Dodaj do ulubionych

buty na zime-pomocy....

24.08.10, 11:05
dziewczyny chce kupic ewce na zime buty typu emu(ugg) ale nie wiem
jak wcelowac z rozmiarem!w tej chwili sandaly zmierzone od zapietka
do samego konca ktore sa na styk maja 14cm jak myslicie zeby
pochodzila cala zime to kupic o dl wkladki 16 czy 17cm???

wiem ze moglabym poczekac ale siostra meza chce sie do czegos dla
melej dorzucic zeby miala cos porzadnego wiec wymyslilam sobie takie
buty bo ponoc sa mega wygodne.

tak wiec licze na wasza pomoc smile
Obserwuj wątek
    • anusia_kra Re: buty na zime-pomocy.... 24.08.10, 11:12
      16-17 może być za dużo ale zależy od konkretnego modelu. A Emu są nieprzemakalne?
      • mmala6 Re: buty na zime-pomocy.... 24.08.10, 12:05
        ponoć jak się dobrze zaimpregnuje to są nieprzemakalne. Ponoć. Ja bym nie
        kupowała jako jedynych butów dla dziecka, bo nie wierzę, że przetrwają polskie
        odwilże w dziecięcym wydaniuwink pomijając to jak będą wyglądać.
        3cm to strasznie dużo za duże. Jak ma stopę 14cm to myślę, że 15.5cm to maksimum.
        • anjazzielonego Re: buty na zime-pomocy.... 24.08.10, 13:39
          Max to 1.2 cm więcej, niż teraz ma stópka; dzieciom NAPRAWDĘ nie rosną stopy o 2-3 cm w ciągu sezonusmile

Co do EMU, to pewnie są modne, ale czy praktyczne w polskich warunkach?
          Chyba, że na początek pięknej, złotej jesieni - bez kropli deszczu.
          • my_valenciana Re: buty na zime-pomocy.... 24.08.10, 14:34
            To zależy od butów Ugg są chyba impregnowane - emu raczej nie - bo
            dla dzieci jest chyba ta najprostsza wersja. Teraz jest duża
            przecena na ugg i można je kupić już za ok 70 euro.
            • gocha500 Re: buty na zime-pomocy.... 24.08.10, 21:25
              napisalam ze chodzi mi o butki typu emu a nie emu bo sa drogie jak
              nnie wiem co przynajmniej dla mnie,raczej mialam na mysli ugg z
              reszta nie wiem czy to tak naprawde konkretna marka czy typ buta :-
              o

ja o takich myslalam pod kontem pieknej snieznej zimy na brzydkie
              odwilze kupie cos tanszego i nieprzemakalnego!!!sa przeciez nawet
              gumiaki z misiowym ocieplaczem w srodku!ale to jeszcze pomysle co
              kupie.

czyli mowicie ze malej tak szybko nie urosna stopki???hmmm teraz
              matrampki i jedne butki o dl wkladki niby 16cm(tak bylo poane na
              aukcji)no ale maja troche luzu i mala w nich bez problemu chodzi.

wiem ze duzo wiekszych sie nei oplaca kupowac bo mala bdzie sie
              przewracac.
              • my_valenciana Re: buty na zime-pomocy.... 24.08.10, 22:10
                To raczej nie myślisz o Ugg - bo one są jeszcze droższe niż EMU.
                Prawda jest taka,że jak poprzedniej zimy chodziłam na długie spacery z
                dzieckiem to tylko w butach Emu nie zmarzły mi nogi. Tylko ja mówię o
                oryginalnych Emu - inne to nie wiem jak się sprawują, to zależy
                przecież od buta - co tam w niego wsadzą.
                • gocha500 Re: ewcia ma jednak stopke o dl 15cm!!! 24.08.10, 22:25
                  nie wiem co to byla za linijka ale widac przeklamala!!!wzielam
                  centy,metr krawiecki zmierzylam wkladki butow jakie nosi!jest
                  16cm!!!
                  a mala postawilam obrysowalam linie prowadzac linie przykladajac
                  linijke do piety i zaznaczajac i od duzego palucha i wyszlo mi jak w
                  dziob 15cm!!!!
                  zatem ewcia ma stopke 15cm teraz juz mam zagwozdke bo w takim razie
                  ile te 17 wystarczy na cala zime czy kupic 18cm a w razie czego
                  ratowac sie dodatkowa wkladka filcowa???a moze mala bedzie sie przez
                  tak dlugie buty przewracac???
                  • mmala6 Re: ewcia ma jednak stopke o dl 15cm!!! 24.08.10, 22:32
                    nie możesz kupić jej butów o TRZY centymetry za dużych!wink weź zobacz na linijce
                    jak to jest dużo. Albo załóż buty męża (ja mam 40, mój mąż 43 i nie ma siły abym
                    chodziła w jego butachwink). Ona te 18cm będzie miała dobre na zimę za rok.
                    Nadal się upieram przy maks `1.5cm a to i tak dużo w razie gdyby noga nie urosła.
                    • gocha500 Re:mmala6...:)..... 24.08.10, 22:41
                      jakbym zalozyla buty meza to bym sie czula swietnie oboje mamy buty
                      jednakowej dlugosci rozm 41-42 jedynie moglabymnarzekac na tegosc
                      buta tongue_out

no to chyba wybiore jednak 17cm skoro teraz chodzi w 16!
    • chiarella Re: buty na zime-pomocy.... 24.08.10, 22:49
      Jesteś pewna że chcesz takie pseudo Ugg dla dziecka na zimę??? Zastanów
      się....
      • gocha500 Re: chiarella.... 24.08.10, 22:51
        a dlaczego nie???co z nimi jest nie tak???
        • inx123 Re: chiarella.... 24.08.10, 22:58
          NIE POLECAM ich wcale!!!!....ani na zimę ani wogóle....fajne sa na
          początku po pewnym czasie są całe powykrzywiane...podeszwa
          starta...noga leci do srodka (zależy jak kto stawia stopy)
          masakra...sama ich nie kupowałam....ale widziałam u dziewczynek jak
          to wygląda...a już nie wspomnę o nastolatkach..ja nie wiem co
          ortopeda by na to powiedział wink..dobre to one sa do chodzenia po
          domuwink
          • gocha500 Re: chiarella.... 24.08.10, 23:03
            no to chyba sie wstrzymam z kupnem tych butow!!!

caly paradoks z butami jakimikolwiek jednak jest taki ze dla
            chlopcow jest bardzo duzo ladnych butow z kazdego rodzaja dla
            dziewzynek wszystko jest brzydkie wiejace kiczem,po prostu
            okropne!!!!
            • chiarella Re: chiarella.... 24.08.10, 23:39
              Kiczem są te psedu Emu. Sa straszne i tez widziałam dzieci i nastolatki
              w powykrzywianych i poprzydeptywanych łapciach- wygląda to okropnie. Na
              kilka wyjść ot tak dla bajeru (?!) może i tak, ale na zimę?!!! W życiu.
            • listopadowka2008bis Re: chiarella.... 24.08.10, 23:46
              eee tam marudzisz wink dla chlopaka tez ciezko dostac wink
              a co do emu - to ja Ciebie uswiadomie jako fanka tych butow i posiadaczka 6 par wink
              otoz, sa modele, ktore za chiny nie nadaja sie na polskie zimy... ba... nawet na
              polskie jesienie, gdy jest mokro i czasami slisko. Mam na mysli ten model :
              allegro.onet.pl/emu-australia-bronte-lo-czarne-38-i1194071955.html
              mam tutaj na mysli glownie podeszwe, ktora jest piankowa i pieknie sie sciera...
              kiedys rano wyszlam w emu, a wieczorem wracajac padal pierwszy snieg i ledwo
              doszlam do domu, tak bardzo sie slizgalam... nie polecam. Co do przemakalnosci
              to mi pomimo impregnacji po jakims tam czasie przemokly. Gdy byly modne z 3 lata
              temu to skusilam sie tez na buty typu emu (bo akurat chcialam miec konkretny
              kolor) i skonczylo sie na tym, ze wywalilam 100 pln do smieci, bo buty byly nie
              do uzytku po jednym spotkaniu z deszczem.
              Jedyne buty emu, ktore nadaja sie na snieg to takie :
              sheepskinshoes.com/store/EMU/Mens-EMU-Shark-Lo-Chocolate-Boot-17733.html
              bo maja mega protektor.
              Dla dzieci robia tylko w tym pierwszym wydaniu, wiec moim zdaniem totalnie odpadaja.
              Ja odradzam, bo wiem, ze to beda stracone pieniadze, ale wybor nalezy do Ciebie smile
              • didith.b Re: chiarella.... 24.08.10, 23:53
                No i chyba dla 1,5 rocznego dziecka to takie buty to pomyłka...
            • inx123 Re: chiarella.... 24.08.10, 23:53
              z podobnych fajne są mukluki ale takie prawdziwe wink bo teraz i a'la
              emu to też muklukiwink.....przynajmniej stabilniejsze lub
              futrzaki...na grubych podeszwach.....gap co roku...wypuszcza
              fajniusie kozaczki coś pomiedzy muklukami a futrzakami....liczę że i
              w tym roku cos dadzą...
              • gocha500 Re: dzieki za uswiadomienie! 25.08.10, 07:58
                nie ma to jak zapytac na forum!!pezynajmniej si ebledow uniknie!!!

no to teraz mam zagwozdke ale skupie sie na poszukiwaniu jakichs
                jesiennych bucikow a dopiero potem zimowych tak kolo pazdziernika.

ale niestey i tak uwazam ze dla dziewczynej jest sam kicz i
                masakra uncertain
                • anusia_kra Re: dzieki za uswiadomienie! 25.08.10, 11:41
                  Tak się tylko mówi jak się chłopięcych butów nie potrzebuje kupić

Mam 11-letnią córkę i 2,5 letniego syna i do czasu urodzenia syna miałam wieczny
                  kłopot i problem obuwniczy na dziale dziewczęcym. Podobne narzekałam. A teraz
                  jak kupuje też na chłopięcym, to ciesze się jak znajde coś umiarkowanie
                  szkaradnego i tylko nieco przyciężkiego. Zobacz nawet w zwykłym CCC trzy
                  regały butów dla dziewczynek i jedna półka butów dla chłopców
                  czyli jakieś 5 szt na krzyż. I z czego wybierac uncertain

A tak w temacie to 'prawie jak Emu' miała córka i było dokładnie takim szajsem
                  jak opisały dziewczyny, o przemakaniu nie wspomne sad
                  • my_valenciana Re: dzieki za uswiadomienie! 25.08.10, 13:46
                    A ile chcesz na te buty przeznaczyć? Crocsy wyszły zimowe, tylko nie
                    wiem jak się sprawują bo to nowość. Kupiłam, czekam i umieram z
                    ciekawości
                    • gocha500 Re: kupilam takie.... 25.08.10, 22:49

allegro.pl/item1204006653.html
                      teraz ma stopke 15cm chodzi w bucikach o dl wkladki 16!raczej do
                      zimy bedzie miala stopke przynajmniej 16cm,jak cos to wloze jej
                      filcowa wkladke zeby jej stopka nie "latala"
                      • agni71 Re: kupilam takie.... 26.08.10, 00:45
                        Moim zdaniem kupiłas za duże.
                        • iwek33 Re: kupilam takie.... 26.08.10, 09:06
                          Moim też. Zdecydowanie za duże, i w związku z tym za szerokie. Jeśli
                          teraz ma stopę 15 cm, to do zimy nie urośnie do "przynajmniej 16 "
                          jak będzie miała 15,5 cm, to i tak będzie spory przyrost!Do zimy 3
                          miesiące zostały. Starszym dzieciom już tak gwałtownie stópki nie
                          rosną.
                          A jak buty mają 17, 5 cm to będzie nosić o 2 cm za duże!! Czyli o 4
                          rozmiary większe.
                          • anjazzielonego Re: kupilam takie.... 26.08.10, 09:42
                            2.5 cm zapasu?
                            za dużo, o prawie 1.5 cm.

Dziecku NA PEWNO nie urośnie noga o 1 cm w ciągu 2-3 mcy.

• my_valenciana Re: kupilam takie.... 26.08.10, 10:16
                        Na początku piszesz że dziecko chodzi w sandałkach 14 cm i ma na styk -
                        potem, że ma stopę 15 cm a buty kupiłaś na 17,5 - puściłaś trochę wodze
                        fantazji. Buty będą za duże na pewno.
                        Przymierzałaś jej w sklepie taki rozmiar?
                        Mój synek ma stopę 14 cm - właśnie przeszłam z rozmiaru 22 na 23 - na
                        zimę zamierzam mu kupić rozmiar 24. Wczoraj mierzyłam mu 24 i mam
                        wątpliwości czy tyle mu noga urośnie do listopada/grudnia. Potem znowu
                        są przeceny i kupie ewentualnie większy romiar jeśli jakoś mu ta noga
                        bardzo urośnie.
                        Wyglądał komicznie w tych butach 24.
                        Idź do sklepu i przymież dziecku buty z wkładką 17,5 - teoria wygląda
                        inaczej niż praktyka. Jak sprzedawczyni wyjeła wkładkę z buta 24 i
                        synek na niej stanął, to wyglądało, że ma tylko jakieś pół cm zapasu z
                        przodu i 2 mm z tyłu a jak założyliśmy to wyglądał jak kot w butach wink
                        i noga mu latała w środku.
                        • gocha500 Re: kupilam takie.... 26.08.10, 16:53
                          nie puscilam wodzy fantazji bo potem napisalam dlaczego sandalki
                          mialy niby 14cm-do kitu linijka!

ponadto mala ma gumowce o dl wkladki 17cm i teraz powlozeniu
                          filcowej grubszej wkladki sa ok choc deczko za szerokie wiecnozka
                          troche lata ale mala sobie w nich radszi w kryzysowych sytuacjach-
                          czyli jak musimy wyjsc po deszczu.

to jak urosla malej stopa od czerwca do teraz to wiem ze bardzo duzo!
                          chyba ponad centymetr bo widze sandalkach kupionych sporo za duzych
                          a w polowie lata juz sie dalo w nich smigac a teraz sa idealne!
                          • anjazzielonego Re: kupilam takie.... 26.08.10, 17:06
                            Możesz oczywiście ze dwie wkładki włożyć do buta, a z przodu nałożyć np. waty, żeby nóżka aż tak nie latałasmile

Wiem od babci i mamy, że w siermiężnych czasach głębokiego kryzysu lat 70-tych i 80-tych, gdy kupno butów dla dziecka graniczyło z cudem, ludzie tak robili - bo w sklepie łapali " rozmiar jako tako pasujący", tak jak Ty dobrałaś.

Nie było ważne, że 3 numery za duże, ważne było to, że nie za małesmile

Nie sądziłam, że teraz się też kupuje dzieciom buty z takim zapasem.

• anjazzielonego Re: kupilam takie.... 26.08.10, 17:12
                              Jeśli w ogóle córce tak szybko rośnie stopa, to po co kupować buty w sierpniu?

Nie lepiej poczekać do końca września - początku października i dobrać odpowiedni rozmiar?

Przecież i tak teraz nie będzie ich nosić, a butów zimowych raczej dla wszystkich "starczy".
                          • lilka0408 Re: kupilam takie.... 26.08.10, 17:06
                            Moim zdaniem też o wiele za duże te buciki sad Nie wyobrażam sobie,
                            aby dziecku było wygodnie śmigać po śniegu w butach o 2,5 cm za
                            dużych. Nie rozumiem też, dlaczego tak usilnie chcesz wkładać w buty
                            jakąś dodatkową filcową wkładkę? czy ona będzie idealnie dopasowana
                            do wkładki w buciku? mam wątpliwości, czy to nie będzie dodatkowa
                            niewygoda w za dużych butach dla twojego dziecka. Może się jednak
                            mylę smile
                            • gocha500 Re: kupilam takie.... 26.08.10, 20:01
                              nie wiem jak to bedzie dokladnie za te 2-3 miesiace wiem ze teraz
                              buciki majace 16cm wkladke sa swietne dla melej!jest odrobina luzu
                              moze z pol cm moze 0,7 pomiary nie sa widomo az tak dokladne!
                              mysle ze jakos damy rade!ja jestem ciekawa czy faktycznie ta dl
                              wkladki jest dobrze podana na aukcji bo jakos te same rozmiary butow
                              tej firmy tylko innych rodzajow jest inna!rozni sie o 0,5 do 1cm o
                              ile dobrze pamietam!
                              no okaze sie jak przyjda i okaze sie przedewszsytkim okolo listopada-
                              grudnia!na pewno wam o tym napisze i zobaczymy co zweryfikowala
                              rzeczywistosc!
                              • gocha500 Re: patrzcie-ciekawostka!!!! 26.08.10, 22:27
                                zobaczcie buty mrugala rozm 26 i jakie rozbieznosci!!!jeszcze
                                rozumiem w butach innej marki ale w tych samych????

allegro.pl/buty-mrugala-skora-te-por-r-26-wyprzedaz-i1167895941.html

allegro.pl/buciki-mrugala-nieprzemakalne-rozmiar-16-5cm-26-i1171887280.html
                                (identyczne ale czarne zafundowala prababcia ewie i tam na aukcji
                                podany jest wymiar 17cm)

allegro.pl/buty-mrugala-skora-sympatex-r-26-przesylka-gratis-i1195759807.html

allegro.pl/mrugala-polbuty-rozm-26-wyprzedaz-i1191279452.html
                                allegro.pl/buty-mrugala-dla-dzieci-polbuty-r-26-i1190191006.html

allegro.pl/mrugala-polbut-caly-ze-skory-r-26-i1193643166.html

co byscie powiedzialy????rozbieznosc miedzy 15,5 a 17,5!!!!cos nie
                                tak czy co????ludzie mierzyc nie umieja czy co????teraz to sie wrecz
                                cykam zeby za male sie nie okazaly za te pare miesicy uncertain
                                • monika_irl Re: patrzcie-ciekawostka!!!! 27.08.10, 13:26
                                  nie wazne ze marka ta sama, liczy sie producent podeszwy, a zwróc
                                  uwage, ze kazdy z tych butów które zalinkowalas ma inna podeszwe,
                                  jedynie te dwa :
                                  allegro.pl/buty-mrugala-skora-te-por-r-26-wyprzedaz-i1167895941.html

allegro.pl/mrugala-polbuty-rozm-26-wyprzedaz-i1191279452.html
                                  maja taka sama podeszwe i ten sam rozmiar wink
                                • mmala6 Re: patrzcie-ciekawostka!!!! 27.08.10, 13:38
                                  gocha500 napisała:

teraz to sie wrecz
                                  > cykam zeby za male sie nie okazaly za te pare miesicy uncertain
                                  >
                                  Gocha, Ty nie przesadzajwink kupujesz dziecku bytu o 2cm za duże i
                                  jeszcze myślisz, że zaraz z nich wyrośnie. Ona przyszłą zimę w nich
                                  obskoczywink
                                  >
    • zona_mi Re: buty na zime-pomocy.... 27.08.10, 17:04
      Proszę usunąć te zęby z sygnaturki:
      forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2451881.html
      albo zmniejszyć ją w dowolny inny sposób.
      • mmala6 Re: buty na zime-pomocy.... 27.08.10, 19:46
        zona_mi napisała:

> Proszę usunąć te zęby z sygnaturki
        >
        big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka