretny mecz.
          Zgadzam sie z Tobą całkowicie i miło jest taki rozważny i
          pouczający tekst jak Twój przeczytac na tym forum.
          • andrzejusa Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 25.05.09, 19:58
            czesc danny_boy,
            czesc an_konta,
            czesc gruby leszczu,
            czesc klodawa.

co do nazwy gorzowa to pragne zauwarzyc ze lands-berg
            to nie land-berg!
            ladsberg znaczy po niemiecku wzgorze w polaczeniu z warthe,
            nazwa labsberga po polsku brzmi wgorza nad warta, lub dokladniej
            wzgorze nad warta.
            przestawiajac litery w slowie wzgorze , otrzymamy gorzew,
            tak pierwotnie zwano gorzow,
            a ze brzmialo glupkowato to e zamieniono na o z kreska.

cala historia nazwy gorzowa , bierze sie od nazwania po polsku
            landsberga na slasku.

ze grubyleszcz z sensem pisze ,
            to musze sie klodawa z toba zgodzic!

pozdrowienia
            • an_konta Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi 25.05.09, 21:29
              Cześć. Dyskusja na tym forum jest kolejnym dowodem na to, że przy odrobinie
              dobrej woli nawet w zapiekłym przez lata konflikcie można przy odrobinie dobrej
              woli spokojnie porozmawiać. Może to dobrze rokuje na przyszłość. Uczynię jeszcze
              jeden gest dobrej woli chłopaki i poam wam swój adres "e-mail"... chociaż wolę
              polską nazwę "listel", ale pewnie nie wiedzielibyście o co chodzi. A więc proszę
              chętnych do dyskusji o kontakt na adres ankonta@autograf.pl... Mam nadzieję, że
              przy odrobinie dobrych chęci z obu stron uda nam się coś zmienić we wzajemnych
              relacjach mieszkańców obu naszych wiodących w województwie miast. Jeszcze raz
              pozdrawiam. an_konta z Zielonej Góry
            • danny_boy Landsberg - Gorzów 25.05.09, 23:32
              > przestawiajac litery w slowie wzgorze , otrzymamy gorzew,
              > tak pierwotnie zwano gorzow,

A dleczegóżby nie Zworóg, Wzoróg czy Rzogów? A może to inna
              niemiecka nazwa Gor-zow (czytane Gor-cow)?
              Żaden historyk ani regionalista nie podaje, bo nie jest w stanie,
              skąd się wzięła ta nazwa. To co przytaczasz (że jakiś były Landsberg
              na Śląsku nazwano Gorzowem) dalej nie wyjaśnia skąd wzięła się nazwa
              Gorzów. Zysnarski napisał całą książkę o pochodzeniu nazwy, ale
              wciąż są to przypuszczenia, mniej lub bardziej racjonalne (jedna z
              teorii głosiła, że od słowa goreć, bo Rosjanie spalili całe centrum,
              które płonęło kilka dni). A Land(s), to na pewno nie Warta.
    • Gość: pop Re: No to Staleczka rozjechana!!mnie to nie dziwi IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.05.09, 20:21
      Wy jednak w tej Zardzewiałej to naiwni jesteście. Winicie Chomskiego, że źle szkoli? A kogo on ma szkolić. Trzydziestoletnich żużlowców, którzy odjechali w karierze już tysiące biegów??? Pomyślcie lepiej kto przed sezonem umawiał się z zawodnikami na kolosalne sumy, a po podpisaniu kontraktów zarządał obniżki o 30 procent??? Hehehehe. Już kumacie? Ale Wy nadal myślicie jego kategoriami. "Tego trzeba wymienić, trzeba znów kogoś kupić..." PIENIĄDZE TO NIE WSZYSTKO (to udowodnił ten mecz)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka