Dodaj do ulubionych

Allegro czy to normalne?

10.09.10, 19:17
Doradźcie dziewczyny bo sama nie bardzo wiem co mam myśleć. Sprzedałam kurtkę z benettona. Wystawiona była od 49 zł. Napisała pani, że chce w kup teraz. Wystawiłam po wcześniejszym uzgodnieniu ceny 120 z wysyłka- paczka priorytetem. Pani dostała kurtkę i dzwoni teraz, że nie tak sobie wyobrażała kurtkę. I żada zwrotu 70 zł. Na moje stanowcze nie, wymysla, ze kurtka była brudna i cała pozaciągana( miała 1 zaciagnięcie opisane i sfotografowane) i dziecku nie załozy. Powiedziałam że jak taka zła to niech odeśle. Powiedziała, ze nie bo koszty wysyłki i jej pieniedzy nie oddam i dała jakiejś sąsiadce w prezencie. No i mam jej oddać te 70 zł. Po 15 minutach pisze mi maila, że mam jej oddać 130 zł to mi kurtke odeśle. A jeszcze głupsza sytuacja, że kurtka po siostrzenicy i siostrze dałam już pieniądze. Przez chwile pomyslałam, ze może pani z rozmiaru nie sprawdziła dokładnie i teraz wymyśla. A teraz mam wrażenie, ze naciagaczka jakaś. No i pytanie co byście zrobiły?
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Allegro czy to normalne? 10.09.10, 19:21
      olałabym babę. Pieniądze odesłałabym tylko i wyłącznie po uprzednim otrzymaniu kurtki.
    • meliba Re: Allegro czy to normalne? 10.09.10, 19:23
      Nie uwierzyłabym tej pani, gdyby zależało jej na pieniądzach - odesłałaby kurtkę. Może spróbuj założyć spór?
      • agnes_nyc Re: Allegro czy to normalne? 10.09.10, 19:45
        widzialy galy co braly ja bym olala babke bo to kretacz zwykla naciagara
      • maaszymka Re: Allegro czy to normalne? 10.09.10, 19:48
        No właśnie najpierw proponowałam jej zwrot to się nie zgodziła, wykrzyczała, ze mam jej przelać 70 zł i rzuciła słuchawka. A teraz mi pisze, że odda kurtkę jak jej oddam pieniądze+ wysyłkę z jej strony a ona mi wtedy wyśle kurtkę. Aaa napisała mi jeszcze,że i gratis mi pranie kurtki zrobiła wink Najdziwniejsze dla mnie jest to, że zdjęcia ma akcjach mam duże, nie przerabiane i jak dla mnie wszystko widać. A kurtka jest dokładnie taka jak na zdjęciach. Zresztą wszelkie zaciągnięcia i co tam jeszcze pani nie pasowało było by widać przy takich powiększeniach.
    • maggi9 Re: Allegro czy to normalne? 10.09.10, 20:05
      Powiedz pani, żeby odesłała na swój koszt(żadne pobranie! jak wyśle pobranie to nie odbieraj) a Ty sie ustosunkujesz do zarzutów(czy brudna itp) ale ją uprzedź, że jeśli kurtka będzie w stanie takim jak wysłałaś i że na pewno reklamację odrzucisz i będziesz ja prosić o kasę za przesyłkę zwrotną.Pani prawdopodobnie wymyśla i chce kase wyłudzić.Pamiętaj najpierw masz towar w reku potem ewentualnie kasę oddajesz.Nie na odwrót!
      • babajaga-only Re: Allegro czy to normalne? 10.09.10, 20:10
        dokładnie tak.Odsyła na swój koszt w ramach reklamacji, którą ty rozpatrzysz.Jeśli uznasz jej zasadność musisz zwrócić wraz z kosztami przesyłki w obie strony.Jesli nie uznasz masz prawo żądać od kupującej ponownej wpłaty na przesyłkę i jej ją ponownie wysłać.
        Skoro masz dobre fotki i prawidłowy opis ja bym nie uznała takiej reklamacji.Zresztą babka coś za bardzo od początku kombinowała.Ja sie trzymam zasady,że używanych rzeczy w opcji "kup teraz" nie wystawiam .
        • maaszymka Re: Allegro czy to normalne? 10.09.10, 20:40
          Napisałam tak jak radziłyście i czekam na odpowiedź. Tak sobie myślę, że może tą kurtkę do pralki normalnie wrzuciła i się kurtka pozbijała. To puchówka, którą ja w suszarce zawsze suszyłam i nie bardzo wiem jak by wygladała po normalnym suszeniu.
          A kurtka wygladała tak:
          allegro.pl/puchowa-benetton-6-7l-i1215770888.html
          same oceńcie czy może byc cała pozaciągana i poplamiona.
          Aukcja zakończona dlatego pozwoliłam sobie wkleić linka.
          • maggi9 Re: Allegro czy to normalne? 10.09.10, 21:05
            Swoja droga osoba, która ma ponad 1000 komentarzy a tak cuduje jakby się wczoraj do allegro dorwała i nie wiedziała jakie są zasady.Pewnie myśli, że trafiła na "początkującą" i ją ponaciąga trochę.
          • leigh4 Re: Allegro czy to normalne? 10.09.10, 21:05
            Na zdjęciu kurtka wygląda tak, jakby była w stanie idealnym-prosto ze sklepu, z tą tylko jedną mała wadą, w postaci pojedynczego zaciągnięcia. Przy bliższym jednak wpatrzeniu sie, na zdjęciu nr 4(prawa str drugi rząd) widac, że z tyłu ma jasne plamy na dole. Może to tylko złudzenie, ale wszystkie zdjęcia sa tak zrobione, że kurtka wyglada na nową, bez żadnych (poza tym jednym zaciągnięciem) śladów użytkowania.Nie dziwię sie, że kupujący oczekiwał, że taką własnie otrzyma w przesyłce. To niestety taka pułapka podrasowanych zdjęćsad Chyba jednak lepiej zrobić normalne, bez najmniejszej obróbki, ze zbliżeniami najmniejszych nawet wad-mniej nieporozumień. od razu uprzedzam komentarze, że jesli ktoś czyta, że kupje używane to powienin sie spodziewać śladów używania. to nieprawda. Z własnego podwórka:wiele ubrań mój synek załozył tylko raz lub dwa (w tym także kurtek)więc śladów użytkowania nie maja żadnych, a używane przeciez były...
            • maaszymka Re: Allegro czy to normalne? 10.09.10, 21:15
              leigh4- zdjęcia nie są podrasowane, ani nic z tych rzeczy. Prosto z aparatu wrzucane na kompa i potem na fotosika. W dużej rozdzielczości- można klikną i widać jeszcze lepiej.
            • greenland Re: Allegro czy to normalne? 11.09.10, 01:35
              Leight4 - ja też widzę te plamki, a w powiększeniu obok nich jeszcze duże pionowe zaciągnięcie, i na rękawie pod łokciem kolejne. Czy to wina aparatu czy faktycznie te zaciągnięcia tam były? Tak szczerze.
              I jeszcze jedno - gdybyś nie napisała, że zdjęcia można powiększyć to bym pewnie się tego nie dopatrzyła.

Co do naciągania przez tą Panią to się nie wypowiadam bo jestem na świeżo po odebraniu dwóch przesyłek - przedmioty znacznie odbiegały od opisu i zdjęć.

W kurtce z opisu w stanie idealnym były nieudolnie wycięte wewnętrzne ściągacze w rękawie (akurat kurtkę znam, H&M a ściągacze w rękawie z miejscem na kciuk uwielbiam). Zła byłam maksymalnie. Pani zapomniala o tym wspomnieć w opisie. Początkująca allegrowiczka odpowiedziała na jednego maila i teraz milczy jak zaklęta. Drugi zakup - spodnie całe ubrudzone, wyprałam z nadzieją, że plamy zejdą. Nie zeszły. Na szczęście są mało widoczne ale są. Na zdjęciach ich nie było widać zupełnie. Tutaj akurat doszłam do porozumienia ze sprzedającą. Allegro... aż się odechciewa kupować. Tak na marginesie dodam, że zdjęcia były takie domowe, nawet nie na białym tle. Zwyczajne.
              • greenland Re: Allegro czy to normalne? 11.09.10, 01:46
                jeszcze jedno zaciągnięcie widać na zdjeciu ostatnim - na samym dole tego zdjęcia.

Wiesz co, następnym razem jeśli będziesz wystawiała aukcje dopisz, że klikając na zdjęcia można zobaczyć ich powiększenie. Ja bym tego nie wiedziała, dopiero najeżdżając kursorem myszy na zdjęcie to widać ale ja tego nie robię normalnie przeglądając aukcje. Może ta kobieta zwyczajnie też nie wiedziała i widziała tylko te małe zdjęcia. A na małych wielu rzeczy nie widać.

No i co jak co ale szerszy opis stanu kurtki też by się przydał. Jedno zdanie podkreślone nie oznacza, że reszta jest w super stanie, może zwyczajnie resztę przemilczałaś z nadzieją, że nikt się nie dopatrzy. A może z pośpiechu faktycznie nie zauważyłaś? Tego nie wiem.

Tak szczerze - czy rzetelnie zrobiłaś opis? Dokładnie obejrzałaś kurtkę czy tylko pobieżnie bo czas naglił, sporo aukcji do wystawienia było?
              • maggi9 Re: Allegro czy to normalne? 11.09.10, 08:46
                greenland napisała:

> Co do naciągania przez tą Panią to się nie wypowiadam bo jestem na świeżo po od
                > ebraniu dwóch przesyłek - przedmioty znacznie odbiegały od opisu i zdjęć.

Ale tu nie chodzi o fakt czy kurtka z aukcji była rzeczywiście w stanie dobrym czy złym.Jeśli tamta pani odebrała przesyłkę i stwierdziła, że kurtka jest w złym stanie to mówi do sprzedającej"kurtka jest w gorszym stanie niż na aukcji odsyłam z reklamacją" i wtedy jest wszystko super.Ma do tego prawo.Ale pani chce zatrzymać kurtkę i żąda zwrotu 70zł albo później chce dostać najpierw pieniądze i dopiero odesłać kurtkę.To jest właśnie cudowanie i naciągactwo.
                • maaszymka Re: Allegro czy to normalne? 11.09.10, 09:26
                  No i właśnie o to mi chodzi. Powiedziałam Pani, że może odesłać kurtkę. Pomyślałam, ze może faktycznie czegoś nie zauważyłam, może jej nie pasuje- myślała, ze grubsza, że rozmiar nie pasuje no i ok różnie bywa. (Sama ostatnio kupiłam sweterek ze snoopym rozmiar 98 H&M, który teoretycznie powinien pasować, nie sprawdziłam wymiarów i okazuje się, że za mały.) A Pani do mnie z wrzaskiem, że kurtki nie odda i chce 70 zł, po czym rzuca słuchawką. Później pisze, że mi odeślę jak ja jej wpłacę pieniądze+ dodatkowe koszty wysyłki.
                  Fakt nie dodałam szczegółowego opisu i tego, że zdjęcia można powiększać. Pani dopytywała o kurtkę i cenę kup teraz zanim dodałam wszystkie zdjęcie. Stąd tez brakło końcowego napisu o powiększaniu zdjęć. Na wszystkich innych aukcjach jest.
                  I w sumie nie chodzi mi o te 120 zł tylko o sam fakt zachowania się kupującej.
                  • tanika01 Re: Allegro czy to normalne? 11.09.10, 09:54
                    ale przecież zdjęcia są wystarczająco duże. Nie trzeba ich powiększac, no chyba że ktoś ma słaby wzrok.
                    Jakby jej nie pasowała to zgodziłaby się na 110 zł.
                    • greenland Re: Allegro czy to normalne? 11.09.10, 12:22
                      > ale przecież zdjęcia są wystarczająco duże. Nie trzeba ich powiększac, no chyba
                      > że ktoś ma słaby wzrok.

moze i są duże, a skąd masz pewność, że wszystko na nich widać?
          • maggi9 Re: Allegro czy to normalne? 10.09.10, 21:07
            Aha jak pani kurtke sobie uprała i się jej zbił puch w pralce to pozbawiła się prawa do reklamacji.
          • linka4 Re: Allegro czy to normalne? 10.09.10, 23:46
            Też odnoszę wrażenie, że ta pani chce Cię naciągnąć. Ona ma duzo komentarzy, Ty niewiele i myśli, że trafiła na niedoświadczoną osobe to sobie może pozwolić.
    • listopadowka2008bis Re: Allegro czy to normalne? 10.09.10, 22:17
      ja bym olala, zdjecia sa wyrazne, wada opisana i bym sie w dyskusje nie wdawala.
    • 9-x-2 Re: Allegro czy to normalne? 11.09.10, 08:06
      nie ma czegoś takiego - niech najpierw zwróci kurtkę, potem odeślesz pieniądze - ale BEZ kosztów przesyłki - tak jest zawsze - jeśli zwraca to na swój koszt
    • tanika01 Re: Allegro czy to normalne? 11.09.10, 09:46
      wg mnie ta Pani kręci.
      Jeśli pani sobie nie tak wyobrażała kurtkę to dlaczego ja prała? Może nastawiła nie taką temperaturę i coś po praniu się z nią stało? Jeśli zgodzisz się na zwrot to poproś o zdjęcia.
      Jeśli chce oddac kurkę to ty oddaj jej tylko za nią nie za przesyłki.
      Ja bym chyba nie przyjęła zwrotu. Widziała co kupuje.
    • agnesik190 Re: Allegro czy to normalne? 11.09.10, 12:01
      Ja czegoś nie rozumiem, kurtka po siostrzenicy i siostrze oddałaś już pieniądze, a kurtka jest chłopięca.
      A druga rzecz, Ty ją zawsze prałaś, to siostra zawsze Tobie do prania przywoziła?

• maaszymka Re: Allegro czy to normalne? 11.09.10, 13:37
        wg mnie kurtka kurtka jest unisex. Przecież, że dziewczyna to nie musi mieć wszystkiego- nawet sportowej kurtki w kolorze różowym.
        Tak ja ją prałam. Siostra nie musiała jej wozić bo blisko mieszkamy. A, że ja mam suszarkę a ona nie to bez problemu prałam i suszyłam. Chyba nie jest to jakiś nadludzki wysiłek wrzucić kurtkę do pralki i przełożyć do suszarki.
        • malowanka06 Re: Allegro czy to normalne? 11.09.10, 13:49
          Każdy może mieć inne zdanie ale wg mnie to nie jest unisex- typowo chłopięca kurtka, sprzedawana w kategorii chłopięcej. Dziewczynka w wieku 6-7 lat raczej by się buntowała nosząc taką kurtkę.
          • maaszymka Re: Allegro czy to normalne? 11.09.10, 15:54
            A młoda się nie buntowała i kurtka jej się bardzo podobała. Za to baardzo źle reaguje na kolor różowy, wszelkiego rodzaju futerka i cekinki. I ma dużo sportowych- nie dziewczęcych kurtek, spodni i buty tez raczej traperki i adidasy niż lakierki. Siostra ma za to druga prawie 5 latke, która wszystko musi mieć z barbie albo księżniczkami.
            Kurtka noszona była jak młoda miała 7,5. Ale nie to było chyba głównym tematem wątku wink
            BTW do dzisiaj pamiętam mój i siostry niedzielny płacz gdy mama wkładała nam układanki i miałyśmy ładnie wyglądać do kościółka wink
    • mruu1 Re: Allegro czy to normalne? 11.09.10, 12:31
      Błąd popełniły zdaje się obie panie, kupująca i sprzedająca. Zaciągnięć jest więcej niż jedno, czego nie ma w opisie, a widać po powiększeniu zdjęć. Nie widać czy kurtka faktycznie jest brudna. Natomiast kupująca nie powinna prać kurtki jeśli stwiedziła, że coś jej nie pasuje. Nie mówiąc już o kombinowaniu z oddawaniem kasy.
      Sprzedająca powinna napisać maila jak wygląda procedura reklamacji i póki kurtka nie zostanie odesłana, skończyć dyskusje z kupującą.
      • oteczka Re: Allegro czy to normalne? 11.09.10, 16:43
        Dlatego nie wystawiam KUP TERAZ jak ktoś prosi , ostatnia sytuacja ,sprzedawałam kurtkę H&M kupująca poprosiła o kup teraz proponując naprawdę cenę extra , odpisałam ,że jak w opisie kurtka w stanie dobrym po dwójce dzieci , nie warta takich pieniędzy,i mam spokój sprzedałam i tak w dobrej cenie ale bez szaleństwa, po co ktoś ma się rozczarować jak proponuje mi więcej niz nowa kosztowała.
        • agnesblue25 Re: Allegro czy to normalne? 12.09.10, 10:11
          Witam
          W związku z tym, że sama sprzedaję na Allegro "zawodowo" trochę w tym siedzę.
          Nie ma czegos takiego jak zwrot 70zł.
          Albo kobieta odsy la towar na sw oj koszt (taki jest regulamin i do tego ma prawo) albo spada na drzewo.
          Można jej zacytować odpowiedznie paragrafy, w których jest mowa o możliwości zwrotu zakupionego towaru w ciągu 10dni od jego otrzymania (dotyczy kup teraz, nie dotyczy aukcji z licytacją) na jej koszt i tyle. w przeciwnym razie proponuje rozpocząć cpór poprzez Allegro.
          Sprawa jest prosta, tylko baba uparta - odesłanie towaru i zwrot pieniędzy a ona marudzi.
          Pozdrawiam
          • katrio_na Re: Allegro czy to normalne? 12.09.10, 13:50
            Nie nie ma:
            - odsyłania części pieniędzy
            - prania rzeczy, dawanie sąsiadce, odzyskiwanie tej rzeczy i odsyłania do kupującego celem oddania towaru i otrzymania z powrotem pieniędzy.

Jest natomiast:
            - zwrot towaru od razu po otrzymaniu i odesłanie w stanie takim jakim się dostało
            - zwrot zależny od dobrej woli sprzedającego (jeśli jesteś osobą prywatną i sprzedałaś używaną rzecz)
            - swobodne traktowanie kosztów przesyłek, jedni zwracają inni nie, jedni dzielą się po połowie. Generalnie w każdym sklepie internetowym koszty przesyłki w obie strony (przy zwrocie) ponosi kupujący. Przy reklamacji (o ile uwzględnią reklamację, co zwykle jednak nie następuję bo uznają, że to wskutek złego obchodzenia się z przedmiotem... ) pokrywa sprzedający.

Kobieta od początku postąpiła nie tak jak powinna.
            Jak dla mnie piorąc kurtkę pozbawiła się prawa zwrotu.
            • karysia Re: Allegro czy to normalne? 12.09.10, 15:46
              Dziewczyny mają rację. Reklamuje się towar bez przeprowadzania reperacji tu: prania. Powinna odesłać po stwierdzeniu wad.
              • tosieuda Re: Allegro czy to normalne? 13.09.10, 18:50
                moim zdaniem tej Pani należy się zwrot pieniędzy + 2x koszty przesyłki, bo reklamacja jest zasadna, plamy widać na zdjęciach, chociaż ani słowa o nich w opisie,
                aż dziwne, ze ich nie zauwazyła,
                nieuczciwa aukcja i tyle,
                pewnie kobieta boi się odesłać, bo jeśli ktoś wystawia taką aukcję, to można podejrzewać,
                ze po odesłaniu kurtki pieniędzy nie zwróci uncertain
                • maggi9 Re: Allegro czy to normalne? 13.09.10, 19:14
                  tosieuda napisała:

> pewnie kobieta boi się odesłać, bo jeśli ktoś wystawia taką aukcję, to można po
                  > dejrzewać,
                  > ze po odesłaniu kurtki pieniędzy nie zwróci uncertain

To się wtedy idzie na policję bo wbrew obiegowym opiniom nie ma w wyłudzeniach czegoś takiego jak "zbyt niska cena".A tak pani ma poplamiona kurtkę i nie ma kasy.Bez sensu.A żadanie zwrotu jakiejś tam sumy bez odsyłania przedmiotu jest bezsensowne i bezprawne.
                • maaszymka Re: Allegro czy to normalne? 13.09.10, 21:13
                  > pewnie kobieta boi się odesłać, bo jeśli ktoś wystawia taką aukcję, to można po
                  > dejrzewać,
                  > ze po odesłaniu kurtki pieniędzy nie zwróci uncertain
                  A mi sie wydaje, że Pani chyba myśli, że jak komuś bez natychmiast zwróciłam pieniądze to może mnie trochę ponaciąga. Akurat w jednym z ostatnich komentarzy znalazła się taka informacja. Tylko tam była zupełnie inna sytuacja. Zaginęła przesyłka, złozyłam reklamację i od razu zwróciłam pieniądze bo ubranko było letnie - rampers a miedzy czasie zrobiło sie juz jesiennie i pomyślalam, że nawet jak sie znajdzie to i tak za późno ze względu na porę i po miesiacu dzieciaczek też juz mógł wyrosnąć.
                  Po drugie proponowałam Pani zwrot, Pani najpierw stwierdziła, że kurtkę dała sąsiadce i chce 70 zł, że wyprała ( a ja nie wiem jak). I jakoś nie mam gwarancji, że dostane kurtkę po wpłacie pieniedzy. Napisałam Pani maila, że może zwrócić kurtkę i jak dotąd zero odpowiedzi jakiejkolwiek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka