Dodaj do ulubionych

płacę z allegro - pytanie

30.03.10, 23:53
wkurza mnie to strasznie, zresztą tak jak chyba wszystkich, wiem że nie można napisać w aukcji że nie obsługuję płacę z allegro, ale pomyślałam żeby na wszystkich aukcjach dodać zmiany "INFORMUJĘ WSZYSTKICH KUPUJĄCYCH ŻE TOWAR WYSYŁAM W CIĄGU 2 DNI ROBOCZYCH OD ZAKSIĘGOWANIA PIENIĘDZY NA MOIM KONCIE W PKO SA"
Co wy o tym myślicie?

chodzi mi tylko o waszą opinię na temat tego czy allegro ma prawo usunąć aukcję z taką informacją? nie chodzi mi o ocenianie treści, bo jest to moja aukcja i obowiązują tam moje zasady, ja nikomu nie wyślę towaru nie mając pieniędzy na swoim prywatnym koncie, wychodzę z założenia że dlaczego kupujący ma mieć towar, skoro ja muszę jeszcze czekać 3 dni za pieniędzmi, pomijam już fakt że towary przeze mnie sprzedawane robione są pod indywidualne zamówienie, tak więc kupujący liczy się z tym że od razu nie pobiegnę na pocztę.
Obserwuj wątek
    • sinceramente Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 00:38
      Też jestem ciekawa, czy to by się sprawdziło.

Po tym, jak czekałam ostatnio 48 godzin na zaksięgowanie przelewu od kupującego z płacę allegro na moje konto w mbanku zastanawiałam się, czy nie zrobić tak, jak niektórzy sprzedawcy robią z odbiorem osobistym. Tzn. nie zaznaczają tej opcji w formularzu aukcji, informując o niej w treści aukcji, bądź na stronie o mnie.

Wystawiałabym aukcję z "odbiorem osobistym" (bo zawsze tak robię), a informację o możliwości płatności przelewem umieszczałabym w treści aukcji. Skoro w formularzu nie błoby przelewu nie byłoby też "płacę z allegro".

I tu też pytanie, czy takie coś przejdzie...
      • gosiapal Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 06:48
        jesli chodzi pytanie załozycielki wątku to mysle, ze w zaden sposob
        nie łamiesz regulaminu.
        przeciez nie masz obowiazku cały dzien sledzic przelewów i ty
        ustalasz jaki jest czas oczekiwania na produkt.
        ja sprzedaje srednio dwa razy w roku rzeczy po dzieciach i niestety
        mnie dopadło to goowno.
        wiec w wiadomosci do kupujacego informujacego o wygranej zawarłam
        informacje, ze wysyłam rzeczy po wpłynięciu pieniedzy na moje
        RZECZYWISTE A NIE WIRTUALNE KONTO. taki mail informujacy, ze
        allegrowicz dokonał wpłaty w tym systemie nie ma dla mnie znaczenia.
        licza sie dla mnie pieniadze , ktore mam faktycznie.
        nie moge umiescic info, ze nie zgadzam sie na płace z allegro gdyz
        to niezgodne z regulaminem ale chyba moge wysyłać dopiero po
        otrzymaniu kasy. to ja ustalam zasady na moich aukcjach.
        a jeszcze inne udogodnienie mnie zastanowiło. sprzedaje ciuszki i
        wysyłam w kopertach. jesli mam np koszt wysyłki poszczegolnych
        ubranek na 6 zł i ktos kupi kika sztuk to oczywiste jest , ze ten
        koszt sie zmieni. chociazby dlatego, ze bede musiała spakowac je do
        pudełka i wysłac paczką. i wczoraj dostałam formularz (jakis
        udziwniony, nie taki jak był dotychczas) z ktorego wynika, ze łaczny
        koszt zakupu na kilku aukcjach to wciaz te 6 zł.
        ciekawe czy jak sie upomne o dopłate to kupujacy bedzie zadowolony.?
        bo jak dostane negatywa ze kombinuje z kosztami przesyłek to allegro
        umyje rece.
        • agni71 Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 08:13
          Jak wystawiasz aukcję i podajesz koszt przesyłki, to przecież jest
          mozliwość zaznaczenia, że koszt przesyłki wzrasta wraz z ilościa
          ciuszków. Mozna tez dodać informacje dodatkową - ja tam np. podaje
          nr konta, ale mozna tez dopisać, ze przy zakupie większej ilości
          ubranek o koszt przesyłki należy sie dowiedzieć czy cos w tym
          stylu....

i wczoraj dostałam formularz (jakis
          > udziwniony, nie taki jak był dotychczas) z ktorego wynika, ze
          łaczny
          > koszt zakupu na kilku aukcjach to wciaz te 6 zł.
          e
          • gosiapal Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 10:19
            kiedy wystawiałam aukcje nie widziałam takiej opcji.
            a info o tym, ze łączny koszt to ja ustalam oczywiscie podałam.
            tylko jest pewne ale. miałam kontakt juz z roznymi ludzmi przy
            sprzedazy na allegro i powiem ci, ze zdarzały sie osoby, ktore
            wpłacaly wyłacznie kwote za przedmiot, wysyłki wcale nie doliczały.
            bo niby po co? wiem, ze srednio rozgarniety czlowiek wiele rzeczy
            zrozumie ale ludzie sa rozni. czasem gdy z kims rozmawiam przez tel
            lub czytam korespondencje mailową to długo sie domyslam co autor
            miał na mysli.
            • agni71 Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 10:50
              No cóż, na takich niegramotnych, to sposob jest jeden - nie
              wysyłasz, zanim nie wpłaca ci całej kwoty. Ja jestem taka, że sie
              nawet o niedopłacone 10 gr upomniałam ostatnio.
              • gosiapal Re: płacę z allegro - pytanie 01.04.10, 09:33
                no i mam juz piewszych co wybrali taki sposob zapłaty.
                co wiecej, uznali, ze skoro przesyłka spodni kosztuje 7 zł to
                dodaktowe 10 bluzeczek (byly w jednej aukcji gdzie koszt przesyłki
                podany był jako paczka 10 zł) oraz kilku innych rzeczy to oczywiscie
                rowniez 7 zł.
                kupujacy napisal mi "mniemam, ze koszt przesyłki to 7 zł wiec tyle
                wpłaciłem" tak, a ja bede płacic za jego wysyłke.
                udogonienie pier..... . ostatni raz bawiłam sie w allegro.
      • magda79pn Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 08:42
        super pomysł!!! ja po świętach pokombinuję...
    • mumia000 Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 08:34
      Nie wiem,może się mylę,ale jak nie skonfigurujesz swojego konta z all...z kontem
      bankowym to nikt nie zapłaci poprzez płacę z allegro.
      • magda79pn Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 08:49
        mumia000 napisała:

> Nie wiem,może się mylę,ale jak nie skonfigurujesz swojego konta z all...z konte
        > m
        > bankowym to nikt nie zapłaci poprzez płacę z allegro.
        ----------------------
        to chyba niczego nie zmienia, jak nie skonfigurujesz to ktoś zapłaci do allegro
        a ty ich nie dostaniesz - tak mi się wydaje...
        • patatajowa Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 10:39
          polecam lekture tego wątku na cafe allegro-wyjasnia wiele wątpliwości i
          bulwersuje wink
          www.allegro.pl/phorum/read.php?f=300&i=51556&t=51556&view=h
          jak umiescisz info ze nie obsługujesz PzA to ci zawiesza konto. mozesz dodac
          info ze przesyłka moze sie opóznic o 2-3 dni jest to czas w ciagu którego
          przeksiegowuja pieniadze z all na twoje konto.
          jak nie masz skonfigurowanych płatnosci to i tak ludzie ci moga zaplacic a ty po
          prostu nie odbierzesz póki co tej kasy i leży u allegro wink
          • beata985 Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 10:50
            a co znaczy skonfigurować płatności???
            czy chodzi o ten link co trzeba go na mailu aktywować???
            • magda79pn Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 11:02
              beata985 napisała:

> a co znaczy skonfigurować płatności???
              > czy chodzi o ten link co trzeba go na mailu aktywować???
              ---------------------
              TAK, TRZEBA PODAĆ NUMER KONTA I POTEM ZATWIERDZIĆ W MAILU smile
          • magda79pn Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 10:54
            WIESZ, NIE CHCE MI SIĘ TEGO WSZYSTKIEGO CZYTAĆ smile
            DODAŁAM OPIS NA SWOICH AUKCJACH, ZOBACZYMY CO Z TEGO WYJDZIE, W KOŃCU WYBÓR
            NALEŻY DO KUPUJĄCEGO, NAPISAŁAM:
            "UWAGA !!!
            TOWAR WYSYŁAM DOPIERO PO ZAKSIĘGOWANIU PIENIĘDZY NA MOIM KONCIE W PKO A NIE NA
            KONCIE ALLEGRO !!! PRZELEW Z ALLEGRO MOŻE TRWAĆ DO 3 DNI ROBOCZYCH, CHCĘ ŻEBY
            LUDZIE WYBIERAJĄCY TĄ OPCJĘ BYLI TEGO ŚWIADOMI !!!"
            • beata985 Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 11:50
              magda79pn napisała:

> WIESZ, NIE CHCE MI SIĘ TEGO WSZYSTKIEGO CZYTAĆ smile
              > DODAŁAM OPIS NA SWOICH AUKCJACH, ZOBACZYMY CO Z TEGO WYJDZIE, W
              KOŃCU WYBÓR
              > NALEŻY DO KUPUJĄCEGO, NAPISAŁAM:
              > "UWAGA !!!
              > TOWAR WYSYŁAM DOPIERO PO ZAKSIĘGOWANIU PIENIĘDZY NA MOIM KONCIE W
              PKO
              i na tym mogłaś poprzestać
              A NIE NA
              > KONCIE ALLEGRO !!! PRZELEW Z ALLEGRO MOŻE TRWAĆ DO 3 DNI
              ROBOCZYCH, CHCĘ ŻEBY
              > LUDZIE WYBIERAJĄCY TĄ OPCJĘ BYLI TEGO ŚWIADOMI !!!"
              po tym mogą Cię zablokować-ja bym nie ryzykowała.
              ale daj znać jak poszło
              • magda79pn Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 12:57
                jeśli przyślą jakieś ostrzeżenie to usunę część tekstu smile
                jakby co to dam znać
                • magda79pn Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 13:03
                  Dobra, przestraszyłaś mnie wink usunęłam już teraz część tekstu, pomyślałam że jak
                  ktoś kupi to już nie będę mogła wprowadzić zmian w opisie więc zrobiłam to
                  teraz, dopóki aukcje są na starcie smile
                  • luna333 Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 18:22
                    a ja jako kupująca mam pytanie, dostajecie info z allegro że wpłata
                    poszła wg. nr. jakiegośtam i od kogo, więc macie gwarancję chyba, że
                    kwota na wasze konto dotrze? Czy też nie macie tej gwarancji? Do tej
                    pory korzystałam z opcji "płacę z allegro" bo mi wygodnie, od razu
                    po zakupie, wszystko mi się samo podlicza, loguję się w swoim banku,
                    dokonuję płatności, wszystkie dane już ustawione i mam z bani/
                    Czy do sprzedającego nie dochodzą pieniądze w czasie tych 3 dni?
                    • beata985 Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 18:35
                      a jaką mam pewnośc, że po dordze nie będzie żadnych "zawirowań" typu-
                      awaria systemu, atak hakera...itp
                      nie korzystałam do tej pory z PzA ale jak dotąd nie znalazłam
                      żadnych plusów i może dlatego te opory.
                      po co mi pośrednik w płaceniu pieniędzy skoro można odrazu przelać
                      na konto sprzedającego??? o ile mniej roboty ....

• luna333 Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 18:44
                        no dla mnie to mniej roboty, bo tam mam od razu formularz wypełniony
                        (mBank), nie muszę czekać, aż dostanę maila z nr konta itd, nie
                        muszę podliczać bo samo się podlicza, mam gotowy formularz do
                        wpłaty... niczego nie kopiuję i wklejam, niczego nie pominę i o
                        niczym nie zapomnę, po prostu szablon do wpłaty, ja tylko mówię TAK.
                        Dla mnie jako kupującej to duże ułatwienie, acz kupuję u ludzi
                        którzy działają w imieniu firm więc mają po 1000 komentarzy i być
                        może oni ufają systemowi "PzA" bo przesyłki dostaję po 3 dniach w
                        przypadku priorytetów/ nie kupowałam od indywidualnych klientów, ale
                        właśnie coś licytuję i widzę, że będę mieć opóźnienia w przypadku
                        kiedy od razu po wygraniu aukcji nie dostanę prawidłowych danych do
                        wpłaty ( co niestety czasem się mi zdarzało, kilka godzin czekania
                        na maila z allegro z tym gdzie i komu mam wpłacić kasę), ja lubię
                        robić transakcję od razu - kupuję to płacę natychmiast, jak w
                        sklepie uncertain
                    • magda79pn Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 20:40
                      luna333 napisała:

> a ja jako kupująca mam pytanie, dostajecie info z allegro że wpłata
                      > poszła wg. nr. jakiegośtam i od kogo, więc macie gwarancję chyba, że
                      > kwota na wasze konto dotrze? Czy też nie macie tej gwarancji? Do tej
                      > pory korzystałam z opcji "płacę z allegro" bo mi wygodnie, od razu
                      > po zakupie, wszystko mi się samo podlicza, loguję się w swoim banku,
                      > dokonuję płatności, wszystkie dane już ustawione i mam z bani/
                      > Czy do sprzedającego nie dochodzą pieniądze w czasie tych 3 dni?
                      -----------------------------
                      właśnie minęła doba i ja nie mam pieniędzy... zobaczymy czy jutro dotrą.
                      • mamomi Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 20:59
                        Ja jako sprzedająca dostałam info od allegro,ze w dniu 29 (poniedziałek) przelali moje pieniądze na konto za transakcje. Faktycznie pojawily sie na moim prywatnym koncie dopiero wczoraj późnym wieczorem( 30).Kupujacy wplacil w sobotę(27) od razu po zakonczeniu aukcji.Normalnie na moim koncie byly by widoczne te pieniadze juz w poniedzialek(29)...Dla mnie jako kupujacej to ulatwienie ale dla sprzedajacej utrudnienie.
                      • zawsze-kikina Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 21:14
                        Nie wiem skąd te opory ze strony indywidualnych sprzedawców.Przecież te
                        pieniądze do Was dotrą więc po co opóźniać przesyłkę. Kupując w sklepach allegro
                        nie ma takiego problemu.Sprzedający chwilę po mojej wpłacie dostają maila że
                        kasa do nich dotrze i wysyłają towar jeszcze w tym samym dniu .Poprzez zwykły
                        przelew trzeba czekać dłużej.Jak dla mnie kupującego jest to wielkie
                        ułatwienie.Myślę że nie zdecydowałabym się na licytację przeczytawszy info.o tym
                        że sprzedający będzie czekał aż kasa wpłynie na prawdziwe konto.Robię szybko
                        przelew i chcę szybko towar zwłaszcza że sprzedający ma info o wpłaconych
                        pieniądzach.Jak każdy by się bał że haker przejmie te pieniądze to ludzie by nie
                        zakładali kont internetowych.Zresztą bank też może paść i po kasie.
                        • magda79pn Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 22:44
                          Ja jakbym przeczytała takie info to zrobiłabym zwykły przelew bo wybór niby
                          jest... ("niby" bo jest ale dla kupującego, sprzedający niema wyboru) i w ten
                          sposób ominęłabym PzA, i widzę że tak właśnie się dzieje, dzisiaj dwie osoby
                          wpłaciły bezpośrednio na konto prywatne.
                          Jeśli chodzi o czekanie za paczką to tak samo jak kupujący nie chce długo czekać
                          za towarem, tak samo ja nie chcę czekać za swoimi pieniędzmi.
                          • patatajowa Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 22:52
                            zacytuję sama siebie z innego watku tu na forum wink

" to bzdura ze nie można wycofać przelewu(chodzi o PzA)!
                            sprzedałam cos w piątek. dostałąm formularz ze Pani wybiera opcje zapłaty przez
                            allegro.ja odpisalam ze wole zwykły przelew,pani na to ze ok i zrobiła, przelew
                            miałam juz wieczorem. co do all to powiedziała ze anuluje tamta wpłate albo ja
                            jej zwróce jak kasa dojdzie. no bo ani ona ani ja nie wiedziałysmy jeszcze jak
                            to zadziała.
                            teraz wchodze w nr karty płatnosci od niej i mam jak byk!!!
                            -Metoda płatności Inteligo
                            Status Anulowana
                            i co mam o tym sądzić????? no ja sie nie dam nabrac na "szybsze patności" które
                            dojdą albo i nie.
                            zreszta juz na kilku aukcjach zauwazyłam "dyskretne" dopiski ze sprzedajacy
                            preferuja wpłate na zwykłe konto"
                        • misia_75 Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 22:52
                          > Kupując w sklepach allegro
                          > nie ma takiego problemu.Sprzedający chwilę po mojej wpłacie
                          >dostają maila że
                          > kasa do nich dotrze i wysyłają towar jeszcze w tym samym dniu

Ale to są sklepy, one z tego żyją i w ten sposób pracują. Ja nie
                          rzucę nagle wszystkiego i nie pobiegnę na poczte zaraz po sprzedaży
    • agnes_nyc Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 23:00
      Tez jestem i sprzedajaca i kupujaca

dla mnie pza nie jest zle otrzymujesz info od allegro ze kase juz maja twoja i
      mozesz wyslac towar.

magda79pn - kase chcesz miec od razu ok kazdy chce a co w przypadku jak ktos
      prosi o wysylke za pobraniem tez czekasz na pieniadze.
      mysle ze allegro przyspieszy proces wplaty na prywatne konta ale kazdy musi byc
      tez wyrozumialy.
      allegro jak wystawia fakture za uslugi tez czeka na kase bo daje 14 dni na
      wplate i nie wierze ze kazdy placi prowizje od razu jak tylko dostanie info o
      kwocie

wystawiajac aukcje akceptujesz regulamin a tam zapewne jest o tych platnosciach
      i wszelkie dodatkowe opisy moga narobic tylko szkody np . zablokuja konto itd
      • beata985 Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 23:16
        agnes_nyc napisała
        >
        > magda79pn - kase chcesz miec od razu ok kazdy chce a co w przypadku jak ktos
        > prosi o wysylke za pobraniem tez czekasz na pieniadze

Wprawdzie ja nie magda ale pozwole sobie.....w przypadku gdy kupujacy chce przesyłke za pobraniem
        moge sie na taka nie zgodzic. Nieprawdaż? PzA takiej możliwosci nie daje..narzuca z gory swoje
        zasady ktore nie kazdemu odpowiadaja.
        > wystawiajac aukcje akceptujesz regulamin a tam zapewne jest o tych platnosciach
        > i wszelkie dodatkowe opisy moga narobic tylko szkody np . zablokuja konto itd
    • agnes_nyc Re: płacę z allegro - pytanie 31.03.10, 23:38
      ok nie musisz sie decydowac na taka forme wysylki za pobraniem i tu racja ze to
      ty decydujesz to tak samo jak nie kazdy musi korzystac z Allegro jesli
      nieodpowiadaja komus warunki. a oni ciagle cos zmieniaja. Mi to nie przeszkadza
      az tak bardzo - jak mnie cos mocno wkurzy to przesatne korzystac

To oni sa "Panami" i nie sluchaja skarg takich uzytkownikow jak my bo maja nas w
      d...
      • magda79pn Re: płacę z allegro - pytanie 01.04.10, 00:27
        U mnie niema wysyłek za pobraniem, jak już wcześniej pisałam, kupowane u mnie
        produkty robione są na indywidualne zamówienie, i w wypadku gdyby ktoś tej
        przesyłki nie odebrał to:
        1) muszę zapłacić za to że ona do mnie wróciła (jestem w plecy wysyłkę razy 2)
        2) bujam się z towarem który potem ciężko sprzedać, bo trafić na klienta z takim
        samym gustem graniczy z cudem
        3) wystawiam negatywa i sama też go dostaję w odwecie

Nie wymyśliłam sytuacji nr 1 i 2, one zdarzyły się nie raz i dlatego teraz
        wysyłam tylko po wpłacie na konto.
        • agamamaoli Re: płacę z allegro - pytanie 01.04.10, 09:58
          A ja też miałam wczoraj ciekawą sytuację. Kupiłam przedmiot przez kup teraz - z
          odbiorem osobistym - klikam odbiór osobisty w formularzu zapłaty - nalega bym
          wybrała formę zapłaty - jest tylko wpłata na konto - muszę tam kliknąć i
          automatycznie znika mój odbiór osobisty i wyskakuje mój adres do wysyłki itd.
          Oczywiście wysłałam notkę do sprzedającego, że mimo wszystko odbieram osobiście
          i płacę na miejscu. No istne ułatwienie. Niepotrzebnie wypuszczają system
          niesprawdzony.
    • beata985 a do kiedy w ogóle obowiązuje 01.04.10, 10:53
      ta prześwietna promocja??
      ma jakiś czas czy to już na zawsze zostaniemy z takim niewiadomo
      czym???
      bo ja chcę po swiętach wystawiać aukcjesad
    • azyli Re: płacę z allegro - pytanie 01.04.10, 12:01
      Ja udostępniłam płace z allegro jeszcze przed jego automatycznym wprowadzeniem.
      Nie widzę w tym problemu. Mam w karcie o mnie i w mailu do kupującego wpis ze
      towar wysyłam w ciągu x dni od pojawienia sie pieniędzy na MOIM koncie - zawsze
      tak miałam.
      Nie siedzę non stop przy komputerze i nie czekam na wpłaty, a potem nie rzucam
      wszystkiego i nie biegnę od razu na pocztę. Nie oczekuje tez ze prywatny
      sprzedawca będzie tak robił, jak dostaje towar w ciągu tygodnia dla mnie jest
      ok. Jak komus bardzo zalezy na czasie - to pisze maila.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka