anna.k0 02.06.09, 10:16 Dostałam postanowienie sądu o umieszczeniu dziecka w rodzinie preadopcyjnej, czyli mojej. Czy na tej podstawie dostanę urlop macierzyński czy muszę wziąć urlop bezpłatny( bo wypoczynkowy już wykorzystałam )? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leli1 Re: przed adopcją a urlop macierzyński 02.06.09, 11:56 ja na tej podstawie dostałam, zreszta nie wyobrazam sobie inaczej. W naszym przypadku od preadopcji do wlasciwej rozprawy minelo prawie pol roku, kto mialby sie mlodym opiekowac przez ten czas Odpowiedz Link Zgłoś
monikapw1 Re: przed adopcją a urlop macierzyński 02.06.09, 15:43 Za miesiąc kończy mi się urlop macierzyński na moje drugie adopcyjne dziecko. Urlop macierzyński należy Ci się już na podstawie dokumentu z sądu o preadopcji, bo wtedy stajesz się opiekunem dziecka.Mało tego liczy się ten urlop tak czy siak od dnia wypisania tego dokumentu, czyli jak dzisiaj otrzymałaś orzeczenie to zobowiązana jesteś od dzisiaj być na urlopie macierzyńskim. Nie możesz najpierw wziąć kilka dni urlopu "zwykłego" a potem macierzyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ona.ja Re: przed adopcją a urlop macierzyński 03.06.09, 12:31 Jak najbardziej należy Ci się macierzyński. Ja postanowienie o preadopcji miałam 10.05 a dziecko zabrałam do domu 25.05. Po napisaniu oświadczenia urlop macierzyński mam od 25.05. Gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
monikapw1 Re: przed adopcją a urlop macierzyński 08.07.09, 19:10 To coś nie tak. Według przepisów masz obowiązek przejścia na urlop macierzyński od dnia sporządzenia postanowienia sądu czyli w Twoim przypadku 10.05 (jeśli taka data widnieje na dokumencie). Nie mam pojęcia jak Ci się udało przejść na macierzyński dopiero 25.05, ale jest to niezgodne z przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: przed adopcją a urlop macierzyński 09.07.09, 22:19 Sąd wydaje zaświadczenie o przekazaniu dziecka pod Twoją opiekę i na tej podstawie pracodawca MUSI udzielić Ci urlopu macierzyńskiego. Ja miałam zwolnienie, które kończyło mi się dwa dni później, ale macierzyński mam od dnia wydania dokumentu. Odpowiedz Link Zgłoś