misia_75 18.11.09, 21:58 Czy ta kolejka warta jest swojej ceny? Czy jest duża różnica w wykonaniu w porównaniu do np. tych z Tesco czy Ikea? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betmat Re: kolejka Brio 18.11.09, 22:05 Witam, Nie jest warta... Tzn tory. Proponuję zakup zestawu torów, mostów i wszelkich innych elementów nieelektronicznych z innych, dużo tańszych firm np. Tesco, a do tego dokupować elementy elektroniczne z Brio - bo chyba żadna inna firma nie ma (tesco ma lokomotywę, ale szybko się nam popsuła) No i Brio ma serie wagoników Thomasa Jeżdżące i nie, duży wybór! Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: kolejka Brio 18.11.09, 22:07 ja robilam poszukiwania opinii w necie i w koncu zamowilam Brio. Z tego co wyczytalam to jakosc jest bardzo dobra, poza pociagami na baterie! Nie ma potrzeby inwestowac w wielki zestaw, wystarcza podstawowe tory w ksztalcie "osemki", a potem ewentualnie mozna kompletowac. Nie poleca sie natomiast zaczynania od najprostszego zestawu w ksztalcie kolka, bez skrzyzowania. Ja mam zamiar potem ewentualnie dokupic elementy tansze i pasujace, i moze od czasu do czasu dodatkowe brio, ale zobacze najpierw czy dzieci beda zainteresowane! Odpowiedz Link Zgłoś
papapulka Re: kolejka Brio 18.11.09, 22:08 Mój syn przez kilka lat kolekcjonował te kolejki i powiem szczerze nie zauważyłam różnicy pomiędzy Brio-Tesco-Ikea-Eichhorn. Brio ma ceny oszałamiające ale bardzo duży wybór elementów typu mosty, góry, tunele itp. Natomiast nie radzę kupować torów-elementów zupełnie nieznanych firm, tory nie pasują, pękają. Radzę zacząć od zestawu z Tesco teraz jest fajny za chyba 99 zł www.allegro.pl/item812155806_kolejka_drewniana_100elem_tesco_eichhorn_ikea_brio.html Przepraszam za ten link z allegro ale nie potrafię innaczej tego zdjecia wkleic Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: kolejka Brio 18.11.09, 22:21 a w jakim wieku Twoj syn kolekcjonowal? Bo zastanawiam sie czy dla moich dzieci to nie bedzie prezent jak kula w plot Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: kolejka Brio 18.11.09, 22:35 Mój ma 10 i nadal się bawi, ale jakie on cuda z tej kolejki wymyśla..głowa boli Przychodzą koledzy.. kombinują niesamowicie. brio równa się wysoka cena, choć ta firma przoduje w oryginalnych fajnych mostach, tunelach,pociągach. Tory to :Tesco, Ikea ,Einchorn. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_julcia Re: kolejka Brio 18.11.09, 22:28 Ja już rozeznałam się w kolejkach. Czekałam na kolejkę Tchbo, która pojawiała się kazdego roku, w tym nie będzie. Była bezkonkurencyjna. No nic, pozostaje zestaw z tesco ze względu na mosty, tunel oraz osobno eletryczna lokomotywka np z Brio. W zeszłym roku była też fantastyczna kolejka elektryczna w Lidlu, bardzo chwalona na forum. Nie wiem czy w tym roku będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: kolejka Brio 18.11.09, 22:32 Super watek na czasie dla mnie! A czy wiesz ktora lokomotywa elektryczna brio jest dobra? Bo czytalam ze kjakis model bardzo trudno sie wlacza i wylacza i baardzo szybko sie rozladowuje. Nie wiem natomiast ktory jest dobry! A podejrzewam ze moje dizecko bedize chcialo miec tez elektryczna... A czy sa pociagi elektryczne innej marki pasujace do brio? Odpowiedz Link Zgłoś
janka39 Re: kolejka Brio 18.11.09, 22:35 nie znam brio, moge tylko napisac, ze zdecydowanie nie polecam kolejki z ikei. Kupilismy wczoraj, do rozbudowy tej z tchibo i... masakra. Tory zle się łączą, wagoniki wypadaja z torow. No i lokomotywa sama nie jezdzi Odpowiedz Link Zgłoś
papapulka Re: kolejka Brio 18.11.09, 22:59 Syn kolekcjonował kolejkę od 2-3 roku życia teraz ma 7. Co do torów z Ikea ja uważam że są bardzo dobre, raczej nie byliśmy zadowoleni z kolejki z Tchibo, elementy plastikowe tandetne strasznie. Tory z Ikea maja jeden super patent, można z nich wyciągać te plastikowe końcówki i zrobić tor bez tych końcówek lub z dwoma końcówkami. Żaden pociąg z zestawu sam nie jeździ. Trzeba go dokupić osobno. Można na pilota(Brio, Eichhorn kiedyś były też w Tesco), albo tylko na baterie (Brio, Tesco) Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: kolejka Brio 18.11.09, 23:07 no właśnie ostatnio wypatrzyłam lokomotywę na pilota z Tesco Kosztuje 34 zł Fajna? Bo znowu coś zamierzam do naszego zestawu kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
papapulka do pasik 18.11.09, 23:09 za tą cenę pewnie że fajna Nigdy za dużo elementów Odpowiedz Link Zgłoś
papapulka Re: do pasik 18.11.09, 23:16 Możliwe że z Tchibo jeździ sam, już nie bardzo pamiętam co z jakiego zestawu jest Z Tchibo najbardziej denerwuje mnie ten zwodzony most nie chce się trzymać i jakiś taki niewymiarowy jest. Jeśli nie pasują Ci z Ikea to spróbuj Eichhorn lub Tesco. Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: do pasik 18.11.09, 23:16 papapulka napisała: > za tą cenę pewnie że fajna ok to kupie, zawsze coś innego > Nigdy za dużo elementów hehe tylko już nam zaczynają wychodzić z pojemnika. Chciałabym dokupić zakończenia torów, parowozownię, obrotnice, skrzyżowania, tory z dwoma peronami. Kurcze list do Mikołaja chyba skrobnę Tory z Ikei była naszymi pierwszymi jakość sobie cenię ( może się zepsuła) bo to z osiem lat temu było kupowane.Tja często z dziećmi tory układam Jako jedyne tory mają ruchome łączniki( już ktoś wspominał) które bardzo są przydatne w zaawansowanych konstrukcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
papapulka Re: do pasik 18.11.09, 23:24 moja kolejka z Ikea też jest stara jakieś 5 lat ma.Właściwie miała bo jakieś 2 tygodnie temu pozbyliśmy się całej ogromnej kolekcji. Syn zamienił na pociągi Lego. Zostało mi jedno zakończenie jakoś się zawieruszyło. Podaj adres na priva to Ci prześle bo i tak nie mam co z nim zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: bardzo mi miło:-) 18.11.09, 23:57 Cóż za miłe dziewczyny z tego forum..kilka dni temu zakończyłam owocną transakcje z jedną a kolejna czeka...już piszę Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: do pasik 18.11.09, 23:59 Obrotnice, parowozownie, skrzyzowanai mam Spielmaus - jakosc doskonala, a za 1/3 cene brio kupowalam. Rowniez cenie sobie tory z ikei. IMO ich nawiekszym plusem sa wlasnie te wyciagane plastikowe elementy, bo dzieki nim kontrukcje zawsze da sie polaczyc poprzest wyjecie/dolozenie tego plastiku. Mamy kilka pudel torow zarowno ikea, spielmaus, brio, eichorn, wooden thomas. Najladniejsze sa wooden thomas, bo tory maja wytloczny wzor belek. Ato praowozownia i obrotnica, ktore mamy: Obrotnice mozna tez bezposrednio polaczyc z parowozownia. Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: PIękne:-) 19.11.09, 00:06 śliczne, ja zgapiłam się bo z 2 lata temu w Tesco były bardzo ładne parowozownie.Teraz to jakieś marne ślady tych fajnych zestawów z przed lat.Co czytam- więcej plastiku. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: PIękne:-) 19.11.09, 00:12 Te sa w calosci drewniane i bardzo wytrzymale. Na parowozowni zdarza mi sie siedziec Bardzo polecam w kazdym razie. Kupowalam na ebayu w niemczech za 20e Odpowiedz Link Zgłoś
janka39 Re: kolejka Brio 18.11.09, 23:08 u nas kolejka z tchibo jest w uzyciu od roku, codziennie, nic sie nie zepsulo dla mnie to ta z ikei jest tandenta, niestety (detale zle wykonczone, tory nie schodzą się rowno i przez to wagoniki sie wykolejaja). a - pociąg z tchibo, z zestawu jeździ sam - na baterie Zaluje, ze w tym roku jej nie ma, bo chetnie kupilabym druga Odpowiedz Link Zgłoś
papapulka Re: kolejka Brio 18.11.09, 23:04 Pociąg na pilota polecam z Eichhorn kosztuje ok 100 zl na allegro i jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
misia_75 Oj widze że ciężko będzie 18.11.09, 23:28 się zdecydować Dla jednych tchibo swietne, dla innych tandetnie wykonane. To samo z Ikeą. Przyznam się że tą z Tesco miałam, ale się jej pozbyłam jak zobaczyłam zdjęcia na allegro i przeczytałam to: forum.gazeta.pl/forum/w,583,102703795,102927566,Re_Kolejka_dre wniana_Biedronka.html (zraziła mnie ta duża ilość plastikowych elementów. Stwierdziłam że zaczne od tego zestawu: www.allegro.pl/item808505187_brio_kolejka_zestaw_przejazdzka_za_33033_wwa.html Ale teraz to już się pogubiłam A ta lokomotywa z tchibo to na ile baterii była? Odpowiedz Link Zgłoś
betty_julcia Re: Oj widze że ciężko będzie 18.11.09, 23:34 Nie sugeruj się tą z Tchibo, bo jej i tak nie będzie więc jest nie do kupienia. Napiszcie co nie tak z kolejką z Tesco, bo jestem na nią zdecydowana. Co do kolejki na pilota to w moim wrocławskim tesco jest za ponad 50 zł... Skąd cena 34??? i gdzie!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
misia_75 Re: Oj widze że ciężko będzie 19.11.09, 00:00 Jeszcze rza link forum.gazeta.pl/forum/w,583,102703795,102927566,Re_Kolejka_drewniana_Biedronka.html Odpowiedz Link Zgłoś
misia_75 ella111 18.11.09, 23:30 Dlaczego piszesz że lokomotywy na baterie z Brio są kiepskie?? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: ella111 19.11.09, 00:16 Zalezy ktore. MAm 4 z tego najleszpe sa te blizniacze zielona i czerwona, dokladnie ten model IMO sa najbardziej wytrzymale, najlepiej wjezdzaja pog ore, najwiecej wagonikow mozna im przyczepic. Nie polecam za to kolejki na pilota - imo zbyt wolna, malo mocy ma i golnie jakas taka chinszczyzna mi zalatuje. Odpowiedz Link Zgłoś
misia_75 Re: ella111 19.11.09, 00:35 magia napisała: > Zalezy ktore. > MAm 4 z tego najleszpe sa te blizniacze zielona i czerwona, > dokladnie ten model To znaczy który? Ten z linka do aukcji? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: ella111 19.11.09, 00:43 Sa 2 identyczne rozniace sie kolorem mam i ten z linka i czerwony. Odpowiedz Link Zgłoś
misia_75 Re: ella111 19.11.09, 00:49 Ta najlepij jeździ? www.allegro.pl/item808168589_brio_33239_lokomotywa_zielona.html Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: ella111 19.11.09, 01:07 O, kurcze dopiero teraz z auwazylam ze linka nie wkleilam. Tak, dokladnie o ten model mi chodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
misia_75 Re: ella111 19.11.09, 01:15 A ta jest dużo słabsza? www.allegro.pl/item808267486_brio_kolejka_lokomotywa_na_baterie_33225.html Odpowiedz Link Zgłoś
dorga1 Re: ella111 19.11.09, 09:24 My mamy tory z Tchibo, Ikei i Tesco. Tchibo i Tesco super, różnią się tylko elementami, tory właściwie te same. Ikea u nas się słabo sprawdziła. Niby są te wyjmowane łączniki, które dają większe możliwości przy układaniu torów, ale w rzeczywistości bardzo trudno się je wyjmuje i wkłada. I jak mój syn sam sobie układa tory, to z tym ma problem. Chodzi o to, że tory z Ikei są słabo kompatybilne z pozostałymi. Nie wiem jakie tory są w Brio. Czy się czymś różnią, czy nie. Jeżeli nie, to najlepiej kupić ten zestaw promocyjny w Tesco i dokupować pojedyncze elementy w Tesco lub Brio. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: ella111 19.11.09, 09:32 Nie wiem czy duzo, ale ta jest na jedna baterie a zielona na 2. Przede wszystkim nie ma tzw. wolnego biegu, czyli nie mozna jej uzywac bez baterii. Poza tym musisz wyrobic sobie reke, bo przycisk jest maly i dosc trudno sie go zatrzymuje. Moje dzieci nie lubia tej lokomotywki. Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: ella111 19.11.09, 10:22 na francuskim amazonie czytalam bardzo negatywna opinie o ktoryms modelu. A niezbyt dobra opinie ogolnie o elektrycznych elementach brio czytalam na stronie sklepu z zabawkami (ktory brio tez sprzedaje!) Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: ella111 19.11.09, 10:29 tu jest link do tej krytykowanej: www.amazon.fr/Brio-V%C3%A9hicule-Locomotive-batterie-rechargeable/dp/B000EGFSY8/ref=sr_1_2? ie=UTF8&s=toys&qid=1258622875&sr=8-2 to ja sie moze na te zielona zdecyduje skoro jest ok! Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: ella111 19.11.09, 10:53 Zielona czyli Gustav i czerwona to sa 2 identyczne modele, rozniacesie tylko kolorem. Odpowiedz Link Zgłoś
betmat Re: ella111 19.11.09, 13:07 Polecam zieloną ale z serii smart track - mamy ją od roku i jeździ non stop I oczywiście serię BRIO Tomka www.allegro.pl/item818180891_thomas_do_brio_drewno_jezdzacy_tomek_warszawa.html Odpowiedz Link Zgłoś