Dodaj do ulubionych

Henna po raz kolejny

26.02.13, 17:14
Farbuję włosy na różne rudości. Niestety, farby chemiczne niszczą mi je, poza tym dość szybko sie wypłukują i po 3 tygodniach włosy robia się matowe.
Chcicałabym spróbowac ufarbowac je henną, ale obawiam się, że efekt mi się nie spodoba i nie będę miała możliwości zmiany koloru. Co wtedy? Czytałam, że po farbowaniu henną musze czekać, aż włosy odrosną lub je ściąć. Mam włosy długie i żal by mi było je ścinać.
Która henno-entuzjastka pomoże?
Obserwuj wątek
    • jematkajakichmalo Re: Henna po raz kolejny 26.02.13, 17:23
      Ja mam pofarbowane wlosy na mahoniowy. Kupilam sobie w Rosmanie szampon (zwykly do codziennego mycia wlosow) czerwony, wlasnie z dodatkiem henny. Kolor dluzej pozostaje intensywny i ladny. Ten szampon jest wlasnie do wszystkich odcieni czerwieni, rudych itp.

Co do prawdziwej henny to nie wiem, ale nie sadze, zeby trzeba bylo wlosy scinac albo czekac az odrosna. Nigdy o czyms takim nie slyszalam, a moja mam pol zycia wlosy henna farbowala.
      • jak_matrioszka Re: Henna po raz kolejny 26.02.13, 18:00
        Jezeli sie farbuje wlosy henna przez dluzszy czas, to farba sie moze nie przyjac, lub dac nieoczekiwany efekt kolorystyczny. Natomiast jednorazowe nalozenie henny nie ma az takiego wplywu i po 3-4 tygodnaich, jak sie henna wyplucze, bez problemu mozesz wrocic do farby chemicznej (jesli wciaz bedziesz chciala).

U mnie henna trzyma sie wlasnie ladnie 3 tyg., czwarty tydzien jest juz lekko wyblakla, a dluzej nie moge bo odrosty mam i to one najgorzej wygladaja. Farba chemiczna mniej zmieniala kolor, ale odrosty tez sa, wiec farbowanie rownie czesto musialabym robic (a na moj naturalny kolor nikt mi wlosow nie potrafi zafarbowac).
    • notting_hill Re: Henna po raz kolejny 26.02.13, 17:53
      Farbuję henną od ok roku, jestem baaaardzo zadowolona. Uzyskuję piękny kolor (nawet fryzjer ostatnio miło skomentował). Uzywam henny firmy Khadi w różnych kolorach, lubię eksperymentować. Używałam już amli z jatropą (czerwono- miedziany), czerwonej, orzechowego brązu i czekoladowego brązu. Mieszam w różnych proporcjach, rozrabiam kawą, herbatą, czerwonym winem, dodaję odżywki, no bawię się. I robię to co najmniej raz w miesiącu, bo wkurza mnie, że trochę siwe włosy na skroniach nie łapią mocno koloru i najszybciej się wypłukują.
      Mam ciemne włosy, po farbowaniach przez wiele lat ostatnio stawały się coraz ciemniejsze, a na dodatek jakby "martwe"- matowe, bez życia. Henna na ten problem pomaga bardzo, włosy stają się błyszczące i miękkie.
      Można obejrzeć różne efekty na stronach firmowych khadi, tam są historie użytkowniczek wraz ze zdjęciami.
      Wiem, że alternatywą dla henny są farby naturalne, z polecanych ponoć najlepsza jest Herbatint, ale ona jest trudno dostępna i dość droga (ok.50 pln), osobiście nie próbowałam.
      Są też blogi o naturalnej pielęgnacji włosów, dużo tego w sieci.
      Osobiście najbardziej lubię blogi:
      www.alinarose.pl/
      czarownicujaco.blogspot.com/
      - mnóstwo tam różnych niekonwencjonalnych sposobów na naturalną pielęgnację.

• montechristo4 Re: Henna po raz kolejny 26.02.13, 18:02
        a czy od farbowania np. henna naturalną włosy ciemnieją? Mam ciemnorude, prawie kasztanowe i nie chciałabym, żeby były ciemniejsze.
        Na stronie khadi jest próbnik i z niego wychodzi, że moje włosy bedą prawie czarne po farbowaniu.
        Stąd moje obawy.
        Jeżeli kolor byłby ok, to nie wróciłabym do farbowania farbami chemicznymi.
        • notting_hill Re: Henna po raz kolejny 26.02.13, 18:14
          Mnie sciemniały po chłodnym brązie, ale przy spłukiwaniu woda wyglądała jak brunatny popiel, więc nic dziwnego. Nie sciemniały po amli z jatropą i czerwieni, tylko uwypukliły się refleksy.
          Więc teraz mieszam trochę neutralnego brązu z czerwienią i jest bardzo ok. Odrosty się nie odznaczają prawie wcale, trzeba się dobrze przyjrzeć. Zresztą jak widzę że coś jest niehalo, to robię tzw. henna gloss (henna z odżywką typu Gloria albo Alterra na pół godz). Na początek możesz spróbować, to nie złapie tak mocno jakbyś trzymała kilka godzin i zobaczysz czy odcień Ci pasuje.
          • jak_matrioszka Re: notting_hill 26.02.13, 18:31
            To sie Ciebie zapytam odnosnie eksperymentowania: robilas doswiadczenia w kierunku na zimny jasny braz? Bo dla mnie ten chlodny ciemny braz jest za ciemny, odrost mi sie bardzo odznacza, a z kolei orzechowy braz (czyli stosunkowo jasny odcien) wychodzi mi na wlosach w cieplej tonacji. A ja tak bym chciala cos niezbyt ciemnego ale jak w jak najbardziej chlodnym odcieniu!
            • notting_hill Re: notting_hill 26.02.13, 21:24
              W kierunku zimnego jasnego brązu to nie, bo nie mam jak- mam z natury dość ciemne włosy, więc zero szans, henna przecież nie rozjaśnia. Ale dobra wiadomość jest taka, że henna się zmywa, więc szkody sobie narobić nie można zbyt dużej.
            • rhaenyra Re: notting_hill 27.02.13, 14:17
              >a z kolei orzechowy braz (czyli stosunkowo jasny o
              > dcien) wychodzi mi na wlosach w cieplej tonacji. A ja tak bym chciala cos niezb
              > yt ciemnego ale jak w jak najbardziej chlodnym odcieniu!

dodaj czystej amli
              • jak_matrioszka Re: Amla 27.02.13, 19:00
                Czystej amli? Masz na mysli olejek? W farbach amla jest tylko z miedzia, czyli cieply odcien.
                • rhaenyra Re: Amla 27.02.13, 19:05
                  nie olejek
                  proszek
                  www.helfy.pl/amla-ziolowa-odzywka-do-wlosow-zniszczonych
        • anka_z_lasu Re: Henna po raz kolejny 27.02.13, 00:29
          Moje ściemniały. Tzn. gdybym za każdym razem farbowała jedynie same odrosty, pewnie kolor byłby bez większych zmian, ale po trzykrotnym farbowaniu (na przestrzeni roku) całych włosów, kolor jest wyraźnie ciemniejszy niż po pierwszym farbowaniu (mam zdjęcia porównawcze, więc jestem pewna różnicy). Również używałam khadi. Mnie się akurat henna w ogóle nie wypłukuje, odrosty mam jak po farbie z amoniakiem (w sensie bardzo wyraźne, po szamponach typu Casting, które się wypłukują różnica jest niewielka)
    • shellerka Re: Henna po raz kolejny 26.02.13, 18:20
      khadi.pl
      zanim zaczęłam farbować henną miałam takie same obawy jak ty.
      weszłam na stronę, pooglądałam foty przed i po klientetek.
      henna jest tania w porównaniu z farbami chemicznymi.

dodatkowo zajrzyj na magiel, jest tam jedna specjalistka od henny. udzieli ci odpowiedzi na każde pytanie.

ogólnie - POLECAM!
      • montechristo4 Re: Henna po raz kolejny 27.02.13, 09:48
        dzięki za porady. Pogadam z moją fryzjerką i spróbuję.

Shellerko, a która to specjalistka? Może napisze do niej na priv.
        • shellerka Re: Henna po raz kolejny 27.02.13, 09:58
          kurde nie pamiętam teraz, ale coś mi się czarnaalineczka kołacze po glowie wink
    • lonely.stoner Re: Henna po raz kolejny 27.02.13, 12:50
      wlosy po hennie ciemnieja- ale to jest zwiazane z tym ze henna farbujac wlos oblepia go z zewnatrz - a nie tak jak farba chemiczna od srodka zmienia proporcje melaniny we wlosie. Dlatego jak polozysz na wlosy henne 5 raz to tej henny na wlosie sie nadbudowuje co raz wiecej i sa wizulanie jakby ciemniejsze. A scinac nie trzeba- henna raczej wlosy wzmacnia, przez to ze wlos otacza i go chroni od roznych uszkodzen no i wlos tez sie staje przez to grubszy. Ale nie powinno sie wlosow farbowanych henna farbowac potem farba chemiczna- bo moze wyjsc dosc nieprzewidywalny rezultat- z tego wzgledu ze te farby inaczej dzialaja.
      Najlepsza henna to taka w proszku- znaczy najzdrowsza, ktora naklada sie w formie takiej pasty na wlosy - im dluzej trzymasz tym kolor powinien wyjsc intensywniejszy. Sa tez takie balsamy ziolowe z henna - firmy Venita - wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=4893, ja ich uzywalam i bylam zadowolona- ale: kolor sie szybko splukuje i nie rozjasniaja wlosow - u mnei to one byly bardziej do odswiezenia koloru. A poza tym henna glownie nadaje sie do uzyskiwania albo ciemnych kolorow albo z odcieniem czerwieni (rozne kasztanowe, brazowe), blondu henna sie raczej nie uzyska- no bo ona nie rozjasnia wlosow.
      • montechristo4 Re: Henna po raz kolejny 27.02.13, 13:59
        no własnie stąd moje wątpliwości - mój kolor to różne odcienie miedzianego blondu, czasem wyjda prawie kasztanowe.
        I obawiam sie farbowania henną, żeby włosy nie stały się całkiem ciemne.
        • rhaenyra Re: Henna po raz kolejny 27.02.13, 14:14
          jesli zaczniesz od mieszania henny z cassia ( np. na poczatek pol na pol ) to nie wyjda za ciemne
          a jesli kolor uzasz za zbyt jasny albo za malo intensywny to bedziesz mogla pofarbowac znowu tego samego dnia
    • rhaenyra Re: Henna po raz kolejny 27.02.13, 14:12
      jaki masz teraz odcien a jakie masz naturalne ?
      i jakie chcesz miec ?

ja sobie juz zycia bez henny nie wyobrazam big_grin
      • yen26 Re: Henna po raz kolejny 27.02.13, 14:18
        nigdy wiecej henny! nie dość, ze spłukiwała się na zielono ( henna z khadi orzechowy brąz) to po rozjaśnianiu wyszło zielone a i zaden fryzjer nie chciał sie podjąc zmiany koloru, i miał racje Zrobiłam sama dekoloryzację, potem rozjaśnianie, i musiałam ściąc 3/4 długości Never more Ja odradzam, chyba ze jesteś przekonana do koloru Farba na hennie złapie, podobny kolor wyjdzie, ale rozjaśnic się nie da
      • lacitadelle Re: Henna po raz kolejny 27.02.13, 14:41
        się podepnę - czy dam radę uzyskać rudy blond z naturalnego ciemnego blondu? I czy to będzie bardzo trudne, jeżeli nigdy samodzielnie nie farbowałam włosów?
      • montechristo4 Re: Henna po raz kolejny 27.02.13, 16:30
        teraz mam w kolorze wyłuskanego kasztan, że to tak obrazowo ujmę smile
        Chcę uzyskac odcień, który ma na głowie "stara" Grycanka - czyli intensywny rudy. Po prostu rudy.
        Naturalnie mam jasnorude, ale po latach farbowania odrosty sa jakieś myszowaty - ciemny blond? No i sporo siwych, więc farbowac muszę.
        • kasielicka Re: Henna po raz kolejny 27.02.13, 19:15
          Koloru mamy Grycan henną nie uzyskasz.

Prędzej takie coś https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRnLWXy4uNilOucqnKTZsFIvASRBJECU4Ep-Ic6wmpbaDMmtidU
          • montechristo4 Re: Henna po raz kolejny 28.02.13, 09:41
            to jest maksymalny stopień "ciemności", jaki moge mieć na głowie. Im ciemniejsze, tym starzej wygladam big_grin A w blondzie źle się czuję.
    • rhaenyra Re: Henna po raz kolejny 01.03.13, 13:53
      forum.gazeta.pl/forum/w,580,134371628,,henna.html?v=2
      tu byl watek z mojego pierwszego farbowania tongue_out
      ale nadgorliwce wywalily na mamecud tongue_out

monte ! ( wczesniej nie mialam czasu dokladnie odpisac)
      jesli chcesz intensywnie rude to sie przygotuj na dluuuga zabawe smile

teraz masz kasztanowy i zniszczone farbowaniem plus odrosty i troche siwych ?

zrob sobie najpierw w weekend maseczke z oleju kokosowego lub oliwy i duuuzej ilosci soku z cytryny
      i potrzymaj godzine albo 2 ( chyba ze ci cytryna podrazni skore glowy to wtedy zmyj szybciej )
      i zmyj szamponem przeciwlupiezowym

henny juz i tak nie zdarzysz przed tym weekendem kupic wiec zabawa z farbowaniem ci zostanie na przyszly

daj do siebie jakiegos maila

• lacitadelle Re: Henna po raz kolejny 01.03.13, 14:17
        przepraszam, czy mogę w sprawie henny khadi zadać pytanie na priva?
        • rhaenyra Re: Henna po raz kolejny 01.03.13, 14:19
          jasne
      • kasielicka Re: Henna po raz kolejny 01.03.13, 18:25
        A czemu rudy wiąże się z długą zabawą? Mogłabyś coś napisać? też się przymierzam.

Marzeniem jest taki kolor: www.hennaforhair.com/mixes/ccj.html
        • rhaenyra Re: Henna po raz kolejny 01.03.13, 18:48
          bo zeby uzyskac intensywny trwaly ( grycankowy tongue_out) rudy to nie mozna isc na zadne skróty ( typu zalewanie goraca woda )

czyli przygotowanie henny :
          czysta henne ( lub henne i cassie ) mieszamy z sokiem z cytryn ( duzo) lub jesli cytryna zbyt podraznia skore glowy to z sokiem z pomaranczy odstawiamy w cieple miejsce na 12 godzin

a potem trzymamy na glowie przez 5-6 godzin

• kasielicka Re: Henna po raz kolejny 01.03.13, 19:14
            E tam. Grycanka nie ma intensywnego rudego, tylko takie marchewkowe popłuczyny. Intensywny jest ten z mojego linka. tongue_out

A da się to twoją metodę zastosować z farbami khadi? Jeśli tak, to który kolor? Bo są dwa rude. Czy jakaś mieszanka?
            • rhaenyra Re: Henna po raz kolejny 01.03.13, 19:44
              da sie
              tą czystą henną

a ja sobie jutro nowy zapasik zamawiam tongue_out
              • montechristo4 Re: Henna po raz kolejny 02.03.13, 18:26
                dzięki, zaraz napiszę na priv
    • croyance Re: Henna po raz kolejny 01.03.13, 14:21
      Wszystko o hennie tutaj (po angielsku):
      www.hennaforhair.com/
      www.hennaforhair.com/mixes/index.html rozne odcienie
    • theartsby Re: Henna po raz kolejny 05.09.16, 22:51
      Amla świetnie działa na włosy, dzięki niej przestały mi one wypadać. A dowiedziałam się o jej właściwościach z tego blog-a: arturtopolski.pl/amla-owoce-zalety-stosowanie/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka