Dodaj do ulubionych

Jak dbać o stopy samej w domku?

20.07.05, 15:37
Moja dbałość o stopy dotychczas ograniczała się do ich codzinnego mycia smile no
i obcinania paznokci itp. Ale nie są zbyt piękne i powoli zaczyna mi to
przeszkadzać... szczególnie martwią mnie zgrubiały naskórek na piętach i
zewnętrznuch krawędziach stóp, co pewnie jest związane z moim sposobem
chodzenia. Czasem używam kremów do stóp, ale nieregularnie.
Czekam na rady od doświadczonych mam, czy kupić coś, o czym gdziś czytałam,
czyli tarkę do stóp, czy może sam pumeks wystarczy, czy takie coś do ścinania
tego naskórka (ale tego się trochę boję, bo co jeśli "utnę" za głęboko...)
Napiszcie, jakich kremów używacie, jak dbacie o stopy po prostu.
Obserwuj wątek
    • agusia516 Re: Jak dbać o stopy samej w domku? 24.07.05, 19:27
      Tarka jest super ,sama takiej używam i jest lepsza niż pumeks.Jest dwustronna,
      z jednej strony bardziej ostra z drugiej coś jak pumeks. Na suchą skórę na
      stopach rewelacyjnie działa kąpiel w rozgotowanych płatkach owsianych.Mogą być
      też zalane wrzątkiem.Sposób taniutki i skuteczny. Podobno także rewelacyjnie
      wygładza skórę na stopach ich kąpiel w......wodzie pozostałej po odcedzeniu
      ziemniaków. Ponoć skrobia znajdująca się w tej wodzie działa cuda. Ale tego nie
      próbowałam więc nie mogę się wypowiedzieć o skuteczności.
    • efi1 Re: Jak dbać o stopy samej w domku? 26.07.05, 00:23
      Znajoma poleciła mi maść nagietkową do pupki mojego synka. Ponieważ nigdy nie
      miałam do czynienia z tym specyfikiem, poszperałam trochę w internecie i
      znalazłam coś ciekawego o pielęgnacji stóp:
      www.ogrod.zdrowemiasto.pl/uroda/u006a.html
      Ja się ograniczyłam do używania tarki (jeśli to się tak nazywa - taki pumeks z
      rączką, to nie jest drogie) i smarowania stóp maścią nagietkową (cena 3,50 zł).
      Gdzie indziej czytałam, że zbyt częste tarkowanie i nożyki powodują, że skóra
      na stopie szybciej "odrasta". Reasumując, ja raz na tydzień używam tarki i
      staram się regularnie na noc smarować stopy maścią nagietkową. Wystarczy, że
      pilnuję się i codziennie przez tydzień natłuszczam stopy maścią, a efekty są
      rewelacyjne. Problem w tym, że jak już jest super to sobie wszystko odpuszczam.
      Ale jeszcze nigdy nie miałam tak zadbanych pięt, wysiłek żaden, koszt niewielki.

Pozdrawiam.
      • babsee Re: Jak dbać o stopy samej w domku? 28.07.05, 09:29
        raz na tydzień-dokładny pedicure.najpierw moczenie w misce z woda i mydłem
        (conajmniej 10 min), potem starcie(ja używam pumeksu)nie trzec mocno, tylko
        delikatnie acz wytrwale.póżniej peeling- zwykłym peelingiem do ciała- cała
        stopa- spód i góra, miedzy paluchami i same paluchy.Pózniej- piłowanie paznokci
        ( w zyciu nie obcinałam-wrastaja), czyszcenie płytki paznokciowej.Na sam
        koniec - kremik, polecam gorąco School- jest taki kremik do pekających piet-
        kosztuje 11 zł a jest rewelacyjny!!!Zmiękcza skóre,rozjaśnia ją.Jeśli raz w
        tygodni powwiesisz stopom tą godzinkę to na codzień wystarczy szczoteczka i
        kremik.Bez pumeksu.
    • skubany_kotecek dermesa ! 29.07.05, 13:12
      to taki płyn na suche pekające pięty kosztuje cos kolo 14 zl jak dla mnie
      rewelacyjny,jak za bardzo zaniedbałam swoje stopy to on bardzo szybko
      przywrocił im ładny wyglad
    • mamarcina Re: Jak dbać o stopy samej w domku? 29.07.05, 20:41
      maść nagietkowa jest faktycznie świetna na trudnogojace się rany (np. zimą
      mocno popekane ; ażdo krwi ; dłonie u mojego 7 letniego syna) ale jest tłusta
      i moze być nieprzyjemna dla niektórych.
      ja staram się co 2 - 3 dni robić stopy pimeksem , raz na tydzień tarką do
      suchych stóp , a napewno codzienne wieczorem uzywam dlamnie rewelacyjnego kremu
      Shola dostóp nawilżającego z kiełkami pszenicy (nazwy dokł. nie pomnę). jest
      coprawda dośc drogi ok.30zł.ale używam go od 2 lat i jestem b.zadowolona.

pozdro , mama marcinka
    • marzenkaw Re: Jak dbać o stopy samej w domku? 08.08.05, 19:33
      Ach te pięty! Ja też ciagle o nich...Najbardziej to chyba pomaga
      SYSTEMATYCZNOŚĆ. Stosuje rózne różności. Krem z Scholla na pękające pięty (taka
      mala tubeczka) jest ok. Teraz znalazłam rewlacje o kremach Sally Hansen i
      zamierzam go przy okazji kupić. Pomaga też pedicure. Ale...wciąż czekam ...mój
      mąż ma pięty jak moja dwuletnia córka. A ja? Ciągle coś robię i ciągle są nie
      takie jak trzeba. Może kobiety tak mają smile Pozdrawiam i czekam na nowinki.
      • iwona-mama-majki Re: Jak dbać o stopy samej w domku? 09.08.05, 09:16
        A ja z kremów polecam keratolan - do kupienia w aptece, to plus tarka i
        systematycznośc i masz piękne stopy smile
    • kartaga Re: Jak dbać o stopy samej w domku? 09.08.05, 23:45
      Co dwa dni pumeks,wieczorkiem smaruje stopy kremem glicerynowym-do rąk ,ale
      rewelacyjnie działa na pięty,raz w tygodniu obcinanie,piłowanie,wyrownanie
      plytki,malowanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka