Dodaj do ulubionych

Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie?

10.04.10, 22:28
Zastanawiam się nad kupnem rowerka biegowego dla córki (na Wielkanoc skończyła 2 latka).Mam takie pytanie-czy to nie za wcześnie na taki rowerek dla moojej córki-bo jeśli teraz miałabym kupować to najmniejszy rozmiar (laufrad LR M) a jeśli poczekałabym jeszcze z pół roku to o model większy i dłużej by nim pojeździła(może nawet do 4 lat) a tak jak kupie ten najmniejszy to na nastepna wiosne bedzie na pewno za malutki....proszę poradćcie mi coś....
Obserwuj wątek
    • emma30 Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 11.04.10, 09:42
      mam dziecko w tym samym wieku i kupiłam najmniejszego puky. Jest w
      nim regulacja siodełka i kierownicy więć mozna je podnieść trochę.
      Potem myslę że laufrad już nie bedzie potrzebny i wsiadzie na
      tradycyjny rowerek.
    • majarzeszow Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 11.04.10, 09:57
      moja 2,5 latka jezdzi na puky lr m - czyli najmniejszym, za rok tez pewnie
      bedzie dobry - podniose siodelko i kierownice.

tutaj masz filmik z moja coreczka i laufradem:
      www.youtube.com/watch?v=omsZ84xu9YU
      • dorotka25t Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 11.04.10, 14:31
        Super filmik- i wygląda na to że dla Twojej córeczki większy model byłby za duży (o ile siodełko jest najniżej jak się da) A ile Twoja córka ma wzrostu? Bo moja 87cm, a jeśli Twoja jest wyższa to na 100% wezmę LR M...
        • majarzeszow Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 11.04.10, 20:40
          moja coreczka ma ok 83-85 wzrostu i wiekszy puky nie mialby u nas sensu. wiec
          postawilam na opcje, ze w tym roku jezdzi na malym, potem go sprzedam i kupie
          jej wiekszy.
    • blaszany_dzwoneczek Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 11.04.10, 10:12
      Przede wszystkim zmierz długość nóżki w buciku (znajdziesz instrukcję jak to
      najlepiej zrobić na www.aktywnysmyk.pl). Moja córka jest nieduża, myślałam, że
      kupimy dla niej któryś z tych najmniejszych modeli, ale okazało się, że dobry
      jest taki z siodełkiem od 35cm i taki kupujemy.
      • lupa_87 Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 11.04.10, 10:20
        Jest taki tańszy rowerek na allegro, który ma największą ze
        wszystkich regulację siodełka, bo faktycznie nie ma sensu kupować
        dwóch rozmiarów. Ta firma - tylko mieli taki fajniejszy z prostą
        kierownicą.
        www.allegro.pl/item980791123_rowerek_biegowy_do_nauki_jazdy_jezdzik_laufrad.html
        • blaszany_dzwoneczek Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 11.04.10, 12:05
          Ten akurat nie ma wcale takiej największej regulacji, bo tylko 35-43, ja
          rozważam kupno takiego, który ma 35-45. A autorka wątku myśli chyba o mniejszym,
          który ma min. wysokość siodełka jeszcze niższą, czyli ok.30cm. Grunt to dobrze
          zmierzyć nóżkę, żeby niepotrzebnie nie kupować mniejszego. A jeśli wyjdzie, że
          jednak właśnie najmniejszy będzie ok, to ja bym kupiła. Za pół roku będzie znów
          zima, to dziecko nie pojeździ, a teraz cała wiosna i lato przed nami. Osobiście
          żałuję, że moja mała nie dostała takiego najmniejszego laufrada rok temu, jak
          miała 1,5 roku.
          • blaszany_dzwoneczek Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 11.04.10, 12:09
            Poza tym ten najmniejszy rozmiar też ma regulację wysokości siodełka, więc jeśli
            siodełko teraz będzie na najniższym położeniu, to na przyszły rok jeszcze
            pojeździ po podniesieniu siodełka. Wczoraj byłam w aktywnymsmyku i gość mówił,
            że rowerki biegowe starczają na ogół na dwa sezony, jeśli kupuje się taki, w
            którym na początku dziecko jeździ na siodełku w najniższym położeniu.
    • dorotka25t Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 11.04.10, 14:06
      Dzięki za odpowiedzi.... Mierzyłam długość nóżki no i ma ok 33-34cm i właśnie nie wiem...bo teraz od 35cm może być za duży wiec lepszy byłby od 30cm a już pod koniec wakacji pewnie byłby dobry taki od 35cm.... Njchętniej kupiłabym teraz po jakiejś okazyjnej cenie (używany-niezniszczony) puky LR-M niech córcia się oswoi dojdzie do jakiejś wprawy w użytkowaniu a na przyszłą wiosnę już nowy wybajerzony z wys. od 35cm....ale raczej ciężko będzio dostać teraz używany(bo na allegro wcale nie ma tych malutkich-był miesiąc temu prawie nie używany za 130zł ale wtedy jeszcze nie miałam pojęcia o rowerkach biegowychsad
      • saszanasza Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 11.04.10, 14:32
        Ten powinien być dla Was w sam raz.
        Jest nieco większy od Pukiego, dla dziecka o długści nóżki od 33 cm
        do 42 cm (Puky ma 30-39 cm). Jest też nieco tańszy.

www.aktywnysmyk.pl/rowerki-bez-pedalow/23-rowerek-bez-pedalow-kettler-speedy-10.html
    • malmiza Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 11.04.10, 22:35
      też przymierzam się do zakupu rowerka dla mojej córci (2 lata i 4 miesiące)
      chciałam lekki i od 35 cm siodełko
      no i znalazłam coś takiego - rowerek biegowy 2

rowerbiegowy.pl/catalog.html
      tylko zastanawia mnie teraz jeszcze jedna rzecz, a mianowicie szerokość kierownicy??
      w tym modelu ma ona 45 cm a wiem że są węższe takie 37 cm
      no i nie wiem czy ma to jakieś wpływ na prowadzenie pojazdu przez malca....
      dodam, że moja jest szczuplutka,
      jak tam rodzice użytkowników tych pojazdów co wynika z waszych obserwacji??
      • agar2208 a co ze stabilnością? 12.04.10, 02:04
        Powoli przekonuję się do tego rowerka.
        Podoba mi się ten Puk. Synek za miesiąc skończy 2 latka, jednak jest dosyć
        drobny ma około 85 cm wzrostu.
        Cz te rowerki sa stabilne, czy dzieci sie na nich często wywracają???
        A może lepiej kupić taki drewniany?
        Poradzcie, bo u nas w okolicy nie widziałam dziecka na takim rowerku.
      • blaszany_dzwoneczek Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 12.04.10, 02:38
        Ano właśnie. Podoba mi się ten z pompowanymi kołami, bo po obejrzeniu kilku
        takich rowerków na żywo i rozmową z panem z aktywnegosmyka, stanowczo chcemy
        pompowane koła. Ale kierownica faktycznie szeroka, 10 cm szersza niż w innym
        modelu, który mam na oku, nie wiem czy nie za szeroka właśnie.
        • malmiza Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 12.04.10, 07:58
          no właśnie...też mi wydaje się szeroka i mam dylemat,
          a co do kół to nie zastanawiałam się nad tym czy pompowane czy nie, chciałam by
          był lekki, ale mówisz że z pompowanymi o wiele lepszy??
          co mówili na ten temat w aktywnym smyku??
          • blaszany_dzwoneczek Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 12.04.10, 09:39
            Pan z aktywnego smyka mówił, że jeśli jest możliwość wyboru (dziecko jest na
            tyle duże, że w jego rozmiarze są rowerki z kołami pompowanymi) to zachęca do
            pompowanych. Że ma to znaczenie zwłaszcza jak dziecko już lepiej i szybciej
            jeździ - większa przyczepność (zwłaszcza w razie jazdy gdzieś po trawie mokrej
            na przykład) i amortyzacja też. Macaliśmy kettlery z piankowymi kołami i nas te
            piankowe zupełnie nie przekonały, właśnie wydają się bardzo śliskie.
          • blaszany_dzwoneczek malmiza 13.04.10, 03:53
            Zerknij sobie jeszcze na ten wątek:
            forum.gazeta.pl/forum/w,566,109844868,109844868,Jakie_macie_rowerki_biegowe_dla_2_latkow_chlopcow_.html
            • malmiza Re: malmiza 13.04.10, 10:52
              dzięki bardzo juz wgłębiam się w lekturę
    • dorotka25t Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 14.04.10, 23:04
      Jestem po korespondencji mail'owej z panem ze sklepu aktywny smyk i nadal nie wiem co zrobić.... córka po dokładnym zmierzeniu nóżki w buciku domowym ma 33,5cm wolałąbym kuić puky LR 1 bo ma pompowane opony i na dłużej wystarczy,ale nawet po upuszczeniu powietrza siodełko powinno na początku być niżej niż w kroku... pan zaproponował ketler speedy 10 który ma siodełko 33cm-więc byłoby idealnie-tylko że ten kettler nie ma pompowanych kół no i ta rama jest tak wysoko, nie tak jak w puky... Czy naprawdę nie mam innego wyjścia i powinnam kupić puky LR M?
      • monix123 Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 14.04.10, 23:31
        Ja miałam taki problem w tamtym roku, w końcu zdecydowałam się na
        kettlera własnie 10 calowego. My jesteśmy bardzo zadowoleni. Młoda
        szalala na nim cały poprzed sezon-żadna rama jej nie przeszkadzalawink
        teraz też na nim szaleje i w sumie nie wiem czy kupowac
        większy..przymierzam się,przymierzam,ale ona tak kocha swojego
        kettlera,że nie wiem czy się przesiądzie na coś innegowink)
        • agar2208 Kettler Speedy 10 cali 15.04.10, 01:02
          Czy ten model jest tylko w kolorze czerwono żółtym??
          Widziałam gdzieś w necie zdjęcie dziecka na niebiesko żółtym, ale w ofertach
          jest wszędzie tylko ten czerwono żółty.
          • agar2208 a znacie ten rowerek 15.04.10, 01:45
            www.malyrys.pl/rowerek-biegowy-push-bike-trainer-weeride-p-1337.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-04&utm_content=1337
            Czy ktoś ma taki?? Ładnie wygląda.
            • malmiza który wybrać?? 15.04.10, 10:26
              po przeczytaniu i przeanalizowaniu lektury na temat tych rowerkach
              rozważam zakup dla mojej małej (2 lata i 4 m-ce,11 kg i 34-35 dł.nogi z butem)
              * www.allegro.pl/item998254791_jezdzik_laufrad_rowerek_drewniany.html
              fajny bo lekki, z nieszeroką kierownicą (mała jest szczuplutka), byłby na jeden
              sezon - a w przyszłym roku jak będzie większa to sprzedam i będzie można kupić
              jakiś z pompowanymi kółkami, albo i z chamulcem... w każdym razie większy, bo
              ten 30-39
              tylko brak mu gumowych grubszych końcówek rączek na kierownicy

*
              www.aktywnysmyk.pl/rowerki-bez-pedalow/23-rowerek-bez-pedalow-kettler-speedy-10.html
              zastanawiam się jeszcze nad tym, posłużyłby na dłużej,bo 33-42
              troszkę cieższy, ale w granicach normy,
              tylko ma szerszą kierownicę 42 cm, co nie wiem czy mojemu chuderlakowi nie
              będzie przeszkadzać w nauce

poradzcie który wybrać??
              mamy użytkowników, jak się sprawują te modele w życiu??

Puky niestety poza cenowym zasięgiem - niestety
              • blaszany_dzwoneczek Re: który wybrać?? 15.04.10, 10:38
                Na twoim miejscu wybrałabym tego kettlera.
                Ja się też zdecydowałam i kupiłam taki:
                www.allegro.pl/item984661158_rowerek_biegowy_do_nauki_jazdy.html
                Moja córka ma nóżkę ok. 36-37cm, więc wybierałam wśród tych trochę większych z
                siodełkiem od 35cm. Zobaczymy jak się będzie nam sprawdzał.
                Bałam się jednak trochę tej szerokiej kierownicy w tym tańszym z Częstochowy, no
                i tego, którego kupiłam, widziałam wcześniej osobiście, wygląda porządnie, ma go
                syn mojej kuzynki i sobie chwali.
              • monix123 Re: który wybrać?? 15.04.10, 10:45
                Szczerze, ja jakos kompletnie nie zauważylam żeby on miał szeroka
                kierownicę..serio..
                Moja jest naprawdę nizutka, teraz za chwilę będzie miała 3 lata i ma
                91cm chyba,waży może 12kg, od rowno roku jeździ na tym kettlerze,
                teraz go wnosi, podnosi,przestawia itd, kierownica ani rok temu ani
                teraz jej nie przeszkadzala zupelnie-tzn jej szerokość.
                W tamtym roku szalała na nim strasznie, ale to co teraz robi na nim
                przechodzi ludzkie pojęcie. Nie ma dnia bez spaceru z laufradem.
                Wszystkie kałuże nasze są..wrrr..
                • malmiza Re: który wybrać?? 15.04.10, 11:07
                  to mnie pocieszyłaś z tą kierownicą - a mogę cię prosić byś w domu zmierzyła jak
                  to wychodzi faktycznie
                  ja też skłaniam się ku takiemu jak masz ty, bo przynajmniej w przyszłym roku nie
                  musiałabym już znów zastanawiać się który wybrać i kombinować ze sprzedażą
          • monix123 Re: Kettler Speedy 10 cali 15.04.10, 09:59
            Z tego co wiem 10 calowy jest tylko żółto-czerwony. Ten żółto-
            niebieski jest chyba już 12 calowy - i to kolor z poprzedniej
            kolekcji. W tym roku jest chyba blękitny i różowy/12c./ albo już
            wszystko pomieszałamwink)
            • sylki Re: Kettler Speedy 10 cali 15.04.10, 11:49
              Moja córa przy dł nóżki 33 cm ma First bike z dodatkowym adapterem
              dla dzieci 2-letnich (tak jej wygodniej się odpychać)
              Największy minus w nim to cena sad
    • misia_75 A ma ktoś HUDORA 15.04.10, 12:03
      www.allegro.pl/item990599999_ratz_fratz_hudora_jezdzik_12_calowe.html
      Ma może ktoś taki jeździk?
      • agar2208 Re: A ma ktoś HUDORA 15.04.10, 13:37
        No i zmierzyłam synkowi nóżki. Ma 30-31 cm, więc pozostaje nam Puky ten 10 cali,
        bo ma zakres siodełka 30-39.
        Zastanawiałam sie tez nad Kettlerem też tym najmniejszym, ale u niego siodełko
        jest na wysokości 33-42.
        Tak więc chyba 33 bedzie za wysoko. Pozostaje nam tylko PUKY.
        • agar2208 Rowerki Puky są niedostępne 15.04.10, 13:49
          Niemcy nie nadążają z produkcją i będą dostępne może pod koniec przyszłego tygodnia.
          W Aktywnym Smyku taka otrzymałam info.
          Kurcze jak juz sie zdecydowałam to masz ci los są niedostępne sad
          A może gdzie indziej można zamówić.
          Interesuje mnie PUKY 10 cali błękitny ( czyli ten najmniejszy)
          • zielonakrasnoludka Re: Rowerki Puky są niedostępne 15.04.10, 14:52
            Na ebayu niemieckim, wysyłają do Polski. Cenowo wyjdzie na jedno, jeśli nie masz
            kogoś, kto przywiezie Ci go przy okazji. Dostępne wszystkie kolory, dostawa
            kurierem trwa tyle, co w Polsce. Musisz mieć tylko konto na ebayu (polskim).
            • malmiza Re: Rowerki Puky są niedostępne 18.04.10, 22:36
              No i właśnie zamówiłam laufrad: Kettler Speedy 10,
              już nie mogę sie doczekać dostawy i reakcji mojej córci,
              odezwę się jak tylko przyjdzie
    • greenland synek 19,5 m-ca i Kettler Speedy 12" - polecam 26.05.10, 14:57
      Wg mnie nie jest za wczesnie smile

Własnie dzisiaj wyskoczyłam na drugi spacer z synem (19,5 miesiaca) i jego
      rowerkiem biegowym - Kettler Speedy 12" i w szoku jestem jak świetnie sobie na
      nim radzi. A jeszcze miesiąc temu jak chodził z nim po domu musiałam mu pomagać
      podtrzymując z tyłu siodełko. A teraz mimo, że ma dopiero 19,5 miesiaca chodzi z
      nim sam, przebiera nóżkami aż miło i nawet nie pozwala się dotknąć wink Zatem
      polecam rowerek bo nam się póki co sprawdza. Jest lekki, ma hamulec (poki co i
      tak zbędny), no i cena przystępna. Dobrze, ze nie kupowałam 10" - bo mialam w
      planie ale w sklepie nie było smile
      • moyyra Re: synek 19,5 m-ca i Kettler Speedy 12" - poleca 26.05.10, 21:56
        to 12' wpasował się wam rozmiarowo?
        jaką wysokosc w siodełku ma skoro prawie 20 mies sie w to zmiescił,
        • greenland Re: synek 19,5 m-ca i Kettler Speedy 12,5" 29.05.10, 23:14
          wg pewnej strony z rowerkami, która to sama robi pomiary:

"Przeznaczony jest dla dziecka, którego długość nóżki (w buciku) wynosi minimum
          35 cm, co odpowiada ok. 90 cm wzrostu i wieku od około 2,5 lat. "

Dzisiaj bylismy kolejny raz smile Młody zachwycony smile
          • greenland FILMIK - synek 19,5 m-ca i Kettler Speedy 12,5" 30.05.10, 21:53

obiecałam pokazać to pokazuję smile filmik z dzisiaj, krótki ale widać to co trzeba smile dodam, że jak widzi plac zabaw lub psa yorka to przebiera nogami szybciej wink)

FILMIK Z 4 SPACERU
    • gabrysiek.12 Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 26.05.10, 22:41
      zawsze jak bedzie juz zamaly mozesz go odsprzedac. niewiem jak jest
      w polsce ale w niemczech wlasnie ten najmnieszy jak malo uzywany(
      ok. 1 roku) to praktycznie mozesz nawet odzyskac 80% ceny. wiekszy
      bedzie ciezszy i bedzie jej trudniej na nim zaczac jazde nawet jak
      poczekasz pol roku. na twoim miejscu kupilabym juz teraz wlasnie ten
      najmniejsz.
    • moyyra Re: Laufrad-który model i czy to nie za wcześnie? 29.05.10, 23:32
      www.allegro.pl/item1054839336_borowka_rowerek_biegowy_jezdzik_dzien_dziecka.html

na rynek wszedł taki oto rowerek i wysokosc siodełka najnizsza w laufradach??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka